Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο...

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μετά από τέσσερις διαδοχικές μαραθώνιες συνεδριάσεις.

Αύριο...
στη 1 το μεσημέρι θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Παρασκευής...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Τρίωρο γεύμα Ιερώνυμου - Τσίπρα


Συνέφαγαν το μεσημέρι της Τετάρτης (σήμερα) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το γεύμα ήταν τρίωρο και επιβεβαίωσε την θερμή και λειτουργική σχέση που έχουν οι δύο άνδρες από το 2011.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, όλα τα ζητήματα που θα ανακύπτουν να επιλύονται με συναίνεση και διάλογο «γιατί προέχει το συμφέρον του λαού», όπως ελέχθη. Κατά δεύτερον, συμφωνήθηκε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο με συσσίτια και άλλες δράσεις προς τις ευπαθείς ομάδες για όσο χρειαστεί.
Αντίθετα, δεν συζητήθηκε το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία και το ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα.
Στο γεύμα παρακάθισε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος μετείχε και στο πρώτο γεύμα που είχε γίνει μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Το μενού περιελάμβανε θαλασσινά, ψάρια και σαλάτες καθότι... Τετάρτη.
kathimerini.gr

Ενταση στη Βουλή για ενδεχόμενη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ


Ενταση και εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προκάλεσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, το ζήτημα της προοπτικής να μην δοθεί παράταση, πέραν της 31/12/2015 και για έναν χρόνο, στην δυνατότητα συνέχισης των φορολογικών ελέγχων επί της λίστας Λαγκάρντ.
«Είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία παραγραφή», σημείωσε με έμφαση ο κ. Αλεξιάδης, και επανέλαβε πως είναι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως είναι αντικείμενο πίεσης εκ μέρους των εταίρων να μην δοθεί άλλη παράταση στους φορολογικούς ελέγχους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί σε παραγραφή οποιαδήποτε υπόθεση», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως αναφέρεται σε υποθέσεις οι οποίες είτε τελούν υπό εισαγγελική παραγγελία, είτε θα έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου έως την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.
Οι τελευταίες αυτές αναφορές του κ. Αλεξιάδη προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του πρώην υπουργού Γ. Βρούτση (ΝΔ): Να εξηγήσει τί ακριβώς εννοεί ο υπουργός, είπε με έμφαση ο κ. Βρούτσης, επιδιώκοντας με επίσημο τρόπο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός «ρύθμισης» για έλεγχο ονόματα τα οποία υπάρχουν στην επίμαχη λίστα.
«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη, να παραταθεί κατά ένα έτος η παραγραφή», τόνισε συμπληρώνοντας ότι σχετική αναφορά είχε κάνει και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Διευκρίνισε δε πως η εισαγγελική παραγγελία αφορά το σύνολο της λίστας Λαγκάρντ και όχι κάποιες από τις υποθέσεις που εμπεριέχει». Με αφορμή δε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και τις φωνές της αντιπολίτευσης που αφήνουν να εννοηθεί πως η κυβέρνηση μεθοδεύει παραγραφή για κάποιους από εκείνους που πρέπει να ελεγχθούν, είπε: «Θα έπρεπε να στηθούν ειδικά δικαστήρια για το πώς φτάσαμε στην ελεγκτική απαξίωση. Να κάνουμε αναλυτική συζήτηση για το τί κάναμε από τον Φεβρουάριο και μετά, σε σύγκριση με το τί έκαναν οι προηγούμενοι. Πρέπει να κλείσουμε τις υποθέσεις των λιστών της ντροπής, και μετά να πάμε στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».
Παρά τις διευκρινίσεις αυτές, σε νέα του παρέμβαση ο κ. Γ. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό περαιτέρω εξηγήσεις, θεωρώντας πως η προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Αλεξιάδη, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής: «Βόμβα έριξε ο κ. Αλεξιάδης στη Βουλή», είπε ο κ. Κουτσούκος.
«Καλά, δεν ντρέπεσαι;», σχολίασε αμέσως και εκτός μικροφώνων ο κ. Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ), προκαλώντας την «έκρηξη» του ερωτώντος βουλευτή της αντιπολίτευσης: «Εμένα λες να ντρέπομαι; Εσύ που είσαι γραμματέας της ΚΟ που καλύπτει τα πόθεν έσχες του ενός εκατομμυρίου; Για μαζέψτε τον», απάντησε σε υψηλότατους τόνους ο κ. Κουτσούκος. Ο κ. Μαντάς αμέσως μετά ζήτησε συγνώμη από τον θιγμένο βουλευτή. «Ηταν πολιτικό και όχι προσωπικό το σχόλιο» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εγκαλούν το ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίοι εκείνα τα κόμματα το χειρίστηκαν όσο ήταν στην κυβέρνηση.
«Απορώ γιατί έρχεται και επανέρχεται το θέμα. Κανένας δεν θα γλυτώσει όπως κάποιοι μεθόδευαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα» είπε εκ νέου από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης, και επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να φέρει σχετική διάταξη για την παράταση της δυνατότητας φορολογικού ελέγχου. Ολα, πλέον, φαίνεται, ότι θα εξαρτηθούν και γι’ αυτό το ζήτημα, από την τελική στάση των εταίρων-δανειστών.
«Η ΝΔ θα ψηφίσει την διάταξη αν τη φέρετε», έσπευσε να πει ο κ. Βρούτσης.
από kathimerini.gr

Ανακοίνωση σχετικά με τον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Μέχρι τέλος του έτους «πέφτουν» οι υπογραφές με Fraport

ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020


REUTERS/CATHAL MCNAUGHTON
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013.