Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Από μία κλωστή η κλιμακούμενη κρίση στην Κύπρο...

Από μία κλωστή η κλιμακούμενη κρίση στην Κύπρο 
Στη στρατηγική της έντασης επενδύει όλο και περισσότερο η Τουρκία, περνώντας από τις προκλήσεις του Barbaros και τη σύμπλευσή του με τουρκικά πολεμικά στην πλατφόρμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ εδώ και σχεδόν έναν μήνα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί...
– για πολλοστή φορά ιστορικά – να εκτονώσει την κρίση στο εσωτερικό της και τα ανατολικά σύνορά της, με το κουρδικό να βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση και το ρόλο του Ισλαμικού Κράτους που λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας να έχει αποκαλυφθεί σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, βρίσκοντας βαλβίδα αποσυμπίεσης στην επιθετικότητα στο Αιγαίο.
Η κρίση στην Κύπρο περνά πλέον σε άλλο επίπεδο προχωρώντας σε ραγδαία κλιμάκωση με την Άγκυρα επιδεικτικά να απορρίπτει τόσο τα επιχειρήματα της Κύπρου για κυριαρχικά δικαιώματα ως ανεξάρτητο κράτος στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και τη διεθνή κοινότητα που έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες δηλώσεις στήριξης των κυπριακών θέσεων.

Την ίδια ώρα άπαντες αναμένουν τις πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς όπως διέρρευσε μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Αναστασιάδη, ο πρώτος δεσμεύθηκε για πιέσεις προς την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα την ίδια ώρα ετοιμάζεται να στήσει εξέδρα γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, ευρισκόμενη σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Ρουμανία για την κατασκευή της, μετά το διαφαινόμενο «όχι» από το Αζερμπαιτζάν λόγω οικονομικών συμφωνιών με την Ελλάδα που θα διασαλευθούν αυτομάτως σε περίπτωση που αναλάμβανε το έργο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Αθήνα, έχοντας στη φαρέτρα της την πρόσφατη δημιουργία του άξονα με Κάιρο και Λευκωσία και με τη στήριξη του Τελ Αβίβ προχωρά άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές κινήσεις.

Ενδεικτικό πάντως της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η Άγκυρα, είναι και το τετ α τετ που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο οποίο ο πρώτος επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εγείρει αξιώσεις στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Θέλοντας έτσι η ελληνική κυβέρνηση να προλάβει και να μην βρεθεί προ τετελεσμένων από την Τουρκία, έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στείλει ήδη μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, ενώ όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παρουσία αυτή μπορεί να ισχυροποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Έτσι η Αθήνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι τυχόν περαιτέρω επιθετικές κινήσεις της δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για μία κρίση που μπορεί εύκολα να αποκλιμακωθεί, ενώ τονίζουν ότι οι όποιες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και μελετημένες σε πλήρη αρμονία με τις διπλωματικές - συμμαχικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπέτειες με επεισόδια τύπου Ιμίων.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Trypes

Τρύπες

Αφρικανοί μετανάστες ψάχνουν τρύπες στο συρματόπλεγμα για να περάσουν στην Ισπανία την ώρα που οι Ισπανοί ντόπιοι στέλνουν τα μπαλάκια στις τρύπες του γκολφ στη βορειαφρικανική πόλη της Μελίγια.

Ο πιο βαρύς χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας...

...στην Ελλάδα αυτός που θα διανύσουμε

Ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας 10ετίας στη χώρα μας και τα Βαλκάνια εκτιμάται ότι θα είναι ο φετινός καθώς έχουν πέσει αρκετά χιόνια αρκετά από τις 22 Οκτωβρίου, αλλά και θερμοκρασίες που σημειώνονται στη καρδιά του χειμώνα.  
xeimonasΟ χειμώνας που έχουμε μπροστά μας φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με προηγούμενους που επικράτησαν τουλάχιστον τη τελευταία 10ετία στη χώρα μας, οι οποίοι δεν είχαν πολλά χιόνια ούτε πολύ κρύο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.


Φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και η χρονιά των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Ευρώπη. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι, όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στο Χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.

Στη Σιβηρία, φέτος μετά από πολλά χρόνια, επικρατεί ήδη αυτή την εποχή ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Το ψύχος αυτό αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρας μας τόσο μέσα στον Νοέμβριο όσο και και στον Δεκέμβριο.
matrix.gr

Τρεις κι ο κούκος…

…ο Βαγγέλης.

Μιλάμε για κατάντια!..

Περιφέρει τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ σε αξιοθρήνητα συνέδρια, μιας ανύπαρκτης «Δημοκρατικής Παράταξης».

Η εικόνα αποκαρδιωτική και συνάμα θλιβερή, για…
όσους ψήφισαν κάποτε αυτό το κόμμα.

Ο διάδρομος είναι αλήθεια, πως ήταν μακρύς. Αλλά πάντως διάδρομος. Εκεί συνεδρίασε (κι ας μην μπούμε στον πειρασμό να περιγράψουμε τα πρόσωπα που πήγαν εκεί) η
Δημοκρατική Παράταξη του νεκροθάφτη του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου.

Μιλάμε για κατάντια!..

Και μέσα σ’ αυτό το απογοητευτικό ως πένθιμο, περιβάλλον, το μόνο που περίσσευε ήταν το θράσος του Βαγγέλη και των Πραιτοριανών του. 

Μίλησαν για αποστάτες, που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για οφίτσια! Ποιοι; Αυτοί, που έγιναν ουρά της Δεξιάς του Σαμαρά, για λίγες καρέκλες εξουσίας…

Επιτέθηκε σε όλους, ειρωνεύτηκε, λοιδόρησε...


...ξέχασε το ρόλο του δημοσιογράφου



Έλλη Στάη και Όλγα Τρέμη. Ποια από τις δύο μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα στο δρόμο; Αυτό βέβαια δεν είναι ασφαλές κριτήριο, ούτε καν «ασφαλές». Είναι ενδεικτικό όμως. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη, για πολλούς λόγους. 
Αλλά, κυρίως, για την παράλληλη πορεία που ακολούθησαν ως δημοσιογράφοι και ως παρουσιάστριες, χρόνια τώρα, κεντρικών δελτίων ειδήσεων.

Η Έλλη Στάη έχει να το λέει: ήταν αυτή που ανέβασε την Κυριακή των εκλογών την ΕΡΤ στην 1η θέση των θεαματικοτήτων ξεπερνώντας όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Είναι αυτή που πήγε και μετά στην ΕΡΤ, είναι αυτή που έφτιαξε κι ένα site, το thetoc.gr, δεν επαναπαύθηκε. Και χαίρει εκτίμησης.
Αντιθέτως η Όλγα Τρέμη παρέμεινε στη... θαλπωρή ενός καναλιού που έχει χάσει πολύ σε αξιοπιστία τα τελευταία χρόνια. Φιλοκυβερνητική και η ίδια, «ντόπερμαν της ενημέρωσης», σύμμαχος της εξουσίας ως δημοσιογράφος, τα έβαλε τα τελευταία χρόνια, αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα προσπάθησε να κρατηθεί ζωντανή απέναντι στη λαίλαπα. Επιτέθηκε σε όλους, ειρωνεύτηκε, λοιδόρησε, ξέχασε πως δεν είναι αυτός ο ρόλος του δημοσιογράφου. Μπορεί να νιώθει ευχαριστημένη και να ακούει επαίνους στους κύκλους στους οποίους συχνάζει, δεν ξέρω, πιθανότατα, ας ρωτήσει όμως και στη πιάτσα (δημοσιογραφική και όχι μόνο) να μάθει τι λένε οι συνάδελφοί της.
Αλλά δεν θα χαθεί η Όλγα Τρέμη, οι δημοσιογράφοι αυτοί δεν χάνονται ποτέ, θυμηθείτε το.
e-tetradio.gr

Mόνο τον Λεβέντη δεν έπεισε…

Στην Κάτω Σαξωνία, ο Άδωνις…

Εκεί τον στέλνει ένας φίλος από τα παλιά. Και συγκεκριμένα ο Κώστας Αϊβαλιώτης με ένα…
αιχμηρό σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Τώρα που βλέπει ο Αδωνις Γεωργιάδης ότι δεν εκλέγεται στη Β΄Αθηνών , να επιλέξει μια άλλη περιφέρεια; Ισως το Κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας;», αναφέρει στο «τιτίβισμά» του το στέλεχος του ΛΑΟΣ.

Ας να τον ακούσει...

Διπλή η χαρά για τον Αντώνη...

Πανευτυχής αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς! Επιτέλους απαλλάχτηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο! Επιλέγοντας αυτός να...
δεχτεί να πάει στις Βρυξέλλες και να περάσει την επόμενη πενταετία ως μέλος της Κομισιόν ναι μεν θα μαζέψει λεφτά για να κάνει χρυσά γεράματα, αλλά ταυτόχρονα θα υπογράψει και την πολιτική του συνταξιοδότηση.

 Παρά τα φληναφήματα περί διαρκούς παρέμβασης του στην πολιτική ζωή του τόπου με το βάρος του επιτρόπου της Κομισιόν, γνωρίζει άριστα ο ίδιος ότι κανένας δεν θα τον λαμβάνει υπ΄όψιν του! Δήμας, Βάσω Παπανδρέου, Παπουτσής, Δαμανάκη: όλοι ξόφλησαν πολιτικά και πετάχτηκαν σαν σκουπίδια από τη στιγμή που πήγαν στην Κομισιόν! Ουδέποτε επανέκαμψαν!

Ο αριστερός αναγνώστης πιθανότατα απορεί γιατί ασχολούμαστε τόσο και γιατί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πανηγυρίζουν που απαλλάχθηκαν από τον Αβραμόπουλο. 

Η απάντηση είναι ότι επειδή ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει και δεν είχε ποτέ ιδεολογία ή πολιτική και επειδή είναι πρόθυμος να υπηρετήσει οποιαδήποτε γραμμή στο πλαίσιο του συστήματος ήταν ένα πιόνι της αστικής τάξης με σαφώς μεγαλύτερη αξία χρήσης από όσο διανοούνται οι αριστεροί. Θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργήσει ως μεταβατικός ηγέτης σε οποιαδήποτε στροφή των πολιτικών εξελίξεων. Μεταβατικός όμως όχι μόνιμος με την έννοια της διάρκειας μερικά χρόνια. Έχοντας αυτό κατά νου προτίμησε τη χρυσή πενταετία από πλευράς αμοιβών στην Κομισιόν. 

Ο Σαμαράς έχει διπλό λόγο να είναι χαρούμενος. Αξιοποίησε τη μετακόμιση του Αβραμόπουλου στο …«πολιτικό νεκροταφείο» των Βρυξελλών, για να απαλλαγεί, τουλάχιστον προσωρινά, από έναν ακόμη εσωκομματικό αντίπαλο που εποφθαλμιούσε τη μετασαμαρική πρωθυπουργία, πολύ σοβαρότερο αυτή τη φορά: τον Νίκο Δένδια...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Γ. Δελαστίκ πατήστε εδώ