Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Τα λάθη του Ψυχάρη

Το πόρισμα για την υπόθεση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ και μεγαλομετόχου του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Σταύρου Ψυχάρη, διαβίβασαν στην Eπιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής οι ορκωτοί λογιστές. Ο έλεγχος από την Επιτροπή γίνεται μετά από εισαγγελική παραγγελία στο πλαίσιο έρευνας για τον τρόπο δανειοδότησης και την διαχείριση των χρημάτων από τον εκδότη.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, θα ζητηθούν από τον Ψυχάρη όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΔΟΛ.
Τα βασικά σημεία του πορίσματος αναφέρουν τα εξής «λάθη»:
1) Σε δύο διαφορετικές δηλώσεις διαφορετικών ετών αναφέρονται ακριβώς τα ίδια ποσά τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο και στενό συγγενικό του προσωπο (τη σύζυγό του) με ακρίβεια δεκαδικών στοιχείων, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο έως και αδύνατο.
2) Δεν υπάρχουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη χρήσης..
2002, 2003, 2004, 2005 και 2006
3) Δεν υπάρχουν παραστατικά σχεδόν για το σύνολο των δηλωθέντων ποσών.
4) Δεν υπάρχουν συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις τράπεζας για την εξυπηρέτηση των δανείων.
5) Δεν υπάρχει σχέδιο απορρόφησης της εταιρείας ΣΤ. ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ από τη ΔΟΛ Α.Ε.
6) Δεν υπάρχουν συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών.
7) Δεν υπάρχουν τραπεζικά παραστατικά των καταθέσεων των ετών 2007 έως 2012.
8) Υπάρχουν δηλώσεις για δύο χρήσεις όπου δηλώθηκαν σημαντικά ποσά απαλλασσομένων εσόδων. Από τα ποσά αυτά προκύπτουν υψηλά ετήσια πλεονάσματα εσόδων, τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στο ποσό των δηλουμένων καταθέσεων.
9) Σε άλλη δήλωση άλλης χρήσης, προκύπτει αρνητικό υπόλοιπο που οφείλεται στο ότι δηλώθηκαν χαμηλά εισοδήματα και πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, αγορές μετοχών και αύξηση καταθέσεων.
10) Για το δάνειο των 50 εκατ. από την ALPHA για την αγορά των μετοχών του ΔΟΛ και την αποπληρωμή μέρος του δανείου από τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει καμιά επαλήθευση επειδή δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006.
11) Για τα δάνεια και τις συναλλαγές που αναφέρονται στην έκθεση της ALPHA για τα έτη 2012 και 2014 δεν μπορεί να γίνει καμιά επαλήθευση, γιατί δεν έχει καταθέσει ο Ψυχάρης τα σχετικά παραστατικά.

zoornalistas.blogspot.com

Λείπουν και οι συμβάσεις για τα δάνεια από το πόθεν έσχες Ψυχάρη...

...Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής


09:11 | 11 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Σωρεία προβληματικών στοιχείων στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη φέρεται να εντόπισε η Κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου περιουσιακών δηλώσεων, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί για το θέμα.
 
Πληροφορίες από μέλη της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής που διερευνά την υπόθεση αναφέρουν ότι η έρευνα στις ελλειπείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη (απουσιάζουν οι δηλώσεις για τα έτη 2002 έως 2006) διαπίστωσε ότι δεν έχουν κατατεθεί τραπεζικά παραστατικά για την περίοδο 2007 έως 2012. Επίσης, δεν έχουν κατατεθεί παραστατικά για τα περισσότερα από τα δηλωθέντα ποσά ενώ λείπουν και τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών του εκδότη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, λείπουν οι συμβάσεις των τραπεζικών δανείων που έλαβε ο Σταύρος Ψυχάρης αλλά και οι τραπεζικές βεβαιώσεις εξυπηρέτησης των δανείων. Ακόμη απουσιάζει το σχέδιο απορρόφησης της ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ από τον ΔΟΛ.
Παράλληλα, σε δύο δηλώσεις διαφορετικών ετών αναφέρονται ακριβώς τα ίδια ποσά τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο τον Σταύρο Ψυχάρη και τη σύζυγό του με ακρίβεια δεκαδικών στοιχείων, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά ασύνηθες.
Περαιτέρω, σε δηλώσεις για δύο χρήσεις δηλώθηκαν υψηλά ποσά απαλλασσόμενων εσόδων, από όπου προκύπτουν υψηλά ετήσια πλεονάσματα εσόδων τα οποία, όμως, όπως λένε οι πληροφορίες από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, δεν εμφανίζουν αντίκρυσμα στο ποσό των δηλωθέντων καταθέσεων.

Κούλουμα με βροχές και καταιγίδες



11:46 | 11 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Με άστατο καιρό φέτος τα Κούλουμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες ακόμα και χιόνια.

«Είμαστε σε φάση ενδελεχούς μελέτης του χάρτη των ΑΕΙ»...

Σία Αναγνωστοπούλου

Σε φάση ενδελεχούς μελέτης του χάρτη των ΑΕΙ βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου.

Προς το παρόν και επειδή η...
υποχρηματοδότηση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα λειτουργίας τα ΑΕΙ, έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης των λειτουργικών δαπανών τους. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε πίστωση 500 θέσεων μελών ΔΕΠ, με πρώτο στόχο την ανάσχεση της υποστελέχωσης, ενώ επίκειται η κατανομή άλλων 500 θέσεων το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη Σία Αναγνωστοπούλου, η υπεράσπιση του άρθρου 16 συνιστά έναν από τους πυλώνες της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι την αφορά, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρονικά συγγράμματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το έντυπο σύγγραμμα που διανέμεται δωρεάν στους φοιτητές/-τριες. Αλλαγές θα υπάρξουν στο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών, ωστόσο, όσο η χώρα είναι σε κρίση, οι μεγάλες αλλαγές αναγκαστικά θα περιμένουν.

• Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των ΑΕΙ, ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Υπάρχει κάποιο σχέδιο άμεσης ανακούφισης;

Τα χρόνια της κρίσης τα ΑΕΙ έχουν πληρώσει δυσανάλογα υψηλό τίμημα.

Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν και παραμένει η...

Δραματικές εξελίξεις στο Mega...



Ανάστατοι οι εργαζόμενοι...

«Eλα φίλε, τι έγινε; Υπάρχει τίποτε εκεί για μένα; Γιατί εμείς εδώ δεν βλέπω να την βγάζουμε καθαρή»... Ενα από τα πολλά...
ερωτήματα που διατυπώνονται σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα σε εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και γνωστούς, συγγενείς, φίλους και συναδέλφους από άλλα κανάλια...
Το συγκεκριμένο έγινε από εργαζόμενο στη Μεσογείων προς φίλο και συνάδελφο στο Star.
Οι εξελίξεις στο Μεγάλο κανάλι, είναι πλέον δραματικές καθώς επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο, μετά και την συνεδρίαση της Πέμπτης του Δ.Σ. της «Τηλέτυπος». Οι συνεταίροι (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης) δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και το θέμα θα συζητηθεί σε νέο ΔΣ, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.
Θυμίζουμε ότι ο άνθρωπος του Ψυχάρη, ο Νίκος Πεφάνης, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του MEGA, ενώ ην Τρίτη, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της «Τηλέτυπος».
Στο κανάλι της Μεσογείων υπάρχει αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων, καθώς το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού είναι αβέβαιο και ουδείς γνωρίζει τι του ξημερώνει...

zoornalistas.blogspot.gr

Κ.Κουτσομύτης: Εκείνος που έφερε τη λογοτεχνία στη μικρή οθόνη

Ακόμη φτωχότεροι γίναμε από χθες με τον θάνατο του Κώστα Κουτσομύτη. «Εφυγε από τη ζωή ύστερα από σύντομη ασθένεια ο πατέρας μου. Ενας άνθρωπος που άφησε γερό αποτύπωμα στη ζωή και την τέχνη», ανέφερε ο γιος του Γιάννης στη σελίδα του στο Facebook. Ο εκλιπών ανήκει σε μια γενιά Ελλήνων που έζησαν και τις «τέσσερις πληγές», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είχε πει, της νεότερης Ιστορίας μας: τον παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο, τη δικτατορία. Πέρασε μέσα από τη φωτιά, αλλά και από το σκοτάδι, και βγήκε όρθιος με το βλέμμα στραμμένο πάντα πέρα μακριά στον ορίζοντα. Οσοι από τους νεότερους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, θα θυμούνται τον ψηλό μειλίχιο άντρα με την απέραντη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, από τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου μέχρι τη λογοτεχνία που κράτησε ολοζώντανη τη γλώσσα μας. Ο Κώστας Κουτσομύτης δεν είναι πια εδώ, όπως και τόσοι άλλοι σπουδαίοι Ελληνες, που η απουσία τους μεγαλώνει τη φτώχεια του καθημερινού μας δημόσιου λόγου – κυριολεκτικά ή μεταφορικά όταν αναφερόμαστε στις κινούμενες εικόνες.

Ο Κουτσομύτης υπήρξε μαχητικός, αλλά και άτομο χαμηλών τόνων. Στοιχημάτισε στην ποιότητα την ώρα που η ελληνική τηλεόραση έμπαινε με χίλια στον λαβύρινθο του λάιφ στάιλ και της «κατινιάς». Το δικό του success story ήταν μια τροχιά αντίθετη αυτής των προδιαγραφών της θεαματικότητας που έθεταν τα μηχανάκια της AGB. Η συνταγή του βασίστηκε στο αυτονόητο: η τηλεόραση θα πρέπει να απευθύνεται με σεβασμό στον θεατή και να του διδάξει πώς να διαβάζει σωστά την εικόνα. Ο Κουτσομύτης, σπουδαγμένος άνθρωπος του κινηματογράφου, ουδέποτε αντιμετώπισε υποτιμητικά τη μικρή οθόνη. Αντίθετα, ανακάλυψε σε αυτήν έναν δίαυλο επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, που ο κινηματογράφος το είχε χάσει.

Ο Κουτσομύτης έφερε τη λογοτεχνία στην τηλεόραση, μετατρέποντάς τη σε λαϊκό θέαμα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, το «Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, τον «Καπνισμένο Ουρανό» του Κώστα Κοτζιά, τον «Κατάδικο» του Κώστα Θεοτόκη, τον «Κίτρινο φάκελλο» του Μ. Καραγάτση, την «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, τα «Παιδιά της Νιόβης» του Τάσου Αθανασιάδη, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά ή τη μυθική σειρά «Εκείνος και Εκείνος» σε κείμενα Μουρσελά.

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1938. Σπούδασε κινηματογράφο στη Βιέννη και, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στη Φίνος Φιλμ. Από νωρίς στράφηκε προς την τηλεόραση. Αμιγώς κινηματογραφικές του δουλειές ήταν η μικρού μήκους ταινία «Το δωμάτιο» το 1965, και «ο Κλοιός» το 1987, μυθοπλασία βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία αεροπειρατείας (η πρώτη στον κόσμο!) που συνέβη στην Ελλάδα στα χρόνια του εμφυλίου

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών γίνεται λόγος για το «επώνυμο δημιουργικό του έργο που αναβάθμισε την ποιότητα των τηλεοπτικών σειρών τόσο στη δημόσια τηλεόραση όσο και στην ιδιωτική».
kathimerini.gr

Μέτρα από ΕΚΤ για τόνωση της οικονομίας

Αισθανόμενοι ότι πλέον διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αντέδρασαν δυναμικά προκειμένου να τονώσουν την οικονομία και να ενισχύσουν τον πληθωρισμό: μείωσαν και τα τρία επιτόκια δανεισμού, αύξησαν κατά 20 δισ. ευρώ τον μήνα τις αγορές ομολόγων, περιλαμβάνοντας σε αυτές και εταιρικά ομόλογα, και ανακοίνωσαν την έναρξη τεσσάρων νέων προγραμμάτων μακροχρόνιου δανεισμού. Η ομοβροντία μέτρων ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι αρχικά αντέδρασαν ενθουσιωδώς, μέχρι που ο κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες. Η δήλωση προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές, οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά.
Από τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει στα 80 δισ. τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 δισ. μέχρι σήμερα. Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν για τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2017 και ότι θα μπορούσαν να συνεχιστούν για ακόμη περισσότερο εάν δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είχε υποχωρήσει στο -0,2%. Παράλληλα η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και εταιρικά ομόλογα που εμπίπτουν στην επενδυτική βαθμίδα (εξαιρούνται τραπεζικά ομόλογα).

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που πήρε η ΕΚΤ αφορά τη...

Θετικά υποδέχθηκαν οι Αθηναίοι τα «ΑΤΜ» γάλακτος

naftemporiki.gr


SOOC/Nikos Libertas

Θετικά υποδέχθηκαν οι καταναλωτές της Αθήνας τους αυτόματους πωλητές γάλακτος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα. 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του συνεταιρισμού, μετά τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας των αυτόματων πωλητών, έχουν ήδη διατεθεί 20.000 λίτρα γάλα, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 11.000 νέους καταναλωτές.


SOOC/NIKOS LIBERTAS
Για την ώρα ΑΤΜ γάλατος έχουν εγκαταστασθεί σε 10 σημεία στην Αθήνα: Περιστέρι (δύο), Πειραιάς, Νίκαια, Αιγάλεω, Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και Νέος Κόσμος.  Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η επέκταση των σημείων σε πολλές ακόμη γειτονιές της πόλης εντός του 2016.
Η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα ξεκινά από 1 ευρώ το λίτρο -με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας του ΘΕΣγάλα- και φτάνει το 1,10 ευρώ (με τη χρήση μετρητών).