Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μέτρα από ΕΚΤ για τόνωση της οικονομίας

Αισθανόμενοι ότι πλέον διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αντέδρασαν δυναμικά προκειμένου να τονώσουν την οικονομία και να ενισχύσουν τον πληθωρισμό: μείωσαν και τα τρία επιτόκια δανεισμού, αύξησαν κατά 20 δισ. ευρώ τον μήνα τις αγορές ομολόγων, περιλαμβάνοντας σε αυτές και εταιρικά ομόλογα, και ανακοίνωσαν την έναρξη τεσσάρων νέων προγραμμάτων μακροχρόνιου δανεισμού. Η ομοβροντία μέτρων ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι αρχικά αντέδρασαν ενθουσιωδώς, μέχρι που ο κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες. Η δήλωση προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές, οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά.
Από τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει στα 80 δισ. τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 δισ. μέχρι σήμερα. Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν για τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2017 και ότι θα μπορούσαν να συνεχιστούν για ακόμη περισσότερο εάν δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είχε υποχωρήσει στο -0,2%. Παράλληλα η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και εταιρικά ομόλογα που εμπίπτουν στην επενδυτική βαθμίδα (εξαιρούνται τραπεζικά ομόλογα).

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που πήρε η ΕΚΤ αφορά τη...

 συνέχεια
...μείωση του επιτοκίου για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην ίδια την κεντρική τράπεζα στο -0,4% από -0,3% προηγουμένως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει περαιτέρω μείωσή τους, δήλωση που προκάλεσε σύγχυση στις αγορές. Το ευρώ που μέχρι εκείνη τη στιγμή υποχωρούσε μέχρι και κατά 1,5% έναντι του δολαρίου νωρίς το βράδυ, είχε φτάσει να ενισχύεται μέχρι 1,65% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1178. «Τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν χαμηλά, πολύ χαμηλά, για μακρά χρονική περίοδο», είπε χθες ο κ. Ντράγκι. Ομως προσέθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση που θα έχουν τα νέα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και για τον πληθωρισμό, «δεν προβλέπουμε ότι θα χρειαστεί να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού». Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε τη σύγχυση, ενδεχομένως διότι οι επενδυτές έκριναν ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όριά της. Βεβαίως, η επόμενη φράση που είχε πει ο κ. Ντράγκι ήταν ότι «φυσικά, νέα στοιχεία μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση και τις προοπτικές», ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.
Ακόμη η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0% από 0,05% προηγουμένως, αλλά και το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου (overnight) δανεισμού από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες στο 0,25% από 0,3% προηγουμένως. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τέσσερα νέα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (TLTRO) προς τις τράπεζες, με στόχο να αυξηθούν τα τραπεζικά δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε χθες σημαντικά προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί το 2016 μόλις στο 0,1% από 1% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Για το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% από 1,6% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ για το 2018 προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Ουσιαστικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι δεν θα καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%, παρά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα. Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, στο 1,4% για το 2016 από 1,7% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ για το 2017 προβλέπει 1,7% (αμετάβλητο) και για το 2018, 1,8%.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.