Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Τεράστια η περιβαλλοντική ζημιά τών μονάδων αφαλάτωσης παγκοσμίως...

Χιλιάδες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης παράγουν περισσότερα απόβλητα από ό,τι πόσιμο νερό
Περισσότερες από 16.000 μονάδες αφαλάτωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη παράγουν περισσότερα απόβλητα από ό,τι πόσιμο νερό, σύμφωνα με νέα παγκόσμια εκτίμηση των βιομηχανικών αποβλήτων του τομέα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Για κάθε λίτρο φρέσκου νερού που εξάγεται από τη θάλασσα ή τις υφάλμυρες υδάτινες οδούς, ενάμιση λίτρο αλμυρού αποβλήτου, που ονομάζεται άλμη, απορρίπτεται απευθείας στον ωκεανό ή στο έδαφος.
Η υπερβολικά αλμυρή ουσία καθίσταται ακόμα πιο τοξική από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αφαλάτωσης, όπως το χλώριο και ο χαλκός, αναφέρουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Υδάτων, Περιβάλλοντος και Υγείας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών στο Οντάριο του Καναδά...

«Η Φώφη Γεννηματά αποδείχθηκε ατύχημα για το ΠΑΣΟΚ...»

Φώφη Γεννηματά: Το χρονικό του προαναγγελθέντος -άδοξου- τέλους μιας κληρονόμου

τού Γ. Λακόπουλου
Πολλοί θεωρούν ότι το χαρακτηριστικό σημάδι για το πολιτικό τέλος του «αρχηγικού ονείρου» της Φώφης Γεννηματά φάνηκε όταν άρχισε να κάνει τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος της ο… Νίκος Παπανδρέου. Μια υποψηφιότητα που θα έμενε ως καλαμπούρι, αν δεν την είχε συζητήσει η ίδια με τον ενδιαφερόμενο.
Ήταν δείγμα ότι δεν είχε πλέον αίσθηση της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει, μια πολιτικός που αποκαλεί τον εαυτό της «η Παράταξη». Η «διαγραφή» του συνεπούς Θανάση Θεοχαρόπουλου -που λειτουργούσε ως Ερινύα της ως τώρα- συμπλήρωσε  την εικόνα: η κληρονόμος που θα γινόταν βασιλιάς διανύει τα τελευταία μέτρα του δρόμου που θα την οδηγήσει στην αφάνεια.
Για την κόρη του Γιώργου Γεννηματά δεν είπε ποτέ κανείς ότι είναι αξιόλογη πολιτικός- ή ότι έχει ιδιαίτερα προσόντα, καλές σπουδές ή διεθνή κυκλοφορία. Αντίθετα ήταν γνωστή για την υπεροψία και τον αλαζονικό χαρακτήρα της. Και για την απίστευτη ικανότητα να αποστηθίζει κείμενα, τα  οποία απήγγειλε με στόμφο.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε, μέχρι τα 35 της. Ως φοιτήτρια στη Νομική δεν ήθελε να τη βάζουν ούτε στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ. Στην Κεντρική επιτροπή μπήκε το 2001. Πριν καν πάρει πτυχία διορίσθηκε τραπεζική υπάλληλος...

Πέντε καίριες ερωταπαντήσεις γιά τή «Συμφωνία των Πρεσπών» από τό ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ: Η Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε ερωταπαντήσεις
Απαντήσεις «σε συχνά ερωτήματα πολιτών» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από πέντε ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις.
Έθνος-Εθνικότητα-Ιθαγένεια, Γλώσσα και εμπορικά σήματα είναι τα σημεία όπου εστιάζονται οι περισσότερες αντιρρήσεις κι εξηγούνται αναλυτικά.
Το ΥΠΕΞ δίνει έμφαση στο τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τη Συμφωνία, αλλά και στο τι θα συμβεί εάν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Πιο αναλυτικά, οι πέντε αυτές ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις έχουν ως εξής:
  • «Ποιά ήταν η εθνική γραμμή που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

ΚΙΝΑΛ (τέως ΠΑΣΟΚ): Τυπικό ζήτημα, πιά, οι "τίτλοι τέλους"...

To τέλος του Κινήματος Αλλαγής
 Το – προαναγγελθέν – «ναι» του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ήταν εκείνο που έφερε την τελική έκρηξη στο ΚΙΝΑΛ, τις εξελίξεις όμως είχαν ήδη δρομολογήσει, αμετάκλητα, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από την στιγμή που ο Θεοδωράκης ρίσκαρε ακόμη και την ύπαρξη του Ποταμιού για να στηρίξει τις Πρέσπες ο Θεοχαρόπουλος δεν είχε άλλη επιλογή. Και από το σημείο εκείνο που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει δημόσια και να στηρίξει (ξανά) τις Πρέσπες, ο δρόμος δεν είχε επιστροφή.
Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, άλλωστε, να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών ήταν ήδη αναμενόμενη και προεξοφλημένη, από την στιγμή που ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης – γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, μέλος της ΔΗΜΑΡ και στενός πολιτικός φίλος του Θανάση Θεοχαρόπουλου – είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το Κίνημα Αλλαγής. Εξ ου και η σπουδή του Ανδρέα Λοβέρδου να προαναγγείλει εξ ονόματος (;) Γεννηματά από χθες το πρωί την διαγραφή Θεοχαρόπουλου, εξ ου και η προειλημμένη και σχεδιασμένη απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο για τον Μάρτιο με εκλογή συνέδρων από την βάση...

Σήμερα στό Ζάππειο Μέγαρο (6 τό απόγευμα): «Μακεδονικό : Η συζήτηση που δεν έγινε»...

Οι «τολμηροί» μιλούν για το «Μακεδονικό»...
Μπορεί να απειλείται η ίδια η ύπαρξη πλέον του Ποταμιού, που βλέπει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να σπαράσσεται με αφορμή την στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Σεβαστουπόλεως όμως δεν το βάζει κάτω. Αντίθετα, καλεί σήμερα Δευτέρα σε μία ‘τολμηρή’ εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα : «Μακεδονικό : Η συζήτηση που δεν έγινε».

Εκεί, θα βρεθούν διπλωμάτες, διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν καταπιαστεί επί δεκαετίες με το ‘Μακεδονικό’, προκειμένου να επιχειρήσουν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων από το πώς αντιμετώπισαν στα χρόνια της πρωθυπουργίας τους το θέμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, ως το γιατί η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να μπλοκάρουν τη λύση του προβλήματος, αν αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών «Μακεδονικό έθνος» και τι θα συμβεί αν η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ξεχωρίζουν οι...