Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Δυναμική είσοδος της Ryanair στα εσωτερικά δρομολόγια- Ελπίδα για σπάσιμο του μονοπωλίου



Παραπολιτική

Τη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair σε συνέντευξη Τύπου.

Η βάση στην Αθήνα εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της Ryanair στην Ελλάδα, που είναι ύψους 280 εκατ. δολαρίων. Η βάση θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο και θα «φιλοξενεί» 2 αεροσκάφη της Ryanair.

Από την Αθήνα η Ryanair θα πετάει προς έξι νέους προορισμούς. Δηλαδή, προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, με 154 εβδομαδιαίες πτήσεις και υπολογίζεται ότι θα φέρει 1,2 εκατ. επιβάτες ετησίως στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η Ryanair θα πραγματοποιεί από την Αθήνα:

- 4 πτήσεις ημερησίως προς Χανιά
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Λονδίνο
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Μιλάνο
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Πάφο
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Ρόδο
- 10 πτήσεις ημερησίως προς Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία θα εγκαταστήσει ακόμη ένα αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη και εκτιμά ότι η νέα βάση στο Ελ. Βενιζέλος θα δημιουργήσει συνολικά 1.200 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας (υπολογίζεται ότι για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες δημιουργούνται 1.000 θέσεις εργασίας).

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Σε πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση καθώς επιτέλους μπαίνει στην εγχώρια αγορά ένας ανταγωνιστικός παίκτης με μόνο ένα στόχο: να σπάσει το επίσημα πια μονοπώλιο της Aegean το οποίο διαδέχθηκε το καρτέλ που η ίδια εταιρεία είχε συστήσει μαζί με την Ολυμπιακή.

Μένει να δούμε τις τιμές των εισιτηρίων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πολύ πρόσφατα πάντως αγόρασα ένα εισιτήριο για Λονδίνο από την Βritish Airways το οποίο κόστιζε σημαντικά λιγότερο, όχι μόνο από το εισιτήριο της Aegean για το ίδιο δρομολόγιο, αλλά λιγότερο κι από το Αθήνα-Ηράκλειο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ryanair έχει ήδη καταφέρει να δώσει πνοή σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπως αυτό του Αράξου στην Αχαΐα και της Νέας Αγχιαλού στον Βόλο.

Γιατί παρεξηγήθηκε ο Βαρβιτσιώτης με τον Ζουγανέλη...

Στην "Ακτή Πειραιώς", όπου εμφανίζεται ο Γιάννης και η Ελεονώρα Ζουγανέλη βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γρηγόρης Ψαριανός και ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Οι δύο πολιτικοί κάθισαν με τις παρέες τους σε διαφορετικά τραπέζια έτσι ώστε να απολαύσουν το πρόγραμμα.

Όταν ανέβηκε ο Γιάννης Ζουγανέλης στην πίστα, αντελήφθη την παρουσία του Γρηγόρη Ψαριανού είπε χαμογελώντας: "Αν υπάρχουν πολιτικοί, να αποχωρήσουν".

Το κοινό όπως ήταν αναμενόμενο ξέσπασε στα γέλια και ο Γιάννης Ζουγανέλης συμπλήρωσε: "Άντε, Γρηγόρη, φύγε να πας στον φίλο σου τον Κουβέλη"!

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, που κατάλαβε το χιούμορ του ηθοποιού παρέμεινε στο μαγαζί, σε αντίθεση με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη ο οποίος μάλλον ενοχλήθηκε από τα παραπάνω σχόλια και αποχώρησε.
 protothema.gr  

Βράβευση του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου



Η απονομή του διεθνούς βραβείου θα γίνει την Τρίτη, σε εσπερίδα που οργανώνει το ελληνικό τμήμα της IABSE.




Tο Ελληνικό τμήμα της IABSE, με την υποστήριξη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (Σ.Π.Μ.Ε.), προσκαλεί την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε – Ισόγειο - Παπάγου – Στάση Μετρό: «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ») στην εσπερίδα με θέμα:«Νέες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα του Δομοστατικού Μηχανικού»
που διοργανώνεται με την ευκαιρία της απονομής του διεθνούς βραβείου της IABSE: «The International Award of Merit in Structural Engineering» στον Καθηγητή κ. Θεοδόσιο Τάσιο.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:

Giorgio Macchi, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Pavia

Michel Virlogeux, Καθηγητής της Ecole Nationale Des Ponts et Chaussées

Μιχαήλ Φαρδής, Καθηγητής Οπλισμένου Σκυροδέματος Πανεπιστημίου Πατρών

Γεώργιος Γκαζέτας, Καθηγητής Εδαφομηχανικής Ε.Μ.Π.

Μετά το πέρας των ομιλιών ο καθηγητής κος Michel VIRLOGEUX, θα απονείμει το βραβείο στον καθηγητή κο Θεοδόσιο Τάσιο, τιμώντας τον «ως εξέχουσα προσωπικότητα με πολύπλευρη και σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της Δομοστατικής Μηχανικής, καθώς και με πλούσια δράση κοινωνικού χαρακτήρα».
ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου

Διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα για την κράτηση του Δ.Κοντομηνά

Υπόθεση ΤΤ: Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την τύχη του Δ. Κοντομηνά

Η εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του επιχειρηματία, ενώ ο ανακριτής ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο κ. Κοντομηνάς αφού καταβάλει εγγύηση-μαμούθ 5 εκατ.ευρώ - Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει για την περαιτέρω μεταχείριση του κ. Κοντομηνά

Διαφωνία προέκυψε μεταξύ της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου και του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη για την προφυλάκιση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.
Η κυρία Παπανδρέου προτεινε την προφυλάκιση του κ. Κοντομηνά, ενώ ο κ. Ανδρεάδης εισηγήθηκε να αφεθεί ελεύθερος ο επιχειρηματίας αφού καταβάλει εγγύση-μαμούθ ύψους 5 εκατ.ευρώ και με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει για την περαιτέρω μεταχείριση του κ. Κοντομηνά εντός 24 ωρών.
Μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο κ. Κοντομηνάς θα συνεχίσει να νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως, εταιρείες συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά έλαβαν από το ΤΤ δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου του 2008 και Ιανουαρίου του 2012, χωρίς να τηρηθούν οι βασικές αρχές τραπεζικής πρακτικής ενώ τα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ορίστηκαν στις συμβάσεις με το τραπεζικό ίδρυμα.

Λογαριασμό του Λαγού με 150.000 ευρώ βρήκε το ΣΔΟΕ- Ο ίδιος δήλωνε μόλις 7 ευρώ στο πόθεν έσχες του


Παραπολιτική

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. εντόπισαν 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού ο οποίος δήλωνε άνεργος.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ. Ο ίδιος πάντως στη δήλωση πόθεν έσχες του που δημοσιεύεται στο site της Βουλής εμφανίζεται να μην έχει το παραμικρό εισόδημα και να διαθέτει μόλις 7 ευρώ στον λογαριασμό του στην τράπεζα.



Αυτούς τους...έντιμους ψηφίσατε για να σας απαλλάξουν από τα «λαμόγια»;

ΤΩΡΑ - Συνελήφθη ο Κουρής...




 Τον "τσίμπησαν" πάλι, για χρέη προς το Δημόσιο και κάτι...
πολεοδομικές παραβάσεις...


Ο Γιώργος Κουρής, που συνελήφθη πριν από λίγο από την Ασφάλεια για χρέη προς το Δημόσιο και κάτι πολεοδομικές παραβάσεις, κρατείται στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ. Στο Ψυχικό εντόπισαν και συνέλαβαν τον εκδότη και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν σε βάρος του, τέσσερα εντάλματα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο. Εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα
 

Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν μέσα στο 2014, είναι απλή αριθμητική


Παραπολιτική
Στην επόμενη γωνία είναι η Ανάπτυξη και περιμένει να πέσουμε στην αγκαλιά της; Μετά πέντε χρόνια σφοδρής κρίσης, ένα «κανονικό» (για να μεταχειριστώ μια λέξη του συρμού...) πολιτικό σύστημα θα είχε κουραστεί να λέει ψέματα.

Και η αλήθεια είναι ότι το 2014 θα είναι σκληρότερο από το 2013, ακόμη κι αν δεν μειωθεί το ΑΕΠ, δεν αυξηθεί η ανεργία, διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, με μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Γιατί όσο περισσότερο διαρκεί η σημερινή κατάσταση, τόσο βαρύτερα αισθητές και δυσχερέστερα αναστρέψιμες γίνονται οι συνέπειές της. Αλλά, χωρίς αλλαγή ρότας, θα υπάρξει (και) επιδείνωση των μεγεθών.

Με τη νέα φορολογία επιχειρήσεων, π.χ., οι μικρές επιχειρήσεις με εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ οδηγούνται σε πνιγμό. Οι εταίροι μιας ομόρρυθμης εταιρείας που έβγαζε 40.000 ευρώ, λογικά πλήρωσαν για το 2012 φόρο 4.000 ευρώ και οι δύο. Με την επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ (λόγω κατάργησης του αφορολογήτου) και την προκαταβολή φόρου 55%, φέτος θα πληρώσουν 13.500 ευρώ. Μια ατομική επιχείρηση με εισόδημα 10.000 ευρώ πλήρωνε 500 ευρώ. Φέτος θα πληρώσει φόρο 2.600 ευρώ και, μαζί με την προκαταβολή, 4.000 ευρώ περίπου. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Το γνωρίζουν οι φοροτεχνικοί - είναι απλή αριθμητική.

Ακούγεται παράλογο, αλλά το ιδεολόγημα της τρόικας ότι η εκκαθάριση της αγοράς από μικρές επιχειρήσεις είναι προϋπόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έγινε αποδεκτό. Πρόκειται για σκληρή νεοσυντηρητική πολιτική η οποία, επιπλέον, είναι έκδηλα αδιέξοδη, καθώς συνδυάζεται με απουσία εναλλακτικών πολιτικών ανάπτυξης. Ακούγονται, π.χ., ρητορείες περί εξωστρέφειας. Ομως, παρά την εξαΰλωση των μισθών, όποιος παράγει εξωθείται να μετοικήσει εκτός Ελλάδας, κυρίως λόγω του υπερβολικού κόστους ενέργειας. Η μεταποίηση τσακίζεται και η ανεργία διευρύνεται (και χωρίς απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων...) προκειμένου να επιδοτούνται τα κέρδη μεσαζόντων του φυσικού αερίου και αεριτζήδων των ανανεώσιμων πηγών. Τον Νοέμβριο οι εξαγωγές μειώθηκαν 22,6%. Εφόσον καταστρέφεται η παραγωγή, τι θα εξάγουμε;

Συναγερμός από τον Κώστα Καλλίτση εδώ.