Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (έρχεται...)

Στον e-μεγεθυντικό φακό η περιουσία των Ελλήνων
Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη φάση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην παρούσα φάση θα υλοποιηθεί το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται ότι θα τεθεί το 2020 με την ολοκλήρωση και του κτηματολογίου.
Προ των πυλών βρίσκεται από την ΑΑΔΕ η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων.
Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, βάσει και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη φάση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη σε αυτή όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μόνιμες κατοικίες, εξοχικά, αυτοκίνητα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, όλα τα εισοδήματα, μετρητά, καταθέσεις και τιμαλφή μεγάλης αξίας θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν στο μεγεθυντικό φακό «παρακολούθησης» των ελεγκτικών υπηρεσιών...

Σπεύδουν στα συμβολαιογραφεία για να προλάβουν...

Τρέχουν να προλάβουν τις αυξήσεις στους φόρους ακινήτων
Από την 1η Ιανουαρίου 2019 τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές - «Βροχή» οι μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές

«Φωτιά» έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, καθώς χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που… τρέχουν στα συμβολαιογραφεία για να προλάβουν τις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται από τις αρχές του επόμενου έτους.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που εφαρμόστηκαν ήδη για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι οποίες αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις περίπου 20 φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.
Για τον λόγο αυτό και επειδή οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες σε αρκετές περιοχές της χώρας οι φορολογούμενοι σχεδιάζουν έγκαιρα τις επόμενες κινήσεις τους για την «τύχη» των ακινήτων τους, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.
Υπενθυμίζεται ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων έφερε αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, ως εξής:

Όπισθεν ολοταχώς μέ ασύλληπτη ταχύτητα...

Μια ψήφος κόντρα σε δισεκατομμύρια γυναίκες…
Μια ψήφος κόντρα σε δισεκατομμύρια γυναίκες…Η έγκριση της υποψηφιότητας Κάβανο, επιφυλάσσει δεινά για το δεύτερο φύλλο 

Η μεγαλύτερη καταστροφή για τις γυναίκες στην ιστορία του εικοστού πρώτου αιώνα συντελέσθηκε πριν από ολίγα εικοσιτετράωρα. Ο μεγαλύτερος πόνος, ο μεγαλύτερος ζόφος, η μεγαλύτερη συντριβή. Ή μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, πριν από ολίγα εικοσιτετράωρα ξεκίνησε η διαδικασία που θα εξελιχθεί στην μεγαλύτερη ήττα των θηλυκών τον τρέχοντα αιώνα. Μια ψήφος ήταν αρκετή, όπως μια ψήφος θα είναι αρκετή εντός των προσεχών μηνών για προκύψουν σιγά σιγά ο πόνος, ο ζόφος, η συντριβή…
Εξηγούμαι για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις. Στις 6 Οκτωβρίου η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με ψήφους 50 έναντι 48 την υποψηφιότητα του δικαστή Κάβανο για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια ψήφος προς τα εδώ δηλαδή και η υποψηφιότητα θα είχε απορριφθεί. Δεν ήρθε κι ο Κάβανο φόρεσε την πολυπόθητη τήβενο. Κι έγειρε αποφασιστικά την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ...

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών 20 κλάδοι της οικονομίας...

Τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση εκτίμησης εθνικού κινδύνου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε υψηλή προτεραιότητα για ανάληψη δράσης κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος βρίσκονται ακόμη οι κλάδοι των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται επίγεια (π.χ. στα πρακτορεία), καθώς και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος.
Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει 20 κλάδοι της οικονομίας, στο πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες, με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και μεσίτες ακινήτων να φιγουράρουν στη λίστα. Η πρώτη «Έκθεση Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας» (National Risk Assessment) που δημοσιεύτηκε χθες από το υπουργείο χαρακτηρίζει αναγκαία την άμεση ανάληψη δράσεων για όσους ασχολούνται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιρειών και πολλές φορές εν αγνοία τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε υψηλή προτεραιότητα για ανάληψη δράσης κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος βρίσκονται ακόμη οι κλάδοι των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται επίγεια (π.χ. στα πρακτορεία), καθώς και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος...