Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Συνολική αντιμετώπιση για τους δασικούς χάρτες προανήγγειλε η κυβέρνηση

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η τροπολογία της ΝΔ εστιάζει μόνο στο να γίνονται ατελώς οι διαδικασίες ενστάσεων και το πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα και δεν μπαίνει στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος που είναι σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους (φωτ. αρχείου).
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των δασικών χαρτών προανήγγειλαν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου στη Βουλή, τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες κατέθεσαν η Νέα Δημοκρατία και οι ΑΝΕΛ, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι συντόμως θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί επί της προτεινόμενης από το κόμμα του ρύθμισης, λέγοντας ότι...

Τα Μνημόνια μείωσαν τον πληθυσμό (2011-2015) - ¨Αρθρο τού καθηγητή Μανόλη Δρεττάκη

...μειώθηκε συνολικά (σε στρογγυλούς αριθμούς) κατά 340.000...
Ομίχλη στη Θεσσαλονίκη ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Κλείνοντας το προηγούμενο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επισημάναμε: «Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα μέτρα των Μνημονίων δεν προκάλεσαν μόνο συρρίκνωση του συνολικού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της, αλλά μείωσαν και τον πληθυσμό της για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθυσμός της χώρας, ενώ μέχρι το 2010 αυξανόταν συνεχώς, από το 2011 άρχισε να μειώνεται και την πενταετία 2011-2015 (στην οποία έγιναν αισθητές στον πληθυσμό οι επιπτώσεις των Μνημονίων) μειώθηκε συνολικά (σε στρογγυλούς αριθμούς) κατά 340.000.
Στο άρθρο αυτό, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα εξετάσουμε πώς αναλύεται η μείωση αυτή του πληθυσμού κατά υπηκοότητα (πρόκειται για τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τους προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες, μετανάστες ή τουρίστες).
Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνεχής αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2010 οφείλεται βασικά...

Φόρμουλα απεμπλοκής σε δύο στάδια αναζητούν κυβέρνηση - θεσμοί


Το σχέδιο διεξόδου άρχισε να σχηματοποιείται στη μαραθώνια -και μεταμεσονύκτια- χθεσινή διαπραγμάτευση στο Hilton και πλην θεαματικής ανατροπής αναμένεται να πάρει το πρώτο «πράσινο φως» στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.
«Το SLA θα έχει κλείσει στις 20 Μαρτίου»

Το μήνυμα που εξέπεμψε αργά χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ότι το staff level agreement «θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» δίνει και το στίγμα της επικείμενης συμφωνίας -μιας συμφωνίας, όμως, που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις θα διαχωριστεί σε ένα «μνημονιακό» κι ένα «μεταμνημονιακό» πακέτο.
Το πρώτο, το «μνημονιακό» πακέτο έχει ουσιαστικά ήδη κλείσει μετά την αποδοχή από το ΔΝΤ της ελληνικής και ευρωπαϊκής θέσης ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για τον επόμενο χρόνο. Η αποδοχή αυτή αποτελεί και το «κλειδί» της συμφωνίας - στην πράξη, δε, σημαίνει ότι...

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ιστορία της 8ης Μαρτίου
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν...

Οι δύο ταχύτητες της κυρίας Μέρκελ

Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαικής Ενωσης. Οι εξαγωγές της σπάνε κάθε χρόνο νέα ρεκόρ και το πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές της ξεπερνάει το 8%, περίπου 250 δις ευρώ το χρόνο. Τα δύο τρίτα περίπου του χρέους που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα επί δεκαετίες!
Σύμφωνα όμως με όσα έφερε χθες στη δημοσιότητα η Deutsche Welle, σε 331.000 ανθρώπους κόπηκε το ρεύμα μέσα σε έξι μήνες. Το 2015 ταχυδρομήθηκαν 6,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια για διακοπή του ηλεκτρικού. Σε ένα εξαιρετικό άρθρο ρεπορτάζ του αξέχαστου καθηγητή Ζ. Παπαδημητρίου, το tvxs είχε παρουσιάσει μια ανάλογη εικόνα. Το 19% των Γερμανών, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο μέσος όρος των συντάξεων είναι 700 Ευρώ το μήνα με πτωτικές τάσεις. Περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το κοινωνικό επίδομα των 382 Ευρώ το μήνα συν το επίδομα φθηνής  κατοικίας. Ενας στους τρεις ανέργους, προσθέτει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle,  δεν είναι σε θέση να πληρώσει ενοίκιο και νερό στην ώρα τους ή δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του....

Συμφωνία; Ωχ!...


Μετά τις πολυήμερες πρωινές εκπομπές της απόλυτης κινδυνολογίας, κυρίως από συγκεκριμένες οικονομικές ιστοσελίδες, σήμερα και αφού διαφάνηκε φως στην...
ολοκλήρωση της αξιολόγησης ξεκίνησε από το πρωί η σπέκουλα για το πόσοι και ποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα διαφοροποιηθούν στις ψηφοφορίες.
Η καλύτερη και η πιο χαριτωμένη δημοσιογραφικά εικόνα... απελπισίας αποτυπώθηκε στον παρακάτω διάλογο μεταξύ Πορτοσάλτε και Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ, αφού μετέδωσαν ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις φαίνεται ότι το απαιτούμενο πλεόνασμα του 2018 θα είναι τελικά 2% (η κυβέρνηση επέμενε στο 1% και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο 3,5%):..
Πορτοσάλτε: Φαντάζεσαι ότι μπορεί να βγούνε τώρα αυτοί (σ.σ. η κυβέρνηση) και να λένε ότι εμείς από το 3,5% το πήγαμε στο 2%;
Παπαδημητρίου: Πολύ πιθανά θα το κάνουν, αν πράγματι το πέτυχαν
Πορτοσάλτε: Δεν αντέχεται αυτό!
Παπαδημητρίου: Θα πάρεις τα χάπια σου και θα το αντέξεις. Πάντως δεν μπορεί να ρίξουν (σ.σ. οι θεσμοί) έξω μία χώρα με βάση τις εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020.
Α.Ψ.
efsyn.gr
                                           (Φωτο από zoornalistas.blogspot)

Έπρεπε να ξέρει ο Τσακαλώτος;...

Image result for τσακαλώτος τσίπρας
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξε ένα απρόοπτο που ενόχλησε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου: την ώρα που ο πρωθυπουργός έλεγε με ικανοποίηση ότι «η ελληνική οικονομία άντεξε», η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωνε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2016, που έδειχναν ότι τελικά και η περυσινή χρονιά έκλεισε με οριακή ύφεση. 
Αυτά τα στοιχεία έδωσαν στην ΝΔ την… καλύτερη πάσα για να αποδομήσει την ομιλία Τσίπρα, ενώ αιφνίδιασαν την κυβέρνηση. Μάλιστα, πολλοί διερωτήθηκαν αν ο υπουργός Οικονομικών όφειλε να ξέρει τις ανακοινώσεις από πριν, για να προστατεύσει τον πρωθυπουργό. Μάλλον αυτό εννοούσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σήμερα το πρωί, στη «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ. Όταν ρωτήθηκε αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήξερε τις ανακοινώσεις που θα έκανε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., απάντησε με νόημα «ρωτήστε τον υπουργό Οικονομικών». 
Και αυτή η απάντηση δείχνει ότι μάλλον δεν είναι… όλα μια ωραία ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση… 

matrix24.gr

Spiegel: Η Τουρκία έχει ανάγκη τα εμβάσματα των Βρυξελλών...

Ένα τμήμα της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι και η καταβολή ποσού τριών δις. ευρώ από την ΕΕ
Spiegel: Η Τουρκία έχει ανάγκη τα εμβάσματα των Βρυξελλών – Δεν θα καταγγείλει τη συμφωνία για το προσφυγικό - MediaΗ τουρκική κυβέρνηση έχει συμφέρον να διατηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ, διότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και ειδικά ο τουρισμός καταρρέει.
Η Άγκυρα έχει ανάγκη τα εμβάσματα από τις Βρυξέλλες. Ένα τμήμα της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι και η καταβολή ποσού τριών δις. ευρώ από την ΕΕ, μέρος του οποίου δεν έχει ακόμα καταβληθεί, γράφει το γερμανικό περιοδικό στη διαδικτυακή του έκδοση.
Γνώστες των τουρκικών πραγμάτων, εξάλλου, επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα, αν παραβίαζε τα συμπεφωνημένα με την ΕΕ. Πολλοί Τούρκοι εξέλαβαν τη στήριξη προς τους κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους πρόσφυγες σαν βοήθεια «στα αδέρφια τους». Και στο σημείο αυτό ο Ερντογάν δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παραμικρή διένεξη.
 Γι' αυτό και παρά το γεγονός ότι οι τριβές στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την παρεμπόδιση Τούρκων πολιτικών να κάνουν προεκλογικό αγώνα επί γερμανικού εδάφους και τη σύγκριση της σημερινής Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς από τον κ. Ερντογάν, η Άγκυρα δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν, σε μια ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, συμπεραίνει το Spiegel...
 
Πηγή: Deutsche Welle
 

Εισαγγελία Πρωτοδικών : Δεσμεύονται όλοι οι λογγαριασμοί καί οι θυρίδες τών μελών τού Δ.Σ. τής ΑΕΠΙ...

Και τώρα τι θα κάνει χωρίς χρήματα η ΑΕΠΙ;...
Έσκασε το θέμα και το περιμέναμε εδώ που τα λέμε: η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξέδωσε εντολή δέσμευσης όλων των...
τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ.
Για την ακρίβεια δέσμευσε τους εταιρικούς και προσωπικούς λογαριασμούς των μελών του ΔΣ.
Ούτως η άλλως η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση της Ανώνυμης Εταιρίας με τα τεράστια έσοδα -της ΑΕΠΙ ντε- έχουν διαπραχθεί διαφόρων ειδών κακουργήματα, όπως αυτά της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής.

Είναι φανερό πως η ΑΕΠΙ έχει τελειώσει με τη μορφή που την ξέραμε...

e-tetradio.gr

Στοιχεία της Αχτσιόγλου στη Βουλή για τη γυναικεία εργασία... (ΒΙΝΤΕΟ)

«...προβλήματα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω φύλου»
Στοιχεία της Αχτσιόγλου στη Βουλή  για τη γυναικεία εργασία - ΒΙΝΤΕΟΜε αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρέθεσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στη Βουλή στοιχεία για τη γυναικεία εργασία.
«Σήμερα σε όλο τον κόσμο η ίση πρόσβαση της γυναίκας στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία δεν είναι ούτε κατοχυρωμένη, ούτε αυτονόητη. Τα στοιχεία της έκθεσης του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, είναι αμείλικτα. Η οικονομική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξάνεται διαρκώς και θα χρειαστούν περισσότερα από 170 χρόνια για γεφυρωθεί» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.
«Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες  Σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω φύλου» επεσήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας...
enikos.gr    
 Δείτε το βίντεο:

Αμετάβλητο, γιά τό '16, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)

ΕΛΣΤΑΤ: Μηδενική ανάπτυξη το 2016...

Αμετάβλητο παρέμεινε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με την...
πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).  
Συγκεκριμένα το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ, διατηρούμενο στα ίδια επίπεδα με το 2015.  
Στα επιμέρους στοιχεία, οι φόροι στα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 20,9 δισ. ευρώ, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη διευρύνθηκε κατά 0,6% στα 167,6 δισ. ευρώ.  
Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αντίθετα, συρρικνώθηκαν κατά 2,1% σε 40,4 δισ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 0,8% σημείωσε και ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου.  
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών περιορίστηκαν κατά 2% στα 57,1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 0,4% στα 60,2 δισ. ευρώ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όρους τιμών αγοράς, το ΑΕΠ ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ, έναντι 175,7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,1%.  
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκούσε σε οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3%. Ωστόσο, οι επιδόσεις του δ΄ τριμήνου ήταν απογοητευτικές, εξαλείφοντας τη βελτίωση των προηγούμενων τριμήνων....

naftemporiki.gr


Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

1. Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ανοιχτά τα μέτωπα, σημάδια απεμπλοκής στον ορίζοντα. «Η αξιολόγηση θα κλείσει» δηλώνει τώρα ο Σόιμπλε.

2. Με το μήνυμα «οι πολίτες θα έχουν τον λόγο» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και το κεντρικό στίγμα της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση.
3. Δυο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, οι Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος της Κεντροδεξιάς, που φέρει το όνομα «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών».
4. Τι σημαίνει Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων»; Η ΕΕ α λα καρτ γίνεται ένα όλο και πιο ρεαλιστικό σχήμα συνεργασίας ενάντια στην κατάρρευση. Το επιβεβαίωσαν στις Βερσαλλίες Ολάντ, Μέρκελ, Τζεντιλόνι και Ραχόι.
5. WikiLeaks: Πώς η CIA... «χάκαρε» τα πάντα! Το πρώτο «πακέτο» διαβαθμισμένων ντοκουμέντων, αρχείων και φακέλων της CIA που αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε μυστικά προγράμματα «χακαρίσματος» δημοσίευσαν ήδη τα WikiLeaks, δημιουργώντας νέους «πονοκεφάλους» στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
6. Διαδικτυακό, μαζικό, σεξιστικό «καψόνι» στον στρατό των ΗΠΑ. Χιλιάδες εικόνες γυμνών γυναικών πεζοναυτών αναρτήθηκαν σε group συναδέλφων τους στο facebook. 
7. Ετολή δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διενεργεί. Την ίδια ώρα ο κορυφαίος στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος δηλώνει: «Φεύγω από την ΑΕΠΙ. Δεν πάει άλλο πια». 
8. Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει όχι μόνο τον καρκίνο, αλλά και πού αναπτύσσεται.
9. Απόφαση ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους πρόσφυγες.
10. Έκλεισε η έρευνα για το θάνατο του Τζορτζ Μάικλ: Από τι πέθανε…από «φυσικά αίτια»  έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα. 
*τό σκίτσο είναι τού ΚΥΡ
tvxs.gr 07 Μαρ. 2017

Ο εκτσογλανισμός του ευρωπαϊκού τόξου. Στην ντόπια και στην ξένη εκδοχή του.

Ο διαιτητής είναι στημένος
 EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η αυτονόητη απάντηση είναι «όχι». Αν μάλιστα επιχειρεί με επιθετική αγένεια να καθορίσει το βάθος, την έκταση και το τίμημα της συμφωνίας, το πιθανότερο είναι να απαιτήσουν και οι δύο πλευρές να το βουλώσει, διαφορετικά θα τον πετάξουν έξω. Ετσι συμβαίνει στις κανονικές εμπορικές συναλλαγές.
Ομως στις κουβέντες που γίνονται στο «Χίλτον» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, αν και έχουν εμπορικό χαρακτήρα, παραβιάζονται όλοι οι κανόνες. Ο υποψήφιος αγοραστής όχι μόνο ανέχεται τον τρίτο, αλλά τον σιγοντάρει.
Το ΔΝΤ (ο τρίτος στην ιστορία μας) συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου.
Δεν έχει βάλει φράγκο...