Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Προ έτους φίλος μου έκανε δώρο ορειχάλκινο αγαλματίδιο του Λένιν, που είχε αγοράσει σε γκαλερί στο Λονδίνο. Θα πρέπει να το δηλώσω στο περιουσιολόγιο; Θα πληρώσω φόρο κατοχής; Αποδοχής δωρεάς; Θα πρέπει ο φίλος μου να προσκομίσει απόδειξη αγοράς; Μήπως, για να αποφύγω τα μπλεξίματα με το ΣΔΟΕ, να το στείλω στον Κουτσούμπα να το βάλει στο γραφείο του στον Περισσό; 
Α, ρε Βλαδίμηρε τι τραβάω για πάρτη σου από τότε που ήλθαν οι κομμουνιστές στην εξουσία... 
matrix24.gr

Ποινικές διώξεις κατά Άνθιμου για το «κουκούλωμα» βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο



tvxs.gr | 12 Οκτ. 2015
Ποινικές διώξεις για συγκάλυψη μιας υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν και οι δύο τρόφιμοι του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.
Διαβάστε επίσης:
Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» αρχικά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων το ίδρυμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα»του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.
Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε από τον μητροπολίτη.

Τοποθετήθηκε νέος αρχηγός στόλου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

tvxs.gr| 13 Οκτ. 2015
Συνεδρίασε σήμερα Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Ενδεικτικά τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
  • Η στρατηγική της χώρας για τα εθνικά θέματα
  • Το προσφυγικό ζήτημα
  • Οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Επιπλέον αποφασίστηκε η τοποθέτηση του αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Καραγεώργη στη θέση του νέου αρχηγού του στόλου, ενώ στη θέση του διοικητή ΑΣΔΕΝ τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Τι να μας πουν οι Κούρδοι...

TVXS Σκίτσο| 13 Οκτ. 2015
Έναν φόρο όλοι τον πληρώνουμε...

Πολυνομοσχέδιο: Τα 7 μέτρα που χτυπούν (ξανά) τη μεσαία τάξη

TVXS Ρεπορτάζ

08:07 | 13 Οκτ. 2015
Με 7 φορολογικά μέτρα που χτυπούν απευθείας, για μια ακόμη φορά, την ήδη αποδυναμωμένη φοροδοτική ικανότητα της μεσαίας τάξης, αλλά και με μια σειρά σκληρών διατάξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των «προαπαιτούμενων» που θα ξεκλειδώσει την δόση των 2 δισ. ευρώ.
Τα επίμαχα, νέα φορολογικά μέτρα είναι εκείνα που αφορούν την φορολόγηση των ακινήτων (μέσω του ΕΝΦΙΑ) αλλά και των εισοδημάτων από ενοίκια καθώς - και κυρίως - οι διατάξεις του φέρνουν μεγάλες ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ειδικά γι αυτές τις ανατροπές, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να πετάξουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες φορολογούμενους που ήδη έχουν υπαχθεί στις 100 δόσεις, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες έντονος προβληματισμός και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο εν λόγω προβληματισμός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί και στις συζητήσεις με τους δανειστές τις επόμενες εβδομάδες προς αναζήτηση πιθανών βελτιώσεων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα μηνύματα από την πλευρά της τρόικας δεν είναι ενθαρρυντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ως εκ τούτων, και πλην θετικού αιφνιδιασμού από το μέτωπο των μέτωπο των πιστωτών, τα 7 πιο δύσκολα και σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο φορολογικό πεδίο είναι τα εξής:

ΕΝΦΙΑ:
1. Δεν χαρίζεται πλέον φόρος ούτε ενός ευρώ στην φορολόγηση των ακινήτων. Μέχρι σήμερα δεν βεβαιωνόταν και δεν ήταν απαιτητός ΕΝΦΙΑ κάτω των 10 ευρώ. Με το πολυνομοσχέδιο το όριο του «μη απαιτητού» ΕΝΦΙΑ κατεβαίνει μόλις στο 1 ευρώ.
2. Καταργείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και  διαμερισμάτων που διαθέτουν σήμα του ΕΟΤ. Καταργείται επίσης η απαλλαγή για τα ακίνητα τα οποία ανήκουν, προς ίδια χρήση, σε ξενοδοχεία. Στα ακίνητα αυτά επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος.
Φορολόγηση ενοικίων:
3. Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στην κλίμακα του εισοδήματος από ενοίκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15% και για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από το 33% στο 35%.
Με τους νέους συντελεστές, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.800 ευρώ, ενώ έως τώρα πλήρωνε 1.320 ευρώ - δηλαδή, θα κληθεί να καταβάλει 480 ευρώ περισσότερα.
Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από τα φετινά ενοίκια.
4. Μπαίνει τέρμα - επίσης αναδρομικά και για τη χρήση του έτους 2015 - στη δυνατότητα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Η δυνατότητα αυτή αφορούσε τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί και, αποδεδειγμένα, δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Αυτό το δικαίωμα εκχώρησης πλέον καταργείται και, ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες θα φορολογούνται για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει και δεν θα εισπράξουν. Οι ενώσεις των ιδιοκτητών προειδοποιούν ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση των εξώσεων.
Ρύθμιση 100 δόσεων
5. Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, αλλά αποδειχθεί πως έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή τους νωρίτερα, θα κληθούν να το πράξουν. Θα μειωθεί, δηλαδή, ο αριθμός των δόσεων και θα αυξηθεί η μηνιαία πληρωμή. 'Αγνωστο παραμένει ακόμη πώς θα τεκμηριώνεται η αυξημένη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη.
6. Χάνεται η ρύθμιση για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα νέα φορολογική οφειλή. \Οσοι δεν εξυπηρετούν νέα, ληξιπρόθεσμη οφειλή εντός 30 ημερών μετά την παραλαβή του σχετικού ειδοποιητηρίου από την Εφορία, τότε θα αποβάλλονται και από τη ρύθμιση των παλαιών οφειλών. Η νέα, τρέχουσα οφειλή μπορεί να αφορά είτε φορολογία είτε φορολογία εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ ή και τέλη κυκλοφορίας.
7. Αυξάνεται στο 5% από 3% το επιτόκιο, για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση και έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
Το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής
Πέραν των δυσμενών φορολογικών αλλαγών που πλήττουν ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, το φορολογικό σκέλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αυστηρότατες διατάξεις που καθιστούν έγκλημα την φοροδιαφυγή και προβλέπουν βαριές ποινές φυλάκισης - διατάξεις όμως, που μένει να φανεί στην πράξη πώς θα εφαρμοστούν κι εάν θα αποδώσουν.
Για παράδειγμα, παρά το μεγάλο θόρυβο που γίνεται για τις θυρίδες, η νομοθεσία προβλέπει και σήμερα δυνατότητα κατάσχεσής τους, που όμως σπάνια εφαρμόζεται. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο εκείνο που αλλάζει είναι η διεύρυνση των αδικημάτων βάσει των οποίων μπορούν να κατασχεθούν θυρίδες.

Συνοπτικά, οι βασικές προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι οι εξής:
* Θυρίδες: Δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων (το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο 100%), για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ.
* Ποινές: Δύο χρόνια φυλάκιση για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ (100.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος ή περιουσίας), ένα έτος για μη έκδοση αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ. Τρεις μήνες φυλακή για έκδοση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, ένα έτος για έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή άνω των 30.000 ευρώ, κάθειρξη εφόσον υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
* Αυτουργοί και συνεργοί: Η έννοια του φοροφυγά επαναπροσδιορίζεται και μπορούν να βρεθούν «μπλεγμένοι» από πρόεδροι Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών, έως πρόεδροι, γραμματείς και ταμίες συνεταιρισμών.
* Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων: Τέλος ατα πρόστιμα του ΚΒΣ για εκκρεμείς υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων έως τις 31-12-2013. Τα πρόστιμα ορίζονται από 20% έως και 50% της αξίας κάθε πλαστού ή εικονικού στοιχείου.
* Πρόστιμα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: Παραμένουν τα πρόστιμα (100, 250 και 500 ευρώ), αλλά περιορίζονται στο μισό για ορισμένες διαδικαστικές παραβάσεις.
* Πρόστιμα για ΦΠΑ:  Μετά από έλεγχο, αν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που θα προέκυπτε. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και για ανακριβή δήλωση ΦΠΑ (ή μη υποβολή δήλωσης). Πρόστιμο 50% επί του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όποιον ασκεί οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών, αλλά και σε όποιον εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, ενώ δεν είναι υπόχρεος.

Την ενοχή του ζεύγους Γ. Παπαντωνίου για ανακριβές πόθεν έσχες ζήτησε ο Εισαγγελέας


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009 ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας Π. Πούλιος.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στο ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου, το χαρακτήρισε "ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται απο οικονομική κατάσταση κατηγορουμένων".

 Ο Π. Πούλιος ανέλυσε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 1999 οι δύο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. δρχ.

Επεσήμαινε δε, ότι η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθόλη την διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

 Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην HSBC, κι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του, Γ. Κανδαλέπα.

"Είναι δυνατόν να έγινε ανάληψη τόσο μεγάλου ποσού και να το κράτησε κρυφό από τονπρώτο κατηγορούμενο ο Γ. Κανδαλέπας;" αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας προσθέτοντας: "Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και  οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του".

 Και συνέχισε ο Π. Πούλιος: "Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού."

Πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τόσο τον πρώην υπουργό όσο και τη σύζυγο του και επιδίκασε επίσης χρηματική ποινή 100.000 έκαστος και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του δεν παρίστανται στη δίκη αλλά εκπροσωπούνται δια των τριών πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου.

kathimerini.gr

5.000 γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι


Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Μέγα αμάρτημα η απληστία. Ενα από τα επτά θανάσιμα. Με δαίμονά της τον Μαμμωνά, σύμφωνα με την εκκλησιαστική γεωγραφία αμαρτιών και δαιμονίων. Την ψυχή του ας την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Η πλεονεξία, όμως, είναι κατεξοχήν κοινωνικό αμάρτημα. Αντικοινωνικό δηλαδή. Δεν διαπράττεται εν κενώ, αλλά μέσα στον κόσμο και εναντίον του. Ο φιλοτομαριστής άπληστος αδιαφορεί αν η βουλιμία του ικανοποιείται (πάντοτε μερικώς και προσωρινά) εις βάρος των άλλων, των αδυνάμων ή των νομοταγών. Ισα ίσα, αυτό είναι η μισή του ηδονή. Η απληστία, ωστόσο, όπως και οι λοιπές αμαρτίες, μπορεί να μετατραπεί σε δόκανο. Και να πιαστεί μέσα του ο ίδιος ο αμαρτωλός. Κυριολεκτικά αυτοσαγηνευόμενος. Αυτό συνέβη και με τους 5.000 όχι κατά τίτλο, αλλά μόνο κατά μισθό γενικούς γραμματείς. Πληροφορηθέντες ότι επίκειται μείωση κατά 25% των απολαβών του πολιτικού προσωπικού, έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τα «κεκτημένα» τους. Αποκαλύφθηκαν έτσι τα «κρυφά μισθολόγια». Και μάθαμε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη ότι 5.000 υπάλληλοι, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, απασχολούμενοι σε ΝΠΙΔ, έχουν καθαρές αποδοχές 2.800 ευρώ μηνιαίως. Τον μισθό του γενικού γραμματέα. Χωρίς να τον δικαιούνται.
Ουδείς εκ των 5.000 αυτενήργησε. Δεν αποφάσισαν ένα ωραίο πρωί ν’ αυξήσουν μόνοι τους τον μισθό τους. Απαίτησαν την αύξηση, βρήκαν ευήκοα ώτα και την επέβαλαν. Τα ευήκοα ώτα ήταν κυβερνητικά. Κάποιας από τις προ του 2015 κυβερνήσεις. Η μισθολογική εξίσωση έγινε μέσω διατάξεων που περνούσαν κατά καιρούς σε νομοσχέδια. Με το τέχνασμα των τροπολογιών και μεταμεσονυκτίως; Δεν έγινε γνωστό. Δεν είναι, όμως, αυτό το σοβαρότερο κενό στην πληροφόρησή μας. Για να μη μείνει και αυτή η αποκάλυψη στου δρόμου τα μισά, ως συνήθως, πρέπει να δημοσιευθεί κάποια στιγμή ο κατάλογος όσων κυβερνώντων αποφάσισαν (σε καιρούς βαριάς λιτότητας) να δράσουν σαν πάτρωνες προνομιούχων, εξυπηρετώντας ομαδούλες συμφερόντων. Εντάξει. Ας μην κοινοποιηθούν τα ονόματα των άπληστων υπαλλήλων, οι φαρισαίοι άλλωστε θα πουν ότι προσβάλλονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ας κατονομαστούν, όμως, όσοι τους διευκόλυναν νομοθετικά. Για να μη στιγματίζεται το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Αμέσως έπειτα θα πρέπει να προσδιοριστεί πόσα από τα μηνιαία 2.800 ευρώ ήταν προϊόν οιονεί υπεξαίρεσης. Χίλια; Πεντακόσια; Τόσοι υπάλληλοι επί τόσα παραπανίσια ευρώ επί τόσα τα χρόνια του καθενός. Ωστε να μάθουμε ποια η φύρα του Δημοσίου. Σταγόνες στον ωκεανό; Ισως. Μα και ο ωκεανός από σταγόνες αποτελείται. «Σταλαματιά σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά» δεν μαθαίναμε όταν διδασκόμασταν τα αγαθά της αποταμίευσης;

Μετά τον υπολογισμό, ας απαιτηθεί η επιστροφή τους. Μια και, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, δεν είναι απλώς μη δεδουλευμένα, αλλά κλοπιμαία με την κάλυψη του υποτιθέμενου φύλακα: του κράτους. Για να μην τους αντιγράψουμε δε στην απληστία απαιτώντας όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα εδώ και τώρα, ας ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων οι παρατύπως ευεργετηθέντες. Ανθρωποι είναι κι αυτοί.

kathimerini.gr

«Να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες της Frontex» ζήτησε ο Ν. Ξυδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (15 και 16 Οκτωβρίου), η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, προετοίμασε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συζήτησαν το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συνέταξε η λουξεμβουργιανή προεδρία, εστιάζοντας στα σημεία που αφορούν τη συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ευρωπαϊκή απάντηση στις ροές προσφύγων.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος κατά την παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του περιορισμού των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, καθώς και την ανάγκη να υποστηριχθούν οι όμορες της Συρίας χώρες, που δέχονται και τα μεγαλύτερα βάρη, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε γνώση όλων των κρατών-μελών και χωρίς να παρακάμπτονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που διέπουν την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι πρωταρχικά, εθνική ευθύνη και θα πρέπει τα κράτη να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν και να εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες της Frontex στο πλαίσιο της εντολής της και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι εταίροι μας να συνεισφέρουν σε τεχνική και υλική βοήθεια, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ και τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σόινι. Οι συναντήσεις εστιάστηκαν σε διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και στον προγραμματισμό εκατέρωθεν επισκέψεων.
kathimerini.gr

N.Δ. : Σφοδρή επίθεση Μεϊμαράκη σε Παπαμιμίκο και Τσιμάρα...

Νέα Δημοκρατία στα... όρια

Ανοικτός είναι, πλέον, ο πόλεμος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου. Φτάνει, δε, σε τέτοια ένταση που δεν είναι λίγοι όσοι αμφιβάλλουν πλέον εάν το κόμμα μπορεί να φτάσει συντεταγμένο στη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου και πότε ακριβώς θα διεξαχθεί αυτή. Αύριο στις 18:00 θα συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο, την ευθεία επίθεση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη προς το Γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκου και τον Γεν. Διευθυντή Κ. Τσιμάρα σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει τη μηχανογραφική υποστήριξη της διαδικασίας αλλά και με μία, τελική, απόφαση στην οποία συμμετείχαν μόλις 8 από τα 17 μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία και παραμένει ανοικτή σε αμφισβήτηση.
Σφοδρή επίθεση Μεϊμαράκη σε Παπαμιμίκο και Τσιμάρα
Η ένταση που σοβούσε ξέσπασε, λίγο μετά τις 15:00 σήμερα, όταν ο κ. Μεϊμαράκης εισήλθε στην αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους κ. Παπαμιμίκο και Τσιμάρα, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας. Χωρίς να διευκρινίζει εάν οι αιχμές του αφορούν την αξιοπιστία της διαδικασίας ή άλλα ζητήματα, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω που επίσης είναι γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές. Πάω να πω στον Αμπατζόγλου να αποχωρήσει». Έτσι και έγινε.
Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μεϊμαράκης σε νεότερη δήλωσή του εξήγησε τους λόγους της παρέμβασής του: «Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα  ότι...

Φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων : Αποσύρονται οι διατάξεις...

Τρ. Αλεξιάδης: Απόσυρση των διατάξεων για φορολόγηση ενοικίων και ανείσπρακατα ενοίκια


Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημεία της κριτικής που κάνει η αντιπολίτευση, αλλά, όπως ο ίδιος επεσήμανε, και τα μέσα ενημέρωσης που «δημιουργούν κλίμα».

Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την φορολόγηση των ενοικίων και των διατάξεων για τα ανείσπρακτα ενοίκια, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο ορθολογικοποιεί τα πρόστιμα με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό πετάτε την μπάλα έξω», υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι τώρα ο φορολογικός μηχανισμός ελέγχει τώρα τις υποθέσεις του 2001 και ότι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις παραγράφονται στα τέλη του έτους.
Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημεία της κριτικής που κάνει η αντιπολίτευση, αλλά, όπως ο ίδιος επεσήμανε, και τα μέσα ενημέρωσης που «δημιουργούν κλίμα».
«Ξεχάσαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έξω από τη Βουλή μάτωναν οι διαδηλωτές και εδώ είχαμε κομματική πειθαρχία;», αναρωτήθηκε και τόνισε ότι «με κανονική διαδικασία και εξαντλητικό διάλογο φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο. Εμείς θα κάνουμε αλλαγές. Δεν είναι διαδικασία take or leave it. Για παράδειγμα θα αποσυρθεί αύριο το...

Deutsche Bank: Υπάρχει πολιτική απόφαση για «συγχώρεση» του ελληνικού χρέους

«Θα κοστίσει περίπου 5.000 ευρώ στον Ευρωπαίο φορολογούμενο» 

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 

REUTERS/RALPH ORLOWSKI
«Έχει ληφθεί πολιτικά η απόφαση η Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη».

«Νομίζω ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση ή έχει διαμορφωθεί η πολιτική πεποίθηση να γίνει κάποια μορφή συγχώρεσης χρέους για την Ελλάδα. Είναι κάπως κρυμμένο αυτό και ωθείται μακριά. Πιθανότατα θα αντιστοιχεί σε περίπου 5.000 ευρώ για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά θα γίνει. Έχει ληφθεί λοιπόν η πολιτική απόφαση η Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη. Και αυτό θα συμβεί», ανέφερε ο κ. Folkerts-Landau, μιλώντας σήμερα στο Bloomberg.

«Αλλά νομίζω ότι θα χρειαστούν δεκαετίες πολιτικού μετασχηματισμού, ώστε να είσαι σε θέση να λαμβάνεις τις κατάλληλες αποφάσεις σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αλλά θα είναι ακριβό να φτάσεις σε εκείνο το σημείο», πρόσθεσε ο επικεφαλής Παγκόσμιας Έρευνας της Deutsche Bank.

Μετά και το βάρος που προστέθηκε στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, μια νέα μορφή «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους θεωρείται αναπόφευκτη. Η ακριβής χρονική στιγμή κατά την οποία πιθανότατα θα δρομολογηθεί συντεταγμένα μια περαιτέρω αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων έγκειται στους εταίρους και πιστωτές, οι οποίοι ζητούν προηγουμένως δείγματα γραφής στο πεδίο υλοποίησης του τρίτου προγράμματος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
vkost@naftemporiki.gr
@VasKostoulas
 

Γελοιογραφία του Κυρ από το i-kyr.gr


Την Παρασκευή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα


Το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής σχεδιάστηκε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» για την αξιολόγηση μέτρα. Το πρώτο από τα ιδιαιτέρως κρίσιμα σχέδια νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, θα εισαχθεί προς επεξεργασία αύριο Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση τριών Επιτροπών, και με επείγουσες διαδικασίες η συζήτησή του στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης.
Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασαν με την νέα τους σύνθεση οι μόνιμες, διαρκείς κοινοβουλευτικές Επιτροπές και εξέλεξαν τα προεδρεία τους, γεγονός το οποίο αποτελεί και την αφετηρία για την επιστροφή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου σε ρυθμούς «κανονικότητας». Αύριο το πρωί, κιόλας, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να προγραμματίσει τις εργασίες για το προσεχές διάστημα: «Είναι έτοιμα προς κατάθεση πολλά νομοσχέδια» έλεγε χθες ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή, ενώ παράλληλα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος κ. Ν. Βούτσης σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως πιθανώς την προσεχή εβδομάδα, με την έναρξη της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό της Βουλής θα αποφασιστεί και η περαιτέρω μείωση των αποδοχών των βουλευτών, μέσω της μείωσης, κατά 10%, της βασικής «βουλευτικής αποζημίωσης». Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, σημείωσε πως θα υπάρξει μέριμνα μέσω νομοθετικής ρύθμισης η μείωση αυτή να μην «συμπαρασύρει προς τα κάτω» τις συνδεδεμένες με την βουλευτική αποζημίωση αποδοχές στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
kathimerini.gr

"Τέρμα τα δίφραγκα" : "πλήρης κατάργηση των μετρητών στην αγορά"...

Το σχέδιο για πλήρη κατάργηση των μετρητών στην αγορά

tvxs.gr| 12 Οκτ. 2015
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα Δευτέρα η νέα εγκύκλιος της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, βάσει της οποίας προκρίνεται ο περιορισμό της χρήσης μετρητών στην αγορά, ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αναλυτικότερα, η νέα εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:
α) υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία (ICISnet). Με άλλα λόγια, όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία θα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος
β) αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά, το ΥΠΟΙΚ θα δέχεται πληρωμές φόρων με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό
γ) την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Ουσιαστικά, θα διερευνηθεί η δυνατότητα υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών χρέωσης καρτών (POS) από όλους τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης
δ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες
ε) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των Υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Με βάση την απόφαση της κ. Σαββαΐδου, συγκροτείται μια ακόμα ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και την διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
Η νέα Ομάδα Εργασίας θα συνεργασθεί με την Ομάδα Εργασίας που λειτουργεί στη ΓΓΔΕ για την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών, όπως και με άλλες Ομάδες Εργασίας ή Επιτροπές της Γ.Γ.Δ.Ε. ή του Υπουργείου Οικονομικών και με Υπηρεσίες και Φορείς που εμπλέκονται σε θέματα και διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο της.
Το πόρισμά της πρέπει να παραδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 στην ΓΓΔΕ.

Ετσι κατασκευάζεται η Porsche 918 Spider του 1 εκατ. ευρώ... (VIDEO)

Autonea - Τα Νέα ΟnlineH 918 Spider είναι το plug in hybrid μοντέλο (μπαίνει και στην πρίζα που επαναφορτίζει τις μπαταρίες του), το οποίο θα αγγίξει τις 918 μονάδες. Είναι συλλεκτικό και γι αυτό το λόγο η τιμή του αγγίζει περίπου το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Κινείται από έναν βενζινοκινητήρα 4.6 λίτρων και σε συνδυασμό με τους ηλεκτροκινητήρες αποδίδει συνολικά 886 ίππους. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 345 χλμ./ώρα.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζεται η νέα Porsche 918 Spider.               (από tanea.gr )

Αρχισαν τα "όργανα"...

Ο Κυριάκος "καρφώνει" τη Ντόρα...
Ο Κυριάκος μίλησε για την... πολιτική ψυχρότητα που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτόν και τη Ντόρα Μπακογιάννη. 
"Πολιτικά, υπάρχουν διαφωνίες", είπε "στον Ενικό". Και...
πρόσθεσε, πως, "οι προτάσεις μου (για ριζική αλλαγή της ΝΔ) δεν βρίσκουν σύμφωνη τη Ντόρα".
Αν και περιμένει πιο ενεργή στήριξη -τουλάχιστον σε ανθρώπινο επίπεδο, όπως είπε- από την αδερφή του (στην μάχη για την διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ), δε δίστασε να της πετάξει το "καρφί": Η Ντόρα έφτιαξε το δικό της κόμμα ("Δημοκρατική Συμμαχία"). Δεν την ακολούθησα και τότε είχαμε μια κόντρα.
 Εγω έμεινα στη ΝΔ. Αλλος έφυγε... 
 

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (11.10.15)

                                                                                                                                             από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
 

Στον Ανγκους Ντίτον το Νομπέλ Οικονομίας

AFP,REUTERS
«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης. Ο Ανγκους Ντίτον συνέβαλε σε αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το έργο του Ντίτον είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της πολιτικής, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα.
Ο Ντίτον ήταν επίσης πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από έρευνες σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια, ανέφερε η Ακαδημία.
Ο Ντίτον έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.
Ο Ανγκους Ντίτον γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1945 στο Εδιμβούργο και κατέχει τόσο την αμερικανική όσο και τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μικρο-οικονομολόγους.
Ο Ντίτον θα παραλάβει το βραβείο του σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.
Πέρσι το Νομπέλ Οικονομίας δόθηκε στον διακεκριμένο Γάλλο οικονομολόγο, Ζαν Τιρόλ, ως αναγνώριση των ενδελεχών αναλύσεών του σχετικά με τη δύναμη των αγορών.
kathimerini.gr

Η Ελλάδα, από latecomer, στη σύγχρονη ανάπτυξη

Μια μεγάλη επανάσταση, που δεν την έβαζε ο νους όταν ο Karel Capek εισήγαγε τη λέξη «ρομπότ» στην αγγλική (1921), που κανείς δεν την αντιμετώπιζε ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο ούτε όταν ο Isaac Asimov έξαπτε τη φαντασία γράφοντας για τη «ρομποτική» (1941), είναι ήδη εδώ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR) πρόσφατα παρουσίασε στη Φρανκφούρτη εντυπωσιακά στοιχεία: Το 2013, παγκοσμίως εγκαταστάθηκαν 179.000 βιομηχανικά ρομπότ. Το επόμενο έτος, ο αριθμός αυξήθηκε σε 200.000. Το πιο εντυπωσιακό: προβλέπεται ότι, από το 2018, θα εγκαθίστανται 400.000 βιομηχανικά ρομπότ ετησίως! Βεβαίως, μεταποίηση και υπηρεσίες είναι, σήμερα, όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε μια σύγχρονη οικονομία δεν επιλέγεις τη μία ή την άλλη, πρέπει να κάνεις και τα δύο. Προς επίρρωση: Το 40% των θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή μεταποίηση σχετίζεται με την έρευνα, το μάρκετινγκ κ.λπ. Πώς μετασχηματίζεται ο τομέας των υπηρεσιών;

Το 2018, δεκάξι χρόνια αφότου τα πρώτα Roomba άρχισαν να γυαλίζουν πατώματα χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, 35 εκατ. ρομπότ θα παρέχουν ποικίλες οικιακές υπηρεσίες. Το σημαντικότερο είναι η επαγγελματική χρήση τους: Σε τρία χρόνια, 150.000 ρομπότ θα παρέχουν υπηρεσίες σε άμυνα, ασφάλεια (χάρη σε drones που «βλέπουν» και τη νύχτα η ιταλική ακτοφυλακή έσωσε από πνιγμό 11.600 πρόσφυγες πέρυσι), αγρότες, logistics, ιατρική (διαγνώσεις, βοήθεια στα χειρουργεία, παροχή φαρμάκων στους ασθενείς στα νοσοκομεία για να αποτρέπονται λάθη δοσολογίας), εστίαση (ήδη, ρομπότ παρασκευάζουν χάμπουργκερ στις ΗΠΑ και σούσι στα 262 ρεστοράν της ιαπωνικής αλυσίδας Kura) και νομικές συμβουλές.

Ψηφιακή τεχνολογία, ρομπότ, Internet of things μετασχηματίζουν την οικονομία, ανοίγουν δρόμους σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, επιτρέπουν την είσοδο μικρών και καινοτόμων επιχειρήσεων στην αγορά. Η ίδια επανάσταση ζωογονεί και παραδοσιακούς κλάδους, ακόμα και κάποιους που αργοπέθαιναν. Χαρακτηριστική είναι η ανάκαμψη της κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ: Τη 10ετία του 1990 σαρώθηκε, τα εργοστάσια μετανάστευσαν σε χώρες με φτηνούς μισθούς – Κίνα, Ινδία, Μεξικό. Χάθηκαν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας, 3 στις 4. Με την εισαγωγή των ρομπότ, αντιστράφηκε η πορεία της. Μεταξύ 2009-2012 οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών αυξήθηκαν 37% (23 δισ. δολ.). Η κλωστοϋφαντουργία ξαναζεί στον πιο ανεπτυγμένο καπιταλισμό, στις «ακριβές» ΗΠΑ. Γιατί;

Ενα ρομπότ παράγει με το ίδιο κόστος στην Κίνα ή στο Λονδίνο. Τέτοια σύγχρονα συστήματα προϋποθέτουν μόρφωση, «ακριβή» εργασία, ο φτηνός μισθός κατεβαίνει από το βάθρο του απόλυτου πλεονεκτήματος. Η ασφάλεια της επένδυσης και η εγγύτητα στις αγορές διάθεσης των προϊόντων αναβαθμίζονται. Η μεγάλη εικόνα αλλάζει, τα στοιχεία την προμηνύουν: Ανά 10.000 μισθωτούς στη μεταποίηση, λειτουργούν 478 βιομηχανικά ρομπότ στη Ν. Κορέα, 315 στην Ιαπωνία, 292 στη Γερμανία, 164 στις ΗΠΑ και 36 στην Κίνα. Αλλά στην Κίνα ο αριθμός αυξάνεται με μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά ρυθμό, 50% ετησίως. Το 2018, ένα στα τρία ρομπότ που θα εγκατασταθούν στον κόσμο, θα είναι στην Κίνα – όπου ο μισθός του βιομηχανικού εργάτη αυξάνεται 15% ετησίως την τελευταία 5ετία. Η Κίνα βλέπει μακριά. Και σπεύδει.
Η σύγχρονη επανάσταση προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία στη χώρα μας. Οχι απλώς για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά για να ξανακτίσουμε τη βιομηχανική βάση της, να υπερκαλύψουμε την απόσταση και (ως latecomer) να εκτιναχτούμε στις πρώτες γραμμές της σύγχρονης ανάπτυξης, να επαναπατριστούν τα παιδιά μας και να δοθεί σε όλους τους νέους η ευκαιρία για το δικό τους start-up (Κινέζοι, Ινδοί, άλλοι, κατά χιλιάδες επαναπατρίζονται εγκαταλείποντας τη Silicon Valley…) και να προσελκύσουμε ξένα ιδιωτικά μακροπρόθεσμα κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρες τοποθετήσεις. Μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε;

Οι Ρόμπινσον - Ατζέμογλου άρχιζαν το γνωστό bestseller τους «Why Nations Fail» (2012) με το παράδειγμα της πόλης Νογκάλες. Την κόβει στη μέση ένας φράχτης, η μισή ανήκει στην Αριζόνα (ΗΠΑ) και είναι πλούσια, η άλλη μισή στη Σονόρα (Μεξικό) και είναι φτωχή. Γιατί, αφού ξεκίνησαν χωρίς καμία διαφορά πλούτου; Για τον ίδιο λόγο που οι πάμπλουτες σε πρώτες ύλες πάλαι ποτέ αποικίες της Νότιας Αμερικής έμειναν φτωχές ενώ οι πάμπτωχες της Βόρειας Αμερικής έγιναν πλούσιες: Η πορεία μιας κοινωνίας προσδιορίζεται από τους θεσμούς της. Αν δημιουργεί θεσμούς ισχυρούς, ασφαλείς και ευπροσάρμοστους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ή αν, αντιθέτως, είναι φοβική και κλειστή. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα ιστορικό ράλι, εφόσον κτίσει την κατάλληλη πίστα: Σύγχρονους, σταθερούς, ισχυρούς θεσμούς – αυτό διακρίνει τον προοδευτικό από τον συντηρητικό. Και φιλόδοξο, μακρόπνοο, εθνικό σχέδιο.
από τήν Έντυπη έκδοση
τής εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"