Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ανεπαρκής...

Ανεπαρκέστατος...
-Και να μαζέψεις τον Νικήτα!
-Γιατί?
-Με είπε ανεπαρκή!
-Εσένα?
-Βλέπεις άλλον?
Από...
τη στήλη του Μάκη Γεωργίου "eikotologies" (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)

Όταν ο ΓΑΠ τα έλεγε έξω από τα δόντια...

gap_silipitiria
... στους τούρκους πρέσβεις, μέσα στην Τουρκία...
Στις αρχές Ιανουαρίου 2011 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στη σύνοδο των τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Γεγονός πρωτοφανές. Παρών και ο Ερντογάν.
Δεν τους χαρίστηκε ο Παπανδρέου. Ύμνησε τα ...
οφέλη της συνεργασίας, αλλά έσφαξε και στο γόνατο την τουρκική προκλητικότητα.
Μία ομιλία που αξίζει να διαβάσει κανείς ολόκληρη για τον πολιτικά έξοχο, απολύτως ειλικρινή τρόπο με τον οποίο ο Παπανδρέου περνάει τα μηνύματά του στο δυσκολότερο ακροατήριο. Εδώ μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Στο ερώτημα “ειρήνη ή σύγκρουση”, εμείς επιλέγουμε την ειρήνη. Έχει όμως και η ειρήνη τις προϋποθέσεις της. Και θέλω να μιλήσω ειλικρινά για τις δυσκολίες που έχουμε. Θεωρώ ότι αυτή είναι και η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας.
Το λέω αυτό, γιατί η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται – και ξέρετε πόσα χρόνια παλεύω να τη χτίσω, μεταξύ των δύο χωρών μας – ενώ πολύ εύκολα η εμπιστοσύνη χάνεται.
Παίρνω παράδειγμα μια πράξη της Τουρκίας προχθές. Την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία.
Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα.
Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες, αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Και ρωτώ: είμαστε καταδικασμένοι στην ένταση, στην καχυποψία, σε ενέργειες που, σε μια μέρα, μπορούν να υπονομεύσουν την προσεκτική και συστηματική δουλειά που χρόνια οικοδομούμε;
Αν το πίστευα αυτό, δεν θα ήμουν εδώ…

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όραμά μας ήταν πάντα να αποτελέσει ένα πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χριστιανών και μουσουλμάνων
Βέβαια, το Κυπριακό πρόβλημα δεν είχε στη βάση του θρησκευτικές διαστάσεις ποτέ – και ευτυχώς. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή».
  smartpost.gr

Περί …νομιμότητος και ηθικής...

16




Να συνεχίζονται εν μέσω κρίσης οι διορισμοί ημετέρων;
 Δεν το πιστεύω… Κρητική ιστοσελίδα πάντως αποκαλύπτει τον διορισμό της αδελφής του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ στο Λασίθι, Γιάννη Πλακιωτάκη στο γραφείο της...
υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη και μάλιστα στη θέση …συμβούλου της. Για το «νόμιμο» και το «ηθικό», δεν θα πει ο Neo. Τον έχουν προλάβει άλλοι, της ιδίας παρατάξεως με τους προαναφερθέντες.
 Για το αληθές της αποκάλυψης πάντως, ιδού  :
 Eggrafomatrix24.gr

Έκλεισε η ταβέρνα του δολοφόνου της Μάγκυ ...









Με τον δικό της τρόπο αποφάσισε να τιμωρήσει η τοπική κοινωνία την πρωτοφανή βαρβαρότητα του ταβερνιάρη από τα Νέα Στύρα ο οποίος, στις 17 Ιουλίου σκότωσε χτυπώντας με μια καρέκλα στο κεφάλι, την...
άτυχη κουταβίτσα Μάγκυ και μάλιστα μπροστά στα έντρομα μάτια των πελατών του.
Τρεις σχεδόν μήνες μετά την απίστευτη κτηνωδία που, εκτός των άλλων, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των social media διασύροντας διεθνώς τη χώρα και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, το μαγαζί του μακελάρη ταβερνιάρη έκλεισε αφού πλέον, μέσα σε αυτό, δεν πατούσε άνθρωπος.
NeaStyraEnoikiazetai 2
 

Το σκανδαλιστικό παρελθόν της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι...

Το σκανδαλιστικό παρελθόν της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι 
Εδώ και ακριβώς δύο αιώνες αποτελεί την κατοικία του βρετανού πρέσβη στο Παρίσι. Ωστόσο το μεγαλοπρεπές Οτέλ ντε Σαρός, στο νούμερο 39 της οδού Φομπούρ-Σεν Ονορέ, δεν είναι μόνο η...
διπλωματική έδρα των Βρετανών στην Πόλη των Φώτων από το 1814, αλλά αποτελεί κι ένα υπέροχο κτίριο που κρύβει μπόλικη… σκανδαλιστική ιστορία.
Η έπαυλη, που χτίστηκε το 1720 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αντουάν Μαζίν κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, αρχικά αποτέλεσε την πρεσβεία της Πορτογαλίας και κατόπιν την μόνιμη κατοικία του αυστριακού πρέσβη στο Παρίσι.

Ωστόσο, το 1803 την αγόρασε η Πολίν Βοναπάρτη, αδερφή του Ναπολέοντα και κατόπιν σύζυγος του Ιταλού πρίγκιπα Καμίλο Μποργκέζε. Στα ένδεκα περίπου χρόνια που η Πολίν Μποργκέζε κατοικούσε στο Οτέλ ντε Σαρός, το υπηρετικό της προσωπικό είχε γίνει μάρτυρας διάφορων… γαργαλιστικών σκηνών: η τότε νεαρή, μόλις 23 ετών, πριγκίπισσα συνήθιζε να κυκλοφορεί γυμνή στις δεξιώσεις της, ώστε οι προσκεκλημένοι να θαυμάζουν τα κάλλη της, ενώ ένας «υπέροχος μαύρος άνδρας», όπως αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας Guardian, την κουβαλούσε όταν έμπαινε ή έβγαινε από το μπάνιο της, ενώ όταν κρύωνε ζέσταινε τα πόδια της μέσα στο… ντεκολτέ μίας γυναίκας που ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα.

Η διακόσμηση του σπιτιού παραμένει σχεδόν ίδια, έχοντας διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα «βαριά» έπιπλα που είχε επιλέξει η εκκεντρική Πολίν. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ναπολέων επισκεπτόταν συχνά την αδελφή του, καθώς στους κήπους του Οτέλ ντε Σαρός έδινε ερωτικά ραντεβού με μία από τις γυναίκες που ήταν στην υπηρεσία της αδερφής του, την Μαντάμ ντε Ματίς.

Τελικά, το 1814, η Μποργκέζε έφυγε για να βρει τον ηττημένο αδερφό της στην νήσο Ελβα, αλλά φρόντισε να πουλήσει την έπαυλη στον Δούκα του Ουέλινγκτον. Η πληρωμή έγινε σε χρυσά λουδοβίκεια νομίσματα, τα οποίο η Μποργκέζε κατόπιν έδωσε στον αδελφό της για να χρηματοδοτήσει την επιστροφή του, μια πράξη που -κατά διαβολική σύμπτωση- κλιμακώθηκε στην Μάχη του Βατερλό εναντίον του… Δούκα του Ουέλινγκτον.

Μια ακόμη εκπληκτική λεπτομέρεια είναι το ότι ο άγγλος θεατρικός συγγραφέας Σόμερσετ Μομ γεννήθηκε σε ένα από τα δωμάτια της έπαυλης, στις 25 Ιανουαρίου 1874, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο, στον κήπο του Οτέλ ντε Σαρός παντρεύτηκαν οι γονείς του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

in.gr

Κρέμασαν Ιρανή που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της...

Φωτογραφία από τη σελίδα στο Facebook "Save Reyhaneh Jabbari From Execution In Iran"



Στην αγχόνη, παρά την μεγάλη καμπάνια υπέρ της στα social media και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να της δοθεί χάρη, οδηγήθηκε μια 26χρονη Ιρανή επειδή σκότωσε τον άνθρωπο, που όπως κατήγγειλε, προσπάθησε να την βιάσει. 
  Η...
Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί, συνελήφθη το 2007 για τη δολοφονία του Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί, πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Πληροφοριών και  το 2009 καταδικάστηκε σε θανατική ποινή.
Η Διεθνής Αμνηστία, που είχε επιβεβαιώσει χθες το βράδυ με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι η νεαρή γυναίκα θα εκτελεστεί σήμερα, είχε καταγγείλει ότι η γυναίκα καταδικάστηκε έπειτα από μια βαθιά εσφαλμένη έρευνα ενώ και ένας ειδικός απεσταλμένος του Ιράν είχε επισημάνει ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του όλες τις αποδείξεις και ότι η απόσπαση της ομολογίας της 26χρονης είχε γίνει έπειτα από πιέσεις.
Τον προηγούμενο μήνα είχε ξεκινήσει στο Facebook και στο Twitter εκστρατεία προκειμένου να μην γίνει η εκτέλεση της γυναίκας και φαίνεται ότι προσωρινά είχε καθυστερήσει τη διαδικασία.
Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα εκτελεστεί η Τζαμπαρί, καθώς η οικογένεια της δεν κατάφερε να αποσπάσει τη συγχώρεση από τους συγγενείς του θύματος ώστε να της αποδοθεί χάρη και να εκτίσει κάθειρξη αντί να εκτελεστεί, κάτι που προβλέπεται από τα σαρία (ισλαμικό νόμο). Επίσης ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.
Την εκτέλεση της Τζαμπαρί επιβεβαίωσε άλλωστε και η μητέρα της μιλώντας στο BBC. Της είχε επιτραπεί να δει την κόρη της για μια ώρα την Παρασκευή.
Μετά τη σύλληψή της η γυναίκα είχε οδηγηθεί στην απομόνωση για δύο μήνες όπου, όπως είχε καταγγείλει, δεν είχε πρόσβαση στο δικηγόρο της και στην οικογένειά της.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράν εκτελέστηκαν περίπου 250 άνθρωποι αυτή τη χρονιά.  

Φωτο  από τη σελίδα στο Facebook "Save Reyhaneh Jabbari From Execution In Iran" 
 

Π.Παυλόπουλος:Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο με τα τωρινά δεδομένα



ΒΙΝΤΕΟ...
Ο βουλευτής της ΝΔ, σε πλήρη αντίθεση με τη «γραμμή» των Σαμαρά - Χαρδούβελη - Βενιζέλου παραδέχθηκε το αυτονόητο μολονότι προσπάθησε να βγάλει εκτός κάδρου τον...
πρωθυπουργό αποδίδοντας τις διαβεβαιώσεις περί βιωσιμότητας του χρέους στον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης


Στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ στην Α' Περιφέρεια Αθήνας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στην εκπομπή "Πολιτικοί και Οικονομία" του οικονομικού καναλιού SBC. Ο πρώην υπουργός προέβη σε μία δήλωση που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Σύμφωνα με τον Π. Παυλόπουλο το θέμα του Ελληνικού χρέους με τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι διαχειρίσιμο.


Kύριε Ντινόπουλε, αργήσατε να ξυπνήσετε?...

 
Να σας φτιάξω καφεδάκι?
 Αργήσατε πολύ να έρθετε (ΒΙΝΤΕΟ)...

Ετσι υποδέχτηκαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι στο Ιλιον τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, οταν έφτασε στην περιοχή τους,  συνοδεία...
αξιωματικών της Πυροσβεστικής, για να ενημερωθεί για την κατάσταση μετά την καταστροφική νεροποντή. 
Oι κάτοικοι της περιοχής, δεν εμειναν μόνο στα ειρωνικά σχόλια, αλλά τον αποδοκίμασαν.
Λίγες ώρες πριν, ο Ντινόπουλος είχε δεχθεί τις αποδοκιμασίες και στο Περιστέρι... 

βιντεο topontiki.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή



Πολιτικαντισμοί: Δεν προσκλήθηκε η Περιφέρεια Αττικής...




... στην έκτακτη σύσκεψη για τις καταστροφικές πλημμύρες...
«Η ενέργεια αυτή είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση το ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ρόλο εκτελεστικού...
βραχίωνα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο»
Όπως αναφέρει η «Δύναμη Ζωής»:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες η έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, για την εκτίμηση της κατάστασης από τις πλημμύρες στην Αττική, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Στη σύσκεψη όπου μετείχαν υπηρεσιακοί και αρμόδιοι φορείς, δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος η Περιφέρεια Αττικής. 
Η ενέργεια αυτή είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση το ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ρόλο εκτελεστικού βραχίωνα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο.
Πρόκειται για μία αντιμετώπιση που εντάσσεται σε έναν προεκλογικού τύπου σχεδιασμό, ο οποίος απάδει της κρισιμότητας της δύσκολης συγκυρίας.
Σήμερα, που οι πολίτες των δήμων της Αττικής μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αποκλεισμών για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Μια πολιτικάντικη πολιτική που ευθύνεται για το γεγονός ότι εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει ζητούμενο.
Σήμερα εκείνο που χρειάζεται είναι η καταγραφή των προτεραιοτήτων, η άμεση δρομολόγηση των αποζημιώσεων καθώς και η επείγουσα προώθηση μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που αναμένουν οι πολίτες από έναν σύγχρονο δημόσιο μηχανισμό και όχι παλαιοκομματικές αντιλήψεις για δημιουργία εντυπώσεων στα συντρίμμια κατεστραμμένων περιουσιών».

left.gr

Ματιές στο παρελθόν...

 
 Οι θεομηνίες στην Αττική που έφεραν δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές...
Πριν από είκοσι χρόνια, στις 21 Οκτωβρίου 1994, ο Ποδονίφτης ξεχειλίζει και στο πέρασμα του στέλνει στον θάνατο 17 ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες. Ηταν μια...
από τις χειρότερες καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως δεν ήταν και οι μοναδικές.


Στη φωτογραφία το κτίριο του ΚΚΕ στον Περισσό μετά την πλημμύρα του Οκτώβρη του 1994.
Σύμφωνα με το Βήμα, πάνω από 500 οικογένειες έμειναν άστεγες, 400 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 4.000 πλημμύρισαν κατά τη δυνατή βροχόπτωση στις 18 Νοεμβρίου 1889, που έμεινε γνωστή ως «η βροχή του Αγίου Φιλίππου». Πάλι Νοέμβρη (14 του μηνός), το 1895, μια δωδεκάωρη ισχυρή καταιγίδα πλημμύρισε την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ ο Κηφισός ανέβαινε επικίνδυνα. Τότε έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα στην Αθήνα και 40 στον Πειραιά, αρκετοί δρόμοι (χωματόδρομοι ως επί το πλείστον τότε) καταστράφηκαν, πλημμύρισαν σπίτια, δεκάδες άλλα έπεσαν ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία.
Οκτώ θύματα και 127 κατεστραμμένα σπίτια άφησε πίσω της μια καταιγίδα που στον Πειραιά έμοιαζε σαν να ήταν θύελλα στις 23 Νοεμβρίου 1925. Εννέα χρόνια αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 1934, έξι άνθρωποι χάθηκαν από την πεντάωρη βροχόπτωση με το ύψος του νερού στο Νέο Φάληρο να φτάνει το ένα μέτρο και τα δύο στο Μοσχάτο, ενώ προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στις περιοχές της Κυψέλης, της Νέας Ιωνίας και της Νέας Φιλαδέλφειας.
Οι μεγάλες καταστροφές του 1961 και του 1977
5-6 Νοεμβρίου 1961, η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική τα τελευταία 60 χρόνια. Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 έμειναν άστεγοι, ενώ πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια. Οι επιπτώσεις τής επί δέκα ώρες χαλαζόπτωσης συγκρίθηκαν τότε με εκείνες ενός τυφώνα. Ο Κηφισός φούσκωσε ενώ το ύψος του νερού στην Πειραιώς έφτασε τα 2 μέτρα.
   Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα

Μια ακόμη καταστροφική καταιγίδα έπληξε την Αθήνα Νοέμβριο πάλι (2 του μηνός) το 1977. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα δυνατής βροχής οι περιοχές του Αιγάλεω και του Μοσχάτου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37, πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια και παρασύρθηκαν 172 οχήματα.
to-vima-1977
  Όταν «ξύπνησε» ο Ποδονίφτης
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η δυνατή βροχόπτωση έχει αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Ποδονίφτη. Το τραγικό αποτέλεσμα στις 21-22 Οκτωβρίου 1994 ήταν να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ πολλές συνοικίες (κυρίως Νέα Ιωνία, Περισσός, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια) μετατράπηκαν σε λίμνες. Σημαντικές ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς λάσπη από το μανιασμένο ρέμα κατέστρεψε μέρος των αρχείων του κόμματος στο υπόγειο του κτιρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις του «902» και της Τυποεκδοτικής. Από τη θεομηνία καταστράφηκαν ακόμη εκατοντάδες αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
Η Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 πάντως εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο με τις φονικές πλημμύρες στην Αθήνα, όπως η 14η Νοεμβρίου 1896 όταν κατεγράφησαν 61 θύματα, η 26η Οκτωβρίου 1930 με τους 2 νεκρούς, η 17η Οκτωβρίου 1933 με ένα θύμα, η 2α Δεκεμβρίου 1933 με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, η 5η Νοεμβρίου 1936 με 2 νεκρούς, η 29η Οκτωβρίου 1938 με έναν, όπως και η 27η Οκτωβρίου 1980, ενώ στις 5 Οκτωβρίου 1989 καταγράφηκαν 7 θύματα και στις 15 Ιανουαρίου 1991 ένας νεκρός.
"Ημερησία"

Η επόμενη μέρα...


ΦΩΤΟ...
Οι φωτογραφία που θα δείτε παρακάτω είναι από το...
Περιστέρι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Θηβών και Πελασγίας.

ΦΩΤΟ-Η μέρα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής στο Περιστέρι 
οι φωτογραφίες είναι από αναγνώστη του enikos.gr

Οι δρόμοι που πριν μπαζωθούν ήταν ποτάμια...



Δείτε τους χάρτες...
Με κάθε δυνατή βροχή κομβικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου μετατρέπονται σε ποτάμια. Πέραν της έλλειψης υποδομών, ένας βασικός λόγος είναι ότι κάποτε οι δρόμοι αυτοί ήταν πράγματι ποτάμια.
Ένα παλιότερο ...
άρθρο του Δημήτρη Λάππα στην “Καθημερινή” μας ξεναγεί σε μια Αθήνα που σήμερα κυλά υπόγεια, αλλά έρχεται στο φως με την πρώτη νεροποντή.
Μπαζώθηκαν 800 χιλιόμετρα ρεμάτων
«Η καταιγίδα ήταν τόσο έντονη, που φούσκωσε το ποτάμι. Η γέφυρα παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα η Αθήνα να κοπεί στα δύο». Η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σπέρνοντας τον φόβο στους κατοίκους της πόλης. Πότε και που συνέβη αυτό; Tο 1852, στην Αθήνα. Ποιο ήταν το ποτάμι που φούσκωσε; Η σημερινή οδός Σταδίου.[...]
Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται και σήμερα νερά, με υδραυλικά συστήματα, ενώ γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι. Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα, μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%. Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές, ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά – πυκνά σημειώνονται στο λεκανοπέδιο, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αλλά είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας και της στρεβλής ανάπτυξης που ακολουθήσαμε.
Και οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δομημένες επιφάνειες στην Αθήνα κάλυπταν το 25% του λεκανοπεδίου. Μετά το 1975, το 75% καλύφθηκε από δομημένες επιφάνειες και δρόμους δίκτυα, ενώ οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν, μόλις, στο 4%.[...]
Τα ρέματα, χθες και σήμερα
Στα τέλη του 19ου αιώνα, διέσχιζαν το λεκανοπέδιο, 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια. Το 1999, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος των 70 (κάτω, δηλαδή και από το 10%) και σήμερα, δεν υπερβαίνουν τα 50. Που χάθηκαν;
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1893
  -------------------------------------------------------------------------------------------------
  Μπαζώθηκαν και καταπατήθηκαν. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί περίπου 550 χιλιόμετρα ρέματα και χείμαρροι. Κι αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα οικιστικά όνειρα των κατοίκων της Αθήνας, με τις γνωστές συνέπειες που και σήμερα (για πολλοστή φορά) βιώσαμε. Ο Ιλισός, ήταν το μεγαλύτερο ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα. Ξεκινούσε από τον Υμηττό, για να καταλήξει στην θάλασσα. Παλιά ήταν ανοικτό.
Σήμερα, κυλάει εξ ολοκλήρου υπογείως, κάτω από τη Μιχαλακοπούλου, περνάει από την Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο), συνεχίζει στην Καλλιρρόης, για να καταλήξει μετά την Καλλιθέα στην θάλασσα. Oλόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ

SUCCESS STORY ΣΑΜΑΡΑΣ

Ατυχήματα απο πλημμύρα στον Πειραιά

Straight Out Of Camera
Nikos Libertas / SOOC
thepressproject.gr

Νέο ξεκίνημα βασισμένο σε αρχές...

Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Κρήτη...

Για ένα νέο ξεκίνημα, στηριγμένο στις αρχές και τις αξίες του χώρου που πάντα υπηρέτησε μίλησε από την Κρήτη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στα...
εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Ο ίδιος, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, έστειλε σαφή μηνύματα προς την κατεύθυνση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα στο θέμα του χρέους και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου στην χώρα μας, με αντικείμενο ακριβώς την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα σημερινά δεδομένα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται. «Όλοι αναζητάμε μία νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούριο ξεκίνημα. Μία αναγέννηση του Κινήματός μας, που με τη σειρά του θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

«Το ίδιο αισθάνομαι και εγώ. Και θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία όσο πιο σωστά και ενωτικά μπορώ, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του. Εξηγώντας όμως το «νέο ξεκίνημα», έδωσε έμφαση στις στέρεες βάσεις, στις οποίες πρέπει να εδράζεται. Και «δεν υπάρχει στέρεη βάση χωρίς αλήθειες, χωρίς αξίες και χωρίς αυτούς που θα τις υπηρετούν», είπε. Θυμίζοντας τι έλεγαν οι αντίπαλοί του το 2010, υποστήριξε ότι «δεν τους βόλευε η αλήθεια, δεν τους βόλευε η πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα στοιχεία». Και για αυτόν τον λόγο «δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη» με συνομωσίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι η προσωπική του δικαίωση. «Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα περήφανα στα πόδια της, και ας μην έρθει η δικαίωση αυτή ποτέ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι η πατρίδα θα σταθεί στα πόδια της όχι όταν θα βγει από το μνημόνιο, αλλά όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά μνημόνιο.«Ξεκινάμε με βάση τις προοδευτικές αξίες και αρχές μας», έδωσε το σύνθημα, επαναφέροντας στον δημόσιο λόγο αξίες όπως η Αλληλεγγύη, η Διαφάνεια, η Ευνομία, η Ισότητα, η Βιώσιμη Ευημερία και εμμένοντας βεβαίως στη Δημοκρατία.

Βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ο Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ως προτεραιότητες : το Δημόσιο για τον πολίτη, την Φορολογική Δικαιοσύνη, την Υγιή παραγωγή νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του, το βιώσιμο σύστημα συντάξεων και πρόνοιας,την Παιδεία της προκοπής που θα είναι ανοιχτή στην ελεύθερη σκέψη, την έρευνα και την Καινοτομία και πάνω από όλα την σύγχρονη, λειτουργική, διάφανη και συμμετοχική Δημοκρατία.

Θύμισε άλλωστε όσα έκανε η κυβέρνησή του σε αυτή την κατεύθυνση και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα...

matrix24.gr

Μπενίτο…

Έρχεται η ώρα που η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Έστω και για πρόσωπα που δεν θα γραφτούν σε αυτήν με χρυσά γράμματα, όπως o Βαγγέλης Βενιζέλος.

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και το...
«όχι» μοιάζει η μόνη λέξη, που ακούγεται στα αυτιά του Μπενίτο.

Όχι από κάποιον ηγέτης κράτους, όχι από κάποιον πολιτικό. Αλλά από τον λαό.

Ένα βροντερό «όχι» των πολιτών στην μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί πιστά και έχει φέρει τους περισσότερους Έλληνες, στην τραγική κατάσταση της εξαθλίωσης.

Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος έχει καταντήσει ένα μικρό κόμμα, δεκανίκι μιας Δεξιάς κυβέρνησης…

Περί νομιμότητας...

«Συγχαρητήρια για την ωραία σας άποψη περί δικαιοσύνης»...

Για να καταλάβουμε... Ενοχοι οι συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν παρ' ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις και αθώοι αυτοί που...
είτε τους συμβούλευσαν πώς να παρανομήσουν, είτε υπέγραψαν τη μονιμοποίησή τους, εν γνώσει για το παράνομο της διαδικασίας;

Δηλαδή, να χάσουν τη δουλειά τους αυτοί που αφού επί χρόνια οι εκάστοτε κυβερνώντες τους εκμεταλλεύονταν, τους εξώθησαν στην παρανομία και να μείνουν στη θέση τους οι εκμεταλλευτές τους!

Συγχαρητήρια για την ωραία σας άποψη περί δικαιοσύνης...

Φυσικά και ευθύνονται και όσοι συμβασιούχοι δήλωσαν ψευδή στοιχεία, κι ας πρόσεχαν. Μόνο που έχουν ως ελαφρυντικό ότι το έκαναν για να μείνουν στη δουλειά.

Η κύρια ευθύνη, όμως, βαραίνει αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους για τις παράνομες μονιμοποιήσεις. Και αυτοί δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό, διότι το έκαναν για να μείνουν στην εξουσία!

Ο Κυριάκος στην πρεμούρα του να αφήσει το Δημόσιο χωρίς υπαλλήλους, θυμήθηκε έπειτα από 10 χρόνια, ως άλλος... Ραν-Ταν-Πλαν, τα κακώς κείμενα από τη ρύθμιση Παυλόπουλου και ξιφουλκεί στο όνομα της νομιμότητας (την οποία, όμως, έχει κουρελιάσει η ίδια του η κυβέρνηση)...

Γιώργος Τζεδάκις - "Φουαγιέ"