Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Μικρή αχτίδα φωτός από τήν συνάντηση κορυφής...

Αχνοφαίνεται κάποια μικρή αχτίδα φωτός από τήν συνάντηση κορυφής πού τέλειωσε πρίν από λίγο...

Δίωξη για το δημοψήφισμα…


κατά 9 δημοσιογράφων…
Για μεροληπτική στάση κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος κατηγορούνται 9 δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών.
 
Πρόκειται για τους Μαρια Χούκλη, Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία…
Σαράφογλου, Μανώλη Καψή, Σταμάτη Μαλέλη, Άρη Πορτοσάλτε, Δημήτρη Οικονόμου, Νίκο
Κονιτόπουλο και Κώστα Μπογδάνο (αρχισυντάκτης του γελωτοποιού Μπογδάνου)

Η πειθαρχική δίωξη (από την ΕΣΗΕΑ) ήρθε σε συνδυασμό με την προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία Αθηνών σε βάρος των καναλιών με την κατηγορία ότι παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία…

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (07.07.15)

                                                                                                                                      από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Η εξήγηση μιάς παραίτησης μέ όρους "Πολιτικής Οικονομίας"...

6/7/15
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι άν υπερίσχυε τό "Ναί" στό δημοψήφισμα, θά υπέβαλε, "μέ τό καλημέρα", τήν παραίτηση του από τή θέση τού υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, τό επανέλαβε καί χθές, αμέσως μετά τήν άσκηση τού εκλογικού του δικαιώματος, απαντώντας σέ σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.
Όμως οι εξελίξεις έδειξαν ότι "ο Γιάνης" ήξερε (ή προτιμούσε νά λέει) τή μισή αλήθεια. 
Η άλλη μισή ήταν ότι καί μέ τό "Όχι" ήταν "από χέρι" παραιτημένος...
                                ***
Τόσα πολλά "Οικονομικά", όσα ο απελθών καθηγητής, λίγοι άνθρωποι κατέχουν. 
Μολοντούτο, οι απλοί πολίτες, έχουμε παρατηρήσει ότι "όταν εμποδίζεται η συλλογικότερη επιθυμία, τότε υπάρχει γενικότερη κατακραυγή". 
Γιά τήν περίπτωση η επιστήμη, τής Πολιτικής Οικονομίας, διατυπώνει καλλίτερα -καί κατ' αναλογία μέ τά ιστορικά γεγονότα- τό συμπεράσμά της ως εξής : "Όταν ένα (κοινωνικο-οικονομικό) σύστημα γίνεται εμπόδιο στήν παραγωγή -τότε τό σύστημα- καταρρέει". Πόσο, μάλλον, ένας υπουργός... 
Πρόκειται γιά έναν απαράβατο κανόνα πού δέν χρήζει -κάν- απόδειξης γιατί έχει καταδειχθεί αυτούσιος από τήν ίδια τή ζωή μέσα στή μακραίωνη ανθρώπινη ιστορία. 
                                                                         ***
Παίρνοντας, λοιπόν, υπ' όψιν αυτά τά στοιχειώδη διερωτάται κανείς : Θά μπορούσε, άραγε, νά αναιρέσει τήν "αυτο-κατάρρευση" του, ναί ή όχι, ένας τόσο "αιρετικός" αλλά "οξυδερκής υπουργός" όσο ο Γιάνης Βαρουφάκης ; 
Ο οποίος γνώριζε, άριστα, τό "δεδομένο περιβάλλον", τού "δοσμένου τόπου καί χρόνου"...
Mέ γνωστό, επιπρόσθετα, καί τόν δεδομένο "συσχετισμό τών δυνάμεων" πού "δρούν καί επιδρούν" στό χώρο...
                                                                                                 *
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυε καί διαμηνύει, urbi et orbi, σέ  όλους τούς τόνους ότι θέλει συμφωνία -έστω καί επώδυνη- ενώ γιά τόν Γιάνη Βαρουφάκη ουδείς βάζει τό χέρι του στή φωτιά ότι, όντως, θέλει συμφωνία…
                                                                                                 *
Μού είναι πολύ δύσκολο νά πιστέψω ότι τού διέφυγαν τόσο εύκολα, "όλα τούτα", τού -καθ' όλα- οξυδερκέστατου Ιωάνη (καί ακόμη δυσκολότερο νά πιστέψω, λόγω τής ειδικότητάς του Πώς καί τού "διέφυγε" εκείνο τό σπουδαίο κεφάλαιο τής Πολιτικής Οικονομίας;;;). 
Μού είναι, πραγματικά, τόσο δύσκολο πού αναρωτιέμαι μήπως -εκτός τών πολύ ορατών επιπλοκών-  τρέχει καί τίποτ' άλλο ...εκεί "στά πέριξ"...
Γιά νά ιδούμε...
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Βόμβα Μάρδα: Πρέπει να απομακρύνονται όσοι έχουν στο μυαλό τους άλλα πράγματα όπως άλλο νόμισμα...


6.7.15
Σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Μιλώντας στην Τρόικα του Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου άφησε ανοιχτή και την δική του παραίτηση εφόσον υπάρξει αλλαγή προσανατολισμού της Κυβέρνησης. «Όσοι έχουν κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό τους, όπως άλλο νόμισμα, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν μια δεδηλωμένη πλειοψηφία ή να απομακρυνθούν», όπως είπε.
«Τα δεδομένα της 24ης Απριλίου ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που είδα την Παρασκευή στο ταμείο μου. Έχουν μπει χρήματα στο ταμείο. Ευτυχώς, το web banking έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι εκτιμήσεις μας με τις προβλέψεις μας δεν διαφέρουν ιδιαίτερα».
«Η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη είναι μια προσωπική υπόθεση. Δείχνει και το βαθμό της αξιοπρέπειας του όποιου πολιτικού, όταν κρίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί, κάτι που πολλοί έχουμε στο μυαλό μας. Από τη στιγμή που κάποια πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θέλουμε, (σ.σ. η παραίτηση) είναι μια λύση. Και εγώ έχω την παραίτηση στο μυαλό μου, το έχω δηλώσει, με την έννοια ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι ευρωπαϊκός και σαφής στο πλαίσιο του ευρώ. Από τη στιγμή που υπάρχει οποιαδήποτε απόκλιση -που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή βέβαια- ως εκ τούτου, όσοι έχουν κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό τους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν μια δεδηλωμένη πλειοψηφία ή να απομακρυνθούν».
Η Παραπολιτική επέμενε τις τελευταίες μέρες ότι το βασικό πλάνο της κυβέρνησης ήταν η δραχμή και δηλώσεις όπως αυτές το επιβεβαιώνουν. Ευτυχώς, όλα δείχνουν ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να μην ακολουθήσει μέχρι τέλους τις παρανοϊκές ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη.
Μένει να δούμε αν προλαβαίνουμε να σώσουμε την παρτίδα για την πατρίδα.
parapolitiki.com

Σας θυμίζει αυτό κάτι;..


Εδώ ο κόσμος – στην κυριολεξία – καίγεται κι αυτός, ο Ντερμπεντέρης, με τις εμμονές του και το τυφλό φανατισμό (κάπως έτσι ήταν και με τον Παπανδρέου) κατά του Τσίπρα.

Σήμερα, σήκωσε ένα χαρτάκι και είπε «σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά που λέγονται για…
οικονομική βοήθεια από τον ESM; Καλά κάνουν και σας θυμίζουν. Πρόκειται για το νέο μνημόνιο».

Βρε αει…

Παπαδημούλης: Δανεισμό-γέφυρα...


...εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία...
Στην ιδέα "δανεισμού-γέφυρα μικρού ύψους και μικρής διάρκειας", εάν...
δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, αναφέρθηκε σήμερα με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στα ερωτήματα που δέχθηκε, για το ποιες είναι οι προτάσεις που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες και στους πιστωτές της, ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε:
«Κατ’ αρχάς, μετά την 25η Ιουνίου, υπάρχουν ήδη στο τραπέζι καινούργιες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, για ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς και τροποποιήσεις από την πλευρά της Κομισιόν.
Δείχνουν μάλιστα ότι στα δημόσια οικονομικά οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Εάν προστεθεί σε αυτά, μια λύση για το χρέος ή έστω μια ισχυρή δέσμευση για λύση για το χρέος μέσα στους επόμενους μήνες, όπως το ίδιο το ΔΝΤ προτείνει, τότε αυτή μπορεί να είναι και η λύση» τόνισε και πρόσθεσε:
«Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις που καταθέτει η ελληνική αποστολή, στο Euroworking group με τον κ. Χουλιαράκη, στο Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα εξασφαλίζουν:
- Βιώσιμα δημόσια οικονομικά, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα στην Ελλάδα τα δημιούργησαν 40 χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα εμείς με τις προτάσεις μας εξασφαλίζουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
- Καταθέτουμε πρόγραμμα γεμάτο μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό του πελατειακού κράτους, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα ένα σύστημα που να μπορεί να μαζεύει φόρους.
Ο ανείσπρακτος ΦΠΑ, τον οποίον πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, φτάνει τα 6,5 δισ. ευρώ και αυτό είναι ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών που υποστήριζαν αυτές τις κυβερνήσεις.
- Επίσης είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
Εάν μας πουν ότι δεν μπορούμε σήμερα να συμφωνήσουμε σε μια λύση πάνω στις ελληνικές προτάσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις, και θέλουμε κάποιο χρόνο, τότε θα μπορούσε να εξετασθεί η ιδέα ενός δανεισμού-γέφυρα μικρού ύψους και διάρκειας, που να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να εργασθούν για μια συμφωνία, μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε :
«Εάν συνεχισθεί ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, είναι φανερό ότι δεν πηγαίνουμε για λύση, πηγαίνουμε για τον γκρεμό και εκεί επικρατούν τιμωρητικές λογικές» υπογράμμισε.

Σε άλλο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε:
«Τοπικό νόμισμα ή παράλληλο νόμισμα δεν αποτελεί θέση ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ελληνικής κυβέρνησης.
Η θέση μας είναι λύση εντός του ευρώ, την οποία χρειάζεται και το ίδιο το ευρώ. Βλέποντας την αποτυχία στην Ελλάδα, (η ευρωζώνη) θα πρέπει να δει τι αλλαγές πρέπει να κάνει στην αρχιτεκτονική του ευρώ και τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην κυρίαρχη πολιτική της μονομερούς λιτότητας. Έτσι θα μπορέσει να ανακάμψει η ίδια η ευρωζώνη και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της οικονομικής στασιμότητας της μείωσης των επενδύσεων. (...) Έως τώρα οι δανειστές άθροισαν τις ανελαστικότητές τους. Ήρθε η ώρα να αθροίσουν όλοι την ελαστικότητά τους. Δεν είναι η ώρα για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο» τόνισε.
Αναφορικά με τις πρωινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι «δεν έχει καταλάβει ακόμα το ερώτημα στο δημοψήφισμα» και σε ερώτημα εάν και ο ελληνικός λαός το είχε καταλάβει, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:
«Κατάλαβαν καλά όλοι το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα που έδωσε το δημοψήφισμα. Το κατάλαβαν και πριν, όσοι έκαναν εκστρατεία υπέρ του ”ναι” και αυτοί που ψήφισαν. Το να λέμε εκ των υστέρων ότι αυτοί που ψήφισαν δεν κατάλαβαν, δείχνει μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική. Επίσης το να λένε αυτοί που έθεσαν τον εαυτόν τους στο ρόλο του αρχιστράτηγου του ”ναι” ότι δεν κατάλαβαν τη διαφορά του ”ναι” και του ”όχι” δεν είναι πειστικοί» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης...

Η πρώτη φωτογραφία λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος...


Μέρκελ: θα ακούσουμε τώρα τον κ. Τσίπρα και θα αποφασίσουμε
Ο πρωθυπουργός μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μερκελ και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ κατά την τετραμερή συνάντηση λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.Ο...

 πρωθυπουργός έχει δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά...

Ολάντ: Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα...


Ολάντ: Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα - Κεντρική ΕικόναΥπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις του εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι...
τα ίδια σημεία τόνισε  πριν από λίγο και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και τις ελληνικές προτάσεις.

Ο κ. Ολάντα σημείωσε επίσης ότι "θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γι’ αυτό σήμερα περιμένουμε τις προτάσεις, σοβαρές προτάσεις ελπίζουμε για να δράσουμε γρήγορα και να βρούμε λύση, οριστική, απόψε. Δεν γίνεται να μιλάμε κάθε τρεις μήνες για την Ελλάδα. Πρέπει σήμερα να πάρουμε αποφάσεις", σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα...
parapolitika.gr

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για συμφωνία...


Eίμαι ακόμη αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι...
"το Eurogroup θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα, ώστε να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενιαία"...
thepressproject.gr

Monde: «Η Μέρκελ δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως νεκροθάφτης της Ελλάδας»

 «Στριμωγμένη στην κοινή γνώμη και το κόμμα»
«Στριμωγμένη ανάμεσα στην κοινή γνώμη και το κόμμα της, η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει εχθρική σ’ έναν αληθινό διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζει η Monde   (Φωτογραφία:  Reuters)

  • Παρίσι, Γαλλία
  • «Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο νεκροθάφτης της Ελλάδας», αναφέρεται σε άρθρο των Ζαν-Πιερ Στρουμπάν και Σεσίλ Ντικουρτιέ που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Monde την Τρίτη υπό τον τίτλο «Ελλάδα: ποιος στις Βρυξέλλες θα καταφέρει να αποκαταστήσει τον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα;».

    «Στριμωγμένη ανάμεσα στην κοινή γνώμη και το κόμμα της, η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει εχθρική σ’ έναν αληθινό διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. Από την άλλη, σημειώνει, «ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κατάστασης της Γαλλίας και των εσωτερικών διαιρέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «έφθασε στα όρια του λειτουργήματός του στρατευόμενος υπέρ του “ναι” στο ερώτημα που τέθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου στους έλληνες ψηφοφόρους».

    «Ποια θα είναι λοιπόν η “ουρανόπεμπτη” προσωπικότητα που θα φανεί ικανή να κάνει διάλογο με τον κ. Τσίπρα; Ποιος μπορεί να αρχίσει τον διάλογο μ’ αυτόν τον ηγέτη τον οποίο ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης βλέπει σαν τον άνθρωπο που τολμάει να υψώσει το ανάστημά του, ως ο εκπρόσωπος των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης;», αναρωτιέται η Le Monde, για την οποία η ΕΕ «εξακολουθεί να αναζητάει μια στρατηγική και κάποιον για να την ενσαρκώσει», καθώς «η συζήτηση υπερβαίνει την οδυνηρή ελληνική περίπτωση και το ζήτημα της δημοσιονομικής λιτότητας. Αφορά το μέλλον της Ένωσης και τη λειτουργία της».

    Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά πως «από την Κυριακή μέχρι σήμερα, Τρίτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέφυγαν πίσω από τους υπουργούς Οικονομικών, λέγοντας πως είναι οι μόνοι που μπορούν να ακούσουν και να αναλύσουν αυτό που μπορεί να προτείνει η Αθήνα», ενώ οι επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μολονότι «θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος», δεν θα είναι σε θέση «να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί ένα Grexit που θα επιδείνωνε την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ».

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, φαίνεται πως «είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι τον ρόλο του ως κύριου μεσολαβητή». Παρόλο που είχε δηλώσει απογοητευμένος, ακόμη και «προδομένος» από τον Αλέξη Τσίπρα και είχε μείνει σιωπηλός μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, σήμερα το πρωί δήλωσε, «Είμαι εναντίον του Grexit, θέλω να το αποφύγω. Κανένας δεν μπορεί να θέλει να εκδιώξει τους Έλληνες. Είναι καιρός να ξαναβρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Ένας άλλος που θα μπορούσε να είναι η αναζητούμενη «ουρανόπεμπτη προσωπικότητα» είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Monde. Προέρχεται από την Πολωνία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο στις 3 Ιουλίου δήλωσε στον ιστότοπο Politico πως «ακόμη και σε χρεοκοπία, η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τη θέση της μέσα στην Ένωση», η οποία σε μια τέτοια περίπτωση «θα κληθεί ενδεχομένως να ξανασκεφθεί ολόκληρη την οργάνωσή της».

    Ο Τουσκ «θέλει πλέον να παίξει ρόλο συμφιλιωτή». Πιστεύει πως, «ακριβώς επειδή η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, μπορεί να ξαναφέρει σε μια διαπραγμάτευση αυτούς που, στην Ανατολή ή στον Νότο της Ευρώπης, δεν θέλουν πλέον να μιλούν στον κ. Τσίπρα». Επιπλέον «ο Πολωνός αναλαμβάνει δράση τη στιγμή που ο κ. Γιούνκερ είναι εξασθενημένος», καθώς δεν κατάφερε να επιβάλει το σχέδιό του για την ανακατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

    «Μένει ένας άνθρωπος που, θεωρητικά, θα μπορούσε επίσης να παίξει τον ρόλο του “κυρίου Καλές Υπηρεσίες”», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο όμως «τα ελληνικά και τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης έχουν βαφτίσει “ο Γερμανός με τα σαμπό”», σημειώνεται στο άρθρο, οι συντάκτες του οποίου αναγνωρίζουν πάντως πως ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup «δεν μπορεί πλέον να ελπίζει σε μεγάλα πράγματα από την Αθήνα, έστω κι αν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών με τον οποίο είχε πολύ δύσκολες σχέσεις, δεν θα είναι πλέον ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurogroup».

    «Χειροτονημένος από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης θεωρείται ο εκπρόσωπος των υποστηρικτών της πιο αυστηρής στάσης έναντι της Αθήνας», γράφει η γαλλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται το ειρωνικό σχόλιο ενός ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο Ντάισελμπλουμ είναι «το σκυλάκι συντροφιάς» της Γερμανίας. Ο ίδιος ολλανδός δημοσιογράφος, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, «αναρωτιέται αν ο συμπατριώτης του δεν κάνει κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βερολίνου στην κούρσα για την επανεκλογή του με αντίπαλο τον ισπανό υπουργό Λουίς ντε Γκίντος».

    «Δραστικές μειώσεις δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φράση “ο χρόνος πιέζει”: ο διάδοχος του κ. Γιούνκερ επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών είναι οπαδός μιας αυστηρής ορθοδοξίας. Κι ας λυπούνται αυτοί που, στο Παρίσι ή αλλού, πίστευαν πως η σχέση του με το ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα τον έκανε τον άνθρωπο των συμβιβασμών», καταλήγει το δημοσίευμα της Monde.

    in.gr

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Τσίπρας - Ομπάμα

    Ο πρωθυπουργός εξέθεσε την πρόταση της Ελλάδας
    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα του για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων
     (Φωτογραφία:  Reuters)
        

    Αθήνα 
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο εξέθεσε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
    Η Ουάσινγκτον έχει πολλές φορές δηλώσει ότι απαιτείται να βρεθεί γρήγορα λύση, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
    in.gr

    Νούναν: Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων...


    undefined...για την Ιρλανδία
    Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί για την Ιρλανδία μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup. 
    Όπως είπε, η χώρα του ποτέ δεν είχε σκληρή προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας. Ελπίζω, πρόσθεσε, πως αυτό που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ένα επίσημο αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μαζί με προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια.
    «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη με ένα βιώσιμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», συνέχισε.
    Ωστόσο, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.
    left.gr

    Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση...


    "Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση και το καταλαβαίνουν και οι δύο μεριές. Ο χρόνος είναι πάρα πολύ περιορισμένος και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ, καθώς είναι ανεξάρτητη", δήλωσε ο Γερούν Νταισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup...
    thepressproject.gr

    Ο Γιούνκερ στέλνει μηνύματα στον Τσίπρα...

    Γιατί "τα πήρε" ο Γιούνκερ...

    ΒΙΝΤΕΟ...
    Την ενόχληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσαν επικρίσεις ότι ασχολείται συνέχεια με...
    το κινητό του, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.
    «Σταματήστε να φλυαρείτε και να μου λέτε ότι κοιτάζω το κινητό μου. Είμαι σε texting, όπως λέμε στα γαλλικά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό.. δεν ξέρω αν έχετε την ευκαιρία να κάνετε το ίδιο, αλλά εγώ πρέπει να το κάνω σήμερα...κάνω τη δουλειά μου, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν απευθυνόμενος στην Κριστίνα Μορβάι, του ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος Jobbik , η οποία του είχε κάνει νωρίτερα παρατήρηση.
     (από tvxs.gr)                                         Δείτε το βίντεο...

    "Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν;"...


    Το Μέγαρο ΜαξίμουΤο Μαξίμου διαψεύδει...
    Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις απαντούν:

    «"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν...
    είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα» και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»; ...
    efsyn.gr

    Ομιλία Τσίπρα αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο...


    Από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που σε λίγες ώρες θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για να...
    παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει την ύστατη προσπάθεια να κλείσει μια συμφωνία με τους δανειστές...
    newsbeast.gr

    Χωρίς προτάσεις στο Eurogroup η Ελλάδα...


    Πληροφορίες για νέο αίτημα αύριο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της "Καθημερινής" Ελένη Βαρβιτσιώτη...
    Η Ελλάδα δεν θα καταθέσει προτάσεις στο σημερινό Eurogroup σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών.
    Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσει νέο αίτημα και προτάσεις αύριο.

    «Σύμφωνα με πληροφορίες: χωρίς προτάσεις η Ελληνική αντιπροσωπεία. Θα υποβάλουν ξανά αίτημα και προτάσεις αύριο», γράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη στο Twitter.

    Γαβράς προς Ολάντ : Κάνε ό,τι είναι δυνατόν για την Ελλάδα...


    Έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από αυτήν την τραγωδία» απευθύνει ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. 
    «Μόνο η Γαλλία μπορεί να το κάνει και μόνο ο πρόεδρος, διότι οι Έλληνες έχουν εμπιστοσύνη στη Γαλλία», δήλωσε ο Έλληνας σκηνοθέτης στο γαλλικό πρακτορείο.

    Εκτίμησε ως «κινήσεις θετικές και πολύ σημαντικές» αυτές που έχει κάνει έως σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να του απευθυνθεί και με επιστολή. 

    Ο Κώστας Γαβράς σημειώνει ακόμη ότι ελπίζει «και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις, διότι πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές, ώστε να τελειώσει όλο αυτό όσο το δυνατόν καλύτερα». 

    Ο διάσημος σκηνοθέτης είχε ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δίκιο ενώ τόνισε ότι δεν θα πει αυτός στους Έλληνες τι θα ψηφίσουν...

    Der Spiegel: Ηγέτης ο Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα...


    Der Spiegel: Ηγέτης ο Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα - MediaΤο παράδοξο της Ελλάδας: Στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Με μια νέα στρατηγική θέλει να...
    πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το περιοδικό.

    Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση: τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες τελειώνουν και παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 61,3% των Ελλήνων συμφώνησε με την πορεία που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, τον ενίσχυσε, εκτιμά το Spiegel.

    Μεγάλο βήμα του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό και την απόφασή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και να επιλέξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο διορισμός του, σημειώνει το Spiegel, είναι ένα σημάδι ότι ο Τσίπρας επιθυμούσε στη θέση αυτή έναν άνθρωπο που τα πάει καλά με την Ευρώπη.

    undefined

    Παράλληλα, εκτιμά το περιοδικό, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Παρόλα αυτά προειδοποιεί το Spiegel ότι η χαρά του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να μην διαρκέσει πολύ, καθώς εκτιμά ότι η τύχη του εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι πιστωτές της την Ελλάδα...
    topontiki.gr

    Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος στην Ελλάδα...



    Την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.Αυτό που θέλει να δει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «είναι να βρεθεί ένας δρόμος, ένας εποικοδομητικός δρόμος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται και να αποκαταστήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να επιτύχει ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι πράγματι το θέμα που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Κέρμπι.«Σεβόμαστε την δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα», πρόσθεσε επίσης σχετικά με το δημοψήφισμα και σημείωσε: «Τώρα αυτό τελείωσε και είδατε ότι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως».«Προσβλέπουμε, όπως έχουμε πει από την αρχή, στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα», επισήμανε.«Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως και ο Λευκός Οίκος εξακολουθούν να έχουν στενή επαφή με ένα ευρύ φάσμα εταίρων για την κατάσταση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ», πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.«Το επίκεντρο βρίσκεται τώρα στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε επίσης και επισήμανε ότι ο υπουργός Λιου ηγείται του συντονισμού των αμερικανικών προσπαθειών.«Βεβαίως και έχουμε επίγνωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη γεωπολιτικώς», υπογράμμισε επίσης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν το αγνοεί αυτό, αλλά «το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στο να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι πλευρές σε αυτές τις συνομιλίες βρίσκουν έναν εποικοδομητικό τρόπο να προχωρήσουν. Αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Γκούντραμ Βολφ: Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά Μέρκελ και Ολάντ σε περίπτωση Grexit......



    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την ελληνική κρίση, έχουν μπροστά τους τρεις επιλογές, λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos ο διευθυντής think tank «brueger», Γκούντραμ Βολφ:
    «Μπορούν να δεχθούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, πράγμα που θα γίνει αυτομάτως, εάν δεν υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Η δεύτερη επιλογή, αντίθετα θα ήταν η έναρξη συνομιλιών για ένα νέο πρόγραμμα. Εάν υπάρχει γρήγορα συμφωνία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ξανανοίξουν σχετικά σύντομα. Για την ελληνική πλευρά αυτό θα ήταν αποδεκτό εάν στο κείμενο συμφωνίας υπάρχει σαφής μνεία για την ελάφρυνση του χρέους. Για τους πιστωτές η συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα ήταν στην περίπτωση αυτή μία κίνηση που θα τους καθησύχαζε.Η τρίτη επιλογή θα ήταν μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα, αλλά χωρίς νέο πρόγραμμα βοήθειας.Το θέμα με αυτήν την επιλογή θα ήταν εάν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τους Ελληνες ότι δεν θα κάνουν άλλες ανοησίες ζώντας με πιστώσεις. Ένας τρόπος για να διασφαλισθεί αυτό είναι να καταστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή, ο ESΜ να αναλάμβανε ντε φάκτο τον έλεγχο».Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι οι εταίροι θα είχαν τις σοβαρότερες απώλειες στην περίπτωση της πρώτης επιλογής, του Grexit. Ταυτόχρονα θα δημιουργείτο ένα άγνωστο μακροπρόθεσμο ρίσκο. «Εάν συνέβαινε αυτό, θεωρώ ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα έφεραν πολύ βαριά πολιτική ευθύνη και η Ιστορία θα τούς έκρινε πολύ αυστηρά. Σε είκοσι χρόνια, δεν θα έμενε παρά μόνο αυτό από την θητεία της Μέρκελ».Η τρίτη επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή, θεωρεί ο διευθυντής του Bruegel, αλλά η δεύτερη είναι εφικτή, εάν γίνουν έξυπνοι χειρισμοί. Είναι , για παράδειγμα, δυνατόν να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί στην γερμανική κοινή γνώμη. Θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ, αλλά θα έλθει η στιγμή που οι πιστωτές θα έχουν να κάνουν δύσκολες επιλογές.Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο πρέπει να συνεργασθεί και να διαμορφώσει κοινή θέση. Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την Ιταλία, για παράδειγμα. Δεν μπορεί να υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στο βορρά και τον νότο.Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από το Grexit, ο Γκούντραμ Βολφ δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο, διότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν μπορεί να πάρει μαζί του την Ελλάδα. Αντίθετα, σε πολιτικό επίπεδο, θα επρόκειτο για μία γιγάντια συλλογική ήττα για την ευρωζώνη. «Θα είχαμε τεράστιες απώλειες ως προς τη διεθνή μας θέση, περισσότερες από όσο μπορούμε να φαντασθούμε. Από οικονομικής απόψεως, υπάρχει ο φόβος ότι οι καταθέτες των περιφερειακών χωρών θα ήθελαν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους στη Γερμανία για να εξασφαλίσουν τα ευρώ τους. Άρα, είναι επείγουσα η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

    Πάολο Τζεντιλόνι (Υπ. Εξωτ. Ιταλίας) : Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ...


    Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέσα στο ευρώ και την Ευρώπη «για γεωπολιτικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς λόγους», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".

    Σύμφωνα με...
    τον Τζεντιλόνι «για την κατάσταση ευθύνονται οι πολιτικές ηγεσίες που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια. Η ΕΚΤ έλαβε τις αποφάσεις της, οι οποίες δεν είναι αρμοδιότητας της πολιτικής. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αφήνουν να σηκώνει το βάρος των επιλογών τους ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο ισχυρές πλάτες και αν διαθέτει. Η πολιτική δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο της».

    «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την ειδική σοβαρότητα του ελληνικού προβλήματος, αλλά αυτό λύνεται μόνον αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναβρεί έναν πολιτικό ορίζοντα δράσης», εξηγεί ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

    Ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτει: «Η Ελλάδα ήταν χώρα κομβικής σημασίας των ευρωπαϊκών επιλογών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το να παραμείνει χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελεί δευτερεύουσας σημασίας στοιχείο στην όλη εκτίμησή μας».

    Σχετικά με το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, ο Iταλός υπουργός τονίζει: «Δεν δέχομαι να θεωρούνται καθοριστικής σημασίας οι εσωτερικές εξελίξεις σ' ένα κράτος μέλος», αλλά παράλληλα «δεν μπορεί και να δίνονται μαθήματα του είδους, ο Τσίπρας πρέπει να τιμωρηθεί ώστε να συμμορφωθούν και πολλοί άλλοι εδώ, στο σπίτι μας. Αυτά είναι γυαλιά εσωτερικής χρήσης που παραμορφώνουν την πραγματικότητα».

    Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει η Σύνοδος...


    undefined
    Στις 19:30 τελικά και όχι στις 19:00 θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής..

    Η εξήγηση μιάς παραίτησης μέ όρους "Πολιτικής Οικονομίας"...

    6/7/15
     Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι άν υπερίσχυε τό "Ναί" στό δημοψήφισμα, θά υπέβαλε, "μέ τό καλημέρα", τήν παραίτηση του από τή θέση τού υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, τό επανέλαβε καί χθές, αμέσως μετά τήν άσκηση τού εκλογικού του δικαιώματος, απαντώντας σέ σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.
    Όμως οι εξελίξεις έδειξαν ότι "ο Γιάνης" ήξερε (ή προτιμούσε νά λέει) τή μισή αλήθεια. 
    Η άλλη μισή ήταν ότι καί μέ τό "Όχι" ήταν "από χέρι" παραιτημένος...
                                    ***
    Τόσα πολλά "Οικονομικά", όσα ο απελθών καθηγητής, λίγοι άνθρωποι κατέχουν. 
    Μολοντούτο, οι απλοί πολίτες, έχουμε παρατηρήσει ότι "όταν εμποδίζεται η συλλογικότερη επιθυμία, τότε υπάρχει γενικότερη κατακραυγή". 
    Γιά τήν περίπτωση η επιστήμη, τής Πολιτικής Οικονομίας, διατυπώνει καλλίτερα -καί κατ' αναλογία μέ τά ιστορικά γεγονότα- τό συμπεράσμά της ως εξής : "Όταν ένα (κοινωνικο-οικονομικό) σύστημα γίνεται εμπόδιο στήν παραγωγή -τότε τό σύστημα- καταρρέει". Πόσο, μάλλον, ένας υπουργός... 
    Πρόκειται γιά έναν απαράβατο κανόνα πού δέν χρήζει -κάν- απόδειξης γιατί έχει καταδειχθεί αυτούσιος από τήν ίδια τή ζωή μέσα στή μακραίωνη ανθρώπινη ιστορία. 
                                                                             ***
    Παίρνοντας, λοιπόν, υπ' όψιν αυτά τά στοιχειώδη διερωτάται κανείς : Θά μπορούσε, άραγε, νά αναιρέσει τήν "αυτο-κατάρρευση" του, ναί ή όχι, ένας τόσο "αιρετικός" αλλά "οξυδερκής υπουργός" όσο ο Γιάνης Βαρουφάκης ; 
    Ο οποίος γνώριζε, άριστα, τό "δεδομένο περιβάλλον", τού "δοσμένου τόπου καί χρόνου"...
    Mέ γνωστό, επιπρόσθετα, καί τόν δεδομένο "συσχετισμό τών δυνάμεων" πού "δρούν καί επιδρούν" στό χώρο...
                                                                                                     *
    Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυε καί διαμηνύει, urbi et orbi, σέ  όλους τούς τόνους ότι θέλει συμφωνία -έστω καί επώδυνη- ενώ γιά τόν Γιάνη Βαρουφάκη ουδείς βάζει τό χέρι του στή φωτιά ότι, όντως, θέλει συμφωνία…
                                                                                                     *
    Μού είναι πολύ δύσκολο νά πιστέψω ότι τού διέφυγαν τόσο εύκολα, "όλα τούτα", τού -καθ' όλα- οξυδερκέστατου Ιωάνη (καί ακόμη δυσκολότερο νά πιστέψω, λόγω τής ειδικότητάς του : Πώς τού "διέφυγε" εκείνο τό σπουδαίο κεφάλαιο τής Πολιτικής Οικονομίας;;;). 
    Μού είναι, πραγματικά, τόσο δύσκολο πού αναρωτιέμαι μήπως -εκτός τών πολύ ορατών επιπλοκών-  τρέχει καί τίποτ' άλλο ...εκεί "στά πέριξ"...
    Γιά νά ιδούμε...
    Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης