Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

«Σβήσιμο» χρεών και ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες



ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
 Σε γενναίες διαγραφές δανείων, αλλά και γενναιόδωρες ρυθμίσεις με νέα προϊόντα, προχωρούν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι διαγραφές αφορούν κυρίως τα καταναλωτικά δάνεια που δεν συνοδεύονται με εξασφαλίσεις και τα οποία απομειώνονται τόσο για τους τόκους όσο και το κεφάλαιο, εάν ο δανειολήπτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία ή είναι μακροχρόνια άνεργος και δεν μπορεί να βελτιώσει την οικονομική του θέση. Οι διαγραφές επεκτείνονται και στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων και εκτός από τους τόκους σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το κεφάλαιο, ειδικά όταν η οφειλή είναι μικρή ή πρόκειται για την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Η ένταση του προβλήματος στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης οδηγεί τις τράπεζες, τη μία μετά την άλλη, στη διάθεση των προϊόντων τύπου balloon, και εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, ανάλογες λύσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων είναι...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"

Πως θα γίνει η διαγραφή καταναλωτικών - στεγαστικών δανείων

Τράπεζα Πειραιώς

 Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι δικαιούνται βοήθεια βάση του νέου νόμου για    την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Περίπου 100.000 δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν από την ριζοσπαστική απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στη διαγραφή οφειλών έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και στο πάγωμα των οφειλών από στεγαστικά δάνεια. Η απόφαση της Πειραιώς υλοποιείται σε ανταπόκριση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα μέτρα ανακούφιση αφορούν τους δανειολήπτες που εντάσσονται στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (4320/2015).
Αναλυτικά στην περίπτωση των καταναλωτικών δανείων η διαγραφή της οφειλής είναι καθολική και αφορά τόσο τους τόκους όσο και το κεφάλαιο, μηδενίζοντας την οφειλή, εάν αυτή είναι έως 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά αυτό το όριο και φθάνει π.χ. τα 50.000 ευρώ, η διαγραφή περιορίζεται στα 20.000 και δεν αφορά στο υπερβάλλον τμήμα. Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, η διαγραφή αφορά...

Από τό αρχείο τού Αρκά


Τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο αποφάσισε η ΕΕ

Τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο αποφάσισε η ΕΕ

                                       Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών στη Μεσόγειο τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.
Η σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).
Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους.
Στις άμεσες δράσεις της ΕΕ είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων». Tα σχετικά κονδύλια θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το μήνα.
Σημειώνεται ότι η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum -που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της Mare Nostrum.
Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση - με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο - θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.
Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας.
Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ακόμα ότι η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση (όπως η Ιταλία και η Ελλάδα).

από tanea.gr

Γιατί ο Τσίπρας κάλεσε νύχτα την Κωνσταντοπούλου στο Μαξίμου...


Τι είπαν στο ραντεβού...

Νυχτιάτικα εκλήθη η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου κλήθηκε νύχτα στο Μαξίμου επειδή την επομένη (Πέμπτη) επρόκειτο να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία και ο κ. Τσίπρας για τις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο όπως γράφει ο Βηματοδότης π Αλ. Τσίπρας, κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής για να συζητήσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Δηλαδή, ποια νομοσχέδια πρέπει να προταχθούν και ποια να πάνε πίσω, γιατί, όπως ειπώθηκε, «προβλέπονται εξελίξεις».
Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ εισάγεται τελικά στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ψηφιστεί. Για να γίνει όμως αυτό πήγε πίσω η ψήφιση του νομοσχεδίου του Γ. Κατρούγκαλου περί επαναπροσλήψεως στο Δημόσιο και αποφασίστηκε η επίσης περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα αποθεματικά των δήμων να έχει ψηφιστεί ως το τέλος της παρούσας εβδομάδας. Και επιπλέον αποφασίστηκε το νομοσχέδιο περί αθλητισμού του Στ. Κοντονή να συζητηθεί τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του... επείγοντος ώστε να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία για να μην πυροδοτεί αντεγκλήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό...
newsbeast.gr

Αύξηση τιμών σε τρόφιμα - μη αλκοολούχα ποτά ύστερα από περίπου δύο χρόνια



Στη μάχη του Eurogroup η Αθήνα...


Συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης...
Στον απόηχο των χθεσινών επαφών του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου για...
το μεταναστευτικό και των δηλώσεων περί προόδου των συζητήσεων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών διεξάγεται το πρωί στη Ρίγα της Λετονίας το Eurogroup με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γ. Βαρουφάκη.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- να ζητηθεί από την Ελλάδα να αμβλύνει τις κόκκινες γραμμές της αλλά και να αναζητηθούν τρόποι ταχύτερης διεκπεραίωσης των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό στο διάστημα πριν η χώρα έρθει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αναγνώριση της προόδου που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, αλλά και για αισιοδοξία όλων των πλευρών ότι η πρόοδος αυτή θα οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία...
newsbeast.gr

Το έκτακτο σχέδιο της Μέρκελ...


... για να μη μείνει η Ελλάδα από λεφτά...
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μη συμβεί ατύχημα στην Ελλάδα και η χώρα ξεμείνει από λεφτά φαίνεται ότι...
έχει εγκρίνει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.  
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν δεν επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος στις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει συμφωνία, οι εταίροι προσανατολίζονται σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για συμφωνία στα τέλη Ιουνίου, με ταυτόχρονη χορήγηση στην Αθήνα, των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Έτσι η Αθήνα θα έχει λεφτά για μισθούς, συντάξεις και χρέη μέχρι τον Ιούνιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.
Μιλώντας μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».
Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση προς την Άνγκελα Μέρκελ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων. 
Σε αυτό αναφέρεται και ο ξένος τύπος, σχολιάζοντας το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. 
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την καγκελάριο της Γερμανίας να βοηθήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian και σημειώνει πως φαίνεται ότι οι δύο πλευρές πως έχουν σημειώσει πρόοδο, συμφωνώντας ότι «θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα». 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που έχει τίτλο «Ο Τσίπρας ζήτησε από την Μέρκελ να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου». 
«Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή» επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Reuters, που επίσης αναφέρεται στην έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Μέρκελ για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία. 
Το πρακτορείο επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της EE ο οποίος σημείωσε: «Στο υψηλότερο επίπεδο, οι Γερμανοί επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν δραματικές στιγμές μέχρι την τελική συμφωνία»...
newsbeast.gr

Πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία «ανάσα» η κυβέρνηση...


Τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα παίρνει ο ΓιάννηςΒαρουφάκης - Τι θα ζητήσει στο Eurogroup...
Ένα βήμα πιο κοντά σε μία ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως προέβλεπε κι η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου φαίνεται να βρίσκεται η...
κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό. 
Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, όπως διαβεβαίωναν χθες κυβερνητικές πηγές και συνομίλησαν για μία ώρα. Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κοινός παρανομαστής όλων των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση με το σταγονόμετρο, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν να τηρηθεί «σιγή ασυρμάτου» για να μην διασαλΕυθούν οι διαμορφωθείσες ισορροπίες μέχρι την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας. 
Ενδεικτική είναι η στάση που τήρησε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρκέστηκε να σημειώσει μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ηΕυρώπη θα κάνει τα πάντα για να μην ξεμείνει απο ρευστό η Ελλάδα». Παράλληλα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, προέβη μόνο σε γενικές δηλώσεις, στις οποίες υπογράμμισε ότι «επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών και ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης» και ότι «είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα, είμαι πολύ αισιόδοξος».
Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως υπογραμμίζεται ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.
Ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. 
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόταση από την ελληνική πλευρά για έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κάτι που άκουσε θετικά η γερμανική πλευρά.
Πλέον, τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων για την άμβλυνση των διαφωνιών παίρνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας για το προγραμματισμένο Eurogroup, όπου αναμένεται να ζητήσει εκταμίευση μέρους των χρημάτων μέχρι το τέλος του μήνα με τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα, δεδομένων των βημάτων που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. Το παράθυρο εξάλλου αυτό άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του χθες το μεσημέρι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσμένουν σε πρόοδο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων με στόχο την εκταμίευση μέρους της δόσης την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, που θα δώσει ανάσα ρευστότητας και θα χαλαρώσει το καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας που πνίγει την κυβέρνηση και δυσχεραίνει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ώστε να συνεχιστούν με φόντο μία τελική συμφωνία τον Ιούνιο...
newsbeast.gr

Το παρασκήνιο των συναντήσεων του Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
 Από τις τρεις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό η ευκολότερη ήταν αυτή με την καγκελάριο της Γερμανίας. Αντιθέτως πολύ λιγότερο αναμενόμενη ήταν η στάση που κράτησε ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ που προσπάθησε να εξηγήσει γιατί χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματος που είναι σε εκκρεμότητα.

Η ελληνική πλευρά από νωρίς διοχέτευε μέσω πηγών την εικόνα πως η έλλειψη αξιολόγησης ως την 30ή Απριλίου αποτελεί υπαναχώρηση από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, επιμένοντας να μιλάει για “ενδιάμεση αξιολόγηση” και “πρόγραμμα-γέφυρα”.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, από την...

Πρώτα σημάδια απεμπλοκής

 Ενδείξεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων προέκυψαν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

                          Διπλό μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα



 Στον απόηχο σχετικής φημολογίας, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι...

Τό σκίτσο τού Στάθη

Εντός, εκτός, αλλά όχι επί τα αυτά

Εντός, εκτός, αλλά όχι επί τα αυτά...

Αυτήν τη στιγμή συγκρούονται δύο αδιέξοδα. Το δικό μας και το γερμανικό. Το δικό μας αδιέξοδο προκύπτει από την έλλειψη ρευστότητας και από την έλλειψη χρόνου. Το γερμανικό αδιέξοδο προκύπτει απ’ την...
αδήριτη διττή έκβαση ενός διλήμματος χωρίς εναλλακτική διαφυγής. Αν η έκβαση της διαπραγμάτευσης αφήσει στην Ελλάδα περιθώρια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής απ’ την κυβέρνηση της Αριστεράς, τότε η Ελλάδα δεν θα γίνει ειδική οικονομική ζώνη και το γερμανικό μοντέλο για ορισμένες χώρες και περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ραγίσει. Αν, απ’ την άλλη, η έκβαση της διαπραγμάτευσης οδηγήσει στη συντριβή της Ελλάδας, το κόστος της χρεοκοπίας εντός ή εκτός ευρωζώνης θα είναι απροσδιόριστο. Και

αυτό το απροσδιόριστο μπορεί να αποδειχθεί απεριόριστο. Οχι μόνον «πειράζοντας» την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αλλά σηματοδοτώντας και την αρχή του τέλους της ευρωζώνης - ακόμα και το πολιτικό τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνεπώς σε αυτήν τη σύγκρουση διακυβεύονται πολλά. Το ότι είναι σύγκρουση αδιεξόδων αποδεικνύει την ακρότητα -την ταξική ακρότητα- στην οποίαν οδηγεί η πλουτοκρατική Γερμανία την Ενωση, όχι μόνον εις όσα αφορούν τη σχέση πλουσίων-φτωχών, αλλά κυρίως εις όσα αφορούν τον πολιτικό ακρωτηριασμό της Ευρώπης, όταν οι διαπραγματεύσεις αποκλείουν ντε φάκτο τους συμβιβασμούς.

Τότε όμως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, αλλά για πολεμική αναμέτρηση. Και πράγματι η Γερμανία θέτει στην Ελλάδα (και σε όποια άλλη χώρα στο μέλλον) ένα Μήλιο Δίλημμα. Μας λέει: «αν υποταχθείτε θα συντριβείτε και θα συντριβείτε αν δεν υποταχθείτε».

Η όποια απάντηση σε αυτό το δίλημμα συνιστά για την Ελλάδα αδιέξοδο. Αλλά το ίδιο αδιέξοδη είναι και για τη Γερμανία η οποιαδήποτε απ’ τις δύο εκβάσεις, αν η μία σημαίνει για αυτήν ρήγμα στα σχέδιά της και αν η άλλη σημαίνει κόστος που δεν θα μπορεί να αντέξει.
Ολη αυτή η διαδικασία αναιρεί τον χαρακτήρα της Ενωσης, ο οποίος βασίζεται στις διαρκείς διαπραγματεύσεις και τους αέναους συμβιβασμούς, αν και αυτός ο τρόπος έχει από καιρό εγκαταλειφθεί. Διότι πλέον μόνο τύποις οι αποφάσεις που αποτελούν προηγούμενο για να διοικείται η Ενωση προέρχονται από διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα προέρχονται από επιβολή ισχύος. Κι αυτή είναι η εντροπία που θα οδηγήσει την Ε.Ε. είτε στη μετάλλαξή της σε ένα (εκ νέου) γερμανικό τέρας, είτε στη διάλυσή της.

Ως τότε όμως το πρόβλημα (που θα έχουν κι άλλοι στο μέλλον) το έχουμε εμείς. Το αδιέξοδο που μας προκαλεί η έλλειψη ρευστού χρήματος (ανεξαρτήτως απ’ την ύπαρξη και την αξιοποίηση των πόρων μας) καθώς και η έλλειψη χρόνου (εκείνου που χάθηκε συν εκείνου που δεν προλαβαίνουμε) επιτείνεται και από μια θεμελιώδη αντίφαση: η Ελλάδα είναι ένα εξαρτημένο κράτος που επιχειρεί να το κυβερνήσει μια ανεξάρτητη κυβέρνηση.

Στάθης

EΚΘΕΣΗ : Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία - Μιά σπουδή στόν Αιγαιακό πολιτισμό


"Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό"...


Ο Μάριος Λώλος "καρφώνει" το "Πρώτο Θέμα"...
Το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Mάριου Λώλου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ., από το "Πρώτο Θεμα". 
Οπως έγραψε στο Facebook:

Διαμαρτύρονται οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος επειδή η ΕΣΗΕΑ καταδίκασε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ.


Είναι νόμιμη η ανάρτηση των ονομάτων, λένε. Δίκιο έχουν. Αλλά δεν είναι ηθική. Εκθέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα αυτών που έχουν το θάρρος να εμφανιστούν δημόσια ενάντια στους φασίστες. Ανάμεσά τους είναι απλοί πολίτες, μετανάστες, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ανυπεράσπιστοι δημοκράτες.


Είναι "σημαντικότατο κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας οι καταθέσεις των μαρτύρων", λένε. Ως δημοσιογράφοι "οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους". Δεν μας λένε όμως γιατί ξέχασαν να "πράξουν το καθήκον τους" αναρτώντας ταυτόχρονα τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης της ΧΑ. Αυτοί δεν αποτελούν "σημαντικό κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας"; 
Έχει δύο μέτρα και σταθμά η δημοσιογραφική δεοντολογία; Πάει με το ζύγι το ήθος;