Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πρώτα σημάδια απεμπλοκής

 Ενδείξεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων προέκυψαν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

                          Διπλό μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα



 Στον απόηχο σχετικής φημολογίας, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι...
συνέχεια...σε καμιά περίπτωση η Αθήνα δεν τοποθετήθηκε τελεσιγραφικά, απλώς επισήμανε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που τέθηκε τον Φεβρουάριο και πρέπει να τηρηθεί. Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις αναφορές των προηγούμενων ημερών σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος, για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουνίου. Ετσι, ο πρωθυπουργός έσπευσε να «υπενθυμίσει» την πρόβλεψη της συμφωνίας του Φεβρουαρίου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώς το τέλος Απριλίου, καθώς η προοπτική μη παροχής ρευστότητας έως και το τέλος Ιουνίου είναι καταστροφική. Πάντως, η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι, νομικά, δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για νέα συμφωνία, αν προηγουμένως δεν κλείσει η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Το αίτημα της Αθήνας για έκτακτο Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα, θα κριθεί από τα αποτελέσματα ενός εντατικού γύρου διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, που αναμένεται να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης έχει και η τοποθέτηση του σημερινού Eurogroup. Φαίνεται, πάντως, ότι αν δεν επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος στις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, οι εταίροι προσανατολίζονται σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για συμφωνία στα τέλη Ιουνίου, με πιθανή χορήγηση στην Αθήνα, για την κάλυψη των αναγκών στο ενδιάμεσο, των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα» για την Ελλάδα δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου η κ. Μέρκελ:

Εν τω μεταξύ, ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στις αντιδράσεις στελεχών της Αυτοδιοίκησης για την ΠΝΠ, διερωτήθηκε: «Τι φοβούνται, ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα χάσουν τα λεφτά τους;». Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την προοπτική αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν ανέμενε τόσο σφοδρή αντίδραση, προσθέτοντας ότι «ας περιμένουν να μας κρίνουν από την εφαρμογή του νόμου. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να ενισχύσουμε την τρομοκρατία».
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.