Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Για να τονώσουν την ανάκαμψη στην ευρωζώνη




Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα αν αποδειχθεί πως τα μέτρα που εφαρμόζει δεν αρκούν


Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την τόνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς σε έναν βαθμό, αλλά εάν αποδειχθεί πως δεν αρκεί για να επιταχύνει τον ρυθμό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης είναι έτοιμο να πράξει περισσότερα, είπε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  
ntragkiΟ Ντράγκι σημείωσε ότι η αναπτυξιακή ορμή της ευρωζώνης εξασθένισε το καλοκαίρι, αλλά πρόσθεσε πως η πολιτική της ΕΚΤ και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή τα κράτη-μέλη της αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ορισμένη ανάκαμψη το 2015 και το 2016.

«Βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που κατατείνουν στο ότι το πακέτο πιστωτικής διευκόλυνσης που θέσαμε σε εφαρμογή φέρνει απτά οφέλη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στους ευρωβουλευτές και πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μέτρων που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του θεσμού.

Η ΕΚΤ χορηγεί περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει δανεισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, προσφέροντας στις εμπορικές τράπεζες νέα, μακροπρόθεσμα δάνεια και αγοράζοντας τιτλοποιημένο ιδιωτικό χρέος, το οποίο δεν βαρύνει πλέον τα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο Ντράγκι προχώρησε στην εκτίμηση πως το «κατώτατο σημείο της κάμψης των πιστώσεων μοιάζει να βρίσκεται πίσω μας». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ προχώρησε σε ταυτόσημα σχόλια νωρίτερα σήμερα στο Λονδίνο, εκτιμώντας πως υπάρχουν αμυδρά ακόμη σημάδια πως η δυναμική των πιστώσεων έφθασε σε ένα σημείο καμπής.
Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα παραμένει δυσοίωνη. Η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά παραμένει στάσιμη, σε έναν ιδιαίτερα βραδύ και οριακό ρυθμό ανάπτυξης και με χαμηλό πληθωρισμό, εδώ και μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της προωθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και για να μειωθεί το άχθος του χρέους τους. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδο εντός αυτής που ο Ντράγκι αποκαλεί «ζώνη κινδύνου», κάτω από το 1%, εδώ κι έναν χρόνο και έφθασε το 0,4% τον Οκτώβριο, δηλαδή μακριά από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος είναι ο πληθωρισμός να βρίσκεται λίγο κάτω από το 2%. Οι πτωτικές πιέσεις στον δείκτη τιμών καταναλωτή θορυβούν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.
«Χρειάζεται να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι πιθανών πτωτικών κινδύνων όσον αφορά τον πληθωρισμό», πολύ περισσότερο εν μέσω της «εξασθένησης της αναπτυξιακής ορμής» και της «υποτονικής νομισματικής και πιστωτικής δυναμικής», επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Υπενθύμισε ότι η Τράπεζα έχει αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υπερβολικά χαμηλά για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, διευκρινίζοντας πως προετοιμάζονται τα περαιτέρω βήματα, για το ενδεχόμενο να καταστούν αναγκαία—για παράδειγμα, η αγορά κρατικών τίτλων.
Όμως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων, μια πολιτική πιο γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση, συναντά σθεναρή αντίσταση από μέρους της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.
 matrix24.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                    "ΤΑ ΝΕΑ"

Αφηναν πίσω τους διαρκώς ίχνη οι απαγωγείς της 27χρονης

Τα ερασιτεχνικά λάθη που έκαναν οι απαγωγείς της 27χρονης οδήγησαν την Αστυνομία στη σύλληψή τους

Αφηναν πίσω τους διαρκώς ίχνη οι απαγωγείς της 27χρονης

Τα λάθη που έκαναν οι ερασιτέχνες μεν αλλά αποφασισμένοι κακοποιοί οδήγησαν την Αστυνομία στην εξιχνίαση της απαγωγής με θύμα την 27χρονη ανιψιά του ιδιοκτήτη του Αστέρα Τρίπολης Γιάννη Καϋμενάκη. Παράλληλα, οι διωκτικές Αρχές διατήρησαν το σερί στις εξιχνιάσεις των απαγωγών που έχουν εκδηλωθεί έως τώρα στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η συγκεκριμένη απαγωγή, αν η 27χρονη φοιτήτρια και η οικογένειά της δεν είχαν ζήσει επί δέκα ημέρες έναν εφιάλτη, θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για αστυνομική κωμωδία.
Δύο εκ των τριών καθ' ομολογίαν δραστών συνελήφθησαν. Πρόκειται για τον φερόμενο ως αρχηγό που είναι 48 ετών και οδηγός σε μεταφορική εταιρεία και τον 53χρονο συνεργό του, ομογενή από το Καζακστάν που διατηρούσε μπαρ στις Αχαρνές. Για τον τρίτο δράστη είναι γνωστό μόνο ότι πρόκειται για Αλβανό υπήκοο ηλικίας περίπου 45 ετών, που ονομάζεται Αλέκος. Το σχέδιο της απαγωγής άρχισε να εξυφαίνεται πριν από έξι μήνες. Τότε, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο 48χρονος έμαθε ότι ο πατέρας της κοπέλας που είναι φίλος με το αφεντικό του, είναι συγγενής του κ. Καϋμενάκη - σύζυγος της αδελφής του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε μαζί με τους συνεργούς του να συγκεντρώνει πληροφορίες για την 27χρονη φοιτήτρια, ακόμη και από το facebook, ώσπου στις 31 Οκτωβρίου την άρπαξαν έξω από το σπίτι της, στην Κυψέλη.

Τα λάθη των απαγωγέων άρχισαν από τη στιγμή της αρπαγής: η κοπέλα πρόλαβε να βάλει τις φωνές με αποτέλεσμα να υπάρξουν μάρτυρες της σκηνής - και συνεχίστηκαν. Ετσι:
n Ο αρχηγός έκανε αποκλειστικά τις επικοινωνίες με τον πατέρα της απαχθείσας χρησιμοποιώντας δύο κινητά τηλέφωνα. Το ένα ήταν καρτοκινητό δηλωμένο στο όνομα Ασιάτη. Το δεύτερο ήταν ένα παλιό εταιρικό κινητό τού απαγωγέα, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το 2012. Από τις κεραίες οι αξιωματικοί της Ασφάλειας κατάφεραν και έπιασαν σήμα από την τελευταία επικοινωνία, από την περιοχή της Αρτέμιδας όπου ήταν το κρησφύγετο.
n Το εξοχικό σπίτι όπου κρατήθηκε η κοπέλα είναι ιδιοκτησίας της πεθεράς του 48χρονου αρχηγού. Η πεθερά και γενικώς η οικογένειά του (είναι πατέρας δύο παιδιών), σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας, αγνοούσαν τα πάντα για την απαγωγή.
n Το μεγαλύτερο λάθος το έκαναν κατά τη μεταφορά της απελευθέρωσης. Ηταν η ημέρα του Μαραθωνίου, γεγονός που ίσως τους ώθησε στην πρωτοφανή μέθοδο να μεταφέρουν το θύμα με μοτοσικλέτα. Η μοτοσικλέτα όμως που χρησιμοποίησαν ανήκει στον αδελφό του 48χρονου και όταν εντοπίσθηκε ήταν πλέον θέμα χρόνου για τους αστυνομικούς να φθάσουν στον δράστη της απαγωγής. Κατά τη μεταφορά, μάλιστα, ο 48χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας άφησε ίχνη αξιοποιήσιμα στα ρούχα της κοπέλας.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ. Οι δύο δράστες που ομολόγησαν την πράξη τους, ισχυρίστηκαν ότι αποφάσισαν να κάνουν την απαγωγή επειδή βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ακολουθώντας βήμα βήμα τον αρχηγό, αφού εντόπισαν ότι ήταν ο χρήστης του τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε, με βάση το υλικό έφθασαν ακόμα και στο κατάστημα όπου αγόρασε ρούχα για την απαχθείσα καθώς και στο ζαχαροπλαστείο από το οποίο είχε αγοράσει γλυκό για το θύμα, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αρτέμιδας. Ταμειακές μηχανές, αποδείξεις, διαδρομές, κάμερες όλα σαρώθηκαν προκειμένου να βρεθούν στοιχεία.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία στις Αρχές είναι η ευκολία με την οποία ερασιτέχνες, χωρίς παρελθόν στην παρανομία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα τόσο αναβαθμισμένο εγχείρημα όπως είναι η απαγωγή.
tanea.gr

Υπόθεση Καρατζαφέρη:

  Παραιτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Ι. Ράμμου
Υπόθεση Καρατζαφέρη: Παραιτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας



Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του τον αντιπεριφερειάρχη (έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ) Ιωάννη Ράμμο και του ζήτησε να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του.

Σύμφωνα με tovima.gr, ο Κώστας Μπακογιάννης εξήγησε πως ο αντιπεριφερειάρχης είναι ένας από τους τρεις απόστρατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι αναμεμειγμένος στην υπόθεση με τις προμήθειες για τα ελικόπτερα Super Puma και δεν γινόταν να κατέχει τέτοια θέση στην περιφέρεια.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται άλλο δύο απόστρατοι αξιωματικοί, ενώ ερευνώνται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί και το πόθεν έσχες του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς να φέρει καμία αντίρρηση και το περιφερειακό συμβούλιο θα αποφασίσει ποίος θα είναι ο αντικαταστάτης του.
tanea.gr

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου


Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.
Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.
Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.
Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.
Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.
Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Τα φούμαρα των χουνταίων...

 
Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που τα τανκς της χούντας κατέστειλαν βίαια την τετραήμερα εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Τέσσερις δεκαετίες μετά οι απολογητές της δικτατορίας των συνταγματαρχών προσπαθούν να ...
ξαναγράψουν την ιστορία, να την κόψουν και ράψουν στα μέτρα τους, για να καρπωθούν την αγανάκτηση των πολιτών ενάντια στο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης.
Βασικό τους προπαγανδιστικό εργαλείο, η «προκοπή» της εθνικής οικονομίας επί χούντας, που εξάλλου, για να μην… ξεχνιόμαστε, έκανε «έργα»!
Είναι όμως έτσι;
Το «Πoντικι» επαναφέρει σήμερα ένα παλιότερο, πολυδιαβασμένο και πολυσυζητημένο άρθρο του για τα… φούμαρα των χουνταίων.
 

Κρατάει τέσσερις δεκαετίες το σλόγκαν των φιλοχουντικών, φιλοβασιλικών και χρυσαυγιτών ότι η δικτατορία των Συνταγµαταρχών παρέδωσε µια «παρθένα» οικονοµία, δίχως κανένα χρέος.

Το ίδιο πολυφορεµένο παραµύθι ακούστηκε και στο τελευταίο βίντεο, µε πρωταγωνιστή τον προφυλακισµένο Νίκο Μιχαλολιάκο, όταν σε µια ταβέρνα παραληρούσε ως συνήθως: «Επί 21ης Απριλίου τούς άφησε µε µηδέν χρέος και κατάντησαν τα πράγµατα… εκεί τα κατάντησαν. Τα λένε οι ίδιοι…, τα οµολογούν, η γενιά του Πολυτεχνείου».
Φυσικά, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος µε στοιχειώδη λογική και την ελάχιστη κατάρτιση θα µπορούσε να υποθέσει, δίχως να γνωρίζει καν τίποτα παραπάνω, ότι θα ήταν αδύνατο ένα χρέος που τρέχει κι αυξάνεται από καταβολής ελληνικού κράτους να εξαφανιστεί ή έστω να φρεναριστεί και να µειωθεί για µια εφταετία, ειδικά από µια χούντα ασυδοσίας και ασχετοσύνης. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η χούντα τα έκανε µαντάρα και στα οικονοµικά. Με το δηµόσιο ταµείο να πηγαίνει κατά διαόλου. Χειρότερα από πριν και µετά. Και ο µεγαλύτερος µύθος απ’ όλους ήταν αυτός της ανάπτυξης. Ουδεµία χειροπιαστή ανάπτυξη υπήρξε επί εφταετίας.
Το αντίθετο…
Εκτός κι αν µπορεί να θεωρηθεί επίτευγµα το (απογοητευτικό) +0,9%, τη στιγµή που όλη η Αθήνα χτιζόταν, οι Έλληνες µετανάστες και οι ναυτικοί τόνωναν τις καταθέσεις µε δεκάδες χιλιάδες εµβάσµατα από το εξωτερικό, ενώ η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 προσπαθούσε να σηκώσει για πρώτη φορά κεφάλι, ύστερα από την Κατοχή, τον Εµφύλιο και την κατάµαυρη δεκαετία του ’50. Μόνο οι υπερεργολάβοι και οι ρουφιάνοι πλούτισαν, λοιπόν, στην οδυνηρή εφταετία σκανδάλων…

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Η Βάσω Κιντή απαντά στον Σταύρο Θεοδωράκη περί κομμάτων και Πολυτεχνείου

17.11.14


Η Βάσω Κιντή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ήταν αυτή που έδωσε την καλύτερη απάντηση στον Σταύρο Θεοδωράκη σχετικά με την πρωτοφανή δήλωση του περί «κομματικών οργανώσεων» που θα σταματούσαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Αν και το σύνθημα «Πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν» έδειχνε από την αρχή τις προθέσεις του τυχοδιώκτη Θεοδωράκη, είναι πράγματι σημαντικό ότι, έστω και τώρα, άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στο Ποτάμι προσπαθούν να απαντήσουν στα όσα απίθανα ακούμε.

Να λοιπόν τι έγραψε η κ. Κιντή στο Facebook:

Είπαμε ότι τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν πολλά στραβά αλλά μην φτάσουμε και στο λαϊκιστικό άκρο. Είπε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βέροια ότι το Ποτάμι «δεν θα επιτρέψει να υπάρχει κομματική δημοκρατία» και ότι «το Ποτάμι θα γίνει ο ενδιάμεσος που χρειάζεται η Ελλάδα για να κυβερνήσουν τη χώρα οι καλύτεροι .Η χώρα δεν σώζεται από τα κόμματα , η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την εθνική Ελλάδος…»

Κι όμως έχουμε, και θέλουμε, δημοκρατία με κόμματα και όχι αριστοκρατία. Τα κόμματα με όλα τα στραβά τους είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας και πρέπει να φροντίσουμε να λειτουργούν δημοκρατικά. Ποιος είναι αυτός ο σοφός που θα επιλέξει τους άριστους;

Είπε επίσης ότι το 73 στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές «ευτυχώς, δεν είχαν κομματικές οργανώσεις. Αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις το ’73, θα είχαν αποτρέψει το Πολυτεχνείο».

Κι όμως, κομματικές οργανώσεις υπήρχαν και στους φοιτητές και στους μαθητές. Στην παρανομία, γιατί η χούντα δεν τις επέτρεπε. Υπήρχε ο Ρήγας και η Αντι-ΕΦΕΕ και άλλες μικρότερες πολιτικές οργανώσεις. Και παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις τακτικής που εκδηλώθηκαν από ορισμένους και έδειχναν έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα κίνημα που δεν έλεγχαν, τα στελέχη αυτών των οργανώσεων έκαναν το Πολυτεχνείο και μετά διώχθηκαν και βασανίστηκαν.

Διαβάζω επίσης ότι τα κόμματα (και μάλιστα τα παλαιά) πρέπει να φύγουν από τα Πανεπιστήμια. Όχι, τα κόμματα και οι οργανώσεις τους μπορούν να βρίσκονται στα πανεπιστήμια που είναι χώροι διακίνησης ιδεών. Η στρέβλωση που υπάρχει δεν πηγάζει από την ύπαρξη κομματικών νεολαιών αλλά από το ότι το καθηγητικό κατεστημένο και το βαθύ πανεπιστήμιο επέτρεψε και αξιοποίησε ένα καθεστώς συναλλαγών. Όσοι θεωρούν ότι το πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι η κομματοκρατία είναι βαθειά νυχτωμένοι και βλέπουν το σύμπτωμα για αίτιο. Τα πανεπιστήμια νοσούν γιατί δεν επιτελούν τον σκοπό τους. Οι καταλήψεις, η ανομία και το μπάχαλο θα είχαν προ πολλού εκλείψει εάν οι πανεπιστημιακές διοικήσεις εφάρμοζαν τους νόμους (και το Υπουργείο ενδιαφερόταν να τους εγκαλέσει γι’ αυτό). Αν η ελληνική κοινωνία ήθελε έναν σοβαρό θεσμό και όχι έναν μηχανισμό απονομής πτυχίων, δεν θα επέτρεπε σε πολλούς (και όχι μόνο στα κομματικά μειράκια) να παρασιτούν πάνω του.
parapolitiki.com

Τι κι αν απέτυχε η «γενιά του Πολυτεχνείου»;

17.11.14


Σε αντίθεση με τη μόδα των τελευταίων ετών, θυμίζω ότι η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί επέτειο αποτίμησης της Μεταπολίτευσης αλλά επέτειο μιας σπουδαίας στιγμής, δηλαδή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Αν και καλά-καλά δεν έχω καταλάβει τι περιγράφεται ως «γενιά του Πολυτεχνείου», ομολογώ ότι δεν βρίσκω καθόλου σχετική με τη σημερινή επέτειο τη συζήτηση για την ποσότητα και την ποιότητα της συμμετοχής της στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου.

Το αν κάποιοι από αυτούς που κλείστηκαν εκείνο το βράδυ στο Πολυτεχνείο αποδείχθηκαν λαμόγια ή αν κάποιοι αποδείχθηκαν αληθινά χρήσιμοι για τη χώρα κακώς σχετίζεται με την ίδια τους την πράξη τότε, η οποία ήταν αληθινά σπουδαία κόντρα σε ένα δικτατορικό καθεστώς το οποίο απολάμβανε για χρόνια την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι τέτοια η λύσσα κάποιων με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που με κάνουν να αναρωτιέμαι αν θεωρούν ότι κακώς τότε κάποιοι επιχείρησαν να αντισταθούν ή αν θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα αν έμεναν αλώβητοι στη θέση τους οι δικτάτορες.

Φτάνει πια με το αυτομαστίγωμα.
parapolitiki.com

Οι, πρό ημερών, πολιτικές μαγκιές τών Αντωνάκη,Βαγγελάκη...

Πολιτικές μαγκιές...

του Γιάννη Παντελάκη




Photo: Menelaos Myrillas / SOOCΨηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις. Ψήφισαν 261, «ναι» 147, «οχι» 112, «παρών» ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Μ. Κασσής. 
Η τραγελαφική ιστορία με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Όχι μόνο για την κυβερνητική αδυναμία να διαχειριστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα ένα θέμα. Αλλά απαντάει με απόλυτη σαφήνεια και στο ερώτημα: «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;».

Απλή η απάντηση, η τρόικα. Ενδεχομένως θα έπρεπε να θεωρείται και αυτονόητη τόσα χρόνια μετά, αλλά δεν ήταν για όλους. Κάποιοι, πίστευαν πως μπορούν να κάνουν τις δικές τους μικροπολιτικές μαγκιές και να την αγνοήσουν. Πολιτικοί κουτσαβακισμοί. Ψηφίζουμε νόμους εν αγνοία της τρόικας. Δεν τους ρωτάμε γιατί εμείς νομοθετούμε και άλλες τέτοιες ιστορίες επιχειρούσε να ισχυριστεί το κυβερνητικό επιτελείο το προηγούμενο διάστημα. Και δεν αρκέστηκε στα λόγια εντυπωσιασμού στα οποία επιδίδεται συνήθως. Επιχείρησε να ψηφίσει και έναν νόμο εν αγνοία των δανειστών. Το αποτέλεσμα, το βλέπουμε. Μια ακόμα κυβερνητική ήττα. Πολιτική, επικοινωνιακή και ό,τι άλλο μπορεί να προσθέσει κανείς, που δυστυχώς δεν χρεώνεται μόνο το κυβερνητικό σχήμα. Αλλά και η χώρα ολόκληρη. Είναι προφανές πως τέτοιες κινήσεις δεν ενισχύουν ούτε την πολιτική αξιοπιστία, ούτε τις διαπραγματευτικές δυνατότητες.
Η εξέλιξη αυτή, όχι απλά επιβεβαιώνει την απάντηση του προαναφερόμενου ερωτήματος, αλλά μας λέει με οριστικό και κατηγορηματικό τρόπο και κάτι άλλο. Πως οι δανειστές δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να στηρίξουν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς, ούτε το αυριανό. Οι κινήσεις τους (η συγκεκριμένη με τον ΕΝΦΙΑ αλλά και η προσπάθειά τους να επιβάλλουν ένα νέο πρόγραμμα), δείχνουν πως δεν έχουν καμία διάθεση ν’ ασχοληθούν με τα εσωτερικά πολιτικά μας πράγματα και τις ανάγκες των κομμάτων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να βρουν τρόπους δέσμευσης ώστε να πάρουν τα χρήματά τους (και ό,τι άλλο μπορούν) πίσω. Όποιο κόστος και αν έχουν αυτοί οι τρόποι για την ήδη δοκιμαζόμενη σε μεγάλο βαθμό ελληνική κοινωνία. Οι δανειστές λειτουργούν με όρους αγοράς. Σε δάνεισα, σε δεσμεύω για να μου τα επιστρέψεις. Αν εσύ έχεις εκατομμύρια άνεργους και φτωχούς, αυτό δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα. Τόσο απλά και τόσο κυνικά μαζί.
Γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί από τις σχέσεις μεταξύ χωρών της Ε.Ε. έχει αποδυναμωθεί ο ρόλος της πολιτικής, γιατί έχει σχεδόν εξαφανιστεί η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης και γιατί η ίδια η Ε.Ε. επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια να οδηγηθεί η κατάσταση σε μια σειρά από χώρες στο σημερινό αδιέξοδο είναι μια άλλη ιστορία.
Η σημερινή δική μας ιστορία λέει πως πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την πραγματικότητα. Πώς; Δεν ανήκω σ αυτούς που λένε «κάν’ τε με πρωθυπουργό για μια ημέρα και θα δείτε πώς θα τα λύσω όλα», κάτι το οποίο αρέσκονται να πιστεύουν πολλοί νεοέλληνες. Η απάντηση είναι πολιτική και ανήκει σ αυτούς που βρίσκονται ή φιλοδοξούν να βρεθούν στην εξουσία. Πάντως, στην απάντηση αυτή, δεν χωράνε ούτε μικροπολιτικές προεκλογικής ανάγκης κινήσεις, ούτε μαγκιές χωρίς αντίκρισμα.
P

Δύο ανώνυμες επιστολές «έκαψαν» τον Καρατζαφέρη



ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Μία ανώνυμη επιστολή που έφθασε στους εισαγγελείς Διαφθοράς, τον Οκτώβριο του 2013 στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουν οι έρευνες για τα εξοπλιστικά που έφθασαν ώς τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Το όνομα του επικεφαλής του ΛΑΟΣ έπεσε στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή, καθώς ο ανώνυμος επιστολογράφος, που φαίνεται πως ήξερε πολλά, στην επιστολή του, μόλις τεσσάρων σελίδων, μεταξύ άλλων ανέφερε επί λέξει: «Ψάξτε την εταιρεία Catalina, λένε πως είναι του Καρατζαφέρη».
Συνήθως, οι ανώνυμες επιστολές πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων. Ομως η συγκεκριμένη εκτιμήθηκε πως είχε «ψωμί», καθώς αναφερόταν σε συγκεκριμένες off shore εταιρείες, σε συγκεκριμένα ονόματα επιχειρηματιών με πολύχρονη παρουσία στα εξοπλιστικά, όπως των Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου και επιπλέον σε συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma.
Την πρώτη εκείνη επιστολή που έβαλε τους εισαγγελείς Διαφθοράς στο παιχνίδι των ερευνών –τον φάκελο χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος- διαδέχθηκε λίγους μήνες αργότερα και μία δεύτερη. Αρκετά κατατοπιστική και αυτή, καθώς για δεύτερη φορά ο ανωνύμως καταγγέλλων, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε περιουσιακά θέματα του κ. Καρατζαφέρη, με έμφαση ακίνητη περιουσία, off shore εταιρείες (δύο τον αριθμό) και καταγγελίες περί «περιουσίας μη δικαιολογημένης». Αυτή η δεύτερη επιστολή που ήρθε να συμπληρώσει την πρώτη, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό, για ευρύτερη φορολογική και περιουσιακή έρευνα που διενεργείται ήδη από το ΣΔΟΕ -πέραν εκείνης που κινείται στη Βουλή για το πόθεν έσχες- σχετικά με την περιουσία που διαθέτει ο κ. Καρατζαφέρης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη, καθώς βρέθηκε ποσό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ να «πέφτει» σε off shore εταιρεία συμφερόντων του στο πλαίσιο διακίνησης χρημάτων για εξοπλιστικά προγράμματα (Super Puma).

O μυστικός έλεγχος

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς με το υλικό των...

Το κομμένο χέρι του φιλήσυχου

Τους σκέφτηκαν τους συμβολισμούς, γι' αυτό έκαναν ό, τι έκαναν. Το έκαναν για να δείξουν στο πόπολο ότι είναι έτοιμοι για όλα, το έκαναν για να σπείρουν τρόμο, το έκαναν για να βγουν τα φασιστοειδή τους και να αποκαλέσουν τους φοιτητές εκκολαπτόμενους τρομοκράτες.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης
τού Γιώργου Ανανδρανιστάκη
 Τους συμβολισμούς δεν τους σκέφτηκαν; Δεν σκέφτηκαν τι σημαίνει να κλείνεις τα πανεπιστήμια τρεις μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, να βάζεις μπροστά στις πύλες σιδερόφρακτους ένστολους, να χτυπάς αλύπητα νέους ανθρώπους; Δεν σκέφτηκαν πόσο βαρύ είναι να χύνεται αίμα φοιτητών σαράντα ένα χρόνια μετά το αιματοκύλισμα των χουνταίων;
Τους σκέφτηκαν τους συμβολισμούς, γι' αυτό έκαναν ό, τι έκαναν. Το έκαναν για να δείξουν στο πόπολο ότι είναι έτοιμοι για όλα, το έκαναν για να σπείρουν τρόμο, το έκαναν για να βγουν τα φασιστοειδή τους και να αποκαλέσουν τους φοιτητές εκκολαπτόμενους τρομοκράτες. «Εμείς είμαστε με τους μέσα κι εσείς με τους έξω» είπε ο ανεκδιήγητος Μαρκόπουλος και νομίζω ότι η απάντηση που του αξίζει είναι τούτη: Δεν ξέρω με ποιους είστε σήμερα, τη 17η Νοεμβρίου του 1973, πάντως, κάποιοι εκ των βουλευτών της Ν.Δ. θα ήταν απαξάπαντος με τους έξω.
Η ειρωνεία της Ιστορίας. Έδερναν φοιτητές έξω από τη Νομική και το Πολυτεχνείο, για να υπερασπιστούν, δήθεν, τη νομιμότητα και την ίδια στιγμή έπαιρναν πίσω τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν επειδή τους το ζήτησε η τρόικα. Χθες είδαμε με τα μάτια μας την τελετουργία του δημόσιου εξευτελισμού των βουλευτών της πλειοψηφίας, που σήκωναν ένας-ένας το χεράκι τους και ψήφιζαν κατά του εαυτού τους, άβουλες και κακομοίρικες μαριονέτες, δεμένες στις αόρατες κλωστές της Μέρκελ.
Καλά να πάθουν, τους αξίζει ο δημόσιος εξευτελισμός, είναι η ελάχιστη τιμωρία για το κακό που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στη χώρα και τον λαό της. Αξίζει ακόμη περισσότερο ο εξευτελισμός στους βουλευτές που διαμαρτύρονται, που φωνασκούν, που κορυβαντιούν και στο τέλος το σηκώνουν κι εκείνοι το χεράκι, σαν καλά και πειθήνια μερκελάκια.
Όσο εξευτελίζονται, τόσο θα δέρνουν, όσο θα σκύβουν το κεφάλι στους δανειστές τόσο θα γκαρίζουν για τρομοκράτες που απειλούν τη ζωή και την περιουσία του φιλήσυχου πολίτη. Αυτό είναι, άλλωστε, το έσχατο αποκούμπι τους, ο φόβος και ο τρόμος του φιλήσυχου, που μέσα από διάφορες χημικές διεργασίες μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο στη συγκυβέρνηση ή έστω σε επιλογές τύπου Σταύρου Θεοδωράκη, που είναι και Νουνού και λάιτ: Όλη η γεύση του Μνημονίου με ελάχιστες θερμίδες και ακόμη λιγότερες ενοχές.
Βλέπει ο φιλήσυχος το αίμα στα σκαλιά της Νομικής και κουλουριάζεται ενστικτωδώς στον καναπέ του. Ακούει κάθε πρωί τον Τράγκα, το τροχιοδεικτικό βλήμα του καθεστώτος, να προφητεύει τον διαμελισμό της Ελλάδας και βάζει το κεφάλι βαθιά στο μαξιλάρι. Τρέμει ο φιλήσυχος τον διαμελισμό της χώρας και δεν αντιλαμβάνεται τον διαμελισμό το δικό του. Κάθε πρωί έχει λιγότερο ένα δάκτυλο, ένα πόδι, ένα πλευρό, ένα μάτι, ένα συκώτι, στο τέλος θα μείνει μόνο το χέρι, να τρέξει πάνω στα δάχτυλά του μέχρι την κάλπη και να ψηφίσει Σαμαρά και Βενιζέλο. Και μετά το χέρι θα κοπεί και δεν θα απομείνει τίποτα.
left.gr

Μια ιστορική ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή..

από parapolitiki.com
...για το πόσο κόστισαν στη χώρα οι μίζες (BINTEO)...
Φαντάζομαι ότι θα έχετε πέσει και εσείς από τα σύννεφα με τις δικαστικές περιπέτειες του Γιώργου του Καρατζαφέρη, ο οποίος φέρεται να γράφει Ιστορία καθώς έλαβε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς καν να...
συμμετέχει στην...εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη.

Υπό το πρίσμα των νέων αποκαλύψεων, αξίζει κανείς να δει ξανά μια ομιλία του στη Βουλή την άνοιξη του 2011, όπου πράγματι, ο σπουδαίος αυτός πατριώτης εμφανίζεται απολύτως ενήμερος για τον τρόπο που παιζόταν το παιχνίδι.

Απολαύστε υπεύθυνα:

Αστυνομία: Γιατί έκανες την απαγωγή;..

Απαγωγέας: Ήταν χάλια τα οικονομικά μου…

Το «σοβαρό» MEGA, έκανε πρώτο θέμα τα απόνερα της απαγωγής, χαραμίζοντας τα πρώτα 14 λεπτά του κεντρικού δελτίου.

Η δαιμόνια Καραμήτρου αποκάλυψε τα τραγικά λάθη των απαγωγέων και…
τις καταθέσεις των 2 εκ των δραστών της απαγωγής που συνελήφθησαν.

«Γιατί έκανες την απαγωγή», ρώτησαν τον έναν εξ' αυτών οι αστυνομικοί. «Γιατί (μιλάμε για φοβερή αποκάλυψη) ήταν χάλια τα οικονομικά μου».

Τη σκυτάλη στη συνέχεια παρέλαβε ο Σαραντάκος, ο οποίος άρχισε, σε ζωντανή σύνδεση, να κάνει «περπατητά» στο κρησφύγετο των απαγωγέων.

Α, μην το ξεχάσουμε, το θύμα της απαγωγής φύλαγε στο κρησφύγετο ένας Αλβανός, ονόματι Αλέκος.

Έλα Αλέκο!..