Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Έφυγε η αγωνίστρια της Αριστεράς Μπούμπα Δημητροκάλλη



Έφυγε η αγωνίστρια της Αριστεράς Μπούμπα ΔημητροκάλληΤα ξημερώματα σήμερα 6 Απριλίου, "έφυγε" από κοντά μας η Μπούμπα, αδερφή του Μανώλη και Νίκου Γλέζου και του Γιώργου Δημητροκάλλη.
Αγωνίστρια της Αριστεράς, παρούσα σε όλους τους αγώνες από την κατοχή μέχρι σήμερα, πάντα στο πλευρό του Μανώλη με έντονη παρουσία στο χώρο του βιβλίου.
 Ήταν μέλος των Ενεργών Πολιτών και υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού "Πολίτες".
Στη μνήμη της προσφορές - με δική της επιθυμία, στην βιβλιοθήκη "Νίκος Νικολάου Γλέζου" στ Απεράθου της Νάξου. Αρ. λογ. Ε.Τ.Ε 432/751788-20
avgi.gr

Τσίπρας: ο Καραμανλής φταίει για το Μνημόνιο. Το παραδέχομαι... (VIDEO)



O Λοβέρδος απαντά, με βίντεο, στην εξαίρεση της περιόδου Καραμανλή στην εξεταστική για τα μνημόνια...
Τη δική του απάντηση με μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και ένα βίντεο στο οποίο ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τη διόγκωση του χρέους και την προσφυγή της Ελλάδας στους μηχανισμούς διάσωσης, δίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος γύρισε...
πίσω στο 2011 και πόσταρε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας να απευθύνεται στον Γιώργο Παπανδρέου και να παραδέχεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ευθύνεται για το μνημόνιο. 

«Μας είπατε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία, βεβαίως φταίει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Γιούνκερ είπε "οι κυβερνήσεις μας φταίνε". Βεβαίως και είχανε τη δικαιολογία πέρσι τέτοιον καιρό, ότι η Νέα Δημοκρατία μας οδήγησε στα τάρταρα και ο Καραμανλής σηκώθηκε κι έφυγε κι εσείς βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο. Αλήθεια είναι λοιπόν αυτό, το παραδέχομαι κι εγώ», φαίνεται στο βίντεο να λέει ο αρχηγός τότε του ΣΥΡΙΖΑ του 4,6%.

Ο κ. Λοβέρδος μοιράστηκε το συγκεκριμένο βίντεο με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη διερεύνηση τεσσάρων κρίσιμων περιόδων για τα μνημόνια: α) από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάιο του 2010 (1ο Μνημόνιο), β) από τον Μάιο του 2010 ως τον Νοέμβριο του 2011 (2ο Μνημόνιο), γ) από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 (PSI) και δ) από τον Μάιο του 2012 και εντεύθεν. Στο στόχαστρο ουσιαστικά της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 από την εξεταστική για τα μνημόνια.    
ΔΕΙΤΕ τό βίντεο
 

από newsbeast.gr

Διακίνηση σεναρίων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας...


Ως μονόδρομο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με αποχώρηση - εκδίωξη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τη σκέψη φέρονται να συμμερίζονται μεταξύ άλλων και ορισμένοι...
υπουργοί Οικονομικών χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Ως ιδανικότεροι συνεργάτες του κ. Τσίπρα σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα φέρονται, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αξιωματούχους, τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε κατονομαστεί.
«Αυτή η κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) δεν μπορεί να επιβιώσει», τόνισαν πηγές υπουργείου Οικονομικών κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν οι FT.

«Μέχρι πρόσφατα, ήμαστε περισσότερο λέσχη συζητήσεων παρά πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να επιτύχουμε μια αποτελεσματική κομματική πειθαρχία. Μην ξεχνάτε ότι κυβερνούμε λιγότερο από 100 ημέρες», φέρεται να δηλώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα, αναφερόμενο στις ανοικτές διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του κόμματος.
thepressproject.gr

Συνελήφθη ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ...




Πρόκειται για πρόσωπο - κλειδί, τόσο στο σκάνδαλο των εξοπλισμών, όσο και στο σκάνδαλο της Siemens...
Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκδόσεων κ Γιάννη Αγγελή, ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, πρόσωπο - κλειδί τόσο στο σκάνδαλο των εξοπλισμών όσο και στο σκάνδαλο της Siemens.

Κατηγορείται για...
ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εκατοντάδων εκατ. ευρώ και εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι όπου συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο κ. Αγγελής.

Προηγουμένως είχαν ζητήσει την έκδοσή του ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ έχει παραπεμφθεί και για το σκάνδαλο της Siemens με βάση το τελευταίο βούλευμα που εκδόθηκε και από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Παρ ότι ο κ Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές ο εισαγγελέας εκδόσεων κ Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή Tράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Σήμερα Δευτέρα το πρωί με άκρα μυστικότητα οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών Αθηνών για να εκτελεστεί το ένταλμα, κρατείται και στο επόμενο τριήμερο θα οδηγηθεί στον κ. Τσιρώνη για να απολογηθεί και για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Οσβαλντ σε συνεργασία με τον άλλον εκζητούμενο Φάνη Λιγυνό - επίσης καταζητούμενο από τις ελληνικές αρχές «ξέπλενε» τις μίζες των εξοπλιστικών σε τράπεζες της Ελβετίας, αλλά και μέσω υπεράκτιων εταιρειών φορολογικών παραδείσων.

Οι ανακριτές προσδοκούν πολλά από την απολογία Οσβαλντ, αφού εκείνος φαίνεται να γνωρίζει διευθύνσεις και ονόματα, ακόμα και κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας που παραλάμβαναν τις μίζες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η κατάθεσή του για το σκάνδαλο της Siemens σύμφωνα με την οποία ερχόταν στη χώρα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και παραλάμβανε βαλίτσες με χρήματα από τον επίσης κατηγορούμενο Πρόδρομο Μαυρίδη.

Μέσω του λογαριασμού Οσβλαντ - Μαυρίδη - Λιγυνού αποκαλύφθηκε και ο ρόλος του πρώην διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και συγκεκριμένα η μίζα των 500.000 ευρώ που σύμφωνα με τον Κάντα είχε εισπράξει από την προμήθεια των Κορνέτ και των επιχειρηματία Κ. Δαφέρμο.

Ο κ. Οσβαλντ κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.    

BHMA
-----------------------------------------------------------------------------------------------
  Πρίν από λίγο (14 μ.μ.) έγινε γνωστό ότι :

Προθεσμία πήρε ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ...
Την υπερασπιστική του γραμμή χαράσσει ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ μετά  την προθεσμία που έλαβε από τους αρμόδιους ανακριτές, προκειμένου να...
δώσει εξηγήσεις για υποθέσεις με «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το τραπεζικό στέλεχος θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση της Siemens και των υποβρυχίων.
Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ως τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARIBAS φέρεται να εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού. 
Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ήταν καταζητούμενος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης οι ελβετικές αρχές είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα αλλά τελικά συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι.
Πάντως, μετά την απολογία του κατηγορούμενου τραπεζίτη δεν αναμένονται εκπλήξεις αφού νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως θα παραμείνει κρατούμενος καθώς θα καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.

από newsbeast.gr


«Τέλος στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό εντός του ευρώ»...



Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν...
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τα φαινόμενα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που...
παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που οδηγεί σε διάβρωση της φορολογικής και παραγωγικής βάσης των φτωχότερων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει την ενδελεχή έρευνα που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν τα τελευταία χρόνια σχετικά με «τα φορολογικά συστήματα κρατών μελών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προσφέρονται, με έμμεσο τρόπο, κρατικές ενισχύσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, μέσω προτιμησιακής φορολογικής αντιμετώπισής τους» και συγκεκριμένα όσον αφορά «τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών Apple (Ιρλανδία), Starbucks (Ολλανδία), Fiat Finance & Trade (Λουξεμβούργο) και Amazon (Λουξεμβούργο), τη φορολογική συμφωνία (excess profit) που προσφέρει το Βέλγιο, το ειδικό καθεστώς φορολόγησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει σε 10 χώρες της ΕΕ».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τονίζει ότι «ο ιδιότυπος φορολογικός ανταγωνισμός που ισχύει στην ΕΕ έχει οδηγήσει στην παγίωση ενός καθεστώτος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών, με τελικό αποτέλεσμα τόσο τη διάβρωση της παραγωγικής και βιομηχανικής βάσης των φτωχότερων χωρών στην Ένωση, όσο και τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί σχετικά με τις «έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που διεξάγει η Κομισιόν», καθώς επίσης εάν «διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βάλει ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό ισχυρών επιχειρήσεων και κρατών μελών, προτείνοντας συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Μάρδας: Είμαστε κοντά σε μία λύση...



HXHTIKO...
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
«Είμαστε στην αιχμή του δόρατος αυτής της ιστορίας γι αυτό τον λόγο έχουμε... διπλασιάσει τον χρόνο της δουλειάς μας. Η εικόνα η οποία μου δημιουργείται είναι ότι σε κάθε διαπραγμάτευση χρειάζονται κάποιοι χρόνοι. Εμείς προσπαθούμε να κόψουμε αυτούς τους χρόνους. Πρώτα υπάρχει μια φάση, ας πούμε σύγκρουσης, μετά περνάμε στη φάση που κάποιος είναι επιφυλακτικός. Μετά περνάμε σε συνεννόηση, μετά σηκώνουμε τα μανίκια και βρίσκουμε τις λύσεις. Το ζητούμενο είναι να κόψουμε τους χρόνους. Όσο μπορούμε εμείς πιέζουμε να κόψουμε τους χρόνους, αλλά το δεύτερο μέρος, έχει τους δικούς του χρόνους. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να σκέφτονται με έναν άλλο τρόπο, αλλά όλο αυτό το πλέγμα των σχέσεων οδηγεί σε μια χρονοβόρα διαπραγμάτευση η οποία δημιουργεί προβλήματα στην αγορά», σχολίασε αρχικά ο κ. Μάρδας και συνέχισε:

«Με τη λήξη των διαπραγματεύσεων θέλουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο για να μπορεί ο κάθε καταναλωτής ή επιχειρηματίας να κινηθεί με τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί. Να περιορίσουμε την αβεβαιότητα στην οικονομία. Αυτό είναι το ζητούμενο».

«Θεωρώ από τα όσα ακούω, ότι είμαστε κοντά σε μία λύση. Από τα όσα βλέπω, τα όσα μου ζητούνται, επικοινωνίες και τα όσα γίνονται, μου δημιουργούν την αίσθηση, ότι και αυτοί θέλουν να τελειώσουμε με την συγκεκριμένη ιστορία».

Ακούστε το ηχητικό, ΕΔΩ
 enikos.gr

Τα δύο μηνύματα της συνάντησης Βαρουφάκη - Λαγκάρντ


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
 Δύο ξεκάθαρα μηνύματα εξέπεμψαν χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκαρντ και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, μετά την κοινή τους συνάντηση.
Το πρώτο αφορά στην απρόσκοπτη αποπληρωμή του Ταμείου βάζοντας ένα τέλος στην πολυφωνία περί μη έγκαιρης αποπληρωμής του ΔΝΤ για να ικανοποιηθούν άλλες υποχρεώσεις της χώρας. Η κυρία Λαγκάρντ ήθελε να τελειώσει αυτή η συζήτηση, καθώς ουδέποτε στο Ταμείο είχαν πρόθεση να δεχτούν μία αλλαγή στους όρους εξόφλησης των δανείων τους. Και για αυτό η διαβεβαίωση της αποπληρωμής των δανείων περιλήφθηκε στις δηλώσεις και των δύο μετά τη συνάντηση.
Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με την παρουσία των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. Μετά τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται να τελειώνει η παρωδία των τεχνικών συναντήσεων που επί σχεδόν ένα μήνα δεν είχαν κανένα νόημα και δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Η βελτίωση των συνομιλιών στην Αθήνα ήταν ένα μόνιμο αίτημα από την πρώτη στιγμή που έφθασαν στην πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια. Οι συναντήσεις γίνονται σε δωμάτια ξενοδοχείου, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν είχαν καμία εντολή να μιλήσουν, ενώ τις περισσότερες φορές τα ραντεβού ακυρώνονταν ή άλλαζε ο τόπος διεξαγωγής του τελευταία στιγμή.
Οι δανειστές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις τεχνικές συζητήσεις, καθώς από αυτές και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν εξαρτάται και η πολιτική που θα χαράξουν σε υψηλότερο επίπεδο. Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τη σημασία των τεχνικών διαβουλεύσεων αποφάσισε να στείλει σε αυτές τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Υπενθυμίζεται, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη λόγω του Πάσχα των Καθολικών και θα ξεκινήσουν εκ νέου από σήμερα.
Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να κατάλαβε τι πρέπει να γίνει στις τεχνικές συναντήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πώς «συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».
Επίσης, και η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε πώς θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των τεχνικών συνομιλιών στην Αθήνα και των συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Είναι πλέον σαφές ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα θα γίνουν ουσιαστικότερες με την προσδοκία να βοηθήσουν πραγματικά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο στο Brussels Group και το Eurogroup, ώστε να μη χαθεί και το χρονικό ορόσημο της 24ης Απριλίου.
από kathimerini.gr

Δεν καταλαβαίνω τη συμπεριφορά του Σόιμπλε…


O αυστριακός καγκελάριος, ξανά υπέρ της Ελλάδας…
Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τοποθετείται και πάλι φιλικά προς την Ελλάδα, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον...
τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Φάιμαν τονίζει πάντως πως υπάρχουν ευθύνες και στην ελληνική πλευρά για το γεγονός πως στην αρχή της θητείας της υποτίμησε τα προβλήματα.
Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ΄τόνισε πως “δεν μπορώ να κατανοήσω τι νόημα έχει το να θέλει ο κ. Σόιμπλε να αποδείξει ότι είναι ένας τέλειος επαγγελματίας και ότι οι άλλοι στην ελληνική κυβέρνηση είναι αρχάριοι, διότι αυτό δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων στην Ελλάδα.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ότι εμείς είμαστε τόσο καλοί, όταν την ίδια στιγμή η Νότια Ευρώπη κατρακυλά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η κοινή Ευρώπη υπάρχει όταν ο γείτονας δεν πεινάει», υπογράμμισε ο Βέρνερ Φάιμαν.
Ακόμη πρόσθεσε: “Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου από τη μια υπάρχει τεράστια παιδική φτώχεια και από την άλλη οι πάμπλουτοι που εμβάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία και δεν πληρώνουν τον παραμικρό φόρο”...

Μια Εξεταστική Επιτροπή που μυρίζει…

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
  Η Ιρλανδία μπήκε σε πρόγραμμα τον Νοέμβριο 2010, πήρε 85 δισ. ευρώ και βγήκε μετά μια 3ετία. Η Πορτογαλία μπήκε Απρίλιο του 2011, πήρε 78 δισ. και βγήκε μετά μια 3ετία - έχοντας ήδη δανειστεί σχεδόν όλα όσα θα χρειαζόταν τον επόμενο χρόνο. Η Κύπρος μπήκε σε πρόγραμμα τον Μάρτιο 2013. Δύο χρόνια μετά, οι διαρθρωτικές αλλαγές πρακτικά έχουν ολοκληρωθεί, οι δύσκολοι στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν επιτευχθεί, από τα 10 δισ. ευρώ που συνόδευαν το πρόγραμμα τα 5 δισ. τελικά δεν της χρειάστηκαν και θα επιστραφούν, η ύφεση αποσύρεται υπέρ της ανάπτυξης - όπως εύκολα διαπιστώνει ο επισκέπτης της Κύπρου.

Η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία δεν βρίσκονται σε άλλον πλανήτη. Τα προγράμματα προσαρμογής τους δεν ήταν πιο ήπια, πιο εύκολα – της Κύπρου, μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως το πιο σκληρό από όλα τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε χώρα της Ευρωζώνης. Οι λαοί τους δεν είναι ούτε συμβιβασμένοι ούτε δουλόφρονες ούτε έκαναν χαρωπά τις θυσίες. Αλλά, οι θυσίες τους έπιασαν τόπο. Και σήμερα αυτοί βαδίζουν με το κεφάλι ψηλά. Οχι όπως εμείς. Γιατί, όσες παρελάσεις κι αν κάνεις, με όσα τανκς και φουστανέλες, δεν μπορείς να αισθάνεσαι περήφανος όταν έχεις το χέρι απλωμένο - και δεν απλώνεται ως γροθιά, ό,τι κι αν λέμε...

Γιατί αποτύχαμε; Γιατί δεν καταφέραμε (ούτε αναμένει κάποιος να καταφέρουμε στην επόμενη διετία...) να βγούμε από τα Μνημόνια; Αυτό αξίζει να διερευνηθεί, με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι μια Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει γιατί η Ελλάδα μπήκε, αλλά μια Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ από τα Μνημόνια. Αυτή θα ήταν μια ευεργετική άσκηση αυτογνωσίας, πολύτιμη για το μέλλον μας ως κοινωνία, επώδυνη για το πολιτικό σύστημα (με την ευρεία έννοια: πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, διοικήσεις τραπεζών, ηγεσίες συνδικάτων) αλλά, τελικά, λυτρωτική και για το ίδιο.

Πώς φτάσαμε, πέντε χρόνια μετά, να έχουμε μείνει στα λόγια όσον αφορά φοροδιαφυγή, ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, αξιολόγηση δομών και δημοσίων υπαλλήλων; Με αναξιοκρατία, με πλήθος άχρηστους οργανισμούς ανοικτούς αλλά και κλειστά επαγγέλματα; Χωρίς να έχει επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης, με ολόρθο το πελατειακό κράτος και κατερειπωμένο το πιστωτικό σύστημα; Υπάρχει κάποιο κόμμα που είναι αναμάρτητο;

Γιατί, στη διάρκεια του προγράμματος η Ιρλανδία αύξησε 4,6% το ΑΕΠ, η Πορτογαλία έχασε 4,4% ενώ η Ελλάδα έχασε 25% - λες και κατεστράφη από πόλεμο; Τα άλλα Μνημόνια ήταν αναπτυξιακά και μόνο το δικό μας υφεσιακό;

Γιατί, άραγε, στην Ελλάδα έτυχε οι θυσίες να γίνουν τόσο άνισα, ώστε το μάρμαρο να πληρώσουν οι άνεργοι, οι καθαρίστριες ενός υπουργείου και οι σχολικοί φύλακες; Εφταιγε, απλώς, ότι μπήκαμε σε Μνημόνιο; Και δεν θα ήταν πολύ σκληρότερο το Μνημόνιο που θα ζητούσαν οι αγορές για να μας δανείσουν - αν μας δάνειζαν, που δεν μας δάνειζαν; Μήπως, πάλι, ευθύνονται οι δοσίλογοι, οι ξένοι και οι κατοχικές δυνάμεις, που χαρίστηκαν στην Κύπρο, την Πορτογαλία και Ιρλανδία αλλά χαίρονται να βασανίζουν ειδικά την Ελλάδα;

Το πολιτικό σύστημα δεν μοιάζει να αντέχει μια λυτρωτική άσκηση αυτογνωσίας –από την αυτοκριτική φυλάγεται.

Τι μπορεί να επιδιώκει η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

Να στηριχθεί, ίσως, το ηθικό του κομματικού μηχανισμού ενόψει μιας επιτακτικά αναγκαίας αλλά επώδυνης συμφωνίας – θα ήταν κάτι κατανοητό, είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι. Δυστυχώς, δεν επιδιώκει να διερευνήσει πώς φτάσαμε σε Μνημόνιο. Γιατί, αν αυτό επιδίωκε, δεν θα απέκλειε τη διερεύνηση της 5ετίας Καραμανλή. Της διακυβέρνησης που ξεκίνησε διασύροντας διεθνώς τη χώρα με την πλαστή απογραφή, διήνυσε τη φαυλότατη διαχείριση 2007-9 και, αφού διπλασίασε το δημόσιο χρέος και πολλαπλασίασε τους διορισμούς πελατών, απέδρασε πυροδοτώντας ακόμη έναν διεθνή διασυρμό της χώρας: Με το ψέμα περί ελλείμματος 6% ενώ ήταν 13,7% - και, τελικά, 15,6%.

Αν θέλεις να βρεις την αλήθεια, δεν περιορίζεσαι να την αναζητείς στο στενό πεδίο που προκαθορίζουν οι κυβερνητικές συνεργασίες σου. Δεν θα τη βρεις. Για τον ίδιο λόγο που δεν βρίσκει τα κλειδιά του ο μεθυσμένος που τα ψάχνει μόνο εκεί που φωτίζει η λάμπα. Γιατί η αλήθεια (όπως και τα κλειδιά...) βρίσκεται παραπέρα, στον χώρο που μένει (αφήνεις) στο σκοτάδι. Αν, λοιπόν, δεν αντέχεις να ψάξεις στο σκοτάδι της 5ετίας, προκρίνοντας να μείνει χαρούμενος ο κυβερνητικός εταίρος σου, τουλάχιστον άφησε αυτόν να κάνει την πρόταση της δήθεν διερεύνησης. Ετσι ή αλλιώς, η πρόταση, καμένο μυρίζει...

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Έφτασαν Λαγκάρντ και Τόμσεν…


Στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έφτασαν πριν από λίγο* η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν, προκειμένου να συναντηθούν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως...
σας έχουμε ήδη ενημερώσει o κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε ο ίδιος με την Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία ζήτησε να συναντηθούν σήμερα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, γεγονός που δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης...


μέ τήν Ουάσινγκτον. Τό "ραντεβού" είχε κλειστεί γιά τή 1 π.μ. ώρα Ελλάδας