Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Θεάματα χωρίς ...άρτον !

Το μαργαριτάρι των παρελάσεων

Του Πάσχου Μανδραβέλη


Είναι απίστευτοι! Απλώς: είναι απίστευτοι! Για τους υπουργούς της κυβέρνησης ο λόγος, οι οποίοι διοικούν μια χώρα υπό χρεοκοπία. Οχι μόνον κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστήσουν ολόκληρο το παλιό πελατειακό τους σύστημα –με τοποθετήσεις κομματαρχών, πολιτευτών, φίλων και κολλητών σε κρίσιμες θέσεις στο Δημόσιο–, αλλά ξοδεύουν σαν να μην έχουμε το μαχαίρι των πιστωτών στον λαιμό, σαν να μην αποφάσισαν τις περικοπές μισθών και συντάξεων, σαν να μην υποχρηματοδοτούν την Παιδεία και την Υγεία, σαν να μην...
Ο επί τών παρελάσεων
Κόβουν τις συντάξεις των 600 ευρώ για τα πανηγύρια. Βρίσκουν ευφάνταστες δικαιολογίες και ξοδεύουν το... πλεόνασμα που δεν έχουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε. Για παράδειγμα, ο επιρρεπής στα μεγαλεία (με τα λεφτά των άλλων) υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε να επαναφέρει τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών και τις βόλτες των τεθωρακισμένων στις παρελάσεις, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε το 2010 να εξοικονομηθεί αυτή η δαπάνη, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το κόστος και των δύο ετησίων παρελάσεων να έχει μειωθεί από τα από 3,1 εκατομμύρια στις 350.000 ευρώ.
Βεβαίως, ο ίδιος, ευθυτενής, θα παρακολουθεί το θέαμα από την εξέδρα, αλλά την ίδια στιγμή θα φτάνουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τα φορολογικά ραβασάκια με τα υπέρογκα βάρη, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στενάζουν.
Δεν είναι μόνο τα λεφτά, είναι και οι συμβολισμοί που, δυστυχώς για την κυβέρνηση, είναι αντίθετοι από εκείνους που φαντάζεται ο κ. Αβραμόπουλος. Ολο και περισσότεροι πολίτες νιώθουν απελπισμένοι· όχι μόνον διότι στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης, αλλά διότι διαισθάνονται –και δικαίως– ότι με αυτό το πολιτικό προσωπικό, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα. Ούτε καν οι παρελάσεις. Ετσι απονομιμοποιείται διαρκώς η Δημοκρατία. Διότι πόσα θεάματα δίχως άρτο μπορεί να υποφέρει κάποιος; Πόση κοροϊδία για «θυσίες που πρέπει όλοι να κάνουμε» μπορούν να αντέξουν οι πολίτες;
Στη Δυτική Μακεδονία, λένε δύο παροιμίες: 1) «Τι σου λείπει κασιδιάρη; Σκούφια με μαργαριτάρι». 2) «Ας με λένε κυρά Μπίνα (σ.σ.: κάτι ανάλογο της Μαντάμ Σουσού) κι ας ψοφάω από την πείνα». Η πρώτη ταιριάζει πλήρως στις ακριβές παρελάσεις του κ. Αβραμόπουλου. Την δεύτερη δεν νομίζουμε να την ασπάζονται οι πολίτες.            (Kαθημερινή 12/10/΄13)


Τα άκρα των άκρων...

Enet,gr 

"Οι υπερβολές του Χρ. Λαζαρίδη, οι ακρότητες του Φ. Κρανιδιώτη και οι θεσμικές ακροβασίες του Τ. Μπαλτάκου γίνονται πλέον επίσημος θεσμικός λόγος"...
Ακρως επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και την ομαλή λειτουργία των θεσμών είναι η θέση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τη θεωρία των δύο άκρων, την οποία ουσιαστικά υιοθέτησε με τη χτεσινή του ομιλία στη Ν.Δ. Και μάλιστα στην...
πιο ακραία, τη χειρότερη μορφή της, αφού σκόπιμα, μετά τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, μιλά ευθέως για τις Σκουριές και τη Μαρφίν.
Με τον τρόπο που μίλησε ο πρωθυπουργός αποδέχεται πλήρως στο ζήτημα αυτό το σκεπτικό των φανερών και μυστικών φίλων και συμβούλων του. Οι υπερβολές του Χρ. Λαζαρίδη, οι ακρότητες του Φ. Κρανιδιώτη και οι θεσμικές ακροβασίες του Τ. Μπαλτάκου γίνονται πλέον επίσημος θεσμικός λόγος.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανισθεί ως εγγυητής της ομαλότητας και ως υπέρμαχος της εφαρμογής του «νόμου και της τάξης» πέφτει στο κενό. Ο αδικαιολόγητος συμψηφισμός παντελώς ανόμοιων γεγονότων και η απόπειρα να εξομοιωθούν καταστάσεις και υποθέσεις βλάπτουν τελικά την όποια αξιοπιστία εκείνων που τις επιχειρούν. Και γίνεται τελικά μπούμερανγκ για τους θιασώτες της μηδενικής ανοχής στην πολιτική ζωή.

Ολοι όσοι επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν και να τιμωρήσουν, με πρόφαση τους νεοναζί, την κινηματική δράση και αντίδραση στη μνημονιακή εξαθλίωση του ελληνικού λαού, υπονομεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Μέσα από την απαράδεκτη γενίκευση και αοριστία επιδιώκεται η ποινικοποίηση όλων των μαζικών κοινωνικών αγώνων. Είναι μια σαφής προειδοποίηση προς όσους αντιστέκονται.

Τι σχέση μπορεί να έχει η βίαιη, εγκληματική δράση μιας ναζιστικής συμμορίας, που δρούσε υπό την ανοχή εκτεταμένων θυλάκων μέσα στην Αστυνομία, με τους μαζικούς αγώνες αντίστασης και αλληλεγγύης; Με ποια άνεση ο πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να συνδέει την ποινική δίωξη των νεοναζί με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές, βάζοντας σ' ένα τσουβάλι τους πολίτες μιας ολόκληρης περιοχής που αντιστέκονται (και πολύ καλά κάνουν) σε μια επένδυση που καταστρέφει την περιοχή και τη ζωή τους;

Ποιος διαφωνεί στο να εντοπισθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι δράστες του φονικού εμπρησμού στη Μαρφίν, με εφαρμογή των δικονομικών κανόνων και όχι με διαδικασίες που θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;

Ολα αυτά δεν είναι παρά δικαιολογίες, ένα κακοστημένο σχέδιο να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα βάρη της κρίσης. Αλλά βλάπτουν σοβαρά την εύθραυστη Δημοκρατία μας. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο.

enet.gr

Ευ. Μεϊμαράκης: Ριζική πάταξη των φαινομένων της βίας

Τα φαινόμενα βίας πρέπει να παταχθούν άμεσα και ριζικά γιατί αυτή η βία φέρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά», που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Προαναγγέλει μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών «Η βία δεν έχει μόνο μια μορφή. Οι προπηλακισμοί, οι προσπάθειες φίμωσης των εκπροσώπων του λαού, ακόμη και οι επιθέσεις, φραστικές και μη, κατά του Κοινοβουλίου, είναι διάφορες μορφές της», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Αφού καταδίκασε τη βία «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιους και αν απευθύνεται», παρατήρησε πως τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, «κάποιοι επιδίωξαν να την χρεώσουν σε μία συγκεκριμένη παράταξη, αδιαφορώντας για τις τότε συνθήκες και μη έχοντας όλα τα επαρκή στοιχεία. Και ωφελήθηκαν ίσως και κάποιοι από τις εξελίξεις και την πορεία αυτής».
Η εξέταση της ταραγμένης περιόδου της δεκαετίας του ‘60 θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, να γίνει υπό το πρίσμα των συνολικών εξελίξεων και των συγκυριών της εποχής και να γίνει αφορμή συνειδητοποίησης πως η βία «δεν ξεκίνησε από καθαυτό το γεγονός της δολοφονίας, ούτε σταμάτησε σε αυτό» αλλά υπήρξε «βία που στη συγκεκριμένη περίπτωση γέννησε άλλη βία, όπως ήταν στη χούντα των συνταγματαρχών».
Και συνέχισε: «Βία που όλοι οφείλουμε εμπράκτως να καταδικάζουμε από όπου κι αν προέρχεται και προς οποιαδήποτε πλευρά και αν κατευθύνεται, είτε προς τους εκπροσώπους του λαού, είτε προς το λαό τον ίδιο. Βία που δυστυχώς δεν προέρχεται μόνο από συγκεκριμένους χώρους που κινούνται στα άκρα. Βία που ορισμένοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, αγνοώντας προφανώς πως η βία επιστρέφει πάντα σε αυτούς που την ασκούν».

"Όχι" από την τρόικα στην πρόταση για το πετρέλαιο θέρμανσης!...


"Όχι" φέρεται να είναι η απάντηση της τρόικας στην πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με ...
πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πρόταση, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Κατά την ίδια πηγή, το «όχι» της τρόικας αφορούσε το σύνολο της πρότασης, κάτι που σημαίνει ότι αυτή επαναδιατυπώνεται και συμπεριλαμβάνει μόνο την αύξηση και προκαταβολή (τμήματος) του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η ηγεσία του υπουργείου βιάζεται να καταθέσει την πρόταση και να λάβει την απάντηση της τρόικας, δεδομένου ότι την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τους φορολογούμενους και την αγορά να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα πρόταση θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο, αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι)...
in.gr