Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία


Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους για να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία 
 | AP Photo/Ivan Sekretarev
Εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.
Η έντονη κινητικότητα που επικρατεί στην περιοχή φαίνεται και από το γεγονός ότι εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της χώρας.
Πέτρο Ποροσένκο
Πέτρο Ποροσένκο 
 | AP Photo/Efrem Lukatsky
Πούτιν μαινόμενος
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους στην προσπάθεια να προκαλέσει νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, ενώ μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας (FSB) ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν «επιθέσεις» που ετοίμαζε η Ουκρανία.
Σε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, «συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας».
Η FSB δήλωσε ότι απέτρεψε «τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών» της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία.
Κατηγορεί το Κίεβο ότι είχε ετοιμάσει σειρά ένοπλων επιδρομών «τρομοκρατών δολιοφθορέων» στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενός πράκτορα της FSB και ενός Ρώσου στρατιωτικού. Οι ουκρανικές αρχές το διέψευσαν.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν κυρίως ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ.
Οι συμμετέχοντες «μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας». 
Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 
Οι ΗΠΑ Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει τίποτα που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ουκρανικής εφόδου στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ.
Ο Πάιατ είπε ακόμη πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως ότου η περιοχή επιστρέψει στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία συνηθίζει συχνά να επιστρατεύει ψευδείς κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας για να αποστρέψει την προσοχή από τις δικές της παράνομες πράξεις», έγραψε ο Πάιατ στο Twitter.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δει μέχρι στιγμής κάτι που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί “επιδρομής στην Κριμαία” και η Ουκρανία τους έχει διαψεύσει κατηγορηματικά».

από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ : Γι' αυτό δεν θα αρχίσει το πρωτάθλημα


Στιγμιότυπο από τον φιλικό αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ατρόμητου Στιγμιότυπο από τον φιλικό αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ατρόμητου | INTIME

Ο Σταύρος Κοντονής από χθες βρίσκεται στο ταξίδι της επιστροφής από το Ρίο. Φτάνει απόψε το βράδυ στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης και από αύριο, Παρασκευή, το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ μπαίνει στην τελική ευθεία.
Με τα τωρινά δεδομένα το πρωτάθλημα της Super League δεν πρόκειται να ξεκινήσει το μεθεπόμενο Σάββατο, 20 Αυγούστου. Και είναι άγνωστο το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσει.
Η επιστολή Κοντονή στη FIFA συμπληρώθηκε και με την υποστηρικτική για τις νομικές θέσεις που εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, επιστολή του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Σπ. Γεωργουλέα.
Ο κ. Γεωργουλέας χαρακτηρίζει παράνομη και αντισυνταγματική την αντικατάσταση τακτικών δικαστών στην οποία προέβη η διοίκηση της ΕΠΟ, με στόχο να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που θα αποφανθεί για το αν μπορούν να μείνουν στις θέσεις τους, ή όχι, οι παράγοντες της ομοσπονδίας που εμπλέκονται στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».
Αυτή η απίθανη νέα μεθόδευση της διοίκησης της ΕΠΟ είναι η αιτία που επικαλείται ο Κοντονής για την τελεσιγραφικού στην ουσία χαρακτήρα προειδοποίησή του σε FIFA και UEFA, πως αν δεν οριστεί προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα.
Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως ο Κοντονής πλέον δεν ζητάει παρέμβαση των...

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "VANITY". (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

"VANITY. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                 Μύκονος, 11-08- 2016
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ


                                                Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 Ο Δήμος Μυκόνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν με την δέουσα επισημότητα τα εγκαίνια της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης που συνδιοργανώνουν με τίτλο «Vanity. Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.00 στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της
Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Μαρία Ανδρεαδακη Βλαζάκη, ο πρώην Πρωθυπουργός κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρία Αθηνά Κόρκα, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρία Αικατερίνη Δελαπόρτα, ο Δήμαρχος Σαντορίνης κύριος Νίκος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κύριος Ιωάννης Σιώτος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου κύριος Βασίλειος Τζανιδάκης, ο Διοικητής της 6ης Μ.Σ.Ε.Π. Μυκόνου, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, ο
Διοικητής του Α.Τ. Μυκόνου, ο Αερολιμενάρχης Μυκόνου, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι συντελεστές της έκθεσης, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων και πλήθος πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας, καθώς και άλλοι που ταξίδεψαν για τον σκοπό αυτό. 

Στην πρωτοποριακή έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά
κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια. Τα περισσότερα εκθέματα, παλιότερα και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό. Ανάμεσά τους υπάρχουν κοσμήματα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στις Κυκλάδες, παρά την προέλευσή τους από αυτές, δάνεια στη Vanity από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και κοσμήματα που εκτίθενται πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας αρχαιολογικής έκθεσης, δάνεια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, του Εκκλησιαστικού Μουσείου Εκατονταπυλιανής Πάρου και της Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Έργων Νάουσας Πάρου, καθώς και τα κοσμήματα της Μαρουλίνας, ευγενής παραχώρηση του εγγονού της Άρη Γεωργιάδη. 
Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: 
μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο. Οι τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες -η τελευταία μάλιστα για πρώτη φορά εν γένει.
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχει ένα ιδιαίτερης ιστορικής και συμβολικής αξίας για τη Μύκονο κόσμημα, ο σταυρός της ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους, το μοναδικό κόσμημα που της απέμεινε, αφού η Μυκονιάτισσα διέθεσε όλη την περιουσία, και τα κοσμήματά της, στην ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο σταυρός, ο οποίος φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και εκτίθεται για πρώτη φορά, είναι διαμαντένιος με τριάντα οχτώ διαμάντια ρώσικης κοπής με χρυσό δέσιμο και έχει πάνω του το στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Η έκθεση κλείνει με σύγχρονες δημιουργίες δώδεκα (12) κορυφαίων ελλήνων δημιουργών που σχεδίασαν ειδικά για την Vanity: Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis.
Ο μουσειολογικός σχεδιασμός έγινε από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη και η μελέτη του φωτισμού από την Ελευθερία Ντεκώ. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση - έκπληξη που υπηρετεί τον βασικό εννοιολογικό άξονα της έκθεσης, την ματαιοδοξία.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, δήλωσε πως η

Δημοτική Αρχή είναι περήφανη που το νησί της Μυκόνου φιλοξενεί μια πρωτότυπη έκθεση διεθνούς εμβέλειας με την άμεση συνδρομή του Δήμου και τόνισε πως η Μύκονος δηλώνει παρούσα και πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
Επίσης, ευχαρίστησε τους ιδιώτες που μέσω των χορηγιών τους συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση της έκθεσης και κάλεσε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να την επισκεφθούν. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Μύκονο για ένα έτος και επισφραγίζει τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. 

Ο Δήμαρχος τόνισε πως γεγονότα, σαν την έκθεση Vanity, που λαμβάνουν χώρα, είναι ιστορικής σημασίας για τον τόπο και αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους επικριτές της Μυκόνου που αρέσκονται, να προβάλλουν μεμονωμένες εκφάνσεις του νησιού μας αποκλειστικά και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.
Επόμενος στόχος μας, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, είναι η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Δήλου.
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Γκρέμισαν τα τείχη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα για την «χρυσή» Κορακάκη... (φωτογραφίες)

Γκρέμισαν τα τείχη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα για την «χρυσή» ΚορακάκηΜε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της και τα μετάλλια που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο περασμένα στον λαιμό της έφτασε στην Ελλάδα το «χρυσό» κορίτσι, η Αννα Κορακάκη. Λίγο πριν τις...
17:00 προσγειώθηκε στην Θεσσαλονίκη, μαζί με τον πατέρα της (και προπονητή της) Τάσο. Την υποδέχθηκαν η μητέρα της, ο αδελφός της και φίλοι της οι οποίοι φόρεσαν τόσο στην χρυσή Ολυμπιονίκη όσο και στον πατέρα της δύο κότινους ελιάς. Σε δηλώσεις της η Αννα Κορακάκη τόνισε για μια ακόμη φορά πόσο χαρούμενη αισθάνεται και πόσο της έλειψε η Ελλάδα και η οικογένειά της. Δείτε τις φωτογραφίες
Η μητέρα της εμφανώς συγκινημένη ζήτησε να αφήσουν το παιδί της να ξεκουραστεί ενώ για τις υποσχέσεις που πήρε η Ολυμπιονίκης από την Πολιτεία απάντησε χαρακτηριστικά: «Υποσχέσεις δίνουν, το θέμα είναι να δούμε αν θα τις τηρήσουν».

Αμέσως μετά, όλοι μαζί μπήκαν στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και τόπο διαμονής τους, την Δράμα, όπου αναμένεται νέα, θερμή υποδοχή στην «χρυσή» Ολυμπιονίκη...
  iefimerida.gr

Να χάνεις από κορίτσι…

Να χάνεις από κορίτσι… 
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει την ψυχραιμία του γιατί θα χάσει από ένα θηλυκό
Ως τώρα λέγαμε ότι θα χάσει ο Τραμπ τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ γιατί είναι ασυνάρτητος. Λέγαμε ότι θα τις...
χάσει γιατί είναι ακροδεξιός. Λέγαμε ότι θα τις χάσει γιατί δεν καταλαβαίνει από πολιτική και υποκύπτει στη μία γκάφα μετά απ’ την άλλη. Λέγαμε ότι θα τις χάσει γιατί κατάφερε να πλακωθεί με ένα σωρό Ρεπουμπλικάνους και δεν πρόκειται να τον στηρίξουν τον προσεχή Νοέμβριο. Και δίκιο είχαμε, μιας και ο Ντόναλντ υποχωρεί καθημερινά στις μετρήσεις. Τώρα ωστόσο ήρθε ένας ακόμη παράγοντας, ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας να αφαιρέσει ακόμη περισσότερες ελπίδες από τον Τραμπ. Το γεγονός ότι απέναντί του στέκει ένα κορίτσι!

Εντάξει, το ξέραμε ότι η Χίλαρι είναι γένους θηλυκού. Όσα κι αν έχουν γραφτεί ή ειπωθεί για το ποιόν της, το συγκεκριμένο γεγονός δεν σκέφτηκε κανείς να το αμφισβητήσει. Αλλά είναι η επισήμανση που δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο φύλο της Κλίντον και το καθιστά πολιτικό όπλο. Μια επισήμανση που ήρθε από την αντίπαλό της ιδεολογικά αλλά σύμμαχο της προεκλογικά Γερουσιαστίνα των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Με αφορμή τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η έτσι και πάρει την προεδρία η Χίλαρι θα καταργήσει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Εκτός κι αν προλάβουν οι κάτοχοι όπλων να τις μπουμπουνίσουν καμιά στο δόξα πατρί…

Δεν το είπε έτσι ακριβώς, λέει πλέον ο ίδιος. Αστειευόταν, εννοούσε ότι θα την «καθαρίσουν» με τη δύναμη της ψήφου τους, παρεξηγήθηκε ο δόλιος, του την πέσανε αδίκως γιατί τα λέει χύμα και τσουβαλάτα. Δικαιολογίες για μικρά παιδιά και χοντροκέφαλους ψηφοφόρους. Όπως και να έχει το πράγμα, βγήκε η Γουόρεν με ένα τουί και τον έκανε μία χόρτα αλάδωτα τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Βάζοντας στο παιχνίδι τον παράγοντα «φύλο» και τις παραφυάδες του και ανεβάζοντας τον προεκλογικό πυρετό. Με δικά της λόγια:

Ο Τραμπ απειλεί τη ζωή της Χίλαρι γιατί είναι ένας αξιοθρήνητος δειλός και γιατί δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι θα χάσει από ένα κορίτσι.

Αυτό και τέλος! Ξέρεις τι θα πει να αντιμετωπίζεις σε όλη σου τη ζωή τις γυναίκες ως δοχεία νυκτός και ξαφνικά να έρχεται ένα θηλυκό και να σε αφήνει πίσω δέκα και παραπάνω μονάδες στις δημοσκοπήσεις; Να την στηρίζουν Ρεπουμπλικάνοι με χρόνια και ζαμάνια στο κόμμα, ενώ εσένα σε εγκαταλείπουν Γερουσιαστές, Βουλευτές και στελέχη; Να την αγαπούν τα media όλων των ειδών, ενώ εσένα σου έχουν απομείνει μόνο κάτι θλιβερές προσωπικότητες στην τουίτα; Να την στηρίζουν τα θηλυκά ρε γαμώτι, κόντρα σε εσένα που είσαι τόσο γοητευτικός και τόσο δισεκατομμυριούχος; Θλίψη, κατήφεια, μαυρίλα και απώλεια ψυχραιμίας οριστική. Επειδή δεν θα χάσεις απλώς τις εκλογές, αλλά θα τις χάσεις από ένα κορίτσι. Ένα κορίτσι, το ξαναγράφω. Έτσι είναι όμως κι αν μπορείς χώνεψέ το. Αν δεν μπορείς, φέρτε το κασάκι με τις σόδες στον κύριο. Κερνάω εγώ!...

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr

Θεαματικά πεφταστέρια θα στολίσουν τα ξημερώματα τον ουρανό


Οι διάττοντες Περσείδες έρχονται για άλλη μία φορά να φωτίσουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες. Σήμερα αργά τη νύχτα, ξημερώματα προς Παρασκευή, θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό της Ελλάδας αλλά και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου, όπου θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια. Οι ειδικοί, μάλιστα, της NASA ισχυρίζονται ότι προβλέπεται να είναι οι πιο θεαματικές της δεκαετίας, καθώς στην πορεία της Γης θα βρεθούν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία. Υπενθυμίζεται ότι οι Περσείδες –τους οποίους κατέγραψαν για πρώτη φορά Κινέζοι αστρονόμοι το 36 μ.Χ.– προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατ. χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα πεφταστέρια τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες ουρές, ενώ παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Οσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα πεφταστέρια.

Μη διστάσετε, επομένως, να βάλετε ξυπνητήρι για να απολαύσετε το υπερθέαμα του σύμπαντος από τις 2 π.μ. έως τις 7 π.μ. Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μάλιστα, θα δύσει και η Σελήνη, οπότε μετά ο ουρανός θα είναι σκοτεινότερος και η παρατήρηση των διαττόντων θα είναι ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού.

kathimerini.gr

Από τά κατορθώματα τής λογοκρισίας τού καθεστώτος τής 4ης Αυγούστου...

Τα μπεμόλια IV

Στελλάκης Περπινιάδης - Παναγιώτης Τούντας Στελλάκης Περπινιάδης - Παναγιώτης Τούντας

Καταστάσεις τραγελαφικές δημιούργησε η λογοκρισία της 4ης Αυγούστου. Η περίπτωση της «Βαρβάρας» είναι χαρακτηριστική. Το επίμαχο άσμα της Κολούμπια κυκλοφόρησε τον χειμώνα του 1936, τραγουδισμένο απ' τον Στελλάκη Περπινιάδη σε μουσική και λόγια του Παναγιώτη Τούντα. Οι γαργαλιστικοί στίχοι του και η υπέροχη μελωδία το έκαναν αμέσως σουξέ: Η Βαρβάρα κάθε βράδυ στη Γλυφάδα ξενυχτάει/ και ψαρεύει τα λαβράκια, κεφαλόπουλα, μαυράκια./ Το καλάμι της στο χέρι, κι όλη νύχτα στο καρτέρι/ περιμένει να τσιμπήσει το καλάμι να κουνήσει.//
Ενας κέφαλος βαρβάτος, όμορφος και κοτσονάτος/ της Βαρβάρας το τσιμπάει, το καλάμι της κουνάει./ Μα η Βαρβάρα δεν τα χάνει τον αγκίστρωσε τον πιάνει/ τον κρατά στα δυο της χέρια και λιγώνεται στα γέλια.// Ωπ! Αϊντα./ Κοίταξε μωρή Βαρβάρα, μη σου μείνει η λαχτάρα/ τέτοιος κέφαλος με νύχι, δύσκολα να σου πετύχει./ Βρε Βαρβάρα μη γλιστρήσει και στη θάλασσα βουτήξει/ βάστα τον απ’ το κεφάλι μη σου φύγει πίσω πάλι.// Στο καλάθι της τον βάζει κι από την χαρά φωνάζει/ έχω τέχνη έχω χάρη ν’ αγκιστρώνω κάθε ψάρι./ Για ένα κέφαλο θρεμμένο όλη νύχτα περιμένω/ που θα 'ρθει να μου τσιμπήσει το καλάμι να κουνήσει. Γεια σου Γιοβάν Τσαούς με την παρέα σου. (Επρόκειτο για την ορχήστρα). Ωπ! Ωπ! Αϊντα!
Φαίνεται όμως πως ο Μεταξάς, ο Νικολούδης, ο Ψαρούδας και σύσσωμη η δική τους παρέα απεχθάνονταν τους κέφαλους, θεώρησαν το τραγούδι άσεμνο και το απαγόρευσαν. «Η αστυνομική Διεύθυνσις Πειραιώς κατόπιν διαταγής του Υπουργού Εσωτερικών εκοινοποίησεν εγκύκλιον προς όλα τα τμήματα της περιφερείας διά της οποίας απαγορεύεται η χρήσις του δίσκου γραμμοφώνου "Βαρβάρα". Οι άδοντες ή παίζοντες εις γραμμόφωνα το εν λόγω άσμα θα παραπέμπονται εις το Πταισματοδικείον» έλεγε η σχετική ανακοίνωση.
Απτόητοι αστυνομικοί πήραν τις ρούγες και τα στενά απ' άκρου εις άκρον της χώρας, συλλαμβάνοντας τους γραμμοφωνιτζήδες που έπαιζαν τη «Βαρβάρα» στους μαχαλάδες, σπάζοντας ταυτοχρόνως τα τεκμήρια του εγκλήματος, ήτοι χιλιάδες δίσκους. Στις 21 Δεκεμβρίου 1936 ο Θεμιστολής Λαμπρόπουλος, αφεντικό της Κολούμπια, ο Τούντας, ο Στελλάκης και δεκάδες δισκοπώλες και πλανόδιοι κάθισαν στο εδώλιο.
Λεφούσι οι κυρίες της αριστοκρατίας και πλήθος λαού απ' τις παρακατιανές τάξεις παρακολούθησαν τη δίκη, που αναδείχθηκε σε κορυφαίο κοσμικό γεγονός. Καταδικάστηκε μόνο ο συνθέτης σε τσουχτερό πρόστιμο. Είχε βγάλει βέβαια τα δεκαπλάσια από τις πωλήσεις.
Οι φωνογραφικές εταιρείες δεν είναι κορόιδα. Λίγες μέρες αργότερα ηχογραφήθηκε με την ίδια μελωδία από τον Ρούκουνα «Η Μαρίκα η δασκάλα», που πάει να ψωνίσει στην αγορά: Ενας νιος λεβέντης πρώτης/ ο ψαράς ο Παναγιώτης/ τη δασκάλα τη γνωρίζει/ και τηνε καλημερίζει/ έχω δυο λαβράκια φίνα/ που 'ρθαν τώρα απ’ τη Ραφήνα/ πάρ' το ένα να το βράσεις/ μια ψαρόσουπα να φτιάσεις...
Στους λογοκριτές όμως δεν άρεσαν ούτε τα λαβράκια, οπότε απαγόρευσαν εκ νέου το προκλητικό άσμα, που κυκλοφόρησε αυθωρεί, πάλι με τον Στελλάκη, σε τρίτη βερσιόν ως «Μανωλιός και Δημητρούλα», όπου ο ερωτευμένος νεανίας παίρνει αγκαζέ την κοπελιά και: Δυο φορές την εβδομάδα την πηγαίνει στη Γλυφάδα/ για να βρουν καλαμαράκι και μπαρμπούνι με μουστάκι. Η εκλεκτή ψαριά επετράπη εν τέλει. Ο κόσμος άκουγε τη μουσική, τραγουδούσε τη «Βαρβάρα», που γνώριζαν ακόμα και τα βρέφη, και η Κολούμπια έκανε χρυσές δουλειές. (Συνεχίζεται)

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σημείωση : O υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Μιντιακός αλληλοσπαραγμός

Πανηγυρισμοί Μαρινάκη για τη δέσμευση της περιουσίας Αλαφούζου
Ο πόλεμος των (σημερινών, αλλά και των επίδοξων) «μιντιαρχών» αποδεικνύεται άγριος στο «παρά πέντε» της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) να δεσμευτεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του προέδρου του Ομίλου ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, είναι πιθανό σε δεύτερο χρόνο να επηρεάσει την «κούρσα» για την απόκτηση μιας άδειας, ενώ η ανακοίνωση του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου σε συνδυασμό με πρόσφατα δημοσιεύματα των «Παραπολιτικών» δημιουργούν ευκρινώς την εικόνα ενός σκληρού επιχειρηματικού «αλληλοσπαραγμού».
Αναφορικά με την ουσία της έρευνας, ο επικεφαλής του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι καλωσορίζει τον έλεγχο και πως θα συνδράμει στην επίσπευσή του. «Εχω επανειλημμένα δηλώσει και το υπογραμμίζω και τώρα ότι όλα τα έσοδά μου προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Οι μόνες δραστηριότητες που διατηρώ στην Ελλάδα είναι οι επενδύσεις που έχω κάνει στα μέσα ενημέρωσης εδώ και 26 χρόνια και συνεχίζω να κάνω μέχρι σήμερα, καθώς και η συμμετοχή μου τα τελευταία 4 χρόνια στον Παναθηναϊκό» προσέθεσε.
Ωστόσο ιδιαίτερο νόημα έχει τα όσα υποστήριξε ο Γιάννης Αλαφούζος για το «περίγραμμα» της απόφασης του ΚΕΦΟΜΕΠ: «Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, το οποίο είχε περίπου προεξοφληθεί από αναρμόδιους φορείς προ διμήνου, οι οποίοι και εμπλέκονται ενεργά στη διακίνηση, διασπορά και συγκρότηση των σχετικών με την έρευνα καταγγελιών».
Ποιους κατηγορεί ο Γιάννης Αλαφούζος για «συγκρότηση των σχετικών με την έρευνα καταγγελιών», ιδιαίτερα καθώς, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η έρευνα βασίστηκε σε ανώνυμη καταγγελία και κατοπινές καταθέσεις προσώπων;
Είναι γνωστό πως ο μιντιακός πόλεμος διεξάγεται άλλοτε με τη μορφή αιχμών και άλλοτε με πανηγυρισμούς. Επί του προκειμένου υπήρξαν χτες πανηγυρισμοί από ένα συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: την εφημερίδα «Παραπολιτικά», που προ ημερών ξεκίνησε «σταυροφορία» για την επίσπευση των σχετικών εισαγγελικών ερευνών κατά του Γιάννη Αλαφούζου.
«“Χαστούκι” στον Mr ΣΚΑΪ» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας των «Παραπολιτικών», με το οποίο ούτε λίγο-ούτε πολύ «καυχήθηκε» για την «επιτυχία» της. Το δημοσίευμα αναρτήθηκε σχεδόν δύο ώρες αφότου έγινε γνωστή η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γιάννη Αλαφούζου και αποτελούσε ένα «απάνθισμα» των παλαιότερων σχετικών δημοσιευμάτων της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας.
«Εδώ και καιρό τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ είχαν αναδείξει τα «θολά» σημεία στα οικονομικά στοιχεία του Γιάννη Αλαφούζου κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες Αρχές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και στις καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην διαδικασία» ανέφερε ο πρόλογος. Και για του λόγου το αληθές παρουσίαζε πέντε κείμενα, με την υπογραφή του ίδιου του εκδότη της, Γιάννη Κουρτάκη, με τα οποία εγκαλούσε δικαστικά και κυβερνητικά στελέχη για καθυστερήσεις στην υπόθεση Αλαφούζου.

*Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

efsyn.gr 

Στην Ιταλία διέφυγαν οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα


tvxs.gr 12:44 | 11 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:28 | 11 Αυγ. 2016
Στην Ιταλία βρίσκονται, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν οι τουρκικές αρχές τους ανακάλεσαν στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι οι τουρκικές αρχές θα επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες ιταλικές, προκειμένου οι δύο ακόλουθοι να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Η είδηση για την «εξαφάνισή τους» έγινε γνωστή χθες και οι πληροφορίες τους ήθελαν να έχουν φύγει με τις οικογένειές τους από την Ελλάδα, κάτι που τελικά επιβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα σήμερα, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, δύο της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα και ένας στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βοσνία, αγνοούνται μετά την ανάκλησή τους από την Άγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Γνωρίζουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που λάβαμε δείχνουν ότι είναι πιθανόν να πήγαν στην Ιταλία… Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα ενημερώσουμε σχετικά τις ιταλικές αρχές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομασθεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.
Ο στρατιωτικός ακόλουθος στη Βοσνία δεν έχει εντοπισθεί. Συνολικά, 160 Τούρκοι στρατιωτικοί που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν εντοπισθεί, συμπεριλαμβανομένων εννέα στρατηγών, πρόσθεσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Τουρκικά ΜΜΕ: Άφαντοι δυο Τούρκοι ακόλουθοι στην Ελλάδα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν κάνουμε πια

Αναδρομή


tvxs.gr 07:18 | 11 Αυγ. 2016
Μια λαμπερή τελετή έναρξης, υπερσύγχρονα στάδια, 22 αθλήματα και 1.945 αθλητικά γεγονότα, 10.500 αθλητές και αθλήτριες από 206 χώρες των τεσσάρων γωνιών του πλανήτη, 5.130 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, εκατομμύρια φίλαθλοι στις εξέδρες, 25.000 δημοσιογράφοι, χορηγοί, διαφήμιση, εμπόριο, ευγενής ανταγωνισμός κι όχι μόνο, αναβολικά… Αυτό είναι το πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και γενικά όλων των σύγχρονων Ολυμπιάδων των ημερών μας, που καμία σχέση δεν έχουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα θα φάνταζαν άλλωστε περίεργοι στα μάτια των σημερινών θεατών.
Πώς γίνονταν λοιπόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα;


Η απαρχή των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια. Για τη διεξαωγή τους οι πόλεις - κράτη κήρυσσαν ειρήνη.
Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν οι θεοί που αγωνίστηκαν πρώτοι στην Ολυμπία. Σε αυτούς ο Δίας νίκησε τον Κρόνο στην πάλη, και ο Απόλλωνας τον Ερμή στο δρόμο και τον Άρη στην πυγμή.
«Όπως το νερό είναι το πολυτιμότερο από τα στοιχεία, και όπως ο χρυσός προβάλλει σαν το πιο ακριβό ανάμεσα σε όλα τα αγαθά, και όπως, τέλος, ο ήλιος φωτοβολεί περισσότερο από κάθε άλλο άστρο, έτσι και η Ολυμπία λάμπει σκιάζοντας κάθε άλλον αγώνα» τραγουδά ο Πίνδαρος στην πρώτη ολυμπιακή ωδή του.


Η οργάνωση των αγώνων

 Οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν κάθε...

Ημέρα κουπιών η 6η μέρα για την Ελλάδα στο Ρίο...

Ημέρα κουπιών η 6η για την Ελλάδα στο ΡίοΣτις 17:04, στην παρθενική συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι Νικολαϊδου/Ασουμανάκη θα διεκδικήσουν ένα δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία μετά το χάλκινο...
των Τσιάβου/Γιαζιτζίδου στο Λονδίνο (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών).

Παράλληλα οι μικροί της ελαφριάς τετρακώπου μετέχουν στον τελικό που αρχίζει στις 17:44.

Νωρίτερα, στις 15:30 την πρόκριση στον τελικό θα διεκδικήσει, από την 1η ημιτελική σειρά, η 4η Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, η βαριά ελληνική τετράκωπος, με τους Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Χρήστου και Διονύση Αγγελόπουλο. 

Από εκεί και πέρα οι Έλληνες ιστιοπλόοι θα συνεχίσουν τις μάχες τους με τα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ Γκολομέεβ και Μελαδίνης θα πέσουν στα 50μ ελεύθερο της κολύμβησης.


Αναλυτικά το ελληνικό πρόγραμμα:

Κόπηκε το MEGA, μέσα όλοι οι άλλοι!...

Εκτός το MEGA, μέσα Σαββίδης και Ανεξάρτητος Πάροχος! Η τελική λίστα των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό για τις...
4 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, όπως προέκυψε, μετά και από τις ενστάσεις και τις αιτήσεις θεραπείας στην αρμόδια επιτροπή της ΓΓΕΕ, είναι 10. 

Πρόκειται για τον ANTENNA, τον Alpha, το ΣΚΑΪ, το Star, το ETV, τη Χρ. Καλογρίτσας, την Άλτερ Εγκο (Μαρινάκης), την Dimera Media ltd (Σαββίδης) και Ανεξάρτητος Πάροχος. Η δημοπρασία θα γίνει την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου... typologies.gr

«Αγρίεψε» η εφορία...

Στήνει «ενέδρες» έξω από επιχειρήσεις...

Το «μάτι» της εφορίας βρίσκεται πάνω σε πληθώρα επιχειρήσεων που θεωρούνται… επιρρεπείς στο να μην κόβουν αποδείξεις.

Η ΓΓΔΕ έχει...
δώσει σαφείς εντολές για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και όσοι προβαίνουν σε παραβάσεις θα «τιμωρούνται» με πρόστιμα και με «λουκέτα» που μπορεί να φτάσουν και το χρονικό διάστημα των 6 μηνών για όσους αρνούνται τους ελέγχους ή απειλούν τους ελεγκτές.

Στόχος είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία προκειμένου να ενισχυθούν και τα έσοδα.

Αυτή τη στιγμή πέρα από τις τουριστικές περιοχές, οι έλεγχοι των εφοριακών επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο ή έχουν παραβατική φορολογική «προϊστορία» καθώς και εκείνες που θεωρούνται ως «υψηλού κινδύνου» μη έκδοσης αποδείξεων.

Μεταξύ αυτών όπου οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν είναι ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, φροντιστήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, συνεργεία, γιατροί, κλινικές και θεραπευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, γκαράζ, εστιατόρια, καντίνες κ.α.

«Μυστικοί εφοριακοί» θα στήνουν… καρτέρι έξω από τους χώρους αυτούς τσεκάροντας αν έχουν κοπεί αποδείξεις στους πελάτες που βγαίνουν από αυτούς. Αν οι εξερχόμενοι πελάτες πουν ότι δεν έλαβαν απόδειξη, τότε θα μπαίνουν στις εταιρείες για έλεγχο...
  enikonomia.gr 

Αισιοδοξία μετά την εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο


Ο ΣΕΤΕ επισήμανε ότι η ισχυροποίηση του ρεύματος κρατήσεων τελευταίας στιγμής δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που είχε θέσει από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων κατά 6%.
Ο ΣΕΤΕ επισήμανε ότι η ισχυροποίηση του ρεύματος κρατήσεων τελευταίας στιγμής δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που είχε θέσει από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων κατά 6%.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
To ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής που καταγράφεται από τον προηγούμενο μήνα στα καταλύματα των περισσότερων δημοφιλών προορισμών της χώρας επανέφερε την αισιοδοξία στις τάξεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων για επίτευξη θετικών επιδόσεων στο σύνολο της χρονιάς, τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 3,3 εκατ. Επιπλέον, αύξηση κατά 1,6% παρουσίασαν το προηγούμενο μήνα και οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας αγγίζοντας τα 1,9 εκατ. Για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,4% ξεπερνώντας τα 9,2 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 4,8% φθάνοντας σε περίπου 6 εκατ. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής κινούνται μέχρι στιγμής ανοδικά και τον τρέχοντα μήνα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ επισήμανε ότι η ισχυροποίηση του ρεύματος κρατήσεων τελευταίας στιγμής δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που είχε θέσει από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων κατά 6%, όμως στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης ανόδου των εσόδων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αναφερόμενη αύξηση δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Αναφορικά με την τουριστική επιχειρηματικότητα, ο ΣΕΤΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση, η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν αρνητική εικόνα.

Για το επτάμηνο τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Καλαμάτας σε ποσοστό 22,5%, του Ακτίου σε ποσοστό 18,7%, της Σαντορίνης σε ποσοστό 14,4% της Κέρκυρας σε ποσοστό 12,8% και του Ηρακλείου σε ποσοστό 12,2%. Επίσης, σημαντική θεωρείται λόγω του όγκου των τουριστών η αύξηση κατά 5,6% του αριθμού των αφίξεων στην Αθήνα. Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφουν οι αφίξεις στα νησιά που επλήγη η εικόνα τους από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ετσι, οι αφίξεις στη Μυτιλήνη παρουσίασαν πτώση κατά 62,7%, στη Σάμο κατά 29,7% και στην Κω κατά 15,9%.

Για τον Ιούλιο τις υψηλότερες αυξήσεις παρουσίασαν οι αφίξεις στα αεροδρόμια Καλαμάτας σε ποσοστό 33,8%, Ακτίου σε ποσοστό 25,6%, Αράξου σε ποσοστό 16,2% Σαντορίνης σε ποσοστό 16,1%, Κέρκυρας σε ποσοστό 14,7%, Χανίων σε ποσοστό 13,2%, Ηρακλείου σε ποσοστό 12,7%, Ρόδου σε ποσοστό 11,6%, Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 11,4% και Αθήνας σε ποσοστό 10%. Αντιθέτως, οι αφίξεις εμφάνισαν πτώση στα αεροδρόμια της Μυτιλήνης σε ποσοστό 62%, της Σάμου σε ποσοστό 16,3% και της Κω σε ποσοστό 13%.
από kathimerini.gr

Τι λέει η ΝΔ για τον Αλαφούζο


«Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Αυτό ισχύει και για την παραγγελία που αφορά στον ιδιοκτήτη του “ΣΚΑΪ” κ. Γιάννη Αλαφούζο. Ο έλεγχος πρέπει να γίνει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
ND«Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και, βέβαια, είναι καλά γνωστό ότι στο πεδίο αυτό οι έως τώρα χειρισμοί της Κυβέρνησης έχουν έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, οι μεθοδεύσεις της και η χρονική συγκυρία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό», επισημαίνει η ΝΔ.
matrix24.gr

Πειθαρχικές διώξεις κατά τριών εισαγγελέων για την Siemens

Στον Άρειο Πάγο


tvxs.gr 21:36 | 10 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:45 | 10 Αυγ. 2016
Πειθαρχική δίωξη κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου, του εισαγγελέα Εφετών Γεώργιου Γεράκη και της εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου αναφορικά με τη μη μετάφραση σε δύο γλώσσες (Γερμανικά και Γαλλικά) του βουλεύματος για την Siemens, που είχε ως συνέπεια την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, άσκησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. 

Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος των τριών ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Άννας Ζαϊρη.
Όπως είναι γνωστό, η πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε από την κυρία Δημητρίου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ' αόριστον. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι πειθαρχικές παραβάσεις που τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία και μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση της Siemens στο ακροατήριο.
Η κυρία Θεοδωροπούλου σύμφωνα πάντα με πληροφορίες είχε απορρίψει το αίτημα μετάφρασης του βουλεύματος των αλλοδαπών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens. Το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι είχαν ήδη απολογηθεί, είχαν λάβει γνώση του κατηγορητηρίου και το βούλευμα ήταν περιττό.

Ο κ. Γεράκης συμφώνησε και ενέκρινε την απόρριψη του αιτήματος των αλλοδαπών, ενώ ο κ. Ντογιάκος από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, δηλαδή του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος εποπτεύει όλων των θεμάτων και ενεργειών που τελούνται στην Εισαγγελία στην οποία είναι επικεφαλής, δεν επέδειξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την αναγκαία εκείνη ειδική μέριμνα που απαιτούσε μια υπόθεση όπως είναι της Siemens, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη και όχι μόνο και είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανάκριση.
Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τμήματα του βουλεύματος που είχαν ζητηθεί να μεταφραστούν δεν αφορούσαν τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς κατηγορούμενους που είχαν ζητήσει να μεταφραστεί, αλλά αφορούσαν άλλον Γερμανό κατηγορούμενο, για τον οποίο έχει διαχωριστεί η δικογραφία, δηλαδή δεν θα δικαζόταν μαζί με τους υπόλοιπους.
Επίσης, ως προς το κατηγορούμενο Φάνη Λυγινό, του επέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα και την κλήση επίδοση σε δικηγόρο που δεν τον εκπροσωπούσε. Στον δικηγόρο που επιδόθηκαν τον εκπροσωπούσε κατά το παρελθόν και είχε δηλωθεί η αλλαγή συνηγόρου.
Η πειθαρχική δίωξη κατά των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών θα κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Δεσμεύεται η περιουσία του Γιάννη Αλαφούζου

Στην τσιμπίδα


tvxs.gr 13:23 | 10 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 16:17 | 10 Αυγ. 2016
Τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου διέταξε νωρίτερα σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). 

Η εντολή εστάλη ήδη στα τραπεζικά ιδρύματα κατά τις ίδιες πηγές.
Αιτία του μέτρου ήταν το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταρχάς ποσά λίγο πάνω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αλαφούζος κάνει λόγο για «κέντρα» που τον αντιμάχονται «λυσσωδώς» και σχετίζει την δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Η απάντηση του Γιάννη Αλαφούζου: 
«Μου κοινοποιήθηκε, πριν από λίγο σήμερα, απόφαση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πάνου Αθανασίου, με την οποία γνωστοποιείται η παραγγελία του για δέσμευση των περιουσιακών μου στοιχείων για «πιθανολογηθείσα φοροδιαφυγή».
Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός...

Ικανοί κατά περίπτωση

Κόσμος στην ΕρμούEUROKINISSI

Μια περίεργα επιλεκτική αντίληψη αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το θέμα της εμπλοκής του λαϊκού παράγοντα στα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.
Αλλού αποθεώνεται, αλλού δαιμονοποιείται.
Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος των κομμάτων (πρόσφατα της Νέας Δημοκρατίας) και στην εκλογή των επικεφαλής είναι η επιτομή της δημοκρατικής λειτουργίας. 
Αυτό υποστηρίζουν οι ηγεσίες ορισμένων κομμάτων και χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η συμμετοχή όμως των πολιτών στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμη και με δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζεται επικίνδυνος λαϊκισμός.
Αυτό ισχυρίζονται κυρίως οι ηγετικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Στη μία περίπτωση οι πολίτες κρίνονται ώριμοι και μπορούν να παίξουν έναν πιο ουσιαστικό, απ' αυτόν του απλού ψηφοφόρου, ρόλο.
Καλούνται να απαντήσουν σε σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ιδεολογική ταυτότητα, τη στρατηγική, τις συμμαχίες και την πολιτική γραμμή των κομμάτων και ενθαρρύνεται η μαζική προσέλευσή τους στις κομματικές κάλπες ώστε ο εκλεγμένος αρχηγός να προικοδοτηθεί με κύρος (κάτι που είναι καλό) και με εξουσίες (κάτι που έχει αποδειχθεί προβληματικό). 
Την ίδια στιγμή οι πολίτες -αυτοί δηλαδή που πρέπει να έχουν λόγο για το πώς θα είναι τα κόμματα και ποιοι(-ες) θα είναι οι αρχηγοί τους- δεν θεωρούνται ικανοί να εκφέρουν άποψη για την έκταση και το βάθος των αλλαγών στον καταστατικό χάρτη της χώρας. 
Μ' άλλα λόγια, δεν είναι απαραίτητη η γνώμη τους για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποκτήσει κάποιες αρμοδιότητες, αν θα εκλέγεται από τον λαό, τη Βουλή ή από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, για το αν επιβάλλεται να ρυθμιστούν σε μόνιμη βάση οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, για το αν χρειάζεται να τροποποιηθεί το άρθρο 16 (ιδιωτικά Πανεπιστήμια), για το αν είναι χρήσιμο να θωρακιστεί η δημόσια περιουσία και να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι συλλογικές συμβάσεις και η υποχρεωτική διαιτησία.
Στα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με τη δεσπόζουσα αντίληψη, αποφασιστικό και κυρίαρχο λόγο πρέπει να έχουν μόνον η Βουλή (δηλαδή οι πλειοψηφίες) και οι ειδικοί. Η αντίφαση κραυγάζει.
 

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οι «αναλφάβητοι» συγγραφείς»

Βιβλία- γραφομηχανή
τού
Σύμφωνα με τον Μαρτσέλο Μπαραγκίνι, εκδότη στη Ρώμη και εμπνευστή των εναλλακτικών φτηνών βιβλίων τσέπης Millelire (που αποδίδουν το σωστό στους διανομείς και στους βιβλιοπώλες και πιο πολύ στους αναγνώστες), από τους συγγραφείς στη μόδα, εκείνους που γράφουν κωμωδίες και... ανέκδοτα, που μονοπωλούν τις εκδόσεις και «συγγραφείς του τίποτε που ανεβαίνουν στις διάφορες κατατάξεις», προτιμούνται κατά κόρον «οι αναλφάβητοι συγγραφείς: εκείνοι που διατηρούν στο DNA τους τη μνήμη, τα πάθη, τις εξεγέρσεις, τις κακουχίες, τις αντιδράσεις των ταπεινών και των χωρίς φωνή» («Η ζωή γράφεται», 1994).
Προηγείται του Μπαραγκίνι ο Ισπανός ποιητής και κριτικός Χοσέ Μπεργκαμίν, που με σθένος υποστηρίζει ότι «η ποίηση είναι ο απόλυτος αναλφαβητισμός».
Κι αυτή είναι η «γενετική δυναμική της γλώσσας που είναι το δημιουργικό πνεύμα του λαού. Ο αναλφαβητισμός αντιπροσωπεύει τη βαθιά έννοια και λογική ενός λαϊκού και πνευματικού πολιτισμού που αρνείται να πεθάνει εγγράμματος, αποστειρωμένος από την παραλυτική και συστηματική εφαρμογή της νεκρής γραφής» («Η παρακμή του αναλφαβητισμού», 1961).
Τις ίδιες θέσεις υποστηρίζει και ο προοδευτικός καθολικός ιερέας Ντον Μολάνι, στην Μπαρμπιάνα, ένα μικρό χωριό έξω από τη Φλωρεντία, αυστηρός κριτής του δόγματος της πολιτισμικής εξουσίας, των λεκτικών χειραγωγήσεων και της νεκρής γλώσσας των σχολαστικών.
«Τις γλώσσες» γράφει στη γνωστή «Επιστολή σε μια καθηγήτρια» (1967) «τις δημιουργούν οι φτωχοί και εξακολουθούν να τις ανανεώνουν στο άπειρο. Οι πλούσιοι τις αποκρυσταλλώνουν».
Η γνώση της γραμματικής δεν είναι στενά συνδεδεμένη με μια ικανοποιητική ή δημιουργική κτήση της γλώσσας.
Πράγματι, οι συγγραφείς της αρχαιότητας (από τον Ομηρο στον Λουκρήτιο, τον Κάτουλλο, τον Βιργίλιο, τον Οράτιο κ.ά.) γράφουν χωρίς γραμματικούς κανόνες, για να μη μιλήσουμε για τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, εξαιρετικούς ρήτορες, περιφρονητικούς προς τη γραφή που μετατρέπει τον λόγο σε κοινή κληρονομιά (ωστόσο αναγνωρίζουν, έστω και έμμεσα, την απελευθερωτική αξία της γραπτής έκφρασης).
Εξάλλου πέρα από μια γραμματική εξάσκηση, η συγγραφή είναι μια προσδοκία σε μια «άλλη» πραγματικότητα και σε μια διαφορετική ύπαρξη: επιθυμία για άλλους χώρους και άλλους χρόνους…
Αυτό που πραγματοποιείται με τη λογοτεχνία είναι μια πρακτική απαγορευτική για τους ήρεμους ανθρώπους και μια τέχνη φιλικά προσκείμενη στους εξεγερμένους, τους ανικανοποίητους, τους ανήσυχους, που αναστατώνονται και αντιστέκονται: για εκείνους που δεν τους αρκεί μόνο μια ζωή.
*ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

efsyn.gr