Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία


Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους για να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία 
 | AP Photo/Ivan Sekretarev
Εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.
Η έντονη κινητικότητα που επικρατεί στην περιοχή φαίνεται και από το γεγονός ότι εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της χώρας.
Πέτρο Ποροσένκο
Πέτρο Ποροσένκο 
 | AP Photo/Efrem Lukatsky
Πούτιν μαινόμενος
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους στην προσπάθεια να προκαλέσει νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, ενώ μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας (FSB) ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν «επιθέσεις» που ετοίμαζε η Ουκρανία.
Σε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, «συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας».
Η FSB δήλωσε ότι απέτρεψε «τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών» της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία.
Κατηγορεί το Κίεβο ότι είχε ετοιμάσει σειρά ένοπλων επιδρομών «τρομοκρατών δολιοφθορέων» στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενός πράκτορα της FSB και ενός Ρώσου στρατιωτικού. Οι ουκρανικές αρχές το διέψευσαν.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν κυρίως ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ.
Οι συμμετέχοντες «μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας». 
Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 
Οι ΗΠΑ Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει τίποτα που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ουκρανικής εφόδου στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ.
Ο Πάιατ είπε ακόμη πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως ότου η περιοχή επιστρέψει στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία συνηθίζει συχνά να επιστρατεύει ψευδείς κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας για να αποστρέψει την προσοχή από τις δικές της παράνομες πράξεις», έγραψε ο Πάιατ στο Twitter.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δει μέχρι στιγμής κάτι που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί “επιδρομής στην Κριμαία” και η Ουκρανία τους έχει διαψεύσει κατηγορηματικά».

από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.