Του Σπύρου Δημητρέλη
Τρόπους προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τα ουσιαστικά μηδενικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Και στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις ακόμη και για ενεργοποίηση ξεχασμένων αγορανομικών διατάξεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις και να δημιουργήσουν "κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης".
Στην αγορά έχει δημιουργηθεί κλίμα "χαλάρωσης" εξαιτίας της αλλαγής που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων. Αντί για πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδόθηκε  και ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων που τηρεί η επιχείρηση, επιβάλλονται πλέον πενιχρά πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη.
Η αλλαγή αυτή έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά τη διενέργεια των προληπτικών ελέγχων στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικά τα περιστατικά ελέγχων της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, της υπηρεσίας προληπτικού ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου για μη έκδοση 10 ή και περισσότερων αποδείξεων σε καφέ μπαρ επιβλήθηκε πρόστιμο που δεν ξεπερνούσε συνολικά τα 20 ευρώ!
Μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί διάταξη του αγορανομικού κώδικα που ψηφίστηκε το 2014 και αποσκοπούσε στην καταπολέμηση του παραεμπορίου. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι στις περιπτώσεις που από τους ελέγχους διαπιστώνεται η διάθεση υπηρεσιών ή προϊόντων χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά που ορίζει η νομοθεσία, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη με κάποιας μορφής νομοτεχνική βελτίωση μπορεί να αποτελέσει το νομικό υπόβαθρο για την επιβολή τσουχτερών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων. Στην ουσία αν διαπιστώνεται ότι μια επιχείρηση δεν έχει εκδώσει έστω κα μια απόδειξη θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόστιμα ανά απόδειξη με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στην συναλλαγή.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν ως παράδειγμα για την ενίσχυση της παραπάνω πρότασης, την επιβολή του προστίμου των περίπου 11.000 ευρώ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις για την απασχόληση έστω και ενός ανασφάλιστου εργαζόμενου.
Το σίγουρο είναι ότι όποια λύση και αν επιλεγεί για το θέμα των παραβάσεων μη έκδοσης απόδειξης θα πρέπει να έχει την έγκριση της τεχνικής βοήθειας των θεσμών.
capital.gr