Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (05.08.16)

Έκθεση : "Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες". Eγκαίνια 10 Αυγούστου (ώρα 20.00) στό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Περιοδική Έκθεση VANITY 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εγκαινιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου την πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση, με τίτλο: Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια: Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο.

Τα περισσότερα εκθέματα, παλιότερα και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό. Ανάμεσά τους υπάρχουν κοσμήματα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στις Κυκλάδες, παρά την προέλευσή τους από αυτές, δάνεια στη Vanity από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και κοσμήματα που εκτίθενται πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας αρχαιολογικής έκθεσης, δάνεια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, του Εκκλησιαστικού Μουσείου Εκατονταπυλιανής Πάρου και της Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Έργων Νάουσας Πάρου, καθώς και τα κοσμήματα της Μαρουλίνας, ευγενής παραχώρηση του εγγονού της Άρη Γεωργιάδη. 

Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο. Οι τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες -η τελευταία μάλιστα για πρώτη φορά εν γένει. 
Διαδήματα, σφηκωτήρες και σκουλαρίκια, περιδέραια και περίαπτα, πόρπες και περόνες, δαχτυλίδια και βραχιόλια, φτιαγμένα από όστρεα, οστά και ελεφαντόδοντο, απλούς και ημιπολύτιμους λίθους, γυαλί, φαγεντιανή και κοράλλι, αλλά και από χαλκό, άργυρο και χρυσό, φανερώνουν τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίζει το σώμα, τα μαλλιά και τα ενδύματά του, ώστε να προσελκύει, να γοητεύει, να ξεχωρίζει, να επιβάλλεται, να προσελκύει ευνοϊκές δυνάμεις ή να αποτρέπει το κακό. Από την πολυσημία αυτών των τέχνεργων, επελέγη να προβληθεί ο ρόλος τους ως τεκμηρίων της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και φιλαρέσκειας, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονική τους λειτουργία και συνδέοντάς τα με τον σύγχρονο άνθρωπο.

Γι΄ αυτό η έκθεση κλείνει με σύγχρονες δημιουργίες κορυφαίων ελλήνων δημιουργών που σχεδίασαν ειδικά για την Vanity: Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis.
Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η πραγμάτευση της Vanity ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια μιας αρχαιολογικής έκθεσης, επιχειρώντας να υπηρετήσει ένα δύσκολο στόχο: να κερδίσει το πολύχρωμο και δύσκολο κοινό της Μυκόνου, το οποίο απέφευγε έως σήμερα να επισκεφθεί το Μουσείο του νησιού. Το concept της έκθεσης αναδεικνύεται  με μοναδικό τρόπο από τον εμπνευσμένο μουσειογραφικό σχεδιασμό του Kois Associated Architects  και τον φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ. Και οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί προσέφεραν αφιλοκερδώς τη μελέτη, την επίβλεψη και τις συμβουλές τους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και για τον λόγο αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.
Η έκθεση αποσκοπώντας στην ενεργό εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και, εκτός από τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζεται από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες και από την οικονομική συμβολή του Δήμου. -Η έκθεση επιχειρεί να εμπλουτίσει τα διαθέσιμα εργαλεία της Δημόσιας Αρχαιολογίας, ώστε να υπηρετηθεί ο κρίσιμος στόχος της μέθεξης του ευρέος κοινού στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Η Vanity έχει σχεδιασθεί να είναι εκτός από περιοδική και περιοδεύουσα. Αφού κλείσει τον ετήσιο κύκλο της στη Μύκονο, θα ταξιδέψει και στα μουσεία των άλλων Κυκλαδίτικων νησιών. Ως ενέργεια, εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να ανακαινίσει κτηριολογικά τα κυκλαδίτικα μουσεία και να ανανεώσει τις εκθέσεις τους, οι οποίες περιέχουν κορυφαία δείγματα της ελληνικής τέχνης και αρχαιολογίας.

Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο η Μαριέττα Γιαννάκου...


Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο η Μαριέττα ΓιαννάκουΕξιτήριο πήρε από το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός η Μαριέττα Γιαννάκου η οποία από τις 28 Μαϊου έδινε μάχη, έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής ξεπέρασε τον...
κίνδυνο και πήρε εξιτήριο, ώστε να αναρρώσει πλέον στο σπίτι της.
 
από newpost.gr

Μετακομίζουν τά "κεντρικά" τής Ν.Δ.

Ξηλώνουν στην Συγγρού...

Ο πυρσός αποχαιρέτησε τη Συγγρού - ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ...
Συνεργείο, με τη χρήση γερανού, προχώρησε το πρωί στην αφαίρεση του σήματος της ΝΔ από την όψη του κτιρίου, στη λεωφόρο Συγγρού, στο...
οποίο βρίσκονταν τα γραφεία του κόμματος .

Από τις 18 Αυγούστου τα γραφεία του κόμματος πρόκειται να μετακομίσουν στο Μοσχάτο.

Δείτε τις φωτογραφίες...


Πηγή φωτό ΑΜΠΕ
 

Η σκυτάλη στο Ρίο...


Για το Ρίο ειδικά, τίθεται το εξής ερώτημα: πώς, ενώ όλοι γκρινιάζουν για τα πάντα κι ενώ στους μολυσμένους υγρούς στίβους εντοπίστηκαν ακόμα και κομμένα χέρια, δεν... αναβάλλονται οι Αγώνες;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
  Δεν ξενίζει –ή τουλάχιστον δεν θα ’πρεπε να ξενίζει– το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι δεν έπαψαν να διαδηλώνουν και την τελευταία προολυμπιακή εβδομάδα. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν και οι Γάλλοι, που διαδήλωναν εν μέσω του Euro. Η πραγματικότητα (άρα και οι διεκδικήσεις των ανθρώπων) δεν αναστέλλεται ούτε αναβάλλεται εξαιτίας διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, που υποτίθεται ότι απαιτούν «εθνική ομοψυχία», δυσεύρετη εντούτοις και σε πολύ σοβαρότερα πράγματα.

Αυτό ίσως δεν θα ’ταν περιττό να το συνεκτιμούν όσοι εδώ συνεχίζουν να θυμούνται τους Ολυμπιακούς της Αθήνας με φωτεινά και μόνο χρώματα, νοσταλγώντας ένα όραμα που δεν ήταν όραμα και ένα έπος που δεν ήταν έπος. Γιατί οι Αγώνες εκείνοι δεν ήταν μόνο η τελετή έναρξης συν οι εθελοντές συν η (πλαστή) δυνατότητα να διασχίζεις εντός εικοσαλέπτου τη μισή Αττική. Ηταν και τα τερατώδη ποσά που κατασπαταλήθηκαν σε άχρηστα έργα, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για φτηνές λυόμενες εγκαταστάσεις. Ηταν και ο Μαραθώνας-κωπηλατοδρόμιο. Ηταν τα πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, που δεν τα εγκαταστήσαμε ποτέ. Ηταν το επίσης πανάκριβο ηλεκτρονικό και αθλητικό υλικό που βρέθηκε μισοχαλασμένο στις αποθήκες της Καλογρέζας μόλις προ μηνών. Ηταν και το οιονεί εθνικό σχέδιο ντοπαρίσματος που αποκαλύφθηκε και στην προσπάθεια κάλυψης των Ελλήνων πρωταθλητών που έπεσαν, λέει, με το μηχανάκι τους για να μην τους πιάσει η μηχανή κατά των αναβολικών. Ηταν και τα αγενή πλην εθνικώς ορθά γιουχαΐσματα κατά των Αμερικανών αθλητών, επειδή τάχα «αυτούς δεν τους πιάνουν ποτέ» (μιλώ σαν αυτήκοος μάρτυς). Ηταν και οι δηλώσεις για τα «νικηφόρα ελληνικά γονίδια», και οι ειδικές στατιστικές που «αποδείκνυαν» την κληρονομημένη ελληνική υπεροχή και στον αθλητισμό. Το «χρυσό καλοκαίρι» είχε κάμποσες μουντζούρες. Το να το παραβλέπουμε και τώρα, ωφελεί όσο μας ωφέλησε τότε το ότι κάναμε πως δεν το βλέπουμε, για να μη χαλάσουμε την εορτή των εορτών.

Οι Ολυμπιακοί έχουν πάντα τους αντιρρησίες τους. Αλλοι προτάσσουν περιβαλλοντικούς λόγους, άλλοι οικονομικούς. Αλλοι στέκονται στον βίαιο εκτοπισμό ανθρώπων για να υψωθούν υπερστάδια – όπως στο Πεκίνο και το Ρίο, όπου καταστράφηκαν οι φαβέλες για να μη θολώνουν τη γυαλάδα της επιθυμητής εικόνας. Και άλλοι επιμένουν ότι το μέγεθος των Αγώνων σχεδόν επιβάλλει τη χρήση αναβολικών. Και σίγουρα δεν λειτουργεί σαν γιορτή συναδέλφωσης, αλλά σαν ευκαιρία ανατροφοδότησης των εθνικισμών.

Για το Ρίο ειδικά, τίθεται το εξής ερώτημα: πώς, ενώ όλοι γκρινιάζουν για τα πάντα κι ενώ στους μολυσμένους υγρούς στίβους εντοπίστηκαν ακόμα και κομμένα χέρια, δεν αναβάλλονται οι Αγώνες; Δύο απαντήσεις βλέπω: Ή τα παράπονα είναι υπερβολικά ή τα ποσά που έχουν ήδη δαπανήσει οι χορηγοί (λ.χ. το NBC, που αγοράζει και πουλάει τα τηλεοπτικά δικαιώματα) είναι τόσο μεγάλα που «συγχωρούν» κάποιες αβαρίες. Αν υπάρχει και τρίτη απάντηση, δεν τη βλέπω...

(από τήν Καθημερινή)

Το σχέδιο Τσίπρα για τον «άξονα του Νότου»


TVXS Ανάλυση 07:27 | 05 Αυγ. 2016 
Χώρο ουσιαστικής πολιτικής ύπαρξης στον νέο, μετά-Brexit, ευρωπαϊκό χάρτη και χρόνο ανασύνταξης στην ευρωζώνη του Σόιμπλε και των πολλών, όσο και ασαφών, ταχυτήτων διεκδικεί η Ελλάδα μέσα από τις κινήσεις Τσίπρα για ενεργοποίηση του άξονα του Νότου.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύγκλιση συνόδου κορυφής των χωρών του Νότου στην Αθήνα κυοφορείτο εδώ και αρκετό καιρό, ζυμώθηκε και συζητήθηκε στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν ήταν νωπό ακόμη το σοκ του Brexit, και αναμένεται να πάρει επίσημη μορφή μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η πρωτοβουλία για τη «Σύνοδο των Αθηνών»
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που η απήχηση και η εμβέλειά της μένει να μετρηθούν, ήδη όμως τα μηνύματα...

Η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε τον Κώστα Σακκά και τον Μάριο Σεϊσίδη

Χειροπέδες


tvxs.gr 08:33 | 05 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 16:42 | 05 Αυγ. 2016
Στη σύλληψη των καταζητούμενων Κώστα Σακκά και τον Μάριου Σεϊσίδη προχώρησε η Αντιτρομοκρατική. Οι δύο κρατούμενοι εντοπίστηκαν σε κρυσφήγετο στη Λακωνία.

Ο Κώστας Σακκάς, κατηγορείται ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και είχε παραβιάσει τον Φεβρουάριο του 2014 τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.
Το μεσημέρι, οι Σακκάς και Σεϊσίδης μεταφέρθηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Στις 5 μ.μ. θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Σακκάς είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Είχε αφεθεί ελεύθερος τον Ιούλιο μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφού παρέμενε προφυλακισμένος επί 31 μήνες, πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς να δικαστεί, ενώ είχε κάνει και απεργία πείνας επί 38 μέρες. Η υπόθεση του είχε εγείρει ένα μεγάλο κίνημα αλληλγγύης.

To βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, προέβλεπε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, υποχρέωσης εμφάνισης κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, διαμονής στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αφαίρεση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.
Ωστόσο, στη συνέχεια παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και διέφυγε.

Ο Μάριος Σεϊσίδης κατηγορείται ως μέλος των αντιεξουσιαστών «ληστών με τα μαύρα», τον οποίο αναζητούσε η αστυνομία εδώ και εννέα χρόνια.
Το 2009, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε επικηρυχθεί, καθώς και δύο ακόμη «ληστές με τα μαύρα», για το ποσό των 600.000 ευρώ. 

Το χρονικό της σύλληψης
 Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι οι δύο συλληφθέντες επιβαίνοντας σε κλεμμένο ΙΧ,δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια έγινε καταδίωξη, με αποτέλεσμα οι δράστες να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στην περιοχή της Λυκούργου στην Σπάρτη, κοντά στο ΚΤΕΛ και να τραπούν σε φυγή πεζοί.
Στη συνέχεια, μπήκαν σε ακάλυπτο χώρο πίσω από την Ορθίας Αρτέμιδος, στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Ωραίας Ελένης, όπου και εγκλωβίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται στη ΓΑΔΑ και σε λίγο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.
Την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Μιλώντας στη Βουλή, αναφερόμενος στη σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε λόγο για «επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών», που «δίνει το στίγμα ότι είμαστε άτεγκτοι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο».

Η μεγάλη βιομηχανία των τρολ !!!

#ΝΔ_ χάσταγκ_για κλάμματα: Η μεγάλη βιομηχανία των τρολ

Τρολιές

18:35 | 05 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:55 | 05 Αυγ. 2016
Εάν το φαινόμενο δεν είναι παγκόσμιο τότε τα social media είναι απλώς... άτυχα: Η εν Ελλάδι έκρηξή τους συνέπεσε με την εποχή των μεγάλων μνημονιακών εκπτώσεων – εκπτώσεων ποιότητας στο πολιτικό προσωπικό, την πολιτική αισθητική και την επικοινωνιακή έμπνευση.

Και αυτό το συναπάντημα ήταν μάλλον αρκετό για να μετατρέψει το twitter στη μεγάλη και φθηνή βιομηχανία των τρολς. Η οποία έχει αναβαθμίσει τις, πάσης προέλευσης, «Ομάδες Αλήθειας» σε ...think tanks στρατηγικού σχεδιασμού,  έχει αναβαθμίσει και τον έσχατο κομματικό ανεγκέφαλο σε... senior opinion maker, κι έχει αναγάγει τη μεγάλη των ηλιθiων σχολή - που θα’ λεγε και ο Εκο – σε γκουρού διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας.
Είναι η μεγάλη σχολή του Αδωνι, του Μουρούτη, και της πολιτικής ατάκας της δεκάρας, με διακομματικούς όμως πλέον και πολυπληθείς κλώνους. Η οποία ενίοτε – προφανώς σε στιγμές μεγαλειώδους ευφυίας – καταφέρνει ακόμα και να κρεμαστεί μόνη της στα μανταλάκια.
Μια ματιά μόνον στο hastag  «#ΝΔ_χάσταγκ_για_κλάμματα» αποτυπώνει μια τέτοια κορυφαία στιγμή: Τα γαλάζια τρολς αποφάσισαν να κάνουν αντιπολίτευση με αφορμή την σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη. Και, σχεδόν ταυτόχρονα – για την ακρίβεια, με απόκλιση 1 έως 4 λεπτών – ανάρτησαν ένα πανομοιότυπο tweet σε πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για λογαριασμούς με ονοματεπώνυμα προφανώς αυθόρμητων, και εξίσου προφανώς αγανακτισμένων πολιτών:
«Ντροπή σας εκεί στη Σπάρτη να συλλαμβάνετε δυο μελλοντικούς υπουργούς του #SYRIZA. Κάτω τα χέρια σας από τους κοινωνικούς αγώνες», έγραψαν με διαφορά ενός ή δύο λεπτών οι... αυθόρμητοι χρήστες του twitter στα εξής accounts: Κώστας Μαρκεζίνης, Στρατής Λόλης, Ιωάννα Τσοπανίδου, Πάνος Κότης, Μαρία Μουκουβάλα.

Οπερ, ο συντονισμός ήταν όντως αξιθαύμαστος. Η οργάνωση... πάσχει λίγο. Ή άλλως, εάν η τρολιά δεν ήταν έμμισθη, θα ήταν απλώς η «εισβολή των ηλιθίων» - που θα ‘λεγε και ο Εκο...

Το «ευχαριστώ» της Μαριέττας Γιαννάκου μετά το εξιτήριο

Αισιοδοξία για την υγεία της πρώην Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου, που πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Η Μαριέττα Γιαννάκου νοσηλευόταν από τις 28 Μαϊου έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η κ. Γιαννάκου φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και βρίσκεται στο σπίτι της για ανάρρωση.
Ο πρώην σύζυγος της Παναγιώτης Κουτσίκος, έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook:
«Από σήμερα τέλος το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. η Μαριέττα βρίσκεται στο σπίτι της ξεπερνώντας για μια φορά ακόμη το πρόβλημα υγείας που την καθήλωσε επι ένα τρίμηνο στο νοσοκομείο. Ευχαριστώ όλους τους φίλους που συμπαραστάθηκαν με αγωνία και αγάπη στην περιπέτεια της αυτή ευχόμενος να είναι και η τελευταία περιπέτεια της».
Η κ. Γιαννάκου ευχαρίστησε μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό της στο Twitter όσους της συμπαραστάθηκαν.
«Ευχαριστώ όσους συμπαραστάθηκαν στην περιπέτεια της υγείας μου. Μέσα από δυσκολίες ανακαλύπτεις την εκτίμηση και την αγάπη των αληθινών φίλων», έγραψε.
kathimerini.gr

Καφενειακός σχετικισμός


Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Η μεγαλύτερη μάστιγα της μεταπολίτευσης είναι ο καφενειακός σχετικισμός. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μιαν απάντηση: «Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας;». Επειδή ποτέ δεν υπάρχει και τίποτε δεν είναι ΤΟ πρόβλημα της χώρας, όλα μένουν ανέγγιχτα. Αρχίζει η δημόσια κολοκυθιά: «Να διευθετήσουμε αυτή την υπόθεση;» «Μα καλά... αυτό είναι το πρόβλημα τώρα;» «Να καθαρίσει η πλατεία Συντάγματος;» ,«Την Ομόνοια την είδατε;» ,«Να τιμωρηθεί κάποιος που παρέβη τον νόμο;», «Μα οι πολιτικοί κλέβουν». Βρίσκονται απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών στα χέρια αναρχικών; «Δεν βλέπεις που οι Τούρκοι έκαναν πραξικόπημα;» Γίνονται διαρκώς καταλήψεις των ΑΕΙ με αποτέλεσμα φοιτητές και καθηγητές να δεινοπαθούν; «Ε, καλά τώρα. Και στα αμερικανικά πανεπιστήμια μπαίνουν τρελοί και σκοτώνουν».
Με αυτή τη λογική του καφενέ πορεύτηκε χρόνια η χώρα, μόνο που τώρα επισημοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Οταν ρωτήθηκε για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ, απάντησε γνήσια νεοελληνικά: «Οι καταλήψεις δεν έφεραν την κρίση». Τις συνέδεσε δε με τη στραβή μεταμοντέρνα μεθοδολογία του «ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει» με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS: «Οταν λείπει ο δημόσιος χώρος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο. Δεν λέω ότι η κατάληψη είναι το καλύτερο πράγμα, αλλά προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία ή τη Γερμανία».

Εκεί ίσως βρίσκεται το μυστικό της επικοινωνιακής επιτυχίας του χώρου τα προηγούμενα χρόνια. Μισές αλήθειες (έλλειψη δημόσιων χώρων), ολόκληρα ψέματα («ποτέ οι καταλήψεις δεν δημιούργησαν πρόβλημα»), είπε η κ. Αναγνωστοπούλου· να θυμίσουμε ότι κάποτε κάηκε το Πολυτεχνείο αλλά με μεγαλόστομες μπαρούφες (περί τα όσα συμβαίνουν στην Εσπερία), φτιάχνεται ένα ασυνάρτητο κοκτέιλ, που ακριβώς λόγω της ασυναρτησίας του θεωρείται μεγαλοφυές. «Δεν μπορεί», σου λέει ο άλλος, «καθηγήτρια ούσα –και υπουργός, παρακαλώ– να συνδέει τυχαία τα αιματοκυλίσματα στη Γαλλία και τη Γερμανία με τις καταλήψεις. Κάτι θα ξέρει που εμείς οι κοινοί θνητοί αγνοούμε...». Και ο παραλογισμός συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ελλάδα...

Γράφαμε και παλιότερα, με αφορμή την παράνομη αφισοκόλληση, ότι «η κουρελαρία στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι “ΤΟ πρόβλημα της χώρας”. Ούτε τα γκράφιτι στην αθηναϊκή τριλογία... Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι αυτή η πόλη έζησε την απόβαση του Φραντσέσκο Μοροζίνι, μπορούμε να πούμε ότι και μια πιθανή συνθηματογραφία στα τείχη της Ακρόπολης μπορεί να μην είναι “ΤΟ πρόβλημα της χώρας”. Για να είμαστε ακριβείς, κανένα πρόβλημα δεν είναι “ΤΟ πρόβλημα της χώρας”. Αυτή η χώρα είναι ένα κουβάρι μικρών και ίσως λίγο μεγαλύτερων προβλημάτων, το οποίο γίνεται “ΤΟ πρόβλημα της χώρας”... [Αλλά εμείς], ενώ αναζητούσαμε “ΤΟ πρόβλημα της χώρας” για να το λύσουμε, φούντωσαν τα μικρά προβλήματα και όλα μαζί αθροίστηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας» («Αναζητώντας το πρόβλημα της χώρας», «Καθημερινή» 5.2.2011).

Ετσι και οι καταλήψεις δεν είναι ΤΟ πρόβλημα της χώρας. Είναι ένα από τα πολλά και από τα μεγάλα. Αλλά το μεγαλύτερο όλων των προβλημάτων είναι η ασυναρτησία της Αριστεράς που διαφεντεύει τον τόπο· όχι πλέον μόνο ιδεολογικώς, αλλά και εκτελεστικώς...
   
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέα επίθεση Πολάκη κατά δικαστών

Νέα επίθεση κατά δικαστικών εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
Η πλήρης ανάρτηση του Υπουργού:
«ΕΝΑ μηνά σχεδόν έψαχνα και ρωτούσα την ένωση δικαστών και εισαγγελέων(δείτε αναρτήσεις μου παρακάτω).
Φωνή βοώντος..Μου απάντησαν χθες ότι παραβαίνω το σύνταγμα επειδή κατέκρινα τις προσωρινές διαταγές κάποιων δικαστών που εμποδίζουν την κυβέρνηση να διώξει τους εργολάβους των ιδιωτικών συνεργειών απ τα νοσοκομεία, να αμείψει καλυτέρα τους εργαζόμενους και να εξοικονομήσει 80-90 εκατομ ευρώ απ τα νοσοκομεία.
ΑΥΤΑ που ρωτούσα εγώ, δεν άξιζαν αντίδρασης η αν μείνουν χωρίς έλεγχο και ατιμώρητα είναι υπεράσπιση του συντάγματος?????
Και με δεδομένο ότι η μετάφραση της δικογραφίας όπως απέδειξε ο Νίκος Κοτζιάς σήμερα είχε σταλεί στο δικαστήριο από τις 13 ΜΑΐΟΥ
...ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ....όπως αντέδρασαν όταν μίλησα εγώ για παραδικαστικά κυκλώματα (12 Ιουλίου)
Επαναλαμβάνω το ερώτημα;
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ που ενώ είχαν τα μεταφρασμένα κείμενα για το σκάνδαλο της ζημενς ΑΠΟ ΤΙΣ 13 Μαΐου δεν τα συμπεριέλαβαν στην δικογραφία ;;;;;
Γιατί τέτοια ΣΙΩΠΗ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΠΤΥΧΗ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ;;;
Πολύ επιλεκτική ευαισθησία για ανακοινώσεις βλέπω ...(13 ιουλιου)
Μάλλον τα αηδόνια συνεχίζουν να κελαηδούν εκεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τώρα που άλλαξαν τα πράγματα .
ΕΡΩΤΗΣΗ :ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η KONTRA NEWS Η ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΥΠΟΥ SIEMENS;;;;;;;;;(17 ιουλιου)
Δεύτερη φορά ρωτάω .ΕΝΑΣ εισαγγελέας να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα ΥΠΑΡΧΕΙ;;;;;
Την τρίτη φορά δε θα ρωτήσω ........(18 ιουλιου)»
Δικαστές και οι αστυνομικοί είχαν περάσει στην αντεπίθεση μετά τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον τους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις συλλήψεις στελεχών του Νοσοκομείου Τρικάλων.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                        από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (04.08.16)

Υπ. Υποδομών προς Ν.Δ.: Αφήστε τους κουμπάρους και δείτε τους συνεταίρους που έχετε στα γραφεία σας


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Αφήστε τους κουμπάρους και δείτε τους συνεταίρους που έχετε στα γραφεία σας» απαντά ο υπουργείο Υποδομών στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για «παραποίηση της αλήθειας» στα δημόσια έργα.
«Αφήστε τους κουμπάρους και δείτε τους συνεταίρους που έχετε στα γραφεία σας» απαντά ο υπουργείο Υποδομών στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για «παραποίηση της αλήθειας» στα δημόσια έργα.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση -  απάντηση στη Ν.Δ.:
«1. Αφήστε τους κουμπάρους και δείτε τους συνεταίρους που έχετε στα γραφεία σας. Στα 3 από τα 8 έργα του Πάτρα – Πύργος, τη μεγαλύτερη έκπτωση έχει δώσει ο συνεταίρος του ανθρώπου που είναι δεξί χέρι του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος που του έδωσε το πρώτο φιλί, μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΝΔ.
2. Τηλεφωνήστε στους αγαπημένους σας καναλάρχες, για να σας ενημερώσουν για τις σχέσεις τους με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
3. Επιστρατεύστε όλους του πρώην υπουργούς σας, από τον κ. Σουφλιά μέχρι τον κ. Χατζηδάκη, για να ενημερωθείτε.
4. Συνεργαστείτε πιο διακριτικά με τους κκ Κεγκέρογλου, Αμυρά, Φωτήλα και άλλα στελέχη της νέας «κεντροαριστεράς» γιατί καρφώνεστε.
5. Συνεχίστε με το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών, εκδοτών και τραπεζιτών σας, που για χρόνια ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό, να δίνετε τη μάχη της σωτηρίας και της επιβίωσης της ιδιότυπης ολιγαρχίας που είχατε εγκαταστήσει στη χώρα, μέσω της πολιτικής και προσωπικής μας σπίλωσης».
«Ό,τι και να κάνετε, ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών, θα γίνει. Ο Ελληνικός λαός θα πληρώσει λιγότερα 764.477.773 ευρώ. Τα δημόσια έργα δεν θα δίνονται μόνο σε έξι εταιρείες και το τραπεζικό σύστημα, δε θα δίνει θαλασσοδάνεια, ή δάνεια χωρίς εγγυήσεις, στους λίγους εκλεκτούς σας. ΥΓ: Καταλαβαίνουμε τον πανικό σας για τις αποκαλύψεις που κάνουμε δημόσια, αλλά όχι και … «τέσσερους» οδικούς άξονες βρε παιδιά στην επίσημη ανακοίνωση σας. Τσάμπα πάνε τα σεμινάρια του συνεταίρου;» κλείνει η ανακοίνωση.
naftemporiki.gr

Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. λειτουργεί ως ακούραστη συνήγορος των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών


SOOC/Nikos Libertas

«Για άλλη μια φορά η ΝΔ λειτουργεί ως ακούραστη συνήγορος των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της» απαντά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην αναφορά της Ν.Δ. ότι επείγεται να υλοποιήσει με κάθε τρόπο το σχέδιο χειραγώγησης της ενημέρωσης.
«Ενημερώνουμε τη ΝΔ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας"» υπενθυμίζει ο Υπουργός.
Όπως επισημαίνει σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης «η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει άμεσα το διαγωνισμό. Μήπως η ΝΔ επιθυμεί να αγνοήσουμε την απόφαση διότι δεν είναι αρεστή σε κάποιους ιδιοκτήτες;»

 naftemporiki.gr

Ν.Δ.: Ο κ. Παππάς επείγεται να υλοποιήσει με κάθε τρόπο το σχέδιο χειραγώγησης της ενημέρωσης



EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 19:00
UPD:19:01

«Άλλη αντίληψη περί νομιμότητας έχει ο κ. Φίλης και άλλη ο Υπουργός - Καναλάρχης κ. Παππάς» σχολιάζει η Ν.Δ.
 αργότερα ακολούθησαν καί νεώτερες ανακοινώσεις τής Ν.Δ. :

Παρθενώνας: «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του δυτικού αετώματος

Αριστοφανική αποχή από τα «συζυγικά καθήκοντα»

«Λυσιστράτη» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 5 και 6 Αυγούστου

Patroklos Skafidas

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντιέται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή Αριστοφάνη, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, τη «Λυσιστράτη», το οποίο παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, με τη Λένα Κιτσοπούλου στον κεντρικό ρόλο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 5 και 6 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται, κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του Ταμείου Δημοσίων Πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις.


Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα, και το στρατόπεδο των ανδρών αντιδρά...

Χάθηκε 76χρονη στη Μύκονο ενώ κολυμπούσε

Η ηλικιωμένη χάθηκε ενώ κολυμπούσε στην περιοχή Καλό Λιβάδι.xathike-76xroni-sti-mukono-enw-kolumpouse


Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό 76χρονης λουόμενης στη Μύκονο, η οποία, κάτω από άγνωστες συνθήκες χάθηκε ενώ κολυμπούσε στην περιοχή Καλό Λιβάδι.
Η γυναίκα είχε πάει στην συγκεκριμένη παραλία μαζί με την κόρη της. 
Ερευνες πραγματοποιεί ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού σώματος και δύο ιδιωτικά σκάφη ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ.
thetoc.gr

Το τζακ ποτ της εκδίκησης

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΟ Ρούντολφ Ες ήταν ο τελευταίος από τους πρωταγωνιστές των ναζί που πέθανε στη φυλακή.

Ως γνωστόν, οι σύμμαχοι λειτουργούσαν την ειδική φυλακή του Σπαντάου μόνον γι’ αυτόν. Ισως εκεί να ήταν το τελευταίο σημείο όπου οι σύμμαχοι του Β΄ Παγκοσμίου παρέμειναν σύμμαχοι ακόμη και στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Και το κόστος της φύλαξης το μοιράζονταν εκ περιτροπής. Κάθε μήνα που άλλαζε η φρουρά, κάποιος διπλωμάτης της χώρας που την αναλάμβανε επισκεπτόταν τον κρατούμενο για να τον ρωτήσει αν έχει κάποιο αίτημα. Γάλλος διπλωμάτης μού είχε αφηγηθεί ότι, κατά την επίσκεψή του, ο Ες του είχε ζητήσει μία χάρη. Πάνω από το κρεβάτι του υπήρχε ένα φως που τον εμπόδιζε να κοιμηθεί. Για να σβήσει ειδοποιούσε τον δεσμοφύλακα πατώντας ένα κουμπί. Του είπε ότι όταν τη φύλαξη την έχουν Γάλλοι, Αγγλοι ή Αμερικανοί, το φως το σβήνουν αμέσως. Οταν όμως είναι οι Σοβιετικοί, μπορεί να περάσουν και δύο ώρες.
Διάβασα πως ένα φως που τον ενοχλούσε υπήρξε η αφορμή για τον άγριο ξυλοδαρμό του Ακη Τσοχατζόπουλου στις Φυλακές Κορυδαλλού. Δεν ξέρω αν έγινε όπως το περιγράφει το ρεπορτάζ στο χθεσινό «Εθνος».

Αν δηλαδή δράστης ήταν ο βαρυποινίτης Στεφανάκος, και αν παρόντες ήσαν φύλακες και ο κ. Ρωμανός, ο οποίος βρίσκεται σε άλλη πτέρυγα των φυλακών, επειδή όμως δεν έχει διάβασμα λόγω θερινών διακοπών έκανε τη βόλτα του ώς εκεί.

Είναι θέμα της Δικαιοσύνης και προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει. Εκείνο που με ενδιαφέρει, αντιθέτως, είναι ότι ένας άνθρωπος 72 ετών, καταπονημένος ψυχικά και σωματικά, ο οποίος βρίσκεται υπό κρατική εποπτεία, υπέστη σωματική βία και κανείς δεν βρέθηκε να τον προστατεύσει. Στο κατ’ εξοχήν φρουρούμενο περιβάλλον.
Καμία συμπάθεια για τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ούτε στην εποχή της ανόδου του ούτε στην εποχή της πτώσης του. Για μένα πάντα εκπροσωπούσε τη μικρονοϊκή Ελλάδα που διψάει για χρήμα και εξουσία και δεν έχει καν τη στοιχειώδη ευφυΐα να το κρύψει. Αντί να αγοράσει φυτείες στην Κεντρική Αφρική, όπως κάθε απατεώνας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του, πήρε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπας και ξεφύγει από κανέναν πως έκανε την μπάζα του. Τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Το έχω γράψει επανειλημμένως, και το ξαναγράφω, πως ο τρόπος αντιμετώπισης της συζύγου του Βίκης Σταμάτη μοιάζει περισσότερο με εκδίκηση και λιγότερο με σωφρονισμό.
Καμία συμπάθεια ούτε για τον Ρούντολφ Ες, εννοείται. Η διαφορά όμως της φυλακής του Σπαντάου από τον Κορυδαλλό είναι διαφορά πολιτισμικής κλίμακας. Εκεί σέβονταν τον κρατούμενο, άρα σέβονταν τη Δικαιοσύνη. Εδώ το ένστικτο της εκδίκησης είναι πάνω από τους θεσμούς. Ας σκεφθεί τώρα ο κ. Τσοχατζόπουλος πόσο ο ίδιος ευθύνεται γι’ αυτό. Διότι είμαι βέβαιος πως οι θεατές της σκηνής θα σκέφθηκαν πως καλά του έκανε όποιος κι αν το έκανε. «Τόσα έφαγε. Οχι να τον έχουμε μέσα να τον ταΐζουμε κιόλας». Οταν το δίκιο του υποκόσμου συναντά το δίκιο του κόσμου, το αποτέλεσμα λέγεται βαρβαρότητα.
Θα μου πείτε στη χώρα όπου έχει καταργηθεί η θανατική ποινή, με τις ευλογίες της Αριστεράς που την υπέστη, και η ίδια αυτή Αριστερά χειροκροτούσε τις κρεμάλες των Αγανακτισμένων, ε, στη χώρα αυτή, η βαρβαρότητα είναι στη διπλανή πόρτα.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε σύνοδο στην Αθήνα καλεί έξι χώρες του Νότου της ΕΕ ο Τσίπρας


Nick Paleologos / SOOC

Σε συνάντηση στην Αθήνα, καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ηγέτες έξι χωρών του «Νότου» της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο
 
Η συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου και θα συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, η  Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία,η Κύπρος και η Μάλτα. Στο επίκεντρο της διάσκεψης αναμένεται να τεθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. 
thepressproject.gr

Η μαύρη τρύπα της φοροαποφυγής...

Η υστέρηση 500 περίπου εκατομμυρίων που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στα δημόσια έσοδα, αποτελεί ένα ακόμα προειδοποιητικό καμπανάκι για την κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί αν
συνεχιστεί  αυτή η κατιούσα πορεία  τους επόμενες μήνες καιροφυλακτεί ο περιβόητος κόφτης, αλλά κυρίως  γιατί  αποδεικνύεται  ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί την οικονομία στο γνωστό δρόμο  της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Το διαπιστώνουν άλλωστε καθημερινά όλοι οι πολίτες που συναλλάσσονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις.Το ερώτημα το οποίο βρίσκουν μπροστά τους είναι θέλεις απόδειξη με ΦΠΑ 24% ή προτιμάς να πληρώσεις λιγότερα 20,30 ή και 40% πολλές φορές; Και φυσικά μέσα στο δεδομένο κλίμα της οικονομικής στενότητας η πλειονότητα προτιμά να πληρώσει πολύ λιγότερα μετρητά ,ενισχύοντας  θέλοντας και μη την φοροδιαφυγή.

Όσους ελεγκτές κι αν επιστρατέψουν οι αρμόδιες αρχές είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσουν  ένα φαινόμενο που στην πράξη ωφελεί και τους δύο συναλλασσόμενους.Η υπέρμετρη φορολογία έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι αποτελεί το βασικό τροφοδότη της μαύρης οικονομίας .Αν δεν υπήρχαν μάλιστα και τα capital controls που δυσκολεύουν τη ρευστότητα η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Η μόνη ορατή λύση είναι η πλήρης επικράτηση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές και βέβαια η παροχή κινήτρων τόσο στους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές. Αλλά κι αυτή η λύση καρκινοβατεί λόγω των καθυστερήσεων και της ανετοιμότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι τώρα η μόνη σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση είναι να αυξάνει την άμεση και την έμμεση φορολογία για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.Με την οικονομία σε ύφεση, με τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται για να επιβιώσουν όμως η υπερφορολόγηση  το μόνο που πετυχαίνει είναι να αναπαράγει το φαύλο κύκλο της υστέρησης των εσόδων και της αναγκαστικής προσφυγής σε νέα μέτρα.Με αυτές τις  λογικές όμως δεν πάμε πουθενά. Ούτε τα δημόσια οικονομικά εξυγιαίνονται ,ούτε η οικονομία μπορεί να πάρει τις ανάσες που χρειάζεται...

 tovima.gr

«Αρον άρον, σταύρωσον αυτόν»...

(φωτ. αρχείου)
Γιώργος Π. Τερζής 
Η αέναη συζήτηση για τις αιτίες υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονίου και σκληρής επιτήρησης από τους δανειστές - εταίρους της...
χώρας είναι χαρακτηριστική των αιτίων που οδήγησαν στην πτώχευση της χώρας. Και αυτά δεν είναι άλλα από την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Σε μια χώρα που αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και έναντι πολιτών που έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και δοκιμάζονται σκληρά από την επταετή, πλέον, οικονομική κρίση, οι εύκολες απαντήσεις είναι πάντοτε πιο ελκυστικές. Είναι πολύ πιο σύνθετο και άρα αναποτελεσματικό να ερμηνεύσει κάποιος τα ταμειακά και διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και τις εις βάθος πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν στο αδιέξοδο. Αντιθέτως, είναι πολιτικά αποτελεσματικό και κοινωνικά εύπεπτο το όποιο πρόβλημα να προσωποποιηθεί.

Οπως, λοιπόν, για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο ευθύνεται ο Ανδρέας Γεωργίου, έστω κι αν ανέλαβε την Ελληνική Στατιστική Αρχή αφού ο Γ. Παπανδρέου είχε υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, έτσι για όσα ακολούθησαν έφταιγαν, εκτός από τον Παπανδρέου προφανώς, ο «τραπεζίτης» Παπαδήμος, οι «μερκελιστές» Σαμαράς και Βενιζέλος, ο «δοτός» Στουρνάρας κ.ο.κ.

Στον αντίποδα, η λύση ήταν και πάλι προσωποποιημένη και όχι πολιτική. Ο Τσίπρας «που είναι νέος και αντιστέκεται», ο Καμμένος «που αποκαλύπτει τη συνωμοσία εις βάρος της χώρας». Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι ακόμη και μετά την προσχώρηση των νυν κυβερνώντων στο μνημονιακό στρατόπεδο, η αντιπαράθεση συνεχίζεται με όρους παρελθόντος. Αρκεί κανείς να ακούσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα για να πειστεί.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι επί χρόνια ο δημόσιος διάλογος να αναλώνεται σε τέτοιου είδους απλοϊκές ερμηνείες και σε μάχες φραστικών χαρακωμάτων. Οι ρόλοι προϋπήρξαν και οι μετά το 2009 πρωταγωνιστές επέλεξαν τον ρόλο που τους εξυπηρετούσε προκειμένου να φτάσουν στην εξουσία, μόνον και μόνον για να τον αλλάξουν με τον ρόλο που επέκριναν μέχρι να κερδίσουν τις εκλογές.

Η χώρα χάνει διαρκώς ευκαιρίες για μια ουσιαστική ανάλυση των (συνολικών και κατά κυβέρνηση) λαθών της και, ως εκ τούτου, απομακρύνεται διαρκώς η επίτευξη μιας ελάχιστης κοινωνικής συμφωνίας για την εφεξής πορεία της Ελλάδας και την υπέρβαση των μνημονίων. Αυτό βέβαια ουδόλως εκπλήσσει. Οταν η λειτουργία βασικών θεσμών του κράτους εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, η απαίτηση ενός ουσιώδους διαλόγου και μιας ψύχραιμης αναζήτησης λαθών ή ευθυνών μοιάζει με πολυτέλεια.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση επιστρέφει ξανά στα εύπεπτα. Οχι στην ενδεχόμενη ανικανότητα των κυβερνώντων αλλά στη συνειδητή μηχανορραφία προκειμένου η χώρα να τεθεί υπό τον ξένο ζυγό. Οχι στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας αλλά στη δολοπλοκία προκειμένου η Ελλάδα να γονατίσει ακόμη περισσότερο απέναντι στις πιέσεις των δανειστών. Οχι σε μια γνήσια αυτοκριτική αλλά στην υπόδειξη του άλλου ως υπευθύνου για τα σημερινά δεινά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο όποιος Ανδρέας Γεωργίου αποτελεί το ιδανικό καύσιμο για την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης. Οι όποιοι χειρισμοί του θα κριθούν, και ορθώς, από τη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση του ΣτΕ να ανακαλέσει μέρος του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Tι σημαίνει αυτό; Οτι ο Γεωργίου, και ο όποιος στη θέση του, μπορεί να απαλλαγεί ξανά με βούλευμα, μπορεί να δικαστεί, μπορεί να αθωωθεί ή να κριθεί ένοχος. Ομως η εικόνα που επιχειρείται να οικοδομηθεί, ότι ο Γεωργίου πάτησε το κουμπί παραποίησης των οικονομικών στοιχείων δεσμεύοντας τη χώρα στα μνημόνια, όχι μόνον αδικεί τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά τα χρόνια αλλά, δυστυχώς, προοιωνίζεται –εφόσον κυριαρχήσουν τέτοιες αντιλήψεις– και νέες περιπέτειες. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ας εκδώσουμε τον Γεωργίου σε Λισσαβώνα, Δουβλίνο και Λευκωσία να αναλάβει και την ευθύνη των εκεί μνημονίων. Αλλά ξέχασα, οι τρεις έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα εκτός μνημονίων...


από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

φωτογραφία προστέθηκε στό άρθρο από τή "Ν.Μ.")

Ιταλία: Δώστε τρόφιμα στους φτωχούς, για να γλιτώσετε φόρους

Η πρωτοβουλία
tvxs.gr 11:36 | 04 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 11:40 | 04 Αυγ. 2016
Την ώρα που η κρίση μαστίζει την Ευρώπη κι όχι μόνο, τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε μία προσπάθεια να μην πηγαίνει τόσο φαγητό στον κάλαθο των αχρήστων, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πεινάνε, η ιταλική κυβέρνηση με όπλο της έναν νέο νόμο προσπαθεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο.

Ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το ιταλικό κοινοβούλιο, είναι ανταποδοτικός. Όσο περισσότερα τρόφιμα δωρίζουν επιχειρήσεις και ιδιώτες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τόσο λιγότερο φόρο «κατασπατάλησης» θα πληρώνουν. Έτσι μεγάλα καταστήματα όπως σουπερμαρκετς θα μπορούν να διαθέτουν τα απούλητρα προΐόντα τους στους φτωχούς και παράλληλα να έχουν φορολογικά οφέλη. Την ίδια ώρα, οι αγρότες θα μπορούν να δίνουν τα απούλητα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικούς φορείς, χωρίς να επωμίζονται το κόστος.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προϊόντα προς δωρεά θα μπορούν να έχουν λήξει κιόλας. Το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι θα ξοδέψει 1 εκατομμύριο ευρώ στην προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι να συσκευάζονται τα τρόφιμα, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, ενώ θα ξεκινήσει και σχετική εκστρατεία ενημέρωσης.
Μελέτη έδειξε ότι η κατασπατάληση τροφής στην Ιταλία κοστίζει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περισσότερο από 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο – πάνω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας δηλαδή.
Παρότι ο νόμος δεν λύνει τελείως το πρόβλημα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας Μαουρίτσιο Μαρτίνα έκανε λόγο «για μια όμορφη και πρακτική παρακαταθήκη».
Η Ιταλία δεν μένει όμως μόνο στο νέο της νόμο για να καταπολεμήσει την κατασπατάληση τροφίμων και διεξάγει εδώ και καιρό μια εκστρατεία για την καθιέρωση της νοοτροπίας της «οικογενειακής σακούλας». Πρόκειται για το σακουλάκι με το καθαρό φαγητό που κάποιος δεν κατανάλωσε σε κάποιο εστιατόριο, και το οποίο το παίρνει μαζί του είτε για να το καταναλώσει αργότερα, είτε για να το δώσει σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ποσότητα των τροφίμων που κατασπαταλάται στην Ευρώπη ετησίως θα μπορούσε να ταΐσει 200 εκατομμύρια πεινασμένους του πλανήτη.