Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Επάγγελμα δημοσιογράφος...

undefined
Ενα άρθρο
τού Βασίλη Μουλόπουλου

 Το βραβείο Πούλιτζερ (το σημαντικότερο βραβείο δημοσιογραφίας των ΗΠΑ που απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια) για την καλύτερη "δημόσια έρευνα", δηλαδή για δημοσιογραφία κοινωνικά χρήσιμη, δόθηκε φέτος στην "Post and Courier", εφημερίδα του Τσάρλεστον, μιας μικρής πόλης (για τα μέτρα των ΗΠΑ) της Νότιας Καρολίνας.
Το... βραβείο δόθηκε για μια μεγάλη έρευνα που η εφημερίδα δημοσίευσε σε συνέχειες με θέμα τη βία κατά των γυναικών.
Η έρευνα, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες συνεντεύξεις, αναλύσεις, μαρτυρίες και γραφήματα, αποκάλυψε ότι η Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών - θύματα βίας, αναγκάζοντας τους κυβερνητικούς οργανισμούς να πάρουν μέτρα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την τεχνική "Long form journalism", χρησιμοποιώντας βίντεο και ντοκουμέντα σε μια δομημένη ροή, που δεν κουράζει τον αναγνώστη, παρά τον μεγάλο όγκο δεδομένων.
Τι σημαίνει αυτό το Πούλιτζερ; Ότι η δημοσιογραφία μπορεί και να οφείλει να είναι μια φέρουσα δομή της κοινωνίας. Να δίνει στους πολίτες πληροφόρηση και γνώση.
Ο Τζεφ Τζάρβις, δημοσιογράφος - ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένας από τους πιο οξυδερκείς αναλυτές τις μεταβατικής περιόδου που ζει η δημοσιογραφία, μιλάει για μια δημοσιογραφία που απαρτίζεται από δύο βασικούς κλάδους: εκείνον της "διασκέδασης" και εκείνον στην "υπηρεσία της κοινωνίας".
Για την πρώτη υποστηρίζει ο Τζάρβις:
Τι είναι εκείνο το πράγμα που ονομάζουμε δημοσιογραφία, αλλά δεν προϋποθέτει κοινωνική στράτευση, δεν υπερασπίζεται αρχές και αξίες, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας;
Στη χειρότερη των περιπτώσεων είναι δόλωμα για περισσότερους αναγνώστες, περισσότερα κλικ.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι διασκέδαση. Η πρώτη είναι απαξιωτική για τη δημοσιογραφία. Η δεύτερη μπορεί να μην είναι, γιατί η διασκέδαση, είτε είναι δημοσιογραφικό γραπτό, είτε βιβλίο, θέαμα, κινηματογραφική ταινία-, μπορεί πάντα να πληροφορεί, να εξηγεί.

Στη δεύτερη περίπτωση:
[...] Θα πάω ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι αν δεν βασίζεται στην κοινωνική στράτευση, δεν είναι δημοσιογραφία.
[...] Όταν ένας διευθυντής αναθέτει σε έναν ρεπόρτερ να ερευνήσει τις απάτες κατά των καταναλωτών ή τις κομπίνες στη Γουόλ Στριτ, υπερασπίζεται το κοινωνικό συμφέρον.
Όταν μια εφημερίδα υιοθετεί τις αιτιάσεις των φτωχών, των αποκλεισμένων, των κατατρεγμένων ή απλά του ανώνυμου πολίτη έναντι στους ισχυρούς, ενεργεί υπέρ των πρώτων.
Γιατί, λοιπόν, να μην ασπαστούμε την υπόθεση της κοινωνικής στράτευσης και να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ορθή χρήση της;
Γιατί να μη μετρήσουμε τη δουλειά μας ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις επιδράσεις που έχει;
Ποια υπηρεσία προσφέρει αυτή η είδηση; Ποια προστιθέμενη αξία έχει για μένα ή για άλλους; Πώς και για ποιον είναι χρήσιμη;
Ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε μιλώντας σήμερα για τη δημοσιογραφία.
ΥΓ.: Ο Τζεφ Τζάρβις δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε δημοσιογράφος της "Αυγής"

Βασίλης Μουλόπουλος
avgi.gr

Mykonos Easter 2015 parking

Μπροστά πηγαίν' η βλαχογκλαμουριά καί πίσω, στό βάθος, η "νίπτουσα τάς χείρας". 
Κατά τά λοιπά ...πεφωτισμένη! 
"Μπροστά πηγαίνει ο Ιρλανδός καί πίσω πηγαίνει ο Ιουδαίος..."
.


Άλλοι τράβηξαν τό κατατοπιστικό Βίντεο (babouras24)

Τό αποτέλεσμα; 
Δημοσιογραφικά -γιά όποιον είναι σέ θέση νά διαβάζει ΚΑΙ πίσω από τίς γραμμές... ...ΚΑΙ νά αντιλαμβάνεται τά υφιστάμενα αδιέξοδα, μαζί μέ όλες τίς πτυχές καί τίς εξελίξεις, τού εν Μυκόνω, "παιζομένου δράματος" - σπάζει κόκαλα... (ενώ θά έπρεπε κεφάλια!)
Δ. Ν. Α.
Δείτε τίς λεπτομέρειες

Μύκονος:«Ανέκδοτο» η απαγόρευση στάθμευσης στον γιαλό (Βίντεο)

in ΜΥΚΟΝΟΣ April 24, 2015 Comments Off
 362  2
Η υποτιθέμενη απαγόρευση στάθμευσης από το Δ.Λιμενικό Ταμείο που κάποιοι ευαγγελίζονταν ότι πέτυχαν μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Το παρακάτω βίντεο τραβήχτηκε την περίοδο του Πάσχα και δείχνει ότι ο Δήμος Μυκόνου για ακόμη μια φορά είναι στάσιμος και εντελώς απροετοίμαστος τόσο στην επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος, όσο και σε αυτό της στάθμευσης. Γίνεται αντιληπτό, ότι το να ψηφίζονται κανονιστικές αποφάσεις απαγόρευσης στάθμευσης ή μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού δεν είναι αρκετό, απλούστατα γιατί κάποιος πρέπει να επιβάλει την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων.
Ας ελπίσουμε ότι για ένα ακόμη καλοκαίρι, ο κάθε επισκέπτης – ντόπιος δεν θα κάνει ό,τι θέλει δίχως συνέπειες.
Δείτε το βίντεο…
- See more at: http://www.mykonospress.gr/?p=41706#sthash.YXBXNJVN.dpuf

Γιατί ο Βαρουφάκης δεν πήγε στο δείπνο των ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup...




«Ο Βαρουφάκης ήταν πιο απομονωμένος από ποτέ» γράφει το Reuters για το παρασκήνιο του Eurogroup και για το δείπνο όπου δεν παραβρέθηκε ο Eλληνας ΥΠΟΙΚ, ενώ τονίζει ότι...
αυτό που εισέπραξε και μετά τη συνεδρίαση ήταν «η πλήρης και παγερή αδιαφορία» των ομολόγων του.
Για το βράδυ της Παρασκευής, μετά το Eurogroup, το πρακτορείο αναφέρει ότι «ενώ τα λεωφορεία μετέφεραν τους εναπομείναντες στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε ένα δείπνο, ένας από αυτούς έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά περιπλανήθηκε μόνος στο σκοτάδι».
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος και επαφών στη Ρίγα, κάτι που υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία. Την ώρα που στους άλλους υπουργούς οι συνοδείες τους τούς έφερναν φαγητό και ζεστά ρούχα κατά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης ήταν σχεδόν πάντα μόνος, απέχοντας από τη οποιαδήποτε βοήθεια ή κάλυψη από security».
«Είναι εντελώς απομονωμένος» σημειώνει στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται και προσθέτει για το δείπνο όπου οι υπουργοί απόλαυσαν τοπικά θαλασινά εδέσματα με σολομό και λαβράκι υπό τους ήχους χορωδίας: «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

Βαγγέλη εγραψες ιστορία...



Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται...
Δύο εκδοχές βλέπει για το μέλλον ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και στις δύο, μάλιστα, δικαιώνεται…
Μιλώντας με...
τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ένωσης στη Βουλή χθες το μεσημέρι, κλήθηκε να απαντήσει στο τι πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί.

«Αυτό θα μας το πει η Ιστορία. Εγώ θα σας πω ότι εμείςθα δικαιωθούμε. Είτε επειδή θα προσχωρήσουν (σ.σ. οι κυβερνώντες) στην πολιτικήςμας, κάτι το οποίο θέλουμε, παραδεχόμενοι ότι δεν υπήρχε άλλη λύση», είπε, «είτεθα καταστραφεί η χώρα, κάτι το οποίο δεν θέλουμε».


Και όχι μόνο υποστήριξε ότι τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει,αλλά του άρεσε τόσο αυτό που είπε, που το επανέλαβε αργότερα μιλώντας στην Ολομέλεια…
 
matrix24.gr

Μπας και τον "τρώει" ο Αλέξης?...

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη στο Μαξίμου
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη...
Αλλιώς μπήκε, αλλιώς βγήκε. Στο έμπα ήταν όλο χαρά γεμάτος. Στο έβγα, σύννους και κατηφής.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. 
Ο Βαρουφάκης δεν...
έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, καβάλησε την μηχανή κι έφυγε από το Μαξίμου. 
Ρε μπας και...  

Δεν "χάσαμε πολύτιμο χρόνο" ... χάνουμε τον χρόνο μας...




Στις 20 Φεβρουαρίου, οι "Θεσμοί" και η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας.
 Μιας συμφωνίας που αποδείχθηκε...
προπέτασμα καπνού μιας διαπραγμάτευσης που μόλις είχε ξεκινήσει. 
 Η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά, χωρίς ποτέ να μάθουμε και τι ακριβώς περιείχε.
 Αλλιώς την μετέφραζαν οι "Θεσμοί". αλλιώς η Ελληνική κυβέρνηση.
 Στους δύο μήνες που ακολούθησαν, παρακολουθήσαμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ένα παιχνίδι όπου οι "Θεσμοί" πετάνε μόνιμα την μπάλα στην εξέδρα, εξαντλώντας την υπομονή μας, τα ταμειακά διαθέσιμα, τα επιχειρήματα τους.
 Γιατί επιχειρήματα και προτάσεις από ότι μαθαίνουμε δεν είχαν την διάθεση ποτέ να έχουν.
 Μόνο να απορρίπτουν με περιπαικτικά σχόλια, κάθε πρόταση με άλλαζε τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης.
 Έμειναν στις συμφωνίες τρόικας κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν έχουν κάνει στα κρίσιμα σημεία ούτε βήμα πίσω.
 Ο Ιούνιος πλησιάζει, το καλοκαίρι των υποχρεώσεων, όπου η Ελλάδα πρέπει να βρει πάνω από 10 δις για να συνεχίσει με τις επιλογές ..
"εντός του Ευρώ
"εντός της Ευρωζώνης"
"χωρίς πιστωτικό γεγονός",
"εταίρος που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της".

 "Χάνεται πολύτιμος χρόνος" μας προειδοποιούσαν σε όλους τους τόνους ο Ντάισελμπλουμ, ο Γιούγκερ, ο Σούλτς, ο Σόιμπλε.
 Τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτόν τον μαραθώνιο των δύο μηνών είναι ότι μάλλον χάνουμε τον χρόνο μας με τους "εταίρους".

Αντί η Ελληνική κυβέρνηση να καταστρώσει και να θέσει σε εφαρμογή το δικό της σχέδιο, πείστηκε και ακολούθησε τις προτροπές και τις υποσχέσεις των ηγετών της Ε.Ε.
 Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις της Ελλάδας, η ομάδα που ηγείται της Ευρωζώνης, ακολουθεί μια πολιτική συκοφάντησης, γελοιοποίησης, περιθωριοποίησης της νέας Ελληνικής κυβέρνησης.
 Της κυβέρνησης που στους δύο αυτούς μήνες δεν παρέλειψε να πληρώσει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ, εξαντλώντας τα χρηματικά διαθέσιμα.
 Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, ένας πόλεμος από τα κόμματα που οδήγησαν και έδεσαν την χώρα στα μνημόνια, μαζί με τους εκδότες και τους καναλάρχες, οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος τους Ελληνικού λαού σε  ένα άνευ προηγουμένου bak run. 
 32 δις ευρώ έκαναν αργά αλλά σταθερά, φτερά από τις Ελληνικές τράπεζες και μεγάλο μέρος από αυτά οδηγήθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού.
 Δεν χάναμε χρόνο ... χάσαμε τον χρόνο μας για να ακολουθήσουμε έναν άλλον δρόμο, διατηρώντας ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις των "εταίρων".
 Όσο βλέπουν και νομίζουν ότι είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε την λογική του "έντιμου συμβιβασμού" τόσο θα μας σπρώχνουν προς ένα καταστροφικό σενάριο, πιστεύοντας ότι οι "αγορές" έχουν προεξοφλήσει τις επιπτώσεις και έχουν ξεπεράσει το στάδιο του σοκ.

Γ. Παπανικολάου
kinisienergoipolites.blogspot

Αυτό είναι το «ανέντιμο Plan B» των πιστωτών...


 Μ’ ένα «ανέντιμο Plan B», όπως θα έλεγε ίσως κι ο «τυχοδιώκτης» Γιάνης Βαρουφάκης, οι πιστωτές σπέρνουν με νάρκες κάθε πολιτική δίοδο προς το new deal που επιδιώκει η κυβέρνηση με την Ευρώπη.

Το εν λόγω σχέδιο δεν είναι ούτε το Grexit, ούτε το...
Graccident με το οποίο απείλησε ευθέως στο χθεσινό Eurogroup ο - γνωστός «λαγός» του Σόιμπλε - υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, προκαλώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη να μιλήσει για «ανέντιμα» και «αντιευρωπαϊκά» σενάρια. Δεν είναι επίσης ούτε τα προειδοποιητικά πυρά περί capitals controls, ούτε η πλήρης πιστωτική ασφυξία την οποία υπαινίχθηκε επίσης χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Το «ανέντιμο Plan B» του σκληρού κλαμπ των πιστωτών είναι απλά ο σταθερός και κλιμακούμενος τορπιλισμός κάθε δυνατότητας για έναν πραγματικά «έντιμο συμβιβασμό».
Με το Grexit να έχει αποκλειστεί οριστικά και αμετάκλητα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τον άξονα Μέρκελ - Γιούνκερ, η «φράξια των γερακιών» πυροβολεί κατά ριπάς το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Με στόχο να την σύρει, την ύστατη ώρα, σε συμφωνία άτακτου συμβιβασμού, τραυματισμένη και βαριά εκτεθειμένη απέναντι στους ίδιους τους ψηφοφόρους της.
«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας», σημείωναν πηγές του Μαξίμου μετά το χθεσινό... πολεμοχαρές Eurogroup, ενώ για «τακτικές υπονόμευσης μέχρι την τελευταία στιγμή» μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών.
Τις εν λόγω τακτικές επιβεβαιώνουν και παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «είναι αστεία τα επιχειρήματα περί ανύπαρκτης μεταρρυθμιστικής λίστας» και πως «η δουλειά που ήδη έχει γίνει στο Brussels Group είναι βαθιά και απολύτως τεκμηριωμένη». Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, άλλωστε, άφησε χθες από τη Ρίγα ευθείες αιχμές ακόμη και για τον ρόλο του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «επιχείρηση αποδόμησης κάθε προόδου σε μεσαίο πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο».
Σ' αυτή την «επιχείρηση» εντάσσουν οι ίδιες πηγές και την - ευρωπαϊκή και εγχώρια - στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών. «Ο Βαρουφάκης», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος, «δεν πάει στην Ευρώπη για να κομίσει τις προσωπικές του απόψεις. Δεν είναι δική του απόφαση ότι δεν κόβουμε τις συντάξεις. Ο Βαρουφάκης μεταφέρει τις κεντρικές κυβερνητικές θέσεις. Και τον χτυπούν για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και να εγκλωβίσουν τον Τσίπρα».
Παρά τις πολεμικές ιαχές στην Ευρώπη, πάντως και το κλίμα... Αρμαγεδδώνα στα συστημικά media, το Μαξίμου αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και «ρεαλιστική αισιοδοξία». Κύκλοι του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου επέμεναν χθες πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα, ενδεχομένως και πριν από τις 11 Μαίου, κι έδειχναν σταθερή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς διαύλους που έχουν ανοίξει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την γερμανική καγκελαρία. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, βεβαίως, επέλεξε ρόλο... παρατηρητή στη χθεσινή σύρραξη και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «θα κάνουμε το παν για διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Το πώς ακριβώς εννοεί αυτό «το παν» θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες...