Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σαγιονάρες προχώ!..

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! : Νέα γραμμή γιά πιό οικολογικές σαγιονάρες λανσάρουν τά σχεδιαστήρια τών μεγάλων μέτρ...
Νέα γραμμή θά έχουν οι σαγιονάρες από τό προσεχές καλοκαίρι. 
Η έμφαση πού δόθηκε από τούς ειδικούς είναι στήν άνεση 
μέσω τής τόννωσης τού βηματισμού μέ ω λιπαρά 
πού εμπεριέχουν οι νέες αντιχοληστερινικές σόλες "thunnus".

tropical beach-lifestyle   
reportage by
D.N.A. 


Υ.Γ.  Λόγω τής θερινής ραστώνης πού αντιστρατεύεται τήν ανάπτυξη "λεπτού πνεύματος" καί  επειδή οι κορυφαίοι γελοιογράφοι τού τόπου κάνουν χρήση -μάλλον, γιά κατάχρηση πρόκειται- εδώ καί καμιά πενηνταριά μέρες, τού δικαιώματος τής ετήσιας αδείας τους, διασκορπισμένοι -παρά θίν αλός- ανά τούς όρμους καί τά πελάγη τής επικράτειας... 
...αναγκάζομαι, εκών-άκων, νά τούς αναπληρώνω αυτοεξευτελιζόμενος ως ανωτέρω...
Υπομονή, συνιστώ, εις εαυτούς καί αλλήλους.
       ο ίδιος

«Απόβαση» 200 αξιωματικών της Europol στα ελληνικά νησιά


tvxs.gr 15:56 | 27 Αυγ. 2016
Στα ελληνικά νησιά αναμένεται να αποβιβαστούν τις προσεχείς εβδομάδες 200 στελέχη της Europol.

«Οι συγκεκριμένες δυνάμεις θα επιχειρούν παράλληλα με την ελληνική ακτοφυλακή και θα χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για τον εντοπισμό πιθανών τρομοκρατών» τονίζει σε συνέντευξή του, στην «Evening Standard», ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ.
Ο Γουέινραϊτ αφήνει μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης παρόμοιων δυνάμεων και στην Ιταλία.
«Θα υπάρξει μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ορισμένους αξιωματικούς μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς ανησυχούμε για αναφορές ότι αυτού του είδους τα κέντρα γίνονται στόχος προσπαθειών ριζοσπαστικοποίησης μεταναστών» τόνισε. 
Οι αξιωματικοί της Europol θα χρησιμοποιούν μεθόδους της βρετανικής ασφάλειας.

Θρήνος : Εθνικό πένθος στήν Ιταλία για τους εκατοντάδες νεκρούς του σεισμού


tvxs.gr 11:05 |Τελευταία ανανέωση 16:58 | 27 Αυγ. 2016
Εθνικό πένθος σήμερα στην Ιταλία για τους 290 νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τετάρτη τη χώρα. Ο τραγικός απολογισμός αναμένεται δυστυχώς να ανέβει κι άλλο. Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια, ωστόσο, εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν ακόμη τις έρευνες. 

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα για τις κηδείες των θυμάτων. 
Σήμερα το πρωί κηδεύτηκαν τα θύματα της Αρκουάτα και της Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που είναι μεταξύ των τριών πλέον πληγέντων περιοχών στα Απέννινα Όρη.
Η τελετή έγινε αργά το πρωί σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των ορέων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.


Η πρώτη κηδεία θύματος του σεισμού, του 28χρονου Μάρκο Σανταρέλι, έγινε χθες στη Ρώμη. «Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την οδύνη του πατέρα που ζει περισσότερο από τα παιδιά του. Ίσως να μην υπάρχουν λόγια» είπε ο πατέρας του, Φίλιπο Σανταρέλι.
Η κηδεία άλλων έξι θυμάτων, μεταξύ των οποίων ενός 8χρονου...

Ο έλεγχος του φυσικού αερίου πίσω από τον πόλεμο στη Συρία


tvxs.gr 10:35 | 27 Αυγ. 2016
Νατάλια Σάντσα
Παρόλο που στη σημερινή Συρία το πετρέλαιο συνδέεται με τα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μάχη για την ενέργεια είναι ένας από τους καταλύτες του πολέμου. Η κατασκευή των αγωγών είχε φέρει πριν από τον πόλεμο αντιμέτωπα δύο μεγάλα περιφερειακά πολιτικά σχέδια: από τη μια πλευρά ήταν οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και η Τουρκία κι από την άλλη το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ. Τα δύο αυτά στρατόπεδα αντιπαρατίθενται και σήμερα στη χώρα, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει το πρώτο και τη Μόσχα το δεύτερο.

«Οι περισσότερες από τις εμπόλεμες χώρες στη Συρία εξάγουν φυσικό αέριο και τα συμφέροντά τους είναι συνδεδεμένα με τους αγωγούς που θα περάσουν από τη χώρα για να διοχετεύουν αέριο είτε του Κατάρ είτε του Ιράν στην Ευρώπη», σημειώνει ο Αμερικανός ειδικός Μίτσελ Ορενστάιν σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Affairs. Παρόλο που πριν από την εξέγερση του πληθυσμού, τον Μάρτιο του 2011, η Συρία διέθετε αποθέματα 2,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 0,3 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η σημερινή ενεργειακή μάχη δεν αφορά τους δικούς της πόρους αλλά τη γεωγραφική στρατηγική της θέση. Οι δύο βασικοί αντίπαλοι είναι το Κατάρ και το Ιράν, που μοιράζονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο: 51 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θαμμένα σε βάθος 3.000 μέτρων στον Κόλπο.
Το 2009, το Κατάρ πρότεινε στον Μπασάρ αλ Άσαντ την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνούσε από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία, την Τουρκία, για να καταλήξει στην Ευρώπη. Ο αγωγός αυτός θα επέτρεπε στον τιτάνα του φυσικού αερίου (το Κατάρ διαθέτει τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων) αφενός να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών του και αφετέρου να μειώσει το κόστος και τους περιορισμούς που θέτει η θαλάσσια μεταφορά του.
Ο Άσαντ απέρριψε την πρόταση, καθώς θα έβλαπτε τη...

Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων τής ΕΛΣΤΑΤ

Κόκκινη γραμμή για την Κομισιόν η υπεράσπιση της ΕΛΣΤΑΤ... 
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ : H χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται στον Καραμανλή
Ο λουξεμβούργιος πολιτικός είχε εξηγήσει με αριθμούς και στοιχεία ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να δανειστεί 300 δισ. ευρώ μέσα σε μια τετραετία για να καλύψει δάνεια που έληγαν, τόκους και ελλείμματα. 
Κόκκινη γραμμή για την Κομισιόν η υπεράσπιση της ΕΛΣΤΑΤ
Η δημόσια επιβεβαίωση της εγκυρότητας των στατιστικών της περιόδου 2010-2015 από την κυβέρνηση αναδεικνύεται το κυριότερο προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της φθινοπωρινής αξιολόγησης....

Ανώτατος οικονομικός παράγοντας λέει για το θέμα στο Βήμα της Κυριακής:
«Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων, διότι διαφορετικά φέρεται να αμφισβητεί τα θεμελιώδη μεγέθη χρέους και ελλείμματος επάνω στα οποία στηρίζονται η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. της υποδόσης, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ασφαλώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.»

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η πλευρά Καραμανλή δεν παραδέχεται την «ευρωπαϊκή ανάγνωση» της κρίσης και συμμαχεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία περιορίζει την απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεις μετά το 2009.

Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα μεσημέρι του Αυγούστου του 2014 ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του τότε υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Ας μην το συζητάμε. Μπορεί ο Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές να μην ήθελε να αποδεχθεί αμέσως ορισμένα πράγματα, αλλά η χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται στον Καραμανλή.»

Ο λουξεμβούργιος πολιτικός είχε εξηγήσει με αριθμούς και στοιχεία ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να δανειστεί 300 δισ. ευρώ μέσα σε μια τετραετία για να καλύψει δάνεια που έληγαν, τόκους και ελλείμματα.

«Ήταν μαθηματικώς αδύνατον να συμβεί. Η χρεοκοπία ήταν εξασφαλισμένη, η σκληρή λιτότητα προδιαγεγραμμένη και η ξένη βοήθεια ζωτική και απαραίτητη» καταλήγει η εφημερίδα....
από in.gr

Κλέβουν καθημερινά και τελειώνουν τον Τύπο...

Image result for Εφημερίδες
Το ΑΠΕ συνεχίζει να δίνει ανάσα ζωής στα περισσότερα sites της χώρας. Χωρίς το πρακτορείο το ελληνικό Internet θα κατέρρεε, καθώς οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν...
ελάχιστο προσωπικό, το οποίο απλώς αναπαράγει τα τηλεγραφήματά του, με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων από την κρατική διαφήμιση, σε ορισμένες περιπτώσεις και μέσω εκβιασμών. Κι αυτή η διάθεση όλου του υλικού του ΑΠΕ γίνεται με τους εκδότες να μην πληρώνουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Την ίδια ώρα όμως αυτή η άκριτη διάθεση ειδήσεων μέσω του ΑΠΕ υπονομεύει σοβαρά την πορεία των εφημερίδων, καθώς από τη στιγμή που οι πληροφορίες διακινούνται δωρεάν σε υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα, μέσω Internet και Facebook, δεν υπάρχει κίνητρο για τον αναγνώστη να αγοράσει τα φύλλα. Επιπλέον έσοδα χάνονται από τη λειτουργία της Google, που συγκεντρώνει πολύ μεγάλο μέρος της διαφήμισης, διακινώντας πολύ συχνά υλικό των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών μέσω της υπηρεσίας Google News.
Η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία, που έχει παγώσει λόγω ΑΕΠΙ, δεν έχει συμπεριλάβει καμιά διάταξη για την προστασία του περιεχομένου των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι που συνιστά σημαντική παράλειψη των υπουργείων Πολιτισμού και Επικρατείας. Οι εκδότες συντηρούν αυτή την κατάσταση, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της κατάστασης.
typologies.gr

Απίστευτο: Συνέλαβαν όλη την Ολυμπιακή ομάδα της Ζιμπάμπουε...


Απίστευτο: Συνέλαβαν όλη την Ολυμπιακή ομάδα της Ζιμπάμπουε επειδή δεν έφερε ούτε ένα μετάλλιο από το Ρίο
... επειδή δεν έφερε ούτε ένα μετάλλιο από το Ρίο...
«Σπαταλήσαμε τα χρήματα του κράτους σε αυτά τα ποντίκια, που αποκαλούμε αθλητές. Αν...
δεν είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τα πάντα για να κερδίσεις χάλκινα μετάλλια ή έστω τέταρτες και πέμπτες θέσεις, όπως οι γείτονές μας στην Μποτσουάνα, τότε γιατί σπαταλάς τα χρήματά μας;» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε και συμπλήρωσε:

«Αν χρειαζόμασταν ανθρώπους να πάνε στη Βραζιλία για να τραγουδήσουν τον εθνικό μας ύμνο και να κρατήσουν τη σημαία, τότε καλύτερα να στέλναμε μερικά ωραία κορίτσια και αγόρια από το πανεπιστήμιο για να μας εκπροσωπήσουν».

Η αποστολή της Ζιμπάμπουε μετρούσε 31 αθλητές και η καλύτερη θέση που κατάφεραν να φτάσουν ήταν η όγδοη.

«Αυτή η κατάσταση θυμίζει έναν ανίκανο άνδρα, που είναι παντρεμένος με πέντε γυναίκες: ποιο είναι το νόημα; Θα κάνω τα πάντα για να μοιραστούν το κόστος της προετοιμασίας τους και να πληρώσουν πίσω στην κυβέρνηση όλα τα χρήματα, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν δέκα χρόνια. Τελικά, αποδείχθηκε πως πήραν ένα δάνειο για να κάνουν διακοπές στη Βραζιλία, οι άχρηστοι».
 

Τό σκίτσο του Ηλία Μακρή

                                                                                                           από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (27.08.16)

Μα πως συνηθίσαμε χωρίς αυλές;


Ο πίνακας μέ τήν "αυλή" έχει φιλοτεχνηθεί από τό ζωγράφο Τέλη Βασιλικιώτη
Σὲ μιὰν αὐλὴ μικρὴ ποὺ τὴν κουνοῦσε ἡ θάλασσα 
Πέρα-δῶθε
Θυμᾶσαι
Μιὰν αὐλὴ ποὺ μεγάλωνε, χωροῦσε λόφους, κάμπους
Ποτάμια, κερασιές, καμπαναριά,
Βρακουλάδες ποὺ ἔρριχναν φωτιὰ τοῦ Τούρκου
Τὸν καιρὸ ποὺ ἡ μητέρα σου ἦταν
Σὰν μιὰ Παναγιὰ μικρή
Θυμᾶσαι

Οδυσσέας Ελύτης

Με τη φετινή επιστροφή μου στην Αθήνα φέτος πιο πολύ απ’ όλα μου λείπουν οι αυλές. Περισσότερο από ποτέ τις παρατήρησα φέτος το καλοκαίρι κι αναρωτήθηκα ξανά και ξανά, μα πως διάολο καταφέραμε να ζούμε χωρίς αυτόν τον μαγικό ενδιάμεσο χώρο! Τον χώρο ανάμεσα στη ζωή μας μέσα και τη ζωή μας έξω. Πως κλειστήκαμε σε σπίτια που δεν μας επιτρέπουν, πρώτου βάλουμε το κλειδί στην κλειδαριά να μυρίσουμε τις δικές μας μυρωδιές καλωσορίσματος. 
Περπάτησα ξανά και ξανά τα σοκάκια του νησιού μου και στοιχημάτισα πως με κλειστά μάτια θα αναγνώριζα στα σίγουρα την αυλή της γιαγιάς μου. Εκεί που τα νέα της κοινότητας έφταναν προτού ανοίξει η πόρτα του σπιτιού. Για τον καιρό, για τη ψαριά για τις ανάγκες των ανθρώπων, τις χαρές και τις φουρτούνες. 
Στην αυλή. Εκεί που κανείς δεν χρειαζόταν την άδεια μας για να εισέλθει. Εκεί που βρίσκαμε το πρωί σύκα, φραγκόσυκα και λογής λογής καλούδια από γείτονες και καθόλου δεν το θεωρούσαμε αδιακρισία εκ μέρους τους που τράβηξαν τον μάνταλο και μπήκαν. 
Στην αυλή, που με την ανοιχτωσιά μας μεγάλωνε και… «χωρούσε λόφους, κάμπους, ποτάμια, κερασιές, καμπαναριά…» όπως έγραφε ο Ελύτης. Κι ακόμα περισσότερο χωρούσε  όνειρα από ομαδικούς ύπνους στρωματσάδα στην καλοκαιρία, δίπλα στα γιασεμιά και τα γεράνια και «κεῖνα τὰ παιδικά νυχάκια τῶν γιασεμιῶν,  / καθὼς ἀκούγονταν πάλι τὰ φλύαρα ποτιστήρια τῆς γειτονιᾶς νὰ ποτίζουν τὶς γλάστρες! / Κι ὅλοι, χωρίς καθόλου νὰ τὸ σκέφτωνται, / ἄρχισαν νὰ ἐτοιμά­ζονται γιὰ τὴν καινούργια γιορτή: Ποῦ καὶ πότε;» έγραφε ο Ρίτσος. 
Στις αυλές με τις φρεσκοβαμμένες πεζούλες που εκεί απλώναμε το κορμί μας ανάσκελα κι ακούγαμε μέσα στο ονειροπόλημα μας τους ψιθύρους, τα γέλια, τα μαλώματα απ’ τις διπλανές αυλές. Σε αυτές τις πεζούλες προσκρούσαμε με τα πρώτα μας ποδήλατα προτού ξεχυθούμε στους δρόμους και τις πλατείες σαν πρόβα τζενεράλε για τις μεγάλες διαδρομές. 
Στις αυλές που στα τραπέζια τους είναι  πιο νόστιμο το φαγητό και το καρπούζι και ποτέ δεν ξέρεις αν θα αποφάς μόνος ή θα βρεθούν πέντε έξι περαστικοί που θα τους πεις κοπιάστε. Αν θα σαλτάρει από τη διπλανή αυλή η φιλενάδα ο ξάδερφος που έλειπε χρόνια στην Αμερική και θα ξεχαστείς μεθυστικά με το κρασί στο χέρι ως το δείλι. 
Στις αυλές που η συγκατοίκηση των γενεών γίνεται πανηγύρι και η αφήγηση της αληθινής ζωής της άλλοτε σκληρής πραγματικότητας, τυλίγεται στην ομίχλη του παραμυθιού. Κι όλο κάτι ανακαλύπτεις για το παρελθόν σου που στους κλειστούς τοίχους δεν έβρισκε το χώρο να ειπωθεί, χωρίς τις μυρωδιές που φέρνουν στον αφρό τις μνήμες. 
Κι η απώλεια κι ο πόνος του κάθε σπιτιού, απ’ την αυλή του φαίνεται καθώς μαραζώνουν τα λουλούδια όταν φεύγει η ψυχή του σπιτιού «Ράγισ’η ψυχή μου είδα την αυλή του ρημαγμένη». 
Οι αυλές που έχουν περισσότερο απ’ το κλειστό σπίτι το άρωμα μας. Η μια είναι το κασετοφωνάκι με τον Καζατζίδη του Κυριάκου. Αν απ’ τ’ απόγευμα κι έπειτα δεν παίξει το «Η ζωή μου όλη» θα χτυπήσουμε στα σίγουρα να ρωτήσουμε αν είναι καλά. Η άλλη είναι ο μανιώδης ήχος της σκούπας της Ρηνιώς, η άλλη τα χάχανα της Ελένης κι η μπιρίμπα, η άλλη οι διαξιφισμοί των μεσήλικων αδελφών για τα πλεκτά τους, η άλλη είναι η γωνιά που κρύβεται ο Στάθης πίσω από το βιβλίο του  και πάντα ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις αυλές ανοιχτός. «Φώναξέ της να ‘ρθει από δω μην τα λέτε όλα πίσω απ’ τις πεζούλες». 
Κι όμως, που είπε μια αρχιτεκτόνισσα, ακόμα και στην επαρχία συχνά προτιμούν να εξοικονομήσουν χώρο για μία ακόμα αποθήκη παρά να χτίσουν αυλή. 
«Θα φύγετε πάλι για την Αθήνα και θα ερημώσει η αυλή σας» μου έλεγαν οι γείτονες πριν φύγω από το νησί αφού από αρχές Σεπτέμβρη, ένα ένα τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών σβήνουν. Τα φώτα των αυλών μας που δεν είναι ακριβώς δικός μας χώρος. Είναι αυτό το ιερό κομματάκι ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος που μας ανοίγει προς τα έξω σαν τριαντάφυλλα κι αφήνει το έξω κόσμο να πάρει τη μυρωδιά μας για να μας κοιτάξει ευθύβολα στην πρωινή καλημέρα. 
Μα πως καταφέραμε και συνηθίσαμε να ζούμε χωρίς αυλές;

(τό κείμενο είναι τής Φωτεινής Λαμπρίδη,
δημοσιεύτηκε στό tvxs.gr 26 Αυγ. 2016)

Απόσπασμα από την «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου (27/8/1909 - 6/8/1970). Στή μνήμη του


Νίκος Τσιφόρος 
(27/8/1909 - 6/8/1970)
 από την «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου:
Κάποιος είπε ότι σήμερα οι Έλληνες είναι ένας λαός μεταπρατών. Ίσως να τον ενόχλησε η ναυτιλία μας, δυσανάλογα μεγάλη για τη χώρα τούτη δω, τη μικρή και ασήμαντη. Ε, λοιπόν, πάντα ήτανε ένας λαός μεταπρατών οι Έλληνες. Η γη, σκουπιδαριό του Θεού που πέταξε όσα βράχια του περισσεύανε, άμα κι έφτιασε την Ευρώπη, φτωχιά, ντούρα και περήφανη, δεν έδινε απλόχερα τον καρπό της για να θρέψει τον κόσμο της. Η ελιά φύτρωνε πάνω στις απότομες πλαγιές για να καλύψει το έλλειμμα από τα αραιά κοπάδια με λίπος φυτικό. Ίσως νάτανε και το κλίμα που την ανάγκασε να φυτρώνει σε τούτες τις Μεσογειακές άκρες. Μπόλικο το σταφύλι, λιγοστό το σιτάρι. Όμως κανένας Έλληνας δεν σκοτίστηκε για την φτώχεια της γης του. Τη γλέντησε τούτη τη φτώχεια. Στη μεγάλη, τη δυνατή Αθηναϊκή Δημοκρατία, τότε τον χρυσό καιρό της, οι «ελεύθεροι πολίτες» περνάγανε κοτσάνι με φακή, κρασάκι και κριθαρένιο ψωμί. Αραιή και γιορταστική ήτανε η καλοφαγία. Το μόνο που δούλευε άφθονα και πληθωρικά ήτανε «ο νους», η σκέψη, το πνεύμα. Και το αντριλίκι, που αντιμετώπιζε νικηφόρα ορδές από Ασιάτες επιδρομείς, σε δυσανάλογους αλλά νικηφόρους αγώνες. Αντίθετα με τη Ρώμη, την Ελλάδα δεν την έφαγε ο πλούτος. Την έφαγε το μυαλό της. Που δημιούργησε διαμάχες ανάμεσα στους Έλληνες και τους έβαλε να μαλώνουνε μεταξύ τους. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος ήτανε η αρχή του τέλους της. Οι τέσσερις σταθμοί της καταστροφής της: Πόλεμος Αθήνας – Σπάρτης, πρόωρος θάνατος του Αλέξανδρου, Βυζαντινή παπαδοκρατία, Μικρασιατική καταστροφή. Ένα από τα τέσσερα ήτανε ικανό να την βουλιάξει. Ήρθανε και τα τέσσερα ακριβώς τη στιγμή που σηκώναμε κεφάλι. «Καλημέρα μεγάλοι και εντιμότατοι ημών σύμμαχοι και προστάτες», αλλά φταίμε κι εμείς. Έχουμε, βλέπεις, πολύ ανεπτυγμένη την ανεξαρτησία, την πρωτοβουλία και το πνεύμα της αρχομανίας. Και δεν πρόκειται να διορθωθούμε ποτέ. Αυτό είναι το δράμα μας.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ»
Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! : Νέα γραμμή γιά πιό οικολογικές σαγιονάρες λανσάρουν τά σχεδιαστήρια τών μεγάλων μέτρ...

Νέα γραμμή θά έχουν οι σαγιονάρες από τό προσεχές καλοκαίρι. 
Η έμφαση πού δόθηκε από τούς ειδικούς είναι στήν άνεση 
μέσω τής τόννωσης τού βηματισμού μέ ω λιπαρά 
πού εμπεριέχουν οι νέες αντιχοληστερινικές σόλες "thunnus".

tropical beach-lifestyle  reportage by
D.N.A. 


Υ.Γ.  Λόγω τής θερινής ραστώνης πού αντιστρατεύεται τήν ανάπτυξη "λεπτού πνεύματος" καί  επειδή οι κορυφαίοι γελοιογράφοι κάνουν χρήση, εδώ καί καμιά πενηνταριά μέρες, τού δικαιώματος τής ετήσιας αδείας τους (μάλλον, γιά κατάχρηση πρόκειται) διασκορπισμένοι ανά τούς όρμους καί τίς όχθες τής επικράτειας... 
...αναγκάζομαι, εκών-άκων, νά τούς αναπληρώνω αυτοεξευτελιζόμενος ως ανωτέρω...
Υπομονή, συνιστώ, εις εαυτούς καί αλλήλους.
       ο ίδιος

Oλοκληρώθηκε ο κύκλος των εγκρίσεων γιά τή διάσωση της αλυσίδας super market Μαρινόπουλος

Κλείδωσαν τα δάνεια των 360 εκατ. για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική έδωσαν και αυτές το Ο.Κ. στο νέο business plan μετά τις Alpha και Eurobank
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 12:27
Η επιτυχία του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την αγορά, καθώς η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο, με 367 καταστήματα και 12.500 εργαζόμενους. 
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS