Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                         ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (04.12.16)

Αυριανό Eurogroup : Προς (δύσκολο) συμβιβασμό...

...με ανοχή ΔΝΤ και κόφτη

Tvxs Ανάλυση | 04 Δεκ. 2016
Κατά την κυβέρνηση το ΔΝΤ ζητά «εδώ και τώρα» μέτρα 4,2 δις ευρώ για το 2019 και το 2020. Κατά «κύκλους» των Βρυξελλών ουδεμία συζήτηση περί νομοθέτησης τέτοιων μέτρων υφίσταται, και τα 4,2 δις αποτελούν προϊόν «δημιουργικής λογιστικής».

Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Και, κρυμμένη πίσω από ένα μπαράζ εκατέρωθεν διαρροών, τη - συνήθη – δραματοποίηση εν όψει του αυριανού Eurogroup και τις ανάγκες της επικοινωνιακής διαχείρισης, εντοπίζεται στο πιο κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για αμφότερες τις πλευρές: Την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και, συνολικά, στην Ευρώπη.
Η Αθήνα δεν θέλει το ΔΝΤ
Για την ελληνική πλευρά, η έξοδος από το δράμα με μια απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα αποτελεί το ιδανικό – αν και πιο μακρινό– σενάριο. Η επιδίωξη αυτή δεν διατυπώνεται επισήμως, αλλά διαμηνύεται και διαρρέεται παντοιοτρόπως:

Eρωτήματα για την επιστολή Μίκη...

O Μίκης Θεοδωράκης
Κάπως περίεργη μοιάζει η ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Τόσο το ύφος, όσο και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί στο κείμενο δημιουργούν, ευλόγως, ερωτήματα. 

Μπορεί ο Μίκης να...
έγραψε αυτό το πράγμα; Και να το έγραψε έτσι; Ανεξαρτήτως αν έχει δίκιο ή άδικο σε κάποια από τα... λεγόμενά του. Που έχει δίκιο δηλαδή στα περισσότερα, δεν το συζητώ.

Αλλά, τώρα, ένας Μίκης που συγχαίρει κι ευχαριστεί προσωπικά δύο δημοσιογράφους των ΝΕΩΝ, τον Ηλία Κανέλλη (ο οποίος αν δεν κάνω λάθος, έχει λοιδορήσει κατά καιρούς τον μεγάλο συνθέτη στην εκπομπή του στον Αθήνα 9.84) και τον Γιώργο Παπαχρήστο, όσο να ΄ναι δημιουργεί απορίες αν όντως είναι ο Μίκης που τα λέει όλα αυτά.  Άλλη εφημερίδα εκείνη τη μέρα δεν διάβασε ο μεγάλος συνθέτης μας; 

Χώρια που υιοθετεί χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαχρήστου, «ο διαπρεπής δημοσιογράφος» γράφει, «αποστομώνει με ατράνταχτα στοιχεία το Γραφείο του πρωθυπουργού».

Την ίδια ώρα παραπέμπει σε κάποιο σημείο της επιστολής του στο Newsbeast.gr (σκέφτεστε τον Μίκη να διαβάζει Newsbeast;) ενώ παίρνει ως θέσφατο και μία δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16%. Από που προκύπτει άραγε αυτό το τελευταίο; Πάλι καλά που δεν χρησιμοποίησε καμία δημοσκόπηση από το Μακελειό να έχουμε καμία Χρυσή Αυγή στο 20%. Το ερώτημα είναι εύλογο: αν δεν έγραψε ο Μίκης τη συγκεκριμένη επιστολή ποιος την έγραψε;  

Αν, πάντως την έγραψε ο Μίκης την επιστολή όντως, υπάρχει θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα. 
Αλλά και για τον ίδιο τον Μίκη αν με καταλαβαίνετε...

 Δημήτρης Κανελλόπουλος

(ολόκληρη η επιστολή Θεοδωράκη : ΕΔΩ)

Καραμανλικός γρίφος...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Αριστοτελία ΠελώνηTίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πόσο μάλλον όταν αφορά τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής και των ελάχιστων δημοσίων εμφανίσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε, ωστόσο, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, όπου θυμίζω ότι μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Καραμανλής συμμετείχε και στο δείπνο που ακολούθησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με συνδαιτυμόνες, μεταξύ άλλων, τον Λουκά Παπαδήμο, τον Νίκο Γκαργκάνα, τον Λουκά Τσούκαλη, την Ελένη Λουρή και φυσικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη ένας καραμανλικός γρίφος που αναζητεί λύση. 

(από τή στήλη "Τα Σαββατιάτικα" τής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ)

 kathimerini.gr

Η «ανοιχτή επιστολή» του Μίκη Θεοδωράκη προς τον πρωθυπουργό...

Μίκης Θεοδωράκης: «Σύντροφε Αλέξη, είσαι ο πιο μεγάλος μάγκας στην Ελλάδα από το 450 π.Χ.»
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο από το απόγευμα του Σαββάτου ανάρτηση του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο προσωπικό του ιστολόγιο, μέσω της οποίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Ξεκινώντας από μία μικρή ιστορική αναδρομή στην σύγχρονη συνταγματική ιστορία, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει πως μετά την αναθεώρηση του '86, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχασε τις περισσότερες από τις ουσιαστικές αρμοδιότητές του, η χώρα πέρασε σε μία περίοδο παντοδυναμίας του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είναι κάτι που ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύεται. 
Στη δημοσίευσή του ο συνθέτης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «με τις 153 έδρες και το 16% είναι ανεξέλεγκτος να κάνει ότι θέλει, έχοντας στο τσεπάκι την πλειοψηφία των εδρών, αδιαφορώντας αν έχει την Λαϊκή πλειοψηφία», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στο ταξίδι του κυρίου Τσίπρα στην Αβάνα, κατηγορώντας τον πως ξόδεψε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα ισχυρίζεται.
«Ένας αληθινός Εθνικός Μάγκας. Γιατί, είναι μαγκιά να μπορείς να κοροϊδεύεις 10 εκατομμύρια υπηκόους για να κάνεις το κέφι σου», συνεχίζει σε ειρωνικό τόνο ο κ. Θεοδωράκης.
Κλείνοντας, ο Μίκης Θεοδωράκης καταθέτει μία «ανοιχτή επιστολή» προς τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως οφείλει να μιλήσει στον πρωθυπουργό «στη γλώσσα που αποπνέουν οι πράξεις του. Δηλαδή στη γλώσσα του "μάγκα", για να με καταλάβουν όσοι φίλοι του απομείνανε, αλλά και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ορισμένοι -δεν φτάνει ότι μας σπρώχνουν προς την καταστροφή- αλλά μας κοροϊδεύουν κι από πάνω!».

Ολόκληρη η «ανοιχτή επιστολή» του Μίκη Θεοδωράκη προς τον πρωθυπουργό:

Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης...

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λίγο πριν...
ξεκινήσει η διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό όπως και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 
 Σε συνέντευξή του σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισημαίνει ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», καθώς «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό». Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της». 
Στο Κυπριακό περιμένει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν. Σήμερα το μεσημέρι, ο Σταϊνμάγερ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα τελέσουν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες».
 Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες διατηρούν στενή φιλική σχέση, καθώς ήταν συμφοιτητές στη Γερμανία. Μετά τα εγκαίνια οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ θα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο Ν. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της οποίας, θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Αύριο το πρωί ο κ. Σταϊνμάγερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει την παρουσία του στο Αιγαίο...

Αντιδρά η Τουρκία...
Το ΝΑΤΟ συνεχίζει την παρουσία του στο Αιγαίο - Αντιδρά η Τουρκία
 Αν και η Τουρκία επιμένει στον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το ίδιο το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη συνέχιση της εκεί παρουσίας του για την...
παρεμπόδιση των διακινητών να στέλνουν πρόσφυγες στην Ευρώπη και η Γερμανία στέλνει μάλιστα στα μέσα Δεκεμβρίου μια φρεγάτα, η οποία θα αντικαταστήσει την ολλανδική στην ηγεσία της ναυτικής μονάδας, όπως αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά της η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε στα τέλη Οκτωβρίου να τεθεί τέλος  στην αποστολή και το ίδιο έχει ζητήσει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, εντούτοις «η γερμανική φρεγάτα "Sachsen" θα καταπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη Μεσόγειο και...

Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου στον Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα...


Δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω λέει στη συνέντευξη που έδωσε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Βασίλη Ταλαμάνγκα (ΕΡΤ)...
Δείτε τό VIDEO                                                                         
 Πηγή: enimerosi24.gr