Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Μόνο για δεξιούς*

                           (Ζω)γραφική  παράσταση πολιτικού ανοίγματος
                        (πού, πιθανόν, ετοιμάζεται νά διαπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση)


Άνοιγμα χωρίς αριστερό περιθώριο (χωρίς αριστερό λαμπά)

Άνοιγμα χωρίς αριστερό -όπως, εμείς, τό βλέπουμε- περιθώριο, χωρίς αριστερό λαμπά. (Τό  ότι ο απέξω τό βλέπει ακριβώς ανάποδα κρίνεται ως, γεγονός, άνευ σημασίας διότι

Από πότε όσοι βρίσκονται "στήν απ'έξω" έχουν βαρύνουσα γνώμη;)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή δεν έχουμε καθόλου περιθώριο στα αριστερά του ανοίγματος, συμπεραίνουμε  ότι : 

ό,τι είναι νά γίνει πρέπει νά γίνει, υποχρεωτικά, πρός τά δεξιά (δεξιά στροφή) ό.έ.δ. 

                                                             --------------

*(τό παρόν πόνημα είναι αφιλοκερδής παραχώρηση, χάριν τού πλουραλισμού καί τής "ελεύθερης διακίνησης τών ιδεών". Βασικά, όμως, γιά νά μή χαίρεται ο εξαποδίτης μέ τίς αβάσιμες  δημαγωγικές ρητορίες τών ημερών. Δεί δή χρημάτων γάρ...)
 (Η σχολιασμένη εικονογραφηση είναι τής Ν.Μ.)

Μόνο για δεξιούς


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Θα μπορούσε η λαϊκή Δεξιά να ακολουθήσει την οδό του «θατσερισμού»; Το ενδιαφέρον ερώτημα έθεσε ο Νίκος Μαραντζίδης σε άρθρο του την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή», περιγράφοντας το μετέωρο βήμα της λαϊκής Δεξιάς μεταξύ «θατσερισμού» και Ακροδεξιάς – και εγώ, ως δεδηλωμένος θατσερικός, τσίμπησα αμέσως. Η λαϊκή Δεξιά, όπως έχουμε πια καταλάβει όλοι, είναι στην πραγματικότητα η ελληνική Δεξιά. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για τη αυτόνομη εκπροσώπηση της φιλελεύθερης πτέρυγας της Δεξιάς έχουν αποτύχει οικτρά. Συνεπώς, το μετέωρο βήμα που τόσο εναργώς περιγράφει στο άρθρο του ο Μαραντζίδης αφορά τον κορμό της παράταξης που ονομάζουμε «Δεξιά».
Εχει τη δυνατότητα αυτό το ιδιότυπο μόρφωμα να ακολουθήσει την πορεία που πήρε το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας επί Θάτσερ; Θεωρητικά, ναι· στην πράξη, όμως, είναι σχεδόν αδύνατον. Ο Ρόμπιν Χάρις (λογογράφος της Θάτσερ, βιογράφος της, πρώην επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου του κόμματος και συγγραφέας μιας εξαιρετικής επίτομης ιστορίας του Συντηρητικού Κόμματος) είναι εκείνος που προσδιορίζει καλύτερα τον «θατσερισμό». Η Θάτσερ βρήκε ένα προσωπικό τρόπο, ώστε να συγκεράσει δύο τάσεις οι οποίες ανέκαθεν συνυπήρχαν και αντιμάχονταν μέσα στο κόμμα: βρήκε τις πολιτικές ώστε να ενισχύσει ταυτοχρόνως τον φιλελευθερισμό που απευθύνεται στο άτομο και τον συντηρητισμό που αφορά τους θεσμούς.
Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα. Η σημερινή Ελλάδα, η χρεοκοπημένη εξαιτίας του κράτους, δεν διαφέρει πάρα πολύ από τη Βρετανία του Κάλαχαν, ο οποίος έχει γράψει στα απομνημονεύματά του ότι ως πρωθυπουργός ξυπνούσε με τη σκέψη ότι αν ήταν νεότερος, θα μετανάστευε, επειδή η χώρα του βυθιζόταν. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν εκείνος που μας είπε τις προάλλες ότι οι μεταρρυθμίσεις εξελήφθησαν σαν «πικρό χάπι», ενώ θα έπρεπε να γίνουν κατανοητές ως μεταβολές προς το συμφέρον των πολλών; Αυτό ακριβώς ήταν που πέτυχε η Θάτσερ: έκανε τους Βρετανούς να πιστέψουν...

Αντισυνταγματική η κατάργηση της διαιτησίας στις συμβάσεις


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες καταργήθηκε η δυνατότητα των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, έπειτα από την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.


symvoulio-epikrateias
Τη δυνατότητα να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία μετά την αποτυχία σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας, δίνει στα σωματεία εργαζομένων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση που εξέδωσε έπειτα από ένα χρόνο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με τις οποίες έχουν περιορισθεί τα θέματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιτησίας, ακόμη και αν τα δύο μέρη, εργοδότες και εργαζόμενοι, συμφωνήσουν να προσφύγουν στη διαιτησία.
Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτή η αίτηση της ΓΣΕΕ και άλλων εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων, κυρίως δευτεροβάθμιων, για ακύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6/2012), με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί που αφορούσαν μειώσεις αποδοχών και αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η μείωση του κατώτερου μισθού
Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου περιελάμβανε και άλλες ρυθμίσεις, όπως τον περιορισμό της διάρκειας της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειάς τους, μετά τη λήξη της ισχύος τους, τον περιορισμό των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση ρητρών που είχαν ως συνέπεια να δημιουργείται καθεστώς οιονεί μονιμότητας για το προσωπικό των δημόσιων επιχειρήσεων, ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, αφού εκτιμήθηκαν οι ιδιαίτερα δυσμενείς δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες και οι αντίστοιχες ανάγκες της χώρας.
Τέλος, με την ίδια ΠΥΣ είχε μειωθεί και το ύψος του κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά το δικαστήριο δεν εξέφρασε κρίση για το θέμα αυτό διότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης είχε εκδοθεί νεότερος νόμος που ρύθμισε με διαφορετικό τρόπο το ίδιο θέμα.

efsyn.gr

Μπαλαμούτι…




Ο Ευάγγ. Βενιζέλος είπε στους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να τονίζουν με κάθε ευκαιρία τη διαφορετικότητα του κόμματος από τη Νέα Δημοκρατία.
 Οταν άρχισαν μερικοί απ’ αυτούς να...
καταθέτουν ενστάσεις για τη μία ή την άλλη πλευρά του προγράμματος, τους επανέφερε στην τάξη, λέγοντας ότι προέχει η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Πώς λέγεται αυτό στην καθομιλουμένη; Μπαλαμούτι…

Τάσος Παππάς (efsyn.gr)