Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Σκίτσο τού Δερμεντζογλου

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Ο χρυσοκάνθαρος υπουργός


Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Ψιλολογάμε, και καλά κάνουμε, την κάθε κουβέντα των στελεχών της Αριστεράς -ενίοτε με τη συνδρομή και της μονταζιέρας- αλλά αφήνουμε να περνάνε απαρατήρητες φοβερές κοτσάνες των κυβερνητικών παραγόντων.
Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει η συνεχής αναμόχλευση του θέματος του ευρώ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ήταν ο -συνήθως προσεκτικός- Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Μανόλης Γλέζος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοπλισμένος επί του θέματος με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του και δεν βλέπω για ποιο λόγο είναι ανάγκη κάποιος να πετάγεται και να ανοιγοκλείνει κάθε λίγο και λιγάκι το θέμα δίνοντας τροφή στη γνωστή μονταζιέρα και προσφέροντας επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εντός και εκτός Βουλής.

Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε να περνούν απαρατήρητες αποκαλυπτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ευτέλειας είναι η ιεροσυλία που ξεστόμισε χθες στη Βουλή ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών: «Δεν παίζουμε με το ευρώ. Δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια»...

Ο Μάρξ (ενδεχομένως και ο Ένγκελς) πάει Μύκονο…



Μας εξέπληξε ευχάριστα ο Άρης, καθώς δήλωσε πως την Μαρξιστική σκέψη την χρησιμοποιεί ως εργαλείο για την ανάλυση.

Πολλοί όμως, όπως ο ίδιος επίσης δήλωσε, τον έχουν παρεξηγήσει. Και…
πιστεύουν ότι είναι αριστερος!

Ω πω πω, πω πω πω πω (που άδει και η κυρία Γεωργία Τσαμπά)…
 

Οι πρώην...

Το γνώριζε η ίδια και όλοι οι δημοσιογράφοι του Mega ότι οι τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει και η κυβέρνηση έφερνε λεφτά από την Ιταλία με ειδικό αεροπλάνο. Αλλά το έθαψαν. Και μόνο τώρα αποφάσισε η Μαρία Σπυράκη να το αποκαλύψει, ενώ  συνέβη μεταξύ των...
δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Και αποφάσισε μάλιστα να αποκαλύψει και την είδηση, που δεν είναι πλέον είδηση, αλλά και τη συγκάλυψη, που είναι είδηση, παίρνοντας στο λαιμό της και τη δημοσιογραφία, και την αλήθεια, και τη δεοντολογία και τη δημοσίευση που είναι ψυχή της δημοκρατίας, όπως λέει το μότο της ΕΣΗΕΑ;

Εντάξει, με τα περί δεοντολογίας υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι να ασχοληθούν. Πολύ περισσότερο που για το συγκεκριμένο μαγαζί υπάρχει και άλλη εξομολογημένη αμαρτία - η αποκάλυψη Πρετεντέρη ότι...

Ο ξεσηκωμός των εργατών στο Σικάγο ...

 
...και η Εργατική Πρωτομαγιά...
Ο δυναμικός αγώνας των εργατών του Σικάγο και των χιλιάδων απεργών σε ολόκληρη την Αμερική, που χτυπήθηκε άγρια από την εργοδοσία και τις αστυνομικές αρχές - Ο αγώνας για το... οκτάωρο
Την 1η Μαΐου του 1886, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ, ωθούμενα από τους επιτυχημένους αγώνες των Καναδών εργατών (1872), ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο».
Η οκτάωρη εργασία συνιστά το βασικό αίτημα των εργατών, οι οποίοι, χωρίς καμία προστασία από το νόμο, απασχολούνται σύμφωνα με τις επιθυμίες των εργοδοτών τους, υπομένοντας εξαντλητικά ωράρια, ακόμη και τις Κυριακές.
Στην απεργία παίρνουν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Η πλέον μαχητική πορεία σημειώνεται στο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, το Σικάγο, όπου και διαδηλώνουν περισσότεροι από 90.000 εργάτες.

Οι δολοφονίες απεργών και η πλατεία Χεϊμάρκετ
Το πρώτο αίμα χύνεται δύο ημέρες αργότερα, έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο: Απεργοσπάστες επιχειρούν να σπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολουθεί συμπλοκή. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της επιχείρησης, δολοφονούνται τέσσερις απεργοί.
Την επομένη αποφασίζεται συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, όπου πρωτοστατούν οι αναρχικοί.


Η συγκέντρωση είναι μαζική και ειρηνική, έως την ώρα που αποφασίζει η αστυνομία να την διαλύσει δια της βία, όποτε και από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών πετιέται μία χειροβομβίδα....

Τό μεγάλο προσπέρασμα της Κίνας


  Παραπολιτική

Η Λαϊκή Κίνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες κατακτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια πρωτιά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν ότι η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση το 2019. Τα νέα στοιχεία προέρχονται από το Πρόγραμμα Διεθνούς Σύγκρισης (ICP) της Παγκόσμιας Τράπεζας και καταδεικνύουν το τι μπορεί να αγοράσει το χρήμα σε κάθε χώρα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 24% την περίοδο 2011-2014, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν την ίδια περίοδο μόνο κατά 7,6%. Έτσι, πιθανώς η Κίνα να ξεπεράσει από εφέτος σε μέγεθος την αμερικανική οικονομία!

Το εύρος της οικονομίας της Κίνας ανερχόταν το 2011 στο 87% του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας στις αξιολογήσεις με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.

Πηγή: Τα ΝΕΑ


Σχόλιο Παραπολιτικής: Και κάπως έτσι πιστοποιείται η αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέραμε. Όταν ο νέος πρώτος του κόσμου τα καταφέρνει χωρίς Δημοκρατία, έρχονται χρόνια δύσκολα για τη Δημοκρατία παντού.