Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ο Ζαν Κλοντ θέλει συμφωνία, εντός Σαββατοκύριακου...


Σύμφωνα με το "Bloomberg"...
Ελλάδα και πιστωτές, έχουν εμπλακεί σε νέο γύρο συζητήσεων στις Βρυξέλλες, με τον Ζαν Κλοντ, να προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, γράφει το "Bloomberg".
«Με τις...
θέσεις να σκληραίνουν σε όλες τις πλευρές, οι συνομιλίες είναι η τελευταία προσπάθεια του Γιούνκερ να πετύχει έναν συμβιβασμό όλων των πλευρών», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται στο αμερικανικό πρακτορείο.

Αντιπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιμένουν για να συμμετάσχουν στις συζητήσεις εάν σημειωθεί πρόοδος μεταξύ της ελληνικής αποστολής και του επικεφαλής του επιτελείου του Γιούνκερ, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο...

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (13.06.15)

                                                                                                                                                      από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Αύξηση χρήσης social media


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
 Ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους, κοινοποιούν τις σκέψεις τους ή απλώς διαβάζουν τα γραφόμενα των «φίλων» τους για πάνω από 80 λεπτά κάθε μέρα οι Ελληνες, οι οποίοι σε ποσοστό 50% διαθέτουν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν όλα τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της χρήσης και της συμμετοχής, ωστόσο το facebook εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία χρήσης, και με διαφορά. Ανοδική πορεία καταγράφουν και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στις οποίες προστέθηκαν 115 νέες, ενώ καλά φαίνεται ότι κρατούν και τα blogs, τα οποία έφτασαν τα 55.636 από 55.222 που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.

Οσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή τροχιά εμφανίζει το youtube, καθώς ο αριθμός των λογαριασμών του αυξήθηκε κατά 79% τον τελευταίο χρόνο, μετρώντας πλέον 634.050 λογαριασμούς. Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζει το λιγότερο δημοφιλές twitter, το οποίο μετρά 509.448 λογαριασμούς, 49% περισσότερους απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Περιορισμένη είναι η αύξηση στο facebook λόγω της ιδιαίτερα διευρυμένης βάσης που διαθέτει ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Monitor, της πλατφόρμας που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δημοσιεύσεις από ελληνικά ειδησεογραφικά sites, blogs, forums και Ελληνες χρήστες των social media. Συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί στο facebook έφτασαν τον προηγούμενο μήνα τα 6,7 εκατομμύρια, ενισχυμένοι κατά 1,1 εκατ. λογαριασμούς (20%).

Την ελκυστικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα της Focus Bari. Ενας στους τρεις Ελληνες δηλώνει ότι όταν «δικτυώνεται» παίζει παιχνίδια, ενώ ο μέσος χρόνος πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2015, ανέρχεται στα 82,2 λεπτά/ημέρα.


Τα ευρήματα των διαφόρων μελετών που είναι σε εξέλιξη συγκλίνουν στο ότι επισκέπτες - χρήστες των κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα αποτελούν το 50% του πληθυσμού, καθώς λογαριασμό σε κάποιο από αυτά διατηρεί το 55,2%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ραγδαίας αύξησης αποτελεί το Instagram, το οποίο πριν από έναν χρόνο διατηρούσε μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά μόλις 0,1%.Σήμερα, ξεπερνά το 8%.

Βασικός μοχλός αύξησης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η σημαντικά αυξανόμενη διείσδυση του Διαδικτύου, η οποία βαίνει συνεχώς ενισχυμένη με τάσεις πολλαπλασιασμού τα επόμενα χρόνια. Στα τέλη του 2015, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μετρά περίπου 3,2 εκατ. συνδέσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα, από το 2000 έως το 2015 οι συνδέσεις με το Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 7 φορές, αγγίζοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι 6,5% το 2000.


Τριπλασιασμός
Η αυξημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές και η ενισχυμένη ζήτηση υπηρεσιών βίντεο οδήγησε την Cisco στην πρόβλεψη ότι έως το 2019 η διακίνηση δεδομένων θα έχει τριπλασιαστεί. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η επόμενη πενταετία θα αναδείξει τις υπηρεσίες βίντεο σε κυρίαρχες, καθώς θα αποτελούν το 80% της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο η μέση σταθερή ευρυζωνική ταχύτητα, φτάνοντας τα 42,2 Mbps. Αντίστοιχα, η διασύνδεση των διαφόρων συσκευών μεταξύ τους υπολογίζεται ότι θα υπερτριπλασιαστεί.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της συνεχούς διεύρυνσης της χρήσης του Διαδικτύου σε ολοένα και περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες επιλέγουν συχνότερα πλέον την ψηφιακή οδό, ακόμη για τις αγορές τους από τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN), 6 στους 10 καταναλωτές αναμένεται να αυξήσουν την αξία των online αγορών τους μέσα στο 2015. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι η αξία των αγορών σε ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ θα φτάσει στην Ελλάδα τα 383 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group e-Business Consulting.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο Σόιμπλε ετοιμάζει «οδικό χάρτη» για χρεωκοπία εντός Ευρωζώνης...

Σχέδιο για τη διαχείριση πιθανής πτώχευσης κρατών – μελών της Ευρωζώνης εντός της Νομισματικής Ένωσης φαίνεται να επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως...
αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο ένα παλαιότερο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης, ακόμα και αν μια χώρα καταστεί αφερέγγυα. 

Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα βαρύνει τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου του εν λόγω κράτους, μια κίνηση η οποία αποσκοπεί επίσης στο να μην δύναται στο μέλλον μια «προβληματική» χώρα να εκβιάζει κράτη-μέλη με υγιείς οικονομίες. Όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο είχε αναπτυχθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πριν από πέντε χρόνια, όμως παρέμεινε τελικά στο συρτάρι.


Το Βερολίνο διαψεύδει το "Der Spiegel"...


...για τον "οδικό χάρτη" χρεωκοπίας του Σόιμπλε...
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα του "Der Spiegel", που έκανε λόγο για «οδικό χάρτη» χρεωκοπίας του Σόιμπλε, εντός Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με...

το γερμανικό περιοδικό, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδια για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για ένα τέτοιο πλαίσιο.


"Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος"...
 

Θέλει να επανεκλεγεί ο αχώνευτος Ντάισελμπλουμ...

Ντάισελμπλουμ: Όχι άλλο χάσιμο χρόνου με την Ελλάδα
Την ελπίδα του να επανεκλεγεί στην κεφαλή του Eurogroup, προκειμένου να χάνεται λιγότερος χρόνος με την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του θεσμού Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διεξάγει...
"προεκλογική εκστρατεία" για την επανεκλογή του στην προεδρία.
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup λήγει τον Ιούλιο και ότι ο "ανταγωνιστής" του θα είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
avgi.gr

Ξεκινούν το απόγευμα οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες...

Ποιοι θα είναι παρόντες στη συνάντηση...
Επανεκκινούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε μια ύστατη προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση των αντιπροτάσεων που κομίζει η ελληνική αντιπροσωπεία.
Η...
ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους κκ Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.

Καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως στη συνάντηση θα είναι παρόντες εκπρόσωποι από όλους τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές δε θέλησαν να υπεισέλθουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε «τελεσιγράφου» από το Euroworking Group όπως και την οποιαδήποτε συζήτηση για ελληνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες κομίζει νέα πρόταση, δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Τέλος, σε ότι αφορά την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ενώ εκτιμάται ως σημαντική ημερομηνία η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup.

Η Άνγκελα Μέρκελ διαδέχεται τον Κρίστοφερ Λι...


... πίνοντας το αίμα της Ελλάδας...
Τι σχέση μπορεί να έχει ο Κρίστοφερ Λι με την Άνγκελα Μέρκελ; Την απάντηση δίνει ο Βρετανός σκιτσογράφος Peter Brooks, που ζωγραφίζει την «αφαίμαξη της Ελλάδας» και την αφιερώνει στον...
πιο διάσημο Κόμη Δράκουλα της κινηματογραφικής ιστορίας, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή.


Στο σκίτσο «Η αφαίμαξη της Ελλάδας», ο Brooks βλέπει τον διάδοχο του Λι στο πρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, που ως άλλος Κόμης Δράκουλας πίνει το αίμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η γελοιογραφία κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ήδη πολλά ευφάνταστα σχόλια.
 

"Bundesbank": Άγνωστες οι επιπτώσεις από ένα Grexit...

Bundesbank: Άγνωστες οι επιπτώσεις από ένα Grexit
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα είχε μιαπιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post, η αντιπρόεδρος της Bundesbank.

"Ο...
άμεσος αντίκτυπος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι μικρότερος επειδή είναι μικρότερες και οι άμεσες απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας", δήλωσε η Κλαούντια Μπουχ. 
Και πρόσθεσε, πως, "αλλά κανένας δεν γνωρίζει ποιες ενδεχομένως να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις"...
 

Ισπανία : Στήν Αριστερά δημαρχίες μεγάλων πόλεων

Στα χέρια της Αριστεράς...

Στα χέρια της Αριστεράς περνάνε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας
...περνάνε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας...
Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η αριστερή στροφή της Ισπανίας που έφεραν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαΐου. Από το Σάββατο, ένα νέο κύμα ηγετών της Αριστεράς παίρνει τα ηνία στα δημαρχεία της χώρας, αντικαθιστώντας πολιτικούς καριέρας, οι οποίοι...
πλήρωσαν το τίμημα της οικονομικής κρίσης και μίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς που βαραίνουν τόσο τους Σοσιαλιστές όσο και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. 

Στην πλειονότητά τους, οι νεοφώτιστοι στην ισπανική πολιτική σκηνή επελέγησαν και έλαβαν τη στήριξη αριστερών κομμάτων και κινημάτων των πολιτών. Αυτή είναι η περίπτωση της Μανουέλα Καρμένα, η οποία κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με τη σημαία κατά της λιτότητας και της διαφοράς και η οποία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Μαδρίτης. Αυτή είναι επίσης η περίπτωση της ακτιβίστριας Αντα Κουλάου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Αγανακτισμένων και του Podemos, η οποία αναλαμβάνει από το Σάββατο τα ηνία της Βαρκελώνης – η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης των 1,6 εκατ. κατοίκων.


Πρώην δικαστής, αριστερών φρονημάτων, η 71 ετών Καρμένα υποστηρίχθηκε από το Podemos και εξασφάλισε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών. Γίνεται έτσι η επόμενη δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας, απομακρύνοντας - για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια - τους κεντροδεξιούς του Λαϊκού Κόμματος (PP). Η ίδια ωστόσο δηλώνει πάντα ανεξάρτητη. 


Η 41 ετών Κουλάου πάλι, από τις ηγετικές μορφές των Αγανακτισμένων και πολέμιος των εξώσεων, είχε εξασφαλίσει θεωρητικά τη δημαρχία της Βαρκελώνης όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 24ης Μαΐου. Το ψηφοδέλτιό της, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Podemos, κατέλαβε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, έναντι 10 του Χαβιέρ Τρίας, του απερχόμενου συντηρητικού δημάρχου. Την Κουλάου στηρίζουν το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC, το οποίο καταλαμβάνει πέντε έδρες, και οι Σοσιαλιστές που διαθέτουν τέσσερις.


Σε περιφερειακό επίπεδο, το Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να χάσει ένα ακόμη σημαντικό συντηρητικό προπύργιό του. Επειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Βαλένθια, η πρώην δήμαρχος της Ρίτα Μπαρμπέρα ανακοίνωσε με της σειρά της ότι εγκαταλείπει τη δημαρχία. Αν και θεωρητικά νικήτρια στις εκλογές της 24ης Μαΐου, η Μπαρμπέρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. 


Την περιφέρεια της Βαλένθια λοιπόν αναλαμβάνει στο εξής ένας αριστερός συνασπισμός, ο οποίος θα απαρτίζεται από τους Σοσιαλιστές, το Podemos και το περιφερειακό αριστερό κόμμα Compromis. Στο έγγραφο ωστόσο, το οποίο υπέγραψαν οι ηγέτες τους την Πέμπτη και στο οποίο δεσμεύτηκαν να τερματίσουν «την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και να θέσουν «τις βάσεις για μία νέα Βαλένθια», δεν ορίστηκε ο άνθρωπος που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτόν το δύσκολο ρόλο. 

BHMA

Τζ. Στίγκλιτς : «Οι Ευρωπαίοι υποτιμούν τους κινδύνους ενός Grexit»

Τζ. Στίγκλιτς: Παιγνίδι ακραίας πολιτικής παίζουν με την Ελλάδα οι ηγέτες της ΕΕ  
Παιγνίδι ακραίας πολιτικής με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να παίζουν οι ηγέτες της ΕΕ, επισημαίνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στo Project Syndicate, προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει εκπληρώσει τις αξιώσεις των πιστωτών της καλύπτοντας πολύ περισσότερο από το μισό δρόμο.
stiglits
Ο νομπελίστας νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς
 «Ωστόσο η Γερμανία και οι λοιποί πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να αξιώνουν να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένο και το οποίο λίγοι οικονομολόγοι πίστεψαν ότι θα μπορούσε ποτέ, μπορεί ή θα έπρεπε να εφαρμοστεί», σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος .
Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε ένα πλεόνασμα ήταν κάτι το σχεδόν άνευ προηγουμένου, αλλά η αξίωση να επιτύχει η χώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ήταν παράλογη, υπογραμμίζει ο διεθνής οικονομολόγος.
Δυστυχώς την εποχή που η «τρόικα» περιέλαβε για πρώτη φορά αυτήν την ανεύθυνη αξίωση στο διεθνές οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, οι αρχές της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να την δεχθούν, σημειώνει.
Η παράνοια της επιμονής στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα εμφανής τώρα, με δεδομένη την μείωση 25% του ΑΕΠ που έχει υποστεί η Ελλάδα από τότε που...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                    από "ΤΑ ΝΕΑ"

Θερμική διαστολή



 Πώς είναι δυνατόν να αυξηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος και από τα δέκα στρέμματα που καταλάμβανε αρχικά να καλύπτει πλέον 45, δίχως οι ιδιοκτήτες του να πληρώσουν ούτε ευρώ για την απόκτηση της επιπλέον έκτασης; Αν δεν είχαν τελειώσει οι πανελλαδικές, θα υποθέταμε ότι πρόκειται για άσκηση που δόθηκε προς απάντηση στα παιδιά της Γ΄ Λυκείου. Το πρόβλημα όμως δεν το έθεσε κάποια εξεταστική επιτροπή αλλά «η ίδια η ζωή». Και το έθεσε στο εξεταστικό κέντρο του Ασπρόπυργου. Οπου ακόμη σιγοκαίγονται τα πλαστικά του εργοστασίου ανακύκλωσης, γεμίζοντας διοξίνες και φουράνια τον ήδη νεφόπληκτο αττικό ουρανό.

Μπορεί και να μην υπάρχει τίποτα παράνομο. Μπορεί να ισχύουν απλώς οι νόμοι της Φυσικής. Να παρατηρείται δηλαδή και στον Ασπρόπυργο, όπως παντού αλλού, το φαινόμενο της θερμικής διαστολής, κατά το οποίο οι διαστάσεις ενός σώματος αυξάνονται ενόσω αυξάνεται η θερμοκρασία του. Ειδικότερα, και με το δεδομένο ότι ως αποθηκευτικός χώρος ορίζεται μια αλάνα, όχι τίποτα ιδιαίτερο, η θερμική διαστολή μας αποκαλείται επιφανειακή ή διαστολή εμβαδού. Συνήθως, βέβαια, παρατηρείται σε μεταλλικά σκέπαστρα και ψιλές λαμαρίνες, όχι σε χωμάτινες εκτάσεις. Αλλά σ’ έναν τόπο όπου το θαύμα δεν έπαψε να λειτουργεί, θα ’πρεπε να το περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Αλλωστε, τρεις πυρκαγιές στον ίδιο χώρο σε τρία χρόνια θα μπορούσαν να υποδηλώνουν θαυματουργική παρέμβαση.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα επιπλέον 35 στρέμματα που αποικίστηκαν από τα επεκτατικότατα σκουπίδια είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου, πιστοποιεί ότι συντελέστηκε και θαύμα μέσα στο θαύμα: Θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά αυτή που το Δημόσιο δεν ενοχλήθηκε από την καταπάτηση κτημάτων του, την τιμή των οποίων υπερασπίζει μανιωδώς, όπως ξέρουμε, σε όρη και σε νησιά, απέναντι σε κάθε φιλόδοξο ή λιμάρη σφετεριστή.

Υπάρχει ένας επιπλέον τρόπος να εξηγήσουμε, και πάλι διά της Φυσικής, την αέναη διεύρυνση του χώρου στον οποίο το εργοστάσιο αποθήκευε την ανακυκλώσιμη ύλη του, αλλά αυτόν περιμένουμε να τον ακούσουμε στα δικαστήρια, αν και όταν: Εφόσον το σύμπαν διαστέλλεται αέναα, λογικό είναι να συμπαρασύρει κάθε οικόπεδο, διαστέλλοντάς το κατά μήκος και κατά πλάτος. Εντάξει, ο (σχεδόν) πενταπλασιασμός φαίνεται υπερβολικός. Aλλά, πρώτον, με το σύμπαν ποτέ δεν ξέρουμε, νήπιοι εμείς και μωροί. Και δεύτερον, ένας καλός συνήγορος μπορεί να καταθέσει –βαθέως σταυροκοπούμενος– την ιδέα ότι στην περίπτωσή μας λειτούργησε παραδειγματικά ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων.

Δεν θα γινόταν πιστευτός ένας τέτοιος συλλογισμός; Ας μη βιαζόμαστε. Πόσο πιστευτό είναι ότι τόσα χρόνια ουδείς κρατικός οφθαλμός είχε αντιληφθεί την τόσο διεσταλμένη παρανομία ούτε μισή ώρα από το Σύνταγμα; Ας συντονιστούν λοιπόν, έστω τώρα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Μήπως και μάθουμε ποιοι και γιατί δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, δεν μύριζαν. Δεν ήλεγχαν.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δείγματα από τούς "πολιτισμούς" τού κνούτου...

Φωτογραφήματα

ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
«Ανήθικες πράξεις». Δημόσιο μαστίγωμα σε πλατεία της Banda Aceh  στην Ινδονησία,  ήταν η τιμωρία της  εικονιζόμενης γυναίκας.
Ο λόγος; ότι προέβη σε ανήθικες πράξεις.
AFP PHOTO / Chaideer MAHYUDDIN

Καλοκαιρινές διακοπές με επαγγελματίες της ελληνικής θάλασσας και αλιείας


ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
 Είναι από τις σταθερές εικόνες –και αγαπημένο φωτογραφικό κάδρο– τα καλοκαίρια στα νησιά. Ο ψαράς που απλώνει τα δίχτυα του στον μώλο και υπομονετικά τα ξεμπερδεύει, που τα πρωινά πουλάει την ψαριά στις τοπικές αγορές, τα φωτάκια από τις ψαρόβαρκες που λαμπυρίζουν στο νερό τις νύχτες. Μαγικός κόσμος αυτός της επαγγελματικής αλιείας και πλέον προσβάσιμος σε όλους.
Επειτα από διαβουλεύσεις χρόνων, τον περασμένο Ιανουάριο θεσπίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και στη χώρα μας του αλιευτικού τουρισμού. Με μια απλή ειδική άδεια, όλοι οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να δέχονται επιβάτες στο σκάφος τους, είτε για αναψυχή, είτε για ψάρεμα, εξασφαλίζοντας έτσι ένα έξτρα εισόδημα και επιτρέποντας στους αναρίθμητους λάτρεις της αλιείας να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Ηδη, εκατοντάδες επαγγελματίες έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβουν την ειδική άδεια και να προλάβουν τη σεζόν. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο σε όλη τη χώρα. Ηταν αίτημα χρόνων από την πλευρά των ψαράδων, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, καθώς έτσι μπορούν πολύ εύκολα να βγάλουν ένα δεύτερο μεροκάματο. Οι περισσότεροι στις σημερινές συνθήκες δεν βγάζουν ούτε για το πετρέλαιο», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Λουρδής, μηχανολόγος-μηχανικός στο επάγγελμα και ψαράς στην καρδιά (τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας του ασχολούνταν με τη θάλασσα), ο οποίος εδώ και χρόνια προωθεί την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα.
Πρόσφατα, μάλιστα, έστησε μια νέα καινοτόμα επιχείρηση, τα «Ταξίδια Ψαρέματος», που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (fishingtrips.gr), όπου αφενός οι επαγγελματίες αλιείς μπορούν να καταχωρίζουν τα σκάφη τους και αφετέρου οι ενδιαφερόμενοι να «κλείνουν» τα ταξίδια τους με αυτά. «Μέχρι σήμερα, εάν εγώ ήθελα να μπω στη βάρκα του πατέρα μου, δηλαδή σε επαγγελματικό σκάφος, έπρεπε να με... προσλάβει», εξηγεί. «Αντίστοιχα, για να μπούμε σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε όλοι να έχουμε ερασιτεχνική άδεια ψαρέματος. Δουλεύοντας για χρόνια στο εξωτερικό και συμμετέχοντας σε τέτοια ταξίδια ψαρέματος, αναρωτιόμουν πάντα γιατί να μην μπορούμε και στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε τη ναυτοσύνη μας». Οπως λέει, ανεβαίνοντας κάποιος σε ένα επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος, βλέπει και μαθαίνει πολύ περισσότερα, πώς σηκώνουν τα παραγάδια, τα δίχτυα τους... Τη δυνατότητα αυτή αναμένεται να εκμεταλλευτούν και πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες (200.000 σε όλη τη χώρα), που σήμερα συντηρούν το χόμπι τους καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά.
«Αντί να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να βγαίνουν για ψάρεμα 20 φορές τον χρόνο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιο επαγγελματικό σκάφος». Και ο άγραφος νόμος λέει: ό,τι πιάσει ο καθένας δικό του.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το Αγιον Ορος έρχεται στο Μαξίμου…

Θυμάστε που προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Αγιον Ορος, σε μια επίσκεψη που τον είχε εντυπωσιάσει.

Οταν μάλιστα βγήκε χαράματα από…
τη λειτουργία που παρακολούθησε στην ιστορική Μονή Ιβήρων, είχε δηλώσει: «Οταν βλέπεις αυτά τα μοναστήρια, είτε πιστεύεις στον Θεό είτε όχι, νομίζεις ότι έχεις επικοινωνία με τα θεία». Ή ακόμη όταν ζήτησε να μείνει μόνος του για δέκα λεπτά με την Πλατυτέρα των Ουρανών.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, αντιπροσωπεία μοναχών του Αγίου Ορους πρόκειται να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οταν βρισκόταν στο Αγιον Ορος, η Ιερά Κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη βοήθεια που τους παρείχε στο ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισής τους. Θα έχει ενδιαφέρον η νέα συνάντηση μαζί του, δεν νομίζετε;..
 

Παρασκηνιακές συζητήσεις για το χρέος...

Εκνευρισμένο το ΔΝΤ με Ελλάδα και Ευρωπαίους...

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως...
αποκαλύπτει αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Reuters, με το δημοσσίευμα να κάνει λόγο για εκνευρισμό του Ταμείου, όχι μόνο με την Αθήνα αλλά και με την Ευρωζώνη.

Όταν το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι απέσυρε την ομάδα του από τις συνομιλίες με την Ελλάδα, η κίνηση απογοήτευσης απευθυνόταν κυρίως προς την Αθήνα, αλλά και σε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, λένε πηγές στο πρακτορείο.

«Το ΔΝΤ ήθελε να περάσει μηνύματα και στις δύο πλευρές» τόνισε πηγή από τις Βρυξέλλες, που γνωρίζει τις θέσεις του Ταμείου.

Αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφέρει ότι πίσω από τις κουρτίνες της διαπραγμάτευσης, εξελίσσεται μία παρασκηνιακή συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» εξηγεί και προσθέτει, πως «το Ταμείο μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να την ακούσουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ καθιστά σαφές πως το κατάλληλο μείγμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα πρέπει να απαρτίζεται από το συνδυασμό μίας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παροχής πρόσθετης βοήθειας.

«Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μέσω μίας συνδυαστικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων, αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση των δημοσιονομικών στοιχείων» συμπληρώνει ο ανώνυμος αξιωματούχος.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...
 

Ξίδι Τσιόδρα!..

Θανάσης Καρτερός

Για όσους ενοχλήθηκαν από τον Ψαριανό... ξίδι! Αυτό ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Τσιόδρα, του ανθρώπου που εκπροσωπεί σήμερα, όπως ίσως θα γνωρίζετε, το Ποτάμι. 

Του...
ίδιου που εκπροσωπούσε χθες, όπως ίσως θα θυμάστε, τον Παπαδήμο. Κι έτσι όσοι ενοχληθήκαμε, ή ακόμα χειρότερα εξοργιστήκαμε, με τη συμπεριφορά του Ψαριανού απέναντι στη Θεανώ Φωτίου, δηλαδή απέναντι σε μια γυναίκα πολιτικό -σας θυμίζει κάτι αυτό;- ψάχνουμε στα ράφια να βρούμε ξίδι Τσιόδρα.

Είπε κι αυτή η ευλογημένη η Φωτίου, βέβαια, ότι "εσείς είστε με τους δανειστές". Κι έτσι προσέβαλε τον Ψαριανό, τη λαμπρή ιστορία του και, όπως αποδεικνύεται, και τον Τσιόδρα. Πράγμα που οδήγησε, μετά το ευπρεπές "νεομνημονιακό σούργελο", συνοδευόμενο από βίαιες και απειλητικές κινήσεις, του πρώτου, στο ακόμα πιο ευπρεπές "ξίδι" του δεύτερου. Άγνωστο είναι αν θα υπάρξει και ευπρεπής ανακοίνωση του κόμματος που να επιβεβαιώνει τόσο το σούργελο όσο και το ξίδι.

Καλά, καλά, το έχουν δηλώσει πολλοί από σας ότι δεν ασχολούνται με τον Ψαριανό. Γιατί αυτός τα καταφέρνει μια χαρά από μόνος του να βρίσκεται στη θέση όπου ανήκει -στην τουαλέτα. Δεκτό, αλλά το θέμα δεν είναι εδώ ο Ψαριανός της τουαλέτας ή η τουαλέτα του Τσιόδρα. Είναι η υποκρισία των δήθεν ευπρεπών. Η υποκρισία με την οποία το Ποτάμι, οι παραπόταμοί του και πλείστα όσα στελέχη του πλημμυρίζουν την πολιτική, τη Βουλή, την κοινωνία.

Διότι, δείτε τους: Δεν είναι με τους δανειστές -είναι κατά της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται με τους δανειστές. Δεν είναι με τους δανειστές -είναι εναντίον όσων αντιστέκονται στους δανειστές. Δεν είναι με τους δανειστές -απλώς καταγγέλλουν ότι για όλα φταίνε οι δικοί μας. Δεν είναι με τους δανειστές -σιωπούν όμως ευπρεπώς μπροστά σε πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές, πιστωτική ασφυξία. Εν γένει, δεν είναι με τους δανειστές -είναι με την ευπρέπεια.

Κι αφού εν τέλει δεν είναι με τους δανειστές, ευλόγως συνιστούν ξίδι στα σούργελα που τολμούν να τους κατηγορούν ότι είναι με τους δανειστές. Παραμένοντας όμως -όλα κι όλα- ευπρεπείς, όπως ο Τσιόδρας για παράδειγμα, μεταξύ μη ευπρεπών, όπως η Φωτίου για παράδειγμα. Και μετατρέποντας έτσι σε ευπρεπές πολιτικό ήθος τον προφητικό στίχο του πρώιμου Ψαριανού: Μαγκιά, κλανιά κι απόστημα. 
Ούτε παραγγελία να τον είχαν...
 

Λεπτές ισορροπίες...

Κομβική θα είναι η ημερομηνία της 18ης Ιουνιου για το ελληνικό ζήτημα, αφού εκείνη την ημέρα, εκτός από το κρίσιμο Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, το...
γερμανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για την Ελλάδα.

H Bundestag, η γερμανική Κάτω Βουλή θα συνεδριάσει για ευρωπαϊκά ζητήματα, με αυτό της χώρας μας να κυριαρχεί. Το παρών θα δώσει, φυσικά και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους βουλευτές.

«Όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να συνομιλούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής βούλησης σε αυτή τη διαδικασία.

Η κυρία Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και στους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με πολλοά στελέχη να αντιδρούν στο ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα χωρίς την επιβολή σκληρών όρων.

Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, που μιλούν για διάσταση απόψεων της καγκελαρίου με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αποτέλεσμα να τον έχει θέσει εκτος διαπραγμάτευσης τροφοδοτώντας σενάρια ακόμη και για παραίτησή του.

Σε αποψινό του δημοσίευμα, το περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ γνωρίζει ότι ο υπουργός της επηρεάζει τις απόψεις πολλών βουλευτών του CDU ενόψει μιας ψηφοφορίας για την Ελλάδα, έφοσον υπάρξει νέα συμφωνία. Όπως σχολιάζει, η τύχη της είναι στα χέρια του γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Πολλά έχουν ειπωθεί για μετατόπιση των θέσεων της καγκελαρίου προς τον αντικαγκελάριο και σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο ελληνικό ζήτημα. Το σίγουρο είναι ότι οι ισορροπίες (και) στο Βερολίνο είναι λεπτές...

B.B. - newpost.gr

Ο «λευκός καπνός» του Κατρούγκαλου…

Λένε, ότι είναι λάθος στην πολιτική, να κάνεις προβλέψεις.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μάλλον αγνοεί αυτό το πολιτικό θεώρημα και προέβλεψε πρώτος απ' όλη την Ευρώπη, μετά βεβαιότητoς, ότι…
στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ «θα βγει άσπρος καπνός». Μάλλον τον καπνό από τη φωτιά στον... Ασπρόπυργο έβλεπε που έπνιξε όλη την Αττική.

Ακόμη και ο Ι. Σταθάκης, ειδικός ως τώρα στις πολιτικές προβλέψεις, αφού κάθε εβδομάδα έβγαινε στις τηλεοράσεις και βεβαίωνε τους αγωνιώντες συμπολίτες μας ότι από στιγμή σε στιγμή γράφεται η συμφωνία, προτίμησε αυτή τη φορά να μην κάνει καμία πρόβλεψη…

ΒΗΜΑτοδότης

Μίλησε κανείς για σούργελα;..

Ο βουλευτής του Ποταμιού, που πριν από λίγους μήνες συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να μυρίζει τα παλτό των γυναικών συναδέλφων του στο κοινοβούλιο, ξεδίπλωσε το…
βράδυ της Τετάρτης το σεξιστικό του ταμπεραμέντο, με θύμα αυτή τη φορά τη Θεανώ Φωτίου.

Με υβριστικές εκφράσεις, κουνώντας το δάχτυλο και σκουντώντας άγρια τη Θ. Φωτίου σε μια έκρηξη... δημοκρατικού διαλόγου, ο βουλευτής του Ποταμιού, με το γνώριμο ύφος του ψευτοτσαμπουκά, αποκάλεσε «μνημονιακό σούργελο» την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληγλεγγύης, η οποία και αποχώρησε από την εκπομπή. 

Το επόμενο πρωινό, αυτή τη φορά από ραδιοφώνου, συνεχίστηκε το παραλήρημα του βουλευτή του Ποταμιού, με υπαινικτικούς χαρακτηρισμούς όπως «λαμόγιο» και λασπολογήματα περί «εργολαβιών του Δημοσίου» εις βάρος της Θ. Φωτίου. Ήταν δε τόσο τεκμηριωμένες οι καταγγελίες του Γρ. Ψαριανού περί χρηματισμού της αναπληρώτριας υπουργού, καθώς, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ευχαρίστως θα τις πάρει πίσω αν η Θ. Φωτίου... τού ζητήσει συγγνώμη. Μίλησε κανείς για σούργελα;..

Π.Κατσ. – avgi.gr