Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Τό σκίτσο του Soloup από «Το Ποντίκι»...


Η οικογένεια Κούνδουρου αρνήθηκε να τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη...

Βαθύς ο σεβασμός στήν οικογένεια τού Νίκου Κούνδουρου

Η σύζυγος του Νίκου Κούνδουρου, Σωτηρία, και τα παιδιά του, Σήφης και Διαλεχτή, ευχαρίστησαν θερμά για την τιμή να τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη, όπως είχε αποφασιστεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, αλλά θέλησαν να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο σε δύσκολους καιρούς.

Η εξημέρωση του Καρνάβαλου...

Το καρναβάλι της Αθήνας τη δεκαετία του 1870. Σκίτσο του βρετανικού περιοδικού «The Illustrated London News» (10/3/1877)
"Οι Απόκριες όπως τις γιορτάζουμε σήμερα έχουν χάσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάθε αιχμή κοινωνικής και πολιτικής κριτικής"...
«Μουντζουρωμένοι ή ρυπαρώς ενδεδυμένοι μασκαράδες δεν θέλουσι ληφθή υπ' όψιν, όπως και αι υβριστικαί αλληγορίαι καθ' ωρισμένων προσώπων ή τάξεων»

Οδηγίες του «Κομητάτου των Απόκρεω», εφ. «Ακρόπολις», 22/1/1890, σ. 2.

Οι Απόκριες όπως τις... γιορτάζουμε σήμερα έχουν χάσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάθε αιχμή κοινωνικής και πολιτικής κριτικής. Δεν ήταν πάντα έτσι.

Σε παλιότερες εποχές η μεταμφίεση, οι μασκαράτες, η έξοδος από την καθημερινότητα έπαιρναν τις διαστάσεις ενός αναποδογυρίσματος του κόσμου, μιας προσωρινής ανατροπής των ιεραρχιών και των κοινωνικών σχέσεων, μιας κριτικής που απλωνόταν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Αυτός που ανέδειξε αυτή τη διάσταση του καρναβαλιού και έκτοτε άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές επιστήμες ήταν ένας Ρώσος στοχαστής, ο Μιχαήλ Μπαχτίν, sui generis μαρξιστής που βρισκόταν σε δυσμένεια στη Σοβιετική Ενωση του Στάλιν.

Με τη μελέτη του για τον Ραμπελέ και το γκροτέσκο στην Αναγέννηση παρήγαγε μια νέα σύλληψη της λαϊκής κουλτούρας, αναδεικνύοντάς τη σε έναν πολιτισμό παράλληλο στον κυρίαρχο, αυτόνομο και με ανατρεπτικό περιεχόμενο.

Στον λαϊκό πολιτισμό έκανε έντονη την παρουσία του το καρναβαλικό στοιχείο: το αναποδογύρισμα του κόσμου, το γκροτέσκο, ο τονισμός των σημείων του σώματος που είναι ανοιχτά στον εξωτερικό κόσμο (και ιδίως του κάτω μέρους του σώματος).

Ο Μπαχτίν αντιπαρέθεσε το λαϊκό γέλιο, ως στάση απέναντι στον κόσμο, στη σοβαρότητα του επίσημου μεσαιωνικού πολιτισμού και στις γιορτές του που επικύρωναν την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων...

Ένα επιβεβλημένο σχόλιο από τή "Νέα Μύκονο"...

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ν/σ για επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων που αποκτήθηκαν παράνομα


Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
 Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Νόμο με τον οποίο θα μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία χρήματα που προέρχονται από υποθέσεις απόκτησης περιουσιακού οφέλους σε βάρος του Δημοσίου, καλύπτοντας έτσι ένα νομικό κενό το οποίο επέτρεπε σε φοροφυγάδες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος να διαφεύγουν, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες η αρμόδια επιτροπή που έχω συστήσει θα μου παραδώσει σχέδιο νόμου, το οποίο θα πάρει τον δρόμο για το Κοινοβούλιο για ψήφιση, για την ταχεία ανάκτηση μη νόμιμου περιουσιακού οφέλους σε μη ποινική βάση. Με τα μεγάλα χρηματικά ποσά που θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία, άρα στον λαό, θα ασκηθεί η κοινωνική πολιτική, όπως έχει κατ' επανάληψη πει και ο πρωθυπουργός», υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento «ούτε ο πρωθυπουργός ούτε εγώ ούτε κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης διανοήθηκε ποτέ να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης» και προσθέτει ότι «όλοι γνωρίζουν, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, διάδικοι τις παρεμβάσεις που γίνονταν στη Δικαιοσύνη, πριν από το Γενάρη του 2015». 
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
naftemporiki.gr


Ένα επιβεβλημένο σχόλιο τής "Ν.Μ." :  
Σχετικά μέ τήν επισήμανση τού κ. Παπαγγελόπουλου γιά τίς «παρεμβάσεις στό έργο τής Δικαιοσύνης πρίν από τό Γενάρη τού 2015» κλπ... 
...πρέπει νά πούμε ότι -χωρίς νά έχουμε τή δική του σφαιρική αντίληψη γιά "τά τής Δικαιοσύνης"- εντούτοις διατηρούμε μιά μικρή επιφύλαξη εάν -γενικώς οι παρεμβάσεις- έπαψαν, "ολοσχερώς καί οποθενδήποτε", νά συμβαίνουν στούς ανά τήν Ελλάδα ναούς τής Θέμιδας... 
Επιφύλαξη -πάντως- πού διατυπώνεται όχι τόσο ως πρός τό έτος όσο ως πρός τόν μήνα!... [άλλοι, πάλι, έχουν λόγους οι σχετικές επιφυλάξεις τους νά αφορούν στόν τρέχοντα καί τούς παρελθόντες αιώνες (..!). Τί νά πείς; Άς είναι.]

Τό αυτονόητο επιζητούμενο, σέ κάθε περίπτωση, είναι νά μήν έχουμε, όχι μόνο, κυβερνητικές αλλά καθόλου παρεμβάσεις...

Κατά τά λοιπά "τών οικιών ημών εμπιπραμένων"...   
...ημείς άδομεν τό Ελύτειον άσμα:
"Τής δικαιοσύνης ήλιε νοητέ"! κλπ, κλπ...

Υπάρχει κάποιος, τελικά, πού νά μπορεί νά διαψεύσει τόν μεγάλο νομπελίστα;...
...ο οποίος, σέ πλήρη νηφαλιότητα, αποφάνθηκε ότι: 
 "Είναι διγαμία ν’ αγαπάς καί νά ονειρεύεσαι"!
Δ.Ν.Α.

Στιγμιότυπο από τήν έναρξη τών εκδηλώσεων για το διάσημο καρναβάλι τού Ρίο...

Παρά την ύφεση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αστυνομικών, που ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες κατέκλυσαν το Ρίο ντε Τζανέιρο την Παρασκευή, εν όψει της έναρξης των εκδηλώσεων για το διάσημο καρναβάλι.Το περίφημο φεστιβάλ αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες και να φέρει στην τοπική οικονομία έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πάντως, το καρναβάλι λαμβάνει φέτος χώρα σε μια χρονική περίοδο όπου η Βραζιλία επιχειρεί να ανακάμψει από την ύφεση που...

Γιάννης Βλαστάρης: «…καθημερινά προκύπτουν και νέα λήμματα καθώς η δημαγωγία καλά κρατεί»

Το «Λεξικό χωρίς Γραβάτα» ερευνά τις παγίδες του δημόσιου λόγου
Το «Λεξικό χωρίς Γραβάτα» (εκδ. Αρμός) είναι το βιβλίο - έκπληξη του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη. Πρόκειται για μία τολμηρή έρευνα για τη γλώσσα της δημαγωγίας και την αλήθεια πίσω από 350 λέξεις - παγίδες που πολιορκούν τον δημόσιο λόγο, αλλά και τη σκέψη του απλού πολίτη.
Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Μαρατζίδης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος.
Μέχρι να τους ακούσουμε να μιλούν για το Λεξικό, μιλήσαμε με τον συγγραφέα του. 
«Λεξικό χωρίς Γραβάτα». Τι περιλαμβάνει το πόνημά σας και τι σηματοδοτεί ο τίτλος του;
«Πρόκειται για μια δημοσιογραφική καταγραφή περίπου 350 λέξεων που στα χρόνια της κρίσης μεταλλάχθηκαν, αντικαταστάθηκαν από άλλες ή και απώλεσαν πλήρως τη σημασία τους προκειμένου να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Πρακτικά, θέλησα να προσεγγίσω με έναν εύληπτο τρόπο το σύνθετο πρόβλημα της “Διπλής Γλώσσας” στο δημόσιο λόγο. Όσο για τον τίτλο, αυτός σηματοδοτεί μία εποχή, αλλά τονίζει και τον “χαλαρό” τρόπο με τον οποίο σχολιάζεται το δημαγωγικό φαινόμενο».
Σε ποιους απευθύνεται;

ΤUI: Η Ελλάδα «προορισμός της χρονιάς 2017 λόγω των πολλών κρατήσεων»

Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού: Εκρηκτική αύξηση κρατήσεων για την Ελλάδα
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Rhein-Neckar-Zeitung η ΤUI, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ανακήρυξε την Ελλάδα «προορισμό της χρονιάς λόγω των πολλών κρατήσεων οι οποίες γίνονται για το 2017».
Λόγω της παγκόσμιας ανασφάλειας η φετινή έκθεση τουρισμού (ΙΤΒ), η μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία γίνεται στο Βερολίνο κάθε χρόνο (φέτος από 8 έως 12 Μαρτίου) έχει κεντρικό θέμα της «Ασφάλεια και φόβος».
Οι τουριστικοί πράκτορες αναρωτιούνται ποιες απαντήσεις μπορούν να δώσουν στις σχετικές ανησυχίες των πελατών τους και αναζητούν προορισμούς οι οποίο να είναι ασφαλείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου
naftemporiki.gr

Tα fakenews, ο Τσακαλώτος και ο Βαρουφάκης

Το πρωτοσέλιδο έμοιαζε ενδιαφέρον: o Τσακαλώτος δήλωνε ότι δεν θα γίνει Βαρουφάκης.  Τρέξαμε λοιπόν να διαβάσουμε το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες. Έτσι συνηθίζεται, από την γέννηση της τυπογραφίας και των εφημερίδων, ο πρωτοσέλιδος τίτλος να υποστηρίζεται από ρεπορτάζ, αναλύσεις και δεν συμμαζεύεται.
Στις εσωτερικές σελίδες υπήρχε πράγματι ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στη κυβέρνηση, ένα πλήρες για την αντιπολίτευση, αλλά ο Τσακαλώτος που δεν θα γινόταν Βαρουφάκης δεν υπήρχε πουθενά. Μήπως είχε γίνει λάθος στην εκτύπωση;

Suddeutsche Zeitung: Ο Σόιμπλε δεν βοηθά, κάνει προεκλογικό αγώνα με το Grexit...

...γράφει η έγκυρη Γερμανική εφημερίδα
«Όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει στους Έλληνες ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη δεν βοηθάει και πολύ. Θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν όλοι επικεντρώνονταν στην ουσία αντί να κάνουν προεκλογικό αγώνα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και επισημαίνει:
«Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει κουραστεί από τις μακροχρόνιες διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Η καθημερινότητά τους πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία, τους αυξανόμενους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και εγκαταλείπουν τη χώρα». 

Και η εφημερίδα του Μονάχου προσθέτει: «Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται. Τώρα απαιτείται περιορισμός των ζημιών. Παρά τις διαφωνίες οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τα μέσα ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η Ελλάδα καταφέρει αυτόν τον χρόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίων, θα μπορούσε αυτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθεί»...

mignatiou.com

Αυτιάς σε Γεωργιάδη: Στεκόσασταν προσοχή στον Τόμσεν...

...που δεν ξέρει τι του γίνεται...
Δεν άντεξε μ' αυτά που άκουσε ο Γιώργος Αυτιάς, το πρωί, από τον Αδωνη Γεωργιάδη. 
 Ο Αδωνιδας, έταξε -γι' άλλη μια φορά- "λαγούς με πετραχήλια" στον Ελληνικό λαό, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως, "ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της χώρας, θα κάνει...
σίγουρα ηπιότερα τα μέτρα, αλλά κυρίως θα δώσει μεγάλη ταχύτητα στην Οικονομία που πολύ γρήγορα, πολύ γρήγορα θα βγει στις αγορές και δεν θα 'χουμε ανάγκη την τρόικα". 

Και ήρθε αμέσως η οργισμένη απάντηση από τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ: 

Κύριε Γεωργιάδη, αυτό θέλει τον χρόνο του - για να βγούμε στις αγορές. Εσείς, τους είχατε απέναντι σας. Τους ξέρετε καλά. Και 'γω τους ξέρω. Αλλά, δεν θέλω να τους δω στα μάτια μου. Γιατί είναι όλοι τους αποτυχημένοι. Kαι ευθύνονται για τα λάθη που κάνανε για την πατρίδα μου. Και το παίρνω πολύ πολύ προσωπικά.
Γιατί κανένας δεν στάθηκε όρθιος και να τους πει: Κάνατε αυτά τα λάθη κύριοι. Κανένας! Στεκόντουσαν προσοχή όλοι. Σε έναν άνθρωπο που δεν ξέρει τι του γίνεται. Και το όνομα του είναι Τόμσεν.  Και παίρνει και προαγωγή...
 

Σκίζουμε από κυβέρνηση, σκίζουμε κι από αντιπολίτευση... (γι αυτό η ομάδα πετάει!...)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι όμως ή αλλάζει ή βουλιάζει…


Του Γ. Λακόπουλου
Από μακριά όλα φαίνονται καλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο βασικός αντίπαλός του χάνει έδαφος, οι υπόλοιποι έχουν προβλήματα και ο ίδιος σαρώνει στις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς  έχει κάθε λόγο να ζητάει άμεσες εκλογές, ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση- ίσως και αυτοδύναμα, όπως λένε κάποιοι.
Ωστόσο αυτή η εικόνα ξεγελάει . Ηδη  διαμορφώνεται μια αντίφαση ανάμεσα στην καλή πορεία του κόμματος και  στην προσωπικότητα του επικεφαλής του. Όσο περνάει ο καιρός -και παρότι οι δημοσκόποι μεταφέρουν διαρκώς ψηφοφόρους από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ  στην κάλπη της ΝΔ -το προφίλ του Κυριάκου θολώνει και πάντως δεν έχει την αρχική λάμψη του «εκσυγχρονιστή» της Κεντροδεξιάς.
Το έλλειμμα ηγετικότητας που είχαν επισημάνει πολλοί  κατά τη θριαμβευτική εκλογή του, συζητείται τώρα ανοιχτά ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ και η προφανής επικοινωνιακή αδυναμία του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα σχολιάζεται  ευρέως. Το πολιτικό κύρος του αποδυναμώνεται διαρκώς καθώς οι χειρισμοί του στα κρίσιμα πολιτικά θέματα οδηγούνται συχνά  σε  άδοξο τέλος.  Κανέναν απο τους στόχους του έναντι της κυβέρνησης  δεν πέτυχε ως τώρα και   η λαϊκή δυσαρέσκεια   οφείλεται στην απογοήτευση απο τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στην ακτινοβολία του αντιπάλου του.
Στον ευρωπαϊκό χώρο κανείς -κανείς όμως- δεν τον αντιμετωπίζει ως εν αναμονή Πρωθυπουργό, καθώς σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν υπάρχει σενάριο κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα. Επιπλέον κάποια θέματα που τον αφορούν προσωπικά αρχίζουν να αναδεικνύονται σαν Αχίλλειος Πτέρνα της ΝΔ...