Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

20:06 | 03 Μαρ. 2016
tvxs.gr
1. Μέτρα 9 δις ευρώ έως το 2018 επιμένει να ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ, παραμένοντας αμετακίνητο στις θέσεις του και εγείροντας νέα ερωτήματα για το πώς και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα απ' ό,τι στην Αμερική την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που ξεκίνησε με το Χρηματιστηριακό Κραχ του 1929

2. Την απόφαση για ματαίωση του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας έλαβε ο Σταύρος Κοντονής, μετά τα επεισόδια στον ημιτελικό του θεσμού μεταξύ του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας. Νωρίτερα ανακοινώθηκε και η αναβολή του αγώνα ΑΕΚ - Ατρομήτου. Στην ανακοίνωσή του το υφυπουργείο Αθλητισμού στρέφεται κατά εκείνων που προκαλούν επεισόδια, του διαιτητή Ανδρέα Παππά για τον οποίο διερωτάται γιατί δεν διέκοψε εξαρχής τον αγώνα αλλά προσπάθησε τρεις φορές να τον ολοκληρώσει, της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας για τα κριτήρια επιλογής των διαιτητών αλλά και τους παράγοντες των ομάδων που καλύπτουν και δικαιολογούν τα έκτροπα.
3. «Πάρκινγκ» προσφύγων… μακράς διάρκειας στην Ελλάδα, ένα ακόμη αβέβαιο παζάρι με την Τουρκία και προκλητική ανοχή στους φράχτες της ακροδεξιάς και του Visegrad  προβλέπει το – τουλάχιστον επισφαλές – σχέδιο της θολωμένης Ευρώπης για την προσφυγική κρίση. Τα 4 επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση και οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου καθορίστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Στέλιος Κούλογλου γράφει σήμερα στο tvxs.gr ότι πρόκειται για «το σχέδιο που κάνει τη βρόμικη δουλειά της Μέρκελ».
4. Ισόβια και 129 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον Νίκο Μαζιώτη για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα. Στο εδώλιο εκτός από τον Νίκο Μαζιώτη κάθισαν ο Αντώνης Σταμπούλος ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και ο Γιώργος Πετρακάκος στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 34 ετών.
5. Τρεις βουλευτές με ανακοίνωσή τους ζητούν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη την απομάκρυνση του Συμπαραστάτη του Πολίτη της Περιφέρειας Γιώργο Μπουλούκο, ο οποίος όπως καταγγέλλουν έχει κληθεί ως μάρτυρας  υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.
6. Ένα δριμύτατο «κατηγορώ» εναντίον της «απαράδεκτης ενοχοποίησης» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς την αυστριακή κυβέρνηση, οι 90 γνωστότεροι συγγραφείς της Αυστρίας, ανάμεσά τους η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, σε μακροσκελή Διακήρυξη Διαμαρτυρίας, που θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και για προσυπογραφή από άλλους διανοούμενους, στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία.
7. Ευκαιρία επανένταξης στο πρόγραμμα των 100 δόσεων δίνει το υπουργείο Εργασίας σε όσους οφειλέτες είχαν τεθεί εκτός της ρύθμισης λόγω νέων ασφαλιστικών οφειλών, που δεν σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές.
8. Ποιος (δεν) φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ; Μήπως οι Γερμανοί; Το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ τρομάζει τη γερμανική κυβέρνηση, αν και δεν έχει εκδηλωθεί. Συγκρατημένη συμπάθεια από την άλλη πλευρά παρατηρείται για την Χίλαρι Κλίντον.
9. Από πού έρχονται τα μυστηριώδη κοσμικά «σήματα»; Περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο με τις «γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Bursts-FRB), η κοινή πηγή των οποίων δείχνει να βρίσκεται πολύ πέρα από τον γαλαξία μας.
10. To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας
* Σκίτσο του Soloup

O δημόσιος λόγος των πολιτικών παντού -καί στή Μύκονο- διαφέρει, ενίοτε θεαματικά, από τον ιδιωτικό

                                                     από σκίτσο τού Στάθη Σ.
Είναι γνωστό ότι ο δημόσιος λόγος τών πολιτικών διαφέρει -μερικές φορές θεαματικά- από τόν ιδιωτικό. Πράγματα πού γίνονται ή λέγονται εμπιστευτικά σέ κατ’ ιδίαν συναντήσεις, απέχουν απ’ αυτά πού εκφωνούνται σέ πλατείες καί κινηματοθέατρα ή πού ηθελημένα οι ίδιοι διοχετεύουν στό fb καί στά άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Απέχουν, βέβαια, καί δέν βλέπουν τό φώς τής δημοσιότητας  
γιατί "καραδοκεί ο κίνδυνος τής γελοιοποίησης".

Ύστερα από καιρό μαθαίνουμε τί ακριβώς ειπώθηκε ή τί έγινε πίσω από τίς κλειστές πόρτες, όταν οι συνέπειες από τήν αποκάλυψη δέν θά βλάψουν τούς πρωταγωνιστές, είτε γιατί δεν παίζουν πια κανένα ρόλο είτε γιατί έχουν -τεχνηέντως καί ευσχήμως- εγκαταλείψει τήν ενεργό πολιτική είτε, ακόμη, καί τόν μάταιο τούτο κόσμο. 

Όταν σπάει ο κώδικας αυτής τής σιωπής, πρίν από τήν παρέλευση τού χρόνου "παραγραφής" (αδιάφορο άν αυτός σπάσει γιά κάποιο πολύ σπουδαίο λόγο ή γιατί -από επιπολαιότητα καί ματαιοδοξία- κάποιος παρατρεχάμενος θέλει νά δείξει στόν κύκλο του "ότι κάτι ελέγχει")...
...τότε όσοι δέν εγνώριζαν τά μόλις αποκαλυφθέντα ("διαμειφθέντα" καί  ..."σκαρωθέντα") άλλοτε μέν πέφτουν από τά σύννεφα, άλλοτε δέ πιάνουν τή μύτη τους από τή μπόχα...
                                                                              ***
Εμείς εδώ, βέβαια, θύοντες -παλαιόθεν- θυμιάματα καί καίοντες -καθ' έξιν- καντάρια λιβανωτούς στόν μέγα Φλωρεντινό Νικολό Μακιαβέλι, "σάν έτοιμοι από καιρό" (σάν ...προπονημένοι) δέν έχουμε φόβο ούτε νά πέσουμε από τά σύννεφα ούτε νά πιάσουμε τή μύτη μας ούτε κάν νά ξαφνιαστούμε από τό...αιφνίδιο τών πραγμάτων!..
Κάτι τέτοια, εμείς, τάχουμε γιά πανηγύρι.
Καί τέλος πάντων νά τραβούμ' εμπρός... 

 Δημήτρης Ν.Αγγελετάκης

Μπρα ντε Φερ του ΔΝΤ με τους Θεσμούς, και στη μέση η Ελλάδα...

Μπρα ντε φερ ΔΝΤ με Ευρωπαίους και στη μέση η Ελλάδα - Εξετάζουν «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης

Δύο ελέφαντες μαλώνουν και στη μέση βρίσκεται μία μικρή αντιλόπη. Με αυτή την μικρή αλληγορία...
περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την εν εξελίξει διαμάχη του ΔΝΤ με το ευρωπαϊκό τμήμα των δανειστών για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει η τρόικα και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Η αλήθεια είναι πως παρότι οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για πρόοδο, η απόσταση παραμένει: Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη σκληρή γραμμή – παρότι διαμηνύει ότι δεν είναι κοινωνικά άτεγκτο- ζητώντας επιπλέον μέτρα 4 με 5% του ΑΕΠ, ήτοι έως 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδάλλως, λέει το Ταμείο, οι ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναία ρύθμιση του χρέους που θα αγγίζει τις επιπτώσεις του «κουρέματος». Μία θέση που διατυπώθηκε τόσο κατά τον χθεσινό «μυστικό» δείπνο των δανειστών για την Ελλάδα, όσο και δημοσίως σήμερα δια του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Τι είπε ο Ράις; «Δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές» σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και Αθήνα και αποδεικνύοντας ότι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένουν ένα παιχνίδι για γερά νεύρα.

Η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ. Κατόπιν όλων αυτών, εξετάζονται διάφορα σενάρια ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, συζητείται είτε να μπει στο πρόγραμμα το Ταμείο το καλοκαίρι όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (χωρίς τη συμμετοχή του), είτε αυτή να «σαλαμοποιηθεί». Με άλλα λόγια να σπάσουν τα μέτρα που προβλέπονται σε πολλές δόσεις και κατ επέκταση να τεμαχιστεί και η δόση που προβλέπεται να εκταμιευθεί. 

Πάντως ο Ράις, όπως και οι διαρροές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για άμεση επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής, ο οποίος όπως όλα δείχνουν πρόκειται να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Από την Ευρώπη πάλι, επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι ως προς τη διαμάχη με το ΔΝΤ. Πηγή της ευρωζώνης διαμήνυε ότι δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

«Αυτή, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό τότε οι Θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ανέφερε πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απ’ έξω και όχι από τους θεσμούς.

Η ίδια πηγή μάλιστα επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. «Τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό ίσως του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στο προσεχές Eurogroup το «παρών» θα δώσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, και σκληρός του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και όχι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ… 
 

Ψηφίστηκε το ν/σ για την εγγύηση καταθέσεων


Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Υπέρ του σχεδίου νόμου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.

Τι μαγειρεύει πάλι η Μέρκελ;...

Τι μαγειρεύει πάλι η Μέρκελ;

Πέρυσι τέτοια εποχή τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης αφιέρωναν αναλύσεις επί αναλύσεων για το μεσαίο δάχτυλο του...
τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και γενικότερα βλέπαμε σε επανάληψη το χιλιοπαιγμένο σίριαλ των «τεμπέληδων ελλήνων» που ροκανίζουν τα λεφτά των γερμανών – και όχι μόνο- φορολογουμένων.

Τότε όμως ήταν οι πρώτοι μήνες της «λεβέντικης» διαπραγμάτευσης, όταν η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Μετά από δώδεκα μήνες, ένα μνημόνιο και μία προσφυγική κρίση που έπιασε τους πάντες στον ύπνο, το κλίμα στη Γερμανία για τη χώρα μας φαίνεται να αλλάζει Η Bild και τα παρακολουθήματά της, όπως επίσης και «σοβαρές» εφημερίδες και ΜΜΕ άλλαξαν τροπάρι:

Από την αναπαραγωγή των ευφυολογημάτων του Σόιμπλε για την ελληνική κυβέρνηση [κάποιοι το αποκαλούν στεγνό σουαβικό χιούμορ], τις υποτιμητικές διαρροές, τα σενάρια και τα μεσαία δάχτυλα του Βαρουφάκη και [παλαιότερα] της Αφροδίτης της Μήλου, περάσαμε στην αντίπερα όχθη. Οι ίδιες φυλλάδες που αποκαλούσαν τεμπέλη συλλήβδην έναν λαό, τώρα δίνουν συγχαρητήρια στους έλληνες για τις προσπάθειές τους στο προσφυγικό. Αφιερώνουν τόνους μελάνι για να αναδείξουν τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, κατακρίνουν τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την πολιτική των περιορισμών που επιβάλλουν στα σύνορά τους και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το δράμα των προσφύγων.

Δεν είναι μονάχα τα γερμανικά ΜΜΕ που έχουν προχωρήσει σε αυτή την οβιδιακή μεταμόρφωση. Είναι η ίδια η κυβέρνηση της Γερμανίας. Κάθε μέρα παρακολουθούμε τη Μέρκελ να διαμηνύει πως η Ελλάδα...