Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Δέν μπορείς νά τούς πείς ...άμυαλους: Mαγιόρκα, Ίμπιζα καί όλες οι Βαλεαρίδες βάζουν ανώτατο όριο επισκεπτών!...

Ισπανία: Πλαφόν στον αριθμό των τουριστών βάζουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι

Shutterstock
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, βάσει νόμου της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων για τον Τουρισμό -ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη- το ανώτατο όριο για τις θέσεις φιλοξενίας παραθεριστών ανέρχεται πλέον σε 623.624, με την πλειονότητά τους (435.707) να βρίσκονται στη Μαγιόρκα, το μεγαλύτερο εκ των νησιών.

Φρένο στον αριθμό των τουριστών που θα υποδέχονται βάζουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας, με τις τοπικές αρχές να επιχειρούν να ελέγξουν τον όγκο των επισκεπτών που επιλέγουν για τις διακοπές τους το σύμπλεγμα των 11 νησιών, στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, βάσει νόμου της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων για τον Τουρισμό -ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη- το ανώτατο όριο για τις θέσεις φιλοξενίας παραθεριστών ανέρχεται πλέον σε 623.624, με την πλειονότητά τους (435.707) να βρίσκονται στη Μαγιόρκα, το μεγαλύτερο εκ των νησιών.
Μάλιστα, οι τοπικές αρχές θα επιβάλουν πρόστιμα έως και 400.000 ευρώ σε όσους διαφημιστικούς και τουριστικούς ιστότοπους δεν αποσύρουν τις διαφημίσεις δωματίων, τα οποία δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι σκοπεύουν να μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των τουριστών που δέχονται τα επόμενα χρόνια με στόχο να μην βρίσκονται ταυτόχρονα στα νησιά περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες, καθώς όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Τουρισμού της τοπικής κυβέρνησης Μπιέλ Μπαρσελό, η υπερπροσφορά δωματίων έχει οδηγήσει σε μία μαζική εισροή επισκεπτών, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες αντιδράσεις κατά τουριστών από κατοίκους που παραπονιούνται για διόγκωση των οχλήσεων.
Οι Βαλεαρίδες είναι σύμπλεγμα 11 νήσων στα ανατολικά της Ισπανίας. Σημαντικότερες εξ αυτών θεωρούνται η Μαγιόρκα, η Μενόρκα, η Ίμπιζα και η Φορμεντέρα.
Ο πληθυσμός τους φτάνει τους 1,1 εκατ. κατοίκους βάσει στοιχείων του 2011, ενώ πρωτεύουσά τους είναι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

 
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, El Pais

Δελτίο Τύπου τού ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ: Ενημέρωση γιά την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                         
 ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ   
                                                                                                                                                                                                                                  
«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ»
Νέα περιβαλλοντική κινητοποίηση πραγματοποιεί ο Δήμος Μυκόνου για το 2017, με σκοπό την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων του. Μέσα από σχετικά διαφημιστικά έντυπα/αυτοκόλλητα οιυ διατίθενται στο κοινό, ενημερώνει τους κατοίκους και κυρίως τους επισκέπτες για έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού της κατανάλωσης του νερού από τους κατοίκους και κυρίως τους επισκέπτες του νησιού.

Είναι η δεύτερη φορά που οργανώνεται μια τέτοια προσπάθεια και μάλιστα ως συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης καμπάνιας πριν από 2 χρόνια με τίτλο "save water - every drop counts". Τα αυτοκόλλητα έντυπα, τα οποία παροτρύνουν σε μειωμένη κατανάλωση νερού, διανέμονται από την ΔΕΥΑΜ και το Δήμο Μυκόνου στα σωματεία ξενοδόχων και ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον μπορεί να τα προμηθεύεται και κάθε δημότης.


Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Η διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, πέρα από την εξασφάλιση του αγαθού και τη διανομή του, περιλαμβάνει ως βασική προϋπόθεση τη λελογισμένη κατανάλωση του. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες μας σε αυτό το θέμα, και ταυτόχρονα να προτείνουμε πολύ έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις στους ιδιοκτήτες/διαχειριστές μονάδων, ώστε το νερό που με τόση δυσκολία εξασφαλίζουμε, να είναι σε επαρκή επίπεδα για όλους, ιδιαίτερα τους δημοφιλείς μήνες της τουριστικής περιόδου, όπως ο Αύγουστος, που η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Οι υποδομές υπάρχουν και λειτουργούν ικανοποιητικά, το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεται αλόγιστη σπατάλη».
Μύκονος, 09-08-2017 
                                             ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Περίπατος στην Αθήνα

Στιγμιότυπο από γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017
από naftemporiki.gr 

"Πιττακιον"

Πόσο δίκιο είχε ο Μακώρτ...
Γαβρόγλου: Παιχνίδι για γερά νεύρα με τις ΠανελλαδικέςΜε όλο αυτό τον θόρυβο που γίνεται για τη σημαία, την προσευχή και τον Γαβρόγλου σκέφτομαι πόσο δίκιο είχε ο Μακώρτ όταν έλεγε: Ο δάσκαλος λέει ότι είναι ένδοξο να πεθάνουμε για την Πίστη και ο μπαμπάς λέει ότι είναι ένδοξο να πεθάνουμε για την Πατρίδα και εγώ αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να θέλει να ζήσουμε...

Aπό την στήλη "Πιττακιον" (matrix24)

Όταν οι δημοσιογράφοι σκότωναν μύγες

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής




Λένε πως τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα παραδοσιακό...  Fake news... 

Όταν μπήκα στο γραφείο, δύο συνάδελφοι σκότωναν μύγες. Κρατούσαν στα χέρια τους από μια εφημερίδα ο καθένας και σκότωναν μύγες! Το θέαμα ήταν εξωπραγματικό. Σουρεαλιστικό. Σπάνιο
Οι μύγες είναι πια σπάνιο είδος στην Αθήνα. Πιο σπάνιο είναι να δεις ανθρώπους να τις σκοτώνουν. Κι όταν οι άνθρωποι που τις σκοτώνουν είναι δυό δημοσιογράφοι σε ένα γραφείο εφημερίδας, το θέαμα είναι εξωπραγματικό, σουρεαλιστικό, σπάνιο…
Κάποιοι άλλοι βλέπουν τους ανθρώπους σαν μύγες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι μνημονιακοί πρωθυπουργοί και τα μέλη των κυβερνήσεών τους. Που απέδειξαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να "σκοτώνουν" ανθρώπους (αν συμφωνείτε μαζί μου ότι οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι άνθρωποι) όπως οι άνθρωποι σκοτώνουν μύγες.
Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί ηγέτες που ενοχλούνται όταν άλλοι πολιτικοί ηγέτες σκοτώνουν ανθρώπους όπως οι άνθρωποι σκοτώνουν μύγες, κάτι που, μετά τον πόλεμο του Μπους κατά του Ιράκ, αποδείχτηκε και με τον "εμφύλιο" στη Συρία. Γενικά, οι πολιτικοί ηγέτες ενοχλούνται περισσότερο απ’ τις μύγες παρά από τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Ακόμα κι αν αυτοί σκοτώνουν ανθρώπους όπως οι άνθρωποι σκοτώνουν μύγες.
Όταν μπήκα στο γραφείο, δυο συνάδελφοι σκότωναν μύγες. Δεν τους ρώτησα γιατί τις σκοτώνουν. Ποτέ δεν ρωτάω τους δημοσιογράφους γιατί σκοτώνουν μύγες. Παρ’ όλο που γνωρίζω ότι οι μύγες τους ενοχλούν λιγότερο από τους πολιτικούς.
Ναι, το θέαμα των δυο συναδέλφων (να κρατούν από μια εφημερίδα ο καθένας και να σκοτώνουν μύγες σ ’ένα δημοσιογραφικό γραφείο ένα  καλοκαιριάτικο μεσημέρι) ήταν εξωπραγματικό. Αλλά και οικείο. Τόσο εξωπραγματικό, όσο το θέαμα ενός δημοσιογράφου που ενοχλεί τους πολιτικούς περισσότερο από μια μύγα. Και τόσο οικείο όσο το θέαμα ενός πολιτικού που «ενοχλεί»τους δημοσιογράφους λιγότερο από μια μύγα.

8 Αυγούστου 2017

Φίλοι και συνεργάτες μιλούν για την Αρλέτα...

Φίλοι και συνεργάτες μιλούν για την ΑρλέταΜοναδική περίπτωση στον χώρο του τραγουδιού, ανεπανάληπτη, άνθρωπος «φάρος» που με τις επιλογές και τη στάση της άφησε έργο «διαμάντι», είναι μερικές από τις κουβέντες που μοιράστηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γνωστοί φίλοι και συνεργάτες της Αρλέτας.

Η ξεχωριστή τραγουδίστρια, που δεν «συμβιβάστηκε ποτέ και με τίποτα», έφυγε χτες, σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πίσω της σπουδαία παρακαταθήκη. Η αγάπη του κόσμου, που κατάκλυσε τα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις τραγουδιών της, αλλά και με συγκινητικές αναφορές, το κάνει φανερό.
«Δεύτερη ημέρα και γέμισε ο κόσμος με τα ωραία τραγούδια της Αρλέτας. Αυτό για μένα είναι η νίκη του καλλιτέχνη στην αποχώρησή του» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταμάτης Κραουνάκης. 

«Είναι φανερό ποιο ήταν το πέρασμά της στη ζωή, η κληρονομιά που άφησε χάρη στις επιλογές και το ταλέντο της, καθώς αυτή τη στιγμή για δεύτερη μέρα, από παντού 'επιτίθενται' με λουλούδια και αισθήματα τα τραγούδια της. Ένας άνθρωπος που ήταν φάρος, ως προς τις επιλογές και την καλλιτεχνική στάση του, ό,τι αφήνει πίσω είναι διαμάντι. Αυτό έχει σημασία. Τα υπόλοιπα είναι για τους βιογράφους» επισημαίνει ο γνωστός μουσικός.

«Έχω ζήσει μια ζωή με την Αρλέτα. Την ξέρω από την αρχή της καριέρας της, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπαστεφάνου την άκουσε στην Ύδρα σε μια παρέα να τραγουδάει και την πήγε στη Lyra. Το λέω με καμάρι, είμαι από τους ανθρώπους που αγάπαγε πάρα πολύ και εμπιστευόταν την κρίση μου. Η τελευταία έξοδός της ήταν στο σπίτι μου, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2017. Στο facebook έχω ανεβάσει μια φωτογραφία από εκείνη την ημέρα, είμαι σίγουρος ότι είναι η τελευταία της Αρλέτας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στιχουργός Κώστας Κώτουλας και συνεχίζει: «Σαν άνθρωπος ήταν δύσκολος, όπως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Ήταν ανυποχώρητη σε κάποια πράγματα και όταν μερικές φορές λογομαχούσαμε, μετά σκεφτόμουν πως είχε δίκιο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από χτες ως σήμερα -δεν το είχα συνειδητοποιήσει και ίσως ούτε η Αρλέτα- είναι όλη αυτή η αγάπη του κόσμου...

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας

Η αστάθεια στην Τουρκία διώχνει τα κρουαζιερόπλοια από το Αιγαίο
 Η αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα την έχει θέσει εκτός των προορισμών για μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας, κάτι όμως που πλήττει και τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς τα κρουαζιερόπλοια «έπιαναν» τόσο σε τουρκικά όσο και σε ελληνικά λιμάνια. Σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς η μείωση του αριθμού επισκεπτών κρουαζιέρας είναι διψήφια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του λιμανιού του Ηρακλείου, το οποίο για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου καταγράφει πτώση της τάξης του 39,4% στις αφίξεις επιβατών.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, καθώς η αστάθεια στην Τουρκία έχει απομακρύνει τα κρουαζιερόπλοια από το Αιγαίο συνολικά.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του λιμανιού του...

Αλματώδης η αύξηση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων...

Άλμα 28,3% στην κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων

REUTERS/MICHAELA REHLE
Άλμα της τάξης του 28,3% εμφάνισε τον Ιούλιο του 2017 ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, κυκλοφόρησαν 14.998 νέα οχήματα, έναντι 11.687 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2016, εκ των οποίων τα καινούρια ήταν 9.058 (+19,5%).
Την ίδια ώρα, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών, κυβισμού άνω των 50 cc, παρουσίασε κάμψη κατά 22,4% σε 4.001, εκ των οποίων ο αριθμός των καινούριων διαμορφώθηκε σε 3.681 (-24,1%)
Κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017, η κυκλοφορία των νέων αυτοκινήτων ανήλθε σε 84.217, παρουσιάζοντας αύξηση 18,3%, και των νέων μοτοσικλετών σε 19.855, καταγράφοντας «βουτιά» 22,3%.

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017
από naftemporiki.gr