Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για το νέο δάνειο στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε
undefined
21:12 | 19 Αυγ. 2015
tvxs.gr | 19 Αυγ. 2015
Εγκρίθηκε και επισήμως, από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το νέο τριετές δάνειο προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 86 δις ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε το νέο δανειακό πρόγραμμα μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού πρώτα αυτό είχε εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Λετονίας.
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαρ, ανέφερε πως «μετά από σκληρή δουλειά, επήλθε επιτέλους συμφωνία». «Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε από όλη την Ευρωζώνη» συνέχισε, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη «ανταλλάσσεται» με μεταρρυθμίσεις.

Αυτή ίσως γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας...

Η Bασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, που κατά το νόμο θα αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από...
σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Η τοποθέτησή της συνέπεσε με την προετοιμασία για το δημοψήφισμα, καθώς το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κ.λπ.
Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι παράλληλα πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε η κυρία Θάνου τον Απρίλιο του 1975. Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου...
ethnos.gr

Έκτακτη είδηση: Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM προς την Ελλάδα...


- Αύριο η εκταμίευση της πρώτης δόσης...

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (19.08.15)

                                                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Celebrity Equinox, το πλοίο του ατελείωτου πάρτι



ΧΑΝΙΑ. Προερχόμενο από την Κατάνια της Σικελίας κατέπλευσε χθες το πρωί στο λιμάνι της Σούδας το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Celebrity Equinox, το οποίο μεταφέρει 2.707 άτομα που επιζητούν μία πιο οικεία, ιδιαίτερη και εξατομικευμένη εμπειρία. Πρόκειται για gay ζευγάρια και single ομοφυλόφιλους που επιζητούν αυτήν τη μορφή τουρισμού, επιλέγοντας για ολοήμερη παραμονή μεταξύ άλλων την Κρήτη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Την κρουαζιέρα «Ρώμη-Ιταλία» διοργανώνει η εταιρεία Atlantis, που ειδικεύεται στις κρουαζιέρες για ομοφυλόφιλους και ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου από τη Νάπολη της Ιταλίας.
Η κρουαζιέρα είναι sold out και συμμετέχουν σ’ αυτήν άτομα απ’ όλον τον κόσμο, για 10 μέρες γεμάτες ατέλειωτα πάρτι, νέους φίλους και γιορτινή ατμόσφαιρα.
Το γεγονός, που ονομάζεται Atlantis Med Cruise, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο, αφού προσελκύει άτομα από 53 χώρες και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μοντέρνα πλοία, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία. Στην κρουαζιέρα περιλαμβάνεται πρόγραμμα DJ και διασκεδαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Equinox, της πολυβραβευμένης εταιρείας διαχείρισης κρουαζιεροπλοίων Celebrity Cruises (μέλους του Ομίλου Royal Caribbean Cruises Ltd.), κατέπλευσε στο λιμάνι της Σούδας για τρίτη φορά μέσα στο 2015 και είναι το μεγαλύτερο που θα προσεγγίσει στο λιμάνι της Σούδας και τον προορισμό των Χανίων για τη φετινή τουριστική περίοδο. Εχει 1.238 άτομα πλήρωμα, δηλαδή περίπου ένα άτομο εξυπηρετεί δύο επιβάτες.
Το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Equinox ανήκει στην κατηγορία των πολυτελών κρουαζιερόπλοιων της μεγάλης κατηγορίας και βραβεύεται συνεχώς για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επιβάτες του αλλά και για τις τεχνολογικές καινοτομίες που διαθέτει. Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο, αλλά και όλη η σειρά κρουαζιερόπλοιων της κατηγορίας Solstice Class της Celebrity Cruises, προσφέρουν το μεγαλύτερο διαθέσιμο χώρο ανά επιβάτη και ανέσεις, χωρίς απολύτως κανένα συνωστισμό στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Αντίστοιχα κρουαζιερόπλοια των ίδιων διαστάσεων (320–330 μέτρων μήκους) φιλοξενούν σχεδόν διπλάσιους επιβάτες και αυτός είναι ένας από τους λόγους της προτίμησης υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επιβατών στα κρουαζιερόπλοια της συγκεκριμένης εταιρείας.
Το Celebrity Equinox έχει ανακαινισθεί πρόσφατα δίνοντας έμφαση στην επιπλέον πολυτέλεια των κοινόχρηστων χώρων, καθώς διαθέτει αληθινό γκαζόν στο ανώτερο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου για χρήση των επιβατών, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ κ.ά.
Μετά τα Χανιά, σήμερα το πρωί, το Celebrity Equinox θα πιάσει Μύκονο, το απόγευμα θα αναχωρήσει για Σαντορίνη, όπου θα παραμείνει έως το βράδυ της Πέμπτης. Την Παρασκευή θα πιάσει Μπόντρουμ, το Σάββατο Κουσάντασι (Εφεσο) και την Κυριακή Κωνσταντινούπολη.
kathimerini.gr

Το πλάνο για τις 27 άμεσες αποκρατικοποιήσεις



Πώληση μεταξύ άλλων μειοψηφικών πακέτων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ και πλειοψηφικών πακέτων του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για το κλείσιμο της συναλλαγής σε Ελληνικό, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και προώθηση δεκάδων ακόμα σχεδίων αξιοποίησης για 27 συνολικά πακέτα περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει το Asset Development Plan (ADP) του Ταμείου που προσαρτήθηκε στο νέο Μνημόνιο και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.

Και ενώ τα επόμενα βήματα για διαγωνισμούς όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι γνωστά για πολλά άλλα assets αποκαλύπτονται λεπτομέρειες αλλά και υποχρεώσεις των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων καθ’ όλα άγνωστες. Και αυτό διότι το εν λόγω σχέδιο ADP αν και αποτελεί παράρτημα του Μνημονίου κρατήθηκε μακριά από κάθε δημοσιότητα.

Μοντέλο πώλησης 
Πρώτο στη λίστα του ADP -που εμφανώς είναι ιεραρχημένη τόσο χρονολογικά όσο και αξιολογικά- και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», βρίσκεται το Ελληνικό και ακολουθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ μεταξύ των άλλων μεγάλων αξιοποιήσεων προτάσσονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμήν Αθηνών, μαρίνες, Εγνατία, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται μέχρι τον Νοέμβριο να αποφασιστεί...

Η "Telegraph" για την «κάτω από τα στάνταρντ» ζωή στην Αθήνα...



Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν κάνει την Αθήνα τη μόνη πόλη της δυτικής Ευρώπης που έχει πέσει από τις υψηλές θέσεις στον ετήσιο κατάλογο δεικτών βιωσιμότητας που δημοσιεύει το Economic Intelligence Unit, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Η χτυπημένη... από τη λιτότητα ελληνική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε κατάσταση ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων από τον Ιούνιο, έχασε δύο μονάδες και έχει πλέον δείκτη βιωσιμότητας 75,3 σε σχέση με 77,5 πέρσι.
Η Αθήνα, που έπεσε από την 69η στην 72η θέση στον συνολικό κατάλογο με 140 πόλεις, είναι η μόνη πόλη στην ευρωζώνη που ο δείκτης βιωσιμότητας πέφτει κάτω από το «κατώφλι» του 80.
Το Economist Intelligence Unit αναφέρει πως ένας άνθρωπος που μετακομίζει για λόγους δουλειάς σε μία πόλη με δείκτη κάτω του 80 θα πρέπει να λαμβάνει επιπλέον αμοιβή!
Η Αθήνα έχει χάσει έξι μονάδες του δείκτη βιωσιμότητας την τελευταία 5ετία, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στο διάστημα αυτό. Άλλα μέρη που έχουν παρόμοια καθοδική πορεία είναι η Δαμασκός, η Τρίπολη, η Τύνιδα, το Κάιρο και το Μπαχρέιν αλλά και το Ντιτρόιτ που κήρυξε χρεοκοπία το 2013.

Στον «αέρα» η σύμβαση με τους Γερμανούς για τα περιφερειακά αεροδρόμια...


Στον «αέρα» η σύμβαση με τους Γερμανούς για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport που αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με...
την "Καθημερινή", δύο ειναι τα προβλήματα από τη μεριά της αναδόχου: αφενός ζητά αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την παραχώρηση και αφετέρου φέρεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης εξαιτίας του ρίσκου της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσον το τίμημα των 1,2 δισ. που αναφέρεται στη συμφωνία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ θα μπορέσει να εισπραχθεί εντός του 2015 αν και από τη μεριά της κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια η σύμβαση να υπογραφεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Fraport που χαρακτήρισε την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ «βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Fraport και του ΤΑΙΠΕΔ», και διευκρίνισε πως ο γερμανικός όμιλος δεν είναι σε θέση να κάνει λόγο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων όπως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο γερμανικός όμιλος επιθυμεί τόσο να κερδίσει χρόνο όσο και ενδεχόμενες παραχωρήσεις, ενώ παράλληλα επιδιώκει να μην εμφανιστεί ως πειθήνιος επενδυτής που περίμενε υπομονετικά για να πληρώσει ένα τίμημα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει δίκαιο. 

Νίκος Ξυδάκης στην ΕΡΤ : Αυτά που λένε οι διαφωνούντες, δεν στέκουν...(ΒΙΝΤΕΟ)



"Νομίζω ότι από όσα έχουμε ακούσει, δεν έχω δει να έχει κατέβει κανένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο διακυβέρνησης της χώρας και εξόδου από την κρίση. Αυτά που ακούμε διάσπαρτα, είναι πράγματα που δεν στέκουν, δεν...
ευσταθούν, δεν δίνουν κάποια πραγματική διέξοδο" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός  Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. "Είναι σαν να προετοιμαζόμαστε για το πρώτο στάδιο του σοσιαλισμού" πρόσθεσε. 

"Η κυβέρνηση υπηρετεί το συμφέρον τού ελληνικού λαού δεν μπορεί να υπηρετεί το συμφέρον του κόμματος.   Άρα δεν μπορούμε να ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει κομματικές ισορροπίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, όχι 30.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο κ. Ξυδάκης.

"Εάν κάποιος νομίζει ότι αρχές προδόθηκαν, ας παραμείνει σε αυτές τις αρχές και ας ζητήσει την έγκριση του ελληνικού λαού.   Εάν κάποιος νομίζει ότι αρχές μπορούν να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα για τη διάσωση και επιβίωση της κοινωνίας, συνεχίζει να κάνει την πολιτική του.  Όταν καλείσαι να κυβερνήσεις δεν καλείσαι να εφαρμόσεις κάποιες αρχές μόνο, αλλά πρέπει αυτές οι αρχές να είναι συμβατές με την πραγματικότητα...".
Δείτε το βίντεο





Πέρασε το ελληνικό πακέτο...



...από τη Bundestag...
Υπερψηφίστηκε το ελληνικό πακέτο από τη Γερμανική βουλή, με...
425 NAI, σε σύνολο 585 ψηφισάντων.
"Oχι" ψήφισαν 113 βουλευτές, ενώ 18 απείχαν από την ψηφοφορία...

Τό Μαξίμου γιά τή Fraport....


undefined
Tο αργότερο ως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια με τη γερμανική Fraport, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει διευκρινήσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως...
«η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.
Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες, 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015».

Απαντώντας σε χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας, οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική».

H Kρήτη από ένα drone [Βίντεο]

tvxs.gr| 18 Αυγ. 2015
Ένα εντυπωσιακό βίντεο αναρτήθηκε στο Youtube με τις πανέμορφες παραλίες της Κρήτης όπως φαίνονται από ψηλά.
Απολαύστε το...

Δέν παραιτήθηκε! Τόν παράτησαν... (λέει ο ποιητής)


Ο Βασιλεύς Δημήτριος

Ώσπερ ου βασιλεύς, αλλ’ υποκριτής,
μεταμφιέννυται χλαμύδα φαιάν αντί 
της τραγικής εκείνης, και διαλαθών 
υπεχώρησεν.
Πλούταρχος, Βίος Δημητρίου
                                    ***
Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες
κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο
ο βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην
είχε ψυχή) καθόλου — έτσι είπαν —
δεν φέρθηκε σαν βασιλεύς. Επήγε
κ’ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,
και τα ποδήματά του πέταξε
τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ’ απλά
ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.
Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός
που όταν η παράστασις τελειώσει,
αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται. 
Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ 
                                           *****
Σημείωση : Στο ιστοριογενές αυτό ποίημα ο Κωνσταντίνος Καβάφης επιλέγει ένα στιγμιότυπο από τον πολυτάραχο βίο του βασιλιά της Μακεδονίας Δημήτριου Α΄ του Πολιορκητή (337 – 283 π.Χ.).
Γιά νά κατανοήσουμε καλλίτερα "τί θέλει νά πεί ο ποιητής" -στό ποίημα «Ο Βασιλεύς Δημήτριος»- πρέπει νά ιδούμε τή σημασία πού είχαν οι λέξεις -τήν εποχή πού έγραφε ο Κ. Καβάφης- καί στό "ιδίωμα" πού χρησιμοποιούσε.
Ο, εκ τών αυθεντικοτέρων ερμηνευτών τού ποιητή, φιλόλογος Γ.Π.Σαββίδης, ο οποίος έχει επιμεληθεί τήν γνωστή έκδοση τού  Οίκου "ΙΚΑΡΟΣ", στίς σημειώσεις πού παραθέτει στό τέλος τού βιβλίου, αναφέρει ότι η λέξη : παραίτησαν, έχει τήν έννοια : παράτησαν
(Δείτε καί Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ ΑΠΑΝΤΑ. Εκδόσεις "ΙΚΑΡΟΣ" Ιούνιος 1983, σελίς 118)
Γιά τήν αντιγραφή 
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης


Εκ τών τού Αρκά...




Η ώρα της Πατουλιάδας...




Μέσα Αυγούστου, μέσα στον ντάλα ήλιο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητάει αυξήσεις για τους δημάρχους
Εδώ και μερικές μέρες έχουμε μπει επισήμως σε αυτό που οι Εγγλέζοι αποκαλούν the silly season. Στην εποχή της μπούρδας δηλαδή, όπου...
πάει ο Τσίπρας στη Μήλο με φουσκωτό και αναδεικνύεται σε θαμώνα θαλαμηγού τύπου Αμπράμοβιτς, όπου το Ποτάμι εξακολουθεί να επεξεργάζεται ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για πρότασης μομφής εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπου ο Άδωνις βρίσκει ευκαιρία (και χρόνο…) να τα χώσει σε όλους και όλα χωρίς να πάρει ανάσα ούτε στιγμή, όπου ανακαλύπτεται όλως εξάφνως κρίση στην κτηματαγορά με διαμερίσματα που πωλούνται έναντι τετραψήφιων ποσών. Πράγμα το οποίον αποδεικνύει ότι ουδείς δαιμόνιος ρεπόρτερ έχει επισκεφθεί τα Πατήσια και την Κυψέλη την τελευταία τετραετία…

Αλλά όλα αυτά είναι απλές χαζομαρίτσες μπροστά στο Δελφινάριο του Γιώργου Πατούλη. Του Δημάρχου Αμαρουσίου, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ για τους φίλους) και, αν δεν κάνω λάθος, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Τις γράφω όλες τις ιδιότητες του ανδρός για να διευκρινίσω ότι θα μας απασχολήσει μια επιστολή του ως προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένα γράμμα με το οποίο ζητούσε να εξισωθούν οι αποδοχές των δημάρχων με τις αποδοχές των βουλευτών!

Μάλιστα αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες, καλά το διαβάσατε. Πάνω εκεί που μας προέκυψε το τρίτο μνημόνιο και σκούζουν ακόμη και οι πέτρες για τα μπακίρια που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, έσκασε μύτη ο Γιώργος Πατούλης και ζήτησε αυξήσεις. Ζήτησε ντουλά, απαίτησε μπερντέ, αξίωσε κασέρι όχι για τίποτις ταπεινές καθαρίστριες των δημοτικών μεγάρων που τη βγάζουνε με τρεις κι εξήντα αλλά για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι επειδή είναι γατί, έβγαλε και ποσόστωση. Ω ναι, ποσόστωση ανάλογα με τον πληθυσμό του εκάστοτε Δήμου.  Ορίστε η πρότασή του, όπως την ανέλυσε στην επίμαχη επιστολή:
- Η εξίσωση των αποδοχών των δημάρχων με αυτές του βουλευτή, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, σε δήμους με πάνω από 50.000 κατοίκους.
- Η λήψη του 80% του μισθού του βουλευτή, σε δήμους με 10.000-50.000 κατοίκους.
- Η λήψη του 60% του μισθού του βουλευτή σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Όπως καταλαβαίνετε, εδώ υπάρχει σχέδιο, υπάρχει δουλειά από πίσω. Δεν είναι τυχαία όλα, τύπου Βαρουφάκη και Λαφαζάνη και νομισματοκοπεία και plan b. Αποδεικνύεται άλλωστε αυτό και από την αιτιολόγηση της προτάσεως Πατούλη:
«Η πρόταση αυτή, πέρα από την προαναφερθείσα εφαρμογή της στην Ευρώπη, στηρίζεται τόσο στο γεγονός ότι οι δήμαρχοι της χώρας έχουν τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση (δεδομένης της εκλογής τους από το 50%+1 των ψήφων των τοπικών κοινωνιών), όσο και στο ότι παράλληλα, η υπογραφή ενός δημάρχου ενέχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτήν ενός βουλευτή.»

Να το θυμηθώ αυτό άμα γίνει κανά θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, να το θυμηθώ άμα τα πάρει στο κρανίο ο Σόιμπλε, να το θυμηθώ άμα ξανακλείσουν οι τράπεζες, να το θυμηθώ στην επόμενη φωτιά τύπου Ασπρόπυργος, να το θυμηθώ κάθε φορά που γίνεται ανάστα ο Κύριος και χάνει η μάνα το παιδί. Να παίρνω τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και να του ζητάω αυτή την υπογραφή που «ενέχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες». It’s the silliest of seasons, indeed, που θα λέγανε και οι Εγγλέζοι…
Χρήστος Ξανθάκης
 newpost.gr

New York Times : Ευρώπη, άκου το ΔΝΤ...



...και αναδιάρθρωσε το ελληνικό χρέος...
Την ανάγκη η Ευρώπη να υιοθετήσει την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιγράφει στο κύριο άρθρο της σήμερα Τρίτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επισημαίνοντας ότι...
«το Ταμείο ορθώς δεν συμμετέχει στη νέα δανειακή συμφωνία» και επικρίνοντας την οικονομική πολιτική του Βερολίνου.

Το άρθρο της εφημερίδας φέρει τίτλο «Ευρώπη, άκου το ΔΝΤ και αναδιάρθρωσε το ελληνικό χρέος».

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει το σωστό, μη συμμετέχοντας σε μια ιδιαίτερα προβληματική δανειακή συμφωνία, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύτηκαν με την Ελλάδα.

Επί σειρά ετών, οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη Γερμανία και τους άλλους δανειστές βοήθησαν στο να εξωθηθεί περαιτέρω η Ελλάδα στην ύφεση, άφησαν περίπου το 1/4 των εργαζομένων της χωρίς δουλειά και τη φόρτωσαν με ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Η πλέον πρόσφατη ευρωπαϊκή προσπάθεια να παράσχει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα αναμένεται να δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς προβλέπεται περικοπή των δημοσίων δαπανών και αύξηση των φόρων, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της χώρας στο 200% του ΑΕΠ, από το 170% που είναι αυτή τη στιγμή.

Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε με τις ευρωπαϊκές χώρες στα πρώτα δύο προγράμματα για την Ελλάδα, λέει πως δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα χρήματα, επειδή το χρέος της χώρας έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο.

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι δανειστές της Ελλάδας έπρεπε να παράσχουν «σημαντική ελάφρυνση χρέους» στη χώρα. Τον περασμένο μήνα, το Ταμείο είχε αναφέρει ότι οι πιστωτές έπρεπε είτε να κουρέψουν το ποσό των χρημάτων που η Ελλάδα χρωστά, είτε να επεκτείνουν την ωριμότητα του χρέους αυτού κατά τουλάχιστον 30 χρόνια.

Αυτή είναι μια θέση του ΔΝΤ, πολύ δυσκολότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά. Το 2010, το Ταμείο δεν είχε επιμείνει σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, γιατί άφησε την Ελλάδα με ακόμη μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση και περιόρισε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία. Αυτό που η κ. Λαγκάρντ, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, λέει, έχει σημασία, επειδή Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θέλουν το Ταμείο να συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα, αφού διαθέτει εκτεταμένη ειδίκευση στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν αόριστα μόνο ότι ενδεχομένως θα θελήσουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους. Πολλοί νομοθέτες και ψηφοφόροι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιτίθενται στην παροχή περαιτέρω βοήθειας, επειδή πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έκαναν τη χώρα πιο παραγωγική».
tvxs.gr

Δεν θα ξαναμπούν απ’ το παράθυρο...



... αυτοί που ο λαός έδιωξε απ' την πόρτα...
«Όχι σε νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης», λεει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Οπως...
αναφερει στο Twitter:

Η απάντηση του Ιγκλέσιας σε «Πρώτο Θέμα»...



...για τη δήθεν ρήξη με τον Τσίπρα...
«Σε κάποιους δεν αρέσει, όμως είμαστε φίλοι και σύντροφοι που παλεύουμε για μια δημοκρατική Ευρώπη!», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, απαντώντας στα δημοσιεύματα ελληνικών μέσων για «ρήξη» με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ελληνικά μέσα, με πρώτο το «Πρώτο Θέμα», έγραψαν...

πως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας «κατέβασε» τη φωτογραφία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα τα δημοσιεύματα διανθίστηκαν με τίτλους όπως «όχι πια σύντροφοι (ούτε φίλοι)».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, με μήνυμά του στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, έδωσε την απάντησή του: «Σε κάποιους δεν αρέσει, όμως είμαστε φίλοι και σύντροφοι που παλεύουμε για μια δημοκρατική Ευρώπη! SYRIZA PODEMOS VENCEREMOS»



tvxs.gr

Πάλι τό Πρωτο Ψέμα...

Περί Podemos...

Ο λογαριασμός του Πάμπλο Ιγκλέσιας στο twitter
Το ξεκίνησε το «Πρώτο Θέμα», το συνέχισαν άλλα sites και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει το αληθές της είδησης.
Με τον...

τίτλο «Ο Ιγκλέσιας “κατέβασε” τη φωτογραφία του με τον Τσίπρα από τον λογαριασμό του στο twitter, μετά το Τρίτο Μνημόνιο» και με εκτενή αναφορά στο ότι οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν ψυχρανθεί από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, πολλοί «ειδησεογραφικοί» ιστότοποι, και όχι μόνο, αναπαράγουν την «είδηση» διανθισμένη με διάφορα σχόλια του τύπου «όχι πια σύντροφοι (ούτε φίλοι)».

Μια απλή ματιά να ρίξει κάποιος στον προσωπικό λογαριασμό του Iγκλέσιας στο twitter θα διαπιστώσει ότι παραμένει η φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα δεν έχει αλλάξει καθόλου τους τελευταίους μήνες.

Η «άλλη» φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτή που χρησιμοποιεί στο facebook, επίσης εδώ και μήνες. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Podemos λείπει εδώ και τρεις εβδομάδες σε οικολογικό παραθαλάσσιο οικισμό στην Αβιλα.
ΝΟ.ΡΑ.
efsyn.gr

"Spiegel": Το ελληνικό χρέος θα κουρευτεί...



...απλά η Γερμανία θα το ονομάσει διαφορετικά...
Το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" αναφέρει, πως, το ελληνικό χρέος θα κουρευτεί, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση -που έχει αποκλείσει μια ονομαστική διαγραφή του- δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη.
Tο κούρεμα χρέους είναι βέβαιο από το Σαββατοκύριακο, όταν η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξή της πως «δεν θα υπάρξει κούρεμα», αλλά υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Αυτό το σχέδιο φαίνεται πως έχει ήδη συζητηθεί. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συζητήσει για μια μέση περίοδο αποπληρωμής 60 ετών», γράφει η Handelsblatt, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα αρχίσει να πληρώνει τόκους, αντί στα δέκα χρόνια, πολύ αργότερα...

Οι πολίτες ελέγχουν την ΕΡΤ...


Ωρα ΕυρώπηςΠολίτες από όλες τις Περιφέρειες της χώρας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου που συγκροτεί η ΕΡΤ με στόχο την... αξιολόγηση των υπηρεσιών της και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και της λειτουργίας της.
Ο έλεγχος από τους πολίτες μπορεί να γίνει μέσα από την ιστοσελίδα polites.ert.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα και να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής μελών των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ, τα οποία και θα συγκροτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα Συμβούλια μεταφέρουν στο δ.σ. της ΕΡΤ τις απόψεις τους επί του περιεχομένου του προγράμματος, κάνουν προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ελέγχουν την τήρηση των προβλεπόμενων προγραμματικών υποχρεώσεων της ΕΡΤ ΑΕ. Όπως αναφέρεται, συμμετέχουν εθελοντικά ακροατές, τηλεθεατές και χρήστες του διαδικτύου, αλλά και θεσμοί και κοινωνικές συλλογικότητες που αποτελούν το αντιπροσωπευτικό κοινό της ΕΡΤ. Κάθε Περιφέρεια της χώρας θα διαθέτει ένα Συμβούλιο, με δημογραφικά κριτήρια που αντιπροσωπεύουν τόσο το κοινό της ΕΡΤ ΑΕ, όσο και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
efsyn.gr

Τό άρθρο τού ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Τα όπλα που έγιναν μπούμερανγκ
 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Η μικρή πικρή ιστορία των μνημονίων που επιβλήθηκαν για να ρυθμίσουν και να χειραγωγήσουν κατ’ αρχάς την πολιτική στην Ελλάδα και κατόπιν την οικονομία δεν διαφέρει από τη μακρά ιστορία των συμφωνιών αυτού του τύπου που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες: Αργά ή γρήγορα, και όσο κι αν αντισταθεί ο ασθενέστερος επικαλούμενος τη λαϊκή βούληση, τελικά υποχωρεί ή υποτάσσεται. Οχι επειδή δεν έχει το δίκιο με το μέρος του, όχι επειδή οι οικονομικοί σχεδιασμοί του είναι σαθροί και των πιστωτών σοφά επεξεργασμένοι και αποδεδειγμένα αποδοτικοί, αλλά ακριβώς επειδή είναι ασθενέστερος και η χρεία του κουρταλεί ξένες θύρες. Οι οικονομικές του ανάγκες τον καθιστούν τρωτό, ανίσχυρο στα τελεσίγραφα.

Βλέπει έτσι να φεύγουν –μονομιάς ή σταδιακά– μέσα από τα χέρια του αυτά που θεωρεί δικά του βαριά όπλα και να γίνονται όπλα των πιστωτών. Ηταν ευρύτερα πιστευτό λ.χ., στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και σε κάθε είδους δημοσιολόγους ότι το Grexit αποτελεί όπλο της Ελλάδας και ότι η επίκλησή του και μόνο θα έκαμπτε την αδιαλλαξία των Ευρωπαίων. Ισως αυτό ίσχυε μερικώς το 2012. Οχι όμως το 2015. Στην τριετία που μεσολάβησε, κάθε χώρα ξεχωριστά (ιδιαίτερα οι ηγεμονεύουσες), αλλά και η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό τους, ακόμα και τρίτες χώρες, μέτρησαν και ξαναμέτρησαν το κόστος και το όφελος και ετοίμασαν την άμυνά τους για να αμβλύνουν έγκαιρα οποιονδήποτε κίνδυνο.

Αντίθετα, η επίσημη Ελλάδα μασούσε (και ζαλιζόταν) τις δάφνες μιας νίκης που δεν ήρθε ποτέ και δεν θα ερχόταν ποτέ. Και όταν πια το όπλο έγινε αυτεπίστροφο, και μάθαμε εκ των υστέρων μέσα από τις αντιφατικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ορισμένα αντιφατικότατα πράγματα για ένα-δύο-τρία Plan B, ξανάκαναν πανηγυρικά την εμφάνισή τους η δεδομένη πολιτική ανωριμότητα και ο μικροκομματισμός του πολιτικού μας συστήματος. Και καταγγέλθηκε έτσι σαν εθνική προδοσία αυτό που ήταν υποχρεωτικό. Δηλαδή, η προληπτική επεξεργασία κάποιων εναλλακτικών σχεδίων, ώστε η χώρα να διαθέτει στοιχειώδη άμυνα σε ενδεχόμενη αποπομπή της.

Ενα δεύτερο όπλο που έφυγε σχεδόν αμέσως από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για να γίνει μπούμερανγκ ήταν η τόσο εύλογη πίστη στο ηθικό, δικαιικό και πολιτικό βάρος της νωπής λαϊκής ετυμηγορίας, τόσο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου όσο και του δημοψηφίσματος: Στη μία και μόνη δική σας λαϊκή επιθυμία, ήταν η απάντηση, έχουμε να σας αντιτάξουμε δεκαοχτώ, των υπόλοιπων χωρών – όπου βέβαια δεν είχαν γίνει δημοψηφίσματα με μοναδικό ερώτημα τη στάση κάθε λαού απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Στο ευρωπαϊκό σοφίστευμα η ελληνική κυβέρνηση, λειψά προετοιμασμένη και με απογειωμένο τον βολονταρισμό της, ενδημικό στην Αριστερά, αποκρινόταν επαναλαμβάνοντας όλο και πιο συχνά τα περί σεβασμού της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, γεγονός που αποκάλυπτε μιαν όλο και πιο βαθιά αμηχανία. Το κρίσιμο λάθος της, άλλωστε, ήταν ότι θεωρούσε δεδομένη τη δημοκρατία στη λειτουργία της Ε.Ε. Ενώ είναι το ζητούμενο.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Αεροδρόμιο Μυκόνου : "adios pampa mia..."

Στην Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, με την δημοσίευση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
H σχετική απόφαση ελήφθη ύστερα από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου και υλοποιεί τον σχετικό διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί προ μηνών.
Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.
Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία. Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια: της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
«Ναυαρχίδα» της εταιρείας Fraport είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Μπουργκάς, της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σιάν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» της Λίμας.

Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης: το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%), ενώ οι λοιποί μέτοχοι κατέχουν ποσοστό 34,91%.
από kathimerini.gr