Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Κανονικά η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Κανονικά η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντησή τους


Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Εκτός από την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ - Κανέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν.


Οι προτάσεις

«Λάβαμε και εξετάζουμε επιμελώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», επισήμανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν...

Έρχονται στή Μύκονο καί αντιγράφουνε "φόρα παρτίδα"...

Η ξεπατικοτούρα δέν πάει απλώς ...σύννεφο. Αλλά σύννεφο μέ ...παντελόνια!
                                                                  ***    
...ωραία πού φύσηξε ο μπάτης καί σβήστηκ' η (ορθή) γραφή...



Τό ξεφτιλίσανε τό πράγμα, τελείως, οι Αθηναίοι. Έρχονται στή Μύκονο κι ό,τι τούς "γυαλίσει" τό κοπιάρουνε! 
                              *
Είχα νά περπατήσω, στού "Ζωγράφου", χαζεύοντας στίς βιτρίνες κάτι χρόνια. Καί σήμερα συνέβη τό αναπάντεχο! Στήν κεντρική Λεωφόρο πού διασχίζει αυτή τή φοιτητική συνοικία είδα ό,τι βλέπετε καί σείς στή φωτογραφία. 

Αμέσως μέ ζώσανε τά φίδια καί μπαίνοντας μέσα ζήτησα τ' αφεντικό καί τού έθεσα τό καίριο ερώτημα :
-Έχετε πάει στή Μύκονο;
-Έχω, μού λέει.
-Φχαριστώ πολύ καί χαίρετε, τού είπα. Κι έφυγα -ενοχλημένος στό έπακρο- γιατί δέν πρόβλεψα εγκαίρως, νά έρθω εξουσιοδoτημένος, γιά περαιτέρω ερωτήσεις...
                                                                      ***
Μή σχολιάσετε τίποτα. Τά 'χει πεί όλα ο μέγας Αυλωνίτης μέ τό περίφημο:
Ρέ πού πάμε, ρέ! Πού πάμε!... 
ΝΟΙΧΙΣ τό ΝΟΙ μέ γιώτα! Λυπηρόν. Πολύ λυπηρόν!)
Δ.Ν.Α.

"Εκμοντερνισμό" θέλει ο Ντάισελμπλουμ...

Δεν συμφωνούμε απόλυτα με την Ελλάδα στο τι πρέπει να γίνει έως το τέλος του Ιουνίου δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ίδιος ανέφερε...
ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας θα πρέπει να εκμοντερνιστεί και πρόσθεσε ότι η ελληνική απάντηση θα πρέπει να απευθύνεται στις προτάσεις των δανειστών...
avgi.gr
 
Σημείωση : Tό σκίτσο έχει προστεθεί στό κείμενο από τή "Νέα Μύκονο"

Κ.Ε.ΠΟ.Μ. : Επιστολή στον Δήμο για την καταπάτηση δημόσιου χώρου στις παραλίες του νησιού


Posted on Updated on
Η παρακάτω επιστολή κατατέθηκε στον Δήμο σήμερα, εν όψει της δημοπράτησης των παραλιών για το 2015
Προς : Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κων/νο Κουκά
Κοιν:
•    Πρόεδρο ΔΣ Δήμου Μυκόνου, κ. Λάμπρο Παναγιωτακόπουλο
•    Αντιδήμαρχο Μυκόνου και Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κ. Μίλτο Ατζαμόγλου
•    Πρόεδρο Επιτροπής Αισθητικής κ. Γιώργο Μπουγιούρη
•    Πρόεδρο ΚΔΕΠΠΑΜ, κ. Ανδριανή Κουφού
Μύκονος,   8 Ιουνίου 2015
Θέμα: Καταπάτηση Δημόσιου χώρου στις παραλίες του νησιού – Παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες – κακή αισθητική στις παραλίες

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας καταθέσουμε την μεγάλη δυσαρέσκεια μας καθώς και πολλών συμπολιτών μας για το συνεχιζόμενο φαινόμενο καταπάτησης δημόσιου χώρου και κακής αισθητικής στις παραλίες του νησιού ακόμη και σε αυτές που προστατεύονται από την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου με αριθμό  76/1999   η οποία ορίζει τις παραλίες που δεν θα παραχωρούνται για οποιαδήποτε  χρήση.
Χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε μάρτυρες συνεχών καταπατήσεων και υπερεκμετάλλευσης των παραλιών χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί από τον Δήμο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

paraliesΠροστατευόμενες παραλίες
Η απόφαση του ΔΣ με αριθμό 48/2015 η οποία λήφθηκε ομόφωνα μετά από το αίτημα του  κ. Αναστασίου Ξυδάκη και την συλλογή 1050 υπογραφών, δεσμεύει τον Δήμο και εσάς προσωπικά για  την αυστηρή τήρηση της παραπάνω απόφασης για τις προστατευόμενες παραλίες, καθώς και η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Δήμου σχετικά με τις πλωτές εξέδρες και τα πλωτά συστήματα που είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά από μόνες τους δεν αρκούν.
Ειδικότερα για τις προστατευόμενες παραλίες εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για...

Αρθρο Γ. Πανούση στην «Κ»: Πολιτικά θυρανοίξια


Αναρωτιόμουν
περιφερόμενος στην ομίχλη των αριθμών.

Σπ. Κωσταγιoλας,
Σε τροχιά φωτός


Χρειάζεται μια ρήξη. Οχι όμως με το μέλλον, αλλά με το παρελθόν. Είμαστε μπροστά στο ιστορικό σταυροδρόμι της εθνικής ανασύνταξης. Το αδιέξοδο είναι πίσω μας. Το ίδιο και η βύθιση στην τραγικότητα του μηδενισμού, της συνολικής αποτυχίας και της αβοηθησίας. Το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το αξιακό πρέπει να συνοδοιπορούν σ’ αυτή την πορεία εξόδου από την παρακμή. Αυτή είναι η διδαχή της Αριστεράς που θέλει να σηκώσει όρθια όλη την κοινωνία και όχι απλώς να δικαιώσει την αντιπολιτευτική της γραμμή.

Ας επιλέξουμε ως χώρα το μοντέλο ανάπτυξης, τους συμμάχους και τις αναγκαίες κινήσεις και ας πάψουμε να μηρυκάζουμε τα περί θηλιάς, «μοιραίας» λύσης κ.λπ. Δεν μπορώ να πω ότι κινούμαστε στα άκρα. Είναι πάντως βέβαιο ότι δεν ζούμε στην «άκρη της Ευρώπης». Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είμαστε συνεχώς και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι όμως λόγω γκλαμουροαριστερού life style, αλλά λόγω στρατηγικής θέσης και σταθερής εθνικής στρατηγικής, μέσα στο περίπλοκο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι (όπως παλιά) «ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα», αλλά το «ποιος θέλει να μην κυβερνιέται αυτό το κράτος με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη;». Αυτό το ερώτημα δεν συνδέεται μόνο με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Εχει ευρύτερο εσωτερικό βάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε «νέους εχθρούς». Ενα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο που θα υπογράψουν και θα τιμήσουν όλοι, πολιτικοί και πολίτες, είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Ενα συμβόλαιο τιμής, αλήθειας και συνεπούς «γραμμής».

Από το «ιστορικό κεκτημένο» περάσαμε στο «ηθικό πλεονέκτημα», αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουμε τα (εμφανή;) σημάδια της πολιτικής παρακμής της Μεταπολίτευσης που καλείται να διαχειριστεί η Αριστερά χωρίς να είναι υπεύθυνη για τα όσα έγιναν.

Εδώ δεν πρόκειται για έντιμους (με τους έξω) ή για ιστορικούς συμβιβασμούς (με τους μέσα) αλλά για την επαναφορά της κοινωνικής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ζωής στο πλαίσιο του ορθολογισμού, του διαλόγου, της νηφαλιότητας, της σύνεσης, της σύνθεσης.

Ξεμείναμε από μύθους και θαύματα. Χρειαζόμαστε αλήθειες και σχέδιο. Το περιούσιον και το εξαιρετικόν (ή και εξαιρέσιμον) δεν μας κάνουν καλό. Προτιμότερη η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, δηλαδή σ’ εμάς τους ίδιους (και όχι στον υπερβατικό εαυτό μας).

Δεν είμαστε ούτε θύματα της σύγχρονης Ιστορίας ούτε οι βασικοί συντελεστές της πορείας της. Το αν είμαστε «αναλώσιμοι» ή «βιώσιμοι» εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τον δρόμο της ηγεμόνευσης όχι μόνο με αυτοαναφορές στην Αριστερά, αλλά και με εμπέδωση ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται σε κοινές αξίες, οι οποίες κινητοποιούν όλες τις κοινωνικές δυνάμεις (ακόμα και –ιδίως– τους «εν δυνάμει» αντιπάλους της).

Η ενηλικίωση της κυβερνώσας Αριστεράς θα επιτευχθεί μέσα από το άνοιγμα στους εμπνευσμένους συγγραφείς του μέλλοντος και όχι μέσω της εσωστρέφειας των «μεταφραστών» του παρελθόντος. Η συνωμοσιολογία ότι όλοι είναι «εναντίον της Αριστεράς» δείχνει αδυναμία, αμηχανία και εν τέλει «ναρκισσιστική φοβία» διαχείρισης της πραγματικότητας.

Ηρθε η ώρα για το άλμα πάνω από τη φθορά.

Για το άλμα πάνω από την αυταρέσκεια και την αυτάρκεια. Για το άλμα εις ύψος και όχι εις μήκος. Για το άλμα στο καινό που ζητάει όλη η Ελλάδα και όχι στο κενό, κίνδυνο που δεν βλέπουν μόνον οι εθελοτυφλούντες.

ΥΓ. 1: Αλλο να προστατεύουμε τις διακηρύξεις μας κι άλλο να κρυβόμαστε πίσω από αυτές.
ΥΓ. 2: Η χώρα έχει ανάγκη από «σταθερές» (θεσμούς, κανόνες, παραδόσεις) και όχι από ανομικές ασάφειες.
ΥΓ. 3: Η «αρρωστημένη» συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών μπορεί να προσβάλει την υγεία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Προσοχή και σ’ αυτές τις κόκκινες γραμμές.

* Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Στον αέρα και οι Περιφερειακοί αυτή την Πέμπτη...






Και οι 19 Περιφειρειακοί σταθμοί της ΕΡΤ-όπως είναι πλέον το νέο τους όνομα-θα βγουν στον αέρα αυτή την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015. Ακόμη κι αν...
υπάρξουν τεχνικά προβλήματα με την παραγωγή προγράμματος από κάποιους τοπικούς σταθμούς, θα υπάρχει σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ.
typologies.gr

Financial Times : Αν η Ευρώπη δεν δείξει ευελιξία, θα διασπασθεί...


«Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να δείξει ευελιξία, θα διασπασθεί», είναι ο τίτλος άρθρου του Γκίντεον Ράχμαν στην εφημερίδα Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην ακαμψία που επιδεικνύει η ΕΕ έναντι των αιτημάτων της Ελλάδας και της Βρετανίας.

«Ο Έλληνας και ο Βρετανός πρωθυπουργός λένε ότι έχουν...
μία δημοκρατική εντολή στην πατρίδα τους να ζητήσουν αλλαγές στη σχέση των χωρών τους με την ΕΕ. Και οι δύο ηγέτες έχουν υπολογίσει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους παρά να διακινδυνεύσουν να δουν την Ελλάδα να φεύγει από το ευρώ ή τη Βρετανία να φεύγει από την ΕΕ. Αλλά, και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κάμερον πέφτουν σε έναν τοίχο αντίθεσης στην Ευρώπη που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε προορισμούς που θέλουν να αποφύγουν - το Grexit και το Brexit», σημειώνει ο Ράχμαν.

Ο αρθρογράφος εξηγεί τα αίτια αυτής της αντίθεσης, σημειώνοντας: «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή η αποστροφή στην αλλαγή είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται. Διαφορετικές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις για το αν τα ελληνικά ή βρετανικά αιτήματα είναι εύλογα. Υπάρχει κάποια συμπάθεια στη Γαλλία και την Ιταλία για τα ελληνικά επιχειρήματα, ότι τα χρέη της χώρας δεν μπορούν να αποπληρωθούν και ότι η περαιτέρω λιτότητα θα ήταν αναποτελεσματική. Υπάρχει κάποια συμπάθεια στη Βόρεια Ευρώπη για τα βρετανικά επιχειρήματα σχετικά με την κοινωνική πρόνοια και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων. Αλλά, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα των ελληνικών και βρετανικών επιχειρημάτων, υπάρχει μία βαθειά απροθυμία να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας μίας βαθιάς μεταρρύθμισης».

Παράλληλα, σημειώνει ο Ράχμαν, υπάρχουν τα πολιτικά αίτια: «Τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι απλά νομικά, είναι και πολιτικά. Η ανησυχία είναι ότι οι παραχωρήσεις που θα γίνουν στους Έλληνες ή τους Βρετανούς θα προκαλούσαν μία αρνητική αντίδραση, με τους Γερμανούς ή Ολλανδούς ψηφοφόρους να αρνούνται μία διαγραφή ελληνικού χρέους, ή τους Πολωνούς ψηφοφόρους να εξοργίζονται από την επιβολή περιορισμών στα δικαιώματα των μεταναστών από χώρες της ΕΕ. Αλλού, η θέα ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών, όπως οι Tories της Βρετανίας, να αποσπά παραχωρήσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη τη διαχείριση της ΕΕ».

«Η γερμανική κυβέρνηση λέει εδώ και καιρό ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ενώ η 'Αγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, εξακολουθεί να φαίνεται ότι θέλει πολύ να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ για γεωπολιτικούς λόγους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, φαίνεται τώρα να κλίνει στο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης. Ανεξάρτητα από το αν θα συμβεί το Grexit, η γερμανική συναίνεση είναι πως το μάθημα από όλη την ελληνική κρίση είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ακόμη λιγότερο ευέλικτη, με την Ευρωζώνη να χρειάζεται αυστηρότερους κανόνες και πιο ισχυρή επιβολή τους, περιλαμβανομένης της αυστηρότερης εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες».

Ο Ράχμαν καταλήγει: «Η σκληρή γερμανική προσέγγιση βασίζεται σε μία ρεαλιστική εκτίμηση του πόσο δύσκολο θα είναι να περάσουν μεταρρυθμίσεις από την ΕΕ των 28 χωρών - μελών - καθώς και σε μία βαθειά αποστροφή στην οπισθοχώρηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά, είναι επίσης και μία ανησυχητική περιγραφή της αδυναμίας της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, είτε πρόκειται για τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονομίας ή για τη μη αναμενόμενη μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ. Αυτή η αδυναμία ευελιξίας στις αλλαγές, είναι επικίνδυνη. Μία Ευρώπη που δεν μπορεί να είναι ευέλικτη, είναι πολύ πιθανότερο να διασπασθεί». 

Η Ζωή, ο εύκολος στόχος (νομίζουν)...


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητά δημόσια εξηγήσεις από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ έξω από τη Βουλή.
Δύο είναι οι ειδήσεις που αφορούν την Ζωή Κωνσταντοπούλου τις τελευταίες ώρες αλλά εντελώς τυχαία έτυχαν διαφορετικής προβολής.
Την πρώτη τη γνωρίζετε, παίζει...
παντού: η πρόεδρος της Βουλής απαγόρευσε -λέει- στα κακόμοιρα τα ΜΑΤ (επιβάλλοντας νέο dress code) να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου. Στις τουαλέτες, εννοείται. Τεράστια είδηση, ο Μπογδάνος το ανέλυσε διεξοδικά το ζήτημα στο Σκάι ενώ και ο Άδωνις το θεώρησε... κάργα σημαντικό (διαβάστε ΕΔΩ το παραλήρημα).

Η δεύτερη είδηση που πέρασε στα ψιλά (και σωστά!) είναι η κλήση στη Βουλή από τη Ζωή, του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να εξηγήσει γιατί υπέγραψε το 2012, ως υπουργός Οικονομικών, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens. Μην την ψάχνετε (την είδηση) θα «βγάλετε» τα μάτια σας για να τη βρείτε σε μερικά μεγάλα κι έγκριτα sites.

Δημοσιογραφία, ελληνική, να ιεραρχεί τα θέματα όπως πρέπει.

Γενικώς πάντως υπάρχει μία διαβολική σύμπτωση: κάθε φορά που ανοίγει κάποια θέματα η Zωή Κωνσταντοπούλου, «σκάνε»... βενζινάδες.