Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Dubio pro reo...

Κατά ριπάς οι ειδήσεις: Εφορία, τέλη κυκλοφορίας, «Μακεδονικό», επιδείνωση του καιρού, θρήνος στις Φιλιππίνες…

Και ξαφνικά, μιά ειδησούλα του μισού λεπτού περνάει γρήγορα από την οθόνη, αλλά δεν λέει να φύγει από το μυαλό μου:

Αποφυλακίστηκε μετά από επτά χρόνια εγκλεισμού, ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για δολοφονία που –αποδείχτηκε, τελικά, ότι- δεν είχε διαπράξει… Ο Άρειος Πάγος ,αξιοποιώντας νέα στοιχεία, ανέτρεψε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά και έκρινε σφόδρα πιθανό το ότι «ο κατάδικος είναι αθώος όσον αφορά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση».

Ποια ήταν τα νέα στοιχεία; Η διαπίστωση στην οποία προέβη το Αστυνομικό Τμήμα της Τρίπολης, ότι ο 53χρονος Πολωνός που δήθεν είχε δολοφονηθεί τον Μάιο του 2010 από τον καταδικασθέντα σε ισόβια, πέθανε από φυσικά αίτια στις 23 Νοεμβρίου του 2016!

Τραγική δικαστική πλάνη, λοιπόν, που υπενθυμίζει ότι το δικαστήριο που επέβαλε τα ισόβια σ΄έναν αθώο, δεν έλαβε υπόψιν την αφοπλιστική ορθότητα του ρωμαϊκού dubio pro reo. Ότι οι αμφιβολίες αποβαίνουν υπέρ του κατηγορουμένου.

Τις προάλλες στις ΗΠΑ αποφυλακίστηκε ένας ισοβίτης, μετά από 40 χρόνια εγκλεισμού στην φυλακή. Αποδείχτηκε με τραγική καθυστέρηση ότι δεν είχε διαπράξει το έγκλημα για το οποίο είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί. Κι αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ. Μόνο που σε όλες αυτές τις υποθέσεις, τα θύματα –οι αδίκως καταδικασθέντες- είναι μαύροι, πού πέρασαν τη μισή ζωή τους στη φυλακή…

Dubio pro reo, λοιπόν. Γιατί είναι προτιμότερο να αθωωθούν δέκα ένοχοι παρά να καταδικαστεί ένας αθώος…

Γιάννης Τριάντης

Διαζύγια - εξπρές: Νόμος του κράτους από χθές...

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4509/2017 που παρέχει την δυνατότητα της λύσης του γάμου με τη διαδικασία των συναινετικών διαζυγίων μέσω συμβολαιογράφου, ενώ ο ίδιος νόμος προβλέπει και ποινές για όσους αθετούν την συμβολαιογραφική πράξη, ως προς την διατροφή και τα παιδιά. 

Ειδικότερα, κατά τις επιταγές του νόμου 4509/2017, εφόσον το ζευγάρι έχει αποφασίσει συναινετικά τη λύση του γάμου, και έχει συμφωνήσει και διευθετήσει τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους (εφόσον υπάρχουν), μπορεί με μια επίσκεψη είτε του ίδιου του ζευγαριού, είτε των δικηγόρων τους στο συμβολαιογράφο να επέλθει το διαζύγιο. Ο νέος νόμος 4509/2017, μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι: