Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου ("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 15.08.15)

                                                                                                        ********


ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Ν.Μ." : Η Ναντέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια (Nadezhda Konstantinovna Krupskaya,) ήταν η γυναίκα που ένωσε τη ζωή της με τη ζωή του Λένιν, αυτή που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τον επηρέασε, συμμερίστηκε όλες τις πίκρες και τις δυστυχίες της ζωής του, αλλά και όλες τις δόξες του και έμεινε πιστή σ' αυτόν ως το τέλος της ζωής του, αλλά και μετά απ' αυτό. Υπήρξε, εξάλλου, η μόνη γυναίκα, που ο Λένιν παντρεύτηκε.

Η Ελλάδα γιορτάζει το «Πάσχα του καλοκαιριού»...


Τη λαμπρότερη θεομητορική γιορτή της ζει στις 15 Αυγούστου, η Ορθόδοξη Εκκλησία, που τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου και...
τη μετάστασή της από τη Γη στον Ουρανό. Ελευθερώτρια, Οδηγήτρια, Γιάτρισσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Παντάνασσα, Κεχαριτωμένη, Μολυβδοσκέπαστη, Τουρλιανή, Αθηνιώτισσα. Εκατοντάδες τα λατρευτικά ονόματα που της δόθηκαν και αναρίθμητα τα προσκυνήματα, όπου προστρέχουν σήμερα χιλιάδες πιστών.

Μεγαλύτερο προσκύνημα όλων αυτό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όπου ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί τη λαμπρότερη γιορτή. Χιλιάδες πιστών, πολλοί εξ αυτών γονατιστοί, κάθε χρόνο ανηφορίζουν με θρησκευτική ευλάβεια προς το Ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας. Η περιφορά του Επιταφίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας σε ολόκληρη τη πόλη δημιουργούν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση.


Στο διπλανό κυκλαδίτικο νησί, την Πάρο, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, στο λιμάνι της Παροικιάς, από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, φοράει τα γιορτινά του. Στην πρωτεύουσα του νησιού, χαρακτηριστική είναι η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, που δίνει το έναυσμα για το παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει με νησιωτικούς χορούς και με το κρασί της Πάρου να ρέει εν αφθονία. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες προσεγγίζουν την προβλήτα και δίνουν το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή.


Από την πλευρά του, ο Ποντιακός Ελληνισμός συναντάται στις πλαγιές του Βερμίου όρους, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, για να γιορτάσει με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια. Χιλιάδες προσκυνητών από ολόκληρη την Ελλάδα συρρέουν στην ιστορική εκκλησία, σύμβολο των «χαμένων πατρίδων» και της ποντιακής πίστης, όπου η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Εσπερινός της Κοίμησης της Θεοτόκου τελούνται με μεγάλη ευλάβεια. Στο αποκορύφωμα της γιορτής, ποντιακά συγκροτήματα προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.


Ξακουστά τα πανηγύρια για το «Πάσχα του καλοκαιριού» σε όλη την Ελλάδα. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, από την Ανατολή ως τη Δύση ηχούν παραδοσιακοί ρυθμοί:

Παρουσία Παυλόπουλου ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο - Δεκάδες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, και με την παρουσία χιλιάδων προσκηνυτών, γιορτάστηκε στην Τήνο η Κοίμηση της Θεοτόκου και η 75η επέτειος του τορπιλισμού της Έλλης. Παρόντες στο νησί της Παναγίας για τον διπλό εορτασμό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, επιβιβάστηκε στην τορπιλάκατο Σταράκης, από όπου κατευθύνθηκε στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου και στο σημείο του τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη, πριν από 75 χρόνια τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του Έλλη, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε αμέσως μετά στον Ναό της Ευαγγελίστριας όπου παραβρίσκεται στην αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το κείμενο της απόφασης του Eurogroup (στα ελληνικά)...

Ολόκληρο  το κείμενο της απόφασης του Eurogroup για τη συμφωνία τριετούς δανειακού προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ με τον ESM, στα ελληνικά:

Ο Σάιμον Νίξον, στη "Wall Street Journal", για το "ελληνικό παράδοξο"...

Στο «ελληνικό παράδοξο», την σταθερά αυξανόμενη κοινοβουλευτική υποστήριξη των μνημονίων, αναφέρεται στο twitter o Σάιμον Νίξον αρθρογράφος στη "Wall Street Journal".

Με ένα...
retweet από τον λογαριασμό του καθηγητή πολιτικών επιστημών, Στάθη Καλυβά, στο πανεπιστήμιο Yale στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, ο Σάιμον Νίξον αναδεικνύει την αναντιστοιχία ανάμεσα στην αυξανόμενη υποστήριξη των μνημονίων -από το 2010 έως τώρα- στο ελληνικό κοινοβούλιο και την κοινωνική κατακραυγή απέναντι στα μνημόνια που έριξε τρεις κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου) από το 2010 έως τώρα.

«Ένα ελληνικό παράδοξο; Η υποστήριξη στο κοινοβούλιο για τα πακέτα «σωτηρίας» ανεβαίνει σταθερά: Μάιος 2010 - Πρώτο Μνημόνιο υπέρ 172 (300), Φεβρουάριος 2012 -  Δεύτερο Μνημόνιο υπέρ 199, Αύγουστος 2015 - Τρίτο Μνημόνιο υπέρ 222», γράφει στο tweet.

Ενώ σε ένα ακόμα tweet σημειώνει πως «μια ακόμη διαφορά είναι ότι η ψήφιση του πρώτου και του δεύτερου πακέτου διάσωσης συνοδεύονταν από εκτεταμένες ταραχές στην Αθήνα. ΟΧΙ αυτή τη φορά».


Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για "καυτό φθινόπωρο" που μπορεί να σηματοδοτήσει το νέο, τρίτο, μνημόνιο: οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, καθώς οι επικλήσεις από την μεριά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «συμφωνία ήπιας προσαρμογής» κρύβουν μια ακόμη απόπειρα να περάσουν μέτρα που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ..

enikos.gr

Ένα κόμμα της δραχμής δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει...


Την βεβαιότητα ότι «ένα κόμμα της δραχμής δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει», εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι εκλογές θα γίνουν μετά την... αξιολόγηση.

«Αναγνωρίζω ότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συντεταγμένο κόμμα επιδιώκει να επιλύσει τα προβλήματα μέσα από το συνέδριο του Σεπτεμβρίου», αναφερει σε συνέντευξή του στη "Real News" και προσθέτει, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση θα προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα.

Για τη λύση της δραχμής, δηλωνει ότι «η στρατηγική της δραχμής διαφάνηκε και αυτές τις ημέρες ότι στερείται ισχυρών επιχειρημάτων απέναντι σε πολύ συγκεκριμένα οικονομικά ερωτήματα. Η οικονομία θα υποστεί μια απότομη και μεγάλη ύφεση, οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν απότομα και κατά πολύ, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Θα υπήρχε για αρκετό διάστημα έντονη συναλλαγματική κρίση», λέει ο υπουργός.

Κατέρρευσε πλήρως μέσα στο καλοκαίρι ο πολιτισμός...


Κατέρρευσε πλήρως μέσα στο καλοκαίρι ο πολιτισμός«Το ελληνικό καλοκαίρι θα μείνει ως μαύρη περίοδος και για τον πολιτισμό», τόσο για τις ακυρώσεις των εκδηλώσεων στο κρατικό Φεστιβάλ Αθηνών, όσο και για άλλες διοργανώσεις ανά την επικράτεια, εξαιτίας του...
δημοψηφίσματος και των capital controls.

Η βαθιά πληγή που άνοιξε στα οικονομικά του πολιτιστικού τομέα της χώρας θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της για το εγγύς μέλλον. Περί τις 600.000 ευρώ έχασε η Εθνική Λυρική Σκηνή από την ακύρωση των παραστάσεων «Κάρμεν» στο Ηρώδειο τον Ιούλιο, ενώ ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι ζημίες που θα καταγραφούν από την ακύρωση παραστάσεων, μεταξύ άλλων, σε Επίδαυρο και Μέγαρο Μουσικής, όπως αναφέρει η Μαρία Θερμού με άρθρο της στο protagon.gr.

Xωρίς φύλακες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δεν ανοίγουν και η καθυστέρηση της έγκρισης των κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών για την προκήρυξη πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων (32 μέσω ΑΣΕΠ και 120 μέσω ΟΑΕΔ) έχει θλιβερά αποτελέσματα. Αποτυχίες μετρά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αφού άλλα είχε υποσχεθεί όμως τελικά... δεν έγιναν. 
Στο μεταξύ, ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι πωλήσεις βιβλίων, μια κατεξοχήν αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων κατά τη διάκρεια του καλοκαιριού, αφού αγγίζουν το 60-70%...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: EΔΩ

Διαβάστε ολόκληρο το μνημόνιο από το ΦΕΚ


Διαβάστε ολόκληρο το μνημόνιο από το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο ΦΕΚ ολόκληρο το κείμενο για το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο περιέχονται κυρίως τα προαπαιτούμενα.

Η ημερομηνία δημοσίευσης είναι σημαντική διότι από αυτήν εξαρτάται το δικαίωμα θεμελίωσης συνταξιοδότησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο.

Δείτε αναλυτικά:
 tanea.gr

Στην Αβάνα ο Τζον Κέρι για την έπαρση της σημαίας των ΗΠΑ στην πρεσβεία τους

REUTERS,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Κούβα για να υψώσει την αμερικανική σημαία στην πρόσφατα ανακαινισμένη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, άλλο ένα συμβολικό βήμα στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Κέρι προσγειώθηκε γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας). Λίγο πριν προσγειωθεί, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν πως "θα υπάρξουν απρόοπτα" στην πορεία για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, όμως "είναι μια αρχή".
Η τελετή, κατά την οποία η αστερόεσσα θα υψωθεί στο κτίριο της πρεσβείας για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ και η Κούβα αποκατέστησαν επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις τους και αναβάθμισαν τις διπλωματικές αποστολές τους σε πρεσβείες.
Ενώ οι Κουβανοί γιόρτασαν την έπαρση της σημαίας τους στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιουλίου, οι Αμερικανοί περίμεναν μέχρι να μπορέσει ο Κέρι να ταξιδέψει στην Αβάνα.
Στη διάρκεια της νύκτας, εργάτες ανήρτησαν την επιγραφή "Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής" πάνω από την είσοδο του παραθαλάσσιου κτιρίου, μαζί με τη σφραγίδα των ΗΠΑ.
Τρία κλασικά αμερικανικά αυτοκίνητα σαν αυτά που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αβάνας είναι σταθμευμένα στο δρόμο πίσω από το βήμα από το οποίο θα μιλήσει ο Κέρι: δύο Chevrolet Bel Air, μία του 1955 και μία του 1957, και μία Chevrolet Impala του 1959, της χρονιάς της επανάστασης που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο.
Τα κτίρια γύρω από την πρεσβεία είναι καλυμμένα με μεγάλες κουβανικές σημαίες, όμως στους ιστούς μπροστά από την πρεσβεία δεν έχουν αναρτηθεί σημαίες, εκτός από μία κουβανική.
Με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων αρχίζει το πιο περίπλοκο έργο της εξομάλυνσης του συνόλου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κούβα θέλει από τις ΗΠΑ να τερματίσουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στο νησί, να επιστρέψουν την αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο που διατηρούν στην ανατολική Κούβα και να τερματίσουν τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήματα που εκπέμπουν προς την Κούβα.
Οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στην Κούβα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την επιστροφή φυγάδων στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει άσυλο και με τις διεκδικήσεις Αμερικανών των οποίων περιουσίες είχαν εθνικοποιηθεί από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.
Ο Κέρι, ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τις ΗΠΑ εδώ και 70 χρόνια, συνοδεύεται από συνεργάτες, μέλη του Κογκρέσου και τους τρεις Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει εκεί τη σημαία τον Ιανουάριο του 1961. Ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν αρχίσει να χαλούν αμέσως μετά την Επανάσταση του 1959.
Το επταώροφο κτίριο στην Αβάνα και η έπαυλη της Κούβας στην Ουάσινγκτον παρέμειναν κλειστά από το 1961 έως το 1977, όταν άνοιξαν και πάλι ως γραφεία συμφερόντων.
Επιδιώκοντας τον τερματισμό της μακροχρόνιας εχθρότητας, ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και θα εργασθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε επίσης την εκτελεστική εξουσία του για να χαλαρώσει ορισμένους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ, όμως το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αντιστέκεται στην έκκληση του προέδρου να τερματίσει το ευρύτερο αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.
Ο Κέρι θα συναντηθεί με κουβανούς διαφωνούντες σήμερα το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στην Αβάνα. Δεν προσκλήθηκαν διαφωνούντες στην τελετή της έπαρσης της σημαίας σε ένδειξη σεβασμού προς την κουβανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τους διαφωνούντες μισθοφόρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.
kathimerini.gr 

Τι λέει το Μαξίμου για την συμφωνία...

Με άτυπη ενημέρωση, το Μεγαρο Μαξίμου αποτιμά την συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup. Το κείμενο εστιάζει σε εννέα σημεία, όπου εξηγεί πώς θα καταβληθεί το ποσό της πρώτης δόσης, επισημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και τονίζει πως από το νέο ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα δημιουργηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να λειτουργήσει από το τέλος του 2015, τα 12.5 δισ. ευρώ (από τα 50 δισ. ευρώ συνολικά), θα διατεθούν για την ανάπτυξη.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Λαγκάρντ: Όχι μόνο μεταρρυθμίσεις...


αλλά και ελάφρυνση του χρέους...
Δεν αρκούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι της να προχωρήσουν σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει σε...
δήλωσή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ...

Ο άσπρος φάκελος του Βαγγέλη...


«Think as people of action and act as thinking people»*. Η φράση αυτή εκτυπωμένη με κόκκινα γράμματα βρισκόταν στον άσπρο φάκελο με τις σημειώσεις που...
κουβαλούσε μαζί του σε πολλές συναντήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο στενός συνεργάτης του, Νίκος Καραχάλιος. Οι συνεχείς επαφές, η έντονη κινητικότητα και η ρητορική του προέδρου της ΝΔ, έχουν δείξει ότι ο ίδιος είναι «άνθρωπος της δράσης», που απευθύνεται σε όλους «τους σκεπτόμενους ανθρώπους».

Το στοίχημα του κ. Μεϊμαράκη να κερδίσει τον «μεσαίο χώρο», είναι το μεγαλύτερο που έχει βάλει στην πολιτική του καριέρα καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει, τόσο το αύριο της κεντροδεξιάς παράταξης όσο και το δικό του πολιτικό μέλλον με την παραμονή του ή όχι στην ηγεσία της ΝΔ, μετά και την άνοιξη, οπότε και έχουν προσδιοριστεί οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνομιλητές του «στο κρίσιμο διάστημα που έρχεται, η ΝΔ δεν μπορεί να απέχει. Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδώσουμε το στίγμα μας, να ανοίξουμε καταρχήν τους καταλόγους μας να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν όλα τα παλαιά. Το κόμμα πρέπει να έχει κατάλογο μελών ανεξαρτήτως των διαδικασιών και όλα τα σχετικά. Να προχωρήσουμε στις συζητήσεις προσδιορισμού της ταυτότητάς μας στα σημερινά δεδομένα, στα τρέχοντα».

Στόχος του είναι, όπως λέει, «με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης, αλλά και με τα όρια που πρέπει να έχουμε στην ανοχή μας, να προχωρήσουμε ώστε η ΝΔ να αποτελέσει τον πυλώνα που πρέπει να είναι στο πολιτικό σκηνικό». Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει εντολή στο Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο και τον πρόεδρό του Ανδρέα Παπαμιμίκο, την 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι εγγραφές όσων το επιθυμούν, στους κομματικούς καταλόγους.

Ποιοι χωρούν στη κεντροδεξιά παράταξη που προσπαθεί να ανασυνθέσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ο ίδιος έχει δώσει την απάντηση: «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον έχει λογική. Ακόμα και με φιλελεύθερους αν είναι παράλογοι δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Πιο εύκολα συνεννοούμαι με έναν Συριζαίο λογικό με αντικειμενική λογική, παρά με κάποιον παράλογο σε όποιο χώρο και αν ανήκει. Εδώ λοιπόν, έχουμε χάσει την κοινή λογική. Έχουμε χάσει το αυτονόητο. Θα γίνει η επανάσταση της λογικής και του αυτονόητου», έχει πει.

Παράλληλα στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, έχει ξεκαθαρίσει οι εγγραφές νέων μελών «θα γίνουν χωρίς προνόμια, χωρίς συναλλαγές, χωρίς βαρονίες. Ο κόσμος της παράταξης δεν μπορεί να δεχθεί τέτοια «νάζια», εφόσον υπάρξουν». Το κάλεσμα πάντως του κ. Μεϊμαράκη απευθύνεται κυρίως στον απλό κόσμο και τα μεσαία στελέχη, που είτε απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, είτε ανήκαν σε αυτή και έφυγαν σε άλλους χώρους, όπως στον ΛΑΟΣ και στους ΑΝΕΛ.

Αποστάσεις από τον μεσαίο δρόμο του κ. Μεϊμαράκη έχουν πάρει στελέχη που κινούνται πιο δεξιά, από το «μεταρρυθμιστικό κέντρο», όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Βορίδη στην πρόσφατη Πολιτική Επιτροπή, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «αυτη η παράταξη πήρε έκφραση με το Λαϊκό Κόμμα, το Συναγερμό, την ΕΡΕ, τη Ν.Δ, αλλά είναι πάντα αυτή η παράταξη που λέγεται δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δε φτιάχτηκε ούτε αλλάζει».

Στο τέλος όμως, ολοκλήρωσε την ομιλία του, με τη φράση «η ΝΔ έδωσε την πλήρη εμπιστοσύνη στον Βαγγέλη Μειμαρακη, όχι απλώς να είναι πρόεδρος της ΝΔ, αλλά όποτε χρειαστεί να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος», γεγονός που δείχνει ότι ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος έχει κερδίσει την πρώτη φάση της εσωκομματικής μάχης. Το τι θα γίνει στη συνέχεια θα κριθεί από τις εξελίξεις. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως έχει δείξει ότι ο ίδιος και δρα και σκέφτεται…

*Μτφρ: Σκέψου σαν άνθρωπος της δράσης και δράσε σαν σκεπτόμενος άνθρωπος

newpost.gr