Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Τα ισχυρά χαρτιά του Τσίπρα για τον έλεγχο των εξελίξεων


Γ. Λακόπουλος
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς την επικαιρότητα έτσι όπως τη διαμορφώνουν τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ και η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με κολαούζο πάντα το ΠΑΣΟΚ της Φώφης – οι πολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη προδιαγραφεί: όταν στηθούν κάλπες από τις οποίες η ΝΔ θα βγει αυτοδύναμη, το νέο κόμμα που θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ θα έχει διψήφια νούμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί.Από… πιραντελική εποχή «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Είναι όμως; Αν ξύσουμε την κρούστα της επικαιρότητας και αναλύσουμε τα πραγματικά δεδομένα, αυτή η επιφανειακή εικόνα αντιστρέφεται.
Με πολιτικούς όρους το πάνω χέρι εξακολουθεί να έχει ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά την προοπτική των πραγμάτων. Τουλάχιστον αυτός κρατάει στα χέρια του τα πιο ισχυρά χαρτιά και αν τα παίξει σωστά σ’ ένα χρόνο από σήμερα τίποτε δεν θα είναι όπως φαίνεται.
Το πρώτο από αυτά τα χαρτιά είναι η προοπτική της οικονομίας. Αν δεν συμβεί κάτι πολύ αρνητικό ο Τσίπρας στα μέσα του 2018 θα δρέπει τις δάφνες της πανευρωπαϊκής και διεθνούς αναγνώρισης. Αυτή θα έγκειται στο ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια, πραγματικά, όχι δήθεν, αλά Σαμαρά, η χώρα θα χρηματοδοτείται από τις αγορές, ο αναπτυξιακός δείκτης θα είναι θετικός, η απασχόληση θα έχει ενισχυθεί ρίχνοντας την ανεργία ίσως και κάτω από το 20%, οι διεθνείς οίκοι θα αξιολογούν όλο και πιο θετικά την Ελλάδα, η Κομισιόν και διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων θα την ενθαρρύνουν, το χρέος θα έχει επαναρυθμιστεί, οι επενδυτές θα είναι εδώ.

Υπουργοί, κομματικά στελέχη αλλά και πρωθυπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κίνδυνου για στοιχειοθέτηση σκανδάλων σε βάρος τους

Δεν είναι μαγική εικόνα αλλά μια...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΛΟΥ - ΜΥΚΟΝΟΥ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ    
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΛΟΥ - ΜΥΚΟΝΟΥ»
Ο Δήμος Μυκόνου με πρωτοβουλία του Δημάρχου και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τροποποίησε την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου για την υλοποίηση του έργου: «Συντήρηση και βελτίωση υποδομών και αρχαιολογικών εκθέσεων στις νήσους Δήλο και Μύκονο», προϋπολογισμού εκατό μία χιλιάδων ευρώ (101.000,00 €). Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000,00 €) από πόρους του Δήμου Μυκόνου και κατά χίλια ευρώ (1.000,00 €) από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην αναβάθμιση των Αρχαιολογικών Μουσείων Δήλου και Μυκόνου και στις εκθέσεις που οργανώνονται σε αυτά, στη βελτίωση των υποδομών της ΕΦΑ Κυκλάδων στις νήσους Δήλο και Μύκονο, καθώς και στην ανάδειξη των μνημείων της νήσου Μυκόνου. Τα Μουσεία Δήλου και Μυκόνου είναι κτήρια ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία φυλάσσονται και εκτίθενται αρχαιότητες από τις νήσους Δήλο, Ρήνεια και Μύκονο. Η νήσος Δήλος εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυκόνου, αποτελεί σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς με εθνική και διεθνή εμβέλεια και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων της UNESCO.

Οι εργασίες που εντάσσονται στο έργο της προγραμματικής Σύμβασης και πρόκειται να υλοποιηθούν αφορούν στα εξής:

Στη νήσο Δήλο
α) Υγρομόνωση, στεγανοποίηση, εξυγίανση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, επισκευή επιχρισμάτων και χρωματισμός Μουσείου

β) Περιορισμένες εργασίες αναβάθμισης αρχαιολογικής έκθεσης (όπως λ.χ. τοποθέτηση ενημερωτικών κειμένων και εποπτικού υλικού, βελτίωση προθηκών κ.λπ.)

γ) Συντήρηση – αναβάθμιση εγκαταστάσεων


Στη νήσο Μύκονο
α) Εγκατάσταση κλιματισμού στο Μουσείο

β) Επισκευή – συντήρηση Η/Μ και υδραυλικών εγκαταστάσεων στο Μουσείο με προμήθειες ηλεκτρολογικού υλικού

γ) Υγρομόνωση, στεγανοποίηση, χρωματισμός Μουσείου και αποθηκών.

δ) Διοργάνωση προσωρινής έκθεσης με θέμα «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων στις Κυκλάδες» (σύνταξη μουσειογραφικής μελέτης, σύνταξη μελέτης ηλεκτροφωτισμού, συσκευασία και αποθήκευση αρχαιοτήτων αρμοδιότητας ΕΦΑ Κυκλάδων, προμήθεια και τοποθέτηση νέων προθηκών, κατασκευών, φωτισμού και λοιπών εγκαταστάσεων έκθεσης, προμήθεια και τοποθέτηση εποπτικού υλικού, παραγωγή οπτικοακουστικού (εκθεσιακά, διαφημιστικά βίντεο και φωτογραφίες κλπ) και έντυπου υλικού (κατάλογος, ενημερωτικό τρίπτυχο κλπ), μετακινήσεις προσωπικού ΕΦΑ Κυκλάδων και συνεργατών έκθεσης και όποια άλλη ανάγκη προκύψει για την επιτυχή υλοποίηση της έκθεσης.

ε) Αρχαιολογική διερεύνηση εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη των αποκαλυφθέντων καταλοίπων.

Με την τροποποίηση, κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου και εξασφάλισης των πόρων, αποφασίστηκε να παραταθεί η σύμβαση κατά ένα έτος, έως το πέρας του έργου, ήτοι έως 28.07.2018 και να διατεθεί το επιπλέον ποσό των 90.000,00 € από ιδίους πόρους του Δήμου Μυκόνου, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου να ανέλθει στα 191.000,00 €.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας, για τον αρχαίο πλούτο της Δήλου και της Μυκόνου και ως δημοτική αρχή το έχουμε έμπρακτα αποδείξει, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κάτι το οποίο δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, συμβάλουμε στις ανακαινίσεις των αρχαιολογικών χώρων και δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές στα μουσεία, για να φιλοξενήσουν σημαντικές εκθέσεις. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πολύτιμη και οφείλουμε να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε». 

                                                                                
                                                                                                                  Μύκονος, 10-07-2017
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Μπάμπηδες και Πικραμένοι…

Άξιος γιος του πατέρα του ο Κυριάκος, στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Πικραμένος, υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κώστα Μητσοτάκη, ενώ ήταν εν ενεργεία δικαστής…

Ο Μπάμπης Αθανασίου πέταξε την τήβεννο του Αρεοπαγίτη, για να μπει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να μας δείξει πόσο Νέα Δημοκρατία είναι…


Πρώτο θέμα, όπως ήταν φυσικό, η Βασιλική Θάνου, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ (από το πρωί το μαγαζί, δονείται από οργή. Kαι ουρανομήκεις κραυγές του στυλ: Απαράδεκτο! Δεν έχει ξαναγίνει!). Επειδή όμως το ότι «δεν έχει ξαναγίνει», που από το πρωί μας κοπανούσαν, δεν μπορούσαν να το επαναλάβουν και το βράδυ, είπαν – άκουσον άκουσον – το εξής φοβερό: Έχει ξαναγίνει. Αλλά…
όχι με δικαστή που να έχει το βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου!

Δηλαδή, ο Μπάμπης (Αθανασίου), που ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, απαλλάσσεται λόγω βαθμού; Ή, το γεγονός ότι ήταν εν ενεργεία δικαστής και πέταξε την τήβεννο του αρεοπαγίτη για να μπει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (και να μας δείξει πόσο Νέα Δημοκρατία είναι, όπως γράφει το Documento) δεν θα έπρεπε να μας σοκάρει;

Για να μην πάμε στον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμένο, που ενώ ήταν εν ενεργεία δικαστής, ασκούσε μια χαρά τα χρέη του συμβούλου του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη. Και βέβαια, στον επίσης πρόεδρο του ΣτΕ, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, που ενώ ήταν – και αυτός – εν ενεργεία δικαστής, ανέλαβε νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο ΣΚΑΙ «απήλλαξε» τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο, που ανέλαβε νομικός σύμβουλος του Προκόπη Παυλόπουλου. «Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι υπερκομματικός θεσμός», είπαν και οι τηλεθεατές κρατάνε ακόμη την κοιλιά τους από τα γέλια…