Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (14.05.15)

                                                                                                                                                  απο τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το σχέδιο για πολιτική συμφωνία...

Το σχέδιο για πολιτική συμφωνία - Media

Υπόθεση δύο εβδομάδων είναι το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας. Αυτό υποστηρίζει η Αθήνα, η οποία δείχνει να...
επισπεύδει και να επαναχαράσσει την τακτική της ύστερα από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, το οποίο δεν έλυσε τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας.

Παρότι στο Eurogroup το ζήτημα της χρηματοδότησης συνδέεται με την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» (μολονότι αφήνεται στη «δημιουργική ασάφεια», οι δανειστές δεν κρύβουν ότι εννοούν την πέμπτη αξιολόγηση) και τη συμφωνία, καταρχήν, στο τεχνικό επίπεδο των θεσμών, η ελληνική πλευρά «τρέχει» διεκδικώντας μια πολιτική λύση, στη λογική του «αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού». Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τρίτης με τη φράση «κάναμε όσα μας αναλογούν, σειρά έχουν οι εταίροι».

Το σκεπτικό της κυβέρνησης δεν είναι καινούργιο. Ακόμη κι αν η άλλη πλευρά εμφανίζεται άκαμπτη στις απαιτήσεις της και προσθέτει συνεχώς νέες (π.χ. ενιαίος ΦΠΑ 23%), στο τέλος δεν θα ρισκάρει μια γενική οικονομική αποσταθεροποίηση στην ευρωζώνη ή και διεθνώς προκειμένου να επιβάλει τις απόψεις της. Ειδικά για τη Μέρκελ το κυβερνητικό επιτελείο κάνει την εκτίμηση ότι στη λήξη της θητείας της δεν θα ήθελε να «σκάσει» στα χέρια της το ελληνικό πρόβλημα και να χρεωθεί τον ακρωτηριασμό της ευρωζώνης, με ό,τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό.

Ως εκ τούτου, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να θέσει σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρίγα της Λετονίας στις 20 - 21 Μαΐου, ενώ θα επιδιωχθεί έκτακτο Eurogroup αμέσως μετά, στις 22 ή τις 23 του μήνα. 
Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαρίας Μητσοπούλου, πιέστε ΕΔΩ

ΣτΕ: Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας τις ρυθμίσεις του νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ο νέος νόμος 4178/2013, πλην μιας διάταξης, που όμως ήδη απαλήφθηκε με τροπολογία κατόπιν παρότρυνσης του δικαστηρίου, κρίθηκε ότι κινούνται εντός συνταγματικών ορίων.
Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων,  ενώ η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική αφορά τη δυνατότητα νομιμοποίησης ακινήτων που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση αφού αυτή διάταξη είναι αντίθετη σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος (δικαστική προστασία, διάκριση εξουσιών, υποχρέωση πολιτείας στη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κλπ).
Πάντως μετά από δριμείες παρατηρήσεις του δικαστηρίου κατά την συζήτηση της υπόθεσης, ήδη αυτή η  διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκα αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.
Κατά τα λοιπά η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της  αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει  την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
από kathimerini.gr

Καταβολή 2,6 εκατ. ευρώ στην εφορία από επιχειρηματία της Μυκόνου


Καταβολή 2,6 εκατ. ευρώ στην εφορία από επιχειρηματία της Μυκόνου

Ποσό άνω των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ κατέβαλε στην εφορία επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί πασίγνωστο κέντρο διασκέδασης στην παραλία Ψαρού της Μυκόνου, στο πλαίσιο των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας κατέβαλε ποσό 2,1 εκατ. ευρώ κλείνοντας υπόθεση φοροδιαφυγής που αφορούσε παραβάσεις μη έκδοσης μεγάλης αξίας αποδείξεων το καλοκαίρι του 2009 ενώ το υπόλοιπο ποσό περίπου 500.000 ευρώ αφορούσε άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Η καταβολή του ποσού έγινε στο πλαίσιο των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης Βαλαβάνη που προσφέρουν ισόποση με την εξόφληση της αρχικής οφειλής διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό που είχε βεβαιωθεί με βάση τους ελέγχους στην επιχείρηση ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ και με τη ρύθμιση καταβλήθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ.

από tanea.gr

Αυτά είναι τα φορολογικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση


Αυτά είναι τα φορολογικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Το πρώτο φορολογικό πακέτο μέτρων με σκοπό να ξεκλειδώσει έστω και μέρος της δόσης της βοήθειας, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως μετέδωσε το Mega, είναι:

- το τέλος διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ σε ξενοδοχεία
- η λοταρία αποδείξεων
- η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
- η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά
- νέα περαίωση φορολογικών υποθέσεων
- κίνητρα για δήλωση καταθέσεων εξωτερικού με την πληρωμή εφάπαξ φόρου 10-15%.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται ότι βρεθεί η φόρμουλα της παραχώρησης του 51% του ΟΛΠ, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια η κυβέρνηση εξετάζει να κρατήσει το δημόσιο ένα ποσοστό κοντά στο 30%.

«Κόκκινα» δάνεια
Σύγκλιση φαίνεται πως υπάρχει και στο θέμα των κόκκνων δανείων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που συναντήθηκε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών, ετοιμάζει σε συνεργασία με τις τράπεζες τη δημιουργία μιας ομάδας κρούσης για την φοροδιαφυγή, που θα λειτουργήσει ως όπλο για την είσπραξη του ΦΠΑ.

Μέσα σε έναν μήνα η ομάδα που θα αποτελείται από στελέχη της αντιπροεδρίας, του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα εκπονήσει το σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για όλες τις συναλλαγές, αλλά και τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, συζητήθηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, με τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη να αναλαμβάνει υπεύθυνος για το σχέδιο.
από tanea.gr

Από έντεκα (11) χώρες "επισκέφθηκαν" χθές τίς αναρτήσεις τής "Νέας Μυκόνου"



 Οι χθεσινή επισκεψιμότητα τής "Νέας Μυκόνου" από έντεκα (11) χώρες αφορά στίς αναρτήσεις  μέ τούς τίτλους :
























































                                                             *****
"...πρός ψιλο-primitive καταστάσεις, χωλαίνουμε λιγουλάκι..."
                                                                                                 *
Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ταυτόχρονη διεύρυνση τής εμβέλειας τής "Ν.Μ." στά τέσσερα σημεία τού ορίζοντα. Τό συνηθισμένο, μέχρι τώρα, ήταν τρείς-τέσσερεις (άντε πέντε) διαφορετικές χώρες τήν ημέρα.
Ήταν, άραγε, τό είδος τών θεμάτων;
Ήταν γεγονός συμπτωματικό ; 
Συνέβαλε η διάδοση κάποιων αναρτήσεων μέσω facebook πού έκαναν φίλοι; 
Θά σάς γελάσω! 
Η αλήθεια είναι -άν προσέξετε τόν παρακάτω  πίνακα- ότι πρός Αφρική καί ψιλο-primitive καταστάσεις, χωλαίνουμε λιγουλάκι.
Αλλά τί προσπέλαση νά έχουμε  στίς χώρες τού Τσόμπε καί τού Καζαβούμπου
Ή στήν Ουζουμπούρου; Πού τήν μονοπωλεί, χρόνια τώρα, o ...Τράγκας! 
Εκεί προελαύνουν καί προηγούνται άλλοι :
"μέ νέα ρήματα κι ευρήματα
ή γιά δόξα ή γιά "χρήματα"...
πού λέει καί τό τραγούδι... 
...Άσε πού, εμάς, μάς ξεφεύγει συχνά-πυκνά καί κάνα αρχαίο όπως, προηγουμένως, τό ..."προελαύνουν"!
Kαί "ζορίζονται" μέ τό πού τ'ακούνε οι δυστυχείς
...αράπαροι!
Άμα, μάλιστα, χρειαστεί νά τό πείς καί στόν Υπερσυντέλικο, 
πάλι στό γ' πληθυντ. : προεληλάκεσαν!...
...τότε ζοριζόμαστε όλοι. Μαζί καί οι ...φιλόλογοι!                                                                
                                                                   *
Οι επισκέψεις στή "Ν.Μ." από τόπους πού ζούν μυκονιάτες είναι πολλές καί καθημερινές, όπως π.χ. από τίς Η.Π.Α. 
Αλλά  καί από αλλού. Σέ μικρότερο βαθμό. 
Αυτό συμβαίνει γιατί οι Η.Π.Α. διαθετουν από παλιά μυκονιάτικες παροικίες.
                                                                  *
 Μεταξύ  τών φίλων-αναγνωστών, πού επισκέφθηκαν  χθές τό blog, πρέπει νά είναι καί μυκονιάτες ναυτικοί (επισκέψεις από Κίνα, Ινδία κλπ.).
                                                                *****

Οι έντεκα χώρες είναι οι εξής:
Ελλάδα

Ηνωμένες Πολιτείες

Ηνωμένο Βασίλειο

Ιρλανδία

Γερμανία

Ρωσία
Κύπρος

Ινδία

Κίνα

Ιταλία

Ολλανδία