Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο πήρε ο Μαρινάκης για την υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης



Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί   ζήτησε και πήρε μέσω του δικηγόρου του Βασίλη Δημακόπουλου  ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγ. Μαρινάκης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία χειρίζεται ο ανακριτής Διαφθοράς Γιώργος  Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγ. Μαρινάκης θα απολογηθεί τελικά στις αρχές Ιουνίου με βάση το πόρισμα του  εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα  στο οποίο περιγράφονται διάφορες αξιόποινες πράξεις όπως εγκληματική οργάνωση  που φέρεται να δρούσε στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου στήνοντας αγώνες.
Την ίδια ώρα, ενώπιον του δικαστικού λειτουργού βρέθηκε σήμερα ο μεγαλομέτοχος του Λεβαδιακού, Γ. Κομπότης, που απολογήθηκε για την κατηγορία της δωροληψίας - δωροδοκίας. Μετά το τέλος της απολογίας του με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της μη συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.
Νωρίτερα,  ενώπιον του ανακριτή Γ. Ανδρεάδη  είχαν βρεθεί δύο ακόμα κατηγορούμενοι , ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θ. Κουρίδης, που ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 2 Ιουνίου, όπως και ο Αρ. Σταθόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ.
από kathimerini.gr

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μίζες



Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μίζες που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος σε βάρος επτά προσώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, γερμανοί  υπάλληλοι της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της DAIMLER στην Ελλάδα (Εμμανουήλ Λαϊνόπουλος).
Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, που είχε διατάξει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής
και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργείας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι  αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.
Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας.
από kathimerini.gr

Περιθωριοποίηση Βαρουφάκη, αναβάθμιση Τσακαλώτου...

...μετά τις αλγεινές εντυπώσεις στην Ρίγα
Στον απόηχο της αναδιοργάνωσης της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης προχωρά άμεσα στη σύγκλιση της νέας ομάδας (18:30 την Δευτέρα) θέλοντας να αναδείξει ότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενός της, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να απαντήσει στις αιτιάσεις για περιθωριοποίησή του. Στη συνάντηση θα συμμετέχει τόσο ο κ. Ευ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Σ. Σαγιάς, ενώ παρών θα είναι - εκτός απροόπτου - και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης.

Η περιθωριοποίηση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ανακοινώθηκε απο το Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βάρος των αλγεινών εντυπώσεων που άφησε το τελευταίο Eurogroup και η "υποδοχή" που του επιφύλαξαν εκεί οι ομόλογοί του της Ευρωζώνης. Προκειμένου να δοθεί λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο, η κυβέρνηση προχωρά σε συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία αναβαθμισμένο ρόλο καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και ,τυπικά, αυτή τελεί υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου, ως απάντηση στην πάγια κριτική των κλιμακίων διαπραγμάτευσης ότι δεν έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά στελέχη, καθώς πολλοί υπουργοί αρνούνται να συναντηθούν με αυτά και να δώσουν στοιχεία, αναθέτει ειδικό ρόλο συντονιστή για την υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στον γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις ελήφθησαν σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη "επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου".  "Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση" υπογραμμίζεται απο το Μέγαρο Μαξίμου.

Η "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα είναι " υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη" αλλά ο συντονισμός της ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Παράλληλα, στον Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. "Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου" τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

από kathimerini.gr

Μερική ανατροπή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συμφωνία


Κίνηση «μερικού εξευμενισμού» και σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η ανασυγκρότηση της ομάδας διαπραγμάτευσης, όπως αυτή αποφασίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ο Βαρουφάκης δεν πρόκειται να φύγει κάτω από την πίεση που δεχόμαστε. Αν φύγει, τότε ο επόμενος θα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας», σημείωνε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, που τον τελευταίο καιρό ξεχωρίζει για το άριστο επίπεδο της πληροφόρησής του όσον αφορά τα κυβερνητικά ζητήματα. «Αυτό που θέλουν δεν είναι ένας άλλος υπουργός Οικονομικών, αλλά άλλη κυβέρνηση» πρόσθεσε. «Και είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».
Ερωτηθείς αν η τελευταία αυτή απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων στην ευρύτερη ομάδα διαπραγμάτευσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στους εταίρους-δανειστές, είπε πως «αυτό θα φανεί άμεσα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο κ. Βαρουφάκης θα είναι το πρόσωπο που θα εξακολουθεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και σε συνέχεια των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (στην κυριακάτικη Αυγή) ότι το αργότερο στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχει υπάρξει λύση στις συζητήσεις με τους εταίρους, τόνισε πως «αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Δεν κάνουμε κανένα εκβιασμό. Το δίλημμα είναι στους εταίρους. Χρειάζονται έως το τέλος Μαΐου πολλά χρήματα και η Ελλάδα δεν τα έχει».
Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε λόγο για «ενδιάμεση» συμφωνία ώστε να εκταμιευθεί μέρος των χρημάτων που θα δώσουν την δυνατότητα στη χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτές τις επικείμενες επείγουσες υποχρεώσεις του Μαΐου. «Η μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου, αναπόφευκτα θα στηρίζεται στο "δίπολο" πολιτικές ανάπτυξης – ρύθμιση χρέους», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι ενόψει της επίτευξης του στόχου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, και ειδικότερα για την παρούσα κρίσιμη φάση, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ολική ανατροπή του προγράμματος και των θέσεών του».
- «Εως ποίου σημείου θα ήταν αποδεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μια "μερική" ανατροπή αυτού του προγράμματος;», ρωτήθηκε στη σύντομη, ανεπίσημη αλλά προφανώς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Περιστύλιο.
«Κοιτάξτε. Κανένα μέτρο δεν θα αφορά μαζικά τους πάντες», είπε και πρόσθεσε: «Επί παραδείγματι: Αν χρειαστεί να μειωθούν επικουρικές συντάξεις από 1500 ευρώ σε 1100 ευρώ, αυτό αφορά μερικές χιλιάδες – όχι άπαντες- οπότε θα μπορούσε να γίνει. Αν χρειαστεί να αυξηθεί, όπως διαβάζω-δεν έχω άμεση πληροφόρηση, ο ΦΠΑ στα τετράστερα και στα πεντάστερα ξενοδοχεία, να το δούμε. Πάντως, για μαζική αύξηση ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, δεν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση».
από kathimerini.gr

Ερμούπολη. Τετάρτη -βράδυ- 22 Απριλίου 2015...


...αυτή είναι η εικόνα πού μού έμεινε από τή διήμερη παραμονή 
στήν πρωτεύουσα τών Κυκλάδων 
καί "παρά λίγο"  
-πρωτεύουσα- 
 τού Ελληνικού κράτους...
Δ.Ν.Α.
 

Ιστορία της Ερμούπολης
Αυτό που έγινε στη Σύρο πριν από 1 αιώνα δεν έγινε πουθενά αλλού. Στη Σύρο ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα...είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Αυτή η φράση τα λέει όλα.
 Εδώ, στο βραχονήσι των 84 τετραγωνικών χιλιομέτρων άνθισε ένας πολιτισμός, όμοιος μ’ αυτών των μεγάλων ελεύθερων Ευρωπαϊκών πόλεων. Ο περιηγητής Θεόφιλος Γκοτιέ που επισκέφτηκε την Σύρο στις αρχές του περασμένου αιώνα θα γράψει: «Ουγγρική ορχήστρα έπαιζε αποσπάσματα από Ιταλικά μελοδράματα. Η εντύπωση ήταν έξοχη. Η Σύρος είναι περίπου ο ομφαλός της Ελλάδας, πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Ποιος αλήθεια θα φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό φυτεμένο σ’ ένα βραχονήσι του Αιγαίου!»
Αυτός ο πολιτισμός δημιουργήθηκε και άνθισε σε 11 μόλις χρόνια από τότε που οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στις ακτές του νησιού. Ήταν το 1822 όταν έγινε η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους. Ακολούθησαν τα ψαρά, η Κρήτη, η Κάσσος, η Ιωνία.
Το Αιγαίο δονήθηκε από κραυγές ξεριζωμένων ανθρώπων. Αυλακωνόταν από πλοία με πρόσφυγες, που αναζητούσαν μια νέα πατρίδα. Όλη η Ελλάδα ήταν γεμάτη ερείπια και φωτιά.
Και τότε ανακαλύφτηκε το καλλίτερο καταφύγιο. Η Σύρος! Ήταν ιδανικός τόπος. Το νησί δεν το άγγιζε ο πόλεμος. Ήταν ελεύθερο και προστατευμένο από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη, τη Γαλλία.
Οι πρώτοι πρόσφυγες που αποβιβάζονται είναι οι Χιώτες. Πάμφτωχοι και ρακένδυτοι, αλλά πλούσιοι σε πείρα και γνώσεις. Οι πρόσφυγες φτιάχνουν πρόχειρες καλύβες στο ακατοίκητο αλλά θαυμάσιο φυσικό λιμάνι. Σαν εργατικές μέλισσες αυτί οι νέοι κάτοικοι ρίχνονται με πάθος στη δουλειά. Ενώ όλη η Ελλάδα ζει την περιπέτεια του πολέμου η Σύρος περνά την ειρηνική και δημιουργική επανάσταση που θα την οδηγήσει  στην ακμή.
«Από θεού άρχεσθε»! Μοιάζει να ‘ναι το μήνυμα των νέων κατοίκων. Το 1823...

Κυριακή 26 Απριλίου στήν Αλευκάντρα...


Είναι απολύτως ενδεικτικό γιά τή γενικότερη κατάσταση τού νησιού.
Δέν χρειάζονται εμβαθύνσεις καί βαθυστόχαστες αναλύσεις. 
"Εξ απαλών ονύχων τόν λέοντα"
Έχουμε μπλέξει ...περίτεχνα!

                                                                                            *****

                       "Αυτά τά χουλάκια είναι δικά τους καί δικά μας
                             Δέν μπορεί κανείς νά τά σκουπίσει" (δίς)
Από τήν εποχή τής μεγάλης φουρτούνας μέ τά πολλά απαγορευτικά (κοντά τρείς μήνες, τώρα) βρίσκονται εκεί -ατάραχτα κι ακούνητα- αυτά τά χουλάκια καί περιμένουν μιά μεγάλη νεροποντή νά τά πάρει καί νά τά ρίξει, ξανά πίσω, στή θάλασσα. 
Είναι προφανές ότι η ..."οικολογική συνείδηση" κάποιων «περιφερόμενων μπιζιμπόντηδων» δέν τούς επιτρέπει -ως φαίνεται- νά ...επεμβαίνουν στή φύση!... 
Δέν θά λέγαμε, λοιπόν, όχι σέ όποιον συμπατριώτη  
(πού τόν καλεί η συνείδηση του νά αποτρέπει "βασκανίες" καί "ματιάσματα")  
εκδήλωνε τήν πρωτοβουλία νά πάει νά κρεμάσει μιά πλεξούδα σκόρδα έξω απ' τά γραφεία όσων μετέχουν σ' αυτή τήν ιδιόρρυθμη εκλεγμένη ..."Οικολογική Φράξια"
 ... μπάς καί "λυθούν τα μάγια", βρέ αδερφέ, καί δούμε καμιά βουλωμένη λακούβα, λίγη καθαριότητα, καμιά στάλα νοικοκυριό...
Δέν μάς απόμεινε καί τίποτ' άλλο. 
Έχουμε εναποθέσει, πλέον, τίς ελπίδες μας στό μεγαλοδύναμο...
Σέ περίπτωση πού δέν "δουλέψει" τό σκόρδο, τό επόμενο βήμα θά είναι η λιτανεία...
...καί ο Θεός βοηθός...
...Δημάρχου.

Δ.Ν.Α.

Mykonos Easter 2015 - Parking

Μπροστά πηγαίν' η βλαχογκλαμουριά καί πίσω, στό βάθος, η "νίπτουσα τάς χείρας". 
Κατά τά λοιπά ...πεφωτισμένη! 
"Μπροστά πηγαίνει ο Ιρλανδός καί πίσω πηγαίνει ο Ιουδαίος..."
.


Άλλοι τράβηξαν τό κατατοπιστικό Βίντεο (babouras24)

Τό αποτέλεσμα; 
Δημοσιογραφικά -γιά όποιον είναι σέ θέση νά διαβάζει ΚΑΙ πίσω από τίς γραμμές τών κειμένων... 
...ΚΑΙ νά αντιλαμβάνεται τά υφιστάμενα αδιέξοδα, μαζί μέ όλες τίς πτυχές καί τίς εξελίξεις, τού εν Μυκόνω, "παιζομένου δράματος" - σπάζει κόκαλα... (ενώ θά έπρεπε κεφάλια!)
Δ. Ν. Α.
Δείτε τίς λεπτομέρειες : ΕΔΩ

Αναμένεται τετραμερές τελεσίγραφο προς Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

  
ΡΙΓΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  
 Δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα στο Eurogroup της Παρασκευής είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καν συμφωνήσει ως προς τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί στις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που το κλίμα στο τραπέζι του Eurogroup δεν θα μπορούσε να είναι πιο αρνητικό.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσο άσχημο κλίμα τα τελευταία επτά χρόνια σε Eurogroup», μας λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες. Και όντως, από περιγραφές μιας σειράς Ευρωπαίων αξιωματούχων στην «Κ», αυτό που προκύπτει είναι μια «ασυνήθιστη πολιτική απομόνωση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Αυτό που έγινε ξεκάθαρο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά οι επικεφαλής των θεσμών ήταν τρία πολύ σημαντικά σημεία. 
Πρώτον, ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα με τις ταυτόχρονες συναντήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Χωρίς να είναι ξεκάθαροι, οι υπουργοί Οικονομικών υπονόησαν στον Ελληνα υπουργό να επιτρέψει στους επικεφαλής της τρόικας να έρθουν στην Αθήνα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. 
Δεύτερον, πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης, αν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ 
Τρίτο σημείο ήταν αυτό που ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Εurogroup ύστερα από ερώτηση της «Κ». Οι εταίροι δεν θα συμφωνούσαν σε μερική συμφωνία, ώστε να προχωρήσουν και σε μερική εκταμίευση (ίσως των κερδών των κεντρικών τραπεζών SMP’S). Η συμφωνία πρέπει να είναι σε όλο το πρόγραμμα.
από kathimerini.gr

«Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης»...


O Αμερικανός οικονομολόγος James K. Galbraith υπερασπίστηκε τον στενό συνεργάτη και επιστήθιο φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο...
Galbraith επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρίσκει διαρκώς χρήματα, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμες οφειλές, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Ο οικονομολόγος είπε μάλιστα στον δημοσιογράφο του Spiegel, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών στις ερωτήσεις του, το εξής: 
«Αν εσείς, σε αυτήν την κατάσταση, έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω».
Επιπλέον, όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος έκανε λόγο για «παιχνίδια» της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ενώ έλεγαν ότι δεν είχαν λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ, τελικά την πλήρωσαν, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει παιχνιδάκια».
«Κάποιος μπορεί να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση τότε «φαινόταν πως θα μπορούσε να πληρώσει είτε την δόση προς τους δανειστές είτε μισθούς και συντάξεις και η προτεραιότητά της ήταν σαφής».
Απαντώντας σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδεικνύουν κάποια σπουδαία στρατηγική, αλλά φέρονται ως ερασιτέχνες, ο Galbraith τόνισε τα εξής: 
«Μάλλον πιστεύετε πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική ενώ στην πραγματικότητα απλώς ανταποκρίνεται στις αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να πράξει αυτό που χρειάζεται».
Αφού δε επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνο για στρατηγικές», ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολίασε πως ο Έλληνα υπουργός οικονομικών δείχνει να έχει χρόνο, αφού έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις και σπάνια εμφανίζεται στο Υπουργείο.
Σε αυτό το σχόλιο ο Galbraith απάντησε τα εξής: «Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν ήμουν μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εργαζόμασταν μαζί, συχνά βάζαμε την πρώτη μπουκιά φαγητού στο στόμα μας στις δύο η ώρα το βράδυ. Έπειτα, δουλεύαμε ως τις πέντε πάνω στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι φήμες πως εργάζεται λίγο εντάσσονται στην προσπάθεια δημόσιας εκτέλεσης του χαρακτήρα του»...

Η Ελλάδα «δεν είναι κάτι, αλλά ούτε και τίποτα»...



MARK GILBERT / BLOOMBERG
Ο φιλόσοφος Βίτγκενσταϊν υποστήριζε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συζήτηση περί προσωπικών αισθημάτων όπως ο πόνος διότι «δεν είναι κάτι, αλλά ούτε και τίποτα».

Αυτό το αινιγματικό απόφθεγμα είναι χρήσιμο στην προσπάθεια να αναλογιστούμε αν η άσχημη έκβαση της ελληνικής κρίσης θα επηρεάσει αρνητικά και άλλα μέλη της Ζώνης του Ευρώ.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να σκεφτούν πως αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει η Πορτογαλία. Τότε θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερη οικονομική ανταμοιβή για να δεχθούν να αγοράσουν πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας. Μέχρι σήμερα η αδυναμία της Ελλάδας να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για το πώς θα πάρει νέα χρήματα δεν έχει ταρακουνήσει τις αγορές, με εξαίρεση την σχεδόν ανεπαίσθητη αύξηση την περασμένη εβδομάδα της απόδοσης των πορτογαλικών, ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Οπως επισημαίνει ο Λούκα Κατσουλάνι της τράπεζας Unicredit, η συσχέτιση μεταξύ του κόστους δανεισμού των Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας μειώνεται σταθερά από τα μέσα του περασμένου έτους και μετά. Για παράδειγμα η συσχέτιση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων ήταν 0,6% τον Ιούνιο του 2014 (τιμή 1 σημαίνει ότι ταυτίζεται η διακύμανση των αποδόσεων). Σήμερα η συσχέτιση είναι μικρότερη από 0,2%. Η ελληνική οικονομία συνεισφέρει το αμελητέο 1,8% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες της περιοχής έχουν περιορίσει δραστικά την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Οι πιστωτές της χώρας είναι κυρίως επίσημοι οργανισμοί. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι έχει έκθεση ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση ύψους 775 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 12 Μαΐου.

Αν ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα, αυτό δεν θα σημάνει οικονομική καταστροφή για τους γείτονές της. Ολα αυτά κάνουν πιο ενδιαφέρον το ερώτημα που έθεσε αυτή την εβδομάδα σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Γενς Νόρντβιγκ, διευθυντής του τμήματος ερευνών νομισμάτων της Nomura:  
Γιατί εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής αν θεωρείται ασήμαντη από οικονομικής και χρηματοπιστωτικής απόψεως;  
Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, το νούμερο ένα θέμα συζήτησης ήταν, καλά το μαντέψατε, η Ελλάδα. Η απάντηση οφείλεται εν μέρει στην επιθυμία μας να παρακολουθούμε καταστροφές: στο νοσηρό ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη.
Η έλλειψη εξάπλωσης της ανησυχίας θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην προσδοκία των επενδυτών ότι με κάποιο τρόπο θα συναφθεί συμφωνία η οποία θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Για παράδειγμα, η Pimco εκτιμάει ότι υπάρχει πιθανότητα 30% να συμβεί ένα ατύχημα που θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 70% να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη. Ομως ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο παραμένει η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής είναι, νομίζω, το στοιχείο της αβεβαιότητας, το δίλημμα κάτι/τίποτε. 
Μπορεί να αποδειχθεί ότι η εξάπλωση της κρίσης είναι πράγματι πιθανή, μπορεί και όχι. 
Ο Νόρντβιγκ συμφωνεί: Απλώς οι επενδυτές δεν είναι ακόμη σίγουροι. Βασική τους υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα από την άποψη της διαχείρισης των μεγάλων χαρτοφυλακίων, ακόμη και αν αποδειχτεί πραγματική τραγωδία σε τοπικό επίπεδο.
Πώς μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι; Δεν έχεις κάθε μέρα μια χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιμένουν ομοφώνως ότι έχουν λάβει μέτρα προστασίας απέναντι στην Ελλάδα και ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να αντέξει την αποχώρηση του πιο αδύναμου μέλους του. Μπορεί να έχουν δίκιο. 
Αλλά δεν θα μάθουμε αν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης ή όχι μέχρι η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
από kathimerini.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ


AΠΕ-ΜΠΕ
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημείωναν ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ' όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εξάλλου, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του «Brussels Group» και αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη Το «Brussels Group» θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στενούς του συνεργάτες.
από kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (26.04.15)