Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Οι εταίροι μας έχουν πειστεί για τον αρνητικό ρόλο μιας ολιγαρχίας σε εναγκαλισμό με ένα διεφθαρμένο κράτος

Πώς θα σπάσει ο φαύλος κύκλος
του  ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ* 
Μ​​ετά τον Εμφύλιο, η συνεχής και εντυπωσιακή αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου συνοδεύτηκε, μετά την πτώση της δικτατορίας, από την εδραίωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, καθώς και τη βαθμιαία εξέλιξη της Ελλάδας από αντικείμενο σε υποκείμενο της διεθνούς και ευρωπαϊκής διπλωματίας. Στην πορεία, η Ελλάδα έγινε μια άλλη χώρα – ή έτσι φαινόταν τουλάχιστον.

Και ήρθε μετά ένα εξωτερικό γεγονός, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8, που αποκάλυψε μια βασική αδυναμία. Μάθαμε, τουλάχιστον όσοι χρειάζονταν την κρίση για να το καταλάβουν, ότι το βιοτικό επίπεδο της πιο πρόσφατης περιόδου δεν ανταποκρινόταν ούτε στην παραγωγικότητα της οικονομίας μας ούτε στην ποιότητα θεσμών και παιδείας. Ζούσαμε, με άλλα λόγια, με δανεικό χρόνο και χρήμα. Και όταν έσκασε η «φούσκα» και χάσαμε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και τα δανεικά, αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε.
Ομως αυτή η προσαρμογή αποδείχτηκε στην πράξη πολύ πιο αργή και επώδυνη από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι. Αλλωστε, οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες χώρες που πέρασαν και αυτές από το καθαρτήριο των μνημονίων είναι αρνητική για μας.
Στη διάρκεια αυτής της προσαρμογής, όλες οι προηγούμενες τάσεις αντιστράφηκαν. Κατέρρευσαν η οικονομία και το βιοτικό μας επίπεδο. Κατέρρευσε και η προηγούμενη (αμαρτωλή) πολιτική τάξη πραγμάτων, που δεν θα ήταν υποχρεωτικά κάτι κακό, αν στο κενό που δημιουργήθηκε δεν έρχονταν πολλοί δημαγωγοί να το καλύψουν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επιστρέψαμε και πάλι σε καθεστώς διεθνούς επιτροπείας: μια βίαιη επιστροφή στο παρελθόν...

Αστερίξ και Οβελίξ σε νέες περιπέτειες

Το 37ο άλμπουμ της σειράς θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο

Στην Εισαγγελία στέλνει το πόρισμα η Εξεταστική γιά τά δάνεια τών κομμάτων...

Να σταλεί από τη Βουλή και όχι την Εξεταστική ζητεί η Ν.Δ.
«Εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς. Η Βουλή να το στείλει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης. Η Ν.Δ. πρότεινε το πόρισμα να το αποστείλει στη Δικαιοσύνη η Ολομέλεια της Βουλής.
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στην Εισαγγελία στέλνει η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, ύστερα από απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία. Από τα μέλη της Εξεταστικής τα 18 αποφάσισαν η Επιτροπή να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και μόνο πέντε βουλευτές της Ν.Δ. διαφώνησαν.
«Εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς. Η Βουλή να το στείλει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης. Η Ν.Δ. πρότεινε το πόρισμα να το αποστείλει στη Δικαιοσύνη η Ολομέλεια της Βουλής.
Το πόρισμα της Εξεταστικής εγκρίθηκε με 12 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες), 8 κατά (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και 2 παρών (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
naftemporiki.gr

Μαξίμου: Και στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους...

και απομείωση χρέους...


Αντιμέτωπος με δύο «άβολες» διαπιστώσεις είναι σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και η στήριξη στους...
χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά», τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».

Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι η απόφαση του ESM «εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060, μέσω:
 

Ανταλλαγής ομολόγων
Swaps Επιτοκίων
Προσαρμογή χρηματοδότησης», συνεχίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Επιπλέον, σημειώνει ότι «ο. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος».

«Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η “μονομερής ενέργεια” της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας», συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου...


naftemporiki.gr

Μανόλης Γ. Δρεττάκης : Βαριά «κληρονομιά» η υπερχρέωση της χώρας...

από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν συνεχώς μύδρους εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα η πολιτική της τα σχεδόν δύο χρόνια που διαχειρίζεται την οικονομία της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο τρόπος χειρισμού των σχέσεών της με τους δανειστές χειροτέρευσε την κατάσταση της χώρας, την οποία «κληρονόμησε» από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015. Ποια, όμως, ήταν η κατάσταση αυτή, την οποία οι πρώην κυβερνώντες θέλουν να ξεχάσουμε;
Η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα οι σημερινοί ηγέτες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το 2014 είχε σημειωθεί ανάπτυξη (μόλις 0,4% σε σχέση με το 2013). Την πενταετία 2010-2014, όμως, οι κυβερνήσεις των κομμάτων αυτών -εξαιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους το οποίο είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις των ίδιων κομμάτων την 35ετία 1975-2009- υπέγραψαν τα δύο Μνημόνια και εφάρμοσαν πιστά τα όσα προβλέπονταν σ’ αυτά (δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπή των δημόσιων επενδύσεων και πολύ μεγάλη αύξηση των φόρων), με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της χώρας σε σταθερές τιμές να μειωθεί κατά 22,7% την πενταετία 2010-2014 ή κατά 4,6% κατά μέσο όρο τον χρόνο, η οικονομία να οπισθοδρομήσει 15 χρόνια (με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2014 ήταν χαμηλότερο από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2000!) και η ανεργία και η φτώχεια να εκτιναχθούν στα ύψη.
Σε ένα άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 22.8.2016 προσπαθήσαμε να επιμερίσουμε τις ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την εκτίναξη στα ύψη του δημόσιου χρέους, εξετάζοντάς το σε σταθερές τιμές του 2009. Αυτός, όμως, ο τρόπος παραβλέπει την κρίσιμη για το μέλλον του τόπου σχέση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας. Αυτή τη σχέση εξετάζουμε στο άρθρο αυτό χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των επετηρίδων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για...

Τό σημερινό σκίτσο....

...του Πέτρου Ζερβού
από efsyn.gr

Ξεδιπλώνεται το σκάνδαλο Novartis - Μεγάλη ανησυχία στη ΝΔ



Ο φρουρός του Τραμπ με τα... ψεύτικα χέρια... ΒΙΝΤΕΟ...



Η αφύσικη θέση των χεριών ενός άνδρα
της προσωπικής φρουράς του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κέντρισε το ενδιαφέρον ορισμένων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι...τελικά επρόκειτο περί οπτικής απάτης.


Kι ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους φρουρούς που ακολουθούσε τη Μελάνια Τραμπ είχε σε γωνία τα χέρια του, σαν να φτιάχνει το παλτό του.
Ωστόσο, τα χέρια του ήταν σε αυτή τη θέση σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αρκετοί έσπευσαν να πουν ότι τα χέρια είναι προσθετικά μέλη, ενώ στη σκιά διέκριναν ότι τα πραγματικά του χέρια είναι «ελεύθερα», μέσα από το παλτό, κρατώντας σε ετοιμότητα ένα αυτόματο όπλο.
real.gr   ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...

Ξυδάκης: «Σου σηκώνεται η τρίχα» με όσα περιγράφει το πόρισμα...

«Τα κόμματα θα πρέπει να συγκλίνουν με αυτό, αλλά η στάση της ΝΔ είναι ερωτηματικό, λόγω και του...
σκανδαλώδους δανείου του Κήρυκα Χανίων που αφορά τον πρόεδρό της Κ. Μητσοτάκη», τονίζει ο Ν. Ξυδάκης. 

Πολλές φορές, αυτοί που κατέθεσαν στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ περιέγραψαν όλα αυτά που γίνονταν μεταξύ κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών ως μία «συνήθη τραπεζική πρακτική», αναφερόμενοι σε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις κτλ. «Είναι μία αοριστία», τόνισε ο κ. Ξυδάκης, η οποία πρέπει να σταματήσει με την θέσπιση πιο λεπτομερών ρυθμίσεων και αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου.

Όσα έγιναν και περιγράφονται στο πόρισμα, το οποίο παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση το απόγευμα, είναι μία «εν τοις πράγμασι ρήξη της ισονομίας και της ισοπολιτείας», όταν ένας πολίτης ή επιχειρηματίας για να φτιάξει μία κατοικία ή να λειτουργήσει μία επιχείρηση «τον περνάνε γεννεές δεκατέσσερις και τα collateral είναι μεγαλύτερα, τα ακίνητα όλα προσημειωμένα, ακόμη και καλοί δανειστές που θέλουν να κάνουν ένα rollover βλέπουν να τους αφαιρούν μέχρι και την πιστωτική»...

Παράδειγμα ευθύνης, ένα κυβερνητικό προνόμιο

Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έγκαιρα, άμεσα. Το λογικό θα ήταν, λοιπόν, η μεν κυβέρνηση να κάνει όλα όσα πρέπει για να το πετύχει, η δε αντιπολίτευση να βάλει πλάτη και να τη βοηθήσει να το πετύχει – αντί μονότονα να ρητορεύει «εδώ και τώρα εκλογές».
Γιατί, όπως επανειλημμένως έχει αποδειχθεί, μια αξιολόγηση που δεν κλείνει έγκαιρα, παγίως οδηγεί σε δυσανάλογα μεγαλύτερες θυσίες, καθώς κλείνει την τελευταία στιγμή, τότε που η χώρα και η (εκάστοτε) κυβέρνηση βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο – ήτοι, χωρίς ευρώ στο ταμείο. Να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, προσδοκώντας ότι θα ’χεις διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι ο πασίγνωστος ορισμός της ανοησίας.
Οσον αφορά ειδικά το δικό μας θέμα, τη συνήθη αναβλητικότητα και βασανιστική παράταση των διαπραγματεύσεων, δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να το καταλάβεις: Επτά χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια πρακτική (με κορύφωση το πρώτο 6μηνο του 2015) με τα ίδια, αρνητικά έως ακραία αρνητικά αποτελέσματα.
Είναι θετικό, λοιπόν, ότι εφόσον επιβεβαιωθεί σύγκλιση Γερμανίας και ΔΝΤ (ήτοι, αρθεί το κύριο εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτής, της τρέχουσας αξιολόγησης…), τα πράγματα θα επισπευστούν και η αξιολόγηση ίσως μπορέσει να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου. Η κυβερνητική ηγεσία δείχνει ότι το επιθυμεί. Αν δεν έχει αντίρρηση ούτε κάποιο από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκτιμώ ότι θα το πετύχει...

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Τελικώς, στις 26 του μήνα στις 3 το μεσημέρι θα εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, λόγω συνεχιζόμενης, όπως ανακοινώθηκε, διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου.
Μάλιστα, για τους τέσσερις πρώτους το δικαστήριο δεν έχει ολοκληρώσει τη διάσκεψη, λόγω ασθενείας της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη.
Η ανακοίνωση της απόφασης, για μια υπόθεση με δεδομένο το πολιτικό και διπλωματικό πρόσημο που διαθέτει, είχε οριστεί αρχικά για τις 11 σήμερα το πρωί οπότε και ανέβηκαν στην έδρα της Ολομελείας του Αρείου Πάγου οι τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις που έχουν εκδικάσει τις υποθέσεις - σε τρεις διαφορετικές δίκες- προκειμένου να εκδόσουν την απόφαση τους...

Ιπτάμενη βόλτα στην Αθήνα...


Ένα όμορφο βίντεο τραβηγμένο με drone, πάνω απ' τo Γκάζι, το Μοναστηράκι και το Θησείο. Αξίζει μέχρι…
τέλους, όταν νυχτώνει…

Δείτε το βίντεο εδώ