Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Τό σατιρικό σκίτσο τού...

                                                                       ...Μιχάλη Κουντούρη 
                                                                      16.01.2020

Μέ τήν πλάτη στόν τοίχο;

Διάσκεψη Βερολίνου: Το μεγάλο λάθος της Αθήνας

Ο ρόλος της Γερμανίας αποδεικνύεται καταλυτικός στην ανάδειξη του Ερντογάν σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Με βασικό κριτήριο την αγωνία της για νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών, υπό το βάρος της αδυναμίας που δημιουργεί η πολιτική αποδρομή της, και στη σκιά των προβληματικών χειρισμών – όπως γράφουν τα ίδια τα γερμανικά μέσα ενημερώσης – του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, η Άνγκελα Μέρκελ κάνει ένα ακόμη βήμα αποσάθρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ακυρώνει κάθε έννοια της κοινοτικής συνοχής, αντιμετωπίζει το λυβικό ως διμερές ζήτημα στη βάση των γερμανικών εθνικών συμφερόντων και προσφέρει τα πάντα στον κατά συρροή παραβάτη του διεθνούς δικαίου Ταγίπ Ερντογάν.
Και σήμερα τον υποδέχεται στο Βερολίνο και στη διάσκεψη της Λιβύης ως ντε φάκτο ηγετικό περιφερειακό παράγοντα, μία ημέρα αφ’ ότου ο τούρκος πρόεδρος με το άρθρο του στο Politico εκβίασε «στεγνά» την Ευρώπη με νέες απειλές για την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό: «Η Ευρώπη», έγραψε, «θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν εγκαταλειφθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο DAESH και η Αλ Κάιντα, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν ένα αποτελεσματικό περιβάλλον στη Λιβύη και στη συνέχεια να ξυπνήσουν. .. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη».
Προηγουμένως, η γερμανίδα καγκελάριος είχε υποκύψει και στον έτερο εκβιασμό: Την απαίτηση – όπως γράφτηκε ακόμη και στα γερμανικά ΜΜΕ – του Ταγίπ Ερντογάν να αποκλείσει την Ελλάδα από τη διάσκεψη, με το επιχείρημα ότι σήμερα στο Βερολίνο δεν πρόκειται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή το παράνομο τουρκολυβικό Μνημόνιο που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το τι θα συμβεί στην περίπτωση που τεθεί η απαίτηση αναγνώρισης του Μνημονίου από τον ίδιο τον Ερντογάν, ή από την κυβέρνηση Σαράζ της Τρίπολης δεν απαντήθηκε από το Βερολίνο και η Μέρκελ έχει δείξει καθαρά πως η στήριξη των ελληνικών θέσεων δεν εντάσσεται στις προτεραιότητές της.
Όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση τα αντιλήφθηκε με δραματική, έως και μοιραία, καθυστέρηση, όπως τονίζουν έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι. Και την ύστατη ώρα, τρέχει τώρα να ορίσει… εκπρόσωπο των ελληνικών συμφερόντων στη διάσκεψη του Βερολίνου τον στρατάρχη Χάφταρ και να απειλήσει με βέτο στην περίπτωση που η ΕΕ επιχειρήσει να αναγνωρίσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ως προς το πρώτο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η συμμαχία με τον Χάφταρ είναι μια αναγκαία κίνηση τακτικής, αλλά δεν μπορεί η ελληνική διπλωματία να εναποθέτει όλα της τα όπλα σε έναν πολέμαρχο που καμία σχέση δεν έχει με το διεθνές δίκαιο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει φίλους και συμμάχους προτάσσοντας τα δικά του συμφέροντα.
Στο θέμα του βέτο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζουν απορίας άξιο το πώς και πού αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί. Στη διάσκεψη του Βερολίνου εμπλέκεται η Γερμανία και όχι η Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν και τις εμπόλεμες πλευρές γίνονται στη βάση διμερών και όχι ευρωπαϊκών επαφών, και θεωρείται αδιανόητο να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κυρώσει οποιαδήποτε απόφαση θα γκριζάρει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της.
Αντιθέτως, εκείνο που τονίζεται από έμπειρους διπλωμάτες είναι πως η Ελλάδα έπρεπε εξ αρχής, εδώ και καιρό, να είχε μετατοπίσει το θέμα ακριβώς εντός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζοντας με κάθε μέσο τη Γερμανία. Κι αυτό μπορούσε να συμβεί μόνον με την ελληνική απαίτηση για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την υπογραφή του παράνομου Μνημονίου Ερντογάν –Σαράζ. Τότε η απειλή του βέτο εάν δεν επιβάλλονταν κυρώσεις, όπως είχε πράξει και η Κύπρος το καλοκαίρι, μπορεί να είχε μια αξία και μια δυναμική. Τώρα, κινδυνεύει απλώς να αποδειχθεί επικοινωνιακό και άσφαιρο πυροτέχνημα.
19 Ιαν. 2020 

Bild καί Spiegel : Πώς βλέπουν στή Γερμανία τίς τελευταίες εξελίξεις;

Η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο οφείλεται σε πιέσεις του Ερντογάν σύμφωνα με τη Bild. «Τρομερός γείτονας» κατά το Spiegel η Τουρκία για την Αθήνα. «Υλικό διαπραγμάτευσης» για τον Ερντογάν οι Σύροι πρόσφυγες.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διάσκεψη Κορυφής στο Βερολίνο τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας δεν είναι στραμμένα προς τη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά την ελληνική, με την παρουσία του στρατηγού Χαφτάρ και τις επαφές με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους. Το ερώτημα, γιατί δεν προσκλήθηκε η Αθήνα σε αυτήν τη διάσκεψη, απασχολεί, εκτός από γερμανούς πολιτικούς, και τον τύπο.

Πήχης η επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας
Χειραψία Μάας με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη
Χειραψία Μάας με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη
Αίφνης η εφημερίδα Bild διατυπώνει στο σημερινό της φύλλο την δική της εκδοχή. Διαβάζουμε από το σχετικό άρθρο: «Εκπρόσωποι από δέκα χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Ελλάδα, αν και είναι ο πιο κοντινός γεωγραφικά εταίρος της Λιβύης από ευρωπαϊκή σκοπιά, δεν κάθεται στο τραπέζι. Και το ερώτημα είναι, εάν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα καγκελάριο Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτής της εφημερίδας», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «φέρεται να επέμενε ο Ερντογάν να μην συμμετάσχει με το επιχείρημα ότι η τουρκική πλευρά,  σε αντίθεση με την Ελλάδα, σέβεται το ντιλ της ΕΕ με την Τουρκία και δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Σε σχετική ερώτηση της Bild, εκπρόσωπος της γερμανικής απάντηση ανέφερε ότι (ο κατάλογος προσκλήσεων) προσανατολίστηκε στο αντικείμενο της διάσκεψης». Και η εφημερίδα παρατηρεί: «Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο στρατηγός Χαφτάρ, που διαθέτει επιρροή, προσγειώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα και έχει σήμερα εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση».
Η χθεσινή ανακοίνωση του τούρκου προέδρου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψη στο Βερολίνο, ότι η χώρα του ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη στο πλευρό του πρωθυπουργού Σάρατζ, κάνει πιο δύσκολη την επιτυχία της διάσκεψης στον στόχο επίτευξης βιώσιμης εκεχειρίας. Σε συνέντευξη στη εφημερίδα Passauer Neue Presse ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι έτσι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί βιώσιμη εκεχειρία. «Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων αποτελεί τεράστιο εμπόδιο καθοδόν προς μια πολιτική λύση στη διένεξη της Λιβύης» ανέφερε ο Χάικο Μάας. «Γι αυτό ένα σημαντικό σημείο των προσπαθειών μας είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων. Η Τουρκία συμμετέχει εξ αρχής στη διαδικασία του Βερολίνου. Φυσικά αναμένουμε, και όχι μόνο από την Τουρκία, ότι εννοεί στα σοβαρά αυτό το ενδιαφέρον της».
«Ριψοκίνδυνη για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με Τουρκία»
Διαπραγματευτική μάζα για τον Ερντογάν οι Σύροι πρόσφυγες
Διαπραγματευτική μάζα για τον Ερντογάν 
οι Σύροι πρόσφυγες
«Ο τρομερός γείτονας». Είναι ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην Τουρκία και τα προβλήματα που προκαλεί στον νατοϊκό εταίρο της, την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά  στις απειλές που εκσφενδονίζει ο τούρκος πρόεδρος για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να μην απομείνει στη χώρα καμιά άλλη δυνατότητα από το να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων, όπως έκανε σαφές πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι ριψοκίνδυνη» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ο Ερντογάν μπορεί να βλάψει την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερα στην προσφυγική πολιτική θέτει η Άγκυρα την γείτονα χώρα εδώ και μήνες υπό πίεση. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες στην επικράτειά της βρίσκονται 3,5 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ως υλικό διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν πρόβλημα, ασκώντας για παράδειγμα κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο συριακό, όπως έχει απειλήσει πολλές φορές ο Ερντογάν στο παρελθόν, θα φροντίσει ώστε και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες να ξεκινήσουν για την Ελλάδα».
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται το ότι η Ελλάδα αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από του Ευρωπαίους. Δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη της Λιβύης παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο προσφυγικό η Αθήνα επιθυμεί την στήριξη από την Ευρώπη.

Ειρήνη Αναστασοπούλου
 από : Deutsche Welle

Γιατί αυτό;... (Οι ράτσες τών ζώων στή διαφήμηση...)

...καί όχι αυτό;...
...πού είναι "βόμβα" στά θεμέλια 
τού ρατσισμού... 
...καί όχι μόνον;...
Γιατί αυτό;...
...πού είναι ρατσιστικό;...