Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αριστερά και Δεξιά




Περικλής Κοροβέσης
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει αναταραχή στη δημοκρατική Ευρώπη. Η Ακρα Δεξιά, σε όλες τις μορφές της, πέτυχε σημαντικές νίκες. Στην Αγγλία το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται πρώτο και εκθρονίζει Συντηρητικούς και Εργατικούς, που εδώ και έναν αιώνα μοιράζονταν την πρωτιά. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο θριάμβευσε και δεν αποκλείεται να δούμε τη Μαρίν Λεπέν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά και εκεί που κυβερνούν Συντηρητικοί ή Σοσιαλδημοκράτες, είτε μόνοι τους είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν συμπεριλάβει στην ατζέντα τους πολλές ακροδεξιές θέσεις. Οπως π.χ. η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που στην ουσία έχει καταργήσει το Κοινοβούλιο και κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Ο Καστοριάδης υποστήριζε πως η Αριστερά δεν είναι κόμμα, είναι τρόπος σκέψης. Και σε αυτό είχε απόλυτο δίκιο. Ηταν αριστερά τα κόμματα του υπαρκτού σοσιαλισμού ή ήταν κρατικός καπιταλισμός; Δηλαδή, δεξιά κόμματα. Πώς αλλιώς εξηγείται η κατάρρευσή τους χωρίς καμιά επανάσταση; Απλά ήταν μια ενδοκαπιταλιστική αλλαγή. Από τον κρατικό καπιταλισμό πέρασαν στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Τα κριτήρια για το τι είναι Αριστερά δεν είναι πολιτικά, αλλά κοινωνικά. Αριστερός δήλωνε και ο Λεπέν στα κοινωνικά. Πολλά ακροδεξιά κόμματα έχουν πάρει πολλές αριστερές θέσεις, όπως και αριστερά κόμματα έχουν προσχωρήσει σε φιλελεύθερες πολιτικές.

Πώς θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την Αριστερά και τη Δεξιά χωρίς ταμπέλα; Είναι απλό. Αριστερά είναι το καλό για το σύνολο της κοινωνίας. Δεξιά είναι το απεριόριστο κέρδος σε βάρος της κοινωνίας. Και αυτό σημαίνει πως αν ένα κόμμα της Αριστεράς δεν είναι βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία, δημιουργώντας εναλλακτικούς αυτόνομους θεσμούς για την αυτοδιάθεση της κοινωνίας, και ήδη από τώρα να χτίζει τη μελλοντική κοινωνία, τότε σημαίνει πως είναι ένα κόμμα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται και μέσα από τους αντιπάλους του, εφόσον σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, να παίζουν μπάλα με τους ιερούς κανόνες της FIFA.

Ενα άλλο γνώρισμα της Αριστεράς είναι το ήθος και η προσφορά χωρίς αντάλλαγμα. Και εδώ μπορούμε να διακρίνουμε την επιβίωση της χριστιανικής θυσίας. Η πίστη και το ήθος δεν είναι ανταλλάξιμα προϊόντα. Είναι οι αξίες ζωής που υπερασπίζονται την ίδια τη ζωή και τη δημιουργία. Γιατί δημιουργία και ζωή είναι συνώνυμες λέξεις. Αλλιώς, είμαστε αναπνέοντα πτώματα και υποψήφιοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Να είναι τυχαίο άραγε πως σε όλη την Ευρώπη οι φτωχοί ψηφίζουν Ακρα Δεξιά; Οταν είσαι άνεργος και ψάχνεις μια ολόκληρη ζωή για δουλειά, δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο. Και σίγουρα δεν θα κάτσεις να διαβάσεις ούτε Μαρξ ούτε Μπακούνιν. Τον Πρετεντέρη ή την Τρέμη θα βλέπεις και αυτοί θα σε μάθουν να σκέφτεσαι σαν τη Χρυσή Αυγή.

Για να γίνει κάποιος αριστερός, δεν είναι υποχρεωτικό να διαβάσει τον Μαρξ και τον Λένιν. Δεν λέμε, χρειάζονται και αυτά τα διαβάσματα μεταξύ πολλών άλλων. Το βασικό είναι να μάθει να διαβάζει την πραγματικότητα. Να αποκτήσει συνείδηση τού σε τι κόσμο ζει. Και αυτό είναι το δυσκολότερο από όλα. Την πραγματικότητα που ζούμε τη διαμορφώνει η τηλεόραση. Οχι η εμπειρία της ζωής. Γιατί ζούμε σαν άτομα και όχι ως κοινωνία. Και όμως, η ανθρωπότητα οφείλει την ύπαρξή της στις κοινότητες. Δηλαδή, στην Αριστερά. Οταν διαμορφωνόταν το ανθρώπινο είδος, ήταν μέσα σε κοινότητες. Με άλλα λόγια, η Αριστερά είναι το φυσιολογικό περιβάλλον του ανθρώπου.

Σημ.: Γραπτή απόδοση μιας προφορικής παρέμβασης που έγινε στο PASSPORT του Πειραιά με θέμα «Η Αριστερά δεν είναι κόμμα, είναι τρόπος σκέψης – Κορνήλιος Καστοριάδης». Στο πάνελ ήταν οι βουλευτές Θ. Δρίτσας και Σπ. Λυκούδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ν. Ανανιάδης.

Εφημερίδα των Συντακτών
από tvxs.gr

Το Βατοπέδι στο Εφετείο και στο... πλυντήριο

Τελευταία Πράξη

Στο Εφετείο Κομοτηνής εκδικάζονται οι διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, που αποτελεί και τη βασική παράμετρο της υπόθεσης που το 2008 συγκλόνισε την πολιτική σκηνή και λειτούργησε ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων. Η Μόνή Βατοπεδιου επιχειρεί να κλείσει ένα ακόμη μέτωπο και ειδικότερα μία από τις πιο σημαντικές πράξεις της πολύκροτης υπόθεσης. Η «επιτυχία» αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Δημοσίου, ενώ υπέρ της Μονής παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδας  και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου φτάνει για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη τον Ιανουάριο του 2003 όταν και κατατίθεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου με την οποία η Μονή ζητά να της αναγνωριστεί η κυριότητα της έκτασης. Το 2008 με απόφαση του Δικαστηρίου η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου γίνεται δεκτή αλλά μόνο για έκταση 1.720 τμ, ενώ το αίτημά της για τις υπόλοιπες εκτάσεις απορρίπτεται καθώς ήδη είχε έρθει στη δημοσιότητα το σκάνδαλο με τις «αμαρτωλές» ανταλλαγές. Τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και Μονή Βατοπεδίου άσκησαν  εφέσεις κατά της απόφασης και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής.
Στην εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής παρενέβησαν υπέρ της Μονής και η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υπόθεση κυρίως για την νομική ισχύ των τίτλων ιδιοκτησίας επί Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου, καθώς διατηρεί στην κατοχή του εκτάσεις με ανάλογους τίτλους.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται στο Xanthipress, η παρέμβαση του Πατριαρχείου δεν έχει ουσιαστικά αντίκρισμα αφού με βάση το Δίκαιο οι τίτλοι που κατέχει το Πατριαρχείο και ρυθμίζουν τα θέματα της κυριότητάς του σε διάφορα σημεία, δεν έχουν ιδιαίτερη συνάφεια, αφενός γιατί στις περιπτώσεις εκείνες η κυριότητα διασφαλίζεται από τη διακατοχή των συγκεκριμένων ακινήτων που ήταν συνεχής στην πορεία των αιώνων (σε αντίθεση με τη Λίμνη Βιστωνίδα) αφετέρου γιατί ο τίτλος που ισχυρίζεται ότι κατέχει η Μονή προέρχεται από Σλάβο ηγεμόνα και όχι από τη  Βυζαντινή ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Παρόλα αυτά και η πρόσθετη παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη σχετική δίκη υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει τη σημειολογία της», σημειώνει η ιστοσελίδα.
 tvxs.gr

Υπερπτήσεις από τουρκικά F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά


Νέες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο πραγματοποίησαν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. 
Αναχαιτίστηκαν έγκαιρα

F16
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ., σχηματισμός έξι τουρκικών F16, εισήλθε  στις 13:11 στο FIR Αθηνών μεταξύ της Λέσβου και της Χίου και εξήλθε στις 13:44 νότια της Σάμου.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους:
Έξι F16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι στις 13:37 στα 500 πόδια.
Έξι F16 πραγματοποίησαν υπέρπτησηπάνω από το Μακρονήσι στις 13:38 στα 9.000 πόδια.
Δύο F16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι στις 13:42 στα 8.000 πόδια.
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική.
Σημειώνεται ότι στις 9 Ιουλίου 4 τουρκικά F-4 είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 3.000 ποδιών.
Στις 30 Μαΐου 4 τουρκικά F-16, είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι σε ύψος 2.800 ποδιών και 10.000 ποδιών ανά ζεύγος.
Πάνω από τα δύο νησιά είχαν πετάξει και στις 7 Μαρτίου 6 τουρκικά F-16 πετώντας, σε ύψος 3.000 ποδιών τα τέσσερα, και 15.000 ποδιών τα άλλα δύο, ενώ στις 22 Ιανουαρίου, επίσης 6 τουρκικά F-16 είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 5.000 ποδιών.
matrix24.gr

Επέστρεψε στο σπίτι του ο Μίκης Θεοδωράκης...

Επέστρεψε στο σπίτι του ο Μίκης ΘεοδωράκηςΕπέστρεψε στο σπίτι του μετά από παραμονή τριών ημερών σε...
θεραπευτήριο των Αθηνών, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσωεν, κατόπιν σειράς εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε, οι γιατροί επέτρεψαν στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη να γυρίσει στην οικία του...

Να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες μετανάστες να ψηφίσουν στις ελληνικές πρεσβείες


Η Ελλάδα παραμένει μια από τις τελευταίες χώρες του δυτικού κόσμου η οποία δεν προσφέρει στους πολίτες της που διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στις προξενικές αρχές της χώρας ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα σφάλμα που πρέπει να διορθωθεί, ειδικά να λάβουμε υπόψιν μας τον τεράστιο αριθμό των Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά που συνεχίζουν να διατηρούν στενότατους δεσμούς με τη χώρα. Εξάλλου, θα ήταν ευεργετικό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αξιολογηθεί κι από Έλληνες πολίτες που βλέπουν τα πράγματα από κάποια συχνά ευεργετική απόσταση.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ψήφο των ομογενών καθώς δεν αποτελεί τίποτα πιο σύνθετο από μια διαφορετική κατηγορία ετεροδημοτών. Το παράδοξο είναι ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει καταθέσει πρόσφατα κάποια σχετική πρόταση.
parapolitiki.com

Αφού τα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θριαμβεύουν, γιατί πέφτει η μετοχή τους;



Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα των Financial Times για την αποτυχία 3 ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έγκυρη εφημερίδα τονίζει ότι οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες απέτυχαν και στη συνέχεια εξηγεί ότι τα αποτελέσματα των τεστ μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να θεωρηθούν λιγότερο αρνητικά από όσο μοιάζουν σε πρώτη ανάγνωση.

Ας δούμε κι ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ από το Έθνος. Η εφημερίδα, όπως και το 90% των ελληνικών ΜΜΕ, χρησιμοποιεί τον τίτλο «Πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες» και μόνο δευτερευόντως αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν τα πέρασαν.



Αντί κάποιου άλλου σχολίου, να ένα ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής πριν λίγο:

Στο ταμπλό η συχνότητα των συναλλαγών σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο, με την Eurobank να έχει διακινήσει περί τα 40 εκατ. τεμάχια, κινούμενη με απώλειες -2,37% στα 0,2880 ευρώ.Στην Alpha Bank ΑΛΦΑ-6,23% οι απώλειες φτάνουν το 2,62% στα 0,5940 ευρώ, με όγκο συναλλαγών στα 32 εκατ. τεμάχια. Στην Πειραιώς έχουν διακινηθεί 23 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κινείται με απώλειες 1,54% στα 1,28 ευρώ και την Εθνική στο -4,33% και στα 2,21 ευρώ με όγκο συναλλαγών στα 11, εκατ. τεμάχια.
Πώς γίνεται να τα πηγαίνουν τόσο καλά οι ελληνικές τράπεζες και ακόμα και οι ελάχιστοι βραχυπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές που προσέλκυσαν να πουλάνε σήμερα τις μετοχές τους; Γιατί δεν έχει βρεθεί ένας σοβαρός ξένος επενδυτής να βάλει τα λεφτά του; Μήπως επειδή οι Financial Times τα λένε ελαφρώς καλύτερα από το Έθνος. 
parapolitiki.com

Πελατειακές σχέσεις και πλουτοκρατία επιβίωσαν και από την τρόικα

Δημοσιεύθηκε: 27 Οκτωβρίου 2014 - 07:59 

Καταπέλτης το άρθρο του Tony Barber. Δεν έχει καμία σημασία εάν θα κερδίσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας στις εκλογές. Η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο παραμένουν. Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμιά θυσία. Πλήρωσε μόνο η μεσαία τάξη.
Πελατειακές σχέσεις και πλουτοκρατία επιβίωσαν και από την τρόικα 
Με μία πρώτη ματιά, προκαλεί προβληματισμό το ότι η Ελλάδα βιάζεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της εκτινάχθηκε πάνω από το 9% πριν από δύο εβδομάδες.
Ακόμη και στο 7%, το επιτόκιο της αγοράς είναι πολύ υψηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζεται η Αθήνα από τους επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδα κινδυνεύει να παραπατήσει όπως ο σπρίντερ στο τελευταίο εμπόδιο, επειδή θέλει να νικήσει το χρονόμετρο.
Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους συναδέλφους του, ωστόσο, αυτό δεν είναι πρωτίστως οικονομικό θέμα. Αφορά την εθνική αξιοπρέπεια και περιλαμβάνει πολιτικούς υπολογισμούς - όπως θα έπρεπε να περιμένει κανείς σε μία δημοκρατία.
Η λαχτάρα για ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας διαποτίζει την ελληνική στάση στο μνημόνιο. Το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος της διάσωσης, από τη μαζική ανεργία μέχρι το κλείσιμο επιχειρήσεων, ήταν τιμωρητικά υψηλά.
Το πρόγραμμα στήριξης θυμίζει στους Έλληνες πως οι μεγάλες δυνάμεις συχνά ασκούσαν τον έλεγχο στη χώρα τους, από την Επανάσταση του 1821 ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, η κατοχή των Ναζί την περίοδο 1941-44 καθώς και η επιρροή της Βρετανίας και των ΗΠΑ στη μεταπολεμική Ελλάδα είναι ακόμη μνήμες ζωντανές. Το αίτημα για αυτοδιάθεση είναι σημαντικό για την ελληνική ταυτότητα.
Βάσει των πολιτικών υπολογισμών, εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Φεβρουάριο και θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία και να πολεμήσει από θέση ισχύος για τις επόμενες εκλογές τον Ιούνιο του 2016.
Το πρόβλημα είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει μόλις 154 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Βάσει του Συντάγματος, χρειάζεται 180 για να εκλέξει Πρόεδρο.
Εάν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι αυτό που θέλει ο κ. Σαμαράς, αλλά εκτιμά πως το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει καλή απόδοση εάν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι πέτυχε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητα και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. Είναι απίθανο οι πρόωρες εκλογές να του δώσουν αυτοδυναμία.
Αδιαμφισβήτητα, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα ωθήσουν τον κ. Τσίπρα προς την κατεύθυνση μίας συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας. Εάν γίνει έτσι, τότε ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα βιώσει ούτε δημοσιονομική ασωτία ούτε ατέρμονη λιτότητα, αλλά πολιτική που θα καθοδηγείται, σε κάποιον βαθμό, από μία αίσθηση οικονομικής ευθύνης.
Ο κ. Τσίπρας δήλωνε πάντα ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη - στάση που θέτει αυτόματα περιορισμούς σε ένα καθαρόαιμο αριστερό πρόγραμμα. Για τον κ. Σαμαρά, ωστόσο, ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι διακυβεύονται όλα όσα πάλευε να πετύχει η κυβέρνησή του στο όνομα της αποκατάστασης του καλού ονόματος της χώρας στο εξωτερικό.
Στο τέλος, αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα δεν είναι εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ή εάν θα τον αντικαταστήσει ο κ. Τσίπρας. Είναι το εάν η πενταετία κακουχιών και υποταγής στην τρόικα οδήγησε στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής κουλτούρας και της στάσης του κόσμου προς το κράτος.
Η κρίση επέφερε πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων, των δωροδοκιών και του πλουτισμού που απέκτησε νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει, όμως, νόημα να αρνείται κανείς ότι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν. Εν τω μεταξύ, στον ιδιωτικό τομέα, οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν το έθνος τους σε αυτήν τη στιγμή ανάγκης, διαβεβαιώνοντας ότι η κρίση θα έπληττε αντιθέτως τις μεσαίες τάξεις και τους φτωχούς.
Οι πελατειακές σχέσεις και ο εγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν από όλα τα δεινά του 20ού αιώνα - δύο παγκόσμιους πολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουν και από την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες της χώρας.
 euro2day.gr

Ειδικό αφιέρωμα: τα νέα δεδομένα στη θέρμανση



ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
 Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι φθηνότερο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Στο φυσικό αέριο οι τιμές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση. Το ηλεκτρικό ρεύμα ακρίβυνε και πάλι. Ετοιμάζονται αλλαγές στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την «αυτονόμηση» των διαμερισμάτων, ενώ αναζητούνται κρατικά κονδύλια και κοινοτικοί πόροι για να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.

Τίποτα δεν είναι ίδιο με πέρυσι όσον αφορά τη θέρμανση. Υστερα από δύο χρόνια κατακόρυφης πτώσης στην κατανάλωση του πετρελαίου και στροφής σε εναλλακτικές λύσεις, τα νοικοκυριά το ξανασκέφτονται. Αφενός λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και αφετέρου διότι τα παθήματα των προηγούμενων ετών με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τις αγορές ακατάλληλων και ενεργοβόρων συσκευών δείχνουν να έχουν γίνει μαθήματα. Ποια είναι φέτος η καλύτερη και οικονομικότερη λύση; Μπορεί η απάντηση να εμπεριέχει πολλά «εξαρτάται», ωστόσο η κατανόηση των νέων δεδομένων θα οδηγήσει στη σωστότερη απόφαση όταν έρθει η ώρα να συγκληθεί η γενική συνέλευση ιδιοκτητών στην πολυκατοικία.

Επιστροφή στο πετρέλαιο;

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100 ευρώ και η αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» επιτρέπουν στους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή κοντά στο 1 ευρώ. Αν μάλιστα δικαιούνται και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο διαμορφώνεται στα 35 λεπτά ανά λίτρο, η τιμή πέφτει στα 65-70 λεπτά. Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι δελεαστικότερη λύση σε σχέση με πέρυσι, καθώς, πέρα από την πτώση της λιανικής τιμής κατά 20%, δεν απαιτείται καμία επενδυτική δαπάνη για να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, τουλάχιστον για τις πολυκατοικίες που έχουν ήδη κεντρική θέρμανση.

Η σύγκριση με τις άλλες πηγές ενέργειας οδηγεί στα ακόλουθα συμπεράσματα (σ.σ. για την εξαγωγή τους χρησιμοποιήθηκε ως βάση περσινή έρευνα της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ ελήφθη υπόψη η νέα τιμή λιανικής):

Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι ...

Πρόκληση δίχως τέλος από την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα αψηφά πλήρως τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και προσεγγίζει ξένες...
διεθνείς εταιρίες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στην θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου. Παράλληλα, στέλνει δύο νέα πολεμικά πλοία νότια της Κύπρου.
Κυπριακά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με δύο τουλάχιστον εταιρίες, ωστόσο προς το παρόν έχει λάβει μόνο αρνητικές απαντήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με εταιρία του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εταιρίες γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και δεν επιθυμούν να βρεθούν στην μέση.

Την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό σκάφος Barbaros «αλώνιζε» από οικόπεδο σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδώσει μία αυστηρή ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιούσε την Τουρκία ότι για να αρχίσει η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών.

Οι νέες κινήσεις της Άγκυρας, που συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική πολιτική της, έχουν εξοργίσει την κυπριακή πλευρά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «κατάληψη» και «κατοχή» της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

«Δεν γίνεται διάλογος υπό απειλή»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες ότι αποκλείεται να υπάρξει διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος και οφειλή προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσει η κυβέρνηση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξει την αντίθεσή της στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, υποδεικνύοντας πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν τόσο όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».
 

Δούρου: Κατασκευασμένο το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος»...

 
...για τις καθαρίστριες (BINTEO)...
Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που την κατηγορούσε ότι ενώ στήριξε προεκλογικά τις απολυμένες καθαρίστριες, τώρα αρνείται να...
τις προσλάβει.

Μιλώντας σττην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η Ρένα Δούρου ανέφερε ότι δεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την πρόσληψη των καθαριστριών στην περιφέρεια, καθώς όπως ανέφερε βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής του βολέματος ημετέρων.

«Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής.
Ρωτήστε, όμως, και τις ίδιες και θα σας πουν ότι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στις θέσεις από τις οποίες παρανόμως απολύθηκαν» ανέφερε η Ρένα Δούρου.

Απαντώντας επί της ουσίας στο δημοσίευμα, η περιφεριάρχης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση με ιδιωτική εταιρία καθαρισμού έχει καταρτιστεί τον περασμένο Μάρτιο (επί θητείας Σγουρού) και επανεξετάζεται από την επιτροπή οικονομικών της περιφέρειας, όπως όλες οι συμβάσεις.

Σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου, η επιλογή της εφημερίδας να κυκλοφορήσει με ένα «κατασκευασμένο» όπως το χαρακτήρισε, θέμα στο πρωτοσέλιδο, δεν έγινε τυχαία.

Την ώρα που διαπιστώνεται ότι υπάρχει «ελλιπής και διάτρητη αντιπλημμυρική προστασία» και πως «από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», η συγκεκριμένη εφημερίδα επιλέγει «μια κατασκευή», σημείωσε η Ρένα Δούρου και κατέληξε: «Λίγη τσίπα, από εκείνους που έχουν κάνει επάγγελμα την παραπληροφόρηση».

topontiki.gr

Ο τελευταίος εφημεριδάς και η δημοσιογραφία της κηροζίνης ...


«Μου λείπουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου μια ιστορία πραγματικά αποσβολώνει τον αναγνώστη, όπου όλος ο κόσμος δεν ασχολείται με τίποτε άλλο. Δεν μου λείπουν διόλου οι...
συσκέψεις με τα άλλα στελέχη, οι προϋπολογισμοί, οι αναδιατάξεις, οι σχεδιασμοί. Δεν μου λείπουν διόλου οι ψόφιες ιστορίες: είπε ο πρόεδρος, ψήφισε η Γερουσία, αποφάσισε το δικαστήριο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Μου λείπει η έκρηξη ρεπορτάζ που κάνουν την καρδιά σου να χτυπά γρήγορα. Τότε μπορεί ένας δημοσιογράφος να κάνει δουλειά που είναι ταγμένος να κάνει. Λίγοι μονάχα εμάς καταφέραμε να ζήσουμε μια τέτοια εμπειρία. Ξανά και ξανά και ξανά».
Τα παραπάνω αναφέρονται στον επίλογο της αυτοβιογραφίας του τελευταίου μεγάλου εφημεριδά..  Μπεν Μπράντλι, που πέθανε στα 93 του χρόνια από φυσικά αίτια.
Φυσικά ο ιστορικός διευθυντής της «Washington Post» (ανάμεσα στα άλλα διαχειρίστηκε και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ), στην αυτοβιογραφία του, υπό τον τίτλο «Α Good Life», δεν ξέχασε τις υπερβολές των σύγχρονων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αποκαλώντας μάλιστα τις πλέον έξαλλες εκφράσεις τους «δημοσιογραφία της κηροζίνης». «Σε αυτού του είδους τη δημοσιογραφία», υπογράμμισε στην αυτοβιογραφία του, «οι ρεπόρτερ μόλις δουν καπνό, του ρίχνουν κηροζίνη δίχως καθόλου να ασχοληθούν με το πώς και το γιατί της ιστορίας. Οι φλόγες που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα εμπρησμού και όχι δημοσιογραφίας».
Η δική του συνταγή για την επιτυχία ήταν απλή και -σύμφωνα με τις εμπειρίες του- αποτελεσματική: «Το καλύτερό μας σήμερα, το ακόμη καλύτερο αύριο. Να κυκλοφορούμε σήμερα την πιο καλή, την πιο ειλικρινή εφημερίδα που μπορούμε να κυκλοφορήσουμε και την επόμενη μέρα να τα καταφέρνουμε ακόμη καλύτερα».
zoornalistas.blogspot 
Σημ. Ν.Μ.: διαβάστε το Αντίο στον τελευταίο μεγάλο εφημεριδά στήν παρακάτω ανάρτηση

ΜΠΕΝ ΜΠΡΑΝΤΛΙ. ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ «WASHINGTON POST»

Η δική του εφημερίδα ήταν που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ
 Αντίο στον τελευταίο μεγάλο εφημεριδά
«Δεν μου λείπουν διόλου οι ψόφιες ιστορίες: είπε ο πρόεδρος, ψήφισε η Γερουσία, αποφάσισε το δικαστήριο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Μου λείπει η έκρηξη των ρεπορτάζ που κάνουν την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα»
Πέθανε ο τελευταίος μεγάλος εφημεριδάς! Πέθανε ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του Τύπου. Πέθανε ο ιστορικός διευθυντής της «Washington Post», Μπεν Μπράντλι. Στα 93 του έτη, από φυσικά αίτια όπως έγραψε το ιατρικό δελτίο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, τον τελευταίο καιρό υπέφερε από Αλτσχάιμερ και είχε μεταφερθεί από την οικία του σε οίκο ηλικιωμένων.
Το επιτελείο της «Washington Post», επί ποδός τις καυτές μέρες του Γουότεργκεϊτ. Εξ αριστερών η εκδότρια Κάθριν Γκράχαμ, ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο Καρλ Μπέρνστιν, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Χάουαρντ Σίμονς και ο Μπεν Μπράντλι Το επιτελείο της «Washington Post», επί ποδός τις καυτές μέρες του Γουότεργκεϊτ. Εξ αριστερών η εκδότρια Κάθριν Γκράχαμ, ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο Καρλ Μπέρνστιν, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Χάουαρντ Σίμονς και ο Μπεν Μπράντλι Ο Μπεν Μπράντλι διετέλεσε διευθυντής της «Washington Post» από το 1968 ώς το 1991, αλλά ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την εφημερίδα κράταγε στενούς δεσμούς μαζί της. Ακόμη και ο καινούργιος ιδιοκτήτης του φύλλου, ο ρηξικέλευθος Τζεφ Μπέζος της Amazon.com, τον άφησε στην ησυχία του και δεν τόλμησε να θίξει τον τίτλο του αντιπροέδρου που διατηρούσε ο εκλιπών ώς το θάνατό του. Γιατί καλό είναι να θυμάται κανείς και το παρελθόν και να μην έχει μονίμως το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον. Μπορεί να πάρει μερικά μαθήματα...
Οπως μπορεί κάποιος να πάρει μαθήματα διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του Μπράντλι, που κυκλοφόρησε το 1995 υπό τον τίτλο «Α Good Life». Ενα χρονικό της πορείας του στον κόσμο των εφημερίδων, μια βουτιά στους μηχανισμούς του Τύπου οι οποίοι κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν στις μέρες του. Ως ένα βαθμό, η μετάλλαξη αυτή -ευτυχής ή ατυχής, κατά περίπτωση- οφειλόταν και στον ίδιο. Η δική του εφημερίδα ήταν που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, αποκάλυψε ότι ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας μισθοδοτούνταν από τη CIA, στήριξε τη δυναστεία των Κένεντι σε καιρούς ταραγμένους και εξαπατήθηκε τα μάλα από μια ρεπόρτερ που είχε «ξετρυπώσει» έναν οκτάχρονο ναρκομανή δολοφόνο.
Και από την άλλη η «Washington Post» προσπάθησε μέσα στο χείμαρρο των αλλαγών να προστατεύσει τη δεοντολογία, να ανακαλύψει τα πραγματικά αίτια των γεγονότων, να υπηρετήσει ένα αναγνωστικό κοινό πολλές φορές αδιάφορο ή αποκοιμισμένο. Για τον Μπεν Μπράντλι, μοναδική λύση του αινίγματος στάθηκε πάντοτε η αλήθεια. «Το Γουότεργκεϊτ με δίδαξε ένα πολύτιμο μάθημα», έγραψε στο «Α Good Life», «δεν υπάρχει καλύτερη άμυνα από την αλήθεια και η απόλυτη αλήθεια είναι η απόλυτη άμυνα. Η αλήθεια αποκαλύπτεται πάντοτε και η αποκάλυψή της είναι μια κανονική, ζωτική διαδικασία της δημοκρατικής κοινωνίας. Αν οι αναγνώστες δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν την αποκάλυψη της αλήθειας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Εμείς στον Τύπο έχουμε το πρόβλημα. Είναι πολύ πιο εύκολο για τους αναγνώστες να αποδεχθούν ως αλήθεια οτιδήποτε κολακεύει τις προκαταλήψεις τους και να απορρίψουν στοιχεία που αντιστρατεύονται τις προκαταλήψεις αυτές».
Αγωνία, λοιπόν, για την αλήθεια αλλά και τύχη. Οπως παραδέχεται -ή μάλλον επιμένει, στην αυτοβιογραφία του- ο Μπράντλι, η λαμπρή του καριέρα δεν...