Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Το Βατοπέδι στο Εφετείο και στο... πλυντήριο

Τελευταία Πράξη

Στο Εφετείο Κομοτηνής εκδικάζονται οι διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, που αποτελεί και τη βασική παράμετρο της υπόθεσης που το 2008 συγκλόνισε την πολιτική σκηνή και λειτούργησε ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων. Η Μόνή Βατοπεδιου επιχειρεί να κλείσει ένα ακόμη μέτωπο και ειδικότερα μία από τις πιο σημαντικές πράξεις της πολύκροτης υπόθεσης. Η «επιτυχία» αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Δημοσίου, ενώ υπέρ της Μονής παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδας  και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου φτάνει για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη τον Ιανουάριο του 2003 όταν και κατατίθεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου με την οποία η Μονή ζητά να της αναγνωριστεί η κυριότητα της έκτασης. Το 2008 με απόφαση του Δικαστηρίου η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου γίνεται δεκτή αλλά μόνο για έκταση 1.720 τμ, ενώ το αίτημά της για τις υπόλοιπες εκτάσεις απορρίπτεται καθώς ήδη είχε έρθει στη δημοσιότητα το σκάνδαλο με τις «αμαρτωλές» ανταλλαγές. Τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και Μονή Βατοπεδίου άσκησαν  εφέσεις κατά της απόφασης και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής.
Στην εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής παρενέβησαν υπέρ της Μονής και η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υπόθεση κυρίως για την νομική ισχύ των τίτλων ιδιοκτησίας επί Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου, καθώς διατηρεί στην κατοχή του εκτάσεις με ανάλογους τίτλους.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται στο Xanthipress, η παρέμβαση του Πατριαρχείου δεν έχει ουσιαστικά αντίκρισμα αφού με βάση το Δίκαιο οι τίτλοι που κατέχει το Πατριαρχείο και ρυθμίζουν τα θέματα της κυριότητάς του σε διάφορα σημεία, δεν έχουν ιδιαίτερη συνάφεια, αφενός γιατί στις περιπτώσεις εκείνες η κυριότητα διασφαλίζεται από τη διακατοχή των συγκεκριμένων ακινήτων που ήταν συνεχής στην πορεία των αιώνων (σε αντίθεση με τη Λίμνη Βιστωνίδα) αφετέρου γιατί ο τίτλος που ισχυρίζεται ότι κατέχει η Μονή προέρχεται από Σλάβο ηγεμόνα και όχι από τη  Βυζαντινή ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Παρόλα αυτά και η πρόσθετη παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη σχετική δίκη υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει τη σημειολογία της», σημειώνει η ιστοσελίδα.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.