Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

"Tageszeitung": Δεν θα έρθει η δραχμή...



«Δεν θα έρθει η δραχμή» αναφερει η Tageszeitung του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι "κάποιοι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί, φοβούμενοι ότι η χώρα τους ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ.
Τον...
Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις 2,5 δις ευρώ από τους λογαριασμούς τους, επειδή διαφάνηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κερδίσει την πλειοψηφία.

Αναμφίβολα, τα 2,5 δις είναι χρήματα. Αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων έχει άλλη όψη.

Στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης τέθηκε σε κίνηση σχεδόν ένα τρις ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε από τις νότιες χώρες της κρίσης στο Βορρά.

Το ενδιαφέρον δεν είναι λοιπόν ότι ορισμένοι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές.

Η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», υπογραμμίζει η αρθρογράφος.

enikonomia.gr

Πρόλαβαν και έφτιαξαν ψεύτικους λογαριασμούς...

  
...του νέου κόμματος ΓΑΠ στα social media...
Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα social media και υποτίθεται ότι εκπροσωπούν το νέο κόμμα που επιβεβαίωσε ότι θα ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου. 
Δεν υπάρχει κανένα επίσημο logo του κόμματος ενώ...

δεν επιβεβαιώνεται με σιγουριά ότι το όνομα του σχηματισμού θα είναι «Κίνημα Αλλαγής». Πόσο μάλλον δεν υπάρχουν επίσημοι λογαριασμοί στο Facebook και στο Twitter. 
Συγχαρητήρια στους επιτήδειους που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δημοσιότητα που έχει λάβει το συγκεκριμένο θέμα. 
parapolitiki.com

Επίσημη ανακοίνωση Παπανδρέου: Ιδρύουμε ένα νέο Κίνημα για τη Μεταπελατειακή Ελλάδα

παπανδρεουΜε επίσημη δήλωση του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι αύριο στο Μουσείο Μπενάκη θα ανακοινώσει την ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές.

                              
«Νέα χρονιά. Νέο ξεκίνημα»...
Με αυτές τις τέσσερις λέξεις και μία σύντομη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, γίνεται πράξη το νέο του κόμμα, που θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη.
 «Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», λέει, δίνοντας το έναυσμα και μαζί το στίγμα του νέου κινήματος. Αυτό, «μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν την χώρα και τον ελληνικό λαό», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, θέτοντας τον στόχο της διασφάλισης της παρουσίας των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Στην πρώτη αυτή δήλωση γέννησης του νέου κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για την ανάγκη να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα και προαναγγέλλει ανοιχτό, συμμετοχικό συνέδριο, όπου μετά τις εκλογές, θα αποφασιστούν τα πάντα, «όπως αξίζει σε ένα κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Καταλήγει, δε με το γνώριμο πια από την προεκλογική περίοδο του 2009 σύνθημα … «Πάμε».

Αναλυτικά η ιστορική ανακοίνωση:
 
«Νέα χρονιά,
Νέο ξεκίνημα.
Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε.»

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ανακοινώνει αύριο τό νέο κόμμα

  • photo: Nikos Libertas / SOOC
Αύριο το απόγευμα η ιδρυτική διακήρυξη για το νέο κόμμα, από τον Γιώργο Παπανδρέου .
Δεν ισχύουν τα περί "Τιτάνια" και Αρείου Πάγου,  που έχουν γραφτεί. 
Η...
διαδικαστική πλευρά και το όλο τεχνικό ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από τη Δευτέρα...

 

Μέσα στη νύχτα πριν αλλάξει ο χρόνος...




Εστειλε στο σπίτι δημοσιογραφου, δικαστικό κλητήρα με την απόλυση (μεθόδευση Πελέκη) ο Κυριακού...

noname-gr.blogspot

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, νυχτα, λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος, ο Θοδωρής Κυριακού έστειλε δικαστικό επιμελητή στο σπίτι δημοσιογράφου για να του κοινοποιήσει απόλυση.
Την μεθόδευση εκανε ο Πελέκης (εν αγνοία των άλλων διευθυντών).
Και...
βιαζόταν μάλιστα τόσο πολύ (γιατί άραγε?)!
Και με αυτό τον απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο!
 

Κανείς δεν πίεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ...



Διαβάζω και ξαναδιαβάζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος «παρά τις έντονες πιέσεις» που δέχθηκε για να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ. 
Είμαι ο μόνος που δεν είδε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Τι ορίζουμε ως «πιέσεις»; Το ότι βουλευτές και υπουργοί που μέχρι χθες σχεδόν τον έβριζαν, πέρασαν υποκριτικά από το γραφείο του, μόνο και μόνο για να περάσει στον Τύπο η είδηση ότι δήθεν προσπάθησαν να τον κρατήσουν στο ΠΑΣΟΚ; Διαβάσατε εσείς σε κάποιο ρεπορτάζ ότι του πρότειναν κάτι συγκεκριμένο ή ότι απάντησαν στα μεγάλα ερωτήματα που έχει διατυπώσει για το μέλλον του Κινήματος;

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στα πολιτικά ζητήματα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι του τύπου «καλά-καλά, σου δίνω μια θέση στο Επικρατείας».

Αυτές ήταν οι δήθεν «αφόρητες πιέσεις» που δεν έπεισαν τον «αμετανόητο» πρώην πρωθυπουργό. Ίσως γιατί κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, θεωρώντας ότι πάντοτε πίσω από ένα πολιτικό αίτημα, κρύβεται το κυνήγι μιας καρέκλας.

parapolitiki.com

Der Spiegel : Δριμύτατο άρθρο-κριτική κατά Μέρκελ καί υπέρ Ελλάδας

Δριμεία κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις παρεμβάσεις και τις προεκλογικές απειλές στην Ελλάδα, ασκεί με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιάκομπ Άουγκσταϊν, το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Ποιος κυβερνά σε μια...
δημοκρατία;», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος. «Ο λαός ή το κεφάλαιο; Απλό το ερώτημα, θα έλεγε κανείς. Γιατί αυτό που διαφοροποιεί τη δημοκρατία από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Η Δύση είναι περήφανη γι΄ αυτό. Εκτός κι αν υπάρχει απειλή ο λαός να ψηφίσει αριστερό κόμμα. Τότε το δημόσιο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης Tagesthemen εξοργίζεται με τη δημοκρατία των Ελλήνων (σσ. και σχολιάζει): ‘Και πάλι θέλουν να ψηφίσουν!΄.

Η δε Bild γράφει: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν θα πρέπει να το δεχτεί αυτό’, αλλά να καταστήσει σαφές στους Έλληνες ‘τι περιμένει δικαίως η Γερμανία από μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση’. Προφανώς πρέπει να έχεις χρήματα για τη δημοκρατία. Και οι Έλληνες είναι χρεοκοπημένοι. Θα έπρεπε λοιπόν να αφήσουν τις εκλογές. Μα τι θράσος!», γράφει σκωπτικά ο Γ. Άουγκσταϊν.

Αντιθέτως, όπως τονίζει ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος, «η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αχτίδα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει λάβει έναν αυταρχικό χαρακτήρα».

«Ο Τσίπρας δεν είναι παρανοϊκός»

Εκτενείς είναι οι αναφορές του στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για κάποιον παρανοϊκό». Δεν θέλει να βγει από την ΕΕ, ούτε θέτει εν αμφιβόλω το ευρώ. Θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στη χώρα του. Θέλει να αυξήσει τους φόρους, να εισαγάγει κατώτατο μισθό, να δώσει κουπόνια φαγητού στους φτωχούς και να παράσχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη. Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή».

Όπως σημειώνει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, ο ίδιος δεν διαφωνεί με τη λογική των περικοπών, «όποιος όμως κάνει περικοπές σε περιόδους κρίσης, έχει τελειώσει. Υπήρξαν προειδοποιήσεις. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ και οι ιδεολόγοι στην καγκελαρία δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι μπορεί να μιλάμε για προϋπολογισμούς κρατών, ωστόσο αυτοί δεν μπορούν να εξυγιανθούν στη βάση υπολογισμών της σουηβής νοικοκυράς».

Η Μέρκελ δεν έχει όραμα

«(…) Γιατί αφήνουν τους Έλληνες να υποφέρουν; Ως τιμωρία για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Για να φοβηθούν άλλες χώρες με μεγάλα χρέη; Για να μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να λέει στους ψηφοφόρους της ότι δεν υπάρχουν γερμανικά χρήματα για τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους;».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Άουγκσταϊν, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «από την αρχή της ευρωκρίσης η Μέρκελ ακολουθεί μια σουρεαλιστική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία, θέλουμε να διατηρήσουμε την νομισματική ένωση, γιατί οι εξαγωγές μας επωφελούνται από αυτή και επειδή φοβόμαστε τις πολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης. Ωστόσο δεν θέλουμε να υλοποιήσουμε τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού νομίσματος, που είναι η πολιτική ένωση».
«Η έλλειψη οραμάτων της Μέρκελ, η οποία στην γερμανική εσωτερική πολιτική εκλαμβάνεται ως προτέρημα -τόσο μίζερη είναι η γερμανική εσωτερική πολιτική- οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή. Από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο, ο Χέλμουτ Κολ θα είχε προτείνει προ πολλού ένα 10ετές σχέδιο για τη δημοσιονομική ένωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν είναι εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Der Freitag ενώ έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Süddeutsche Zeitung και την Zeit.
 

Financial Times : Ρυθμιστής των εκλογών το κόμμα Παπανδρέου



Ο μπαλαντέρ των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου λένε οι Financial Times που περιγράφουν την αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό από τις πληροφορίες περί ίδρυσης κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό.

Οι FT, με άρθρο τους την Πρωτοχρονιά «λίγες μέρες πριν την ανακήρυξη του κόμματος» όπως γράφουν αναγάγουν τον Παπανδρέου σε ρυθμιστή των εκλογών.

«Ο ηλικίας 65 ετών πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει πίσω στην πολιτική ως ηγέτης ενός κόμματος «μπαλαντέρ» που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα των πρόωρων γενικών εκλογών της χώρας στις 25 Ιανουαρίου» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Μάλιστα, μεταφέροντας πληροφορίες συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει ότι το κόμμα θα οργανωθεί και να λειτουργήσει «εντός των επόμενων δύο ή τριών ημέρων».

Βενιτελος...


Η φωτό, από...
τον "Σατιρικό" (topontiki.gr)

Μια κρίσιμη διάσταση της εκλογικής συμπεριφοράς των αναποφάσιστων

2.1.15


Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση των τάσεων του εκλογικού σώματος εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου προσπάθησε να αναδείξει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis μέσω του Facebook.

Συγκεκριμένα έγραψε:

Η σχετική αυτονομία της προσωπικής πολιτικής συγκρότησης από την κοινωνική θέση, αποτυπώνεται εναργέστατα στην περίπτωση των Αναποφάσιστων (περίπου το 13%) του εκλογικού σώματος σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Metron Analysis (8-10/12).

Το κοινωνικό τους προφίλ, τους φέρνει πιο κοντά στις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης γιατί είναι νεανικό ενώ ταυτόχρονα πλήττονται ιδιαίτερα από την Ανεργία. Το πολιτικό τους προφίλ όμως, τους φέρνει πιο κοντά στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης, γιατί είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά και υπέρ της παραμονής στη ζώνη του Ευρώ με αυξημένα ποσοστά.

Και είναι αυτή τους η αντίφαση που τους οδηγεί σε αβεβαιότητα και ο τρόπος με τον οποίο θα την απαντήσουν θα διαμορφώσει τους τελικούς εκλογικούς συσχετισμούς.
parapolitiki.com

Στον… αφρό του Αιγαίου δύο mega ταχύπλοα από τη SeaJets

Στην αγορά δύο ταχυπλόων σκαφών τύπου catamaran high speed code προχώρησε η εταιρεία SeaJets- συμφερόντων του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου.

Τα δύο καταμαράν κατασκευάστηκαν από την INCAT, έχουν μήκος 87 μέτρα, πλάτος 26, και μεταφορική ικανότητα 1.000 επιβατών περίπου και 170 Ι.Χ. έκαστο ενώ αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων.

Η SeaJets καλύπτει 140 διαδρομές από Πειραιά, Ραφήνα και από Κρήτη προς τις Κυκλάδες, διαθέτει ήδη στόλο 6 μεγάλων high speed.
Τα δύο νέα πλοία αναμένονται στον Πειραιά στις αρχές του 2015 και θα ονομαστούν Champion Jet 1 και Champion Jet 2 και σύμφωνα με πληροφορίες θα αντικαταστήσουν δυο παλαιότερα του στόλου της SeaJets στις γραμμές Πειραιάς – Μύκονος – Νάξος – Σαντορίνη και Πειραιάς – Σίφνος – Μήλος – Φολέγανδρος – Ίος – Σαντορίνη.
Η άνοδος του τουρισμού και η ανάγκη για καλύτερη σύνδεση της Κρήτης με τις Κυκλάδες οδήγησαν την εταιρία στην επένδυση αυτή. Ευνοϊκή πάντως είναι η συγκυρία καθώς η πτώση των τιμών των καυσίμων βοηθά ώστε να είναι βιώσιμα τα πλοία αυτά που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Πλέον η Sea Jets μπαίνει δυναμικά στον παιχνίδι των ταχυπλόων, όπου η Hellenic Seways έχει μέχρι σήμερα τον πρώτο λόγο. Επίσης σημαντική ειδικά στις Δυτικές Κυκλάδες είναι η παρουσία της Aegean Speed Lines με τα σκάφη τύπου speedrunner.
arxipelagos.com

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΥΣ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...


Φελνίκος


Περισσεύει η υποκρισία τούτες τις μέρες από τα λεγόμενα "κορυφαία", "επώνυμα", "ιστορικά" στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάποιους βουλευτές. Ο ένας μετά τον άλλον προσέρχονται στον Γ. Παπανδρέου και τον καλούν "να μην διασπάσει το ΠΑΣΟΚ", "να μην αμαυρώσει την μνήμη του πατέρα του-ιδρυτή του Κινήματος", "να εγγυηθεί την ενότητα της Παράταξης", να, να, να... Και στο τέλος του προσφέρουν και το ...τυράκι: "Αυτά που ζήτησες Γιώργο, δηλαδή ανοιχτό συνέδριο ακόμη και αλλαγή ηγεσίας, θα τα κάνουμε μετά τις εκλογές".
Παρατήρηση πρώτη: Για ποιά διάσπαση ομιλούν σε ένα κόμμα του 3-4%; Είναι δυνατόν να ομιλούν για διάσπαση σ' ένα υπό διάλυση κόμμα -που οι ίδιοι το διέλυσαν; Εκτός κι αν ομιλούν για διάσπαση του ...ατόμου. Σε ένα κόμμα που έχει γίνει ένας αποστεωμένος και κρατικοδίαιτος μηχανισμός κατοχής και νομής της εξουσίας, ασφαλώς και πρέπει να γίνει διάσπαση. Σ' ένα κόμμα που, όπως έχει πει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, έχει γίνει "καρικατούρα", "φορητό σκεύος και σύμβουλος του Βενιζέλου", ασφαλώς και πρέπει να γίνει διάσπαση. Σ' ένα κόμμα που έχει μεταλλαχθεί σε παρακολούθημα της Δεξιάς και ομιλεί περί Κεντροαριστεράς εξαιρώντας την Αριστερά, και εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρξει διάσπαση. Σε ένα κόμμα που πλέον δεν έχει καμία σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τη λαϊκή δράση που δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που η μόνη του σχέση με την κοινωνία είναι οι θέσεις που κατέχουν τα στελέχη του στον κρατικό μηχανισμό και ευρύτερα σε οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου ασφαλώς και θα πρέπει κάποιος να το διασπάσει. Απορώ μάλιστα που κάποιο απ' όλα αυτά τα αγωνιούντα παλληκάρια δεν επεδίωξε να το κάνει. Το έκανε κάποια στιγμή ο Λοβέρδος, αλλά ξαναγύρισε στο μαντρί και τώρα είναι αυτός που ομιλεί περί διασπαστών. Εκτός κι αν ο συμπαθής Ανδρέας αυτομαστιγώνεται.
Παρατήρηση δεύτερη: Δεν είναι αυτοί, οι πιο πολλοί από αυτούς, και ιδιαίτερα ο Βενιζέλος και οι στενοί του συνεργάτες, που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει ο Παπανδρέου; Δεν έλεγαν ότι "για το ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου δεν είναι πρόβλημα εσωτερικού, αλλά εξωτερικού" και τον καλούσαν, αν δεν του αρέσει να μείνει στην άκρη ή να κάνει ότι νομίζει; Τουλάχιστον ο Βενιζέλος είχε το θάρρος και το είπε δημόσια. Οι άλλοι, οι νυν συνωστιζόμενοι στο γραφείου του Παπανδρέου και οι αγωνιούντες για το μέλλον της Παράταξης, τα έλεγαν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους και στις ιδιαίτερες κομματικές συναθροίσεις. Αυτά και άλλα πολύ χειρότερα έλεγαν. Τι άλλαξε και τώρα όλοι ανακάλυψαν τον Γιώργο και το πόσο σημαντικός είναι για το ΠΑΣΟΚ; Μήπως οι δημοσκοπήσεις που δεν είναι ευνοϊκές; Μήπως η κινητικότητα που είδαν ότι επικρατεί στη βάση, κυρίως τη λαϊκή, του ΠΑΣΟΚ υπέρ ενός κόμματος Παπανδρέου; Μήπως συνειδητοποίησαν ότι θα χάσουν τις βουλευτικές τους έδρες -οι ίδιοι ή "προστατευόμενοί τους. Μήπως αρχίζουν και κατανοούν, ιδίως όσοι ονειρεύονται να γίνουν αρχηγοί στην μετά Βενιζέλο εποχή, ότι με την ίδρυση κόμματος από τον Παπανδρέου τελειώνει οριστικά και ο δικός τους ρόλος ως δελφίνων; Μήπως επειδή ανακαλύπτουν με τρόμο πως χωρίς τη σχέση με το κράτος και τη διακυβέρνηση, οι περισσότεροι, τίθενται στο περιθώριο και εκτός αξιωμάτων στο δημόσιο βίο χάνουν και τα προνόμια που απολαμβάνουν;
Παρατήρηση τρίτη: Η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν αμαυρώθηκε όταν το κόμμα που ίδρυσε έχει γίνει, για σχεδόν τρία χρόνια τώρα, ο μικρός τυμπανιστής της Δεξιάς; Δεν αποτελεί προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα, όταν, για σχεδόν τρία χρόνια, το κόμμα που δημιούργησε υποκλίνεται στο νεοφιλελεύθερο ιερατείο των Βρυξελλών και επιτίθεται κατά των μη προνομιούχων Ελλήνων; Όταν η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, αγκαζέ με τη Ν.Δ., τσακίζουν την κοινωνική συμμαχία στην οποίαν ο Ανδρέας στηρίχθηκε για να φτιάξει το Κίνημα της Αλλαγής, έχουν την εντύπωση, οι αθεόφοβοι, ότι τιμούν το όνομα του γεννήτορα του ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως θεωρούν πως θύουν σπονδές στον ιδρυτή τους, όταν οι κυβερνητικοί συνεταίροι του Βενιζέλου χύνουν χολή κατά του Ανδρέα κατηγορώντας τον ότι αυτός, με την λαϊκίστικη πολιτική του είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της χώρας; Ο Ανδρέας δεν ήταν αυτός που διέσπασε την Ένωση Κέντρου και έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ; Δεν αρνήθηκε την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου και έκανε δικό του κόμμα; Προσβολή στη μνήμη του πατέρα του Ανδρέα αποτελεί η τρίχρονη συμπόρευση του Γιώργου με την σύγχρονη εκδοχή της Ένωσης Κέντρου -όχι της προδικτατορικής αλλά της μεταδικτατορικής του Γεωργίου Μαύρου. Για την παραμονή του στο σημερινό μόρφωμα, που τύποις ονομάζεται ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να κατηγορήσει ο Ανδρέας τον Γιώργο και όχι για την αποχώρησή του -αυτή όχι μόνον θα την επικροτούσε, αλλά και θα αναγνώριζε στον γιο του στοιχεία από τον ίδιο.
Παρατήρηση τέταρτη: Λένε τώρα ο Σκανδαλίδης, ο Λοβέρδος, η Φώφη, ο Κρεμαστινός, ο Μανιάτης, ο Μιλτιάδης, ο Ανδρουλάκης (ο νεαρός, όχι ο Μίμης) και αναγκάστηκε και το είπε και χθες ο Βενιζέλος: "Γιώργο, αυτά που ζήτησες, σου υποσχόμαστε πως θα τα κάνουμε μετά τις εκλογές". Πότε το λένε; Κατόπιν εορτής. Μετά από 45 ημέρες. Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές και κατάλαβαν ότι ο Παπανδρέου εννοούσε αυτά που έλεγε. Με απλά λόγια του λένε: Γίνε συνένοχος και συ στην (διαγραφόμενη) ήττα, ώστε μετά όταν θα κάνουμε συνέδριο να μην μπορείς να πεις τίποτε, αφού όλοι μαζί χάσαμε, και επομένως θα πρέπει να γίνει κάποιος από μας (ο Σκανδαλίδης, ο Λοβέρδος, η Φώφη ή κάποιος άλλος) αρχηγός στη θέση του Βενιζέλου. Να τελειώσουν μαζί με τον Βενιζέλο και τον Γιώργο θέλουν οι αγωνιούντες. Μ' ένα σμπάρο να χτυπήσουν και τα δυό τρυγόνια (τις δύο προηγούμενες ηγεσίες) είναι η ανομολόγητη επιθυμία τους. Δεν το λένε καθαρά γιατί θα αποκαλυφθεί έτσι η υποκρισία τους. Και το δράμα για τον Βενιζέλο είναι πως κι αυτός ξέρει τι ετοιμάζουν και στον ίδιον οι "γεφυροποιοί". Δυστυχώς όμως είναι αναγκασμένος να τους ανέχεται επειδή γνωρίζει πως μόνον εφόσον τους κρατήσει μαζί του έχει ελπίδες να επιβιώσει εκλογικά. Και φυσικά, εφόσον επιβιώσει εκλογικά, δεν θα του είναι δύσκολο να καθαρίσει τους δήθεν μεσάζοντες που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρομέγαλοι δελφίνοι που εποφθαλμιούν τη θέση του είτε για τον εαυτό τους είτε για "προστατευόμενους" τους. Κατά ένα περίεργο τρόπο αφού ο Βενιζέλος δεν θέλει τον Γιώργο και ο Γιώργος τον Βενιζέλο η καθαρή λύση θα ήταν να χωρίσουν τα τσανάκια τους. Όμως παρεμβάλλονται οι μεσάζοντες που δεν θέλουν ούτε τον Βενιζέλο ούτε τον Γιώργο και τους ζητούν να παραμείνουν ενωμένοι ώστε να γλιτώσουν οι ίδιοι. Δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ η τελευταία φορά που ακούστηκε το "καθαρές λύσεις, καθαρές σχέσεις" ήταν στον εσωκομματικό πόλεμο του 1996 και είναι κάτι που, όσο κι αν διαφωνούν ορισμένοι, πρέπει να πιστωθεί στον Κ. Σημίτη.
Αυτή είναι η ωμή, και χωρίς φιοριτούρες, αλήθεια και γι' αυτό σας είπα ότι τούτες τις μέρες περισσεύει η υποκρισία στο ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς για τους "γεφυροποιούς" ο Παπανδρέου την επομένη της Πρωτοχρονιάς, Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει το νέο κόμμα. Και έτσι θα τους λυτρώσει από τις δήθεν αγωνίες της ενότητας και λύτρωμένοι πια θα μπορούν να τον πολεμήσουν.  Και πριν κλείσω να σας πω και μια άλλη αλήθεια. Σε όποιον από τους "γεφυροποιούς-μεσάζοντες" απευθύνεις το ερώτημα: "Και δεν μου λέτε παλληκάρια, με ποιόν αρχηγό το ΠΑΣΟΚ παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό; Με τον Βαγγέλη ή τον Γιώργο"; Όλοι, μα όλοι σου απαντάνε: "Με τον Γιώργο". "Και γιατί τότε ρε συντρόφια", θα τους έλεγε κάποιος, "δεν πάτε στον Βαγγέλη να του πείτε να κάνει στην άκρη, να αναλάβει ο Γιώργος, ώστε στις εκλογές να πετύχετε το καλύτερο ποσοστό που λέτε ότι θέλετε; Μήπως χτυπάτε λάθος πόρτα; Μήπως αντί για το γραφείο του Παπανδρέου έπρεπε να πάτε στο γραφείο του Βενιζέλου;" Δυστυχώς δεν βρίσκεται κανένας να τους το πει. Εκτός κι αν το είπαν, κάποιοι, στον Βενιζέλο, και τους έδιωξε με τις κλωτσιές. Θέλετε και μια τελευταία απορία μου; Αφού θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ καταστροφή για τη χώρα και οι μετρήσεις δείχνουν πρώτον, πως το ΠΑΣΟΚ υπό τον Βενιζέλο, στέλνει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά του Τσίπρα και δεύτερον, μόνον ένα κόμμα υπό τον Παπανδρέου μπορεί να ανακόψει αυτή τη ροή γιατί κάνουν τα πάντα για να αποτραπεί αυτή η -ευμενής για την Παράταξή τους, αλλά, όπως λένε, και για τη χώρα- εξέλιξη; Θέλουν να εξαερώσουν το ΠΑΣΟΚ; Δεν αγαπάνε τη χώρα και θέλουν να την καταστρέψουν; Ή μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν το ξέρουν; -για να θυμηθούμε ένα παλαιό σύνθημα του ΚΟΔΗΣΟ, ενός κόμματος της δεκαετίας του 1970-'80 από το οποίο προέρχεται και ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όσο δεν εμφανίζεται το "ιστορικό" στέλεχος, και ιατρός το επάγγελμα, Παρασκευάς Αυγερινός να κάνει έκκληση στον Γιώργο να μην προσβάλει τη μνήμη του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν νομίζω πως οι εκκλήσεις για ενότητα θα είναι πειστικές. Την παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη την αντιπαρέρχομαι επειδή σέβομαι την απόφασή του να είναι "αμπελουργός". Εκτός κι αν ως "τέταρτο παιδί του Ανδρέα", όπως έχει καταγραφεί στην κομματική ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να βοηθήσει τον "αδελφό" του Γιώργο από την ανάποδη -επειδή όντας μετρ, κατά το παρελθόν, της επικοινωνίας, γνωρίζει πως όσο πληθαίνουν οι φωνές των αξιωματούχων κατά του Γιώργου τόσο ευνοείται ο Γιώργος...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
matrix24
31/12/2014@8:14

Μάγια Μελάγια: μπριγιάν και λίρες για μια ζεστή κοντράλτα φωνή


ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
 «Δεν είχα μυαλό κουκούτσι, δεν πήγα πουθενά, έκατσα εδώ κι έμεινα η Μάγια Μελάγια των νυχτερινών κέντρων και του θεάτρου η σεξοτραγουδίστρια!.. Ας είχα μυαλό ή ας ήμουνα λιγότερο ερωτιάρα». Λόγια της ίδιας της Μάνιας Τσιριγώτη που κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Ζωγράφου και που ο Ορέστης Λάσκος σε μια τουρνέ την βάφτισε Μάγια Μελάγια, ενώ ο Τώνης Μαρούδας της απένειμε τον τίτλο της «αυτοκράτειρας της νύχτας». Στη γυναίκα που όπως έλεγε η κολλητή της φίλη, η Σπεράντζα Βρανά, «δεν είχε επίγνωση της αξίας της, ακόμη και τον καιρό που μεσουρανούσε». Αλλωστε οι τραγουδίστριες που «το παίζανε κουνίστρες, τσαχπίνες και μαργιόλες, τρεις ήτανε οι πρώτες: η Μελάγια, η Σαπουντζάκη κι η Κυριακίδου».
Εκρηκτική
Μάγια «νερό στα αιγυπτιακά» και Μελάγια «ένα είδος μαντιλιού» που φορούσαν οι Αιγύπτιες στο κεφάλι, ο ελληνικός συνδυασμός ήταν εκρηκτικός στο θεατρικό πάλκο, το σινεμά, τις πίστες. Οταν ακόμη οι σκηνές ήταν στο ίδιο ύψος με τους πελάτες. Δεκαετία ’50-60 όπου η διασκέδαση ήταν...

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                            "TA NEA"

Αρίθα Φράνκλιν, η πολιτική


Αρίθα Φράνκλιν, η πολιτική
Μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της παγκόσμιας μουσικής εντυπωσιάζει στον νέο της δίσκο με τις ακομπλεξάριστες όσο και πολιτικοποιημένες επιλογές της. Στο άλμπουμ «Aretha Flanklin sings the great diva classics» η Φράνκλιν επανερμηνεύει το «Rolling in the deep» της Αντέλ, αλλά και κομμάτια που άντεξαν στον χρόνο. Το «Midnight train to Georgia» της Γκλάντις Νάιτ, εν προκειμένω, ένα τραγούδι από την εποχή της κόλασης του Βιετνάμ. Ή το «I' m every woman» (της Σάκα Καν) από το 1978, τη χρονιά του Γουότεργκεϊτ και της πετρελαϊκής κρίσης, που ξανακούστηκε από τη Γουίτνι Χιούστον το 1992, όταν καίγονταν τα γκέτο του Λος Αντζελες.
tanea.gr

Γκλάμουρ...

 

Από τή στήλη: ΦAΛHPEYΣ
στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Τα δώρα του Αϊ Βασίλη στους πολιτικούς αρχηγούς...

Τα δώρα του ΑЇ Βασίλη στους πολιτικούς αρχηγούς (Τα πραγματικά δώρα, εντάξει;)Τα πραγματικά δώρα, εντάξει?...
Μπορεί τώρα στις γιορτές να χαλαρώνει κάπως ο κοσμάκης, αλλά το ρεπορτάζ δεν χαλαρώνει ποτέ. Ο καλός ο δημοσιογράφος είναι πάντοτε ταμένος στην έρευνα και στην αναζήτηση. Έτσι λοιπόν κι εμείς τρυπώσαμε στην...
σπηλιά του Άι Βασίλη και ανακαλύψαμε τα δώρα που θα φέρει φέτος στους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς. Τα πραγματικά δώρα, όχι αυτά που θα δείξουν οι τηλεοράσεις! Ορίστε ο σχετικός κατάλογος όπως τον υποκλέψαμε κατευθείαν από το εργαστήριο των ξωτικών:
♦ Αντώνης Σαμαράς: Ένα λαγοπόδαρο
(θα του χρειαστεί)
♦ Αλέξης Τσίπρας: Δύο λαγοπόδαρα
(θα του φανούν απαραίτητα)
♦ Βαγγέλης Βενιζέλος: 128.000 σόδες
(για να χωνέψει το κόμμα Παπανδρέου)
♦ Γιώργος Παπανδρέου: 128.000 ματόχαντρα
(για να γλυτώσει απ’ τις κατάρες του Μπένι)
♦ Σταύρος Θεοδωράκης: Ένα κοστουμάκι της προκοπής
(μπας και σταματήσει επιτέλους να το παίζει τζόβενο με τα πέτσινα)
♦ Πάνος Καμμένος: Μια μονταζιέρα της προκοπής
(ξέρει αυτός…)
♦ Γιώργος Καρατζαφέρης: Μια βάρκα
(για να κωπηλατήσει ως την Καραϊβική)
♦ Δημήτρης Κουτσούμπας: Μια ομπρέλα, ένα αδιάβροχο, ένα ζευγάρι γαλότσες
(μπας και αντέξει την καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ)
♦ Φώτης Κουβέλης: Ένα αφράτο στρώμα
(βολεύει στις κωλοτούμπες)
♦ Νίκος Μιχαλολιάκος: Τίποτα
(ο Άι Βασίλης διατηρεί σώας τας φρένας)

Χρηστος Ξανθάκης 
(provocateur.gr)

Εξέδρα ανεπισήμων !


Photo for this article
 
του Αλέξανδρου Γούδα 
Τούτο τον καιρό δε γίνονται παρελάσεις. Μονάχα πλήθος κόσμου πηγαινοέρχεται σε εμπορικούς δρόμους κομίζοντας όχι τόσο τα ψώνια των γιορτών μα την ελπίδα. Άνθρωποι σκόρπιοι κ όχι διατεταγμένοι μα τόσο ίδια ανήσυχοι. Όπως όταν τρως γλυκό μα δεν το ευχαριστιέσαι από κάποιο ένστικτο. Και είναι και κάποιοι ακόμα που δεν έχουν ούτε αυτή την πολυτέλεια. Συνηθίζονται τα δακρύβρεχτα  άρθρα τέτοιες μέρες αλλά δε θέλω να κλάψω για κανέναν . Θέλω να τιμήσω μόνο. Με έναν ελάχιστο φαντασιακό φόρο τιμής.
 Ποιους ? Αυτούς που σε πείσμα των δυσκολιών αντέχουν και αντιμετωπίζουν την φτώχεια , την ακρίβεια , το κρύο , την μοναξιά ! Στον ηλικιωμένο που ξέμεινε χωρίς αγκαλιά για να γιορτάσει τον νέο χρόνο  , στον μεροκαματιάρη που δώρο για το παιδί του δε μπόρεσε να εξασφαλίσει , στο άνεργο ζευγάρι νέων που αγωνιά ,σε κάτι παράδοξους Αι Βασίληδες που στερούν απ' τους εαυτούς τους για να μοιράσουν στους διπλανούς , σ όσους έχουν το ταλέντο να συγχωρούν  και στον σκύλο μου , που κάθε βράδυ κοιμάται έξω από την πόρτα μου τουρτουριασμένος , γιατί πιστεύει πως έχει  ιερό χρέος να φυλάει το σπίτι. 
Τέλος σ όσους κάνουν υπομονή , σκύβουν το κεφάλι και δεν απαντούν , όχι από υποταγή αλλά από σωφροσύνη, στις  εκκωφαντικές επαναληπτικές κορώνες των πολιτικών. 
Θέλει πολύ κουράγιο .
Όλους αυτούς θέλω να τους μαζέψω να τους ντύσω με καλά ρούχα και να τους ανεβάσω πάνω σε μια εξέδρα. Από κάτω μια μπάντα με χάλκινα θα παίζει ένα εορταστικό σκοπό και πλήθος κόσμου θα τους χειροκροτάει. Ξέχασα να σας πω ότι μπροστά - μπροστά στον κόσμο πρώτοι θα τους χειροκροτάνε οι πολιτικοί πιο δυνατά απ όλους. Και το χειροκρότημα θα συνεχίζεται για πολλή ώρα. Και αυτοί θα καμαρώνουν απορημένοι βέβαια. Οι αληθινοί ήρωες δε γνωρίζουν τις πράξεις τους ! Μόλις τελειώσει η μουσική θα σκορπίσουν πάλι όλοι. Θα φύγω κ γω ευχαριστημένος που στήθηκε επιτέλους μια δίκαιη γιορτή. Αφού χειροκροτήσω κ γω τον σκύλο μου που περιμένει πάνω στην εξέδρα να τον φωνάξω να φύγουμε. Στην εξέδρα των ανεπισήμων ...πάμε αγόρι μου!

Δεν είναι τρολιά...

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Με αυτή την αφίσα το «ΠΟΤΑΜΙ», και όχι ο Δημοσθένης Βεργής, εύχεται ...
επισήμως για το νέο έτος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανυπομονούν να γίνουν «θεματοφύλακες αξιών» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

"Προτείνω τον Παύλο Χαϊκάλη σε ρόλο αδέκαστου Αντιπροέδρου ή έστω υπουργό Πολιτισμού. Θα καταστραφούμε που θα καταστραφούμε, ας το διασκεδάσουμε τουλάχιστον"...
Κάθε φορά που διαβάζω μια δήλωση ενός στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με τον πιθανό σχηματισμό μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΕΛ, εύχομαι να πεταχθεί κάποιος να μου πει «Πρωταπριλιά βρε». Αλλά...
προς το παρόν δεν έχει πεταχθεί κανένας. 
Να μια ακόμα τέτοια δήλωση, αυτή τη φορά από τον γνωστό αγωνιστή Τέρενς Κουίκ: 
"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε το αναγκαίο για το ελπιδοφόρο αύριο του τόπου. Οι θεματοφύλακες αξιών στην νέα κυβέρνηση εθνικού σκοπού η οποία θα ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Όπως επίσης και ο παράγοντας εκείνος για το καλό και ασφαλές οδήγημα στην νέα πορεία που θα πρέπει να χαράξουμε, κρατώντας μακριά την ανεργία, τους πλειστηριασμούς των σπιτιών και οτιδήποτε άλλο ο λαός έχει φορτωθεί στις πλάτες από τα μνημόνια της ελληνικής τρόικας της συμφοράς των Σαμαρά - Βενιζέλου - Παπανδρέου". 
Αν είναι πάντως να ζήσουμε μια τέτοια κυβέρνηση, προτείνω τον Παύλο Χαϊκάλη σε ρόλο αδέκαστου Αντιπροέδρου ή έστω υπουργό Πολιτισμού. 
Θα καταστραφούμε που θα καταστραφούμε, ας το διασκεδάσουμε τουλάχιστον.
parapolitiki.com