Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η κοινοβουλευτική ανακύκλωση της χούντας, 50 χρόνια μετά




Η πρώτη δεν κρύβει τον θαυμασμό της για αυτούς που κατέλυσαν βάναυσα την δημοκρατία, δολοφονώντας, φυλακίζοντας και στέλνοντας στην εξορία χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες. Η άλωση της ΝΔ έγινε με την είσοδο, στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στελεχών όπως οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης. Επικεφαλής, ο ένας, της χουντικής νεολαίας που είχε ιδρύσει από την φυλακή ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Φίλος του Παττακού και θαυμαστής της οικονομίας της δικτατορίας που ήταν « κουκλί» το 1974, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του ο άλλος.
Δεν υπήρχε φυσικά κανένα θαύμα στην χουντική οικονομία, ο οικονομολόγος είναι άλλωστε διαφορετικό επάγγελμα από τον καραβανά. Και καθόλου δεν ήταν αδιάφθορο το καθεστώς, όταν επιφανή στελέχη του είχαν σταλεί στη φυλακή, από τους συναδέλφους τους συνωμότες, για καραμπινάτα σκάνδαλα. Αρκεί και μόνο το γεγονός ότι από τις πρώτες πράξεις της δικτατορίας ήταν να ανεβάσει τους μισθούς του πρωθυπουργού και των υπουργών, θέσεις που είχαν καταλάβει με τα τανκς, για να καταλάβει κανείς ότι επρόκειτο για ένα οργανωμένο πλιάτσικο, που κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει γιατί θα βρισκόταν στη φυλακή.
Ο αντικομουνισμός,το βασικό ιδεολόγημα της δικτατορίας, επανέρχεται σήμερα παράλληλα με την κοινοβουλευτική ανακύκλωση. Σταδιακά αλλά σταθερά, από μια μερίδα του τύπου, που τελευταία εκτέλεσε ξανά τον Νίκο Μπελογιάννη ως κατάσκοπο καθώς και από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, επιχειρείται η δαιμονοποίηση των αριστερών που « δεν είναι δημοκράτες». Καθώς, όπως εξηγούσε ο κ. Γεωργιάδης «σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο»
Πιθανώς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ  να είχε στο μυαλό του χώρες όπως η Λεττονία, όπου παρελαύνει κάθε χρόνο η λεγεώνα των SS. Το πως βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αφορά την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, που μάλιστα πρόσφατα αποκάλυψε ότι υπήρξε πολιτικός κρατούμενος της χούντας σε ηλικία 6 μηνών! Εμείς οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σημερινά δεινά της χώρας, από την καταστροφή των πόλεων μέχρι τους εξοπλισμούς, μετά τη προδοσία της Κύπρου, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην υπερχρέωση της, έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την μαύρη μέρα, ακριβώς 50 χρόνια πριν. 



Επίκαιρο άρθρο τού Πρωθυπουργού στή Wall Street Journal πρό τής σημερινής συνάντησης τού ΔΝΤ...

Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές...


Μήνυμα στους δανειστές στέλνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Στο άρθρο, με
τίτλο “Ήρθε η ώρα να δώσουν στην Ελλάδα περιθώρια ανάπτυξης”, ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά οι δανειστές θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις τιμωρητικές πρακτικές του παρελθόντος.

Αναλυτικά το άρθρο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Wall Street Journal:

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας...


 

Μιχάλης Σάλλας: Ποιος φοβάται την επιστροφή του;



Ο μελλοντικός ιστορικός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα βρει πολύ υλικό για να περιγράψει  την εκπληκτική  διαδρομή ενός ακαδημαϊκού -με πολιτική δράση και αντιδικτατορικές περγαμηνές- που εξελίχθηκε σε κορυφαίο επιχειρηματία, μάνατζερ και τον πιο επιτυχημένο τραπεζίτη της γενιάς του. Αρχίζοντας από μια περιθωριακή τράπεζα με ασήμαντο μερίδιο αγοράς δημιούργησε τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό στη χώρα και έγραψε ιστορία.
Ο  Μιχάλης  Σάλλας έφτασε στην κορυφή και παρέμεινε  εκεί για πολλά χρόνια, με εφόδια την στρατηγική του αντίληψη για την οικονομία, την πολιτική του οξυδέρκεια- αλλά και την κοινωνική παράμετρο των υπολογισμών του- που τον οδηγούσαν τη σωστή στιγμή στη σωστή κίνηση, σε ένα περιβάλλον που ενίοτε αποκτούσε χαρακτηριστικά ζούγκλας.
Στην ίδια περιγραφή η ιστορία θα συμπεριλάβει και την διαπίστωση ότι η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την τράπεζα που δημιούργησε -όταν άρχισε να καταθέσει προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» με ρήτρα προστασίας των αδυνάτων και να υποστηρίζει πρωτοποριακές ιδέες αναθέρμανσης της οικονομίας -έχει στην ούγια  το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα.  Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση .
Έφυγε από την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν έφυγε από τον τραπεζικό χώρο. Ένας άνθρωπος σαν τον Σάλλα- που είναι μοιραίο να έχει δημιουργήσει αντιπάλους και εχθρούς στη θριαμβευτική πορεία του σε ένα χώρο σκληρών συμφερόντων- δεν θα μπορούσε στα 67 του να μείνει στην άκρη και να παρακολουθεί  αμέτοχος.
Αφού  δημιούργησε εκ του μηδενός μια μεγάλη τράπεζα μια φορά γιατί να μην το επαναλάβει;  Τουλάχιστον έτσι διάβασε η αγορά την είσοδό του στην συνεταιριστική Παγκρήτιο Τράπεζα. Στρατηγικός επενδυτής στην περίπτωσή του σημαίνει πλήρη εξαγορά της Τράπεζας στη συνέχεια και δρομολόγησή της προς την κορυφή.

Φαίνεται πως πρόσθεσαν το όνομα του Σάλλα την τελευταία στιγμή...

...σε μια -νέα- ποινική δίωξη με προφανή ποινική αστοχία, καθώς οι αγορές και οι πωλήσεις ομολόγων είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τι λέει ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς...
"Μπάζει" από παντού η νέα ποινική δίωξη κατά του Μιχάλη Σάλλα για την πώληση ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Τράπεζα Πειραιώς το έτος 2009. Διαβάζοντας το...
κείμενο δημιουργείται η εντύπωση στον καθένα πως το όνομα του Σάλλα προσετέθη στο τέλος, πράγμα που δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτήματα για τη δίωξη που στρέφεται κατά του τραπεζίτη. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία την αγορά και πώληση ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στη δήλωσή του:

"Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου, ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη.

Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς, το έτος 2009.

Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία ως προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων.

Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μονάχα, ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης"...

Kερδίζει το στοίχημα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ...

«Χτύπησε» διψήφια ποσοστά τηλεθέασης...
Την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών ανακτά ολοένα και περισσότερο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης που δείχνει να «γυρίζει σελίδα» προς το θετικότερο. Τα νούμερα της τηλεθέασης το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, επιβεβαιώνοντας την καλή δουλειά που γίνεται στην ΕΡΤ από όσους έχουν αναλάβει να δώσουν ώθηση και κύρος στον τομέα της ενημέρωσης, με την κοινωνία να επιβραβεύει τη σοβαρότητα, την εγκυρότητα και το νέο στυλ του δελτίου ειδήσεων, με κεντρικό παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τα ποσοστά τηλεθέασης αναδεικνύουν την ανοδική πορεία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, όπως και γενικότερα των ενημερωτικών εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης. Ενδεικτικό είναι ότι...

Μαύρα χάλια της αντιπολίτευσης...

τού Γιώργου Σταματόπουλου
Είναι αλήθεια -και δεν είναι καμιά πρωτοποριακή επισήμανση- ότι για να φανεί άξια μια κυβέρνηση απαιτείται να υπάρχει μια...
σοβαρή, σώφρων και ισχυρή αντιπολίτευση ώστε να σφίγγονται τα λουριά της αυθαιρεσίας της πρώτης, ο κυνισμός της, η αδιαφορία της για τα λαϊκά κυρίως στρώματα, τα οποία, για δες, είναι αυτά που βοήθησαν στην κατάληψη της εξουσίας από τους αριστεροδεξιούς συγκυβερνώντες [τι θλίψη κι αυτή, που όμως ουδείς τολμά να τη θίξει ή να την αναλύσει, βρε αδερφέ, γιατί στην πολιτική όλα επιτρέπονται λένε οι πολιτικοί (!), ακόμη και με τον διάβολο συμμαχείς για να υφαρπάξεις την πολυπόθητη και μονάκριβη εξουσία].

Εχουμε λοιπόν μια αντιπολίτευση που δεν ξέρει πού πάν’ τα τέσσερα, βουλευτές που ουρλιάζουν και καταγγέλλουν ακαταπαύστως προκαλώντας τη δυσφορία σε όσους περίμεναν απ’ αυτούς μια ουσιαστική και με επιχειρήματα κριτική σε όσους ασκούν εξουσία (που παίρνουν αποφάσεις ερήμην του λαού αλλά και της ίδιας αυτής αντιπολίτευσης).

Αμετροι, παρότι πού και πού επικαλούνται το μέτρον άριστον του Κλεόβουλου του Λίνδιου - πουλάνε μούρη αλλά δεν βλέπουν τα μούτρα τους (τη μούρη τους). Η δε δημοκρατία τρέχει από τα μπατζάκια τους.

Εθίγη ο αντιπρόεδρος του κόμματος από μία συνάδελφό του και αμέσως ο πρόεδρος την «καθαίρεσε» και έβαλε άλλον γυρολόγο και καιροσκόπο στη θέση της, τον πρώην Ποτάμιο Ιάσονα Φωτήλα (το λέγαμε ότι η περίπτωσή του θα μας απασχολήσει, έστω αρνητικά...)...