Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τό απόλυτο ρεκόρ παραστάσεων : Δύο χιλιάδες χρόνια, συνεχώς, παίζεται η τραγωδία ο «Προμηθέας Δεσμώτης»...

Στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλος πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία.
Θεωρείται από άλλους το μεσαίο ή από τους περισσότερους κριτικούς το πρώτο μέρος τριλογίας που αποτελείται από τα έργα 
«Προμηθεύς λυόμενος» και «Προμηθεύς πυρφόρος». 
 (el.wikipedia.org/wiki)
Δ.Ν.Α.

Σύνοδος κορυφής

Straight Out Of Camera

thepressproject.gr
Aris Oikonomou / SOOC

Ρομάνο Πρόντι : «Η συμφωνία, όπως είχα προβλέψει επανειλημμένα, έφτασε. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά όχι το κακό»

  «Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά όχι το κακό » γράφει ο Ρομάνο Πρόντι
«Η συμφωνία, όπως είχα προβλέψει επανειλημμένα, έφτασε.  Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά όχι το κακό», γράφει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ρομάνο Πρόντι στο διαδίκτυο,  σχολιάζοντας την συμφωνία της χώρας μας με τους θεσμούς.
 «Πρόκειται για το κακό που συνδέεται με μια Ελλάδα ταπεινωμένη και μια Ευρώπη η οποία δεν είναι άξια να αναλάβει πρωτοβουλίες, να δείξει ηγετική ικανότητα και αλληλεγγύη», προσθέτει ο Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με τον οποίο «Χάθηκαν χρόνια σε φαρισαϊκές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα έχει καταστραφεί και η σημερινή Ευρώπη, αν δεν αλλάξει, δεν μπορεί να ετοιμάσει την Ευρώπη του αύριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(από τή live ενημέρωση τής
kathimerini.gr)

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου...

...Ραγδαίες εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Ώρα αποφάσεων


20:19 | 13 Ιουλ. 2015
Τελευταία ανανέωση 21:29 | 13 Ιουλ. 2015
tvxs.gr
Και μόνον η σύνθεση της σύσκεψης είναι ενδεικτική των κινήσεων που δρομολογούνται, με άμεσες προτεραιότητες τα νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν έως την Τετάρτη από τη Βουλή, τη διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία και τον ανασχηματισμό.

Οι εξελίξεις διαγράφονται ταχύτατες μετά και το μήνυμα που έστειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, ότι δεν παραιτείται από υπουργός και θα καταψηφίσει τα μέτρα που φέρνει η συμφωνία στην Ευρώπη. Οι τελικές κινήσεις σε εσωκομματικό επίπεδο αναμένονται μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο μετά και τη μεσημβρινή συνεδρίαση πάνω από 30 βουλευτών της αριστερής πτέρυγας στο γραφείο τη αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η διάσπαση του κόμματος.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα πιθανό σενάριο που εξετάζεται αυτή την ώρα είναι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της αριστερής πτέρυγας και η συγκρότηση δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία και θα είναι η τρίτη σε δύναμη στη Βουλή.
 

Θέμα με τη Νάντια Βαλαβάνη
 Στο κυβερνητικό μέτωπο, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό. Όμως, πέραν της δεδομένης εξόδου Λαφαζάνη και Στρατούλη θέμα υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη η οποία φέρεται να επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Η κυρία Βαλαβάνη ήταν στο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το θέμα όμως παραμένει ανοιχτό.

Πρόταση μομφής ή παραίτηση Κωνσταντοπούλου;
 Ανοιχτό είναι και το θέμα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία παρ' ότι

διαφοροποιήθηκε δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής - προοπτική που έθεσε δημοσίως και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος. Η κατάθεση πρότασης μομφής προϋποθέτει τη συγκέντρωση των υπογραφών 50 βουλευτών. Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικά η πρόεδρος της Βουλής επανεξετάζει τη στάση της και θα συναινέσει σε παραίτηση. 

Παραιτήθηκε ο Νίκος Χουντής
 Από την κυβέρνηση αποχωρεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος υπέβαλε ήδη την παραίτησή του από βουλευτής για να καταλάβει, ως πρώτος επιλαχών, την έδρα του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την θέση του Νίκου Χουντή στη Βουλή θα κληθεί να πάρει ο Γιώργος Κυρίτσης, νυν διευθυντής σύνταξης της Αυγής, που είναι πρώτος επιλαχών.

Σκουρλέτης: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εκλογές



18:34 | 13 Ιουλ. 2015
tvxs.gr
Θέμα εκλογών μέσα στο 2015  ή συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, έθεσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Απαντώντας σε ερώτημα για τις επιπτώσεις πιθανού Grexit ο Υπουργός Εργασίας παρατήρησε πως αναπόφευκτα θα οδηγούμασταν σε βίαιη φτωχοποίηση, μεγαλύτερη από όση έχει υποστεί ο λαός, ενώ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως θα εγείρετο και γεωπολιτικό θέμα.
Σχετικά με τις ψηφοφορίες στη Βουλή τόνισε ότι «αν είναι κάτι να το κάνουμε όλοι μαζί», ενώ βλέπει ως λογικό επακόλουθο να παραιτηθούν όσοι ψήφισαν όχι και πάρων.

Στην εξεταστική ο Βαρουφάκης...



Για την παράγκα του GREXIT...
 Οπως σας το λέγαμε. Τον έχουν έτοιμο. Πριν από λίγο ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, έστειλε επιστολή στον προεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, Δ. Βίτσα, ζητώντας να κληθεί και να καταθέσει για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις, αλλά και για όσα είπε τις τελευταίες ημέρες περί GREXIT.
Τελικά, Σόιμπλε και Βαρουφάκης επεξεργάζονταν αυτό το σχέδιο. Ο πρώτος επισήμως και ο δευτερος -οπως τον κατηγορούν- διατηρώντας ενα μηχανισμό παράγκας* μεσα στο υπουργείο Οικονομικών... 


Ντόρα: Ο Τσίπρας έκανε το καλύτερο δυνατό...


  Μοιραίος άνθρωπος ο Βαρουφάκης. Είχε ΔΟΛΟ...
Ο κόσμος σήμερα ανακουφίστηκε, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στο MEGA.  Ο κ. Τσίπρας έκανε το καλυτερο δυνατό, κάτω απο τις συνθήκες που αντιμετώπισε.
Πρότεινε επίσης κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 
Λέγοντας πως έσπασε η εθνική κατάρα και...
για πρώτη φορά οι Ελληνες πολιτικοί ενηλικιώθηκαν.
Για τον Βαρουφάκη, είπε, πως, ήταν ο μοιραίος άνθρωπος*. Μας οδηγησε στο χείλος της αβύσσου.Αλλα έλεγε, άλλα εννοούσε και κατά την γνώμη μου  είχε δόλο...
Τον έχει έτοιμο για το ειδικό δικαστηριο...


Financial Times: Οι ηγέτες τον σταύρωσαν τον κ. Τσίπρα...

Oι Financial Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που έληξε με συμφωνία για νέο μνημόνιο.

Μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν...
φθάσει σε αδιέξοδο και το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.

Καθώς οι δύο ηγέτες πήγαιναν προς την έξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρενέβη δυναμικά.  «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγείτε από αυτή την αίθουσα!» είπε ο κ. Τουσκ.

Κι όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, το μεγάλο θύμα ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Οι άλλοι ηγέτες τον σταύρωσαν τον κ. Τσίπρα», αναφέρει το δημοσίευμα των FT...
newsbeast.gr

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της συμφωνίας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της συμφωνίας. Πλήθος κυβερνητικών στελεχών είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σύμφωνα με πηγές η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή της από τη θέση της ΠτΒ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είτε μέσω παραίτησης είτε μέσω μομφής Πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβει ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού με ΝΔ και Ποτάμι. Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία ύστερα από 17 ώρες συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων. "Δεν υπάρχει Grexit" δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για "εποικοδομητική στάση" της Αθήνας, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
από kathimerini

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το όριο του ELA


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ Την σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας, την επαναλειτουργία των τραπεζών, την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς γενικευμένο «κούρεμα» καταθέσεων, φέρνει η συμφωνία Ελλάδας - εταίρων με την οποία απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός Grexit και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας.

Λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το όριο του ELA.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ψήφιση των μέτρών από τη Βουλή θα επιτρέψει την ΕΚΤ να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στο ζήτημα της ρευστότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των τραπεζών. Δεν αποκλείουν μικρή αύξηση του ορίου του ELA τις επόμενες ημέρες ωστόσο εκτιμούν ότι οι καθοριστικές αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν την στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας, θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την σχηματοποίηση της επόμενης ημέρας, μετά τη συμφωνία, για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρούν πιθανό το άνοιγμα των καταστημάτων πριν το τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ όπως εκτιμούν θα αυξήσει τις επόμενες μέρες το όριο του ELA (εφ όσον ψηφιστούν κανονικά τα μέτρα) ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο των περιορισμών, το επόμενο διάστημα.
Και η λειτουργία των τραπεζών θα γίνει υπό το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών και όπως εκτιμούν οι τράπεζες θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σχηματιστεί μια νέα κανονικότητα πριν δούμε κάποια χαλάρωση των περιορισμών. Το σημαντικότερο, τονίζουν, είναι η ΕΚΤ να κινηθεί δυναμικά στο θέμα της ρευστότητας ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ελάχιστες συναλλαγές με το εξωτερικό εγκρίνονται με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να υπολειτουργούν.
Η συμφωνία οδηγεί και σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία αναμένεται να ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ ωστόσο το τελικό ύψος θα καθοριστεί μετά από σχετική εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ αμέσως μετά το καλοκαίρι. Το σημαντικότερο για τους πολίτες είναι ότι με τη συμφωνία απομακρύνεται ο κίνδυνος για ένα γενικευμένο οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων. Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων η οποία προβλέπει και bail in καταθέσεων ωστόσο προστατεύει ρητά καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
kathimerini.gr


Αυτό είναι το μεταφρασμένο κείμενο συμφωνίας...

 ...στο οποίο κατέληξαν Ελλάδα κι Ευρώπη

Η συμφωνία

undefined
12:34 | 13 Ιουλ. 2015
Το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Ελλάδα κι Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναλυτικότερα προβλέπει:
-Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του.
-Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ.
-Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους αλλά προκρίνει «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος (σ.σ.:τοκοχρεολύσια)».
-Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
-Στενότερη επιτήρηση με παρουσία των Τριών Θεσμών στην Αθήνα.
Τα μέτρα
Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να...

Aπέκλεισαν το «κούρεμα» των καταθέσεων...


Συζήτησαν και απέκλεισαν το «κούρεμα» των καταθέσεωνΑπομακρύνεται το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις...
συζητήσεις που έγιναν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων αποκλείστηκε σαν λύση.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει υιοθέτηση της οδηγίας για την ανάκαμψη των τραπεζών, κάτι το οποίο ανοίγει νομικό παράθυρο για το bail in για τις τράπεζες, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο αποκλείστηκε.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, έγινε αναλυτική συζήτηση κατά την οποία επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεδομένης της δομής των ελληνικών καταθέσεων ένα «κούρεμα» θα έπληττε καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα υφίσταντο τις μεγαλύτερες συνέπειες με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αναλόγως και η αναπτυξιακή προσπάθεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο υπήρχαν μεγάλοι ξένοι καταθέτες που δεν είχαν άμεση εμπλοκή στην οικονομία και συνεπώς το «κούρεμα» των καταθέσεών τους δεν θα επηρέαζε την ανάπτυξη.

Αντίθετα, στην Ελλάδα οι μεγάλες καταθέσεις ανήκουν σε συντριπτικό ποσοστό σε εταιρείες και ένα «κούρεμα» θα τις αποδυνάμωνε και θα δημιουργούσε σοβαρά ταμειακά προβλήματα οδηγώντας τες ακόμα και στο κλείσιμο με προφανείς συνέπειες για την οικονομία.
  newmoney.gr

Ολάντ: Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη, αλλά αλληλεγγύη...



-Δεν ζητήσαμε από τους Έλληνες να πουλήσουν τα πάντα.
 -Ποτέ δεν τέθηκε θέμα ταπείνωσης της Ελλάδας.
-Θα δοθούν 80 δισεκατομμύρια, ποτέ δεν έχουν δοθεί τα λεφτά αυτά σε χώρα της ευρωζώνης.

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ήταν μια μακρά, αλλά καλή νύχτα και μια καλή μέρα για την Ευρώπη, ειπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τυπου.

Έπρεπε να επιτύχουμε και...
εγώ ήθελα να επιτύχουμε. Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να μείνει στη ευρωζώνη που ήταν ο στόχος μας, είπε. Και πρόσθεσε, πως, εφόσον το πρόγραμμα συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα πάρει 80 δισεκατομμύρια, ποτέ δεν έχουν δοθεί τα λεφτά αυτά σε χώρα της ευρωζώνης.

Εκτίμησε πως η εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας διατηρήθηκε και σημείωσε πως η Αθήνα δεν ζητούσε ελεημοσύνη αλλά αλληλεγγύη.

Αν χάναμε την Ελλάδα δεν θα χάναμε μόνο το ΑΕΠ της ή το λαό της, θα χάναμε μια χώρα που είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας, ξεκαθάρισε. Αναγνώρισε πως στη Γερμανία και αλλού υπήρχαν ισχυρές πιέσεις για Grexit και πως η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Eurogroup.

«Αν η Ελλάδα είχε φύγει από το ευρώ τι θα λεγόταν για την Ευρωζώνη; Πως δεν ήταν ικανή να προστατεύσει την ακεραιότητά της», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη θα πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα ούτε ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα, είπε, προσθέτοντας πως ήταν επίσης στόχος να δοθεί στην Ελλάδα ελπίδα ύστερα από τόσα χρόνια δύσκολα και τόσα χρόνια λιτότητας. «Η Ελλάδα θα πρέπει ακόμα να κάνει προσπάθειες», δήλωσε και τόνισε πως το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ποτέ βιώσιμο χωρίς ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας, ο κ. Ολάντ είπε πως ζητήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταρρυθμίσει την αγορά και τα εργασιακά προσθέτοντας πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υλοποιήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

«Αφιέρωσα πολλές ώρες συνομιλώντας με την Μέρκελ και τον Τσίπρα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία χωρίς γαλλογερμανική συνεργασία. Αναφορικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας έκανε μία γενναία επιλογή.
Για το δημοψήφισμα, είπε οτι δεν έπρεπε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Για τις διαπραγματεύσεις, είπε:Έπρεπε να βρούμε ποιος θα ήταν ο ρόλος μας ως Γαλλία. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη, ούτε το αντίθετο. Εμείς δεν είχαμε μόνο το ρόλο του ισορροπιστή στη διαπραγμάτευση.
 Τονισε πως θα χρειαστεί μακρά χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και θεώρησε γενναία ητην απόφαση Τσίπρα, ο οποιος ξέρει, οπως είπε, ότι θα χρειαστούν αρκετές μεταρρυθμίσεις.
Ο Ολάντ δήλωσε επίσης, πως, "δεν ζητήσαμε από τους Έλληνες να πουλήσουν τα πάντα. Υπάρχει ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απόδοση του προγράμματος".
Ποτέ δεν τέθηκε θέμα ταπείνωσης της Ελλάδας. Ζητούσε ένα πρόγραμμα και οι άλλες χώρες ζητούσαν εγγυήσεις, ώστε να μπορέσουν να το περάσουν από τα κοινοβούλια τους, τόνισε επίσης...

Μετά την συμφωνία η σκυτάλη στην Βουλή


Μετά απο 17 ώρες συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία. "Δεν υπάρχει Grexit" δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για "εποικοδομητική στάση" της Αθήνας, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

"Καταφέραμε σε αυτή την σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθωση του χρέους" δήλωσε μετά την Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "απετράπη το σχέδιο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας της χώρας".

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, δήλωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρέπει να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατόν απο την ελληνική Βουλή κι αν αυτό συμβεί την Τρίτη και την Τετάρτη, τότε το Eurogroup θα μπορέσει να συνεδριάσει την τετάρτη και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια θα μπορέσουν να δώσουν την έγκρισή τους για το τρίτο πακέτο στήριξης.

Σε ότι αφορά το ταμείο των 50 δισ. ο κ. Νταισελμπλουμ δήλωσε ότι θα ιδρυθεί και θα έχει ως έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, όπως είχε αρχικά προταθεί. Η διακυβέρνησή του θα γίνεται απο συμβούλιο ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Το ταμείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί κατά 50% για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (25 δισ.) και το υπόλοιπο 50% εξ ημίσεως για αποπληρωμή χρέους και επενδύσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μιλώντας αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα έως 15 Ιουλίου - δηλαδή ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, την ανεξρτησία της Στατιστικής Αρχής, τα εργασιακά, το σύστημα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και αλλαγές στον κώδικα δημόσιας διοίκησης.

"Η Ελλάδα πρέπει να αναιρέσει όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

kathimerini.gr

Τσίπρας: Δύσκολη συμφωνία αλλά αποτρέψαμε τα χειρότερα [ΒΙΝΤΕΟ]

Απολογισμός

10:56 | 13 Ιουλ. 2015   από tvxs.gr
Ως μία δύσκολη συμφωνία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, τονίζοντας ότι καταλήξαμε σε αυτή για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος υποσχέθηκε ότι όσο σκληρά η ελληνική κυβέρνηση πάλεψε για να πετύχει ότι καλύτερο στο εξωτερικό επίπεδο, τόσο θα συνεχίσει να παλεύει εσωτερικά για το τέλος των ολιγαρχιών και των καταστάσεων που μας έφεραν ως εδώ.

Τι συμφωνήθηκε για το Ταμείο... Ευκλείδης Tσακαλώτος - Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup

Ευκλείδης Tσακαλώτος - Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διαφωνία για τη λειτουργία του Ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την...
ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο Τουσκ επιβεβαιώνει: Φτάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία...


Ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η Σύνοδος Κορυφής ομοφωνα κατέληξε  σε συμφωνία. Είναι όλα ετοιμα για το προγραμμα του ESM, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ. 
Ακολουθεί...
κοινη συνέντευξη Τυπου, Τουσκ-Γιούνκερ...

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αδιαλλαξίας Σόιμπλε

  Άποψη

12 Ιουλ. 2015
 Μιχάλης Γιαννεσκής
Λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας το tvxs.gr αναδημοσιεύει σήμερα Κυριακή το άρθρο του Μιχάλη Γιαννεσκή για τους λόγους που επιτείνουν την αδιαλλαξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών (Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2015).
Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική ηγεσία της Ευρωζώνης έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να διατηρούν μία αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Όμως η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ανέρχεται σε 317 δισεκατομμύρια ευρώ  δεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς. Το ελληνικό χρέος είναι αμελητέας σημασίας, σε σύγκριση με το χρηματοπιστωτικό δυναμίτη των γερμανικών (και άλλων) τραπεζών, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δίνει καθημερινά περισσότερα σημάδια ανάφλεξης.
Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, βρίσκεται σημαντικά εκτεθειμένη, κατέχοντας αμφιβόλου αξίας χρηματοπιστωτικά προϊόντα, γνωστά ως «παράγωγα», ύψους 67 τρισεκατομμυρίων  ευρώ. Πρόκειται για ποσό παρόμοιο με το ΑΕΠ όλης της υφηλίου και 20 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Γερμανίας. Οποιαδήποτε σύγκριση με την...

Τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τον ELA...


Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να συζητήσει το...
ενδεχόμενο επέκτασης του ορίου ρευστότητας που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης (ELA).

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να αποφασίσει εάν της επιτρέπουν να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA...
newpost.gr

Όλα τά σημαντικά προβλήματα ανάγονται σέ προβλήματα Παιδείας...

                                                                                                                                               Σκίτσο τού Ηλία Μακρή

New Yorker: Grexit, η ανήθικη πρόταση της Γερμανίας

Το άρθρο


07:12 | 13 Ιουλ. 2015

Ποιος έλεγε την αλήθεια, τελικά, για τις πραγματικές επιδιώξεις της Γερμανίας; Ο Βαρουφάκης ή ο Σόιμπλε; Και υπήρχε, ή δεν υπήρχε, εξ αρχής «σχέδιο Grexit»;
«Προφανώς», σχολιάζει ο Τζον Κάσιντι, «αυτή είναι μια...

Διευθυντής του Economist για την Ευρώπη:...

...Τεράστιο το πολιτικό κεφάλαιο που έχασε η Γερμανία το Σαββατοκύριακο

undefined
01:54 | 13 Ιουλ. 2015
Τελευταία ανανέωση 02:12 | 13 Ιουλ. 2015
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί διεθνώς για τη Γερμανία, λόγω της στάσης της στο θέμα της Ελλάδας, είναι το μήνυμα στο Twitter του Περιφερειακού Διευθυντή για την Ευρώπη του «Intelligence Unit» του Economist, Άλεξ Γουάιτ.

Ιγκλέσιας: Στήριξη στον ελληνικό λαό και στη κυβέρνησή του ενάντια στους μαφιόζους


undefined
03:37 | 13 Ιουλ. 2015
«Η υποστήριξή μας προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση του στη μάχη που δίνει κατά των μαφιόζων. Αυτό είναι πραξικόπημα (#ThisisACoup)», έγραψε ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
από tvxs.gr

Η συγκλονιστική απάντηση στον Σόιμπλε...


Δείτε τά σκίτσα...

Σκληρά, σε ορισμένες περιπτώσεις ανατριχιαστικά, σκίτσα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ώρες, από σκιτσογράφους διεθνών εντύπων και...
χρήστες του διαδικτύου, για να αποτυπώσουν τη θέση της Ελλάδας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο σκοτεινός ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκλονίζει σχολιαστές και πολίτες της Ευρώπης.

Το ιταλικό Il Manifesto, δείχνει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στην άκρη του Καιάδα, να σπρώχνει μια γυναίκα, την Ελλάδα, στο γκρεμό...

Πολ Κρούγκμαν: Αυτό είναι πραξικόπημα!

undefined
01:16 | 13 Ιουλ. 2015

Σε σημερινό τους άρθρο στους New York Times, ο Πολ Κρούγκμαν ασκεί σφοδρή κριτική για  τα όσα συμβαίνουν την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως «η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup «είναι μια τρέλα». «Αυτό είναι πραξικόπημα», τονίζει αναφερόμενος και στο σχετικό hashtag στο Twitter.
«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα ανίκανο. Ας υποθέσουμε πως θέλεις να δεις τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι καλωσορίζεις μια εξέλιξη όπως τον διωγμό των ενοχλητικών Ελλήνων από το ευρώ.
Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup είναι ΤΡΕΛΑ. Το hashtag ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) είναι ακριβές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του αυστηρού και γίνεται καθαρή εκδικητικότητα, ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και με καμία ελπίδα για ανακούφιση.
Μπορεί κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Οι φήμες θέλουν τον Μάριο Ντράγκι να προσπαθεί να...

«Φενάκη το προσωρινό Grexit» λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

Μιλούν για χάος στην ελληνική οικονομία



Διαφωνούν οι σημαντικότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι με την πρόταση Σόιμπλε για ένα «προσωρινό Grexit, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Φενάκη» χαρακτηρίζει την πρόταση ο διεθνούς φήμης καθηγητής Οικονομικών Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα Grexit» λέει ο καθηγητής Μπόφινγκερ και προειδοποιεί ότι «σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγούσε στο χάος και τον υπερπληθωρισμό».

«Η πρόταση Σόιμπλε δεν είναι καλή» λέει ο Μίκαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία.

«Η επιστροφή στο ευρώ μετά την καταληκτική ημερομηνία είναι εξωπραγματική. Πρέπει να αποκαλύψουμε ότι αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση Σόιμπλε είναι η έξοδος της Ελλάδας».

Την αντίθεσή του σε ένα «προσωρινό Grexit» εκφράζει και ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Νίκολας Χάινεν, ο οποίος προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος την ελληνική οικονομία, θα εξασθένιζε περισσότερο τη θέση της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά θα πυροδοτούσε και μια μεγάλη πολιτική διαμάχη για την ημερομηνία επανεισόδου στη ζώνη του ευρώ.

Ο Νίκολας Χάινεν προειδοποιεί ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Η πρόταση Σόιμπλε αποπνέει μια πατερναλιστική αντίληψη της ευρωπαϊκής πολιτικής», τονίζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank.
tovima.gr

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Η Γερμανία υπονομεύει την Ευρώπη

Καμία αλληλεγγύη στην Ελλάδα




Αθήνα 
Η Γερμανία «έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη» με τη στάση της στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. «Η Γερμανία έχει δείξει έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να υπάρχει μία ζώνη του ευρώ χωρίς ένα ελάχιστο αλληλεγγύης. Η κρίση αυτή υπονομεύει πλήρως το κοινό όραμα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό είναι καταστροφή» υπογραμμίζει.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης στην Αντίς Αμπέμπα, ο Στίγκλιτς τόνισε ότι «εάν η ΕΚΤ επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι και επιτευχθεί μια συμφωνία, οι πληγές μπορεί να επουλωθούν, αλλά αν η Γερμανία καταφέρει να την χρησιμοποιήσει για να αποκλείσει την Ελλάδα, νομίζω ότι οι ζημιές θα είναι πολύ, πολύ βαθιές» προειδοποίησε ο Στίγκλιτς.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος μετέβη στην Αντίς Αμπέμπα, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας διεθνούς οργάνωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών στην Αφρική.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Δυτικοί κατακρίνουν την Ελλάδα για αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα όμως οι Δυτικοί έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής [...] και οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αναχαιτίσουν την παγκόσμια προσπάθεια για να σταματήσει η φοροδιαφυγή. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο υποκριτές» σημείωσε.

Σύμφωνα με εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων,τα οποία δεν καταβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους.
tovima.gr

Der Spiegel: «Κατάλογος με φρικαλεότητες» τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup

Κάνει λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας


«Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από τρία μέρη:

-Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων . Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα . Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρη ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ .

Δεύτερον-γράφει το γερμανικό περιοδικό- ακολουθούν μια σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα διάσωσης .

Τρίτον , οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα . Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους της χώρας.

Στη συνέχεια-γράφει το γερμανικό περιοδικό -η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως τις 20 Ιουλίου και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ,θέματα όπως η εξεύρεση τρόπου αντιστάθμισης της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομες τις περικοπές στα συντάξεις το 2012 .

Θα πρέπει επίσης να επιλυθούν και «λεπτομέρειες», όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, γράφει το Spiegel.

 “Επιπλέον, και αυτό είναι το νέο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν μια σειρά άλλων μέτρων ,όπως περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις είτε με ελληνική πρόταση, είτε με την γερμανική που προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου ύψους 50 δις.ευρώ»,προσθέτει

Το τρίτο μέρος του κειμένου αναφέρεται στις οικονομικές απαιτήσεις, γράφει το Spiegel: “ To Eurogroup εκτιμά ότι οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια - και επομένως το πεδίο εφαρμογής του νέου προγράμματος – ανέρχονται σε 82 -86 δις. ευρώ».Σχετικά με το θέμα του δημόσιου χρέους , το κείμενο του Eurogroup αναφέρει: Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κούρεμα".
tovima.gr

Σε εξέλιξη και πάλι η Σύνοδος - η συμμετοχή του ΔΝΤ και η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο τα δύο ανοιχτά ζητήματα


Οπως μεταδίδει η Δώρα Αντωνίου από τις Βρυξέλλες συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής, μετά και την τρίτη τετραμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολαντ, Τουσκ. Τα θέματα που δεν έχουν κλείσει είναι δύο: η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Λουξεμβούργο. «Δεν μπορούμε να τα δεχθούμε όλα όσα ζητάνε» αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Δευτέρα 13/07/15  05:48
από τήν kathimerini.gr

Ολυνύχτιο θρίλερ...


Χρηματοδότηση-«γέφυρα» συζητήθηκε στην νέα τετραμερή...

Στις 6 το πρωί εκτιμούν οτι θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση...

Τα σημεία της διαφωνίας...

Σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για ολική οπισθοχώρηση και πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματος των εταίρων βρίσκεται ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η νέα τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη...
δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξουν κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις.

Σε αυτήν συζητήθηκαν...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου, Σαπέν και Σόιμπλε - συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής


Σε πλήρη εξέλιξη από τις πέντε το απόγευμα βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του από Γερμανία και Γαλλία καθώς και συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα, Τούσκ παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προέκυψε τετρασέλιδο προσχέδιο δεσμεύσεων, συμφωνιών και διαφωνιών Ελλάδας - εταίρων, το οποίο αποκάλυψε η «Κ».
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε νωρίτερα τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής των «28», τουλάχιστον για σήμερα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «έτοιμος για μια έντιμη συμφωνία», προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
  Der Spiegel: «Κατάλογος με φρικαλεότητες το κείμενο το Eurogroup»
«Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας  μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από  τρία μέρη:
-Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό  κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων. Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος  και  πλήρη ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής  ΕΛΣΤΑΤ.
Δεύτερον-γράφει το γερμανικό περιοδικό- ακολουθούν  μια σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα  διάσωσης.
Τρίτον, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις  οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για  τα επόμενα  τρία χρόνια που θα διαρκεί το  πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το  θέμα του χρέους της χώρας.
Στη συνέχεια-γράφει το γερμανικό περιοδικό -η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως  τις 20 Ιουλίου και  πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θέματα όπως η εξεύρεση τρόπου αντιστάθμισης  της δικαστικής  απόφασης που έκρινε παράνομες τις περικοπές στις συντάξεις το 2012. Θα πρέπει επίσης να επιλυθούν και «λεπτομέρειες», όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή  και  η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, γράφει το Spiegel. “Επιπλέον, και αυτό είναι το νέο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν μια σειρά άλλων μέτρων, όπως περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις είτε με ελληνική πρόταση, είτε με την γερμανική που προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου ύψους 50 δις.ευρώ», προσθέτει.
Το τρίτο μέρος  του κειμένου αναφέρεται στις  οικονομικές απαιτήσεις, γράφει το Spiegel: “ To Eurogroup  εκτιμά ότι οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια - και επομένως το πεδίο εφαρμογής του νέου προγράμματος – ανέρχονται σε 82 -86 δις. ευρώ». Σχετικά με το θέμα του δημόσιου χρέους, το κείμενο του Eurogroup αναφέρει: Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κούρεμα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
από kathimerini.gr