Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Tι αλήθεια συμβαίνει με την Eldorado Gold;

Όσα λέει η Eldorado και όσα δεν λέει
Ποια είναι τα επιχειρήματα της Eldorado Gold και ποια είναι η πραγματικότητα; Τι λέει η εταιρεία και τι αλήθεια συμβαίνει;  Προσπαθώντας να δώσει την πραγματική εικόνα της υπόθεσης που χρόνια τώρα διχάζει την κοινωνία της Χαλκιδικής, η Εφημερίδα των Συντακτών, παρουσιάζει τα όσα λέει η Eldorado και όσα δεν λέει…
Το «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου γιατί μετά από αυτή την ημερομηνία η εταιρεία δεν έχει άδεια για τη λειτουργία των λατομείων.
Λάθος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο Γ. Σταθάκης, έχει ενημερώσει την εταιρεία πριν από έναν μήνα ότι έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου θα δώσει όλες τις εκκρεμούσες άδειες για την Ολυμπιάδα και επιπλέον έχει δρομολογηθεί εξάμηνη παράταση λειτουργίας, προβλέποντας ότι σε αυτό το διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας. Το υπουργείο επιπλέον ενημερώνει ότι έχουν αδειοδοτηθεί το 60% των έργων στις Σκουριές και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί για τη διαιτησία.
ΣΩΣΤΟ. Η επίσημη διαδικασία, όπως ήδη γνωρίζει η εταιρεία, θα...

Νηφάλια...

Iδεοληψίες, ενστάσεις και θεσμοί...
Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στον μαυροπίνακα τις Σκουριές και το Ελληνικό. Ως κυβέρνηση υπαναχώρησε πλήρως στο θέμα του Ελληνικού, αλλά στο θέμα της Ελντοράντο έκανε το πάν –τον πρώτο καιρό- να διατηρεί την υπόθεση σε εκκρεμότητα, και αργότερα κατέφυγε στη λύση της Διαιτησίας, η οποία θεσμικώς είναι σωστή.

Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα για την επένδυση αυτή είναι σοβαρά και δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τουλάχιστον η στήλη –ομολογεί ότι- δεν έχει πειστεί απολύτως για το βλαπτικόν ή το επωφελές της επένδυσης. Όμως ως γενική αρχή προέχει το περιβάλλον.

Πριν από δεκαετίες στην Ισπανία αναγγέλθηκε και υλοποιήθηκε τάχιστα ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, με ανέγερση συγκροτημάτων σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της χώρας. Φαραωνικά κτήρια και τσιμέντο παντού. Απέδωσε οικονομικά το σχέδιο, αλλά σήμερα οι Ισπανοί διαπιστώνουν ότι το «τουριστικό θαύμα» στην περιοχή πνέει τα λοίσθια, και πάντως δεν αποδίδει όσο παλιότερα. Το οικολογικό έγκλημα συνοδεύεται πια και από απτό οικονομικό πρόβλημα.

Στη χώρα μας κυριαρχούσε επι δεκαετίες , με αποκορύφωμα την εποχή της χούντας, το «μπάτε σκύλοι, αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε». Καμία πρόνοια για το περιβάλλον, καμία μέριμνα για την στοιχειώδη προστασία του. Όμως αργότερα η χώρα έζησε και ζει στον αντίποδα της λογικής αυτής: με φτωχά, αστεία ή ανύπαρκτα επιχειρήματα εμποδίζονται ακόμη και επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον (π.χ. ανεμογεννήτριες).

Κάπως έτσι, ιδεοληπτικά και ανορθολογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφραζαν την αντίθεσή τους...

Όταν ΜΜΕ και κόμματα εξευτελίζονται αυτοβούλως και με προθυμία

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Τάσος Παππάς άρχισε ως εξής το άρθρο του για τον θόρυβο των ημερών  που προκάλεσε με τον κυνισμό της η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.
«Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Eldorado, ακούγοντας τις δηλώσεις ορισμένων υποψηφίων αρχηγών της Κεντροαριστεράς και βλέποντας πώς καλύπτουν το θέμα κάποια μέσα ενημέρωσης έχω την εντύπωση ότι διαβάζω ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της εταιρείας»
Και παρακάτω: «Είναι τα ίδια κόμματα που δεν βρήκαν ούτε μία μέρα για να συναντηθούν..
με τους κατοίκους της περιοχής που διαφωνούν με τη δράση της εταιρείας.
Είναι τα ίδια μέσα ενημέρωσης που δεν έδωσαν ούτε λεπτό σε όσους έχουν άλλη γνώμη για τη συγκεκριμένη επένδυση
».
Θα μπορούσε κανείς να σταματήσει εδώ- τα λέει όλα.

Αυτό που παρακολουθήσαμε αυτές τις ημέρες είναι  θλιβερό. Ο πλήρης εξευτελισμός του τριγώνου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι σε  σύμπνοια με εφημερίδες, κανάλια και  συνοδοιπόρους τους αναλυτές. Σε μια διαμάχη της εταιρίας Eldorado  με την ελληνική πολιτεία έσπευσαν με απίστευτη προθυμία  όχι  απλώς να πάρουν το μέρος της εταιρίας, αλλά να λειτουργήσουν και ως Γραφείο Τύπου της, όπως επισημαίνει...

Kαλλιτέχνες πού εμπνεύστηκαν, παλαιότερα, από τήν ωραία Μύκονο...

Γιάννης Στεφανίδης, χαρακτικό. 
Μύκονος 1942

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Συνέντευξη τού Δημάρχου σέ ξένα ΜΜΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                             
ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ
       
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΟ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

Συνέντευξη που θα προβληθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, παραχώρησε ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, σχετικά με τη Δήλο, έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης.
Ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η Δήλος κατά την αρχαιότητα, αλλά και στους ιδιαίτερους δεσμούς της Μυκόνου με το ιερό νησί των Κυκλάδων, το οποίο όπως είναι γνωστό, υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μυκόνου.
Τόνισε επίσης, ότι κάθε χρόνο, επισκέπτονται τη Δήλο περισσότεροι από 100.000 τουρίστες, ενώ το νησί ανακυρήχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1990.
Σχετικά με την παραγωγή του αφιερώματος, πρόκειται για μια συλλογή 10 ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52 λεπτών έκαστο, με θέμα «Θησαυροί της Ευρώπης», στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η Δήλος.
Η σειρά των ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Fox και στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα VOYAGES και TV5 Monde, αλλά και στο National Geographic.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιάσει τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο των Κυκλάδων, μέσα από πέντε θεματικές ενότητες (πορτραίτα κατοίκων, φύση κτλ).
  Μύκονος, 11-09-2017
                                                         ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Mπάλα καί ΜΜΕ...


Αντί να εξυγιανθεί μετά το σκάσιμο της φούσκας, το τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Ιδιοκτήτες συγκροτημάτων τύπου, νέοι και παλιοί, ελέγχουν πλέον και ποδοσφαιρικές ομάδες. Το πλήγμα στην αθλητική ενημέρωση είναι το λιγότερο κακό: το μεγαλύτερο είναι ότι η συσσωρευμένη δύναμη των μέσων ενημέρωσης που ελέγχουν και του στρατού των οπαδών που διατάζουν, χρησιμοποιείται για παρεμβάσεις στη πολιτική.
Την κριτική Αλαφούζου στην κυβέρνηση, πριν από λίγες μέρες, επειδή ο ΠΑΟ είχε βαθμολογική απώλεια με τον Λεβαδειακό, διαδέχτηκε η κριτική Μαρινάκη μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Aφήνοντας  να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για το κακό αποτέλεσμα, o ιδιόκτητης της ομάδας του Πειραιά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για ένα χιουμοριστικό του σχόλιο για τον ΠΑΟΚ του κ. Σαββίδη, που επίσης εξαγόρασε το Έθνος, την Ημερησία και ένα ποσοστό του Mega.
Οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων θα καθορίζουν τη στάση των ΜΜΕ που ελέγχουν απέναντι στη κυβέρνηση από το αν θα πάρουν το πρωτάθλημα; Aυτή τη ιδιότυπη «ποδοσφαιρική δημοκρατία» που τείνει να διαμορφωθεί δεν έχει υπάρχει σε καμία πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης. Με την εξαίρεση παλιότερα της Ιταλίας, όπου ο μεγιστάνας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ιδιοκτήτης της «Μίλαν» Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγινε και πρωθυπουργός, συμβάλλοντας καθοριστικά στη πολιτική και ηθική κρίση της γειτονικής χώρας.
Οι δικοί μας μιντιάρχες θα περιοριστούν άραγε στη κριτική του Τσίπρα, επειδή... δεν διαιτήτευσε σωστά στη Λιβαδειά ή τη Ξάνθη; Θα θελήσουν να τον αντικαταστήσουν με έναν «καλύτερο» διαιτητή; ‘Η φιλοδοξούν να γίνουν και πρωθυπουργοί;

O Bέλτσος δέν αρέσει στά νέα αφεντικά!... (νομίζω πρέπει, πιά, νά νοιώθει μία minimum δικαίωση)

Στο (έγκριτο) ΒΗΜΑ απέρριψαν κείμενο του Βέλτσου!
Είχε θέμα την απλήρωτη εργασία και δημοσιεύτηκε τελικά στην ΕφΣυν - Τι λέει ο ίδιος

Ξεφυλλίζοντας την σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών πέσαμε πάνω σε άρθρο του Γιώργου Βέλτσου. Στην σελίδα 13 και δίπλα στην έιδηση «Προς το κακουργιοδικείο ο Ψυχάρης», φιγουράριζε το ευμεγέθες κείμενο του πανεπιστημιακού και  αρθρογράφου των εφημερίδων του πρώην ΔΟΛ.
Διαβάζοντας την εισαγωγή του κειμένου, υπό τον τίτλο "Το «κυνό-τυπο» Κακό", πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο τον Γ. Βέλτσο πως "το κείμενο, που φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών», εστάλη στο «Βήμα» της νέας περιόδου και νέας ιδιοκτησίας και απορρίφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη.. εξήγηση με τον γενικευμένο «κυνισμό» που κυριαρχεί -πλην εξαιρέσεων- στα ΜΜΕ". Και συνεχίζει ο Βέλτσος καταγγέλλοντας το έγκυρο «Βήμα» που, με υποκριτική σοβαρότητα, εμπαίζει την αρχή της ελευθεροτυπίας:

Με τη ρήση της Αρεντ για το «κοινότοπο Κακό», δικαιούμαι, παραλλάσσοντάς την, να τιτλοφορήσω τη μικρή αυτή ειδοποίηση για ό,τι ακολουθεί.
Το κείμενό μου ωστόσο, με την αναμενόμενη κατάληξη -αφού το θέμα του (η απλήρωτη εργασία) συνδέεται όχι με τις συνεταιριστικές μορφές εργοδοσίας, αλλά με την εκμετάλλευση, σε περιόδους κρίσης, στυγνών εργοδοτών- υπήρξε ένα crash-test:
α) για το έγκυρο «Βήμα» που, με υποκριτική σοβαρότητα, εμπαίζει την αρχή της ελευθεροτυπίας,
β) για εμένα, που δοκίμασα και εξάντλησα τις χρόνιες αγκυλώσεις μου ως προς την ιδεοληψία να επιμένω να γράφω στον ΔΟΛ, η ιστορία του οποίου δεν «γράφεται» πλέον.
Ο μαρκήσιος Ντε Σαντ, που «δώρισε» τις προάλλες το «Βήμα» στους αναγνώστες του, παρατηρεί: «Η καλά κρυμμένη και κόσμια διαστροφή μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει για πρότυπο: μήπως δεν είναι ευτυχές όσο και επιδέξιο να αμαρτάνει κανείς χωρίς να σκανδαλίζει τον πλησίον του και, πρακτικά, πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το κακό όταν δεν γίνεται γνωστό;» 
Το κείμενο που απορρίφθηκε από το «έγκριτο ΒΗΜΑ»: