Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

"Le Monde Diplomatique": «Στηρίξτε την Ελλάδα!»...


undefined

Με κεντρικό άρθρο που αναφέρεται στη χώρα μας και τίτλο, «Στηρίξτε την Ελλάδα», κυκλοφορεί η "Le Monde Diplomatique".
 «Αν και υποστηρίζεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Γερμανία δεν...
δέχεται την άνοδο της αριστερής κυβέρνησης της Αθήνας στην εξουσία, η οποία δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», αναφερει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
«Ενώ ο ευρωπαϊκός κλοιός σφίγγει , οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυξάνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση της Αθήνας και οι όροι του παιχνιδιού γίνονται ακόμη πιο σαφείς. Η Ελλάδα υπόκειται σε υπαγορεύσεις. Σε αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση που χρειάζεται, απαιτείται από αυτή να επιβεβαιώσει μια σειρά δογματικών και αναποτελεσματικών απαιτήσεων, που έρχονται όλες σε αντίθεση με το πρόγραμμα της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ: εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων, περαιτέρω αύξηση των συντελεστών του  φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ),  ιδιωτικοποίηση δεκατεσσάρων αεροδρομίων…»

Oλόκληρο το άρθρο του Serge Halimi στα γαλλικά, ΕΔΩ...

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                       από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ο Βαρουφάκης κερδίζει πάντα


Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Χαζεύω στo εξασέλιδο αφιέρωμα του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού PARIS MATCH το ζεύγος Βαρουφάκη: στον υπέρτιτλο αναγράφεται το όνομα του υπουργού ενώ ο τίτλος, «Πριν από τη μάχη», μας προετοιμάζει για τις επερχόμενες εχθροπραξίες. Αυτά στην αριστερή σελίδα, καθώς στη δεξιά το ζεύγος αγκαλιασμένο χαμογελά πλατιά στο γαλλικό κοινό φωτογραφημένο στην ταράτσα του σπιτιού του με φόντο την Ακρόπολη. Το ντύσιμο είναι επίσημο, έστω με τρόπο ιδιόρρυθμο, ενώ στις επόμενες σελίδες τούς βλέπουμε σε καθημερινές στιγμές, σκηνοθετημένες εννοείται, με απλά ρούχα. Ο κύριος υπουργός μάλιστα μας χάρισε μια σούπερ αθλητική εμφάνιση καθώς το μαύρο t-shirt, με το οποίο φωτογραφήθηκε στην τραπεζαρία, τη βιβλιοθήκη και το πιάνο, αποκαλύπτει τα ιδιαίτερα μυώδη χέρια ενός καλογυμνασμένου άνδρα. Η ίδια η συνέντευξη δεν προσθέτει τίποτα ιδιαίτερο στο ρεπερτόριο του εκκεντρικού πολιτικού. Αλλωστε το γαλλικό περιοδικό ήθελε κυρίως να παρουσιάσει τις ιδιωτικές οικογενειακές στιγμές του κι αυτό το πέτυχε με τις έξοχες φωτογραφίες του Baptiste Giroudon.

Στο τεύχος δημοσιεύτηκαν έξι, ενώ δεκάδες ακόμη κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από το πρακτορείο Getty Images. Αναστοχάζομαι τι έχει συμβεί τις τελευταίες πενήντα ημέρες, τις πρώτες πενήντα της νέας κυβέρνησης. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στον νου είναι Βαρουφάκης! Αυτό βασικά συνέβη. Ο,τι κι αν έλεγε ο κύριος υπουργός σε κάποια από τις εκατοντάδες ευκαιρίες που του δόθηκαν, είτε μίλαγε για το χρέος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Σόιμπλε και την κρίση του ευρώ είτε για τον Τσίπρα, την ανθρωπιστική κρίση και την κυβέρνηση, το ζήτημα δεν ήταν οι απόψεις του, αλλά ο ίδιος. Ευφράδεια, πρόκληση, πληθωρικότης στην έκφραση και τις χειρονομίες, θηριώδης αυτοπεποίθηση και αυταρέσκεια, συγκρουσιακό ταμπεραμέντο, επαρκής θεωρητικός εξοπλισμός είναι το εξοντωτικό κράμα Βαρουφάκη. Η χαρά των μίντια δηλαδή. Αυτή η προσωπικότης τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Αν πετύχει, θα δώσει άλλες 200 συνεντεύξεις και θα περάσει στην Ιστορία. Αν καταστραφούμε, θα φύγει για το εξωτερικό και θα δώσει πάλι 200 συνεντεύξεις για την ανεπάρκεια των άλλων. Ετσι κι αλλιώς κερδισμένος δηλαδή...
από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο Γιάνης και ο Yanni


                ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΔIAΓΩNIΩΣ 
Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κάποιος για να καταλάβει γιατί το 33% του εξυπνότερου λαού στον κόσμο πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Αν προσέξει τον λόγο των κομμάτων και των ΜΜΕ θα βρει δεκάδες συνωμοσίες. Η κυβέρνηση μόνο βρίσκει τρεις με τέσσερις στην καθισιά της. Οταν λέμε «καθισιά της» κυριολεκτούμε, διότι 45 μέρες τώρα οι «πρώτη φορά υπουργοί» δεν έχουν αρμοδιότητες και αφού δεν έχουν να ζυμώσουν, όλη μέρα κοσκινίζουν θεωρίες συνωμοσίας. 
Ετσι, μετά το «σχέδιο-ασφυξία» που διατυμπανίζουν τα καφενεία των οκτώ, έχουμε τη συνωμοσία των «φίλων του Σόιμπλε». Ενα ενεργούμενο αυτής της συνωμοσίας ανακάλυψε ο δαιμόνιος κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. «Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική κυβέρνηση», είπε για τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Παπαδημούλης είναι από τους σοβαρούς του (κατά Βαρουφάκη) «αριστερού τσούρμου» που διαφεντεύει τις τύχες μας.
Φυσικά υπάρχει η συνωμοσία της ΕΚΤ, που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να στραγγίξει όσες καταθέσεις έμειναν στις τράπεζες για να μπορεί ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος να νομιμοποιήσει 40.000 δημοσίους υπαλλήλους και να δίνει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης «τροφεία» στους πληγέντες από την ανθρωπιστική κρίση υπαλλήλους της ΔΕΗ.
Εκτός αυτών έχουμε τη «συνωμοσία Ρωμανιά» (προς τιμήν εκείνου που την αποκάλυψε) σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό μας δεν έχει πρόβλημα, διότι –λέει– τα ταμεία έχουν ακίνητα· αυτά που ρημάζουν απ’ άκρου εις άκρον της πρωτεύουσας. «Φαίνεται πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι μελέτες και δημιουργούσαν πανικό στους πολίτες, με στόχο να δικαιολογούν τις σφαγιαστικές μειώσεις συντάξεων», είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνοντας τις προηγούμενες πελατειακές κυβερνήσεις, που πάλεψαν σκληρά για να κρατήσουν το δικαίωμα κάποιων προνομιούχων να συνταξιοδοτούνται στα πενήντα. Μαζί του φυσικά συντάχθηκε και το δίδυμο της οξυδέρκειας αυτής της κυβέρνησης, οι κ. Δημήτρης Στρατούλης και Πάνος Σκουρλέτης.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πότε με συνωμοσίες, πότε με κρυμμένους θησαυρούς φτιάχνουν οι Ελληνες κοινότητες (παραισθήσεων) και η κυβέρνηση παραμένει σε άλλο γαλαξία. Τα προβλήματα διογκώνονται, η οικονομία φυλλορροεί, οι επενδύσεις «πάγωσαν», η ανεργία θεριεύει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σκύβει στη μεριά του Πάνου και με μάτια κλειστά τραγουδούν αγκαλιά, Εθνική Ελλάδος γεια σου...
Έντυπη  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Spiegel: Μπρα ντε φερ Βρυξελλών – Βερολίνου για την Ελλάδα

ΜΑΡΙΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ως μια αναμέτρηση δύναμης και επιρροής, ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο περιγράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel το ζήτημα της Ελλάδας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην διεθνή έκδοσή του.
Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στην όξυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων με αφορμή την ένταση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των δύο κρατών αλλά και τις αξιώσεις της Αθήνας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ, όπως τονίζεται, τόσο η αταλάντευτη στάση του Βερολίνου, όσο και η τακτική «ασφυξίας» την οποία επιχειρεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν καταστήσει τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «την τελευταία ελπίδα» της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγει την απομόνωσή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι πρόσφατες τοποθετήσεις Γιουνκέρ πριν από την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit αποτελούν δείγμα, σύμφωνα με το Spiegel, ότι η ελληνική κρίση αποτελεί πλέον κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι πόκερ δισεκατομμυρίων.
«Πλέον διακυβεύεται το ποιος έχει τον έλεγχο στις Βρυξέλλες», συνεχίζει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι απέναντι στην πλευρά Γιουνκέρ, βρίσκονται τόσο το Eurogroup, υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά κυρίως η Γερμανία, η οποία αποτελεί τον βασικότερο δανειστή της Αθήνας.
«Το Βερολίνο εξέλαβε τις δηλώσεις Γιουνκέρ ως μια πρόκληση. Η Μέρκελ μπορεί να μην επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω πιθανού χάους που θα επακολουθήσει, ωστόσο βλέπει...

Μετρητά τέλος: Όλες οι συναλλαγές με κάρτα...


Μετρητά τέλος: Όλες οι συναλλαγές με κάρτα
Την παροχή κινήτρων σε όσους πληρώνουν για τις συναλλαγές τους μόνο με κάρτα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. 
Ομάδα στελεχών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη εξετάζει το σχέδιο, σύμφωνα με...
το οποίο οι καταναλωτές θα πληρώνουν, όχι με πιστωτική, αλλά με χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταθέσεων. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, η φιλοσοφία αυτή τη φορά είναι διαφορετική, καθώς δεν εξετάζονται πρόστιμα και ποινές αν κάποιος δεν πληρώσει με κάρτα, αλλά κίνητρα για να πληρώνει αποκλειστικά με κάρτα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου με κάθε συναλλαγή, ενώ σε επιχειρήσεις όπου η έκδοση αποδείξεων είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως στα σούπερ μάρκετ, το κίνητρο για χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο. Αντιθέτως, τα κίνητρα θα είναι αυξημένα σε τομείς, όπως την παροχή υπηρεσιών γιατρών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ. Ετσι, υποχρεωτικά όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μηχανήματα POS, για να μπορούν να χρεώνουν τις κάρτες των πελατών τους.
Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται όλοι να αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 0,25 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα «εξαργυρώνουν» την επιστροφή κεφαλαίου που θα έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια του έτους με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Αποψη: Σημαντικά τα οφέλη των επιχειρήσεων από τη γυναικεία συμμετοχή στα Δ.Σ.


Πολλοί είναι αντίθετοι εκ πεποιθήσεως στην ιδέα των ποσοστώσεων. Οπως, όμως, παρατήρησε η Ευρωπαία επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, «δεν μου αρέσουν οι ποσοστώσεις, μου αρέσει αυτό που πετυχαίνουν».
Πολλοί είναι αντίθετοι εκ πεποιθήσεως στην ιδέα των ποσοστώσεων. Οπως, όμως, παρατήρησε η Ευρωπαία επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, «δεν μου αρέσουν οι ποσοστώσεις, μου αρέσει αυτό που πετυχαίνουν».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ*
Το 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ένα σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση ποσόστωσης 40% στη συμμετοχή γυναικών ως μη εκτελεστικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων και κρατικών εταιρειών μέχρι το 2020. Το μέτρο εξαιρεί τις επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους ή με πωλήσεις κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια κίνηση με ιστορική σημασία και σημαντικές επιπτώσεις για την εταιρική διακυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Χωρίς αμφιβολία, η ανάγκη για ευρύτερη εκπροσώπηση (αντιπροσωπευτικότητα ή ποικιλότητα) στα Δ.Σ. είναι ένα ευρύτερο θέμα που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά διαφορετικές ηλικίες, εθνικότητες, επαγγελματική εμπειρία, εκπαίδευση κ.λπ. Για να ανταποκριθεί στον ρόλο της, η διοίκηση μιας εταιρείας πρέπει να αναζητεί και να ενσωματώνει διαφορετικά ταλέντα, εμπειρίες, γνώσεις και προσεγγίσεις.

Το θέμα ξεπερνά τα στενά όρια του πολιτικά ή κοινωνικά ορθού. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες απ’ όλον τον κόσμο τεκμηριώνουν τα μετρήσιμα οφέλη της παρουσίας γυναικών στα διοικητικά συμβούλια για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Μελέτη της Credit Suisse το 2012 έδειξε ότι μεταξύ 2005-2011 επιχειρήσεις με τουλάχιστον μία γυναίκα στο Δ.Σ. πέτυχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16%, 4% μεγαλύτερη απ’ όσες χωρίς γυναικεία εκπροσώπηση. Το 2009, δύο Βρετανοί οικονομολόγοι, οι Νικ Ουίλσον και Αλί Αλτανλάρ, διαπίστωσαν ότι η παρουσία μιας τουλάχιστον γυναίκας στο Δ.Σ. μείωνε την πιθανότητα χρεοκοπίας κατά τουλάχιστον 20%.

Η πρόσφατη μελέτη της ΕΥ, Time for Diversity, καταγράφει τις απόψεις μελών και προέδρων διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών εταιρειών και αναδεικνύει τις θετικές συνέπειες στις επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Τα μέλη Δ.Σ. που μετείχαν στην έρευνα ανέδειξαν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ της γυναικείας εκπροσώπησης. Οι γυναίκες είναι κατά κανόνα πιο έτοιμες να ακούσουν τις απόψεις και να αντιληφθούν την οπτική γωνία του συνομιλητή τους. Κατανοούν ευκολότερα τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στο περιβάλλον τους, δείχνουν μεγαλύτερη επιμονή, υιοθετούν μια πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση των πραγμάτων και δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για θέματα όπως η βιωσιμότητα και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Αρκετοί από τους συναδέλφους τους παραδέχονται ότι έρχονται πιο προετοιμασμένες στις συμβούλια και συχνά θέτουν τα πιο καίρια ερωτήματα.

Είναι δεδομένη επίσης η θετική συμβολή ενός Δ.Σ. με ευρύτερη εκπροσώπηση στη διαχείριση κινδύνων. Διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, αντιλήψεις και προσεγγίσεις καθιστούν μια ομάδα πιο ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα, πιο ικανή να λάβει μηνύματα από το εξωτερικό περιβάλλον και πιο έτοιμη να αντιδράσει σε απειλές.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δύναμη του παραδείγματος που δημιουργεί η παρουσία γυναικών στα Δ.Σ. Οταν άνθρωποι από διαφορετικές ομάδες μπορούν να φθάσουν μέχρι την κορυφή της πυραμίδας, η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες αυξάνεται, ενισχύοντας την κινητικότητα και διευκολύνοντας την ανέλιξη ταλαντούχων ανθρώπων στην επιχείρηση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών σε Δ.Σ. Ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο...

Κλειστός για λόγους ασφαλείας...


Προσωρινά κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Δήλου
... ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου...
Κλειστά θα παραμείνουν για λίγες μέρες, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Δήλου, για λόγους ασφαλείας. 
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, τμήματα του χώρου και το Μουσείο θα είναι επισκέψιμα ύστερα από συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-3:00. 
Από τις αρχές Απριλίου αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Δήλου με διευρυμένο ωράριο.

Στην Αμφίπολη ο Ξυδάκης...


o-ksudakis-ksenageitai-stin-amfipoli-apo-tin-peristeri
Σε εξέλιξη είναι ξενάγηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.

Τον υπουργό ξεναγεί η επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. Ο κ. Ξυδάκης συνοδεύεται από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά...

Ξυδάκης για Αμφίπολη: Εμείς δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς...



...να πηδάμε τα σκάμματα (ΒΙΝΤΕΟ)...
  Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που έγιναν χθες, Παρασκευή 13 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την...
αλλαγή στάσης που θα κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά πετώντας σπόντες για τους προκατόχους του. Αρχικά στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε αρχικά πως «δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός Πολιτισμού να είναι εναντίον της ανασκαφής. Το θέμα είναι ότι οι υπουργοί και οι πολιτικοί δεν πρέπει να πάνε να κάνουν τη δουλειά του επιστήμονα».

Βολές κατά Σαμαρά: Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε εμείς τα σκάμματα
   Στην συνέχεια και ενώ αρνήθηκε ευγενικά από τους δημοσιογράφους να βρίσκονται στη σημερινή ξενάγηση στην Αμφίπολη ανέφερε: «Η ανασκαφή είναι για τους επιστήμονες. Όταν θα είναι έτοιμοι θα καλέσουν τους δημοσιογράφους και θα κάνουν ανακοινώσεις». Και συνέχισε: «Σεβόμαστε μερικά πράματα. Όταν ο επιστήμονας έχει να πει κάτι θα βγει και θα το πει. Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε εμείς τα σκάμματα» σχολίασε δηκτικά, φωτογραφίζοντας μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα ο κ. Ξυδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η κ. Περιστέρη θα συνεχίσει να είναι η επικεφαλής αρχαιολόγος σημειώνοντας: «Θα ζητήσουμε από την κ. Περιστέρη να συνεχίσει την έρευνα της και κυρίως τα συμπεράσματα της και τις ερμηνείες της». Ενημέρωσε επίσης πως «Δεν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα της ανασκαφής. Σ' αυτή τη φάση έχει χαρακτήρα σωστικό. Θα γίνει ότι προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος», ενώ τέλος για τα κονδύλια ανέφερε: «Δε νομίζω ότι ποτέ η Αμφίπολη υπέφερε από κονδύλια.Υπέφερε από άλλα πράγματα», μια δήλωση που υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την αλλαγή στάσης που υπάρχει.
Το ζήτημα της Αμφίπολης μονοπώλησε, εξάλλου, το ενδιαφέρον της συνάντησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ του Απ. Τζιτζικώστα του κ. Ξυδάκη.Πέρα από την Αμφίπολη, τόσο ο Απ. Τζιτζικώστας όσο και ο Ν. Ξυδάκης έδειξαν ότι είχαν ταύτιση απόψεων στην κατεύθυνση να υπολογίζεται ο Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ενώ έγινε και κουβέντα για αξιοποίηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
 
από: Rthes.gr

Σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, στο Μαξίμου...


Οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσίπρας
Δεν θα συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης...
Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο τραπέζι θα τεθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τσίπρας αναμένεται να το θέσει την προσεχή Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.
Στη σύσκεψη δεν θα συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε συνέδριο στη λίμνη Κόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις του με τους ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κ.κ. Γιουνκέρ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής.
newmoney.gr.

Εθιμοτυπικές επισκέψεις στον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας ...


undefined

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετέβη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο νέος ΠτΔ δέχεται σήμερα τα συγχαρητήρια των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων.

Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τον Προκόπη Παυλόπουλο, o οποίος δέχεται σήμερα τα συγχαρητήρια της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.
left.gr

Καρχιμάκης: «Οι κυβερνώντες ευτυχώς δεν έχουν Βενιζέλο»...


undefined
Αιχμές Μιχάλη Καρχιμάκη κατά Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή τη διαφωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. 
 
Οπως αναφέρει ο Καρχιμάκης: 
 
«Μην θλίβεστε και μην φοβάστε για την διεξαγωγή ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος. Ίσως οι κυβερνώντες να είναι σίγουροι ότι δεν έχουν Βενιζέλους μέσα στο κόμμα τους. Χωρίς να χαριζόμαστε και σε όλους εκείνους που το επιδιώκουν και το υπερασπίζονται κατά περίπτωση και αλά κάρτ».

Μάθετε να βρίζετε στα...

...Αρχαία Ελληνικά αλά Ζουράρις






mathete-na-brizete-staarxaia-ellinika-ala-zouraris

Το...απόφθεγμα του Ζουράρι μας «έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος» κάνει θραύση στο διαδίκτυο και έχει «εξάψει» την ευρηματικότητα χρηστών που επιχειρούν να αποδώσουν στα αρχαία ελληνικά, αλά Ζουράρις, γνωστές ...βρώμικες φράσεις.
Οι παλαιότεροι ισως να θυμούνται το «τοις επι χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα». Υπάρχουν όμως και άλλες, πολλές. Αλιεύσαμε ορισμένες, τις ηπιότερες.
  • Οδευε εις συνουσίαν
  • Ευμεγέθους σωματικής διάπλασης ατομικός εραστής
  • Τα εκ μεταξίου γενόμενα εσωενδύματα εκ μεταξίου γενόμενα οπίσθια απαιτούσι
  • Συγγνώμη εύειδες κοράσιον, ο σος πατήρ σακχαροπλάστης ετύγχανε ών;
  • Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις
  • Λαβέ ταύτα Ελισσάβετ και ποίησέ τα επί πλαισίου ( Πάρτα Λίζα καί κάν'τα....κορνίζα!)
  • Αφόδευε υψηλά και ηγνάντει

Οι βρισιές των Αρχαίων Ελλήνων 

τού Δ.Χατζόπουλου

Βέβαια και οι Αρχαίοι Έλληνες κατέβαζαν τους Θεους του Ολύμπου! Ιδού μερικές από τις πιο συνηθισμένες βωμολοχίες των προγόνων μας, οπως καταγράφονται το βιβλίο του Μάριου Βερέττα, «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων»,

ΑΝΑΣΕΙΣΙΦΑΛΛΟΣ φιλήδονη γυναίκα που πιάνει και κουνάει το φαλλό
ΓΛΩΤΤΟΔΕΨΕΩ κάνω μαλάξεις με τη γλώσσα
ΓΥΝΑΙΚΟΠΙΠΗΣ μπανιστιρτζής
ΔΡΟΜΑΣ: πoρνη του δρόμου
ΕΣΧΑΡΑ : γυναικείο αιδoίο
ΕΥΠΥΓΟΣ: γυναίκα με ωραία οπίσθια
ΚΑΣΣΩΡΙΣ: πoρνη [κασσωρίς = από το κάσις (αδελφός, εταίρος)]
ΜΥΖΟΥΡΙΣ γυναίκα που βυζαίνει πέoς
ΠΗΘΙΚΑΛΩΠΗΞ άνθρωπος πανούργος
ΡΩΠΟΠΕΡΠΕΡΗΘΡΑΣ: άνδρας που εκτομίζει ακατάπαυστα βλακείες
ΗΔΟΝΟΘΗΚΗ: το αιδοίo
ΚΥΝΤΕΡΟΣ: ο αναίσχυντος, ο κοπρίτης
ΛΕΧΡΙΟΣ: Λεχρίτης
ΛΟΧΜΗ: το τριχωτό αιδoίο
(από thetoc.gr)

Ο συμφοιτητής μου, Έλληνας διαπραγματευτής του Brussels Group, Ν. Θεοχαράκης


undefined
                                                       
undefined
τού Περικλή Βασιλόπουλου

Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, και εσχάτως Γενικός  Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο ΥΠΟΙΚ είναι ο επικεφαλής της 6μελούς Ελληνικής αντιπροσωπείας στο λεγόμενο Brussels group, κωδική ονομασία του οργάνου των τεχνικών συζητήσεων με τους τέσσερις πλέον εκπροσώπους των δανειστών. Δηλαδή το διάδοχο σχήμα της Τριμερούς (Τρόικας) που ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι είναι ακόμη τρόικα. Αναλαμβάνει λοιπόν ένα βαρύ καθήκον που στο παρελθόν κάλυπταν οι μονίμως ΄τρομοκρατημένοι΄ Έλληνες υπουργοί. Και όλοι μας ελπίζουμε ότι θα τα βγάλει πέρα. 
Μερικοί του προσάπτουν ότι δεν έχει πολιτική εμπειρία την στιγμή που αναλαμβάνει ένα τεράστιο πολιτικό βάρος διαπραγματεύσεων με ανάγκη λεπτών χειρισμών. Εάν  εννοούν ότι δεν έχει πρόσφατο κομματικό παρελθόν στο γνωστό ζουγκλοειδές Ελληνικό παρακμιακό κομματικό σύστημα έχουν δίκιο. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο του πλεονέκτημα. Όμως ο Νίκος Θεοχαράκης έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία που την απέκτησε ακριβώς τότε που έπρεπε. 
Γνωριστήκαμε ως πρωτοετείς φοιτητές το 1975 στο τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (ΠΟΕ) της Νομικής στην αιχμή του κινήματος της αποχουντοποίησης στα ΑΕΙ (συμφοιτητής μας τότε και ο Γιάννης Στουρνάρας  νυν Διοικητής της ΤτΕ). Ως εκπρόσωπος της ΑΑΣΠΕ  (Αντιφασιστική Αντιιμπεριαλιστική Σπουδαστική Παράταξη Ελλάδας) της παράταξης που είχε προωθήσει την αποχή από τα μαθήματα του ‘φασίστα Παν Παυλόπουλου΄ (τον είχε τοποθετήσει η Χούντα στο ΚΕΠΕ) βρισκόμουν στο φόρτε της δυναμικής διεκδίκησης μαζί βεβαίως με πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες συμφοιτητές.  Ενώ λοιπόν οδηγούσαμε τον ‘φασίστα’ εκτός του Αμφιθεάτρου της Φυσικο-Μαθηματικής στην Σίνα πλησίασε ο Νίκος που του είπε ‘εκτός από Χουντικός είστε και κακός επιστήμονας’ και του μίλησε για την επιστημονική του μεροληψία. 
Ήμασταν μόλις 19 ετών και ο Νίκος Θεοχαράκης μιλούσε ήδη έξι ξένες γλώσσες, λάτρευε την Γλωσσολογία και τα Οικονομικά. Θυμάμαι ότι έμεινα έκπληκτος. Μετά το γεγονός με πλησίασε και μου είπε ΄είμαστε μια ομάδα Ανεξάρτητων φοιτητών συμφωνούμε με την αποχή αλλά θέλουμε να κάνουμε μαζί και άλλες δράσεις. Η Αποχή δεν αρκεί πρέπει να κάνουμε και ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει μια εναλλακτική οδό προς τη ΓΝΩΣΗ’.
Ενθουσιάστηκα. Αν και οι οργανώσεις...

Γιά νά χορτάσουν τή βουλιμία τους …νά μήν καταβληθούν γιά 1-2 μήνες μισθοί


undefined
Nα μην καταβληθούν για 1-2 μήνες μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων που λήγουν, απαίτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας κατά τη...
διάρκεια των συνομιλιών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Αθήνας και θεσμών. Και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τούς είπε πώς «είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις».

Αυτά έγιναν γνωστά χθες το βράδυ και δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία στην Ελλάδα και όπου αλλού παρακολουθούν την ανοιχτή κρίση στην ευρωζώνη, για τις πραγματικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς των ευρωκρατών και εν γένει της χρηματοπιστωτικής νομενκλατούρας που διευθύνει το παγκόσμιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κανείς με τέτοιους «εταίρους» που βγάζουν από τη μύγα όλο και περισσότερο ξύγκι για να χορτάσουν τη βουλιμία τους, αποκρύπτοντας την ουσία της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν (και μέσα στην αναπτυγμένη Ευρώπη); Οτι δηλαδή, δημιουργούν ενσυνείδητα οικονομικές φούσκες εδώ κι εκεί με άφθονο δανεισμό για να πουλάνε τα υπερτιμημένα προϊόντα τους και να συσσωρεύουν κέρδη που ξαναγίνονται δανειακά κεφάλαια πάλι για την κατανάλωση των προϊόντων τους από τις κοινωνίες οι οποίες ανεπαισθήτως κάποτε χρεοκοπούν. Και τότε τις κατηγορούν για ασωτείες και διαφθορά και υπό την απειλή οριστικής κατάρρευσης των οικονομιών τους αναλαμβάνουν να τις σώσουν με το ζόρι, αυξάνοντας κι άλλο το ήδη υπέρογκο χρέος τους. Χθές η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, αύριο, η Ιταλία η Γαλλία κ.ο.κ.

Ο ένας δρόμος είναι αυτός που ζήσαμε με την «εσωτερική υποτίμηση», την σχεδόν απόλυτη καταστροφή της εργατικής τάξης, τον αφανισμό του όποιου κράτους πρόνοιας είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα και τη βίαιη μεταφορά του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου στα χέρια (ή στις τράπεζες) των δανειστών και της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Ο άλλος δρόμος, που μόλις τώρα έχει ξεκινήσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. προϋποθέτει πρώτον, ρήξη με τους «θεσμούς» και τις πολιτικές τους και δεύτερον, μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία μέσα κι έξω από την Ελλάδα, που θα πιστέψει και θα αντέξει αυτή την ιστορική ρήξη και θα εργαστεί συστηματικά για τη δίκαιη, δημιουργική, αλληλέγγυα και δημοκρατική ανασυγκρότηση σε νέες -σοσιαλιστικές- βάσεις της χώρας.

Οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχημένο, θνησιγενές και συνεπώς μεταβατικό υπέρ μιας νέας ακόμα χειρότερης βαρβαρότητας…

Δημήτρης Τρίμης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Ποιοί πληρώνουν τά έξοδα τής Πέτροβα;...

  Ο λογαριασμός στην… δανειακή σύμβαση!..

Αν δείτε τούτες τις ημέρες κάποιους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να κυκλοφορούν στους δρόμους κρατώντας ανά χείρας τα laptop τους και να…
οδεύουν, εν ώρα εργασίας, στο Χίλτον μην ανησυχήσετε.
Εκεί έχουν εγκατασταθεί τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, επικεφαλής των τεχνικών αυτών κλιμακίων είναι η Βουλγάρα Εύα Πέτροβα, του ΔΝΤ.
«Θα πείτε : δεν είναι η ίδια που ήταν και στην προηγούμενη κατάσταση; Τι σημασία έχει, απλώς η κυρία Πέτροβα είχε στο παρελθόν (επί μνημονίου δηλαδή) εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνεργαζόταν εκεί με τους υπαλλήλους, ενώ τώρα θα είναι εγκαταστημένη στο Χίλτον και θα πηγαίνουν οι υπάλληλοι εκεί. Ρώτησα ποιοι πληρώνουν όλα αυτά τα έξοδα και σας μεταφέρω την απάντηση του αρμοδίου: «Τα έξοδα της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων, δηλαδή διαμονή, διατροφή κτλ, περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση»…