Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"

Τα μαύρα σύννεφα

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Και ενώ τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στον ορίζοντα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την προεδρική εκλογή. Τα μαύρα σύννεφα δεν είναι μόνο τα ελληνικά spreads (χθες τα ελληνικά επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έσπασαν το φράγμα του 7%), ούτε η κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ξαναέσπασε το φράγμα των 1.000 μονάδων (προς τα κάτω). Είναι και διάφορες μικρές ειδήσεις από την αλλοδαπή, στις οποίες δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Το γεγονός δηλαδή ότι τα ομόλογα της Φινλανδίας έχασαν την κατάταξη ΑΑΑ σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της μπορεί να αυξηθεί. Και όταν αυξάνεται το κόστος δανεισμού μιας πιστώτριάς μας χώρας, μπορεί οι λαϊκιστικές φωνές εκεί να κερδίσουν πόντους στη διαμάχη περί της Ελλάδος ή, έστω, να ακουστούν οι φωνές που λένε ότι δανείζονται ακριβά για να δανείσουν φθηνά τους «τεμπέληδες του Νότου».

Το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία αγκομαχά δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς («το ’χαμε πει εμείς...») αλλά για περισυλλογή, επειδή η χώρα που αγαπάμε να μισούμε είναι η μόνη μεγάλη ατμομηχανή που απέμεινε στην ευρωπαϊκή οικονομία. Βεβαίως, σε αυτή τη φάση η πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στις 106,3 μονάδες από 108 μονάδες (είναι το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιούλιο του 2013 και από τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεών του από το αποκορύφωμα της κρίσης στην Ευρωζώνη, το 2012) μπορεί να μη σημαίνει πολλά, αλλά καλό είναι η χώρα να πάρει υπόψη της ότι και η γερμανική οικονομία έχει πολλές μεταρρυθμίσεις στο ντουλάπι της.

O επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποίησε ότι «η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», υπονοώντας τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας το 2001, όταν ήταν καγκελάριος ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια...» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών για επενδυτές, για νέους ανθρώπους, η επιτάχυνση της διαδικασίας του επιχειρείν και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικές παράμετροι για να φέρουν πίσω ιδιώτες επενδυτές». Και αν η Γερμανία θα έχει προβλήματα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που δεν κάνει, μπορούμε να φανταστούμε τη δική μας κατάσταση.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η «νεοφιλελεύθερη» Ιρλανδία, επειδή ακριβώς έκανε τις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο βγήκε γρήγορα από το Μνημόνιο, αλλά ανθεί και πάλι. Ενώ προϋπολόγισαν ανάπτυξη 2,1%, αναθεώρησαν τον δείκτη στο 3%, αλλά όπως δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών, μάλλον το 2014 θα κλείσει με ανάπτυξη 4,5%. Είναι «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο «Γκάρντιαν» (18.9.2014).

Κι εμείς μετράμε και ξαναμετράμε... Οχι τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν την τσέπη και τη ζωή μας, αλλά εάν θα συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 για να έχουμε προεδρική εκλογή ή των 120 για να μπλοκάρει. Και όλα αυτά για ένα πουκάμισο αδειανό, για έναν Πρόεδρο που δεν έχει αρμοδιότητες. Εν τω μεταξύ, τα σύννεφα θα συνεχίσουν να πυκνώνουν κι αν έρθει πάλι καταιγίδα, μαντέψτε ποιον θα πνίξει πρώτο...
kathimerini.gr

Ο Πανούσης δίνει... οδηγίες στον ΣΥΡΙΖΑ;


Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «στιγματίσει» προληπτικά βουλευτές που τυχόν μαδούν τη μαργαρίτα για την προεδρική εκλογή. panousisΕπίσης, είναι γνωστό ότι από τους πρώτους που διατύπωσαν δημοσίως τέτοια υπονοούμενα περί χρηματισμού, ήταν ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία στις 5 Ιουλίου. Όμως, αν διαβάσει προσεκτικά κάποιος τα όσα έλεγε τότε ο Γιάννης Πανούσης, θα διαπιστώσει ότι τουλάχιστον οι ΣΥΡΙΖΑίοι διάβασαν... πολύ προσεκτικά τη συνέντευξή του.
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ότι θα μπλοκάρει την εκλογή πάση θυσία, ότι θέλει πραγματικά εκλογές δηλαδή, τότε μπορεί να αυξήσει την πίεση σ' αυτούς που σκέφτονται να στηρίξουν τον Σαμαρά και να καταστήσει τη συμφωνία πολιτικά δύσκολη», έλεγε τότε ο Γιάννης Πανούσης και όταν ερωτάτο από τον δημοσιογράφο «με ποιον τρόπο μπορεί να μπλοκάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την προεδρική εκλογή, είχε απαντήσει: «Εάν καταγγείλει για χρηματισμό, για συναλλαγή και αποστασία τους βουλευτές που θα το σκεφτούν, τότε θα δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα μέσα στο λαό που θα δυσκολέψει τις παρασκηνιακές κινήσεις. Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υψώσει τους τόνους και αφήσει το πράγμα να κυλήσει, τότε θα διευκολύνει τον Σαμαρά».
Μ' άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα κάνει ό,τι... έλεγε στις 5 Ιουλίου ο Γιάννης Πανούσης!
 matrix24.gr

Η γελοιοποίηση μιας πολιτικής...

«Η θεωρία περί οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, κατέρρευσε με πάταγο»…

Η δικομματική κυβέρνηση επιλέγει την πόλωση γιατί δεν έχει τίποτε άλλο να παρουσιάσει και προσδοκά πως...
με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης επί παντός επιστητού και με κάθε μέσο θα καταφέρει να συσπειρώσει το στελεχικό δυναμικό της και να περιορίσει τις διαρροές στο επίπεδο του εκλογικού ακροατηρίου της. Το κλίμα είναι βαρύ για το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου. Η θεωρία περί οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια κατέρρευσε με πάταγο ύστερα από τις παρεμβάσεις των δανειστών που προσγείωσαν ανώμαλα τους δοκησίσοφους του κυβερνητικού επιτελείου.

Τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν αρνητικά, γελοιοποιώντας τις προβλέψεις για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οι ενστάσεις για την πολιτική Σαμαρά εκδηλώνονται πια δημοσίως και όσο η πραγματικότητα κονιορτοποιεί τις αισιόδοξες κατασκευές, τόσο θα πυκνώνουν οι αμφιβολίες για την επάρκεια της ηγετικής ομάδας και για την ικανότητά της να οδηγήσει το κόμμα αξιοπρεπώς στις εκλογές. Τα πράγματα είναι χειρότερα στον άλλο εταίρο της κυβέρνησης.

Η λέξη «εμφύλιος» μάλλον δεν περιγράφει με ακρίβεια αυτά που συμβαίνουν στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα. Από παντού ξεπηδούν κινήσεις ευθείας αμφισβήτησης του αρχηγού και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση μαχητικής συνύπαρξης των διαφόρων τάσεων σύντομα θα εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση, σίγουρα μετά τις εκλογές, ενδεχομένως και πριν απ’ αυτές...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Τάσου Παππά, πατήστε εδώ

Ποια «έξοδος από το μνημόνιο»; Πλάκα μας κάνετε;




Σταύρος Χριστακόπουλος
«Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά αυτό που θα μείνει είναι μια ισχυρή επιτήρηση». Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττει η κυβέρνηση απ’ όλες τις πλευρές που συγκροτούν την ομάδα των επίσημων δανειστών της χώρας, όταν διατυπώνει το αίτημα για «έξοδο από το μνημόνιο», «αποσύνδεση από το ΔΝΤ» και «επιστροφή στις αγορές».

Μπορεί οι δανειστές να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα, αλλά η επωδός είναι κοινή. Σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το τρέχον μνημόνιο, αυτό θα γίνει υπό όρους:

1. Δεν θα συμβεί τίποτε χωρίς την αποφασιστική γνώμη των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι για την προοπτική η Ελλάδα να βγει πλήρως και «καθαρά» από το μνημόνιο κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

2. Η Ελλάδα αδυνατεί να βγει στις αγορές για να δανειστεί εμφανίζοντας χρηματοδοτικό κενό 25-27 δισ. την επόμενη διετία. Άρα, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από το μνημόνιο, που μόνο βέβαιη δεν είναι, θα πρέπει, όπως λέει το ΔΝΤ, να εξοπλιστεί με μια προληπτικού χαρακτήρα «γραμμή χρηματοδότησης», η οποία, αν χρησιμοποιηθεί, θα επισύρει νέα μέτρα και δεσμεύσεις.

Αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Εάν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, θα υπάρξουν και όροι. Αυτό είναι γεγονός, δεν είναι πρόταση». Πλην όμως ο Ντάισελμπλουμ δεν υπόσχεται ότι η πρόταση του ΔΝΤ θα γίνει αποδεκτή. Αντιθέτως ξεκαθαρίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν τι ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα, και μάλιστα όχι τώρα:

● «Είναι λίγο νωρίς για να σας πω. Είμαστε ακόμα στη μέση της αξιολόγησης του προγράμματος, που εκτείνεται έως το τέλος του χρόνου. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα και υπάρχουν περαιτέρω εκταμιεύσεις».

● «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και στη βάση αυτή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον. Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο το καλοκαίρι αλλά χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις περαιτέρω πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά, θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το τι θα ακολουθήσει μετά το ελληνικό πρόγραμμα».

Συνεπώς οι «μεταρρυθμίσεις» παραμένουν πάνω στο τραπέζι και χωρίς αυτές καμιά σοβαρή συζήτηση δεν μπορεί να γίνει.

3. Ακόμη και αν η Ελλάδα βγει τυπικά από το τρέχον μνημόνιο στο τέλος τους έτους, οι αποφάσεις για το χρέος δεν θα ληφθούν ταυτόχρονα – αντιθέτως θεωρείται βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα και η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να τινάξει στον αέρα τον όποιο πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό.

4. Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει μια φόρμουλα διατύπωσης ώστε να πείθει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευθύνη του όποιου μελλοντικού «προγράμματος», όμως πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Σαμαράς είχε και στο παρελθόν αποδεχθεί την «ιδιοκτησία» του μνημονίου, χωρίς αυτό να του προσφέρει ούτε ίχνος αυτονομίας έναντι της τρόικας.

5. Παρά την πολυετή εφαρμογή των μνημονιακών συνταγών, οι «μεταρρυθμιστικές» εκκρεμότητες είναι ακόμη πολλές, με πολύ σημαντικές, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο θα απαιτηθεί η εφαρμογή τους και του σχήματος επιτήρησης που θα τις επιβάλει.

Ήδη πάντως εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν τα κατώτατα όρια των συντάξεών τους να καταρρέουν, ως μια έμπρακτη απόδειξη του ότι η κυβέρνηση από τη μια διεκδικεί την... αναβολή του ασφαλιστικού και από την άλλη προχωρεί ταχέως σε επώδυνες αλλαγές του.

Τα... ηλεκτροφόρα σύρματα

Η... τσάτρα - πάτρα ρητορική για «έξοδο από το μνημόνιο», με το χρέος αρρύθμιστο και την επιτήρηση ισχυρή υπό νέο μανδύα, και η αποτυχημένη προσπάθεια για χρονική μετάθεση συμφωνημένων «μεταρρυθμίσεων» είναι τα στοιχεία που συνθέτουν όχι το πέρασμα σε μια «μεταμνημονιακή» εποχή, αλλά την απόπειρα να αποφευχθεί η εκλογική καταστροφή της Ν.Δ. και να κληροδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα διαφορετικά στρατόπεδα των δανειστών δεν ακούγεται καλά η ιδέα περί πρόωρης αποχώρησης της Ελλάδας από το μνημόνιο. Όχι μόνο λόγω...

Ο δείκτης ανοησίας…

Η πτώση του Χρηματιστηρίου και η άνοδος των spreads δείχνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, υπογράμμισε στο σχόλιο του στο STAR, ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ζούμε μέρες 2009. Η…
Αντιπολίτευση πιέζει για εκλογές ενόψει της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πραγματοποιεί βεβιασμένες κινήσεις θέλοντας να βγάλει, μέσα σε 4 μήνες, τη χώρα από το ΔΝΤ και το μνημόνιο, διαδικασίες που κανονικά θα κρατούσαν κάπου ενάμιση χρόνο.

Κατά τον σχολιαστή του STAR επαπειλείται εθνική και πολιτική περιπέτεια. «Έχει ανέβει ο δείκτης της ανοησίας», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους μεν και τους δε να σοβαρευτούν…

Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Τ’ ακούσαμε κι αυτό. Ο άνθρωπος που κυβερνάει τη χώρα να λέει, πως για όλα φταίει η Αντιπολίτευση, που ακόμα δεν έχει κυβερνήσει.

Δηλαδή οι Αγορές υπολογίζουν την Αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση (ήμαρτον Kύριε, που τα λέει αυτά!).

Στο υπουργικό συμβούλιο εξαπέλυσε…
όπως είπε ο Δ. Τάκης στο MEGA, σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το κραχ στο χρηματιστήριο και την άνοδο των spreads. Η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη…
 

Πνίγει τον πόνο του στο Κολωνάκι...

Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται ο Άρης. Πνίγει το παράπονό του μαζί με φίλους, συζητώντας μεταμεσονύχτια στου «PIT» στο Κολωνάκι. 

Δεν...
μπορεί, σου λέει, ο «αντάρτης» Νικήτας Κακλαμάνης να έκανε τόση ζημιά στην παράταξη αλλά και στον ίδιο στις δημοτικές εκλογές και να επιστρέφει με δόξα και τιμή στη ΝΔ. Και μάλιστα με ιδιόχειρη επιστολή του Πρωθυπουργού. Και ο ίδιος; Να τον έχουν κάνει όλοι πέρα. Να μην του δίνουν οι γαλάζιοι σημασία ή τίτλους; 

Να μην τον έχουν καν ούτε στα φαβορί για να καταλάβει τη θέση του υπουργού Αμυνας, τώρα που φεύγει ο Δ. Αβραμόπουλος;

Προσωπικό δράμα...

Πηγή: "Βηματοδότης"

Κάνει πίσω η κυβέρνηση…

Δεν βγαίνουμε από τις αγορές. Μένουμε στα μνημόνια και το ΔΝΤ…

Η είδηση βγήκε από το Reuters και επαληθεύτηκε λίγες ώρες αργότερα. Η κυβέρνηση κάνει πίσω σ’ όλα αυτά που έλεγε σχετικά με το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Δεν…
βγαίνουμε στις αγορές και μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, παρά τις κινήσεις κατευνασμού που φαίνεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα αρχίσει να πιέζει ακόμη περισσότερο για εκλογές, που μάλλον τώρα είναι πιο κοντά, από τους 4 μήνες…

Μόνο με τα εσώρουχά της, δεν ασχολήθηκε η ΝΕΡΙΤ...

Είπαμε να ευχαριστήσουμε την Αμάλ Αλαμουντίν για την προθυμία της να υποστηρίξει νομικά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ναι, να την...
εκθειάσουμε και να την ενθαρρύνουμε στην πρωτοβουλία της.

Διαφωνούμε, όμως, με το χαμηλό επίπεδο προβολής τού κάθε βήματός της, όχι μόνο από τους παπαράτσι, αλλά και από τηλεοπτικούς παρουσιαστές και παρουσιάστριες, που στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ αφιέρωσαν -στο σημερινό ζενίθ της φτώχειας- πάνω από 10 λεπτά της ώρας για το μενού των προσφερθέντων σ' αυτήν γευμάτων, για την αμφίεση, την υπόδηση, τα σκουλαρίκια -και δεν θυμάμαι αν έγινε λόγος και για τα εσώρουχά της...

Π.ΜΑΚ. - enet.gr

Ζωή και κότα, η Αμάλ…

στην Αθήνα…

Δεν της κάνει κέφι να φύγει. Τους έχει όλους και όλα στα πόδια της. Υπουργούς πρωθυπουργούς, μεγαλοεπιχειρηματίες και παραμονή μέσα στη χλίδα.

O Τασούλας τρέχει ξελιγωμένος ξοπίσω της, ενώ η Όλγα (Κεφαλογιάννη) την έχει από κοντά και μη στάξει και μη βρέξει.

Απόψε τρώει στο Athens Plaza, προσκεκλημένη του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Κι άσε τον Κλούνεϊ και τα μάρμαρα, να περιμένουν…

Και τα 30 αργύρια του Συμπιλίδη;..

Ήταν άνοιξη του 2012, αν θυμάμαι καλά, και τα κόμματα ετοίμαζαν τα ψηφοδέλτιά τους για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. 

Εκεί, λοιπόν ανάμεσα στα παζαρέματα και στα μαγειρέματα, να σου κι ο Συμπιλίδης να...
ψάχνει μια θέση κι αυτός στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον νομό Κιλκίς. 

Τι το 'θελε όμως; Ποιος είδε τον Κυριάκο και δεν τον φοβήθηκε; Άστραψε και βρόντηξε ο υιός του επίτιμου στην ιδέα της επιστροφής Συμπιλίδη στη Νέα Δημοκρατία. Πώς να ξεχάσει ο άνθρωπος την παραίτηση του βουλευτή Κιλκίς το '93, που προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη; 

Έτσι, λοιπόν, τον Απρίλιο του 2012, εκτός από την εσωκομματική γκρίνια για τον Μακεδόνα πολιτικό, που μετά την πτώση Μητσοτάκη τιμήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά με τη θέση του γενικού διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης, Μητσοτάκης και Συμπιλίδης έριξαν και έναν αλησμόνητο καβγά μέσω διαδικτύου. «Αισθάνομαι υπερήφανος, γιατί απάλλαξα την παράταξη απ' τον πατέρα σου» υπερηφανεύθηκε ο Γιώργος Συμπιλίδης για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Ν.Δ. το '93. Για «πολιτικά εγκλήματα που δεν έχουν παραγραφεί» του απάντησε οργισμένος ο Κυριάκος. «Να πας να κολλήσεις κανένα ένσημο και να μην ζεις από τα λεφτά του ελληνικού λαού» συνέχισε ο Συμπιλίδης για να πάρει την εξής απάντηση: «20 χρόνια περίμενες να εξαργυρώσεις και πολιτικά τα τριάκοντα αργύρια».

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως μια πληρωμένη απάντηση σε έναν κοινό προδότη, έναν αποστάτη, έναν Ιούδα της παράταξης, αν δεν περιείχε ένα «και» που αλλάζει εντελώς το νόημα της πρότασης. Με την απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Συμπιλίδη πως, πέραν της επιχειρούμενης πολιτικής εξαργύρωσης, υπήρξαν και κάποιας άλλης μορφής ανταλλάγματα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το '93. Τα τριάκοντα αργύρια, στην απάντηση Μητσοτάκη, πήραν τη μορφή της καταγγελίας περί χρηματισμού και ο δημόσιος διάλογος των δύο πολιτικών έλαβε τέλος εκεί. Τις επόμενες ώρες ο ηλεκτρονικός Τύπος έστησε γλέντι κανονικό με τον καυγά τους, αφήνοντας τους αναγνώστες με την απορία. 

Είναι δυνατόν ο Μητσοτάκης να του λέει ότι τσέπωσε τα αργύρια το '93 και ο άλλος να σφυρίζει αδιάφορα; Είναι δυνατόν ένας υπουργός να κατηγορεί έναν πρώην βουλευτή ότι χρηματίστηκε και να μην τον καλεί ένας εισαγγελέας να δώσει εξηγήσεις; Αλλά είπαμε, τότε ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα...

Πέτρος Κατσάκος

Ας τις καταργήσουν...

Οταν σε μία χώρα οι εκλογές αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες ως επικίνδυνες, τότε βρίσκεται η...
Δημοκρατία της εν κινδύνω...

Μετά, λοιπόν, τον πρωθυπουργό που τις αποκάλεσε «αυτοκτονία» και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που τις θεωρεί «επιζήμιες», μας ήρθε από το φαύλο παρελθόν που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης να τις χαρακτηρίσει «άσκοπες»...

Ε, άμα τους χαλάνε τόσο πολύ, ας τις καταργήσουν!

Να μην αγχώνονται και μας πάθουν τίποτα...

Και μετά τι θ' απογίνουμε χωρίς εθνοσωτήρες;.. 

Γιώργος Τζεδάκις ("Φουαγιέ" - enet.gr)