Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τεσσαρακοστή δεύτερη επέτειος μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Straight Out Of Camera

thepressproject.gr

Το σκίτσο της ημέρας από τον Δημήτρη Δημαρέλο


Κοινές στρατιωτικές επιδρομές κατά του ΙΚ συμφώνησαν Ολάντ και Πούτιν

Κοινές στρατιωτικές επιδρομές κατά του ΙΚ συμφώνησαν Ολάντ και Πούτιν
To Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ που έχει επιτελικό ρόλο στις επιθέσεις κατά του ισλαμικού Κράτους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκριναν τη «στενότερη συνεργασία» των υπηρεσιών πληροφοριών τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο. «Συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές και ένας στενότερος συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών και των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών στη δράση τους εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια συνεδρίαση του γενικού επιτελείου στρατού που ήταν αφιερωμένη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, διέταξε τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο να έρθουν σε «άμεση επαφή με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ και να συνεργαστούν με τους Γάλλους συμμάχους». «Μια γαλλική ναυτική αποστολή με ένα αεροπλανοφόρο θα φτάσει σύντομα στον τομέα σας. Πρέπει να εγκαθιδρύσετε άμεση επαφή με τους Γάλλους να να εργαστείτε μαζί τους και να τους αντιμετωπίσετε σαν συμμάχους», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο μαζί τους για κοινές θαλάσσιες και εναέριες δράσεις», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Φρανσουά Ολάντ θα βρίσκεται στη Μόσχα στις 26 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν την κοινή δράση τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

από tanea.gr

Πότε και πώς φορολογούνται αδήλωτα μετρητά ή καταθέσεις

Περιουσία: Η αποκωδικοποίηση της φορολόγησης με 33% - Με ποια διαδικασία δικαιολογούνται εισοδήματα προηγούμενων οικονομικών ετών
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 08:45
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Κανόνες υπό τους οποίους θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και θα προσδιορίζεται εάν η «προσαύξηση» της περιουσίας τους έγινε με χρηματικά ποσά αποκτηθέντα νόμιμα ή παράνομα έθεσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε και κοινοποίησε στις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες (την υπ’ αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Α’ 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015).
Προσπαθώντας να καταστήσουμε ακόμη πιο κατανοητές τις διευκρινίσεις της συγκεκριμένης εγκυκλίου μπορούμε να πούμε καταρχήν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, ως «προσαύξηση περιουσίας», που μπορεί να τεθεί στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών για να ελεγχθεί το νόμιμο ή το παράνομο ή το αφανές της προέλευσής της, θεωρείται κάθε μορφής αύξηση της συνολικής αξίας των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και των χρηματικών κεφαλαίων (μετρητών, καταθέσεων και λοιπών αποταμιεύσεων) που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.
«Προσαύξηση περιουσίας» μπορεί να επέλθει με την αγορά ή την αποδοχή δωρεάς ή την αποδοχή κληρονομιάς ενός ακινήτου ή ενός αυτοκινήτου ή γενικότερα με την απόκτηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου - αντικειμένου μεγάλης αξίας. Σε κάθε περίπτωση που τα χρηματικά ποσά τα οποία δαπανήθηκαν από τον φορολογούμενο για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου περιουσιακού στοιχείου ή κινητού αντικειμένου μεγάλης αξίας δικαιολογούνται από νόμιμα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά του δεν τίθεται κανένα θέμα φορολόγησης της προσαύξησης της περιουσίας του.
Η προέλευση των χρημάτων για την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου μπορεί να δικαιολογηθεί με την επίκληση στοιχείων για τα εισοδήματα και τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσίας που έχουν περιληφθεί στις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις συνεχόμενων παρελθόντων ετών. Από τα στοιχεία αυτά μπορούν να σχηματιστούν συμπεράσματα για μη αναλωθέντα κεφάλαια (θετικές διαφορές μεταξύ αποκτηθέντων εισοδημάτων και τεκμαρτών δαπανών) που έχουν συσσωρευθεί τα έτη αυτά και μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη της αγοράς ενός περιουσιακού στοιχείου.
Η προέλευση του τιμήματος απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί με ληφθέν δάνειο ή με δωρεά χρηματικού ποσού ή με εισπραχθέντα έσοδα από την εκποίηση άλλου περιουσιακού στοιχείου ή με αποκτηθέντα κέρδη από λαχεία ή παιχνίδια του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,11% ή με τόκους και άλλες αποδόσεις αποταμιεύσεων και με κάθε έκτακτο εισόδημα ή έσοδο.
Για παράδειγμα, έστω ότι ένας φορολογούμενος για να αγοράσει ένα διαμέρισμα διέθεσε 100.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 50.000 ευρώ προήλθαν από το τίμημα που εισέπραξε πωλώντας ένα άλλο διαμέρισμα που κατείχε και τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ ήταν δωρεά από τον πατέρα του. Η «προσαύξηση» της περιουσίας του κατά 100.000 ευρώ μπορεί συνεπώς να δικαιολογηθεί στις φορολογικές αρχές με την προσκόμιση αφενός ενός αντιγράφου του συμβολαίου πώλησης του προηγούμενου διαμερίσματος, από το οποίο προκύπτει η είσπραξη του τιμήματος των 50.000 ευρώ, και αφετέρου της δήλωσης φόρου δωρεάς που υπέβαλε ο φορολογούμενος στην αρμόδια ΔΟΥ, από την οποία προκύπτει ότι ο πατέρας του τού έδωσε το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
«Προσαύξηση περιουσίας» μπορεί επίσης να επέλθει και με την είσπραξη ενός μεγάλου ποσού μετρητών από τον φορολογούμενο ή με την κατάθεση ενός ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του. Συνήθως στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον των φοροελεγκτικών υπηρεσιών εστιάζεται σε χρηματικά ποσά τα οποία είναι υψηλά σε σύγκριση με τα συνήθη μεγέθη κεφαλαίων τα οποία αποκτά αυτός ανά τακτά διαστήματα λόγω της εργασίας του.
Τα χρηματικά ποσά που συνήθως προσελκύουν τους ελεγκτές, όταν εντοπίζονται κυρίως σε τραπεζικές καταθέσεις του φορολογούμενου, είναι ποσά ασυνήθιστα υψηλά, δυσανάλογα και αναντίστοιχα προς το ύψος των συνήθων συναλλαγών του. Σε κάθε περίπτωση απόκτησης τέτοιων χρηματικών ποσών, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί από τους ελεγκτές να δικαιολογήσει την προέλευσή τους. Αν αυτός έχει στη διάθεσή του δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη νόμιμη πηγή προέλευσης των συγκεκριμένων χρημάτων, τότε αυτά δεν αντιμετωπίζονται ως μη νόμιμη ή αδικαιολόγητη «προσαύξηση περιουσίας» και δεν φορολογούνται.

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


Έρευνα τού ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ : Αυτοί είναι οι νεκροί του Πολυτεχνείου


Διαβάστε τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο. Δείτε σχεδιάγραμμα με το σημείο όπου έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκαν
Adtech Ad

Το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, προκαλώντας συζητήσεις και ισχυρισμούς, ακόμη κι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Το News 247 αναδημοσιεύει την έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τίτλο "Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973".

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, συγγραφέας και δημιουργός της έρευνας "Πολυτεχνείο '73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες" , "η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη 'ασυλία', στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου".
Από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει μια ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο "Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973". Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο κ.ο.κ.
Ένα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επιχειρείται στο σημείο αυτό μια συνοπτική παρουσίαση των πρώτων διαπιστώσεων, με έμφαση στη "γενεαλογία" του ζητήματος.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  • Αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, οι συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, αναζητείται η γενεαλογία τους, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις.
Η έρευνα προχωρά έτσι στη συγκρότηση ενός καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται. Για κάθε περίπτωση συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία.
Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως καταγράφονται συνοπτικά στον συνημμένο κατάλογο.
Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.
Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.

Δείτε το σχεδιάγραμμα σε μεγαλύτερες διαστάσεις
  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις
1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).
3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.
4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».
5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.
6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».
7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.
8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.
9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.
10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).
11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.
12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.
14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.
15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

ADVERTISEMENT
17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.
21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.
23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.
24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
* Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από τη σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα (βλ. ενδεικτικά Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004, σελ. 41-45, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολυτεχνείο ’73, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2004, σελ. 176-177, 424-425, Βαγγέλης Αγγελής & Ολύμπιος Δαφέρμος, Όνειρο ήταν, έκδοση ΕΔΙΑ-Οδυσσέας, Αθήνα 2005, σελ.378-388).
Περισσότερα: Πολυτεχνείο


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η Α-ΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Στον “αέρα” η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μύκονο 


Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνει η πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, καθώς δεν μπορεί να λάβει κανένα ποσό κρατικής χρηματοδότησης!
Ο λόγος είναι ότι  το προηγούμενο ΔΣ με ευθύνη του απερχόμενου προέδρου της κ. Δημήτρη Σκαγιά δεν υπέβαλε οικονομικούς απολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 στο ΔΣ του Δήμου κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής...
Την δυσλειτουργία αυτή είχαν καταγγείλει οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΚΕΠΟΜ  Δέσποινα Νάζου και Άννα Καμμή τόσο κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ του Δήμου όσο και στον Εισαγγελέα Εφετών και Πρωτοδικών  τον Αύγουστο 2014...
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μυκόνου, ο νέος πρόεδρος της α’ βάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Γιάννης Κουκάς ενημέρωσε τα μέλη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα σχολεία της α’ βάθμιας του νησιού.
«Χρωστάμε σε όσους μιλάνε ελληνικά» είπε και περιέγραψε μια ιδιαίτερα πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ίδιος και τα μέλη της επιτροπής, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες και τα προβλήματα των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της προσχολικής εκπαίδευσης με χρήματα που δίνονται από τους συλλόγους των γονέων και κηδεμόνων και με χορηγίες.
Την ίδια στιγμή η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή χρωστάει πολλά χρήματα, από τα προηγούμενα χρόνια, σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει «κοπεί» η πίστωση ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιχειρηματίες ειδικά βενζινοπώλες έχουν κατ’ επανάληψη τροφοδοτήσει τα σχολειά με πετρέλαιο με «αναγκαστική δωρεά» για να μην κρυώνουν τα παιδιά.
Είναι απλήρωτο για χρόνια και το ΙΚΑ καθαριστριών, καθώς υπάρχει χρέος της τάξης των 35.000 ευρώ που αναγκαστικά ρυθμίστηκε από τον κ. Iωάννη Κουκά για να μπορέσει να πάρει φορολογική ενημερότητα η σχολική επιτροπή, με ρύθμιση που δυστυχώς τελικά χάθηκε εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης!
Ο λόγος για τον οποίο δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση αυτή τη στιγμή η Σχολική Επιτροπή είναι το γεγονός ότι δεν υπέβαλε οικονομικό απολογισμό για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, παράλειψη που ανακάλυψαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν προχωρούν στην έγκριση νέων χρηματοδοτήσεων εάν δεν υποβληθούν όλοι οι απολογισμοί σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα οι οικονομικοί απολογισμοί για τα εν λόγω σχολικά έτη δεν κατατέθηκαν από τον τότε πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Σκαγιά στο ΔΣ του Δήμου αλλά στην νέα σχολική επιτροπή χωρίς την έγκριση του απερχόμενου ΔΣ αυτής και τελικά δεν έγιναν αποδεκτοί από την νέα σχολική επιτροπή αφού αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο πως κάποια από τα έξοδα και τις δαπάνες που περιγράφονταν δεν δικαιολογούνται και στην πραγματικότητα δεν είχαν γίνει ποτέ, όπως παρατήρησαν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των σχολείων, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των σχολικών επιτροπών!
Τη στιγμή που τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νησιού έχουν μείνει χωρίς χρηματοδότηση, γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που άπτονται σοβαρών ατομικών και ίσως ποινικών ευθυνών που βαραίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ως εκ τούτου απαιτούμε :
Να ενημερωθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο από τον σημερινό πρόεδρο και το ΔΣ της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ιωάν. Κουκά για την κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσει σε κινήσεις για την επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησής της.
Να κληθεί ορκωτός λογιστής από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή προκειμένου να ελέγξει τους οικονομικούς απολογισμούς των συγκεκριμένων ετών (2011 και 2012) αλλά και για να αποδοθούν τυχόν ατομικές και ποινικές ευθύνες.
– Να γίνει άμεσα αναφορά του προβλήματος και της κατάστασης στο ελεγκτικό συνέδριο της Σύρου.
– Να δοθεί άμεσα λύση, αρχικά στο διαδικαστικό θέμα, που αφορά την χρηματοδότηση της επιτροπής προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα το έργο της, μέχρι να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες στην προηγούμενη χρήση.

Κανείς δεν είναι πάνω από τους θεσμούς, πάνω από τα σχολεία μας, τα παιδιά, τους μαθητές και τις ανάγκες τους. Να αποδοθούν άμεσα τυχόν ευθύνες για την κωμικοτραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των σοβαρών παραβλέψεων και δυσλειτουργιών των προηγούμενων ετών.

Για την ΚΕΠΟΜ
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Άννα Καμμή και Δημήτρης Ρουσουνέλος
οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων
Δήμητρα Νάζου και Ματίνα Γάκα- Μανδηλαρά


Εκλεισε η συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ.

 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, καθώς και για το σύνολο των 48 προαπαιτούμενων μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος αποχωρώντας από τον χώρο των διαπραγματεύσεων.

Σε συμφωνία ειδικού σκοπού για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέληξαν χθες Αθήνα και δανειστές μετά από μία ακόμα πολύωρη συζήτηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, καθώς και για το σύνολο των 48 προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος αποχωρώντας από το χώρο των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, δεν συμφώνησαν για το νέο καθεστώς διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων. Στο θέμα αυτό ακόμα δεν έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες. Δεδομένου όμως ότι υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από ένα αρνητικό μήνυμα χθες το βράδυ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το ότι το ζήτημα θα επιλυθεί οριστικά τον Δεκέμβριο.
Ετσι, τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το ποια δάνεια θα πωλούνται σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds). Δηλαδή, αν θα είναι μόνο επιχειρηματικά ή στεγαστικά ή και καταναλωτικά. Για τα επιχειρηματικά, δε, δάνεια θα υπάρχει κριτήριο το ύψος τους, αλλά και από ποιον κλάδο της οικονομίας θα προέρχονται. Ομως, οι λεπτομέρειες για όλα αυτά δεν είχαν συμφωνηθεί μέχρι χθες το βράδυ.
Εκτός από αυτό το θέμα, όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα της παρούσας διαπραγμάτευσης έκλεισαν χθες το βράδυ. Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) για να διαπιστώσει εάν πραγματικά η συμφωνία ικανοποιεί τα όσα θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα ή εάν χρειάζονται τροποποιήσεις προτού εισαχθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Κάτι που θα συμβεί επίσης σήμερα, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.
Εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG (είναι ούτως ή αλλιώς προγραμματισμένη η σύγκλισή του) και θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ (πιθανόν να συμβεί τη Δευτέρα). Σε ό,τι αφορά στα 10 δισ ευρώ που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, δεν είναι ακόμα σαφές το πότε ακριβώς θα εκταμιευτούν, καθώς θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, να διαμορφωθούν επακριβώς οι κεφαλαιακές τους ανάγκες και στη συνέχεια να αντλήσει η Ελλάδα το ποσό που πραγματικά απαιτείται.
Πάντως, μπορεί ένας κύκλος της διαπραγμάτευσης να έκλεισε χθες, αλλά αμέσως ανοίγει ένας άλλος. Από την Τετάρτη, θεσμοί και κυβέρνηση θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το τι θα περιλαμβάνει η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Λίστα, η οποία εφόσον εφαρμοστεί θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ και ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δανειστών. Ωστόσο, το πακέτο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει τις δυσκολότερες ίσως παρεμβάσεις, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, στην σταδιακή δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και άλλα δύσκολα μέτρα.
Πλειστηριασμοί
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και δανειστές κατέληξαν χθες στην παρακάτω λύση για το θέμα των πλειστηριασμών τη πρώτης κατοικίας:

«Πολυτεχνείο 1973» (Φωτογραφίες) ... (Mέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου...)

Nεότερη ανάρτηση
Οι φωτογραφίες αφηγούνται καρέ - καρέ τις στιγμές που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, απ’ όπου ο ιστορικός μπορεί να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της. Μέρος, μάλιστα, του αρχείου αυτού περιέχει και ανέκδοτες φωτογραφίες. 
Δείτε καί : ΕΔΩ

Οι φωτογραφίες, άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της.
Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο ενώ μερικές από αυτές έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.

O Θανάσης Αλατάς δημοσιογράφος επισημαίνει: «Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 είναι ακόμη και σήμερα κάρβουνα αναμμένα κάτω από τις στάχτες του χρόνου. Κάθε φορά που τα σκαλίζουμε αρπάζουν φωτιά».
«Λέμε ότι ξεχνάμε εύκολα εμείς οι Έλληνες. Ίσως και γι’ αυτό συχνά πέφτουμε στα ίδια μοιραία λάθη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό σήμερα να ξανα-αφουκραστούμε τα μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και τα όσα συνέβησαν τότε και να αναλογιστούμε τη σημασία τους και σε σχέση με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα» συμπληρώνει.

Κείμενο του Βασίλη Καραγεώργου από την έκδοση «Πολυτεχνείο 1973 - 40 χρόνια απόσταση»:

«Από την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ήταν καζάνι που έβραζε. Οι φοιτητές κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο έδειχναν την αντίθεσή τους στη Χούντα. Τα πρώτα συνθήματα έπεσαν: "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Λαέ, πεινάς, γιατί τους προσκυνάς;", "Κάτω η Χούντα", "Δημοκρατία" κ.ά.. Τρεις μέρες ακόμη κράτησε αυτός ο αναβρασμός και κάθε μέρα προσέρχονταν κι άλλοι φοιτητές και μαθητές κι εργάτες κι απλός κόσμος.

Φορτωμένος τις μηχανές μου περιφερόμουν, φωτογραφίζοντας τα πάντα. Από θωρακισμένα αυτοκίνητα ρίχνονταν βόμβες δακρυγόνων, οι διαδηλωτές άναβαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα, φωνάζοντας: "Λαέ, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα". Από τις πολυκατοικίες οι ένοικοι πετούσαν λογής λογής χαρτιά για να ενισχύσουν τις φωτιές.
Στις 16 του Νοέμβρη ο χώρος του Πολυτεχνείου μέσα και έξω ήταν γεμάτος κόσμο που συμπαραστεκόταν στα παιδιά. Βέβαια κι οι αστυνομικοί, ένστολοι ή με πολιτικά, ήταν πάρα πολλοί. Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν γύρω στις 6.30 μ.μ.. Μέχρι αργά το βράδυ περιφερόμουν φωτογραφίζοντας τη βίαιη προσπάθεια της αστυνομίας να απομακρύνει τον κόσμο από το Πολυτεχνείο.


Κατά τις 00.15, πρωί της 17 Νοέμβρη, μου τηλεφωνούν από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" με τα οποία συνεργαζόμουν, ότι βγήκαν τανκς στους δρόμους. Στις 00.30 ένα δεύτερο τηλεφώνημα, ότι τα τανκς ήταν μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον. Τρέχοντας σχεδόν βγήκα γωνία Πανεπιστημίου και Χρήστου Λαδά και τα ακολούθησα μέχρι το Πολυτεχνείο. Εκεί πήρα θέση ξανά στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Οι σκηνές που ξετυλίχτηκαν ήταν σπαρακτικές. Τα παιδιά κρεμασμένα στα κάγκελα φώναζαν στους φαντάρους: "Είμαστε αδέλφια, είμαστε άοπλοι". Οι διαταγές όμως ήταν άλλες. Το τανκ εισβάλλει στο Πολυτεχνείο, παιδιά, τανκ και κάγκελα γίνονται ένας άμορφος σωρός. Τα μάτια μου θάμπωσαν από τα δάκρυα και δεν έβλεπα τίποτε. Αφού κατάφερα με κίνδυνο να ξεφύγω από τα μπλόκα, αναστατωμένος και απογοητευμένος αναφώνησα: "Πού είσαι, λαέ;". Αν ήταν κάτω σε συμπαράσταση, δεν θα μπορούσαν να μπουν στο Πολυτεχνείο»...
naftemporiki.gr

Φωτογραφήματα

ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ 
Τρεις φυλές μια έγνοια. Όλοι μαζί βοηθούν για να στηριχτεί καλά η γαλλική σημαία. Σημαντικό για όλους τους να ανεμίζει ελεύθερη, σε κοινή θέα, για να συνεχίσει να πρεσβεύει όλα τα ιδανικά της Ευρώπης. Την ελευθερία, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την ισότητα. Η φωτογραφία από εκδήλωση κατοίκων του Παρισιού για να τιμήσουν τα θύματα του εστιατορίου Le Carillon, ένα από τα σημεία επίθεσης της Παρασκευής στην γαλλική πρωτεύουσα. REUTERS/Pascal Rossignol

H εξέγερση του Πολυτεχνείου ζωντανεύει σε έκθεση με σπάνιο υλικό (Photos)

Μέσα από το φακό του φωτορεπόρτερ Β. Καραγεώργου

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 ζωντανεύουν μέσα από το φακό του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, που εκθέτει έως στις 29 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, όσα απαθανάτισε από τη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη εκείνες τις δύσκολες ώρες, pol ex
Χαραγμένες στη μνήμη του παραμένουν ακόμα και σήμερα οι φωνές των φοιτητών που είχαν ανέβει στις πόρτες του Πολυτεχνείου και φώναζαν «Είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια», όπως εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καραγεώργος.
pol 1
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Flippress, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, παρουσιάζουν την έκθεση του φωτογραφικού του υλικού με την ονομασία «Πολυτεχνείο 1973» από τα αρχείο του φωτορεπόρτερ.
pol 2
Η έκδοση μνήμης φωτογραφιών αφηγείται καρέ-καρέ τις στιγμές που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, απ' όπου ο ιστορικός μπορεί να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της. Μέρος, μάλιστα, του αρχείου αυτού περιέχει και ανέκδοτες φωτογραφίες.
pol 3
Επισημαίνεται ότι η είσοδος για το κοινό στη φωτογραφική έκθεση για το «Πολυτεχνείο 1973», που θα φιλοξενείται κάθε χρόνο στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, είναι ελεύθερη για τις ώρες λειτουργίας της, Τρίτη έως Σάββατο 10.00-20.00 και Κυριακή 10.00-14.00.

pol4
Cover+copy
KARAG001
Ο Βασίλης Καραγεώργος

Σοκ για τον άνθρωπο

Τρομοκρατικές επιθέσεις Πώς αντιδρά στη φρίκη το δυτικό σύστημα; Δυστυχώς, με αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Είναι από τις στιγμές που η γλώσσα ντρέπεται για την ανεπάρκειά της. Με ποιες έννοιες να εκφραστεί το αποτρόπαιο, το φρικώδες, το αδιανόητο; Ποιες λέξεις να πουν το ανείπωτο; Εδώ, σε τέτοιες πράξεις, το ανθρώπινο χάνει την ιδιότητά του. Το ίδιο το σώμα υφίσταται ισχυρό σοκ, η γλώσσα, η σκέψη, το συναίσθημα.
Μετά το σοκ, όμως, όλα ερμηνεύονται: και το απάνθρωπο της πράξης των τζιχαντιστών και ο δυτικός πολιτισμός και ο ορθολογισμός του (η οικονομία πριν και πάνω από την οικονομία).
Επικαλούμαστε στις κρίσιμες στιγμές τις αξίες και τις αρχές του δυτικού πολιτισμού, βασισμένες στον διαφωτισμό και τον ουμανισμό, αλλά είμαστε υποκριτές.
Αντιπαρατίθεται η Δύση με τη θεοκρατική Ανατολή, ξεχνώντας το αποικιοκρατικό της παρελθόν, μέσα στα αίματα και τις γενοκτονίες, στα βασανιστήρια, τη βία, τη δουλεία, τη φριχτή μετεγκατάσταση πληθυσμού και άλλα πολλά για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά η Ευρώπη ακόμη και μετά τα χρόνια του Διαφωτισμού.
Είμαστε όλοι Γάλλοι, ναι, ας αποφασίσουμε, όμως, να επαναστοχαστούμε με καθαρή και ανεπηρέαστη (ελεύθερη) συνείδηση για το τι σημαίνουν όλες αυτές οι αρχές και αξίες τις οποίες με τόση ευκολία επικαλούμαστε.
Ποιος τις μόλυνε, τις απαρνήθηκε, τις λοιδόρησε, τις ταπείνωσε και τις εξευτέλισε πρώτος; Ας μην παριστάνουμε τους χαζούς· η φιλοσοφία της οικονομίας, της ασυδοσίας της αγοράς, ο άπληστος φιλελευθερισμός-καπιταλισμός και ο συνεπακόλουθος πόλεμος προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Επίσης: ο νεότευκτος αμερικανισμός, ο οποίος πρεσβεύει ότι οι φτωχοί είναι υπεύθυνοι για τη φτώχεια τους και όχι το σύστημα της εξουσίας.
Και πώς αντιδρά στη φρίκη το δυτικό σύστημα; Δυστυχώς, με αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, με κλείσιμο των συνόρων, με επιβολή έκτακτων στρατιωτικών (ολοκληρωτικών) όρων.
Υπό τέτοιες συνθήκες εύκολα η κοινωνία (με το δίκιο της) απεμπολεί ή λησμονεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και προκρίνει πανικόβλητη την ασφάλεια με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό είναι κατάντια για τη δημοκρατία, για την ανθρώπινη συνύπαρξη, για τη διαφορετικότητα των πολιτισμών.
Τι θα πει ένας πολιτισμός είναι ανώτερος από έναν άλλο; Σημασία έχει ότι αντί αυτοί οι πολιτισμοί να επηρεαστούν θετικά και δημιουργικά ο ένας από τον άλλον, αλληλοσπαράσσονται με αγριότητες και εξω-ανθρώπινες πράξεις.
Μη βιαστούμε να ρίξουμε το φταίξιμο, που υπάρχει βέβαια, αποκλειστικά στα απολίτιστα, θεοκρατικά καθεστώτα, μην ανάγουμε τις θηριωδίες στη σύγκρουση πολιτισμών.
Δεν έχει σχέση με ανθρωπιστικές σπουδές η στάση της Ευρώπης απέναντι στο τεράστιο προσφυγικό ρεύμα λόγω εμφύλιων σπαραγμών κρατών της Ανατολής, τα οποία βομβαρδίζονται ανθρωπιστικά από τις πολιτισμένες χώρες της Δύσης.
Και ας μας είχε προειδοποιήσει ήδη από τον 4ο π.Χ. αι. ο μεγάλος κωμωδιογράφος Μένανδρος: Ξένους ξένιζε και ου γαρ ξένος γ’ έση. Στον ίδιο αποδίδεται και το περίφημο τίποτε το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (η πατρότητά του, όμως, έχει αποδοθεί στον Λατίνο Τερέντιο).
Να, που στο τελευταίο αποδεικνύεται ότι έχει ξανά δίκιο, αφού άνθρωποι μπορούν να δολοφονούν εν ψυχρώ συνανθρώπους. Και ας γνωρίζουμε για μαζικούς ανασκολοπισμούς, ας έχουν υπάρξει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης· η φρίκη πάντα θα συγκλονίζει. Μένει σε όλους τους πολιτισμένους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας· να πάψει η υποκρισία.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

ΣτΕ: «Οχι» στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες από τους δήμους

ΣτΕ: «Οχι» στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες από τους δήμους
Αλλαγή σκηνικού στις παραλίες σηματοδοτεί η απόφαση της 7μελους σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών σε ιδιώτες, καθώς ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2010 που τους έδινε τέτοιο δικάιωμα.

Το Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία θεωρώντας ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση και έτσι βάζει ουσιαστικά φραγή στη δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από αυτές προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.

Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ. αριθμόν 3944/2015 απόφασή του ( Αγγελική Παπαδοπούλου-Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ) ακυρώνει την (1038460/2439/Β0010/15.4.2009) Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α' βαθμού.

Τη σχετική προσφυγή είχε κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο ΣτΕ. Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο Δήμος Σαρωνικού. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης. 
tanea.gr