Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Εμμανουήλ Ροϊδη! "Ησθάνθημεν τήν ανάγκην νά απομάξωμεν τούς οφθαλμούς"...

Εμμανουήλ Ροϊδης
Προχθές, τό απόγευμα -αρκετά καθυστερημένα- αποφάσισα νά παρακολουθήσω τό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο (γιά τή λειψυδρία) πού είχε αρχίσει από τό μεσημέρι, εάν, καί εφ' όσον, θά τό προλάβαινα. Έφτασα, εκεί, τήν ώρα πού κόντευαν νά τελειώσουν καί ο λόγος, μόλις, δινόταν στή Μαριγούλα Αποστόλου πού πρότεινε (καί έγινε, αμέσως, απ΄όλους αποδεκτό) νά αποστείλει ο Δήμος Μυκονίων οικονομική βοήθεια στούς σεισμόπληκτους τής Κεφαλλονιάς πού στερούνται βασικών αγαθών καί στέγης.
Δέν περίμενα, πραγματικά, σέ τούτη τήν πεζή εποχή -πεζή γιά όλους, όσους, έχουν τό "προνόμιο" νά τή βιώνουνε ως έχει-  στίς πέντε τό απόγευμα σέ μιά αίθουσα σάν κι αυτή πού "όζει η μπόχα τής ντροπής" καί εξακολουθεί νά "κρατάει τό ίσο" εκείνος ο "άρρωστος απόηχος"  πού σκεπάζει ως καί τά λόγια τών αγορητών, δέν περίμενα, λέω, νά γίνει μπορετό ν'ακουστεί  "τέτοιας χροιάς φωνή" καί νά "βγεί μαντήλι γιά τούς οφθαλμούς" σέ πείσμα τού Ροϊδη...

Δημήτρης  Ν. Αγγελετάκης

Ο Λέτα, ο Ρέντσι και ο γερο-γάτος

Νίκος Κωνσταντάρας ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία συναρπαστικού δράματος που δεν θα ήταν ξένο σε καμία από τις ταραχώδεις εποχές της Αιώνιας Πόλης. Ο νεαρός, φιλόδοξος δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, κινήθηκε με στρατηγική μαεστρία: κέρδισε πρώτα την ηγεσία του κόμματός του και, όπως φάνηκε χθες, την πρωθυπουργία, προδίδοντας τον κομματικό σύντροφο που κατείχε το αξίωμα για 10 μήνες. Ο 39χρονος Ρέντσι κατέλαβε την κεντρική σκηνή ανεμίζοντας λάβαρο που δηλώνει «Πρέπει όλα να αλλάξουν». Στην Ιταλία, όμως, κανείς δεν ξεχνά την κυνική διαπίστωση ενός εκ των πρωταγωνιστών του «Γατόπαρδου», του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Τζιουσέπε ντε Λαμπεντούζα: «Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, θα πρέπει όλα να αλλάξουν».

Η Ιταλία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως είπε ο Ρέντσι. Οι εξελίξεις θα κρίνουν αν η ξαφνική κίνησή του ήταν η επανάσταση που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έξω από το τέλμα ή αν θα εξαντληθεί στην αλλαγή προσώπων σε κυβερνητικά αξιώματα. Θα αλλάξουν όλα ή θα μείνουν ίδια;

Ιδιαίτερο βάθος στα δρώμενα δίνει το γεγονός ότι πάνω απ’ όλα ίπταται η σκιά της πιο διεφθαρμένης μορφής του πολιτικού συστήματος – ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ρέντσι έριξε την κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα του, αφού συνεννοήθηκε με τον Μπερλουσκόνι για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα. Η συνάντηση τους είχε αναστατώσει το κεντροαριστερό κόμμα. «Πρέπει να προτείνουμε διέξοδο από τον βάλτο με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και ουσιαστική αλλαγή», δήλωσε ο Ρέντσι στη χθεσινή ομιλία του προς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος. Ο 47χρονος Ενρίκο Λέτα παρέμεινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναμένοντας την ετυμηγορία των συντρόφων του, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αλλαγής κυβερνήσεως.

Σήμερα ο Λέτα θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και αναμένεται ο Ρέντσι να αναλάβει την πρωθυπουργία. Χθες η ιστοσελίδα του Guardian έγραψε ότι ο Μπερλουσκόνι θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Λέτα, λοιπόν, φεύγει· ο Μπερλουσκόνι επιστρέφει.

Εδώ και μήνες, ο Ρέντσι ασκούσε σκληρή κριτική στον Λέτα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν τολμούσε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Η ειρωνεία, η οποία δεν θα ξέφευγε της προσοχής του Ρέντσι, είναι ότι για πολλούς μήνες ο Λέτα ήταν παγιδευμένος στη διαχείριση του προβλήματος Μπερλουσκόνι – ο οποίος απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση εάν ο συνασπισμός δεν απέτρεπε τον αποκλεισμό του από την πολιτική ύστερα από καταδίκη για φορολογική απάτη. Ο Λέτα κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης με τη στήριξη βουλευτών που αποσχίστηκαν από το κόμμα του Μπερλουσκόνι και επιτέλους φάνηκε ότι η Ιταλία είχε απαλλαγεί από τον άνθρωπο που πρωταγωνιστούσε στην πολιτική σκηνή για 20 χρόνια.

Επιλέγοντας να ρίξει τον Λέτα, ο Ρέντσι πρέπει να αποδείξει ότι συνεργάζεται με τον Μπερλουσκόνι μόνο για να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος να μάθει ότι πιο εύκολο ήταν να προδώσει τον πράο σύντροφό του παρά τον παμπόνηρο γερο-γάτο της Ιταλίας.
kathimerini.gr

Θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν Ιρλανδία-Βρετανία

anemoi-vretania-irlandia
Θυελλώδεις άνεμοι, με ταχύτητα που έφτανε τα 180 χιλιόμετρα την ώρα, σάρωσαν την Ιρλανδία και τις δυτικές περιοχές της Βρετανίας, προσθέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα στους κατοίκους που ήδη υφίστανται τις πλημμύρες, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στην Ιρλανδία, κυρίως στις κομητείες του Κορκ και του Κέρι, βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν καταιγίδες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Λόγω των «θυελλωδών ανέμων» η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας κήρυξε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού ολόκληρη τη χώρα, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας την Ουαλία και τη βορειοδυτική Βρετανία.
Περισσότερα από 6.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουαλία, ενώ περιορισμοί στην ταχύτητα που αναπτύσσουν τα τρένα τέθηκαν σε ισχύ στα δυτικά της Βρετανίας την ώρα που οι πλημμύρες στο Μπέρκσιρ, στα δυτικά του Λονδίνου, οδήγησαν στη ματαίωση των μισών και πλέον δρομολογίων σε μια μεγάλη επιβατική γραμμή.
Η κεντρική γραμμή της δυτικής ακτής επίσης έκλεισε στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
efsyn.gr

Παρατείνεται η αλλαγή στοιχείων στους εκλογικούς καταλόγους...

Η προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου ενώ με την ίδια ρύθμιση μειώνεται από τέσσερις σε δύο μήνες πριν την ...
ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
Παράταση έως τις 14 Μαρτίου παίρνει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους εκλογείς, για μεταβολές στοιχείων τους στους εκλογικούς καταλόγους και στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να μπορέσουν οι εκλογείς να καταθέσουν τη σχετική αίτηση και να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου ενώ με την ίδια ρύθμιση μειώνεται από τέσσερις σε δύο μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το χρονικό διάστημα που θεωρείται ως προεκλογική περίοδος, για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής Αυτοδιοικητικών εκλογών και Ευρωεκλογών, δημιουργείται κατεπείγουσα ανάγκη για την άμεση, άρτια και έγκαιρη ενημέρωση των ετεροδημοτών εκλογέων, προκειμένου να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Κρίνεται ότι το χρονικό διάστημα ενημέρωσης των εκλογέων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβολών στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι επαρκές, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, που αποσαφηνίζουν θέματα διεξαγωγής των εκλογών αυτών»...
voria.gr

Ο άλλος εκλογικός νόμος

Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Μιας και υπάρχει αυτός ο οργασμός των αλλαγών στους εκλογικούς νόμους και πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν «τρέχει κάστανο» με τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στους εκλογικούς νόμους, μήπως να θεσπιζόταν και η Βουλή με διακόσιους εκπροσώπους; Δεν χρειάζονται συνταγματικές αναθεωρήσεις, αλλά απλός νόμος σαν αυτόν με τον οποίο θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών. Εξάλλου το θέμα έχει συζητηθεί. Εκτός από λαϊκό αίτημα είναι και προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία μήπως αλλάζαμε και τον εκλογικό χάρτη; Σ’ αυτήν τη χώρα συζητείται χρόνια τώρα η επιρροή του μαύρου χρήματος στις εκλογές. Ολοι συμφωνήσαμε ότι οι τερατώδεις εκλογικές περιφέρειες (όπως η Β΄ Αθηνών με 1,5 εκατ. πολίτες) είναι θερμοκήπιο έμμεσης ή άμεσης διαφθοράς. Ο υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πήρε προεκλογική χορηγία της Siemens ύψους 450.000 μάρκων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ολοι ξέρουν ότι αν δεν είσαι γνωστός ηθοποιός ή τραγουδιστής, για να απευθυνθείς σε 1,5 εκατ. εκλογείς, θα πρέπει: ή να βρεις από κάπου πολλά λεφτά, ή να παρακαλέσεις πολύ τους καναλάρχες για να εμφανίζεσαι τακτικά στα καφενεία τους, ή να έχεις φτιάξει δεσμούς ρουσφετιού με το εκλογικό σώμα. Τα προσόντα κάποιου υποψηφίου παίζουν ελάχιστο ρόλο, αφού ελάχιστοι θα τα μάθουν (αν δεν έχουν χρηματοδότες, τηλεοπτικά πάνελ κ.λπ. για να τα διαφημίσουν).

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποφάσισε να απαντήσει σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα ψηφίζοντας επιπλέον νόμους που έκαναν την κάθοδο ενός υποψηφίου πιο ακριβή. Δηλαδή, όταν κάποιος έχει περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων στα κανάλια, χρειάζεται επικοινωνιολόγο για να μεγιστοποιήσει επικοινωνιακά το αποτέλεσμα. Οταν δημιουργείται πλαφόν στις εκλογικές δαπάνες, χρειάζεται ένας καπάτσος λογιστής για να τις... κρύβει.

Προ τριών ετών ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, είχε καλέσει λαμπρούς επιστήμονες (Ν. Αλιβιζάτος, Θαν. Διαμαντόπουλος, Η. Νικολακόπουλος κ.ά.) οι οποίοι έφτιαξαν ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο που καθιέρωνε τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Εγιναν ημερίδες, συνέδρια κ.λπ. αλλά η τότε κυβέρνηση έπεσε και δεν πρόλαβε να το κάνει νόμο. Εκτοτε το νομοσχέδιο παραμένει στο συρτάρι του κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τα «μπαλώματα» (όρια εκλογικών δαπανών, εμφανίσεων κ.λπ.), για να μη διαταραχθεί το status quo των μεγάλων περιφερειών. Οι ρυθμίσεις πρόσθεσαν πολυπλοκότητα στο σύστημα: άλλοι κανόνες τηλεοπτικής προβολής είχαν οι υποψήφιοι που τύχαινε να είναι υπουργοί κι άλλες οι απλοί υποψήφιοι. Επιπλέον οι ρυθμίσεις πρόσθεσαν ανομία. Την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το πλαφόν έγιναν υπερβάσεις από πολλούς υποψηφίους, υπερβάσεις τις οποίες κατόπιν αμνήστευσε πανηγυρικά η Βουλή!

Τώρα θα πρέπει να περάσουν απαγορευτικοί νόμοι και διατάξεις για να «μπαλώσει» τη διαπλοκή που αναγκαστικά θα γεννηθεί σε μια περιφέρεια 8,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Το καλό σενάριο θα είναι να γελάσει το χειλάκι των Ευρωπαίων από τους ηθοποιούς, τραγουδιστές και άλλους αστέρες της «σόου-μπιζ» που θα στείλει ο λαός. Το κακό σενάριο θα είναι οι διεφθαρμένοι του μέλλοντός μας, που θα πουν «δεν υπήρχε άλλος τρόπος ανταγωνισμού σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια.
kathimerini.gr

Τό σκίτσο τού Δημ.Χατζόπουλου




Σκίτσο του Δημ. Χαντζόπουλου στα ΝΕΑ της 13ης Φεβρουαρίου 2014.
                                                                                                                                                 ("TA NEA" 13/2/14)
 

Δημοσκόπηση Metron Analysis : Πρωτιά Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, σφαγή για τη 2η θέση


Παραπολιτική

Πρώτος σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον δήμο της Αθήνας, για λογαριασμό του TheToc.gr, έρχεται ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης με το Νικήτα Κακλαμάνη να τον ακολουθεί αλλά σε απόσταση 6 μονάδων.

Κατά την άποψη μου, το σημαντικό για τον κ. Καμίνη είναι να εξασφαλίσει την άνετη είσοδο του στον β' γύρο καθώς εκεί θα έχει πιθανότατα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε υποψηφίου, χάρη στο σοβαρό και μετριοπαθές προφίλ του το οποίο ενισχύεται από την ποιότητα της δουλειάς του κατά την πρώτη του θητεία.

Ας αναλογιστούν πάντως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα πρόσωπα που προτείνουν στους δημότες της Αθήνας υστερούν έναντι ενός ουσιαστικά ανεξάρτητου υποψηφίου κι ας αναλάβουν τουλάχιστον τις ευθύνες τους στον β' γύρο.

«Το τραγικό λάθος των 58»


Παραπολιτική

Του Γιάννη Λούλη*

Η Κεντροαριστερά υπήρξε ο κυρίαρχος χώρος την περίοδο της μεταπολίτευσης. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δήλωναν «κεντρώοι» με ελαφρά κλίση στα αριστερά.

Η Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας, κυβέρνησε σαφώς για το μεγαλύτερο διάστημα. Γι' αυτό εξάλλου, όταν η οικονομία χρεοκόπησε ουσιαστικά και μαζί της και το κομματικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ επωμίστηκε το βαρύτερο κόστος.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς πολιτικό αφανισμό, όχι μόνο λόγω των κυβερνητικών αδυναμιών του στο ξέσπασμα της κρίσης, ούτε μόνο λόγω των ευθυνών του ειδικά τη δεκαετία του 1980, αλλά και λόγω της σημερινής διαδρομής του. Η ηγεσία αυτή, φοβούμενη τον καταποντισμό του στις ευρωεκλογές, είδε ως μάννα εξ ουρανού την κίνηση των 58 για να κρυφτεί πίσω της. Από την άλλη πλευρά, η κίνηση των 58, κυρίως πανεπιστημιακών, θα είχε νόημα μόνο αν λειτουργούσαν διαμεσολαβητικά για μια ευρύτερη Κεντροαριστερά, όχι άμεσα, αλλά στρατηγικά.

Η βιασύνη των 58, με τους ίδιους σε κάποιας μορφής κομματικό εγχείρημα, υπήρξε άκριτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φώτης Κουβέλης αποστασιοποιήθηκε. Αντελήφθη το αυτονόητο και κρίσιμο: ότι με τη σημερινή μορφή του το ΠΑΣΟΚ είναι τοξικό. Οποιο εγχείρημα είχε στα σπλάχνα του το συγκεκριμένο ΠΑΣΟΚ (που έστειλε τον Παπουτσή στη World Bank!) ήταν όχι μόνο καταδικασμένο, αλλά θα αμαύρωνε μια πιο σοβαρή και συγκροτημένη μελλοντική προσπάθεια. Εδώ βρίσκεται το τραγικό λάθος των 58, είτε κινούνται από πολιτικές φιλοδοξίες, είτε ιδεαλιστικά. Ούτε είναι τυχαίο ότι στην κίνηση προσχωρούν γυρολόγοι οπορτουνιστές και όχι πολιτικοί του διαμετρήματος Αλέκου Παπαδόπουλου, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη.

Φαινομενικά ο χώρος της Κεντροαριστεράς φαντάζει ως ένα πολιτικό Ελ Ντοράντο, αφού κάποτε οτιδήποτε είχε την ταμπέλα «Κεντροαριστερά» χτυπούσε φλέβα χρυσού. Με το σημερινό ΠΑΣΟΚ να χρωματίζει την κίνηση των 58, ακόμη κι αν αυτό αποφασίσει να κρυφτεί στη γαλαρία (δύσκολα άλλωστε φαντάζεται κανείς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κρυπτόμενη), το όλο εγχείρημα, άκαιρο, κακά σχεδιασμένο, χωρίς στίγμα και κάτι πραγματικά διαφορετικό, θα θεωρηθεί κατάλοιπο του παρελθόντος. Και τούτο, απέναντι σε μια οργισμένη κοινή γνώμη με ένστικτα αφανισμού όσων κομμάτων φαντάζουν «συστημικά». Γι' αυτό το εγχείρημα θα οδηγηθεί στις ξέρες. Δεν θα φτάσει ποτέ στο μυθικό Ελ Ντοράντο.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 13 Φεβρουαρίου του 2014.

Νέο «χαράτσι» για μισθωτούς και συνταξιούχους με την προκαταβολή φόρου

ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΑ
Νέο «χαράτσι» για μισθωτούς και συνταξιούχους με την προκαταβολή φόρου
Την αυξημένη προκαταβολή φόρου 55% θα πληρώσουν χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί στην περίπτωση που διαθέτουν εισόδημα έστω και ένα ευρώ από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες εισοδήματα από ακίνητα, ή ελευθέριο επάγγελμα) η προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:
*εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες
*εισοδήματα από ενοίκια, και
*εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%.
Για παράδειγμα, εάν σε κάποιο φορολογούμενο αναλογεί φόρος 1000 ευρώ για εισόδημα από μισθό και 1000 ευρώ για εισόδημα από ενοίκια θα καταβάλει και προκαταβολή 55% επί των 2.000 ευρώ, δηλαδή 1.100 ευρώ επιπλέον. όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο νόμο ο φόρος για ένα φυσικό πρόσωπο είναι ένας και ενιαίος ανεξαρτήτως του εάν προκύπτει από διαφορετικού τύπου εισοδήματα.
Οσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προυποθέσεις.
 ΗMEΡΗΣΙΑ.gr

Γιατί δεν τους διώχνετε αυτούς τους βλαμμένους...

Ξέσπασμα Χατζηνικολάου...
Αυτούς τους βλαμμένους! Δεν τους κατονόμασε, αλλά δεν υπήρχε λόγος- φως φανάρι, για ποιους μιλούσε.
"Γιατί δεν τους διώχνετε αυτούς τους βλαμμένους" , είπε στον...
καλεσμένο της εκπομπή του (REAL FM), Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Αφορμή για το ξέσπασμα του Χατζηνικολάου ήταν  η νέα έμπνευση των ντόπιων χασάπηδων να αρπάξουν προκαταβολικά το 50%  από τα ενοίκια που ΘΑ εισπράξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον επόμενο χρόνο!!!
Ας βγουν έξω στην κοινωνία να δουν τι συμβαίνει, πρόσθεσε ο Χατζηνικολάου.
Που να βγουν! Τολμούν οι βλαμμένοι....


Tό γκόλ τού Μήτρογλου κόντρα στην Άστον Βίλα

Ο Κώστας Μήτρογλου δεν έχει πάρει ακόμη το "βάπτισμα του πυρρός" με την πρώτη ομάδα της Φούλαμ, ωστόσο κατάφερε να τρελάνει τους οπαδούς της αγγλικής ομάδας, με ΤΟ γκολ που πέτυχε με τη φανέλα της Κ21 κόντρα στην Άστον Βίλα. Διαβάστε τις αντιδράσεις στο twitter (video).Ο Κώστας Μήτρογλου δεν έχει πάρει ακόμη το "βάπτισμα του πυρρός" με την πρώτη ομάδα της Φούλαμ, ωστόσο κατάφερε να τρελάνει τους οπαδούς της αγγλικής ομάδας, με ΤΟ γκολ που πέτυχε με τη φανέλα της Κ21 κόντρα στην Άστον Βίλα. Διαβάστε τις αντιδράσεις στο twitter (video).
 "Τι γκολ το δεύτερο από τον Κώστα Μήτρογλου..." γράφει ο @thomasmcilroy

"Ο Ζιρού δεν μπορεί να το κάνει αυτό" παραδέχεται ένας φίλος της Άρσεναλ...

Και ποιηματάκι για τον Έλληνα φορ: "Τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα, οι βιολέτες είναι μπλε, δεν χρειαζόμαστε τον Μέσι, έχουμε τον Μήτρογλου". Στα αγγλικά κάνει και ομοιοκαταληξία...

"Αυτός είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Φούλαμ. Πρέπει να μπει στην 11άδα το συντομότερο δυνατόν", γράφει ο @ConorJPorter

"Δεν κρατιέμαι να δω τον Χόλντμπι και τον Μήτρογλου να παίζουν μαζί" λέει (σε ελεύθερη μετάφραση) ένας άλλος φίλος της Φούλαμ

"Μιλώντας για γκολ. Εδώ η ομορφιά του Μήτρογλου για την Κ21 της Φούλαμ" γράφει ο @PaulSarahs

"Μόλις είδα το χθεσινό γκολ του Μήτρογλου. Χρειάζομαι ένα μπάνιο και ένα κρεβάτι μετά από αυτό το σουτ θαύμα" γράφει ο @BeastFFC

Το δεύτερο γκολ του Μήτρογλου είναι κόντρα στους νόμους της φυσικής" γράφει ο @Jmizi12

"Μόλις είδα τα πρώτα γκολ του Μήτρογλου... Έχω μια λέξη γι αυτά... Ουάου!" το σχόλιο του @1GJR

"Είναι λίγο τρομακτικό το πώς αψηφά τη φυσική το δεύτερο γκολ του Μήτρογλου", γράφει ο @ffcbytheriver

contra.gr

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση

Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει τόσο από τα μέτρα, που κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πάρει, πρέπει να ανησυχεί από την προϊούσα αμετροέπεια των στελεχών της. Οι άσχετες τροπολογίες στα νομοσχέδια για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, όπως η νομιμοποίηση του παράνομου νεκροταφείου στον Υμηττό· το σπάσιμο του Καλλικράτη στη Λέσβο για τις εκλογικές φιλοδοξίες των κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και Νίκου Σηφουνάκη παρά την αντίθεση πολλών τοπικών κοινωνιών· η προσπάθεια του υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου να επαναπροσλάβει τους παρανόμως και προεκλογικώς προσληφθέντες στο μετρό το 2009· ακόμη και οι ακριβές παρελάσεις του κ. Αβραμόπουλου σε μια κοινωνία που πένεται, όλα αυτά δείχνουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν στις παλιές κακές εποχές χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα.

Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτή η αυξανόμενη αλαζονεία. Πιθανώς τα κυβερνητικά στελέχη να πίστεψαν τα περί success story και ότι το ισχνό δημοσιονομικό πλεόνασμα επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργεί πάλι με ρουσφέτια και σπατάλες. Ισως να νιώθουν ότι ζουν τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Πιθανώς να διαβάζουν καλύτερα τις δημοσκοπήσεις και βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ωριμάσει και συνεπώς να μεγαλώσει. Είναι σίγουροι πως ό,τι και να κάνουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τα κυβερνώντα κόμματα, όπως οι αγρότες προτιμούν το χαλάζι από την αναβροχιά. Μπορεί να ξεθάρρεψαν από το γεγονός ότι η οργή των πολιτών δεν είναι έκδηλη όσο τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης. Μόνο στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου οι Αγανακτισμένοι γέμιζαν τις πλατείες και προπηλάκιζαν υπουργούς.

Οπως και να έχει το ζήτημα, νιώθουν ότι έχουν «ελευθέρας» όπως παλιά. Η κατάσταση θυμίζει την περίοδο 2007-Μάιος 2009, τότε που όλοι οι κυβερνητικοί ήταν σίγουροι πως οι επόμενες εκλογές θα ήταν περίπατος. Η αλαζονεία δεν είναι ορατή μόνο στα μεγάλα. Είναι και στα μικρά, όπως το συμβάν το βράδυ της περασμένης Τρίτης (11.2.2013) στο οποίο ο γράφων έτυχε να είναι παρών. Την ημέρα, λοιπόν, που ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος πήρε το χρίσμα έσπευσε να το γιορτάσει σε ρεστοράν του Παγκρατίου, το οποίο όμως τηρεί την απαγόρευση του καπνίσματος. Ολοι, σχεδόν, οι θαμώνες βγαίνουν στο πεζοδρόμιο για να καπνίσουν. Ολοι, πλην της παρέας του υποψηφίου δημάρχου όπου εκτός από τα πολλά τσιγάρα, ένας άναψε και ένα θηριώδες πούρο.

Δεν θα ήταν άξιον λόγου και αυτή η παρανομία· μικρή σε σχέση με όσα καταλογίσθηκαν για την υπουργική θητεία του κ. Σπηλιωτόπουλου. Το τραγικό είναι άλλο: την πρώτη-πρώτη μέρα ανακήρυξή του ως υποψηφίου ένας πολιτικός από τα παλιά παραβιάζει τον νόμο, αυτόν που θα κληθεί να επιβάλει ως δήμαρχος. «Σιγά!», θα παρατηρήσει κάποιος. «Τι έγινε που κάπνιζαν παρανόμως;». Το πρόβλημα δεν είναι πλέον η παρανομία καθ’ αυτή, αλλά η επίδειξή της. Μετά την ευγενική υπόδειξη ενός πολίτη ότι το κάπνισμα απαγορεύεται για όλους, η παρέα του κ. Σπηλιωτόπουλου συνέχισε, σαν να μην υπάρχει νόμος, σαν να μην τους βλέπει κανείς.

Το συμπέρασμα του νεοδημοκράτη της παρέας μας (και παρ’ ολίγον ψηφοφόρου του κ. Σπηλιωτόπουλου) είναι αυτό που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση: «δηλαδή, αυτοί μας φυσάνε τον καπνό στα μούτρα και λένε “προσέξτε τι θα ψηφίσετε γιατί μπορεί να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ”;».
kathimerini.gr