Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η σάτιρα τής επικαιρότητας από τόν Γιάννη Καλαϊτζή



undefined
                                                                                                                από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σκουρλέτης: Η κυριακάτικη αργία θα διασφαλιστεί νομικά


«Bασική προγραμματική μας δέσμευση εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της Κυριακής Αργίας ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε ως κυβέρνηση», τονίζει σε δήλωσή του την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε ένα θεσμικό πλαίσιο γενικευμένης απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που ουσιαστικά καταστρατηγεί την έννοια της Κυριακής – Αργίας για τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι δέσμευση της νέας κυβέρνησης, βάσει των προγραμματικών της δηλώσεων είναι «η κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου στο αμέσως επόμενο διάστημα».
«Οφείλουμε μεν να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με όρους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους εργαζόμενους τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα και την έννοια του ελεύθερου χρόνου, τα οποία το κληρονομημένο θεσμικό πλαίσιο έχει καταστρατηγήσει», προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης.
kathimerini.gr

Σταθάκης: Τέλος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι πιστεύει πως η συμφωνία θα κλείσει άμεσα και θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, προαναγγέλοντας την επαναφορά του παλιού συστήματος για δύο δυο Κυριακές τον χρόνο. Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να επιτραπεί στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές τον χρόνο, στις περιόδους των εκπτώσεων.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα γίνει συζήτηση με την γερμανική κοινοπραξία που έχει επιλέγει για τη βελτίωση των όρων και όσον αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου, όσο και το χρόνο παραχώρησης τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό επειδή είναι 50 χρόνια.

Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση. Σημείωσε επίσης ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης έχει καταρρεύσει γιατί υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κατασκευής των δρόμων αυτών με τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ερώτηση αν θα μειωθούν τα διόδια, είπε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.
Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με όσους έχουν πάρει δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο διευκρίνισε ότι πριν νομοθετήσει το υπουργείο θα περιμένει πρώτα να εκδοθεί μια σχετική απόφαση των δικαστηρίων.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια είπε ότι συζητείται το μοντέλο της δημιουργίας ενός ταμείου που θα λειτουργεί έξω από το τραπεζικό σύστημα γιατί πρέπει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα.
Όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή παρατήρησε ότι «αν η διαδικασία γίνει σωστά και με ανοιχτό ορίζοντα και συντεταγμένα και με πνεύμα ανοιχτών οριζόντων θα ρίξει φως σε μια σημαντική περίοδο».
kathimerini.gr

Σέ μεγάλη ζήτηση ο "αέρας ο κοπανιστός" τήν σήμερον ημέρα...

Ανάποδοι άνθρωποι! Έπρεπε νάρθει η Πρωταπριλιά γιά νά πούμε καί καμιά αλήθεια...

Ό,τι διαβάζετε σήμερα νά τό περνάτε από δέκα κρησάρες γιατί μπορεί νά είναι καί αληθινό
 Π.χ. : 
 Ανακοινώσεις γενικά περί  Euro Working Group κλπ. 
Εγκρίσεις μεγάλων ή καί μικρών ποσών. Ειδικότερα εκταμιεύσεις από Ντράγκι μέ εντολή ...Σόϊμπλε! Μείωση τού Φ.Π.Α. κατόπιν ενεργειών...τής περιφέρειας! Μή ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων από έγκαιρες κινητοποιήσεις τών, κατά τόπους, "διαρκώς ενεργών καί εν εγρηγόρσει". 
Λοιπές πομπώδεις καί εντυπωσιακές κινήσεις καί ευφάνταστες "επιτυχίες" πού δέν λαμβάνουν χώρα ούτε στή "Νεφελοκοκκυγία"...
...γιά όλα αυτά -καί γι' άλλα χιλιαπλάσια- νά κρατάτε "μικρό καλάθι" γιατί στόν τόπο μας η άτιμη η Πρωταπριλιά, λόγω πού γιά χάρη της δοξάζεται τό ψέμα..., 
... η μπαμπέσα... η λυσσάρα...,  
τήν ψεματάρα (τήν ψεματούκλα!) τό "μεγάλο τό μουσαντό" 
τό έχει"κρυμμένο" καί δέν μάς τό λέει... 
...Ότι, δηλ., "στό ρωμέϊκο" όλος ο χρόνος είναι ίδιος : 
ότι μάς έχουνε, μ' άλλα λόγια, καθημερινά, τίγκα στό ψέμα, εδώ καί ...χιλιάδες χρόνια!..
...καί, ακριβώς, επειδή -η άτιμη, η μπαμπέσα, η λυσσάρα- τό "κρύβει" καί δέν μάς τό λέει... 
...όοολο τόν υπόλοιπο χρόνο, εμείς, μπερδευόμαστε καί απορούμε : γιατί ενώ ακούμε τού κόσμου τά ψέματα νά τά νομίζουμε γιά αλήθειες ...καί νά τά χάφτουμε; (κι έχεις καί μερικούς πού "μελετάνε" εμβριθώς τίς δηλώσεις  ...Βαρουφάκη! Η δυστυχία τού νά ...ψειρίζεις τίγρεις!!!)
Στό μεταξύ, η παραγωγή σοβαρής πολιτικής χωλαίνει σέ σημείο ανησυχητικό. Καί προκειμένου νά μήν γίνει "τόσο αισθητή" η απουσία αυτής τής -"εκ τών ών ουκ άνευ" υπεσχημένης καί παγκοίνως καί διακαώς αναμενόμενης- παραγωγής... 
...παράγονται, στή θέση της, διάφορα υποκατάστατα καί διάφορα "Placebo" (Είναι γνωστό από τήν ψυχολογία ότι, μερικές φορές, τό εικονικό φάρμακο "εξαπατά" τους μηχανισμούς τού οργανισμού, κυρίως διά τής αυθυποβολής, καί "φέρνει" κάποια αποτελέσματα... Αλλά σπανίως... Καί σέ μικροασθένειες...)
Θά γίνει, λέει (νά τό Placebo), προκαταρκτική εξέταση στή βουλή γιά τά μνημόνια!
Θά ερευνηθεί, μ' άλλα λόγια, ο καλός ή ο κακός χειρισμός τής οικονομικής κρίσης από πλευράς τών διαφόρων κυβερνήσεων!
Δηλαδή, δέν θά γίνει "προκαταρκτική" γιά τό : πώς φθάσαμε στήν κρίση καί ποιοί είναι οι φταίχτες καί οι πρωταίτιοι! 
Δέν θά ψάξουμε, πά' νά πεί, ποιοί βάλανε τή φωτιά αλλά θά προσπαθήσουμε νά "καθήσουμε στό σκαμνί" όσους δέν κατάφεραν νά τή σβήσουν! 
Κι αυτά όλα επειδή, ...μάλλον(!), έχουμε καί μερικές πολιτικά "ανάρμοστες -στήν καλύτερη- κρυφοσυμμαχίες"... καί δέν πρέπει νά βγούν, αργότερα, σπιλωμένα "στή σέντρα καί στό πολιτικό μεϊντάνι"  τά ..."κατάκοπα παλικάρια"...πού -δέ μπορεί- όλο καί θά μάς βοηθάνε "στή ζούλα" επί τή βάσει, όπως όλα δείχνουν, τού ανταποδοτικού οφέλους (do ut des, καλά τό λέω τό Λατινικό Προκόπη;)...

Γιά νά συνοψίσουμε : Όταν αρέσκεσαι νά λές ότι είσαι Αριστερά (καί θέλεις νά πείθεις) πρέπει νά έχεις τό "πρωταρχικό" γιά κάθε σοβαρό αριστερό κόμμα : πρέπει νά έχεις Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α (δές Βλαδίμηρου Ίλιτς Ουλιάνοφ-Λένιν: "Τί νά κάνουμε")
Όταν δέν έχεις χρήμα καί κυρίως σχέδιο καί "πρόγραμμα" γιά νά βγούμε από τήν κρίση...
Όταν μέ μπούσουλα τό Πιραντελλικό "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" προσπαθείς νά ροκανίσεις τόν πολιτικό χρόνο... όταν... όταν... όταν...
Τότε, δικαίως, δημιουργείς τήν εντύπωση στούς πολίτες ότι γιά σένα η επίλυση τού κοινωνικού ζητήματος είναι ένα βιολί πού κρατιέται μέ τ' αριστερό αλλά παίζεται μέ τό δεξί...
Γι αυτό, καί εφέτος, δέν ήταν ανάγκη νάρθει η πρωταπριλιά γιά νά αντιληφθούμε, απαξάπαντες, ότι είναι σέ μεγάλη ζήτηση : ο "αέρας ο κοπανιστός" τήν σήμερον ημέρα...
Θά πεί κανείς γιατί "μένουμε" ή γιατί στηρίζουμε;
Μένουμε όχι (πρός θεού) "τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι" (όχι γιά νά πέσουμε μέχρις ενός) αλλά μένουμε αναγκαστικά γιατί υπάρχει γενικότερη πολιτική "ένδεια"  καί δέν διαφαίνονται -επί τού παρόντος, τουλάχιστον-καλλίτερες πολιτικές λύσεις καί -δυστυχώς- καί καλλίτερες πολιτικές απασχολήσεις"...
 Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Αναζητείται «σταγόνα ρευστότητας» στο σημερινό Euro Working Group

Θα συνεδριάσει στις 16:00 με τηλεδιάσκεψη - Eurogroup με τηλεδιάσκεψη επιθυμεί η ελληνική πλευρά

Αναζητείται «σταγόνα ρευστότητας» στο σημερινό Euro Working Group

Την επιστροφή ενός ποσού τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ με βάση την παρουσίαση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα της επιτρέπει να αποπληρώσει με άνεση τη δόση ύψους 420 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Πέμπτη 9 Απριλίου προσδοκά η ελληνική πλευρά στο σημερινό Euro Working Group, που θα γίνει στις 16.00 με τηλεδιάσκεψη.

Να σημειωθεί ότι πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι πιθανά να γίνει και Eurogroup με τηλεδιάσκεψη κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα.

Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.

Από την Αθήνα αναχωρούν σήμερα Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του καθολικού Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα τόνισε ότι πιο πιθανό είναι μια συμφωνία να έρθει προς το τέλος Απριλίου.

Ερωτηθείς την Τρίτη αν η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σχέδιο Α, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επιτύχει» δήλωσε σε σχόλιά του, τα οποία μετέφραζε από τα αγγλικά διερμηνέας στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

«Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επισκέφτηκε τη Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά την οποία συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις έως τώρα συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Την επόμενη βδομάδα, τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, είναι προγραμματισμένο νέο Euro Working Group με αυτοπρόσωπη παρουσία το οποίο θα προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ένα άτυπο Eurogroup μπορεί να ανάψει (με πολιτική απόφαση) το αρχικό πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης.

Κάτι ανάλογο συνέβη για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου του 2014 στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΕΕ.
tanea.gr

Διαφωνία Παπαδημούλη για την Εξεταστική:

 «Να ψάξουμε και τη “ρίζα” των Μνημονίων»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης
Διαφωνία Παπαδημούλη για την Εξεταστική: «Να ψάξουμε και τη “ρίζα” των Μνημονίων»


Τη διαφωνία του ως προς το ποια χρονική περίοδος μπαίνει στο κάδρο της περίφημης Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οπως συνηθίζει, δηλαδή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε:

«Η εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των Μνημονίων, αλλά και την "ρίζα". Πώς φτάσαμε εκεί: Εξοπλισμοί, "2004", πάρτι δαπανών...».

Η τοποθέτηση Παπαδημούλη απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την Εξεταστική δίνεται άφεση αμαρτιών στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004 - 2009) οπότε και εκτινάχθηκε ο δανεισμός της χώρας.

Τη διαφωνία Παπαδημούλη έσπευσε να χαιρετήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, επίσης με σχόλιο μέσω Twitter:

«Επιτέλους ένα κορυφαίο στέλεχος από το ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν οι ευθύνες της περιόδου 2004-2009 επί Καραμανλή! Μπράβο @papadimoulis» έγραψε ο Δημ. Καρύδης.
tanea.gr

Τι μισθό παίρνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες...


Σε ποια θέση είναι ο Τσίπρας.
Δείτε τους πίνακες...
Στην πρώτη θέση του πιο ακριβοπληρωμένου Ευρωπαίου ηγέτη, βρίσκεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολουθούν ο Τουσκ, ο Μπετέλ (Λουξεμβούργο) και η Μέρκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας με...
85.479 ευρώ μισθό το χρόνο βρίσκεται στην 15η θέση. 
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες της Eurostat:
Δεύτερος πίνακας της Eurostat δείχνει το ωρομίσθιο των ηγετών συγκρινόμενο με το μέσο κόστος εργασίας στη χώρα. Εδώ ο Ελληνας πρωθυπουργός σκαρφαλώνει στην 9η θέση.
Επίσης η ιστοσελίδα statista δημοσιεύει πόσα χρήματα βάζουν στην τσέπη τους οι 12 κορυφαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί του πλανήτη. Το αξιοπερίεργο είναι στην κορυφή της λίστας, όπου ο Λι Χσιενγκ Λουνγκ της Σιγκαπούρης, λαμβάνει ως καταγεγραμμένο μισθό πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες ετησίως, ενώ ο δεύτερος Μπαράκ Ομπάμα, μόλις 269.690 λίρες! Ουραγός της λίστας είναι ο Κινέζος ηγέτης Σι Ζινπίνγκ με ετήσιο εισόδημα 14.836 λίρες.

Ο εντιμότατος κύριος Παπασταύρου...


Ήταν ο έμπιστος και εξ απορρήτων σύμβουλος του – «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» - Αντώνη Σαμαρά. Ίσως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με την ιταλική La Stampa, το πρόσωπο που προς χάριν του «θάφτηκε» η λίστα Λαγκάρντ. Και είναι σίγουρα ο άνθρωπος που κατείχε...
εξίσου κορυφαία θέση τόσο στο Μαξίμου όσο και στη λίστα Λαγκάρντ – είτε ως «διαχειριστής», είτε ως κάτοχος τουλάχιστον ενός λογαριασμού 5,397 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Το τι από τα δύο ισχύει τελικά – διαχειριστής ή δικαιούχος – θα το δείξει η προκαταρκτική εξέταση που έχει ήδη διατάξει ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης για να διαπιστώσει εάν ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος έχει διαπράξει, κατ΄αρχήν τουλάχιστον, το αδίκημα της ψευδορκίας.  

Μέχρι τότε, το βέβαιο είναι πως ο Σταύρος Παπασταύρος είναι ένας άνθρωπος πολυπράγμων, με ενδιαφέρουσες πολιτικές – και όχι μόνον – διαδρομές και αποστολές στο παρελθόν και με μια πολύ στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΟΝΝΕΔ. Στη δεκαετία του ’90 ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Επί πενταετίας Καραμανλή (2005-2009) πέρασε στις Διεθνείς Σχέσεις της ΝΔ και όταν τις τύχες του κόμματος ανάλαβε ο Αντώνης Σαμαράς μεταπήδησε στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο και περιβάλλον. Ως διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού βρισκόταν στον σκληρό πυρήνα της διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα, είχε απ’ ευθείας σχέσεις και σταθερή επαφή με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και επανειλημμένως είχε επιλεγεί από τον Αντώνη Σαμαρά για «ειδικές αποστολές»: Όπως οι επισκέψεις στο Βερολίνο για το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας Γερμανίας-Ελλάδας ή το ταξίδι στην Ελβετία μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να διερευνήσουν το θέμα των… καταθέσεων των Ελλήνων μεγαλοφοροφυγάδων στις ελβετικές τράπεζες.

Στο απόγειο της δόξας του βρέθηκε πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, όταν το όνομά του «έπαιζε» έντονα για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας προετοίμαζε ήδη τη μεταπήδησή του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Την υπουργοποίησή του φέρετο τότε να έχει μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ, εξίσου όμως – και πολύ πιο σοβαρή – ήταν η παρέμβαση της τρόικας και τη… λίστας Λαγκάρντ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Ιστιοδρομία παραδοσιακών σκαφών στή Σύρο. 2013





 

(από τό φίλο Μιχάλη Γ. Γρυπάρη)

Το ψευδές δίλημμα

Ήταν μια συζήτηση – παρωδία του κοινοβουλευτισμού. Θλιβερή από κάθε άποψη.


ΓιωργοΣ ΛακοπουλοΣτού Γιώργου Λακόπουλου
Ήταν μια συζήτηση-παρωδία του κοινοβουλευτισμού. Θλιβερή, από κάθε άποψη. Αποκαλυπτική για την ένδεια πολιτικών προσώπων κύρους και πολιτικού λόγου με περιεχόμενο που μαστίζει πλέον τη Γ' Ελληνική Δημοκρατία...
Στη θέση των παλαιών κοινοβουλευτικών που λάμπρυναν το βήμα με τον λόγο τους -ανεξάρτητα από την πολιτική τους ταυτότητα- υπάρχουν πλέον γραφικές φιγούρες, που δεν μπορούν να διαβάσουν καν αυτά που τους γράφουν, αγορητές με μαγκίτικο ύφος καφενείου και άλλοι με ανούσια εγωιστική αλαζονεία.
Με εξαίρεση τον αξιοπρεπή Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ - η πολιτική ηγεσία της χώρας έδειξε τη Δευτέρα τον χειρότερο εαυτό της - με την εμπρηστική πρόεδρο της Βουλής να διαμορφώνει κάθε στιγμή συνθήκες εκτροπής.
Ήταν μια συζήτηση που συγκλήθηκε για να ενημερωθεί η Βουλή από την κυβέρνηση και μόνο ενημέρωση δεν υπήρξε εκ μέρους της. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που την προκάλεσε δεν επιδίωξε κοινή γραμμή των κομμάτων, όπως θα περίμενε κανείς.
Απλώς ζήτησε από την αντιπολίτευση να προσχωρήσει στις κυβερνητικές θέσεις, που είναι ωστόσο ασαφείς και απροσδιόριστες -όταν δεν διαπνέονται από αντικοινοτική λογική- όπως δείχνουν οι συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία που εμφανίζεται διχασμένη και ακατάλληλη...
Σε αυτό το πλαίσιο χάθηκαν και κάποιες αλήθειες που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως, π.χ., οι αναφορές του στην εγχώρια διαπλοκή και στην προθυμία των προκατόχων του να εγκαταλείπουν κάθε διαπραγματευτική προσπάθεια προτού αρχίσει.
Για την ακρίβεια, χάθηκαν στο ερώτημά του προς την αντιπολίτευση: είστε με τους δανειστές ή με τη χώρα;
Είναι ένα ερώτημα χωρίς περιεχόμενο με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να προεκτείνει το προεκλογικό της σύνθημα, μνημόνιο-αντιμνημόνιο, που με τη σειρά του οδηγεί σε διχαστικές πρακτικές. Είναι ένα ψευδές δίλημμα.
Τίποτε από όσα συγκροτούν αυτά τα σχήματα λόγου δεν έχει πραγματική βάση. Και, συνεπώς, τίποτε δεν συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας αυτή τη στιγμή.
Το ερώτημα δεν είναι αν είναι κάποιος με τη χώρα ή με τους δανειστές. Είναι, με ποιον είναι η χώρα. Στον ευρωπαϊκό χώρο δεν υπάρχει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση: υπάρχει η Ελλάδα. Με ποιον είναι;
Όποιος θέλει να δει καθαρά τα πράγματα, η απάντηση προκύπτει απλά: είναι και με τους δανειστές. Γιατί -πλην του ΔΝΤ- οι δανειστές έχουν και μια άλλη ιδιότητα: είναι εταίροι. Και επειδή είναι εταίροι έγιναν δανειστές. Η χώρα είναι μαζί τους γιατί έχει ανάγκη κι αυτοί να είναι μαζί της.
Οι ιδιότητες του εταίρου και του δανειστή δεν μπορούν να διαχωριστούν. Γιατί η σχέση της χώρας μαζί τους διέπεται και από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την πίεση όσων την έχουν δανείσει γιατί απλούστατα έχει συνάψει συμφωνίες μαζί τους προκειμένου να μη χρεοκοπήσει και έχει δεχθεί τους σχετικούς όρους, που δεν πρέπει ωστόσο να συγχέονται με τις πάγιες δεσμεύσεις της στην Ευρωζώνη.
Ακόμη και το αίτημα για χρηματοδότηση από τον Ντράγκι είναι ένα αίτημα που απευθύνεται στα μέλη της Ευρωζώνης - δηλαδή στους δανειστές, γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοικείται από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών που δανείζουν την Ελλάδα.
Εκτός από τις αξιώσεις των δανειστών η χώρα τελεί και υπό τον έλεγχο των κοινοτικών οργάνων γιατί αυτό προβλέπεται από τις Συνθήκες. Είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κανόνες της ισχύουν για όλους. Και ο μόνος τρόπος να βγει από την κρίση είναι να λειτουργήσει ως εταίρος όχι ως αντίπαλος ή απροσάρμοστο μέλος. Αλλιώς, βυθίζεται περισσότερο στο πρόβλημά της.
Τι νόημα έχει, λοιπόν, το παιχνίδι με τις λέξεις και η κατασκευή φραστικών σχημάτων για εσωτερική κατανάλωση;
Τι υποκρύπτει το ψευδές δίλημμα «με ποιον είστε;». Πού οδηγεί η αβασάνιστη θεωρία των αυθαίρετων κόκκινων γραμμών και ο λαϊκισμός της «ρήξης»;
Ο πολύπειρος στα ευρωπαϊκά καθηγητής ΠΚ Ιωακειμίδης έγραφε την ίδια μέρα στα «Νέα» γιατί είναι «απαγορευμένη λέξη» η ρήξη, την οποία π.χ. ο εξαίρετος διαπραγματευτής Ανδρέας Παπανδρέου δεν χρησιμοποίησε πότε - όπως και κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης: «Ως διαπραγματευτική απειλή, η αναφορά σε ''ρήξη'' δεν είναι αξιόπιστη και, συνεπώς, ''δεν πιάνει'', ενώ ως πολιτική επιλογή είναι καταστροφική και θα γεννήσει θύελλες».
Η «ρήξη» είναι επίσης ψευδές δίλημμα. Αυτό που έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση δεν ήταν οι δανειστές, ούτε τα κοινοτικά όργανα. Ήταν οι κυβερνήσεις της.
Και αυτό που φέρνει τη σημερινή κυβέρνηση σε δύσκολη θέση είναι ότι από τη στιγμή που ανέλαβε, προσπαθεί σαν τον κάβουρα να αποφύγει οτιδήποτε θα της δημιουργούσε εσωκομματικό πρόβλημα ή πρόβλημα συνέπειας ως προς τις υπερφίαλες προεκλογικές της εξαγγελίες.
Ταυτόχρονα, δεν μπορεί και να διαμορφώσει αξιόπιστη διαπραγματευτική πρόταση. Είναι σκληρή έξω από τις συνεδριάσεις και αδύναμη ή ασυνάρτητη μέσα.
Ο «έντιμος συμβιβασμός» που ζήτησε ο Πρωθυπουργός έχει νόημα μόνο αν θεμελιώνεται σε ρεαλιστική βάση και είναι συμβατός με το κοινοτικό πλαίσιο -αλλιώς είναι σύνθημα χωρίς περιεχόμενο.
Όταν η κυβέρνηση ζητά κοινό μέτωπο στο εσωτερικό αυτο-ακυρώνεται όταν ζητάει και επιλογή ανάμεσα στους δανειστές και στη χώρα.
Στην πραγματικότητα εννοεί ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση -προσπαθώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος είτε του αδιεξόδου είτε της προσαρμογής στην πραγματικότητα...
Αλλά η χώρα δεν είναι -μόνο- η κυβέρνηση. Είναι μέγεθος υπέρτερο και οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της είναι πάντα περισσότερες από όσες έχουν οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό υπάρχει η Δημοκρατία που επιβάλει τον πολιτικό διάλογο. Όταν δεν αποδίδει, υπάρχουν οι εκλογές.
thetoc.gr

Αύριο το Euroworking group για την Ελλάδα…

και πιθανόν και το Eurogroup…

Αύριο στις 4 το Euroworking group για την Ελλάδα και ενδεχομένως, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, και το Eurogroup.
Νωρίτερα, για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα…