Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Στή μνήμη τού Νίκου Τσιφόρου

Τηλεόρασις

Τηλεόραση
Τέτοιες μέρες το 1909, κατ' άλλους το '12, γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο άνθρωπος που χάρισε και χαρίζει αστείρευτο γέλιο σε γενιές και γενιές. Εκτός από θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ξεκαρδιστικών κωμωδιών, υπήρξε χρονογράφος -ευθυμογράφος- εφημερίδων και περιοδικών. Τιμούμε τη μνήμη του με αποσπάσματα από άκρως επίκαιρο πόνημά του -λόγω της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες- από το βιβλίο «Ανθρωποι και ανθρωπάκια», εκδόσεις Ερμής:
Πρώτα είπε η κυρία: «Να πάρομε κι εμείς». Μετά είπε ο κύριος. «Δεν με παρατάς μη σε...». Αλλά δεν την... Πήγε και ρώτησε τιμές. «Μετρητοίς, έξι». -«Αμέτρητα;». -«Δώδεκα». Υπήρχε μια διαφορά, αλλά προτίμησε με δόσεις καθόσον οι δόσεις δεν δίδονται μονοκοπανιά. Η κυρία το διέδωσε σ’ όλη τη γειτονιά. -«Θα πάρομεν τηλεόρασις». -«Τι μάρκα;». -«Φίατ», είπεν η κυρία, που είχεν ακούσει ότι η κουμπάρα της ηγόρασε Φίατ. [...]
Βγήκε ένας καλόγηρος που φώναξε τι μακαρόνια να αγοράσουν. [...] Επαιξεν μουσική, εφάνηκαν πρόσωπα και όλα ωμίλουν εις ξένας γλώσσας, ως π.χ. το Πέυτον Πλέυς, ο Φυγάς και άλλα τινά. Ο κύριος ήρθε ενωρίτερον του συνήθους, μετεκόμισεν μίαν πολυθρόναν κατέναντι της τηλεοράσεως, έβαλε τις παντόφλες του και εδήλωσε: «Εκτακτα, εδώ θα την περάσω όλο τον χειμώνα. [...]
Εκτύπησε το κουδούνι. «Καλορίζικη» είπε μια χοντρή φωνή, βιολογική. Ητο ο γείτων μετά της κυρίας αυτού και του υιού των όστις είχε μείνει μεν εις την ίδιαν τάξιν -πρώτη γυμνασίου- αλλά εγνώριζε πώς ελέγοντο οι Μπόννυ και Κλάιντ. -«Μπορούμε;». Βεβαίως μπορούσαν. [...]
Το κουδούνι ηκούσθη και πάλι και ανύπαντρός τις ύπαρξις, ήγουν δεσποινίς ηλικίας μεταξύ πενήντα και εξήντα, εγέλα με τας μασέλας της ανοικτάς και είπεν μονορούφι. «Την πήρατε; Α, καλορίζικη. Καλησπέρα σας. Να 'ρχομαι κι εγώ να περνάω την ώρα μου κάθε βράδυ». Και εκάθισε, ωσμίσθη τον αέρα και προσέθεσε: «Σουτζουκάκια μαγείρεψες σήμερα;»
Εν τω μεταξύ, το κουδούνι εκτύπησε για τρίτην φοράν και εις την θύραν, ανεφάνη ο κύριος Σωτηράκης, υπάλληλος εις τα Λιπάσματα, η κυρία του, μόνον λίπασμα, και η μικρά υπηρέτρια η όποια ήκουεν εις το όνομα «μωρή». «Ηρθαμε κι εμείς να δούμε την τηλεόραση». «Περάστε», είπεν η κυρία του. [...] Κουδούνι. «Χο χο, ηκούσθη η φωνή ενός χοντρού. «Την πήρανε. Ελα Εύλαμπία». [...]
Ο άνθρωπος με τη βιολογική φωνή είπε: «Ρε αδερφέ, την πήρες, δεν έβαζες και ένα μεζέ να το βρέξουμε;» Η κυρία έτρεξε εις την κουζίνα να κλείσει τα σουτζουκάκια εις το ψυγείον, αλλά τα σουτζουκάκια τα είχε φάει όλα η γερον­τοκόρη. Η οποία και δεν χωρούσε εις το ψυγείον. Κουδούνι. Οι του απάνω πατώματος ήσαν τέσσερις. Δύο σύζυγοι, η πε­θερά και η κουνιάδα. «Α, μπράβο! Την πήρατε επιτέλους». Και εκάθισαν η πεθερά σε μία καρέκλα και οι υπόλοιποι στο χαλί. «Λοιπόν είναι πολύ ωραία. Κάθε βράδυ εδώ θα ερχόμαστε».
Τότε, ο νοικοκύρης του σπιτιού, -χρόνια πολλά νά ζήσει- ήνοιξε την μπαλκονόπορτα, ήρπασε την τηλεόρασιν και την επέταξε από τον τρίτον όροφον εις τον δρόμον. Ηκούσθη έκρηξις τρομερά. Το 100 εκουβάλησε τον κύριο εις το Τμήμα διά τα περαι­τέρω. Εκεί έμεινεν και μάλιστα παρήγγειλε και έφαγε από την γειτονικήν ταβέρναν η οποία εμαγείρευε καλά. Αλλά δεν είχε τηλεόραση.

Αδόλφος Χίτλερ : «Οσο χονδροειδέστερο είναι ένα ψέμα τόσο ευκολότερα γίνεται πιστευτό»

Καναρινί Τύπος

Μένω στα χθεσινά, προσπαθώντας να δείξω πώς καταρρίπτονται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα οι ισχυρισμοί του ωχρόφαιου Τύπου, που το 'χει σύστημα να τζογάρει στην ελπίδα, την απόγνωση και πολύ συχνά στην ανθρώπινη τραγωδία. «Πες, πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει» επαναλάμβανε ο Γκέμπελς, ενώ το αφεντικό του ο Χίτλερ έβλεπε κομμάτι πιο μακριά: «Οσο χονδροειδέστερο είναι ένα ψέμα τόσο ευκολότερα γίνεται πιστευτό» διατεινόταν.
Παραδημοσιογραφίας το ανάγνωσμα λοιπόν. Τα ιβουάρ φύλλα, οι ιστοσελίδες και οι αναλόγου ύφους ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όντας σπανίως ΑΕΚ, έχουν γαλουχήσει στον κιτρινισμό γενεές επί γενεών. Απευθύνονται άλλωστε σε ένα κοινό που ψοφά για κλειδαρότρυπα και για θεωρίες συνωμοσίας. Ανακαλύπτουν έτσι ίντριγκες και πλεκτάνες παντού, δολοπλόκους και βυσσοδομούντες πίσω κι απ' την πιο λευκή και αθώα είδηση. Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Το ναυτικό δυστύχημα στην Πέρδικα σόκαρε σύμπασα την ελληνική κοινωνία, καθώς τέσσερις συμπολίτες μας, ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, βρήκαν άδικο θάνατο, απολαμβάνοντας ανύποπτοι τη βαρκάδα τους.
Λαθρεπιβάτες στα μοιραία σκάφη τα λαγωνικά του καναρινί ίντερνετ, ξετρύπωσαν στην κουβέρτα και τα αμπάρια τους απαξάπασα την κυβέρνηση και τη μισή χώρα εν γένει. Η λογική είναι δοκιμασμένη. Το μπουζούκι είναι όργανο, όπως και ο μπάτσος. Αρα το ζητιανόξυλο ισοδυναμεί με το κλομπ. Και τα δυο παράγουν προσέτι συριστικό ήχο. Εν προκειμένω ο Αλέκος Φλαμπουράρης διαθέτει εξοχικό στην Αίγινα. Ο καπετάνιος του ταχύπλοου επίσης. Μικρός ο τόπος, δεν μπορεί, θα γνωρίζονται. Πιθανότατα να 'ναι καλοί φίλοι.
Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ τοποθέτησαν τον υπουργό Επικρατείας στο «Ντουέντε» και διαμιάς το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται. Με χαρακτηριστική ευκολία κάθισαν δίπλα του ο Σταθ(μ)άκης, ο Τσάκα-λόττος, ο Δρίτσας και όσοι συνάδελφοί τους παραθερίζουν στο νησί. Ο Τσίπρας τη γλίτωσε διότι εκείνες τις μέρες χόρευε καγκελάρι στο Αθαμάνιο Αρτης κι ο Βαρουφάκης επειδή καιρό τώρα είναι αποσυνάγωγος στην παρέα.
Κακό του κεφαλιού τους κάνουν οι ειδήσεις και απουσιάζουν τον Αύγουστο, οπότε πρέπει να εφευρεθούν. Η Γερούν Ολγοβασίλη έτσιψε τη δική της γκλάβα και έκρινε φρόνιμο να απαντήσει στους κακεντρεχείς. Τους διέψευσε μετά παρρησίας, παραβλέποντας πως δίνεις αξία στους ελεεινούς, όταν ασχολείσαι μαζί τους. Και τροφή στην αντιπολίτευση επιπροσθέτως. Οι εσχατολογικές εικοτολογίες των κιτρινιστών έγιναν ατυχώς πρώτο θέμα, γραμμένο με πηχυαίους, ξύλινους τίτλους.
Ο Φλαμπουράρης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, δεν βρισκόταν στην Αίγινα το επίμαχο διάστημα αλλά στην Αθήνα. Ιδού η απόδειξη. Περίοικοι της οδού Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια διαμαρτύρονται για το ότι αστυνομικοί, οπλισμένοι σαν αστακοί, υποβάλλουν σε ταπεινωτικούς ελέγχους και σωματική έρευνα τους περαστικούς πέριξ της οικίας του υπουργού. Η ληστεία γειτονικού σουπερμάρκετ χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να πληθύνουν οι περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή, λένε. Επιστρέφοντας στο τσαρδί τους οι ξενύχτηδες, κάνουν τεράστιους κύκλους φοβούμενοι ότι θα διανυκτευρεύσουν στο Τμήμα. Τέτοια κινητοποίηση για τη φύλαξη ενός απόντος δεν τη χωράει νους αριστερού. Αρα οι αιτιάσεις μυθομανών καταρρέουν. Τόσο απλά.

Πώς βλέπει η Deutsche Welle "το παρασκήνιο του φλερτ Τσίπρα με τους σοσιαλδημοκράτες...

Κυρίως πολιτικά είναι τα κίνητρα για τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα σε σοσιαλδημοκράτη, καθώς στόχος του, όπως υποστηρίζει άρθρο της Deutsche Welle, είναι η...
αποτροπή μιας συμπαράταξης των Σοσιαλδημοκρατών υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.

Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε χθες για τρίτη φορά σε διάστημα λίγων μηνών σε συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. «Εξελίσσεται ο Τσίπρας σε Σοσιαλδημοκράτη;». Το ερώτημα αυτό έθετε ήδη πριν το καλοκαίρι το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε σε δυο διαδοχικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) ως παρατηρητής.

Η χθεσινή του παρουσία στη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις εκείνων που κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Για μια κοινή αντι-νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική
Με την εκτίμηση ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σταδιακά σε Σοσιαλδημοκράτη συμφωνεί και ο πολιτικός επιστήμονας στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Άαχεν Λάζαρος Μηλιόπουλος. Το ερώτημα, όπως λέει, είναι σε τι αποσκοπεί ο Αλ. Τσίπρας και, ως προς αυτό, υπάρχουν δυο αναγνώσεις:

«Το άνοιγμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών εκλαμβάνεται αφενός ως προσπάθεια συμπαράταξης της αριστεράς στην Ευρώπη -που θα περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες (γαλλικό PS, γερμανικό SPD, Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, πορτογάλων και ισπανών Σοσιαλιστών) όσο και τους αριστερούς Σοσιαλιστές (Podemos, Αριστερό Μπλοκ στην Πορτογαλία)- υπέρ μιας κοινής αντι-νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής και κατά συνέπεια μιας πολιτικο-ιδεολογικής αναδιάταξης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Προσπάθεια «απορρόφησης» του ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με τη δεύτερη ανάγνωση, όπως εκτιμά ο Λ. Μηλιόπουλος, τα βήματα του Τσίπρα δεν θα πρέπει να αξιολογηθούν με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς πολιτικά, τα οποία επιβάλει η εσωπολιτική στρατηγική.

«Πίσω από το άνοιγμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών κρύβεται η προσπάθεια να αποτρέψει μια συμπαράταξη των Σοσιαλδημοκρατών υπό την ηγεσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Ένα αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αγκαλιάζει όλους τους μετριοπαθείς και θα αποκλείει όλες τις ακραίες δυνάμεις του αριστερού χώρου -εν ανάγκη ακόμη και σε συνεργασία με συντηρητικές δυνάμεις, όπως στην περίπτωση των ΑΝΕΛ– θα πρέπει να είναι εφικτό μόνον υπό την ηγεσία του Τσίπρα,».

Ειδικότερα όσον αφορά τη «συνεργασία» με τους Σοσιαλιστές, ο πολιτικός επιστήμονας είναι κατηγορηματικός, εκτιμώντας ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να «απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ όσο δυνατόν περισσότερο και να το αντικαταστήσει με μια αριστερή συμπαράταξη της οποίας θα ηγείται ο ίδιος»...

από τή Deutsche Welle

«Kαθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη» (Δ. Καμπούρογλου 1852-1942)

Επειδή ελερώθη
Μεγάλο μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν όχι σύμπασα, έχει επιδοθεί σε άκριτη συγκομιδή. Ο,τι βρίσκει κάτω πεταμένο σκύβει και το μαζεύει. Δεν έχει σημασία αν έχει ακριβώς σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κι αν δεν έχει, «να το κάνουμε να έχει». Μάζευε κι ας είναι και ρώγες και πες πες, κάτι θα μείνει.
Κάποτε, λέει, ένας μεγαλο-αμπελουργός έβγαζε πολλούς τόνους σταφύλι. Κεχριμπαρένιο, λαχταριστό. Μάζευε, και σωσμό δεν είχαν τα τσαμπιά του. Πάνω στις κορμούλες άφηνε και κανένα τσαμπί, τσουρούτικο, καχεκτικό – γιατί να σκύψει και γι’ αυτό με τόση λαχταριστή παραγωγή; «Δε βαριέσαι, ας φάει και κανένας φτωχός». Κάποια χρονιά έπεσε αρρώστια στα αμπέλια.
Δεν ήμουν εκεί να σας πω αν ήταν φυλλοξήρα - μπορεί. Οταν λοιπόν πήγε ο αμπελουργός με τον γιο του (τι να τους κάνει τους εργάτες τρυγητές;) να μαζέψουν ό,τι υπήρχε, για να φάνε αυτοί οι ίδιοι, για να μπει κάτι στο σπίτι, ο γιος διαμαρτυρήθηκε: «Τι να μαζέψω, ρε πατέρα, πλάκα μου κάνεις, αφού δεν έχει τίποτα» - καλομαθημένο παιδί, μεγαλωμένο στα μπερεκέτια. «Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες», τον πρόσταξε ο πατέρας.
Δεν ισχυρίζομαι πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να στέκεται διακριτικά στην άκρη και να σιωπά. Αλίμονο. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτός ο ρόλος της. Αλλωστε όπως και η ίδια καλώς γνωρίζει και κρίνει εξ ιδίων, αφού μεγάλο μέρος της έχει επί χρόνια κρατήσει το βάζο με το μέλι, η εξουσία διαφθείρει. Και «καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη» όπως είπε ο Δ. Καμπούρογλου (1852-1942).
Και επειδή ελερώθη η αντιπολίτευση ως κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση, τώρα οφείλει να είναι αποδεικτική στις καταγγελίες της. Να είναι ακριβής. Να επιλέγει την είδηση -έχει τις δυνατότητες να τη φέρνει στις πραγματικές της διαστάσεις- και μετά να κάνει την όποια και με όποιο τρόπο αναπαραγωγή της. Μόνο έτσι μπορεί να επιστρέψει στους ψηφοφόρους αυτό που δείχνει καθημερινά, βήμα το βήμα, να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα: η εμπιστοσύνη.
efsyn.gr

Μεγάλη επιτυχία του σχολείου των φυλακών Αυλώνα


Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
«Δραπέτες» της γνώσης είναι από χθες τέσσερις νεαροί, μαθητές του Λυκείου στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων του Αυλώνα που τα κατάφεραν στις πανελλήνιες και έτσι από τον ερχόμενο μήνα θα βρεθούν από τη φυλακή στο... Πανεπιστήμιο.
Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του σχολείου των φυλακών αφού πέρασαν και οι τέσσερις υποψήφιοι που έδωσαν εξετάσεις, καθώς ο πέμπτος μαθητής που είχε ξεκινήσει μαζί τους ευτυχώς αποφυλακίστηκε, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Δαμιανός.
Το πέρασμα από το κελί στο... αμφιθέατρο συνιστά έναν ιδιαίτερο άθλο γι’ αυτά τα παιδιά:
«Οι συνθήκες είναι δύσκολες και το καθεστώς εγκλεισμού δημιουργεί από μόνο του μια δυσβάσταχτη κατάσταση. Εμείς προσφέραμε στα παιδιά ό,τι μπορούσαμε πέρα από το κανονικό μάθημα, τις επιπλέον ώρες που χρειάζονταν για να λυθούν οι οποιεσδήποτε απορίες είχαν αλλά κυρίως για να μπορέσουμε να τους δώσουμε το κίνητρο να πιέσουν τον εαυτό τους παραπάνω και να διαβάσουν», μας λέει ο καθηγητής τους.
Το πιο πειστικό επιχείρημα;
«Η εμπειρία της επιτυχίας των προηγούμενων, το ζωντανό παράδειγμά τους ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο, καθώς βλέπουν αυτούς που είναι τώρα φοιτητές να παίρνουν άδεια για να πηγαίνουν στη σχολή τους...

Πώς το Πρώτο Θέμα φέρνει μία είδηση στα μέτρα του


Κοιτάξτε πως παρουσιάζεται μία είδηση από το Πρώτο Θέμα, μία είδηση καθ' όλα πραγματική, για να καταλάβετε κι εσείς πως μπορεί να γίνει σπέκουλα. Πολιτική κατά βάση και όχι μόνο.
Πηχυαίος ο τίτλος στο site της εφημερίδας: «Κρουαζιέρα: Αποχώρηση εταιρειών κολοσσών από την Ελλάδα». Αλήθεια; Αλήθεια, αλήθεια όντως. Το επιβεβαιώνει και στον υπέρτιτλο: «Έντονη η ανησυχία για τις επόμενες χρονιές - 158 ακυρώσεις για το 2017 - 330.000 λιγότεροι επιβάτες».
Αλήθεια, ξαναρωτάμε; Αλήθεια, αλήθεια όντως, επαναλαμβάνω. Αλλά η... μισή. Γιατί μόλις διαβάζεις το ρεπορτάζ μαθαίνεις πως το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα αποκλειστικά αλλά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο
«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επόμενες χρονιές αφού μεγάλες εταιρείες του κλάδου αποχωρούν από την Ανατολική Μεσόγειο», γράφει. Ο λόγος; Όλα αυτά που γίνονται στην περιοχή, ξέρετε, από πολέμους μέχρι πραξικοπήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ψέμματα δεν γράφει το Πρώτο Θέμα, όχι, αλλά φέρνει την είδηση στα μέτρα του. Είναι η δημοσιογραφία που λατρεύουμε. Να μαθαίνουμε κιόλας. 
efsyn.gr

Ποιος είδε τον Προκόπη Παυλόπουλο χθες το βράδυ και δεν τον φοβήθηκε…

Νεύρα στο Προεδρικό για τον Κούβελο...

Image result for προκόπης παυλόπουλος Ολυμπιονίκες

 Ο...
Neo πληροφορείται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο παίχτηκαν σκηνές… σκληρού ροκ, όταν η Προεδρία της Δημοκρατίας ενεπλάκη από δημοσιεύματα στην παράλειψη της πρόσκλησης της Ολυμπιονίκου Άννας Κορακάκη στην χθεσινή τελετή κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε όσους αθλητές έφεραν μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μάλιστα, μετά την «αποκατάσταση» των πραγμάτων από τον ίδιο τον πατέρα της Άννας Κορακάκη, που δήλωσε ότι «δεν εμπλέκεται η Προεδρία της Δημοκρατίας» στην παράλειψη σε βάρος της κόρης του, συνομιλητές του Πρώτου Πολίτη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την παράλειψη του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρου Κούβελου, να «μαζέψει» όλους τους Ολυμπιονίκες στο Προεδρικό. Το βαρύ κλίμα σε βάρος του προέδρου της ΕΟΕ επιτάθηκε χθες βράδυ ακόμη περισσότερο, όταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας πληροφορήθηκαν για την δήλωση του Ισίδωρου Κούβελου, σύμφωνα με την οποία… τους το είπε «στο αεροπλάνο». Έλα, όμως, που η Κορακάκη είχε γυρίσει 10 ημέρες νωρίτερα από τους υπόλοιπους και δεν ήταν στην ίδια πτήση της επιστροφής με την υπόλοιπη ολυμπιακή αποστολή…
matrix24.gr

«Ξυπόλητος τουρίστας» ο πρώην πιο ισχυρός άνδρας της Βρετανίας...

«Ξυπόλητος τουρίστας» ο πρώην πιο ισχυρός άνδρας της Βρετανίας - Media

Πριν από μερικούς μήνες ήταν ο πιο ισχυρός άνδρας της χώρας, γράφει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" για τον πρώην πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και το ακουλουθούσαν παντού, ότι και να έκανε, δεκάδες δημοσιογράφοι. Σήμερα, προσθέτει...
η εφημερίδα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Ο 49χρονος Κάμερον, φωτογραφήθηκε ξυπόλητος στην Κορνουάλη να κάθεται σε ένα παγκάκι, σε πάργκινγκ, να τρώει ψάρι και πατάτες και να κοιτάει απροσδιόριστα.

Μαζί του, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρώει και μία γυναίκα που μάλλον είναι η σύζυγός του, ανάμεσα σε τρεις ξένους οι οποίοι μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει λίγα εκατοστά μακριά τους και ότι βρίσκονται δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Αυτή η φωτογραφία που τράβηξε ένας περαστικός, αναφέρει η εφημερίδα περιγράφει καλύτερα από χίλιες λέξεις το δράμα που εκτυλίχθηκε αυτό το καλοκαίρι στη Βρετανία και τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην πολιτική ζωή της χώρας μετά από το δημοψήφισμα.
topontiki.gr

Συγχαρητήρια Παρασκευόπουλου σε κρατούμενους μαθητές για τις πανελλαδικές...

Συγχαρητήρια Παρασκευόπουλου σε κρατούμενους μαθητές για τις πανελλαδικές«Θα διευκολυνθούν όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί σε σχολές που εδρεύουν σε άλλες πόλεις», υπογραμμίζει σε δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στην...
επιτυχία των κρατούμενων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Συγχαίρουμε τους μαθητές του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και τους καθηγητές τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας:

«Κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί σε σχολές που εδρεύουν σε άλλες πόλεις»...
 

Ποια είναι αυτά τα κωλόπαιδα;...



Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των βαρόνων, που έχουν ανεβεί στα κεραμίδια. 

Μητσοτάκης: «Θα αποκαταστήσουμε την τηλεοπτική τάξη καταργώντας τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης».  
Φώφη: «Ο καθεστωτισμός δεν θα περάσει».  
Σταύρος: «Όχι στη νέα διαπλοκή»-με την παλιά δεν έχει πρόβλημα.

Πιο θυμωμένοι όμως, πράγμα φυσικό, είναι οι ίδιοι οι βαρόνοι. 

Πρώτον, διότι τους παίρνουν το κωνσταντινάτο μιας τερατώδους εξουσίας, την οποία τόσα χρόνια κατέχουν χωρίς καμιά άδεια και δημοκρατική νομιμοποίηση. 

Δεύτερον, γιατί τους κόπηκαν τα θαλασσοδάνεια. 

Τρίτον, γιατί για να αποκτήσουν άδεια πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Τόσο βαθύτερα, όσο πιο δίκαιος και διαφανής είναι ο διαγωνισμός που επέρχεται.

Εδώ που τα λέμε έχουν όμως ένα δίκιο. Το κράτος τους έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργούν στο τσάμπα. 

Το κράτος τους έδωσε άπειρες παρατάσεις. Το κράτος δεν άσκησε κανέναν έλεγχο στα τραπεζικά τους δάνεια, όταν δεν τα διευκόλυνε κιόλας. 

Το κράτος τους έδωσε με ψίχουλα  και χωρίς διαγωνισμό την Digea. 

Το κράτος έκλεισε την ΕΡΤ βγάζοντας από τη μέση έναν σημαντικό ανταγωνιστή τους. Το κράτος υπήρξε τόσα χρόνια φίλος και προστάτης.

Τώρα έρχεται το κράτος και όχι μόνο δεν χαρίζει, αλλά ζητάει κι από πάνω. 

Ερωτά λοιπόν ο κάθε έντιμος βαρόνος: «Πώς καταργείτε, κύριοι, τη συνέχεια του κράτους;». 

Ερώτημα το οποίο πήρε μαχητική μορφή με την αναφώνηση πολύ θυμωμένου καναλάρχη ενώπιον αρκετών αλλά όχι αρκετά εχέμυθων συνεργατών του: «Ποια είναι αυτά τα κωλόπαιδα,

που βάζουν ΕΜΕΝΑ να τρέχω σε διαγωνισμούς και να τους πληρώνω για το κανάλι ΜΟΥ;». Ποια είναι, για; 

Προσέξτε: Θα πάνε οι... -ούτε τα ονόματά τους τολμώ να αναφέρω επί ματαίω- στη Συγγρού. Στις έξι το πρωί! Θα τους πάρουν τα κινητά. Θα τους κλείσουν σε ένα δωμάτιο. Θα τους φυλάνε. Θα τους συνοδεύουν και στην τουαλέτα. Και θα ξηλωθούν εκατομμύρια για μια άδεια που τους ανήκει. Δικαιωματικά. 

Πώς έτσι διωκόμενοι να μην βλέπουν στους διώκτες όχι απλώς καθεστωτισμό, αλλά κρατισμό, μπολσεβικισμό, σταλινισμό; Εντάξει, χωρίς μουστάκι...

Φοβάμαι, όμως, ότι θα το πιουν το πικρό ποτήρι. Άνω σχώμεν τας καρδίας, κύριοι. Διότι, όπως ακούω, τα κωλόπαιδα είναι πολύ επίμονα...
Θανάσης Καρτερός

Πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» 2016 - 2017 (Ανακοίνωση τού ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                    Μύκονος, 26-08-2016
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

                                                                               Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Σας πληροφορούμε, ότι η ΕΕΤΑΑ έχει ανακοινώσει στην ιστοσελίδα της (eetaa.gr), τα αποτελέσματα για τις εγγραφές των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, για το πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» 2016 – 2017 για όσους γονείς είχαν υποβάλλει αίτηση από 12 έως και 29-7-2016.
Παρακαλούμε, ελέγξτε, αν ανήκετε στους ωφελούμενους του προγράμματος, πληκτρολογώντας τον αριθμό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σας και ενημερώστε μας για την επιλογή σας στο πρόγραμμα , εφόσον δικαιούστε voucher , δηλώνοντας τον κωδικό αιτούσας (πεδίο δεξιά του ονοματεπωνύμου) έως το αργότερο 31-08-2016, στον Πολιτιστικό Αθλητικό και Κοινωνικό Οργανισμό «Γ. Αξιώτης», 22890-28636 (εσωτ. 3).

                            ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Μα πως συνηθίσαμε χωρίς αυλές;


Ο πίνακας μέ τήν "αυλή" είναι τού ζωγράφου Τέλη Βασιλικιώτη
Σὲ μιὰν αὐλὴ μικρὴ ποὺ τὴν κουνοῦσε ἡ θάλασσα 
Πέρα-δῶθε
Θυμᾶσαι
Μιὰν αὐλὴ ποὺ μεγάλωνε, χωροῦσε λόφους, κάμπους
Ποτάμια, κερασιές, καμπαναριά,
Βρακουλάδες ποὺ ἔρριχναν φωτιὰ τοῦ Τούρκου
Τὸν καιρὸ ποὺ ἡ μητέρα σου ἦταν
Σὰν μιὰ Παναγιὰ μικρή
Θυμᾶσαι

Οδυσσέας Ελύτης

Με τη φετινή επιστροφή μου στην Αθήνα φέτος πιο πολύ απ’ όλα μου λείπουν οι αυλές. Περισσότερο από ποτέ τις παρατήρησα φέτος το καλοκαίρι κι αναρωτήθηκα ξανά και ξανά, μα πως διάολο καταφέραμε να ζούμε χωρίς αυτόν τον μαγικό ενδιάμεσο χώρο! Τον χώρο ανάμεσα στη ζωή μας μέσα και τη ζωή μας έξω. Πως κλειστήκαμε σε σπίτια που δεν μας επιτρέπουν, πρώτου βάλουμε το κλειδί στην κλειδαριά να μυρίσουμε τις δικές μας μυρωδιές καλωσορίσματος. 
Περπάτησα ξανά και ξανά τα σοκάκια του νησιού μου και στοιχημάτισα πως με κλειστά μάτια θα αναγνώριζα στα σίγουρα την αυλή της γιαγιάς μου. Εκεί που τα νέα της κοινότητας έφταναν προτού ανοίξει η πόρτα του σπιτιού. Για τον καιρό, για τη ψαριά για τις ανάγκες των ανθρώπων, τις χαρές και τις φουρτούνες. 
Στην αυλή. Εκεί που κανείς δεν χρειαζόταν την άδεια μας για να εισέλθει. Εκεί που βρίσκαμε το πρωί σύκα, φραγκόσυκα και λογής λογής καλούδια από γείτονες και καθόλου δεν το θεωρούσαμε αδιακρισία εκ μέρους τους που τράβηξαν τον μάνταλο και μπήκαν. 
Στην αυλή, που με την ανοιχτωσιά μας μεγάλωνε και… «χωρούσε λόφους, κάμπους, ποτάμια, κερασιές, καμπαναριά…» όπως έγραφε ο Ελύτης. Κι ακόμα περισσότερο χωρούσε  όνειρα από ομαδικούς ύπνους στρωματσάδα στην καλοκαιρία, δίπλα στα γιασεμιά και τα γεράνια και «κεῖνα τὰ παιδικά νυχάκια τῶν γιασεμιῶν,  / καθὼς ἀκούγονταν πάλι τὰ φλύαρα ποτιστήρια τῆς γειτονιᾶς νὰ ποτίζουν τὶς γλάστρες! / Κι ὅλοι, χωρίς καθόλου νὰ τὸ σκέφτωνται, / ἄρχισαν νὰ ἐτοιμά­ζονται γιὰ τὴν καινούργια γιορτή: Ποῦ καὶ πότε;» έγραφε ο Ρίτσος. 
Στις αυλές με τις φρεσκοβαμμένες πεζούλες που εκεί απλώναμε το κορμί μας ανάσκελα κι ακούγαμε μέσα στο ονειροπόλημα μας τους ψιθύρους, τα γέλια, τα μαλώματα απ’ τις διπλανές αυλές. Σε αυτές τις πεζούλες προσκρούσαμε με τα πρώτα μας ποδήλατα προτού ξεχυθούμε στους δρόμους και τις πλατείες σαν πρόβα τζενεράλε για τις μεγάλες διαδρομές. 
Στις αυλές που στα τραπέζια τους είναι  πιο νόστιμο το φαγητό και το καρπούζι και ποτέ δεν ξέρεις αν θα αποφάς μόνος ή θα βρεθούν πέντε έξι περαστικοί που θα τους πεις κοπιάστε. Αν θα σαλτάρει από τη διπλανή αυλή η φιλενάδα ο ξάδερφος που έλειπε χρόνια στην Αμερική και θα ξεχαστείς μεθυστικά με το κρασί στο χέρι ως το δείλι. 
Στις αυλές που η συγκατοίκηση των γενεών γίνεται πανηγύρι και η αφήγηση της αληθινής ζωής της άλλοτε σκληρής πραγματικότητας, τυλίγεται στην ομίχλη του παραμυθιού. Κι όλο κάτι ανακαλύπτεις για το παρελθόν σου που στους κλειστούς τοίχους δεν έβρισκε το χώρο να ειπωθεί, χωρίς τις μυρωδιές που φέρνουν στον αφρό τις μνήμες. 
Κι η απώλεια κι ο πόνος του κάθε σπιτιού, απ’ την αυλή του φαίνεται καθώς μαραζώνουν τα λουλούδια όταν φεύγει η ψυχή του σπιτιού «Ράγισ’η ψυχή μου είδα την αυλή του ρημαγμένη». 
Οι αυλές που έχουν περισσότερο απ’ το κλειστό σπίτι το άρωμα μας. Η μια είναι το κασετοφωνάκι με τον Καζατζίδη του Κυριάκου. Αν απ’ τ’ απόγευμα κι έπειτα δεν παίξει το «Η ζωή μου όλη» θα χτυπήσουμε στα σίγουρα να ρωτήσουμε αν είναι καλά. Η άλλη είναι ο μανιώδης ήχος της σκούπας της Ρηνιώς, η άλλη τα χάχανα της Ελένης κι η μπιρίμπα, η άλλη οι διαξιφισμοί των μεσήλικων αδελφών για τα πλεκτά τους, η άλλη είναι η γωνιά που κρύβεται ο Στάθης πίσω από το βιβλίο του  και πάντα ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις αυλές ανοιχτός. «Φώναξέ της να ‘ρθει από δω μην τα λέτε όλα πίσω απ’ τις πεζούλες». 
Κι όμως, που είπε μια αρχιτεκτόνισσα, ακόμα και στην επαρχία συχνά προτιμούν να εξοικονομήσουν χώρο για μία ακόμα αποθήκη παρά να χτίσουν αυλή. 
«Θα φύγετε πάλι για την Αθήνα και θα ερημώσει η αυλή σας» μου έλεγαν οι γείτονες πριν φύγω από το νησί αφού από αρχές Σεπτέμβρη, ένα ένα τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών σβήνουν. Τα φώτα των αυλών μας που δεν είναι ακριβώς δικός μας χώρος. Είναι αυτό το ιερό κομματάκι ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος που μας ανοίγει προς τα έξω σαν τριαντάφυλλα κι αφήνει το έξω κόσμο να πάρει τη μυρωδιά μας για να μας κοιτάξει ευθύβολα στην πρωινή καλημέρα. 
Μα πως καταφέραμε και συνηθίσαμε να ζούμε χωρίς αυλές;

(τό κείμενο είναι τής Φωτεινής Λαμπρίδη,
δημοσιεύτηκε στό tvxs.gr 26 Αυγ. 2016)

Δεν το αντέχω αυτό που συμβαίνει!


tvxs.gr 08:42 | 26 Αυγ. 2016
Γιάννης Μάρκοβιτς
Ο ευτραφής μεσήλικας είναι αναψοκοκκινισμένος από την ένταση που έχει η πολιτική συζήτηση. Εν τω μεταξύ έχει καμακώσει το καλαμαράκι, βουτάει το ψωμί στη χωριάτικη σαλάτα και κοιτάζει με αλλοπαρμένο βλέμμα τις κουτσομούρες που βλέπει ότι λιγοστεύουν με ευθύνη των συνδαιτυμόνων. Όμως τι να κάνει; Μπορεί να παραμένει σιωπηλός; Μ’ αυτά που ακούει κι ετούτα που γίνονται;

Η κυρία των πενήντα και κάτι Μαΐων με το έντονα κόκκινο κραγιόν και την απλωτή γραμμή στο ύψος των ματιών, ξεφυσάει από αγανάκτηση. Οι φιλενάδες που είναι μαζί της δε συμμερίζονται τον καημό της. Τόση ώρα στην καφετερία, πίνουν τον καφέ τους, καπνίζουν αρειμανίως και συζητούν -τρόπος του λέγειν- περί ανέμων και υδάτων. Με την πρώτη ευκαιρία, μια απ’ όλες τους λέει γι’ αυτό έκανε η κυβέρνηση ή για κείνο που άλλαξε στα νοσοκομεία!

«Όλα καλά είναι για σας; Μα είστε τόσο, μα τόσο, πωρωμένες; Αυτοί έχουν απαξιώσει τα πάντα! Ετούτοι είναι αναθεματισμένοι! Δεν έχουν μήτε ιερό, ούτε όσιο. Ξέρετε τι διάβασα σ’ ένα μπλογκ ότι έκαναν στην πόλη μας; Ε λοιπόν… ακούστε καλά για να μαθαίνετε!»

Ο προσφάτως ενηλικιωθείς νεαρός με το ξυρισμένο μαλλί στους κροτάφους και το μπλουζάκι με το ανορθόγραφο σύμβολο, γλιστερό από την ηθελημένη απλυσιά, απευθύνεται υψηλόφωνα στους κολλητούς του που πληκτρολογούν με μανία τα σμάρτφονς τους, με ύφος παντογνώστη και ειδήμονα επί παντός επιστητού.

«Ρε μαλάκες, όλα είναι στημένα! Κι αυτοί είναι σαν τους άλλους… Ρε μας δουλεύουν σας λέω όλοι. Ψιλό γαζί! Μου το ’πε κι ο μπάρμπας μου! Ξέρετε… είναι στα μέσα και στ’ έξω! Πάντα ήταν στα κουμάντα, να πούμε! Λοιπόν…, χαϊβάνια, διάβασα στο φου μπου τι θα κάνουν μ’ όλους τους λεχρίτες που μάζεψαν. Εμάς ξέρετε… χεσμένους μας έχουν! Ποιους εμάς; Τους Έλληνες! Θα σας τα πω εγώ… εγώ που τα ξέρω καλά… εγώ που τα διαβάζω καθημερινά… είναι στις αναρτήσεις. Ακούτε καλά ρε ζώα! Θα κάνουν…»

Η έφηβος κοπελιά πίνει τον φραπέ της στο μισοσπασμένο παγκάκι του πλημμελώς συντηρημένου πάρκου, στέλνοντας με μανία μηνύματα στις φίλες της. Μόνη πάλι. Οι γονείς της στην κοσμάρα τους! Οι κολλητές της κι αυτές με τα δικά τους! Τα αγόρια χαμένα στην αναζήτηση των ψηφιακών θησαυρών…, στα πόκεμον και στα μόκεμον! Μονολογεί:

«Θεέ μου, τι πλήξη είναι αυτή! Αφόρητη βαρεμάρα! Κι αυτοί δεν καταλαβαίνουν; Όλοι κι όλα τούς πειράζουν! Να τ’ αλλάξουν! Γιατί δεν είναι καλά; Εμένα μου λένε ότι μια χαρά ήταν! Έκαναν αυτό που ήθελαν και μείς είχαμε τη βόλεψή μας! Περνούσαν οι μέρες. Έτσι λέει ο μπαμπάς κι η μαμά! Τι θέλαμε να τους ψηφίζαμε; Εγώ βέβαια δεν μπορούσα να πάω για να ψηφίσω. Θα το έκανα… έτσι για να τη σπάσω στους γέρους! Πάλι είμαι στο πάρκο μόνη! Κι αυτό το ίνσταγκραμ… όλο κολλάει! Κι οι γονείς μου; Τίποτα, μα τίποτα; Ουφ! Αϊ στο καλό όλοι τους! Να δω κάνα νέο χάσταγκ». 

Ο ηλικιωμένος πολιτευτής με το κοντοκουρεμένο μαλλί και το καλοξυρισμένο πρόσωπο, κλειδώνει ράθυμα το γραφείο του. Τα βήματά του είναι αργά. Δικαιολογούνται από την ηλικία και την κόπωση. Όμως η κούραση είναι περισσότερο ψυχολογική, παρά σωματική. Μια ακόμη μέρα χωρίς λόγο. Καταβαραθρώνεται. Χαμένος πια ο χρόνος, σκέφτεται.

«Με τους άλλους ακόμα κι όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση κάτι γινόταν. Το «μαγαζί» κουτσοδούλευε! Τώρα πια, από τη στιγμή που μας κάθισαν στο σβέρκο αυτοί… άντε να μη πω καμία χοντράδα, όλα παν κατά διαόλου! Όσο περνάει ο καιρός, τόσο χάνουμε τα ερείσματα! Μια το ’να, μια τ’ άλλο… αυτά που ξέραμε τελείωσαν. Όσοι έμειναν φαίνεται ότι έχουν λουφάξει! Έχει γούστο να τους βγουν αυτά που θέλουν να κάνουν. Μετά να δω τι θα γίνει με μας! Τόσα και τόσα τους λέμε μέσα απ’ το ιντερνέτ, αυτοί το χαβά τους. Να διορθώσουν τα πράγματα, να φέρουν τα πάνω κάτω! Κι απ’ την άλλη ο κοσμάκης δεν έρχεται πίσω μαζί μας! Συνεχίζει να πιστεύει ότι μ’ αυτούς θα είναι καλύτερα. Σκατά όλα πάνε. Σε λίγο καιρό να δούμε τι θα κάνει ο γαμπρός μου. Πως θα τρώει τα θαλασσινά! Και τι θα γίνει η κόρη μου που δεν χάνει απογευματινό καφεδάκι με τις φίλες της! Μην πω τίποτα για τα εγγόνια μου... χαραμοφάηδες! Πω, πω! Παν τα μπερεκέτια! Α ρε πού είναι τα παλιά μεγαλεία! Είναι δυνατόν αυτό; Μόνο που σκέφτομαι τι χάνω κάθε μέρα τρομάζω! Όσο πιο πολύ χρόνο είναι αυτοί στην κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για μένα και τους δικούς μου! Αυτό είναι: Δεν το αντέχω αυτό που συμβαίνει!»

ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα των καναλιών για πάγωμα του διαγωνισμού


Απορρίφθηκαν  οι αιτήσεις για προσωρινό πάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγαν ζητώντας προσωρινές διαταγές μετέχοντες στο διαγωνισμό.
Οι εννέα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και εξετάστηκαν ενώπιον του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έγιναν δεκτές και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν εξέδωσε προσωρινή διαταγή για πάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.
Οι αιτήσεις αφορούσαν το προσωρινό πάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας έως ότου εκδικαστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στο διαγωνισμό η άλλα θέματα νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο Iδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκος Σακελλαρίου εξέτασε τα αιτήματα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, ( προσωρινού παγώματος της διαγωνιστικής διαδικασίας) έως ότου κριθούν μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τον επικείμενο διαγωνισμό με αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, για τα οποία η εκδίκαςή τους προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει οριστεί να διεξαχθεί για την προσεχή Τρίτη.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιρειών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Προέδρου του Δικαστηρίου σε μια διαδικασία κλειστή - δεν επρόκειτο για δίκη- που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.
Παράλληλα τις δικές τους θέσεις εξέφρασαν και οι νομικοί παραστάτες του δημοσίου που εκπροσώπησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας αλλά και τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης καθώς παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ελ. Κρέτσος.
Συνολικά οι αιτήσεις που εξετάστηκαν για την χορήγηση προσωρινής διαταγής ήταν εννέα από επτά εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες και έχουν θέσει προς εκδίκαση θέματα που σχετίζονται είτε με τη διαγωνιστική διαδικασία και την προκήρυξη είτε με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετέχοντες σε αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη διαδικασία της ακρόασης εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ ήταν ακόμη ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κυρία Ουρανία Νικολαράκου.
Πάντως σχετικά με τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας από μετέχοντες σε αυτή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμα αν και η δίκη ενώπιον της Ολομέλειάς του έγινε στις αρχές Ιουλίου.
kathimerini.gr

ROYAL PRINCESS : παρά δεκατρείς πόντους τρακόσια τριάντα (330) μέτρα!!! (καί μέ τό συμπάθιο)

Τό κρουαζιερόπλοιο ROYAL PRINCESS είναι πλευρισμένο στό λιμάνι από τά χαράματα
Nά καί τά στοιχεία του:
Ολική Χωρητικότητα (GRT): 142714

Χωρητικότητα (DWT): 12512 t

Length Overall x Μέγιστο Πλάτος: 329.87m × 38.41m

Έτος κατασκευής: 2013
(η φωτογραφία αρχείου είναι από τό διαδίκτυο. Είναι ευκρινές ότι έχει αναρτηθεί από τήν Ιωάννα Σαμιωτάκη, γνωστή καί από πολλές άλλες ωραίες φωτογραφίες)